15 juni 2012

Impact Investing Nieuws 15 juni 2012


Deze keer Bronsparen, MS rate 6 Duurzame fondsen, nieuwe Triodos certificaten, banken benchmark, GIIN rapport over 'haar' African Agriculture Capital Fund, de Goldman Sachs Foundation: 10.000jobs, banken geven gratis filantropie advies, poll & debate over II als asset class, Maastrichtse (SIRP) promotie op sociaal investeerders en als (saaie) case het SKAN Fonds.


MARKET

Morningstar beoordeelt 6 duurzame beleggingsfondsen
Morningstar heeft geen categorie duurzame beleggingsfondsen, maar beoordeelde in mei wel 6 duurzame fondsen opnieuw. Fondsen worden beoordeeld in het beleggingssector/universum bijvoorbeeld Aandelen wereldwijd large cap waarde. De 6 fondsen kregen allen een waardering neutral hetgeen inhoudt: Een beleggingsfonds dat waarschijnlijk geen uitzonderlijke rendementen zal opleveren, maar normaal gesproken ook niet aanzienlijk zal achterblijven volgens de analisten. Neutral is onder gold, silver of bronze, maar boven negative.

Ratings
De ratings variëren van **** ASN Duurzaam Aandelen Fonds tot *** voor het Robeco DuurzaamAandelen Inc, SAM Sustainable European Equities D EUR, SAM Sustainable Global Active Fd EUR B, SAM Sustainable Agribusinesss Equities D Eur en het SAM Smart Materials EUR B. Morningstar Ratings zijn gebaseerd op de prestaties van een fonds in zijn Morningstar Categorie en houdt rekening met kosten. De beste presterende 10% fondsen krijgen 5 sterren, de volgende 22,5% 4 sterren, de middelste 35% 3 sterren, de daaropvolgende 22,5% 2 sterren en de 10% hekkensluiters 1 ster.

Kernbevindingen:
ASN Duurzaam Aandelenfonds Inc: “strenge duurzame selectie waardoor de beheerders gelimiteerder zijn in hun keuzes”;
Robeco DuurzaamAandelen Inc: “grondig beleggingsproces, dat ook na verhoging van het actieve beheer nog niet heeft geleid tot bovengemiddelde prestaties”;
SAM Sustainable European Equities D Eur: "Jong fonds waardoor de prestaties weinig zeggen, daarom behoudt het fonds de Neutral rating";
SAM Sustainable Global Active Fd EUR B: "grondige beleggingsproces dat ook na verhoging van het actieve beheer niet genoeg verbeterde om de benchmark bij te houden”;
SAM Sustainable Agribusiness Equities D Eur: “kort track record van de fondsmanager en de beperkte ervaring binnen het team houden de rating op Neutral”;
SAM Smart Materials EUR B“:  "tot nu toe succesvol beheerd fonds, maar fonds is niet typisch voor de categorie (Aandelen sector industriële materialen). De hogere inzet op small- en mid-caps en de lage weging van de mijnbouwsector, kunnen die ook negatief kunnen uitpakken. Verhoging naar Neutral”.

NB In maart beoordeelde Morningstar.be het SNS Euro Aandelenfonds Inc en SNS Duurzaam Aandelenfonds (ook) als Neutral met ***: de fondsen onderscheiden zich niet qua beleggingsteam en proces, maar de lage kosten en de uitgebreide duurzame screening maken het een verdedigbare keuze voor beleggers die duurzame exposure naar Europese aandelen willen.”.
Bron: MS nieuwsbrief, morningstar (6 dbfondsen) en morningstar SNSfondsen


Eneco en AEGON Bank introduceren duurzaam sparen
Energiebedrijf Eneco introduceert voor haar 2,2 miljoen retailklanten BronSparen, duurzaam sparen bij AEGON Bank. Alle klanten zijn al aan de groene stroom, want als enige grote leverancier levert Eneco al haar retailklanten sinds begin 2011 100% groene stroom.

Het spaargeld wordt 40% in de duurzame energiesector geinvesteerd en de rest in de meest duurzame bedrijven per sector, geselecteerd uit de DJSI (Dow Jones Sustainability Index) en de MCSI-ESG (Morgan Stanley Capital International -Environmental, Social and Governance). Het spaargeld is vrij opneembaar en de rente is op dit moment hetzelfde of zelfs iets hoger dan op een gewone spaarrekening bij veel andere banken.

Eneco’s aandeelhouders zijn 60 Nederlandse gemeenten, de grootste aandeelhouders zijn Amsterdam met 32% en Den Haag met 16,5% . Hierdoor is Eneco ''een zelfstandige & onafhankelijke energieonderneming en kon het kiezen voor een volledig duurzame koers''. De missie is om 100% duurzame energie bij de klant, de burger, te brengen. Bronnen duurzaam-beleggen, Eneco en JV2011Eneco


Triodos België gaat aandelencertificaten uitgeven
Triodos België wil 60 tot 80miljoen euro extra werkkapitaal ophalen door een aandelencertificaten uitgifte. De uitgifte begint in België, later dit jaar volgen andere landen/vestigingen. (Belgische) Particulieren en institutionele beleggers kunnen voor deze uitgifte intekenen tot 20juli zonder transactiekosten (0,5%).

De certificaten geven geen stemrecht en zijn alleen verhandelbaar bij Triodos voor eigen rekeninghouders, de prijs is 74euro. Het dividend bedroeg in 2011 en 2010 1,95 euro. Het rendement van de certificaten bedraagt gemiddeld 4+% (1jr 4,1%, 3jr 4,2% en 5jr 4,2%). Kosten: Transactiekosten bij aankoop en verkoop: 0,50% per transactie. Beurstaks : 0,22% bij verkoop met een maximum van 650 EUR per transactie (onder voorbehoud van wijzigingen). In België bedraagt de dividendbelasting 25% of de stock belasting Belgische roerende voorheffing ook 25%.

Triodos Bank telt nu 21.000 Europese certificaathouders, waarvan 18% in België. In 2011 haalde Triodos 89 miljoen euro op door succesvolle uitgiftecampagnes in Nederland, België en Spanje. Eind 2011 was het eigen vermogen van de bank gestegen tot 451 miljoen euro (+25 % over 1 jaar). De bank heeft vestigingen in Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Duitsland. Bronnen: triodos.be/certificaten-van-aandelen, triodos.be/brochure-certificaten en bankshopper.be


MEDIA

Businessweek over de Goldmans Sachs Foundation
Het bedrijfsfonds van de 5e grootste bank van de VS Goldman Sachs, is een van de grootste ter wereld met 578miljoen US$ vermogen (IRS2010) Noot van de Blogger: maar besteed niet meer dan de verplichte 5% (2009). Ondanks de kritiek op de rol van Goldman Sachs in de financiële crisis (o.a. Boekhouding voor de begroting van Griekenland) is directeur Dina Powell van het fonds overtuigd van de maatschappelijke toegevoegde waarde van de bank. “I think we attract people who want to work for an institution that is having a meaningful impact on the world,” she said brightly. “Did you know that Goldman Sachs has fielded more individuals who have served on nonprofit boards in the last 15 years than any other public or private institution? It’s remarkable!”

Impact investing
De Goldman Sachs Foundation (GSF) was niet zo scheutig en niet erg innovatief tot 2007, toen gooide men het roer om en besloot to align the charity with the business van de bank en de focus kwam op economische groei. Het 1e project nieuwe stijl was 10,000 Women, a global economic development initiative to support female entrepreneurs in the developing world. Het was een succes: Goldman kreeg er in 2011 een Excellence Award in Corporate Philanthropy voor van de Committee Encouraging Corporate Philanthropy. In 2010 doneerde GSF 15,5miljoen US$ (IRS 990).

In de VS en het VK werd 10,000 Small Businesses gestart om ze te helpen groeien en (zo) werkgelegenheid te creëren*. Er werd 500miljoen US voor het project begroot waarvan 300miljoen voor leningen en subsidies. In 2010 doneerde de GSF 8miljoen US$ aan het project (IRS form 990).
De strategie: training (o.a. boekhouden, onderhandelen en aannemen van personeel), mentorschap en toegang tot kapitaal voor kleine bedrijven in stedelijke gebieden. De locaties: New York, New Orleans, Houston, Los Angeles, Chicago, Long Beach, N.Y., in mei werd Cleveland toegevoegd. Over de resultaten werd nog niets bekend gemaakt, maar GSF is vol vertrouwen. Powell is convinced that Goldman Sachs does things better than everyone else, especially when it comes to giving money away. “I think it used to be acceptable to give money, attend galas, those kinds of activities,” she says. “Now I think a higher bar has been set.”

* een studie van het National Bureau of Economic Research uit 2010 ontdekte dat werkgelegenheid mn groeit bij start-ups en niet bij de gevestigde small businesses waarop GSF zich richt. Maar elders in het interview: “Goldman Sachs is interested in being able to demonstrate empirically that there is an answer here.”

Bronnen: Interviewer Sheelah Kolhatkar voor Businessweek, GoldmanSachsFoundation en hun IRS 990 form van 2010 PDF met hun complete portfolio, waaronder Nederlandse DJSI fondsen als Unilever, KPN en Reed Elseviers.


Gratis filantropie advies banken
Fondsnieuws schrijft 6juni12 naar aanleiding van een artikel over filantropie in FD dat banken
gratis filantropie advies aanbieden aan zeer (vermogende) klanten. UBS doet dat al vanaf 50miljoen Zwfr. Belangrijk is om de risico’s van schenkingen te vermijden. Ofwel de gift 'verdwijnt' omdat het project niet wordt gerealiseerd. (of mislukt) en dat is slecht voor het imago van de ondernemer. NB Zou u zich daar druk om maken als u 50miljoen Zwfr heeft?

Insinger de Beaufort adverteert met haar filantropie advies (NB op haar site staat niet dat het gratis is Insinger Charity Office/Particulieren) en ABNAMRO Mees Pierson Instituten & Charitas start na de zomer en heeft Diana van Maasdijk, van Philianconsulting aangetrokken om mensen op te leiden Bron: FM Weekly

Beleggen
Volgens UBS is de trend nu geld beleggen in plaats van te geven. Maar niet erg succesvol of als impact investor getuige de opmerking ‘De filantroop hoeft er dan geen winst op te maken, maar als hij 60 procent van het geld terugkrijgt, kan hij dat opnieuw inzetten.’
Bron www.fondsnieuws.nl Google fondsnieuws en filantropie


FACTS & FIGURES

Banken scoren beter op beleid en investeringen
De Eerlijkebankwijzer heeft haar jaarlijkse benchmark van het MVO beleid van banken weer gepubliceerd. Het afgelopen jaar zijn flink meer -19- verbeteringen, beleidsaanscherpingen, ingevoerd dan in eerdere jaren.

Banken, thema's & sectoren
De onderzochte banken zijn: ABN AMRO, AEGON, ASN Bank, Delta Lloyd Groep, Friesland Bank, ING Groep, NIBC, Rabobank Groep, SNS Reaal, Triodos Bank en Van Lanschot Bankiers. Er wordt gekeken naar 10 thema's: Klimaatverandering, mensenrechten, arbeidsrechten, wapens, gezondheid, natuur, dierenwelzijn, belastingen & corruptie, transparantie en bonussen. En naar 8 sectoren: Landbouw, (water) Dammen, Visserij, Bosbouw, Mijnbouw, Olie&gas, de maakindustrie en Bankieren. Ik heb gekeken naar het laatste hoofdstuk vanwege het investeringsbeleid (p.129-132).

Tientallen regels & richtlijnen
Bij bankieren en Vermogensbeheer kijken de onderzoekers naar de naleving/ondertekening van tientallen acties die vallen onder richtlijnen of principes voor bedrijfsvoering (9), investeringen (2) en anti corruptie & witwassen (2). Denk hierbij aan UN Global Compact, OESO Richtlijnen, UNEP FI & de Principles for Responsible Investment, de Equator Principles, de (49) Financial Action Task Force aanbevelingen en de Wolfsberg Principes (tegen witwassen). En algemener: De bank stelt zich ten doel om steeds duurzamer te opereren en heeft een actieplan opgesteld om dat te bereiken.

Opvallend vond ik dat de onderzoekers ook aandacht vragen voor regels voor het lenen van geld aan andere banken. Het investeringsbeleid van een bank moet ervoor zorg dragen dat de bank alleen geld uitleent aan andere banken die hun maatschappelijke verantwoordelijkheid óók nemen. Een CSR ontsnappingsroute?

 
II THINKING

Should II become an asset class?
Mijn bijdrage aan de poll van Thien Nguyen-Trung op goodgeneration.org en linkedin IIForum. Nogal ingegeven door mijn ontwikkelingsstrategieen&trends en chari fondsenwerving-marketing achtergrond.....

Why is everybody so hung up on investing in asset classes? What difference does it make? Doesn’t why and how you do things start with your mission & vision such as your investing goals which can be financial AND have an impact? And why not be aware of the impact as much as you would be about the financial return. II is adding outcome metrics and benchmarks to your returns. Isn’t that a good thing? Don’t you want to know waht effect you have?

Impact investing is a marketing concept which is doing pretty good because there is RUMOUR around the brand, though some call it a hype. The rumour/hype has the potential to lift socially responsible or sustainable investing from it’s present status of being-a-it-out-of-fashion and practice of exclusion focused (doing-no-harm & compliance) to doing good = best in class investments (scale!) & impact investing.

A broad definition of impact investing includes financial sectors that are moving serious money already such as renewable energy of which UNEP reported 211billion US investments in 2010. Based on a 100 years history. Now of course renewable energy is an interesting investment because it can save BIG money on energy costs & environmental damage so yeah there is some self interest, but who is going to dispute the value of this sector?

Microcredit did 80billion in 2010 (ING) and is an interesting investment because it gives ”nets” instead of ”fish” and served about a 100million clients. Also the microcredit succes gave birth to the concept of ‘financial inclusion” that is funding micro-mortgage, micro-insurmace, mobile financial services development and other new financial services with massive possibilities.

Why not invest in healthcare & pharma, higher education, free media, bridging the digital divide etc. or anything that improves peoples lives and open doors?

Poll goodgeneration ook op Impact Investing Forum group op linkedin Slotreactie van Thien Nguyen-Trung op zijn blog goodgeneration/from-value-to-worth-why-the-impact-investing-asset-class-debate-matters/


ACADEMIA

Promotieonderzoek sociaal beleggen
Paul Smeets promoveert 15 juni op 'Risk- and Social Preferences of Individual Investors' aan de Universiteit Maastricht. Smeets interesses zijn Behavioral Finance, Experimental Economics en Socially Responsible Investing (SRI). Maastricht is een van de 15 deelnemende universiteiten van SIRP, een 5-jarig academische ESG onderzoeksproject gesponsord door van de Mistra Foundation. Smeets won in 2010 de Best paper award from the United Nations Principles of Responsible Investments. Een van Smeets conclusies: Duurzame beleggers gedragen zich ook in andere opzichten socialer dan gewone beleggers. Noot van de Blogger een 'open deur' of Stapel/sociaal gewenste uitkomst bij de deelnemers? (over het 2e dilemma zie ook pag 57 van het proefschrift). Ik heb wel heel lang (en veel) fondsengeworven voor gezondheidsfondsen waarbij de belangrijkste doelgroep Christenen op het platteland zijn en voor de Protestantse Kerk fondsenwervende campagnevoering mogen doendus waarschijnlijk is dit voor mij wat minder verassender dan anderen. 

Sociaal beleggers zijn gul
Het promotieonderzoek werd aan de hand van experimenten uitgevoerd onder duizenden particuliere beleggers bij Robeco. Zij konden anoniem tot 300euro verdienen met beleggingstransacties en 200euro gedeeltelijk weggegeven aan A-merk goede doelen en 90% deed dat. Een grote groep verdeelde het bedrag 50-50. Smeets verklaart dit als volgt: 'In het experiment moesten de deelnemers een bewuste keuze maken om zich al dan niet sociaal te gedragen'.
In werkelijkheid heeft een op de zes Nederlandse beleggers een duurzaam beleggingsfonds, Volgens Smeets is de reden daarvoor 'dat mensen niet overstappen naar een duurzame bank of beleggingsproduct komt (dus) vooral voort uit onwetendheid of laksheid.'

2 soorten beleggers
Uit het onderzoek blijkt ook dat er 2 soorten duurzame beleggers bestaan: uit -1- bewuste overtuiging en een actieve keuze bij te dragen aan een betere wereld en -2- strategische (spreiding, risico- en rendementsverwachting) en fiscale voordelen. Daarom moeten banken volgens Smeets in hun marketing onderscheid maken tussen de 2 soorten duurzame beleggers (conclusie Hfd 3:5) Noot van de Blogger het hoofdstuk is gebaseerd op een ouder paper* met interessante primaire duurzaam beleggen motivaties: milieu 23%, sociaal 36,6%, fiscaal 6,6% (let op: gewijzigd), beter rendement 5,5%, lager risico 5,5,%, spreiding 4,7%, lange termijn visie van DB: 12%. Over de omvang van de groepen geen informatie in de PP.

Duurzaam beleid beter dan duurzaam beleggen
Klanten van Triodos en ASB Bank blijken loyaler en meer omzet te genereren. Toch pleit Smeets voor aangescherpt CRS/MVO beleid bij banken of apart duurzame dochterbedrijven dan een groter aanbod van duurzame beleggingsproducten. Noot van de Blogger: gezien het marktaandeel & eigen vermogen van Triodos en ASN Bank en de eerder genoemde 6% keuze voor duurzame beleggingsfondsen is daar ook meer impact te verwachten.
* Paper mbt 2 types beleggers Riedl, Arno and Paul Smeets, 2012, Strategic and Intrinsic Pro-Social Behavior of Individual Investors, working paper pdf power point netspar.nl/smeets. Op zijn blog staat de verdeling van giften aan de goede doelen. paulsmeets/blogCHARITIES & II

Diverse Perspectives, Shared Objective
The Global Impact Investing Network (GIIN) publiceerde een case studie over 'haar' eerste fonds: het African Agricultural Capital Fund (AACF). Investeerders zijn de leden van haar GIIN investors council: Bill & Melinda Gates Foundation (10 miljoen US$, PRI), de Gatsby Charitable Foundation (VK 5miljoen US$), J.P. Morgan (bank 8miljoen US$), en de Rockefeller Foundation (2miljoen US$ PRI*). USAID, the U.S. Agency for International Development, en GIIN supporter, gaf garanties af voor de JP Morgan investering in het AACF en doneerde voor technical assistance voor de investees.

Ambities
Het fonds met 25miljoen USD$ wordt beheerd door het Mauritaanse Pearl Capital Investments en investeert van tot 200.000US$ tot 2,5miljoen US$. Het impact resultaat wordt gemeten met IRIS
en krijgt een GIIRS (impact) rating. Het investeringsrendement mikt op 15% maar is niet vereist. De fee is 2,5% en de carry 20% voor lange termijn committering. Concreet wil het AACF binnen 5 jaar 250.000boerenhuishoudens bereiken en hun jaarinkomen met 80 US$ vergroten. Hiertoe wordt 75% van de portfolio waarde geïnvesteerd in oogst verwerkende bedrijven en 25% in landbouwbedrijven. Dit mede om het risico te spreiden. Pearl Capital zal focussen op schuld en quasi equity en de lange termijn sociale impact ambities in een“intent vs. use” clause vastleggen.

Drijfveren
De investeerders hebben echter diverse drijfveren: Gatsby wil Pearl Capital helpen opschalen, het was eerder al een van de 1e investeerders in het Pearl SME Fund for East Africa. J.P. Morgan’s Social Finance unit wil impact deals samenstellen voor arme(re) mensen en als II katalysator of ondersteuner werken. De Gates Foundation erkent het belang van landbouw en wilde II toevoegen aan haar tools. Het hoopt dat AACF aantoont dat investeren in kleinschalige landbouw(ers) levensvatbaar blijkt. De Rockefeller Foundation wil II intermediairen en vehikels, zoals het AACF, helpen ontwikkelen als onderdeel van haar impact investing initiative.

Feiten: Het fonds opzetten duurde van 2009 tot 2011 en had 5 deal structuring onderhandelingen nodig. Bron: thegiin.org of Download the case study (16p) * Programma Related Investments, fiscaal gefaciliteerd.


II POLICYRESEARCH

EIB oproep voor II onderzoek
 De Europese Investeringsbank roept in het kader van haar EIBURS (beurzen) programma universiteiten op om voorstellen te doen voor onderzoek naar impact investing. Men meent nl dat maatschappelijke effecten een grotere rol zouden moeten spelen bij investeringsbeslissingen maar dat weinig vooruitgang wordt geboekt bij de ontwikkeling van impact meting methodieken. Noot van de Blogger nog nooit van IRIS en GIRRS gehoord? Of is dat te Amerikaans? Maar binnen Europa zal toch meer gebeuren dan wat PGGM en ERIM/ECSP's Karen Maas doen?*


Het onderzoek moet leiden tot voorstellen voor de wijze waarop doelstellingen met betrekking tot sociale en/of milieueffecten geïntegreerd kunnen worden in de benadering die beleidsgerichte investeerders hanteren bij het nemen van investeringsbeslissingen. In het voorstel moet een empirische studie zitten naar effectdoelstellingen en de dynamiek tussen impact en financieel rendement. Het voorstel moet marktonderzoekgegevens opleveren over de verenigbaarheid van sociale/ecologische en financiële doelstellingen. Het op te zetten onderzoeksprogramma moet bestaande initiatieven kritisch beoordelen en de succesfactoren en beste praktijken vaststellen. De EIB zal gedurende drie jaar een bedrag van maximaal 100000 EUR per jaar besteden aan beurzen.
* Internationale universitaire samenwerking wordt voor dit nieuwe marktsegment van groot belang geacht, en zal dan ook een pluspunt vormen in het selectieproces.
Meer informatie: EUR-lex.europa.eu


CASE

SKAN Fonds
Het SKAN Fonds wil mensen in kwetsbare posities de kans bieden om te participeren in de samenleving, zodat hun kwaliteit van leven verbetert. Het is opgericht door de KRO als Steunfonds Katholieke Noden. De katholieke achtergrond wordt niet verloochend: SKAN Fonds staat voor een samenleving waarin ieder mens telt en mensen elkaar helpen. Vanuit katholieke inspiratie en traditie steunen wij organisaties die zich richten op de versterking van sociale cohesie, de zorg voor kwetsbare mensen en het behoud van materieel en immaterieel religieus erfgoed.
De circa 700 (!) projectsubsidies per jaar worden ingedeeld onder: allochtonen, ex-gedetineerden, gehandicapten, jeugdigen, leefgemeenschappen, minvermogenden, religieuze (RK, PC) gemeenschappen, slachtoffers, verslaafden/daklozen, vluchtelingen zieken, zingeving. Zonder subtotalen.

Toekenningen
Het SKAN Fonds stimuleert particulier initiatief. Vaak gaat het dan om kleinschalige projecten met een lage organisatiegraad. Belangrijk is dat een aanpak, een oplossing, een idee van onderuit wordt vormgegeven; de inzet van vrijwilligers is daarvoor een belangrijke graadmeter. Ook moet aangetoond worden dat de directe doelgroep 'er op zit te wachten', initiatieven moeten dus vraaggestuurd zijn. Of er sprake is van een breed draagvlak voor een initiatief, leiden wij af uit de betrokkenheid, deelname en (financiële of inhoudelijke) bijdrage van andere partijen in de wijk of de gemeente

Fondsenwerving
De fondsenwerving werd vrij bijzonder aangepakt: het Skanfonds is mede-oprichter van de BankGiro-loterij. Sinds 2006 oerbeneficiant van de Postcode Loterij (opgericht door pater Simon Jelgersma). Ook krijgt Skanfonds geld van De Lotto. De inkomsten bedragen gemiddeld 10,5miljoen euro per jaar, het leeuwendeel komt van de loterijen: bijna 10miljoen. De rest komt uit giften en legaten.

Vermogensbeheer & beleid
Het Vermogen bedraagt bijna 20miljoen euro, 18miljoen (vrije) reserves en 1,3miljoen (geoormerkte) fondsen. De reserves worden gevormd door de Continuïteitsreserve, Bestemmingsreserves (lang- en kortlopend), Reserves speciale projecten, Reserve als bron van inkomsten en de Reserve financiering materiële vaste activa. De fondsen worden gevormd door de Pater van Ruthstichting en het Mr. B.A. Schmitzfonds.
Het bestuur houdt toezicht op het risicomijdende beleggingsbeleid. Tijdesn de bankencrisis in 2008 daalde de waarde van de beleggingen nauwelijks omdat in obligaties van de Nederlandse Staat en Nederlandse Waterschapsbank was belegd. Besloten is met dezelfde behoudende koers door te gaan als vorige jaren, dat wil zeggen uitsluitend EMU-obligaties met AAA-rating. De inkomsten uit beleggingen bedroegen 3,5% ofwel 694.678euro (2010).

Conclusie
Skanfonds is geen impact investor hoewel haar werkterrein daar wel (beperkte) mogelijkheden voor biedt. Bron: skanfonds jaarverslag Skanfonds Jaarverslag2010

Geen opmerkingen:

Een reactie posten