1 oktober 2014

Impact Investing Nieuws 1 oktober 2014

Deze keer: Porsche investeert in greentech, ASN Duurzaam index fonds, de Rockefeller Foundation stapt uit fossiele brandstof, Barclays verlaagt de rating van de VS elektriciteitscentrales kijkend naar Duitsland waar RWE zich al hervormt. Een Nederlandse SIB intermediair in FtM. Veel beleid door de aanbevelingen van de G8 Taskforce Social Finance met o.a. Een oproep een klantvriendelijk label te ontwikkelen voor impact investment producten (zoals de impact bijsluiter zie 1juni2014). IRIS preferred metrics voor II Fonds USA Small Business Administration dat haar werkterrein verbreedt naar …. impact.

NB Het blog is wat kort, ik ben op voorstel van Jed Emerson (Impact Assets) bezig met een Engels artikel waarin ik de achtergrond en opzet van de Impact Bijsluiter (IINieuws 1juni14) toelicht. Daar verwerk ik de opmerkingen en suggesties van Prof Harry Hummels en de VBDO in.

Jed Emerson heeft een nieuw boek: The Impact Investor lessons in leadership and strategy for collaborative capitalism. Mede auteurs zijn Cathy Clark en Ben Thornley Zie IINieuws-15jan14. Uit de beschrijving: the book offers precise details on what, exactly, impact investing entails, embodied in the experiences and best and proven practices of some of the world's most successful impact investors, across asset classes, geographies and areas of impact. The book discusses the parameters of impact investing in unprecedented detail and clarity, providing both context and tools to those eager to engage in the generational shift in the way finance and business is being approached in the new era of Collaborative Capitalism. Uitgever: Wiley.com.


Quote van de week: The world is on the brink of a revolution in how we solve society’s toughest problems. The force capable of driving this revolution is ‘social impact investing’. In het G8 Social Investment Taskforce eindrapport zie Policy.


MARKET

ASN Duurzaam Index Obligatiefonds
San Lie van Morningstar besteed in hun e-Nieuwsbrief van 25 sept j.l. aandacht aan actieve beleggingsfondsen die passief worden. Dus een eigen index creëren en die passief volgen in plaats van proberen een extern index (benchmark) te verslaan. Hij noemt specifiek als een van de drie voorbeelden het ASN Duurzaam Obligatiefonds dat drie sterren krijgt.

''Dit fonds veranderde zijn mandaat in januari 2013, maar ging onder dezelfde naam verder. Het fondshuis creëerde een interne benchmark die gebaseerd is op de duurzaamheidscriteria van de ASN Bank en de ASN-beleggingsfondsen en de terugbetaalcapaciteit van de landen die de staatsobligaties uitgeven. Het fonds belegt uitsluitend in landen (Blogger: staatsobligaties) die een voldoende scoren op het gebied van mensenrechten, klimaat en biodiversiteit. Daarbij geldt: hoe beter een land scoort op duurzaamheidscriteria, hoe zwaarder het gewicht ervan in de portefeuille van het fonds. Vervolgens probeert het beheerteam deze interne benchmark zo goed mogelijk te repliceren. Actief nadenken, passief uitvoeren'' Bron: Morningstar/het-grijze-gebied-tussen-actief-en-passief-beheer-van-beleggingsfondsen (onderaan)

Morningstar/snapshot: Het rendement in 2014 is 9,5% de koers 29,36euro, ISIN NL0000441244, de Grootte van het fonds: 166,71miljoen Euro en de Lopende Kosten 0,55% Blogger: best hoog voor indextracker,Morningstar is hierover ook negatief. Het Dividend wordt automatisch herbelegd, beleggers kunnen het tot één maand na uitkering kosteloos opnemen.

Commentaar van de Blogger: een index is natuurlijk gewoon ook een praktische uitwerking van een strategie, zoals impact investing dat ook is of die nu is ingegeven door meer ideële of praktische (ESG) risico en kans overwegingen. Als de strategie en de invulling (portfolio) eenmaal bepaald zijn, is een vaste index de manier om risico te spreiden aan- en verkoop en beheerskosten beheersbaar te houden. Voor kleine beleggers een aantrekkelijke optie.


GROENE OBLIGATIES

Greenwashing alert
De Huffington post omarmt groene obligaties omdat ze 'have the potential to soon emerge as the number one instrument to finance environmental technology and projects'' en gaat verder 'or to enter the history books as a failed exercise to paint business as usual financial streams in a bright green colour''.

Daarom waarschuwt de HufPost voor greenwashing van groene obligaties en vat het bondig samen in 3 punten:
1. Wat is de Impact: Hoe toont de uitgever de positieve impact aan, liefst gekwantificeerd en hoe een investeerder deze impact in portfolio's vergelijken?
2. Wat is de werkelijke toegevoegde waarde: Hoe verzekert de uitgever dat de obligatie echt groene activiteiten financiert en niet een standaard maar als nu-met-impact gepresenteerde emissie is? Want However, at the current growth speed, Green Bonds must prove that they do indeed contribute to solving pressing environmental issues.
3. Hoe wordt geverifieerd: Worden de impact prestaties door een externe partij gemonitord en geverifieerd?

Commentaar van de Blogger: de 1e golf groene bedrijfsobligaties wordt nog voornamelijk uitgegeven door sustainability (super sector) leaders of bedrijven die alleen actief zijn in duurzame sectoren, dus ik maak me nog niet al te veel zorgen. Bij de volgende golf van ''meelifters'' is het wel interessant om te zien hoe zij deze HufPost check doorstaan.
Aan de andere kant elke financiering van een strategische heroriëntatie naar duurzame(re) activiteiten door R&D en extra inspanningen om reeds ontwikkelde duurzame producten te verkopen is voor impact investeerders interessant.


UNPRI aangescherpt
Mark Glazener van Robeco waarschuwde deze zomer voor het onterecht wapperen met de United Nations Principles for Responsible Investment (UNPRI). Hij is wat cynisch: Die vielen in de praktijk soms tegen omdat onderschrijving niet echt tot actie en integratie van de principes dwong, dat gaat nu veranderen. De enquête voor de onderschrijvers wordt uitgebreider en PRI kan structurele wanpresteerders of liever gezegd niet verbeteraars verwijderen. Zoals Franklin Templeton dat als een van de laatste grote vermogensbeheerders tekende, maar de UNPRI niet waar kan maken omdat ze clustermunitie producenten in haar fondsen niet heeft verwijderd.

Glazener vatte de 6 UNPRI principes ook even samen als checklist voor vermogensbeheerders, ze:
1. integreren ESG*-kwesties in hun investeringsanalyses en besluitvormingsprocessen;
2. voeren ESG-kwesties actief door in beleid en praktijk;
3.vragen openheid over ESG-kwesties aan de bedrijven waar ze in investeren;
4. bevorderen het invoeren van de principes;
5. werken samen om de effectiviteit van die invoering te bevorderen; en
6. doen verslag van de activiteiten op deze terreinen en de behaalde resultaten.


CORPORATE VENTURING

Porsche investeert in de connected car
In de Cleantech e-nieuwsbrief deze keer aandacht voor de 55miljoen US$ investering van Porsche in Connected Car technologie van het bedrijf INRIX. Het begrip Conected car staat voor de verbinding van de auto met internet WiFi of LAN en kan de automobilist informeren over ongelukken, snelheid- en veiligheidscontroles. Noot van de Blogger: Dit is vooral een investering in hogere veiligheid en gemak en wat minder in energie- of grondstoffen-besparing, maar veilig thuis komen is een primaire basisbehoefte.

Frappant
Porsche presenteerde in juni haar 1ste (!) Sustainability Report 2013 nadat in 2013 duurzaamheidsissues binnen het bedrijf zijn geïnventariseerd. Er is een afdeling opgezet om de ambitie van de Volkwagen Group -waar het al decennia nauw mee samen werkt- te helpen verwezelijken om in 2018 de meest duurzame automobielproducent te zijn. (Noot van de Blogger: nu is landgenoot BMW de supersectorleader bij de DJSI). Het verslag biedt naar eigen zeggen inzicht in "Economics", "Product reliability", "Environment and energy", "Employees" en "Society" en gedetaileerde key figures. Duurzaamheid van (het voortbestaan van) de onderneming staat voor op. Alleen op aanvraag na registratie beschikbaar.

Automobielindustrie green tech investeerder
De automobiel industrie is de grootste, maar uit concurrentieoverwegingen ook meest onderrapporterende, particuliere investeerders in green/clean tech volgens de Green Transition ScoreBoard. Hun nieuwste update (medio 2014) werd ook in september gepresenteerd Ethicalmarkets/green-transition-scoreboard. NB De laatste update in dit blog is IINIeuws 1april13 (2012) met 4,2biljoen US$ particuliere investeringen, nu staat de teller al op 5,7biljoen US$. In het laatste rapport o.a. Green bonds. Ik neem de Scoreboard volgende keer mee in Facts&Figures.

Het aandeel Porsche wordt verhandeld op o.a. De New York Stock Exchange en de Duitse beurzen. Koers 1okt14 64euro, het rendement de afgelopen 10 is mooi, maar ook volatiel: in 2007 was de koers 154euro. ISIN: Boerse-frankfurt DE000PAH0038 Bron: Cleantech e-nieuwsbrief en de Porsche website: Porsche-presents-sustainability-report


MEDIA & LOBBY

Desinvesteren in fossiele energieproducenten
De goed getimede mededeling van impact investor de Rockefeller Foundation (3,5miljard US$ vermogen) dat ze uit fossiele brandstoffen stappen trok veel media aandacht vlak voor de VN Klimaatconferentie in New York. De 101-jarige Rockefeller Foundation dankt haar fortuin aan de Rockefeller oliemiljardairs, maar is een belangrijke impact investeerder en heeft al 5 jaar een Impact Investing Programma. Profiel van de Rockefeller Foundation in IINieuws 15feb13 of IINieuws/Charity-cases VS (onderaan).

Toekomst van de fossiele brandstof sector
Ik beschouw de desinvesteringscampagne vooral als een lobby initiatief en ben er nooit echt ingedoken, interessanter vind ik de downgrading door Barclays van de gehele infrastructuur sector elektrisciteitscentrales in de VS. Barclays ziet een bedrijfsrisico's en fases in:
-1- de toename van het aantal zonnepanelen op particuliere huizen die het traditionele monopolie van de elektriciteitscentrales doorbreekt. De prijs van zonnepanelen is 70% gedaald door Europees subsidiebeleid en Chinese dumping praktijken.
-2- Nog belangrijker is de opslag van zonne-energie en vervolgt Barclays de elektrische auto producent Tesla heeft de afgelopen 5 jaar de prijs van batterijen neerwaarts gedrukt van 1,000US$/kWh in 2009 tot 300US$/kWh dit jaar. Ook -70%.
-3- Hierdoor verlaten de gebruikers het traditionele grid, het distributienetwerk van de
-4- elektriciteitscentrales die vervolgens bij de overheid gaan lobbyen voor stagnerende beschermende regelgeving en subsidies.
-5- De markt past zich aan. In Duitsland, de koploper op zonne-energie gebied en anti kernenergie, zijn de aandelenprijzen van de de twee grootste elektriciteitscentrales met meer dan de helft gedaald, terwijl de DAX =60% noteert en vergelijkng met 2010.
Tip: van VPRO's Tegenlicht op Facebook 4juni2014.

Case RWE
Eind 2013 kondigde RWE, de 2e grootste energieleverancier in Duitsland al aan aan dat het zich strategisch gaat transformeren: “Met gebruik van fondsen, grotendeels afkomstig van derden, zullen wij ons positioneren als een project faciliteerder, uitvoerder en systeem-integreerder van duurzame energie.” … “Het uitgangspunt is ‘van volume naar waarde’ te gaan.” Die verschuiving zal rusten op technologieën variërend van grootschalige offshore windenergie en waterkracht tot onshore wind- of zonne-energie. “We zullen niet langer streven naar volume- of percentage-doelen in duurzame energie, maar we zullen onze vaardigheden benutten door middel van een ‘capital light’-benadering.” Voor de chauvinisten onder ons: De omslag van RWE kwam onverwacht. Peter Terium, een 50-jarige Nederlander is sinds 2012 de CEO is van de Duitse energiegigant. 
Bron: Duurzaambedrijfsleven/RWE-gooit-verdienmodel-radicaal-om-naar-nieuwe-energie Nabrander van de Blogger: de koers van RWE is eerst gedaald maar sinds januari 2014 flink gestegen DE0007037129


FACTS & FIGURES

Europese Duurzame Beleggingsmarkt medio 2014
De Europees georiënteerde website sustainable-investment is een initiatief van het Duitse Sustainable Business Institute (SBI). Het bevat een uitgebreide database van Europese duurzame bedrijven en beleggingsfondsen die in Duitstalig Europa (Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland) en soms ook in Nederland worden aangeboden. In hun nieuwsbrief cijfers over de ontwikkelingen van de aanbodzijde: duurzame investeringsfondsen in het eerste halfjaar 2014 vergeleken met eind 2013. Alle beleggingsfondsen die zichzelf als 'duurzaam' aanbieden worden opgenomen in de analyse.

Groei
Het vermogen onder beheer in 395 duurzame beleggingsfondsen groeide medio 2014 +7,5% naar 43 Miljard Euro. Eind 2013 was het 40miljard Euro in 383 Fondsen. Er werden 18 nieuwe duurzame fondsen opgenomen (dus 6 fondsen werden opgeheven.) In de 18 nieuwe fondsen was medio 2014 1,1 miljoen Euro geïnvesteerd.

Uitschieters
De grootste groei zat bij de kleine marktaandelen: de 19 duurzame ETF's* (2%) groeiden met +17,5% en presteerden tussen de +17% en +4%.
De 5 microkredietfondsen (2,5%) groeiden met +15% met bescheiden prestaties: +2 tot +0%.

Asset klassen
-Ruim de helft 24,2miljard Euro (-0,4miljard Euro) was bij 207 aandelen-fondsen onder beheer. Hun prestaties varieerden van +28% tot -3% en omvatten een breed spectrum van wereldwijd tot gespecialiseerde regionale, thematische of technologie fondsen.
Bijna 20% of 9miljard Euro (+1,6miljard Euro) was geïnvesteerd in 72 obligatiefondsen. Hun prestatie varieerden van +11% tot 0%.
-Ruim 15% of 7,2 miljard Euro (+1miljard Euro) was geïnvesteerd in 74 gemengde fondsen Hun prestaties varieerden van +7% tot -6%. 460miljoen Euro (-5miljoen Euro) was geïnvesteerd in 13 umbrella funds. Hun prestaties varieerden van +10% tot 2%.
-Bijna 2% of 933Miljoen Euro (+148miljoen of +19%) was geïnvesteerd in 19 duurzame ETF's. Hun prestaties varieerden tussen de +17% en +4%.-2,5% of 1,1miljoen euro (+128miljoen Euro of + 15%) was geïnvesteerd in 5 Microkredietfondsen. Hun prestaties varieerden tussen de +2 tot +0%.

Meer informatie, zie Sustainable-investment.org/Marktberichte Er is nog geen halfjaarbericht in het Engels. NB Triodos fondsen staan wel in de data base, maar ASN fondsen niet. *Ook de Think Capital etf ontbreekt in het overzicht. Think-Sustainable-World-UCITS-ETF

II AGENDA SETTING

Ceres mobiliseert lobby voor Klimaatconferentie
Afgelopen week was in de New York de grote 5-jaarlijkse VN Klimaat -verandering- conferentie waar de voortgang en de toekomst van het verminderen (de gevolgen) van klimaatverandering wordt besproken. Ceres, is een non-profit organisatie die lobbiet voor leiderschap voor duurzaamheid. Het mobiliseert netwerken van investeerders, ondernemingen en maatschappelijke organisaties om (de acceptatie van) duurzaam beleid en oplossingen voor een gezonde wereldwijde economie te versnellen.

Ceres mobiliseerde 350 investeerders met 24biljoen US$ onder beheer* om politieke leiders op te roepen om sterk klimaatbeleid aan te nemen en wereldwijde groene schone energie investeringen te versnellen.
Uit de verklaring: We, the institutional investors that are signatories to this Statement, are acutely aware of the risks climate change presents to our investments. In addition, we recognise that significant capital will be needed to finance the transition to a low carbon economy and to enable society to adapt to the physical impacts of climate change. We are particularly concerned that gaps, weaknesses and delays in climate change and clean energy policies will increase the risks to our investments as a result of the physical im pacts of climate change, and will increase the likelihood that more radical policy measures will be required to reduce greenhouse gas emissions. In turn, this could jeopardise the investments and retirement savings of millions of citizens.... We believe that well designed and implemented policies would encourage us to invest significantly more in areas such as renewable energy, energy efficiency, sustainable land use and climate resilient development, thereby benefitting our clients and beneficiaries, and society as a whole.

In de verklaring wordt onder andere gevraagd om een eerlijke prijs voor CO²: Provide stable, reliable and economically meaningful carbon pricing that helps redirect investment commensurate with the scale of the climate change challenge. En een einde aan subsidies voor fossiele energie.
Een aantal grote Ceres leden kondigde -goed getimed- eigen maatregelen aan voor groene investeringen en het transparant maken van hun CO² voetafdruk (uitstoot). Meer Amerikaanse ondernemingen ondertekende de Ceres Klimaatdeclaratie (Blogger: die Amerikaans belang en voordelen nogal voorop stelt) Link Climatedeclaration.us

Zo trad Nestlé toe tot de Ceres Policy Coalition van Business for Innovative Climate and Energy Policy (BICEP) waar 29 andere voedselmultinationals samenwerken voor klimaat- en schoner energiebeleid. Het Carbon Tracker Initiative (CTI), lanceerde met Ceres en Bloomberg een nieuw rapport over financiele risico's voor investeerders bij ''unchecked'' coal productie in China en andere delen van de wereld. Veertig ondernemingen kondigden nieuwe maatregelen aan tegen ontbossing en voor het afbouwen van niet duurzame palmolieproductie.
*Mede-ondertekenaars zijn de Asia Investor Group on Climate Change (AIGCC), de Institutional Investors Group on Climate Change (IIGCC), de Ceres Investor Network on Climate Risk (INCR), de Investor Group on Climate Change Australia/New Zealand (IGCC), de United Nations Environment Programme Finance Initiative (UNEP FI), en de United Nations-supported Principles for Responsible Investment (PRI).


POLICY & AGENDERING

G8 Taskforce presenteert final report
De G8 Social Impact Investment taskforce presenteerde medio september haar final report Impact Investment: The Invisible Heart of Markets—Harnessing the power of entrepreneurship, innovation and capital for public good en 7 onderliggende 'landen' rapporten van de grote landen. (Noot: Rusland wordt niet meer uitgenodigd). Een en ander om de wereldwijde impact investing markt te stimuleren. De Social Impact Investment Taskforce werd geïnstalleerd in de zomer van 2013 toen het VK gastheer was van de G8 en is een aparte Social Investment bijeenkomst organiseerde Zie IINieuws. De intro kan ik moeilijk weerstaan: The world is on the brink of a revolution in how we solve society’s toughest problems. The force capable of driving this revolution is ‘social impact investing’.

Nieuwe tijden, nieuwe aanpak
Een van de insteken van de Taskforce is dat de huidige tijd en toenemende sociale tekorten vragen om een andere aanpak door andersoortige organisaties die willen en kunnen opschalen. Een aansprekend argument: In de VS hebben de afgelopen 25 jaar 50.000 ondernemingen de 50miljoen US$ omzet grens overschreden en slechts 144 sociale sector organisaties. 'It is time for the social sector to start catching up'. Interessant is de 6 stappen benadering van het verzekeren van de missie van een impact seeking business op pag. 13 met o.a. Een ''gouden'' aandeel gekoppeld aan de missie en als laats'te stap het verplichten van het nastreven van de missie aan de bestuurders. Maar de grote uitdaging is om van risk en return denken te verbreden naar risk, return & impact. Op pag. 3 een overzicht van huidige impact investing markt met vragers, aanbieders en financieringsproducten.

Op pag. 33-37 is aandacht voor de rol van impact investing in inter-nationale samenwerking met ontwikkelingslanden. Met 6 aanbevelingen: 1: steun coördinatie en samenwerking tussen ontwikkelingsbanken en hun private sector agentschappen; 2: Onderzoek impact funds voor SME en op de bottom of the pyramid gerichtte ondernemingen; 3: Laat ontwikkelingsbanken hun impact investment uitbreiden; 4: Onderzoek het opzetten van een Impact Finance Faciliteit voor early-stage risk capital; 5: Moedig overheden aan om te onderzoeken hoe SIB's en DIB's bijdragen aan meer efficiëntie in social dienstverlening; 6: Onderzoek het opzetten van een DIB Social Outcomes Fund om successvolle DIB's te financieren.

Doelstellingen en aanbevelingen
Op pag 6-7 in 8 hoofdpunten de boodschap van de Taskforce, op de website staan alle aanbevelingen: Socialimpactinvestment/report-findings per hoofdstuk en op pag. 43 (pag. 25 in de pdf) staat de samenvatting van de doelstellingen en de aanbevelingen voor beleidsmakers onder de koppen Market Builder, Market Participant i.e. 'purchaser of social outcomes' en Market Steward. Ik neem hier de doelstellingen op, maar alleen de aanbevelingen die direct met de impact investment sector en investeerders te maken hebben (niet met de pipeline).
=
MARKET BUILDER
Doelstelling: Meer middelen en steun voor 'impact-driven'* organisaties (non profits en ondernemingen) om te groeien;Doelstelling: Meer talent naar de sector om 'impact-driven' organisaties te bouwen en versterken;
Doelstelling: Ontwikkel een impact investment cultuur, met een scala aan intermediairen die impact kapitaal beheren, professioneel advies geven en dienste verlenen aan de impact investment sector;• Creëer een sociale investeerder met een breed aanbod om de (social finance) markt te ontwikkelen, wellicht gefinancierd door nooit geclaimde tegoeden bij banken, verzekeraars en pensioen fondsen (Noot zoals de Big Society Bank en Capital zoals in het VK Zie IINnieuws-17aug11 maar duik vooral in het NAB report van de UK, link onderaan);
• Overweeg opstart (
early-stage) steun voor gespecialiseerde impact investment fondsen, intermediairen en adviesbureaus;
• Steun pogingen voor een ‘
kitemark’ (klantvriendelijk) labelling systeem voor social finance producten voor onderdelen van de markt. Noot van de Blogger: YES! een impact bijsluiter of indicator! Zie IINieuws-1juni14. Ik ben nu op voorstel van Jed Emerson (Impact Assets) bezig met een Engels artikel waarin ik de gekozen vorm toelicht en opmerkingen en suggesties van Prof Harry Hummels en de VBDO verwerk*.
Steun pogingen voor (toegang tot?) een social stock exchange (zoals in het VK (Zie IINieuws-15-juni13 (POLICY) en in het rapport staat dat in Berlijn gewerkt wordt aan een Duitse (Euro!) social stock exchange, NExT SSE (pag.13 en NAB Germany);
•Bevorder het gebruik en de ontwikkeling van innovatieve impact finance producten;
Doelstelling: Trek nieuwe investeerders aan voor de social impact investment markt: (door)
Belasting voordelen voor impact investors;
• Stimulerende regelgeving voor impact investment;
• Onderzoek wat gedaan kan worden om social impact investment naar de retail markt, particuliere investeerders te krijgen.
*Een impact driven organisatie heeft een lange termijn sociale missie met vastgestelde sociale doelstellingen en meet de impact / resultaten. Het kan een non-profit of een for-profit onderneming zijn.

MARKET PARTICIPANT 
Doelstelling: Toename van de effectiviteit van de overheid in haar rol als koper van sociale uitkomsten:
Doelstelling: Toename van investeringen door gewone investeerders in ''impact-driven'' organisaties (non profits!):• Verschaf van aanvullende financiering om de impact investment markt te stimuleren waar deze opkomt (Noot dat klinkt als start-up, kick-start of budget tekort aanvullende investeringen) of het verschaffen van first loss faciliteiten en andere garanties en investeren in een a social investment wholesaler of impact investment fonds. (Noot zoals de FMO, Dutch Development Organization doet (Zie IINieuws-15okt13 in de GIIN publicatie Catalytic First Loss Instrument).

MARKET STEWARD
Doelstelling: Doelmatige wet- en regelgeving voor 'impact-driven' organisaties;• Creëer regelgeving om de sociale of impact missie van ondernemingen (for profit) te beschermen;
• Versoepel regelgeving die sociale sector organisaties weerhoudt inkomsten te genereren (Noot zeer van toepassing op Nederlandse chari's).
Doelstelling: Minder wettelijke en regelgeving drempels voor potentiële impact investeerders:
• Moedig pensioen fondsen en aanbieders van fiscale spaarprogramma's aan om impact toe te voegen aan hun aanbod;
• Verminder beperkingen voor retail (particuliere) impact investeerders door crowdfunding en andere maatregelen;
• Stel vast dat fiduciair beheer van (vermogens)fondsen en pensioenfondsen ook impact investeringen kan omvatten en op pag. 22:
For foundation trustees, there should be a clear duty to factor impact into investment decisions and reporting; (Noot zeer van toepassing voor Nederland)
• Onderzoek hoe impact investeringen geïntegreerd kunnen worden in bestaande regelgeving voor banken, verzekeraars en investeringsfondsen.

National Advisory Reports
Minstens zo interessant zijn de 8 onderliggende rapporten. In het VK gebeurt al lang heel veel en dat volg ik ook zoveel mogelijk, van Japan heb ik een keer een regio profiel gemaakt (Zie IINieuws-1okt13), maar van de andere grote 6 wist ik weinig. Deze allemaal doornemen is nogal een project maar bijvoorbeeld 
*De aanbeveling een label (keurmerk) te introduceren wordt nergens in het eindrapport toegelicht, maar komt uit het Franse NAB advies (pag. 35-36)
NB In de publicatie wordt ook verwezen naar flankerende publicaties: Policy Levers and Objectives en de Subject Papers Measuring Impact, Allocating for Impact, Profit-with-Purpose Businesses en International Development. Die zijn niet te vinden op de resource pagina. 


METRICS & POLICY

IRIS succes, VS verbreed ''impact'' prioriteit
De U.S. Small Business Administration (SBA) heeft aangekondigd dat fondsmanagers die aanspraak maken op het vergrootte SBA Impact Investment Fund IRIS, de Impact Reporting and Investment Standards moeten gebruiken om hun impact aan te tonen. In het fonds is de komende 5 jaar 1miljard US$ beschikbaar voor erkende Small Business Investment Companies (SBICs) met impact.
De SBA prioriteit voor rural or low-income communities is nu verbreed voor ''andere'' impact investeringen waarbij de IRIS (afgeleide) impact meetmethode worden gebruikt met externe data bronnen (third party) zoals zijn gebruikt voor de SBIC erkeningsprocedure. De verbreding past binnen het overheidsbeleid om de impact investeringssector te stimuleren (2011) en die nu is geactualiseerd: theGIIN/SBA Update.
Bron: GIIN Nieuwsbrief website theGIIN (pdf, 2 pag)


Social Impact Bonds

Nieuwe Nederlandse SIB intermediair
Ze zijn al een tijdje bezig, maar ik was ze nog niet tegengekomen* Laurina Nieukerke en Samuel Oudkerk startten vorig jaar Social Impact Finance, vernoemd naar het Britse Social Finance dat al een aantal SIB's heeft opgezet. Paulien Sewuster van FollowtheMoney interviewt de initiatiefneemster 'Nieukerke is onderneemster en ze houdt zich bezig met het doorgeleiden van privaat geld naar projecten die aantoonbaar resultaat opleveren voor de maatschappij. Met haar bedrijf Social Impact Finance brengt ze overheid en bedrijfsleven samen om succesvolle publiek-private samenwerkingen aan te gaan'.

Nieukerke is ambitieus, idealistich en niet hebberig, mooie kwaliteiten voor een maatschapelijk onderneemster. En uitgesproken: ze stelt dat beschikbaarheid van geld het niet het probleem is, maar de perverse prikkels en de bureaucratie bij de overheid om effectief te werken. Ze stelt strakke grenzen: de overheid betaalt pas achteraf bij succes, maar ''de betrokken gemeente, die bij goede afloop het project bekostigt, heeft geen inspraak op de uitvoer. De regie is in handen van Social Impact Finance en de aangewezen uitvoerders''. Dat zijn geen andere overheidsorganen of gesubsidieerde instellingen, maar uitvoerders, ondernemers die Social Impact Finance uitkiest. (Maar) Social Impact Finance is dan ook de fondsenwerver voor de Social Impact Bonds Meer over haar rol op: Socialimpactfinance.nl/onze-rol

Bron: FtM/social-impact-bonds Dit is het 3e interview van Follow the Money in een portrettenreeks van maatschappelijk ondernemers. Meer over socialimpactfinance.nl
*Er is ook nog maar een SIB in Nederland: mede dankzij bemiddelaar SocietyImpact zie IINieuws 15deb2013/jaaroverzicht (onderaan bij knallend uiteinde)


Vragen en reacties graag naar impactinvestmentnews @ yahoo.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten