31 oktober 2014

Impact Investing Nieuws 1 november 2014

Deze keer: Q3+ groene obligaties en de eerste B rated Corporate Climate Bond, Harry Hummels in UNPRI steering group themed (impact) investments. De Groene Stier genomineerden, de GRESB index cijfers over Energie en Water prestaties duurzaam vastgoed.
Veel VK: Charity retail Bond platform op de London Stock Exchange (ORB), Ethex presenteert cijfers positive investment in het VK 2014 . EIRIS liet het 'reprisk' van ethiek voor financiële dienstverleners onderzoeken en tot slot 15 jaar Brits beleid voor Social Investment (G8). ABNAMRO Private Bankers over filantropie en duurzaam beleggen. GELEZEN Asset Allocatie Are you Climate Change ready? Het Mercer rapport uit 2011 dat wordt op- en vervolgd. Events VBDO-BNP over 3 manieren van impact investing: green bonds, microkrediet en social impact bonds (Er is zoveel meer!) en VBDO: Duurzaam beleggen in de versnelling. Als Impact Investors Chari Case: de Ron Cordes Foundation.

Veel Missiondrift* in de Quotes van deze week:
De corporaties moeten weer terug naar de kernactiviteit: betaalbare huurwoningen. Huurders en gemeenteraden moeten meer macht krijgen over het onderhoud en de bouw van huurwoningen. NOS samenvatting van de Parlementaire Onderzoekscommissie naar Woningbouwcorporaties. Bron: NOS/keihard-oordeel-enquetecommissie

Quote van de Week 2: 'Overheidsbanken zagen dat ze deel van hun marktaandeel kwijtraakten aan Fortis en daarom zeiden ze: ‘dat moeten we dan ook maar gaan doen’ Arjan Greeven in FtM/ook-overheidsbanken-verkochten-levensgevaarlijke-leningen-aan-corporaties Blogger: De Nederlandse Waterschapsbank en de Bank Nederlandse Gemeenten, impact banken dus, hebben leningen met verpakte derivaten verkocht aan woningbouwcorporaties (impact investments). Dat bedoelen ze vast met missiondrift* het uit het oog verliezen van de oorspronkelijke missie van impact entreprises.


MARKET: GROENE OBLIGATIES

Q3+
Het Climate Bonds Initiative houdt op haar homepage Climatebonds.net bij hoe het gaat met de uitgiften van groene of klimaatobligaties en de teller staat ''nu'' op 32,5miljard US$. De geschatte 40miljard voor 2014 komt in zicht. Vooral Augustus was rustig met 650miljoen aan groene obligaties, maar September met ruim 5miljard en oktober met ruim 3miljard trekken het totaal weer flink op.

B rated bedrijfsklimaatobligatie
Sean Kidney is erg enthousiast over de uitgifte van een B rated high yield* groene bedrijfsobligatie door het Spaanse Abengoa, omdat hij uit die uitgifte afleest dat groene obligaties door de markt worden opgenomen op meerdere niveau's. Het begon met (internationale) investeringsbanken, toen kwamen -vorig jaar al- grote A rated multinationale ondernemingen met hun eigen bedrijfsobligaties, maar nu dus ook de kleinere ondernemingen met hoger risico en hogere coupons.
*In juni gaf het Italiaanse Hera, energie, water en milieudiensten een BBB obligatie uit met ene looptijd van 10jaar en een coupon van 2.375% (yes, that is low, schreef Kidney toen). De omvang was 500miljoen Euro en (maar) de obligatie werd 3x overschreven.
Nabrander: Net aangekondigd, zonder rating een obligatie van Innovatec, een energie-efficiency and energie diensten onderneming in Italië en onderdeel van Kinexia, hernieuwbare energie. De obligatie heeft een coupon van 8,125% en een looptijd van 6 jaar. Omvang van 15miljoen Euro. Meer op: Climatebonds.net/KinexiaInnovatec-6yr-8%coupon.

Details De Abengoa obligatie wordt uitgegeven in 2 traches, beide met een looptijd van 5jaar: 300miljoen US$ met een coupon van 6.5%; (B rating) en 265miljoen Euro met een coupon van 5.5% (zonder rating). De begeleidende (aanbiedende) banken voor beide obligaties zijn Banco Santander, Bank of America Merrill Lynch, Credit Agricole SA, HSBC Natixis en Societe Generale.

Abengoa's slogan is Innovative technology solutions for sustainability, het is een breed opererend bedrijf actief in (bio- en zonne)energie, tele-
communicatie, Wikipedia/Abengoa Noot van de Blogger: Op de Wikipagina staat een item over de slechte arbeidsomstandigheden van medewerkers en schending van recht op zelforganisatie. Maar 28okt14 werd Abengoa uitgeroepen tot Carbon Disclosure Project leader door haar transparantie in de climate change management

De Abengoa groene obligatie wordt gebruikt voor: Hernieuwbare energie transmissie en distributie, Water projecten (energie efficiency plan,high yield pumps en power regulators ), Ontziltingsprojecten (met high yield membramen en continue verbeteren van membraam wassystemen) en Bio-energie: energie gewassen maar die worden niet verbouwd op land- bouwgrond en het hanteert feedstock standaarden (RBSA, RED Bio energy Sustainability Assurance de European Directive for the Promotion of Renewable Energy Sources (RED), de RSB Principes en de SBP (Sustainable Biomass Partnership) principes.”

NB De obligatie is gecertificeerd door ESG research bureau Vigeo. NB Het Climatebondsinitiative is zeer kritisch in de Abengoa prospectus gedoken en ligt haar reserves em zorgen toe in het artikel. Link:Climatebonds.net*
Bron: Climatebonds.net/Abengoa-issues-2x-5yr-bonds-total-eur500m-340m Nb ze hebben de US$ en Euro waarde omgedraaid.
*Abegoa is niet de enige onderneming wiens groene obligaties kritisch worden gevolgd. Het Franse elektriciteitsbedrijf GDF Suez gaf in mei een groene obligatie uit van 2,5miljard Euro rated A1/A- voor hernieuwbare energie en energie efficiency projecten die bijdragen aan het tegengaan van klimaat verandering. Maar NGO Internationalrivers waarschuwt dat het geld wellicht ook gebruikt wordt voor de bouw van een dam in de Jirau dam in de Madeira rivier in de Amazone. Dat project, een grote dam, kan schadelijke gevolgen hebben voor het ecosysteem.


SOCIAL MARKETS

Diversity and Inclusion Bond
Toyota Financial Services (TFS), de (autoverkoop) financieringstak van Toyota Corporation: heeft haar 3e diversity en inclusion bond uitgegeven. Met de obligatie van 350miljoen US$ financiert het de verkoop van automobielen, bedrijfswagenparken, leaseconstructies etc. TFS heeft 102miljard US$ vermogen.  

Het klinkt wat groter dan het is, het betreft niet extra aantrekkelijke financiering van (bedrijfs)auto's voor diversity en minority ondernemingen, slechts de lead underwiters zijn firma's die worden geleid door minderheden en vrouwen. Door deze ondernemingen uit te nodigen voor deze uitgifte wil Toyota's Platform for Diversity aandacht vragen voor gecertificeerde Minority and Women Business Enterprises (MWBE). NB CitiBank was ook voor de 3e keer de lead stabilising bank.

De obligatie werd onderschreven door CastleOak Securities, L.P.; Lebenthal & Co., LLC; Mischler Financial Group, Inc.; Samuel A. Ramirez & Company, Inc.; en de The Williams Capital Group, L.P. Ook de co-issuer cousel was een minority and woman-owned law firm Love and Long, LLP, samen met Davis Polk & Wardwell, LLP. O'Melveny & Myers, LLP was de underwriters' legal counsel.

Lebenenthal & Co. Wordt geleid door Alexandra Lebenthal, president en CEO. De onderneming werd bijna honderd jaar geleden opgericht en werd bekend door de tax-free municipal bonds* die sinds de jaren '70 worden uitgegeven. Alexandra Lebenenthal benadrukt dat de kans om mee te werken aan deze grote transactie belngrijk is voor haar onderneming. "This not only helps us strengthen our relationship with clients, but it helps our investors get access to higher profile deals." *Een obligatie van een lokale overheid, staat of stad in de VS met fiscale voordelen zoals aftrek van de inkomstenbelasting. Wikipedia.

Andere activiteiten van Toyota Diversity & Inclusion Platform zijn de Diversity Advisory Board met leden die de overheid en ondernemingen vertegen-woordigen; Diversity en Inclusion opleidingen voor alle associates**; de ambitie om een perfecte '100' score te behalen in de Human Rights Campaign en daarmee in de jaarlijkse DiversityInc's Top 50 Companies lijst te staan. Toyota was 38th in 2014 en is de enige autofabrikant in de lijst. **TFS heeft 3200 associates in de VS

De ISIN nummers kan ik niet vinden, maar er is wel achter te komen via de issue informatie en de genoemde underwriters. Bronnen: Forbes/Toyota-financial-diversity-bond en PRNewswire/Toyota-financial-services-tfs-issues-third-diversity--inclusion-bond-promotes-diversity-on-wall-street

Noot van de Blogger: In maart van dit jaar gaf Toyota haar eerste groene obligatie uit voor de financiering van de verkoop van milieuvriendelijke auto's zoals de Prius. WKN: 853510 ISIN: JP3633400001 Ticker-Symbol: TOM Finanznachrichten/Toyota-financial-services-tfs-issues-auto-industry-s-first-ever-asset-backed-green-bond-008 Meer in IINieuws-1april14.


Facts & Figures Property Market

GRESB: duurzaamheidsprestaties vastgoed

GRESB de Nederlandse index voor duurzaamheidsprestaties in de vastgoedsector publiceerde haar jaarlijkse rapport. Haar missie is investeerders inzicht geven in de waarde(ring) van hun vastgoed door duurzaamheids-prestaties in de sector te verbeteren. Daar is intresse voor: GRESB wordt gesteund door 40 institutionele (vastgoed) investeerders met 5,5biljoen US$ investeringen waarvan 2,1biljoen in vastgoed. Zij wilden op portfolio niveau inzicht in het effect van duurzame investeringen in vastgoed zoals in energiezuinige verlichting (met bijv internationale LEED certificering), watergebruik en afval management. Ruim 130 Vastgoedinvesteerders, waaronder pensioenfondsen met 8,9biljoen USD vastgoed maken gebruik van de benchmark. Deelnemers aan de benchmark rapporteren hun duurzaamheidsprestaties vaker en kwalitatief beter en vertonen aanzienlijke vooruitgang in hun duurzaamheidsprestaties. Er wordt nu 5x zoveel data aangeleverd als bij het begin 5 jaar geleden.

Kerncijfers:
• 637 geregistreerde vastgoed bedrijven leverden data aan over 56.000 gebouwen met een gezamenlijke waarde van 2.1biljoen US$. ;
• De GRESB index beslaat 52% van de FTSE EPRA/NAREIT Developed Index, met 38% in Azië en Oceanië, 76% in Europa en 51% in Noord Amerika;
• De GRESB score steeg 9 punten en is nu 47 (van 100) met name door de inspanningen voor de Implementatie & Meting score (+23%);
• Collectief verlaagde de commerciële vastgoed sector haar energie consumptie met 0.8%, CO² uitstoot met 0.3% en watergebruik met 2.3% 2013 in vergelijking met 2012. NB Dat lijkt nogal mager, maar GRESB verwacht dat de energie consumptie afname zal toenemen. Pag. 21 hiervoor is een ''like-for-like'' methode ontwikkeld om per sector te vergelijken.
• Regionaal gezien verbeterde de prestaties het meest in Azië: van 23 naar46 punten maar Australië en Nieuw Zeeland leiden met 61punten; de gemiddelde score in Noord Amerika is 44 en in Europa 47. Afrika is wel vertegenwoordigd maar met nog maar 5 deelnemers en een paar honderd objecten.

Een opvallend aspect in de rapportages is dat ESG rapportage standaard is geworden. Blogger: Een trend die ook in SRI in Europe 2014 Zie IINieuws 15okt14 werd gesignaleerd. De prestaties worden gepresenteerd in 4 kwadranten of categorieën: Green starters, walkers, talkers (meer dan walkers!) en stars. De helft van het vastgoed betreft kantoren, winkels of een combinatie van beide. Deze categorieën verzamelt en rapporteert het beste.

Punten worden toegekend op de gerapporteerde en gecontroleerde prestaties op 8 terreinen: Management maximaal 12 punten (8.7%), Policy & Disclosure 14 (10.2%), Risks & Opportunities 16 (11.6%), Monitoring & Environmental Measurement Systems 13 (9.5%), Performance Indicators 32.5 (23.6%), Building Certifications 15 (10.9%) en Stakeholder Engagement 35 (25.5%) Max 137,5 punten. Stakeholders omvatten de gebruikers van het gebouw dus de medewerkers, huurders, de keten en lokale gemeenschap: hiervoor worden bijvoorbeeld informatie bijeenkomsten en trainingen georganiseerd.

Het persbericht staat op de ECCE / GRESB website GRESB-Result-Press-Release en rapport is te downloaden via Corporate-engagement.com/research of direct Corporate-engagement.com/2014GRESBReport (pdf, 33 pag.)


II Awards

Harry Hummels UNPRI Steering Committee Themed Investments Tijdens de zomerstop miste ik de benoeming van Harry Hummels in het Steering Committee of the Principles for Responsible Investment (PRI) Themed Investment Work Stream. Harry Hummels is al hoogleraar aan de Universiteit Maastricht, managing Director bij ACTIAM vh SNS Impact Investment AM en Europees liaison van het Global Impact Investing Network.

Het ECCE* persbericht formuleert de nieuwe functie zo: het doel van PRI, bij de ‘themed’ of ‘impact’ investments, is bijdragen aan de bewustwording van institutionele investeerders, het vergroten van de investerings mogelijkheden en het geïnvesteerde kapitaal. Voorbeelden van impact investments zijn onder andere microkrediet, Small to Medium-sized Enterprise SME investeringen in opkomende markten, gezondheidszorg groene energie en duurzame landbouw. De investeringen in deze sector worden geschat op 100miljard Euro. Bron: Corporate-engagement *ECCE European Centre Corporate Engagement. (Universiteit van Maastricht),

Groene Stier 2014
Duurzaam-beleggen.nl tipt de 5 kanshebber voor Groene Stier 2014: De genomineerden voor de 'Groene Stier' voor duurzame fondsen zijn:Triodos Sustainable Equity Fund Z acc (winnaar in 2013), Het ING Duurzaam Aandelenfonds, (best renderend duurzaam aandelen fonds in 2013), ASN Duurzaam Mix Fonds (winnaar in 2012), ASN Milieu & Waterfonds (winnaar in 2011 en 2008) en het RobecoSAM Sustainable European Equities D EUR (Nieuw!maar wel onder MS review) Bron: Duurzaam-beleggen en MS/robecosam-sustainable-global-equity-under-review


(How to) Social Investment in het VK

Public Equity Charity Bonds
In juni j.l. Richtte Allia Retail Charity Bonds (platform) op om charity bonds goedkoper (voor chari's) te verhandelen via het Order Book for Retail Bonds, ORB van de London Stock Exchange. Retail Charity Bonds is een plc, bestuurd door een onafhankelijk bestuur van non-executive directors uit de finciele en chari wereld die bepalen welke obligaties worden geplaatst. Het bestuur werkt op pro-bono basis en er zijn geen medewerkers, Allia zal het werk uitvoeren. Meer over Allia op IINieuws page Charity en Social-impact-bonds

In juli 2014 plaatste Retail Charity Bonds, een obligatie voor de Royal Mencap Society/Golden Lane Housing voor sociale huisvesting. Dat was niet echt nieuw(s) want ook de Mencap Golden Lane obligaties uit 2011 en 2012 werden daar geplaatst*. Zie IINieuws page Charity en Social-impact-bonds. Van de 10miljoen UK£ zal Golden Lane sociale huisvesting realiseren voor mensen met leerbeperkingen. Er worden geen specifieke details gegeven over het aantal te realiseren woningen.
*Presentatie van ORB (pdf, 20 pag.) Londonstockexchange/ORB Overview

Het is een aantrekkelijk obligatie met 4,375% rente die 2 keer per jaar jaar op 29jan(2015) en 29juli wordt uitgekeerd. De obligatie heeft een looptijd van 7 jaar en loopt af op 29juli2021. De obligatie werd/wordt verkocht met een minimum van 500UK£ en daarna nominaal 100UK£. Jammer genoeg bieden noch ABNAMRO noch DEGIRO de obligatie online aan. Toch is het interessant om te kunnen zien hoe een Charity Bond zich aan een publieke beurs ontwikkelt qua koers en handelsvolume. Link Londonstockexchange/XS1066485902.

Charity Bond marketing
Voor Whatinvestment.co.uk was het aanleiding om de betrokkenen te interviewen met als titel van het artikel: New-retail-charity-bonds-could-play-a-useful-role-for-investors-despite-the-risks.
Martin Bamford, managing director van financial planner Informed Choice denkt dat de obligatie aantrekkelijk is voor Mencap/Golden Lane Housing om hun favoriete goede te ondersteunen en rendement te ontvangen. Adrian Bell, head of debt markets at Canaccord Genuity, beschouwt de 4% rente als typisch Charity Bond niveau en hij verwachtte dat een kwart tot de helft van de investeerders ethical fund managers zullen zijn en de rest retail investors. Hij stelt dat de obligatie van de ''prominent housing charity'' door de overheidssubsidie op sociale huisvesting een quite reliable inkomstenbron heeft en waarschijnlijk een ‘mid investment grade’credit rating krijgt. Ofwel het risico is fairly low, maar slightly riskier dan VK staatobligaties. Patrick Connolly, head of communications at financial advisers Chase De Vere waarschuwt dat retail bond investeerders niet gedekt worden binnen het Financial Services Compensation Scheme in tegenstelling tot spaartegoeden bij de high street banks. UK Social Investment Retail
Interessant om naast de resultaten van 15 jaar Social Investment (overheids)beleid en praktijk te leggen zijn de nieuwe cijfers die ETHEX, een online platform voor positief sparen en beleggen. Het Positive Investment Report 2014 zijn door hun verzamelde cijfers over Retail Particulier Sparen en beleggen in het VK en dit jaar inclusief Noord Ierland en dat heeft nogal veel invloed (+33% in vergelijking met 2013, het 1e rapport). Ethex startte in Februari 2013, in haar eerste anderhalf jaar hebben 3700 mensen zich geregistreerd en hebben 1000 mensen samen 6miljoen UK£ geï nvesteerd in 30 positieve investeringen.

Ethex berekent dat in 2014 ongeveer 1.7 miljoen mensen samen 3.25miljard UK£ positief sparen en/of beleggen* in 778 positieve ondernemingen. NB Het betreft hier vormen van crowdfunding. Er wordt geïnvesteerd in:

Kredit unies (In het VK steeg de inleg met 35%! maar mn in Noord Ierland. Door de toevoeging daarvan steeg de totale inleg met 1,1miljard UK£ van 2,1 naar 3,25miljard)
Positieve spaarbanken als Triodos en de Charity Bank; 826miljoen UK£ 25% marktaandeel en +27% groei.
en een exciting range of direct investments. Hier zit de grote groei: 78% naar 249miljoen UK£ of 9%. Ofwel impact investeringen, uitgesplitst in:
Bedrijfsobligaties 16miljoen UK£;
Bedrijfsaandelen 66miljoen UK£;
Charity Bonds 45miljoen UK£; een financieel instrument dat in Nederland (nog) niet aan particulieren wordt aangeboden zie IINieuws/Charity en social-impact-bonds; en
Community Shares; 122 miljoen UK£; (ook) een financieel instrument dat in Nederland niet wordt aangeboden. Communityshares zijn withdrawable en worden uitgegeven door coöperaties of community benefit societies die zijn geregistreerd bij de Financial Services Authority. De aandelen zijn in (sociale) ondernemingen met een community purpose. Meer uitleg bij frequently asked question. Het betreft 152 ondernemingen. Het populairst is hernieuwbare energie met 56 ondernemingen en 29miljoen UK£ investeringen.

*NB Eurosif meldt in haar SRI 2014 IINieuws-15okt14 dat het VK Europa's grootste duurzame en responsible investment markt is met bijna 2miljard Euro. Daarvan is 1,2miljard Euro ESG actief geïntegreerd en 1,5 incl passieve ESG integratie d.w.z. ESG data wordt beschikbaar gesteld. (Rapport Pag. 21)

Hotspots en drempels
Het wijst een top 15 van geografische hot spots aan met in de top3: Oxford (7,9miljoen UK£ in 8 projecten), Bristol (5,6 UK£ in 9 projecten) en Bath (2,3UK£ in 4 projecten) en waarschuwt voor deze Barrières voor Groei: gebrek aan Voorlichting aan retail spaarders en beleggers; er moet meer geïnvesteerd worden in positieve investerings infrastructuur; bewaken van Proportionele regelgeving.
Bron: Ethex.org.uk/PositiveInvestingReport2014 (pdf, 35 sheets liggend A4)

Nabrander: EIRIS, ESG research bureau liet Ipsos MORI online onderzoeken bij ruim 2000 mensen hoe financiële consumenten in het VK aankeken tegen (hun) financieel dienstverleners. De helft wil overstappen als er geïnvesteerd werd in ondernemingen met slechte ESG prestaties of als een aanbieder beboet was voor het overtreden van financiële regels. Maar ook investeringen in ondernemingen met een slechte staat van dienst m.b.t. arbeidswetgeving, mensenrechten, milieuwetgeving en de man-vrouw vertegenwoordiging in het management zijn belangrijke factoren. Bijna 2/3 zou positief staan tegenover een financiële dienstverlener met die investeert in ondernemingen met een goede staat van dienst op ESG criteria.
NB EIRIS onderzoek schat dat groene en ethische retail fonds 13.5miljard VK£ beheren in 2014. Veel meer dan het Ethex onderzoek.
Tip: Duurzaam-beleggen (Folkert van der Molen) of direct op de EIRIS site: EIRIS/financial-consumers-ethical-concerns en Download the full report here


GELEZEN POLICY

Social Investment Taskforce, the UK Advisory Board .
In IINieuws staat een samenvatting van het G8 rapport van de Social Investment Taskforce (SIT) met onderaan de onderliggende rapporten van het VK, Australië, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan en de VS. Omdat het VK de G8 SIT initieerde tijdens haar gastheerschap in London 2013, eerst hun onderliggende rapport omdat hun pionierservaring een aantrekkelijke toekomstbeeld schetst voor navolging. In dit blog besteed(de) ik veel aandacht aan Britse ontwikkelingen, initiatieven en resultaten.

How to start up social investment
In de inleiding stellen de auteurs zelf al dat het VK zo'n 15 jaar vooruit loopt wat betreft Social Investment en daarmee een voorbeeldrol heeft: 'The purpose of this report is to share the UK experience of building a market for social impact investments to date'. De Timeline op pag. 8-9 geeft een helder inzicht in de stappen en fasering. De 25 sleutel initiatieven worden stuk voor stuk toegelicht en in perspectief geplaatst van hun rol in het proces. Pag 12 ev. Met successen en mislukkingen. In de 2e Appendix op pag. 38-39 worden deze sleutel initiatieven kort samengevat met o.a. de initiatiefnemer, de financiële structuur en de concrete investeringen. NB Het leek me interessant om een van deze aantal initiatieven in het VK te verbinden aan vergelijkbare initiatieven in Nederland.

Het is duidelijk dat de Britse overheid het initiatief heeft genomen, het beleidsmatig fundament heeft gelegd, randvoorwaarden heeft gecreëerd, zelf als mede investeerder een belangrijke rol speelt en Social Investment als publiek-private activiteit heeft georganiseerd waarvoor een nieuwe intermediaire sector is opgezet. Fiscale faciliteiten bleken echter minder effectief dan was verwacht. (Kosten 86miljoen UK£) Recent wordt gewerkt aan belastingaftrek (Meer in IINieuws-15april14) en regelgeving die de kapitaal instroom bevordert door o.a. Hervorming van fiduciair beheer verplichtingen voor vermogensfondsen èn van investeringsadviseurs. Nadrukkelijk stellen -en visualiseren- de auteurs dat nieuwe organisaties even belangrijk waren als de actieve overheidsrol (pag. 12). Opvallend is dat een paar doelgerichte ministeriële initiatieven voor werk voor schoolverlaters en kans- en dakloze jongeren als cruciaal worden bestempeld. Bij de genoemde waardering voor expliciet genoemde private partners staat NB Triodos (Bank UK) dat is natuurlijk wel bijzonder.

Het begon echter allemaal met aan overheidsadviesorgaan de Social Investment Taskforce (SIT) o.l.v. Sir Ronald Cohen bijgenaamd the father of venture capitalism en tegenwoordig ook van social investment Bron: Wikipedia/RonaldCohen. De SIT adviseerde de minister van Financiën en deed aanbevelingen voor het stimuleren van de sociale sector als gelijkwaardige partner voor de overheid (Noot van de Blogger in plaats van onderaannemer en uitvoerder?) en het opzetten van een sociale investeringsbank. Een vroeg initiatief UnLmt, dat ik echter niet ben tegengekomen is wellicht vergelijkbaar met Social Entrepreneur NL voor sociale ondernemers Social-enterpriseNL. In het VK kreeg het 100miljoen UK£ voor grants en support.

Bekend zijn Big Society Bank en Big Society Capital, uit 2012 gefinancierd met slapende banktegoeden (125miljoen UK£ voor opstart en -schaal leningen aan social finance intermediairs) IINieuws-15jan13 (over de voortgang) en een bijdrage van de 4 grote Britse banken. Ook de Charity Bank die geld beheert en uitleent aan chari's is een van de sleutel initiatieven van de SIT. Die werd al opgericht in 2002 voor de financiering van chari's met niet gegarandeerde leningen. Budget 6,4miljoen UK£. Meer in IINieuws-15april2014 over hun vervijfvoudigingsambitie naar 250miljoen UK£ vermogen onder beheer. Noot van de Blogger: in het VK was al de Charity Aid Foundaton die ook als chari bank opereert. De directeur van hun investeringsarm CAF Venturesome schreef een HBR blog over wat gewone banken kunnen doen voor chari's Blogs.hbr/how-banks-should-finance-the-social sector

Ook als sleutelinitiatief aangemerkt wordt Bridges Ventures een community development investment fund voor arme gebieden in het VK Meer in IINieuws-15-maart-2013 over de resultaten en ervaringen van hun 1e 10 jaar. Ze kregen 40 miljoen UK£ maar hadden ook private partners.
Social Finance als SIB bemiddelaar** wordt genoemd (2007), hun paradepaardje the Peterborough Bond, de 1e Social Impact Bond maar ook de 1e particuliere Scope Charity Bond voor sociale huisvesting Meer op IINieuws/Impact-investing-in-social-impact-bonds **Vergelijkbaar met Society Impact in Nederland Meer op: SocietyImpact

Verder een aantal fonds/potjes van met diverse investeringsdoelstellingen waarvan ik nog nooit gehoord had. Een korte scan van de investeringsorganisaties en fondsen levert een totaal van ruim 350miljoen UK£ waarvan het grootste deel de helft als grant en support en de andere helft leningen en investeringen.

Gemeenschappelijke delers van de 25 sleutel initiatieven:
Aanpak(ken) door meerdere samenwerkende partijen denkend vanuit maatschappelijke behoefte werkend naar de (financiering van) oplossingen;
2. Doel was een samenhangend ecosysteem ontwikkelen voor aanbod, vraag en bemiddeling;
3. Meerdere interventie types werden benut: beleid, particlier initiatief, ondersteuningsprogramma's, infrastructuur ontwikkeling en product innovatie;
4. Men was ambitieus qua schaal en breedte van de interventies voor echte verandering;
5. Men erkende het belang van kampioenen enkele grote katlysatoren om het proces te versnellen en versterken;
6. Men erkende het belang van grant support voor verschillende activiteiten en actoren. Noot van de Blogger: dit lijkt me het moment voor een appèl aan visionaire kapitaalkrachtige fondsen en filantropen om hier gezamenlijk sectorale initiatieven te ontplooien aan hun bestedingen kant, maar liefst meteen ook aangevuld met investeringen uit het vermogen met financieel rendement ambities.

En nu verder
Twee derde van het rapport blikt terug en beschrijft, maar een derde kijkt vooruit naar niet vervulde en nieuwe ambities met aanbevelingen.
Doel: Werken aan het potentieel van de sociale sector en ondernemingen, wegnemen van barrières die hun impact en schaalvergroting en belemmeren. Aanbeveling: (uitbouwen bestaande) investeringsfondsen voor sociale ondernemingen en de sociale sector.

Doel: overheidsaanbestedingen verbeteren voor complexe maatschappelijk vragen en behoeftes; Aanbeveling 1: Creëer een overheids HUB voor preventie en innovatie initiatieven om best practice kennis en ervaring te verzamelen, delen en stimuleren; 2: financier pilotprojecten, lange-termijn planning(whole-life costing) en dienstverlening bij complexe issues om het effect van de Social Value Act uit 2012 om de rol van sociale ondernemingen als leverancier van publieke diensten te vergroten.

Doel actiever betrekken van de semi sociale sector die 25% groter is dan de bekende/erkende sociale sector organisaties in het maatschappelijk investeringscircuit om meer impactvolle investeringen te kunnen doen. Aanbeveling 1: Installeer een onafhankelijke Social Economy Commissie die sociale ondernemingen met maatschappelijk functies coordineert, registreert, monitort en deze niet-chari sociale ondernemingen sector promoot. Blogger Vergelijkbaar met de CBF centraal Bureau Fondsenwerving in Nederland voor fondsenwervende instellingen; 2: Start een Social Performance Certifier als transparante impact indicator zoals bijvoorbeeld het Amerikaanse B Lab Meer in IINieuws-15juli14 (beebox wordt B Corp) en een Gouden Aandeel blauwdruk (om de maatschappelijke missie van sociale ondernemingen te verzekeren) 3: Start een blended capital investeringsfaciliteit met zowel grants als (on)gegarandeerde leningen voor sociale ondernemingen Noot van de Blogger vergelijk met de Start Foundation zie Charity-cases-O-Z
Doel stimuleren van community development financing in achtergebleven gebieden Aanbeveling door de mogelijkheid te promoten binnen bestaande investeringskanalen (ook retail)

Doel: stimuleren van individueel social investing in pensioenplanning en uitvoering door pensioenfondsen te verplichten om deze optie aan te bieden aan pensioenopbouwers als solidariteitsmodel (Frankrijk) of bepaalde producten (SIB's en charity bonds). NB Nederlandse pensioenfondsen en beheerders worden hier met name genoemd als voorloper in social investment.

Het rapport is te vinden op de website van de Social Investment Taskforce: National Advisory Board Report UK (pdf, 23 pag., werkelijk 46)


Filantropie en Beleggen

MNWI's
Nederlandse of middle Net Worth Individuals of wel vermogende Nederlanders willen met hun vermogen maatschappelijk verschil maken, volgens een recent onderzoek van Harry Hummels als hoogleraar Ethiek, Organisaties en Samenleving binnen de vakgroep Finance van de School of Business and Economics aan de Universiteit Maastricht*, Rob Bauer en Paul Smeets** van de Universiteit Maastricht onder ABNAMRO Private Banking klanten. Om precies te zijn van 4672 (aangeschreven) relaties van ABN AMRO MeesPierson (AAMP) deden 741 Private Banking relaties mee***.
*Dus niet als directeur van Actiam (vh SNS) Impact Investment. ** De promotie over geefgedrag door Robeco beleggers van Paul Smeets wordt besproken in IINieuws-15juni12

Kritische waarschuwing
De respondenten zijn gul: 92% geeft en gemiddeld per jaar 11.000Euro ofwel 2x zoveel als de vermogende in het VU onderzoek Geven in Nederland (GiN). Volgens de VU-hoogleraar René Bekkers zijn de onderzoeksresultaten dan ook waarschijnlijk niet representatief voor alle vermogenden in Nederland'. Paul Smeets bevestigt dat het onderzoek alleen representatief moest zijn voor de klanten van de bank (met een vrij besteedbaar vermogen van minimaal 1 miljoen Euro). Bekkers stelt trouwens dat hun onderzoek (GiN) ook een te hoog percentage grote gevers heeft. ''Daarom is het ook zo belangrijk de gegevens goed te wegen voordat er uitspraken worden gedaan over het geefgedrag van alle vermogende Nederlanders.


Cijfers over verantwoord beleggen
95% belegt van de respondenten (slechts 5% spaart alleen) en bijna de helft heeft ervaring met verantwoord beleggen. De niet ervaringsdeskundigen zijn dat meestal (samen 60%) door gebrek aan interesse of informatie (behoefte) en 12% denkt nog dat het financieel rendement te laag is.

De ervaringsdeskundigen beleggen meestal in duurzame beleggingen, microfinanciering of sociale ondernemingen. Evenveel mannen als vrouwen, wel relatief iets vaker jongere respondenten en degenen hen een vrij besteedbaar vermogen van meer dan 2 miljoen euro hebben.
***Van Lanschot concludeerde in een onderzoek onder 250 miljonairs in 2013 (Zie IINieuws-1maart13) vrijwel hetzelfde. Een behoorlijk kleinere groep (31%) heeft bij Lanschot ervaring ervaring met verantwoord beleggen en de belangstelling is 20 à 25%. Van Lanschot concludeerde dat het te onbekend is, maar bijna een kwart van de miljonairs die dat nu nog niet doen zou graag in dit soort investeringsinstrumenten participeren.

Noot van de Blogger: ABNAMRO heeft een decennialange samenwerking met de Triodos Bank dus het is niet echt verrassend dat de ABN relaties veel vaker (46%) verantwoord beleggen dan van lanschot relaties (31%). Maar misschien dat de tijd waarin het onderzoek werd uitgevoerd medio 2013 en voorjaar 2014 ook al een effect(je) heeft gehad. De markt voor verantwoord beleggen groeit hard: ABN AMRO melde in februari van dit jaar een groei van 25% van het duurzaam particulier vermogen. Zie IINieuws-1feb14

Uit het onderzoek blijkt verder dat de belangstelling voor verantwoord beleggen aanzienlijk toeneemt, met kleine verschillen, het meest voor investeren in sociale ondernemingen: Deze belangstelling zal vermoedelijk niet of in beperkte mate ten koste gaan van de bereidheid om te doneren aan maatschappelijke doelstellingen. Met een 5,6 op een schaal van 1 tot 7, geven zowel mannen als vrouwen aan het (zeer) eens te zijn met de stelling dat zij doneren en beleggen gescheiden houden.
Noot van de Blogger: de resultaten met betrekking tot de scheiding van filantropie en impact investing komen overeen met een onderzoek van HOPE Consultancy onder Amerikaanse vermogenden Meer in: IINieuws-21juni2011

Toch zegt Diana van Maasdijk van AAMP Filantropie op de website: De bank blijft het geefgedrag van vermogende particulieren monitoren. ‘Wij verwachten dat filantropen hun vermogen nog meer zullen gaan gebruiken om hun missie kracht bij te zetten. De belangstelling voor impactinvesteringen is groot. Het is mooi om niet alleen met je giften, maar ook met je investeringen het verschil te kunnen maken.’EVENT 1

3 manieren van Impact Investing
BNP Paribas organiseert tijdens de Week van het Duurzaam Beleggen van de VBDO en haar leden een analisten seminar over Three ways of impact investing. BNP was tot voor kort niet erg actief op dit gebied, maar het profileerde zich opeens als impact investor door de gehele groene obligatie van de Wereldbank op te kopen, die gelinkt is aan Ethical Europe Equity Index (met een waarde van 50miljoen Euro) Meer in IINieuws-15sept14.

Op het event spreken behalve VBDO directeur Giuseppe van der Helm, Laura Tlaiye, Sustainability Advisor, Capital Markets Department van de Wereld Bank over Green Bonds, Lisa Sherk, Head of Social Performance Management BlueOrchard*, Microfinance en een nog bekend te maken spreker over Social Impact Bonds. Blue Orchard is een investeringsmaatschappij van de microkrediet pionier Philippe de Schrevelle, meer in IINieuws-1juni12.

Datum: 11-11-14
Tijd: 15-17uur
Plaats: The Bank, Herengracht 595, Amsterdam
Aanmelding: Book ticket This seminar is intended for analysts, portfolio managers and other financial professionals.
Bron: VBDO/analyst-seminar-|-three-ways-of-impact-investing
Informatie (email) please click here.

EVENT 2

Duurzaam beleggen in de versnelling
Net na de Week van het Duurzaam Beleggen: een VBDO Conferentie met Klaas van Egmond, hoogleraar Geowetenschappen (in het bijzonder Milieukunde en Duurzaamheid) aan de Universiteit Utrecht over “Duurzaam beleggen in de versnelling”, gevolgd door Q&A.

Het nieuwe rapport “Duurzaam Sparen en Beleggen in Nederland in 2013” wordt overhandigd door door Giuseppe van der Helm aan Chris Buijink, voorzitter Nederlandse Vereniging van Banken. Met een reactie van de sponsoren van het rapport: ABN Amro, ASN Bank, ING en Triodos Bank.

En een DWDD discussie “Duurzaam beleggen in de versnelling” over het nieuwe rapport met Rens van Tilburg van het Sustainable Finance Lab, Kris Douma: Onafhankelijke expert duurzaam beleggen; David de Kruif: Auteur van het rapport; Anna Grebenchtchikova: Voorzitter van de Pensioencommissie / Bestuurslid CNV Jongeren en Gert van de Paal: SRI Specialist Rabobank Nederland.

Datum: 13 november 2014
Tijd: 9:30-13uur
Plaats: Beursplein 5, Amsterdam
Inschrijven Duurzaam Beleggen in de versnelling
Discussieer mee met @VBDO en #WDB14


JOB

(Jonge) Investment Manager / Analist Impact Investing
VIVAT Verzekeringen zoekt een Investment Manager / Analist Impact Investing voor de afdeling Impact Investing van ACTIAM. Voorheen SNS Impact Investment Asset Management en eigenlijk de enige echte impact investing grootbank in Nederland*. De uitbreidende afdeling beheert en vermarkt impact investeringsfondsen en vooral in opkomende markten. Investeringen worden geselecteerd door investeringscomités op basis van voorstellen van derde partijen die door ACTIAM geselecteerd voor het geven van investeringsadvies.

De Investment Manager/Analist Impact Investing werkt intensief samen met andere afdelingen binnen ACTIAM, waaronder de afdeling Fondsbeheer & Productontwikkeling, Rapportage, Financiële verslaglegging en Operations. Daarnaast werk je samen met partijen waaraan de advieswerkzaamheden op het gebied van impact investeringen zijn uitbesteed. Je manager/analist rapporteert aan de Directie Impact Investing.

Gevraagd
Afgeronde academische opleiding in financieel-economische richting.
Minimaal 3 jaar ervaring traditionele beleggingskennis te combineren met een duidelijke Belangstelling voor en affiniteit met het creëren van positieve sociale, maatschappelijke en milieueffecten (liefst in impact investing)
Kennis van ontwikkelingen op de markt voor impact investing.
Sterke communicatieve vaardigheden, zowel in woord als geschrift.
Taken: 
Analyse- en beleggingstaken en het monitoren van investeringsportefeuilles;
Opstellen van periodieke fondsrapportages in afstemming met de afdeling Fondsbeheer en Productontwikkeling;
Selectie en beoordelen van investeringscontracten (op beleggingsmandaten, contractmodaliteiten en afspraken op het gebied van impact);
Emolumenten:
Uiteraard krijg je aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden; een prima salaris, 13e maand, kortingen op diverse financiële producten en veel ruimte voor opleiding en ontwikkeling. We zijn een informele organisatie zonder jasje-dasjecultuur. We kiezen voor een goede balans tussen werk en vrije tijd (zoals Het Nieuwe Werken). Je krijgt veel eigen verantwoordelijkheid. Meer over de arbeidsvoorwaarden Standplaats Utrecht Bron: Connexys.nl/Verzekeraarholding-Investment-ManagerAnalist-Impact-Investing

NB De vacature is volgens mij 17oct14 geplaatst er staat geen deadline, maar als je dit te bieden hebt zit je goed, er worden volgens mij in Nederland meer impact investing analisten / managers gevraagd dan er zijn.

*ACTIAM melde recent uitbreiding van haar
green bond activiteiten: Actiam/actiam-neemt-voortouw-in-green-bonds-markt … Op dit moment heeft ACTIAM al ruim 500 miljoen euro aan green bonds in portefeuille. Erik Jan van Bergen, Chief Investment Officer, heeft de intentie uitgesproken dit bedrag voor eind 2015 te verhogen naar 1 miljard euro, afhankelijk van marktontwikkelingen en klantwensen...
Noot van de Blogger dat is wel een beetje grootspraak denk ik, de Rabobank heeft meer gedaan door de Green Bodns Principles mede te ontwikkelen en promoten. En BNP profileert zich door de Wereldbank Public Equity Obligatie ook actief zie het eerdere event. Maar ze kopen dus flink en dat is ook belangrijk.

Meer (internationale) jobs op jobs.thegiin.or

 

GELEZEN Asset allocatie

Are you Climate Change ready?
In haar persbericht bij de Green Transition Scoreboard verwees Hazel Henderson van Ethical Markets naar hun eigen aanbeveling aan institutionele investeerders om 10% van de portfolio in bedrijven te investeren die de Groene Transitie sturen. Ze verwees ook naar Mercer LCC (investeringsstrategie) adviseurs om 40% van het climate change portfolio deel te alloceren naar Green Transition sectors. Bij verder onderzoek stuitte ik op een verfijning door Henderson in een gelijkwaardige verdeling: fifty-fifty ESG risk en ESG opportunity*. Letterlijk zegt Henderson: … half to hedge against climate and environmental risk and half to capitalise on opportunities in green sectors**. Dit sluit zo direct aan bij mijn model Impact Portfolio en de model Impact Bijsluiter*** niveau 2 en 3 zie IINieuws-15juni14 dat ik in het rapport ben gedoken.

Het Public Report 'Climate Change Scenarios – Implications for Strategic Asset Allocation' werd gepubliceerd in 2011 en deed verslag van een onderzoek in opdracht van tientallen opdrachtgevers waaronder APG en PGGM. Professor Rob Bauer (Director, European Centre for Corporate Engagement, Maastricht University, the Netherlands werd als expert geconsulteerd. PGGM was tevreden “This project has given us insight into the complexity of the effects climate change could have on the risk and return of our portfolio. Climate change proves to be a source of uncertainty. Although there is currently no straightforward answer to managing this uncertainty, we will continue to address this issue in our investment activities.” – Jaap van Dam, Managing Director Strategy, PGGM Investments (op pag.7)

Executive Summary
Basis voor het onderzoek is de aanname van onderzoekers dat 90% van de variatie in portfolio rendement kan worden toegerekend aan Strategic Asset Allocation (SAA)*. Mercer heeft 4 scenario's ontwikkeld Regional
Divergence (Meest waarschijnlijk); Divergent and unpredictable – Framework agreed to succeed Kyoto Protocol Delayed Action (Op een na meest waarschijnlijk) Stern Action naar de Bruce Stern Review 2007 (Minder waarschijnlijk) en Climate Breakdown (minst waarschijnlijk).

Daar heeft ze haar “TIP™ Framework” op toegepast, de 3 variabelen voor de gevolgen van klimaat verandering door: Technology: de ontwikkeling van investeringskansen in lage CO²technologie; Impact: de mate waarin (klimaat) verandering gevolgen (kosten) investeringen zullen beïnvloeden; Policy: de kosten van regelgeving en beleid tegen CO² uitstoot. Mercer berekende op basis hiervan dat 10% van het portfolio risico de komende 20 jaar risico loopt door (onzekerheid over) Policy door klimaatverandering. Geschatte kosten 8biljoen US$. Technologie veroorzaakt de komende 30 jaar slechts 1% portfolio risico (4biljoen US$ kosten) maar daarbij zijn de risico's van de gevolgen van recent klimaatrampen (extreem weer?) niet ingecalculeerd. Impact kan de komende 30 jaar ook 4biljoen US$ kosten veroorzaken.

Diversificatie zou niet volgens de traditionele risico spreiding aanpak moeten plaatsvinden, maar op basis van ESG risico's binnen categorieën. In bepaalde scenario's zal een portfolio die 7% rendement wil behalen het klimaatverandering risico kan managen door 40% van de assets te investeren in climate-sensitive assets (zoals infrastructuur, vastgoed, private equity, landbouwgrond, bosbouwgrond en duurzame listed/unlisted assets. Gevisualiseerd in Figuur 2 pag. 9 door op de Y-as: Cash, Sovereign fixed income, Credit (investment grade), Developed equity, Emerging market equity, Private equity (including renewables), Sustainability/renewable themed equities, Timberland/agriculture en Real estate (core) verdeeld over de X-as: Default (11% risk) Regional Divergence (11% risk) Delayed Action (14% risk) Stern Action (9% risk) en Climate Breakdown (12% risk) Een en ander staat in de rapport Highlights pag. 3–21, die de onderzoeksaanpak beschrijven en bevindingen toelichten.

Interessant vind ik de uitwerking van het meest waarschijnlijke scenario in het TIP Framework:
Technology: High dispersion of capital inflow into lowcarbon investments; leading countries include the EU and China;
Impact: Higher risk of future impact costs due to slower reduction in emissions;
Policy: Higher uncertainty and potentially higher reward for some assets due to regional disparity in climate policy.
De USA (bij delayed action) en China (idem en climate breakdown) lopen het meest risico door klimaatverandering, maar India en Zuid Oost Azie scoren ook 2 'rood' voor bij delayed action en climate breakdown). (Tabel 4, pag.18).

Opvallend de waarschuwing dat Health impacts and population migration risks are underestimated Toelichting bij punt 10 pag 18. Noot van de Blogger: Vanuit de basisbehoeften van mensen benadering van impact investing een belangrijk punt.

In de adviezen aan institutionele investeerders: -1- Understand the risks associated with climate change and embed these into asset-allocation
policies.-2- Evolve and transform portfolio mix -3- Allocate to sustainable assets -4- Consider a wider pool of passive options -5-7- Engage with active fund managers, companies en policymakers en -8- Support ongoing research vast uit te voeren door Mercer LCC :)

De publieke versie van het rapport 'Climate Change Scenarios – Implications for Strategic Asset Allocation' werd gepubliceerd in 2011 en is te vinden op de website van opdrachtgever Calpers/mercer-study-allocation (pdf, 132 pag.) Superkorte samenvatting bij IFC/Brief_Mercer (pdf, 4 pag.)

Update Mercer onderzoek en vervolgonderzoeken: Top1000funds/investors-alter-allocations-because-of-climate-risks (24sept14 n.a.v. De Klimaattop new York.) Angelien Kemna APG kondigde daar aan 'that APG wants to double its investments in sustainable energy generation from €1 to €2 billion. Kemna, who speaks on behalf of a coalition of nearly 350 institutional investors and financial institutions, notes that in 2013 around $250 billion has been invested in clean energy solutions worldwide. To counter the worst effects of climate change this amount should be doubled within a few years. The doubling of investments which APG wants to achieve in the next three years, for example in wind and solar power, fits the focus on sustainability in APG’s investment portfolio. In her speech Kemna announced that APG has managed to double its investments in sustainable real estate to €11 billion in the past two years, important because real estate is responsible for 40 per cent of all greenhouse gas emissions worldwide'.

*Noot van de Blogger: voetnoot 1 pagina 6. Als impact investing strategie missionaris vind ik dat een heel interessant uitgangspunt. Misschien dat Mercer LCC ook een onderzoek kan doen naar de risico's en kansen van impact investing. Als dat wat te ambitieus is is een onderzoek naar de portfolio risico's van voedselveiligheid en grondstoffen wellicht een beginpunt? KPMG publiceerde dit voorjaar een onderzoek in opdracht van maatschappelijke -maar niet financiële partijen- over 'Grip op grondstoffen: leveringszekerheid en biodiversiteit'

**Het Engelse artikel met toelichting op de niveau's en huidig en toekomstig marktaanbod en suggesties voor criteria vaststelling en verificatie is aangeboden aan de reviewers. Het bijsluiter model is een uitwerking van de Sonen Capital portfolio strategie voor de KL Felicitas Foundation die is aangeboden in de literatuur voor het World Economic Forum 2014. Meer in IINieuws 1juli14

***Mapping the global transition to the solar age. From ‘economism’ to earth systems science Sustainable Business Initiative – Outs ide Insights door Hazel Henderson (pdf, pag. 56, de fifty fifty verdeling staat op pag. 30) ICAEW/Sustainability/Mapping the Global transition to the Solarage


IMPACT INVESTOR CHARI CASE

Cordes Foundation
De Cordes Foundation van Ron Cordes en zijn echtgenote wordt door Judith Rodin, president van de Rockefeller Foundation geroemd als pionier impact investor in de introductie van hun boek PowerofImpactInvesting (pdf van deze  introductie). Zie verder IINieuws-15mei2014.

De Cordessen starten hun fonds in 2006 met de opbrengst van de verkoop van hun onderneming Asset Mark Investment Services dat strategisch advies gaf aan onafhankelijke vermogensadviseurs. Al snel besloten ze met hun 30 jaar ervaring en kennis en ervaring dat de vermogensbeheerkant van het fonds interessanter was dan de weggeef grants kant*. Ze gaan voor 100% impact in die zin dat het niet alleen gaat om de impact van de (verplichte) 5% giften, maar om de impact van het gehele vermogen. *Cordes is (nog steeds) executive co-chairman van Asset Mark.

Op de website van de Foundation staat hun visie: We believe in social entrepreneurship - harnessing the power of the capital markets to drive game-changing ideas to scale, and in the critical importance of elevating women and girls in society via education, health care, human rights advocacy and self-employment opportunities. De focus is op de bottom billion, het miljard armste mensen op aarde. (de base of the pyramid)

Hun missie is: to build a more peaceful and secure world. Hun strategie: accelerating enterprising leadership, ideas, and initiatives that fundamentally advance women’s human rights and address poverty with scalable and sustainable solutions. Alongside strategic philanthropy and impact investments, the foundation seeks to build an ecosystem for social entrepreneurship to flourish.

(TEDX video) Hun eerste werkbezoek was aan een vrouwen co-öperatie in Oeganda dat verscheurd en ontvolkt was door de burgeroorlog. Die vrouwen wilden niet dat hun kinderen geholpen werden, maar dat zij geholpen werden om voor hun eigen kinderen te zorgen. Vervolgens investeerde de Foundation in het opschalen van bestaande projecten en niet het opstarten van eigen projecten. Kortom de foundation investeerder 20% van de assets in microkrediet in 25 landen en al snel: door de financiële crisis van 2008-2009, bleek dat hun microkrediet investeringen het beter hadden gedaan dan de rest.

Toen bleek dat er toch nog weinig navolging was in impact investing startte de Foundation met Calvert Investments en de Rockefeller Foundation Impact Assets (van Jed Emerson zie de Issue briefs bij Gelezen bronnen) Hun doel is eerst 5 jaar vermogens adviseurs te informeren over impact investing. De Foundation heeft een mooie slogan: Connect, Convene, Catalyse

Het eigen vermogensbeheer is verdeeld over private equity, de bedrijven en organisaties staan vermeld op de website en public equity: Our public portfolio, consisting of equity and fixed income, applies a multi-manager investment strategy that directs investment capital utilizing a robust, integrated diligence process that analyzes financial, environmental, social and governance factors in publicly traded companies
Noot van de Blogger: Ik lees dit als microkrediet investeringen alleen als private equity investering en niet als public equity ''verzamel'' fondsen. Microkrediet etf's bestaan volgens mij nog niet. In public equity standaard best-in-class maar nog geen sectorale benadering. Zie IIN page II portfolio en IINieuws-1juni14 en IINieuws-15mei14

Hun ambitie is met hun eigen portfolio aan te tonen dat impact investment marktconform rendement oplevert en meetbare, maatschappelijk bijdragende impact. Met hun resultaat willen ze andere investeerders overtuigen om ook impact investor te worden en zo impact investing op te schalen.

Bronnen: Cordesfoundation.org, Cordesfoundation.org/investments en op de CordesFoundation website staat ene link naar Webburstmedia/cordes met een origineel Artikel van Investment News. Ron Cordes vertelt op 2011 TEDX Talk de geschiedenis van hun Fonds (18m) Link YouTube

Vragen en reacties graag naar impactinvestmentnews 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten