1 oktober 2013

Impact Investing Nieuws 1 Oktober 2013

Deze keer: Klimaatobligaties EIB, duurzaam vastgoed bespaart energie en water, Sustainalytics R&D topper, social markets in Canada en het VK, de Global Compact Index, Groene Transitie trends, Eerlijke Verzekeringswijzer, II en SRI in Japan, HNWI's en filantropie visies, HuCap: Human Capital Performance Bond, 3e Week duurzaam beleggen. Trading day for EM chari's. Gelezen: Max Martin over II en CSR 2.0 en als Case St. de Verre Bergen in 2012.



MARKET

EIB geeft meer Klimaatobligaties uit
De Europese InvesteringsBank (EIB) heeft afgelopen zomer weer Climate Wareness Bonds weer uitgegeven. Met de opgehaalde 650 miljoen Euro financiert de EIB projecten op het gebied van wind- en zonne-energie en energie-efficiency, die bijdragen aan vermindering van de CO2-uitstoot in Europa. De EIB is een van de grootste financiers van klimaat verandering projecten. In 2012 werd 13 miljard Euro geïnvesteerd.

ASN stapt in
De ASN Bank heeft 50 miljoen Euro geïnvesteerd de nieuwe, groene obligaties, daar is de EIB blij mee. “De betrokkenheid van de ASN Bank betekent dat de projecten die we financieren, voldoen aan de strengste criteria. Goedkeuring door de ASN Bank is een veelzeggend signaal,” aldus Aldo M. Romani, bij de EIB verantwoordelijk voor het aantrekken van financiering*.

Noot van de Blogger: Op de NYSE bonds site bonds.nyx staan 13 obligaties > Kies EIB. 2 worden 15okt a.s. afgelost, de obligatie die in 2016 wordt afgelost heeft een koers van 111%. Let op een aantal hebben geen koers en geen coupon maar wel accrued interest.
Bronnen *Nieuwsbrief duurzaam-beleggen, aangevuld met persbericht Europa.EU BEI en Bonds.nyx/eu trading bond-directory


GRESB 2013
De Global Real Estate Sustainability Benchmark (GRESB) is een Nederlands initiatief met voornamelijk Nederlandse institutionele investeerders als partners en sponsors. De missie: to enhance and protect shareholder value by evaluating and improving sustainability practices in the global real estate sector. GRESB kijkt naar Management, Policy & Disclosure, Risks & Opportunities, Monitoring & EMS, Performance Indicators, Building Certification & Benchmarking and Stakeholder Engagement.

Transparantie leidt veelal tot (re)actie en inderdaad: de wereldwijde vastgoedsector heeft haar energiegebruik verminderd met 4,8% van 2011 tot 2012. De CO² uitstoot is verminderd met 2,5% en het watergebruik daalde met 1,2%. Ook de transparantie over duurzaamheid en energieprestaties is toegenomen. De vastgoedsector ziet duurzaamheid als onderdeel van de bedrijfsvoering, 70% heeft er beleid op. Duurzaamheid-risicoanalyses en duurzaamheidsissues worden regelmatig bekeken. Uiteraard doet het duurzame segment van de vastgoed sector mee: van de deelnemers heeft 55% (duurzaam) gecertificeerde kantoren en 34% gecertificeerde retail(shoppingmall)projecten. Certificering van de portfolio's is nog laag met 28%. Wereldwijd is LEED-certificering, of (LeadershipinEnergy  & EnvironmentalDesign) het meest verkregen.

De GRESB 2013 is gebaseerd op data van 543 (2012:443) vastgoed-ondernemingen en -fondsen, 46% van de FTSE EPRA/NAREIT Global Real Estate Index. NAREIT heeft haar Leader in the Light duurzaamheids-programma in 2012 laten fuseren met GRESB. De bedoeling is dat respondenten hun duurzaamheidsprestaties vergelijken met vastgoedbedrijven over de hele wereld.

Australië blijft de leidende regio, 119 ondernemingen zijn ''Green Stars'' het Australische keurmerk voor duurzame projecten. Noord Amerika realiseerde de sterkste daling in het energiegebruik met 6,6%. Europa (met 292 deelnemers de grootste deelnemer) hobbelt achteraan met de kleinste daling 0.7% en dat ondanks alle regelgeving. Enkele maatregelen zijn echter recent ingevoerd en zullen hun impact pas op termijn hebben*. Unibail Rodamco blijft de Europese sectorleider.
In de VS en Azië (in de GRESB: mn Japan) is de transparantie (disclosure) toegenomen, zonder dat daarvoor verplichte regelgeving nodig was. Vraag van huurders kan een rol hebben gespeeld, de GRESB kijkt daar ook naar (Stakeholders).

* Het Nederlandse energielabel beleid lijkt wel al succesvol: Duurzaamvastgoed/gebouwen-met-groen-energielabel-ook-in-werkelijkheid-zuinig Bronnen: 2013-GRESB-Report (pdf, 44pag) en


Sustainalytics beste SRI Research bureau
Het van oorsprong half Nederlandse Sustainalytics is voor de 2e keer achtereenvolgende keer uitgeroepen tot het beste onafhankelijke SRI researchbureau in the Independent Research in Responsible Investment (IRRI) Survey. Sustainalytics heeft 13 kantoren waaronder in Amsterdam en de EU (6), de VS (4), Bogota en Singapore.

Sustainalytics en II
Sustainalytics is niet erg actief op het gebied van impact investing, maar besteed er wel aandacht aan op haar jaarlijkse SRI en II Conference (eind okt 2013). Een presentatie gaat in integreren van II in portfolio's en Robert Rubinstein van TBLI, Amsterdam over Highlighting Innovations in Impact Investing:
 Panelleden uit de II frontlinie bespreken innovaties als crowdfunding en impact bonds, Europese en slow money benaderingen. Meer op: SRIConference 2013

Online Publicaties
Op haar site stelt Sustainalytics haar Insights, Industry Reports en Cases beschikbaar. Insights zijn haar visies op sleutel industrieën en ideeën over huidige business trends en hun ESG implicaties. De 3 Case Studies geven een beeld van toepassingen door clientèle en partners van ESG research en data. De Industry Reports over 35 sectoren -zijn niet online beschikbaar, alleen een voorbeeld rapport. Er is geen II of finance rapport wel banking, energy, food, insurance, health etc. Ze geven investeerders inzicht in belangrijke ESG issues in sectoren en hoe deze samenhangen met de kernactiviteiten van bedrijven. De rapporten tonen industrie-specifieke best-practices, ondersteund door relevante case studies van Sustainalytics’ Global Platform. Meer op: Sustainalytics
Met dank aan Sigi Simons, PR and Communications at VBDO (members) Linked Group


SOCIAL MARKETS

CANADA
Canada heeft nu ook een Social Stock Exchange, de SVX (Social Venture Connexion). De beurs werd gelanceerd door MaRS Centre for Impact Investing samenwerkend met de Toronto Stocvk Exchange (TMX Group Ltd)., met steun van de Regering van OntarioTorys LLPKPMGThe J.W. McConnell Family FoundationRBC en Hamilton Community Foundation, SVX is een online impact investing platform die impact ventures, fondsen, investeerders en dienstverleners verbindt. De investeringsmogelijkheden staan alleen open voor qualified, accredited investors in Ontario.

SVX geeft hiermee de aanzet voor een groter aanbod en grotere pipeline van II mogelijkheden in Ontario, Canada. De SVX is een 1-loket, betrouwbaar, door de overheid erkend ontmoetingspunt voor voor impact ventures, fondsen en geaccrediteerde investeerders. In het eerste jaar wil SVX 30 issuers, 100 investeerders en 2.5 miljoen kapitaal aantrekken voor minstens 10 ondernemingen en fondsen op het platform. SVX schat de totale Candese II markt op 2miljard C$ en verwacht een groei naar 30miljard C$ in tien jaar. (Bron SVX site)

1e dozijn
De SVX presenteerde 12 investeringsopties met sociaal en milieu impact in verschillende Canadese regio's, maar ook in Afrika, en sectoren als betaalbare huisvesting, non-profit finance, duurzame mode, biologisch voedsel en hernieuwbare energie. Ze belichamen diverse ondernemingsvormen: non-profits, for-profits, coöperaties en stichtingen. Samen willen zij 100 miljoen Canadese $ ophalen bij lokale geaccrediteerde investeerders. Noot van de Blogger: dat is dus 40x zoveel als de SVX ambities voor het 1e jaar, maar ze werven vast ook elders investeerders)

3 Finance voorbeelden
Een mogelijke investering* is: ChangeIt een gepatenteerd giften-platform voor de transitie van cash naar cashloos. Banken, financials en chari's kunnen 'sociasl bewuste consumenten' beter bedienen met het aanbod van een simpel, geautomatiseerd veilig platform voor hun betaalkaarten, eWallets of andere elektronische betaalwijzen. (Geen financiële details)
Het Community Forward Fund (CFF) is een Canadese non-profit die leningen geeft of financiering regelt voor non-profits en chari's. CFF vult de kloof tussen toegang tot patient capital en overbruggingsleningen voor kleine en middelgrote organisaties. CFF biedt ook financiële reviews, coaching en assessment instrumenten voor financiële deskundigheid in de non-profit en chari sector. (Geen financiële details)
Investeco is Canada’s 1e Milieu Investeringsonderneming. Investeco richt zich op de groeiende vraag naar milieuvriendelijke en superieure producten en diensten door te investeren in hernieuwbare energie, water, duurzame landbouw en cleantech. Investeco zal investeren in private en publieke bedrijven die zich door hun milieufocus zullen ontwikkelen tot bedrijven die er toe doen. De andere 9 investeringsmogelijkheden zijn niet zo puur finance-achtig. (Geen financiële details)

* Nb De investeringsmogelijkheden zijn op de SVX site alleen toegankelijk na registratie denk ik, maar ze staan genoemd in het artikel van Social Finance Ca. Met dank aan Ellen Martin in de LinkedIn group Social Finance Linkedin/Twelve-ventures-hit-impact-investing Bron: Socialfinance.ca/twelve-ventures-hit-the-impact-investing-market-with-SVX


VK: Social Stock Exchange en Ethex
In het VK zijn 2 aparte beurzen voor Impact Investing: sinds juni 2013 de Social Stock Exchange (zie IINieuws-15-juni13 (POLICY) en IINieuws-28april11 (GELEZEN). Een van de financiers is Stephen Brenninkmeyer Nieuws-15mei13 (zie HNWI, maar omdat het niet leek op te schieten heb ik het daar weggelaten). De SocialStockExchange (SSE) verbindt rigoureus gescreende Social Impact Businesses met impact investeerders die impact en rendement nastreven en zeker willen zijn van een duidelijke set waarden, standaarden en disclosures. Toegelaten Social Impact Businesses kunnen een Impact Report overleggen dat jaarlijks wordt ge-update. Voorbeeld van een ImpactReport (28pag, pdf) van Accsys een cleantech onderneming voor hout verduurzaming Link http:AXS Impact Report

De aandelen of obligaties van SSE leden worden verhandeld op een publieke beurs. Vraag van de Blogger: wat voegt de SSE dan toe muv het impact report?  Wat voegen impact reports toe aan de informatie in ESG- en duurzaamheidsverslagen? 
Partners van de SSE zijn de London Stock Exchange, The City of London Corporation, Big Society Capital en Lottery Funded. Op de site 11 leden, duurzame bedrijven en hun marktcapitalisatie, maar geen (links naar) investeringsmogelijkheden, terwijl ze elders beweren II te agenderen bij particuliere beleggers. Meer op: socialstockexchange

ETHEX
Sinds 2003 bestaat Ethex, eerst als een Triodos loket, sinds 2006 via commercial broker Brewin Dolphin Securities Ltd. en sinds vorig jaar zelfstandig met opschaling ambitieus en geleid door de bedenkster Jamie Hartznell, oa v/h directeur van Ethical Property (zie hieronder en IINieuws 1april12). Ethex biedt ongeveer een dozijn investeringsmogelijkheden aan particulieren onderverdeeld naar soort belegging (Shares and equity, Bonds and debentures, Depository Receipts, Children's savings accounts, Savings accounts, Cash ISAs ) of sector (Finance, Fair trade, Renewable energy, Property, Community) beneficiënten (UK-wide, Developing world, Local / regional)

De Bristol Cedit Union: community banking voor de mensen in Bristol, Bath en omgeving. De bank is een coöperatie. Investeerders kregen in het verleden jaarlijks dividenden van 0.5penny tot 2.25penny per aandeel (0.5% tot 2.25%). Why invest in Bristol Credit Union
De Charity Bank is gespecialiseerd in leningen aan organisaties die positieve sociale verandering faciliteren. Investeerders hebben d ekeuze uit verschillende spaarvormen met jaarlijkse rente tussen een half tot 2%. Why invest in Charity Bank
Ecology Building Society is gespecialiseerd in hypotheken voor projecten met geminimaliseerde milieubelasting of die duurzaam leven bevorderen. Investeerders krijgen een jaarlijks bruto rendement van 1%. Why invest in Ecology Building Society
Ekopia creëert een duurzame lokale economie en stimuleert het platteland door investering in de Findhorn Eco-village. Investeerders kregen in het verleden jaarlijks 4% rente. Why invest in Ekopia
De Ethical Property Company ontwikkelt en exploiteert gedeelde werkruimten voor non-profit organisaties en sociale ondernemingen. Investeerders kregen in het verleden jaarlijks dividenden van 2penny tot 3.5penny per aandeel. Why invest in Ethical Property Company Zie ook IINieuws 1april12
Golden Lane Housing verzorgt huisvesting voor mensen met leermoeilijkheden. Investeerders krijgen 4% jaarlijkse rendement op hun inleg die wordt terugbetaald op 30 September 2018. (Zie ook PAGINA
Good Energy biedt 100% hernieuwbare energie aan sinds 1999 en ziet een toekomst die draait op op hernieuwbare energie. Investeerders kregen in het verleden jaarlijkse dividenden van 0penny tot 2.75penny per aandeel. Why invest in Good Energy
Greenwich Leisure Ltd (GLL) runt lokale sport- en ontspanning centra, bibliotheken en kunst/cultuur ruimten voor de gezondheid en onderwijs van lokale gemeenschappen. Investeerders krijgen jaarlijks 5% rendement en hun inleg terug op 31 Oktober 2018. Why invest in Greenwich Leisure Bonds
John Cleveland College Community Woodheat Co-operative. Een aandelen emissie in het eerste biomassa cooperatie voor een school. Het verwachtte rendement in het eerste jaar is 2,9%, over de jaren daarna tot het 20ste jaar: 5.39% tot 9.55%. Why invest in John Cleveland College Community Woodheat Cooperative
Een oude bekende Oikocredit creëert positieve verandering in het leven van armen in ontwikkelingslanden door financieringen. Investeerders kregen in het verleden jaarlijks (bruto) dividenden van 3UK£ per depository receipt (2%) In Nederland een beleggingsfonds inleg a 205 euro. Why invest in Oikocredit
Rush Farm and Stockwood Business Park Aandelen emissie voor dit biodynamische en biologische business park als bezit van de lokale gemeenschap. Het verwachtte rendement is 5% per jaar. Why invest in Stockwood Community Benefit Society
Traidcraft helpt mensen in ontwikkelingslanden door hun leven (te transformeren) door eerlijke handel. Investeerders hebben in het verleden jaarlijkse 0 tot 2penny per aandeel gekregen.
Triodos Renewables is het hernieuwbare energie bedrijf in het VK met de meeste eigenaren. Het voorziet ruim 26.000 huizen van energie. Investeerders kregen in het verleden jaarlijks dividenden van 0 tot 4penny per aandeel. Why invest in Triodos Renewables
Bron: Ethex Nieuwsbrief (NB van 12 tot 19 Oktober is de National Ethical Investment Week (NEIW) in het VK. Meer op: NEIW2013/events


METRICS

UN Global Compact Index
The Global Compact asks companies to embrace universal principles and to partner with the United Nations. It has grown to become a critical platform for the UN to engage effectively with enlightened global business.” Ban Ki Moon.
Ofwel Het VN Global Compact is een lijst principes voor duurzame bedrijfsvoering met respect voor mens en milieu die worden onderschreven door meer dan 10.000 organisaties en 7000 ondernemingen. De lijst met zoekopties op sector en land staat hier: UNGC/Businessess. In 2006 richtten ABN AMRO, Shell, TNT en Unilever het Netherlands Network (GCNL) op, VNO voert het secretariaat. Uit Nederland hebben 107 ondernemingen Global Compact ondertekend. (JV'12)

UN Global Compact heeft een index samengesteld van 100 ondertekenaars en hun return on investments. Deze was het afgelopen jaar 26,4% en hiermee beter dan de FTSE® All World (22.1%). Noot van de Blogger: je vragat je meteen af waarom voor de deze FTSE index is gekozen en niet voor een andere wereldwijde of duurzame index....
De afgelopen 2 jaar steeg de UNGC 19% en de FTSE® All World 17.7%. De afgelopen 3 jaar waren de de GC 100 en de FTSE® All World gelijk met 12%. Geen hard bewijs dat duurzaamheidsbeleid leidt tot betere beursprestaties, maar wel een correlatie volgens Georg Kell, Executive Director the UN Global Compact. Noot van de Blogger: jammer dat ze niet ook een vergelijking met de FTSE4Good Global hebben gemaakt. NB2 Voor de FTSE4Good Global kan ik geen ETF vinden.

UNGC is samengesteld met Sustainalytics is een wereldwijd werkende sustainability analist, net winaar van een branche verkiezing (hierboven). ABN AMRO Mees Pierson is een van de aandeelhouders, omdat zij initiatiefnemer was van een van onderdelen. Sustainalytics is een fusieproduct van Michael Jantzi's Research (anno 1992), Triodos Research (anno 1997) en Dutch Sustainability Research (anno 2002 door Triodos, MeesPierson en PGGM) en anderen. Sustainalytics werkt in Amsterdam en 6 Europese landen, de VS, Canada en Korea.

Noot van de Blogger: nu nog een ETF gekoppeld aan deze index zodat (kleine) beleggers makkelijk kunnen instappen. Of de UN daar toestemming voor geeft is de vraag. NB De DJSI World ETF van I-Shares bevat 500 bedrijven (20% van de 2500 meest duurzame bedrijven van de wereld. Er is ook een Paxworld ETF die de MSCI ESG index volgt. MSCI en Barclays hebben vorig jaar een serie ESG indices gelanceerd, maar er zijn nog geen ETF's (denk ik). Let op Amerikaanse ETF's vallen onder het Amerikaans erfrecht (van 26% tot 40%). Nederland heeft een belastingverdrag met de VS om deze dubbele belasting te voorkomen. Als een Nederlander niet meer onder het Nederlandse erfrecht valt en zijn domicilie geen belastverdrag heeft, zoals België of Spanje, kan de VS Estate Tax worden geheven over Amerikaanse aandelen, ETF's en fondsen.

Noot van de Blogger: De NYSE lanceerde dit voorjaar samen met Vigeo ook een duurzame index, Zie IINieuws-15-juni13 daarvan zijn nog geen ETF's. Noot van de Blogger: Think Capital, een Nederlandse bedrijf lanceerde afgelopen mei de Sustainable World ETF met de 250 duurzaamste bedrijven, verhandelbaar op de NYSE Morningstar ISIN: NL0010408704. Meer in IINieuws-15-juni13.

FACTS & FIGURES

Groene Transitie cijfers transparanter
De sobere update van de Green Transition Score Card (GTS), een overzicht van wereldwijde particuliere investeringen in groene energie, meldt nog mooiere groeicijfers dan dit voorjaar (Zie IINieuws-1april13) De GTS wordt bijgehouden door Ethical Markets van Hazel Henderson, auteur van o.a. Ethical Markets: Growing the Green Economy.
In maart van dit jaar rapporteerde de GTS 4,1 biljoen (trillion) US$ over de periode 2007-2012. Nu meldt ze een toename met maar liefst 25% naar 5,2 biljoen US$. Hun voorspelling dat jaarlijks 1 biljoen USD meer zal worden geïnvesteerd lijkt dus uit te komen (maar verhoud zich niet helemaal met een omvang van 10 biljoen US$ in 2020). Even een geheugensteuntje, het trapje is in het Nederlands: miljard, biljoen biljard, triljoen.

Energy Efficiency
De versnelde groei zit hem vooral in de categorie Energy Efficiency, de voor investeerders aantrekkelijkste sector, door de snelle terugverdientijd, was 3e en is nu de 2e grootste sector omdat ze 140% toenam van 526 miljard US$ naar 1,3 biljard US$. De instroom komt waarschijnlijk van de desinvesteringen in fossiele brandstof en kernenergie.
Noot van de Blogger In het rapport staat geen toelichting op de hoge groei van Efficiency en staat dat Green Construction het snelst groeit. In het begeleidend persbericht staat dat de hoge groeicijfers mede gevolg zijn van de betere en transparante rapportages door de ondernemingen en (markt)onderzoek organisaties.

Ethical Markets categorieën:
Renewable Energy: de grootste, m.n. in ontwikkelingslanden snel groeiende sector groeide met 100 miljard : naar 2,3 biljoen US$
Energy Efficiency: energiebesparing door innovatie en vermindering transportverlies (Smart grid). Nu 1,3 biljoen US$ (+ bijna 800miljard), m.n. door investeringen in water en grondstoffen efficiency.
Green Construction: Waarschijnlijk de meest ondergerapporteerde sector in het rapport, omdat alleen materialen en niet arbeid worden meegerekend. De sector groeide met 50miljard naar 879 miljard US$
Green (corporate) R&D: Duurzaamheid wordt opgenomen in de bedrijfsstrategie en dat is een belangrijke indicator voor investeerders. De investeringen stegen met 50% naar 377 miljard US$
Cleantech: Energie opslag wordt belangrijker bij producenten, leveranciers en eindgebruikers net als het meten van feitelijk gebruik. De categorie omvat ook: landbouw, luchtkwaliteit, verlichting (LED) infrastructuur en opslag, materialen, recycling en afval(verwerking?), transport en (afval)watergebruik.
Bron: Het complete rapport staat op ethicalmarkets (pdf 34 pag.) Tip in de Sustainability Newsletter Social Capital CSRWire/Green-Transition-Scoreboard-Finds-Over-4-1-T-in-Private-Green-Investments Ook interessant: het World Economic Forum rapport over Green-investing-2013.


Eerlijke verzekeringswijzer
Naast de Eerlijke Bankwijzer is er nu ook een Eerlijke Verzekeringswijzer die 10 bekende Nederlandse verzekeraars beoordeelt op hun duurzaamheid Omdat verzekeraars veel kapitaal hebben, de ingelegde premies worden gereserveerd voor (evt) toekomstige uitbetalingen is het vanuit impact investing gezien interessant hoe ze scoren op duurzaamheid in hun beleggingsbeleid. En ‘De Eerlijke Verzekeringswijzer wil ook laten zien 'in hoeverre verzekeraars door hun investeringen bijdragen aan een sociaal rechtvaardige en duurzame wereld’, volgens projectleider Titus Bolten.

De onderzochte verzekeraars en hun moederbedrijven zijn ING, Achmea, SNS Reaal, ASR, Delta Lloyd, Aegon, Allianz, APG, Legal&General en Generali. Het doel van de initiatiefnemers is dialoog stimuleren omdat verzekeraars 'zij over de lange termijn beleggen en als aandeelhouders invloed kunnen uitoefenen op de bedrijven waarin zij investeren' Noot van de Blogger: dit is typisch Nederlands: in de de VS stemmen aandeelhouders met hun voeten. Ook dit fenomeen van een transparante schandpaal en vooral de lat flink hoog leggen vind ik typisch Nederlands, maar wel 'very seventees'. De initiatiefnemers / opdrachtgevers brengen natuurlijk ook hun visie en denk- en werkwijze mee: Amnesty International, Dierenbescherming, FNV, IKV Pax Christi, Milieudefensie en Oxfam Novib. In het onderzoek is de helft van de pagina's gebruikt om uit te leggen hoe investeringen en de opdrachtgevers thema's det elkaar te maken hebben. Het onderzoek is uitgevoerd door Profundo, dat een behoorlijk brede scala opdrachtgevers heeft waaronder de VBDO: meer op Profundo/opdrachtgevers

De 11 verzekeraars scoren matig op duurzaamheid. Op pag. 199 staat een matrix met inderdaad opvallend veel 1,2 en 3-en. Een 1 is de score bij geen beleid (?). De ambitie is dat door de Verzekeringswijzer de inspanningen worden opgevoerd en de volgende meting betere resultaten oplevert, net zoals bij de Eerlijke Bankwijzer. Noot van de Blogger: Het effect neemt trouwens wel af. In deze 1e (halfjaarlijkse meting) worden de hoogste scores gehaald op het thema arbeidsrechten. Voor de overige thema's zijn de scores  over de hele linie laag tot zeer laag te noemen. Topscoorders zijn ASR op het gebied van wapens*, en de 9 van ING voor haar beleid op arbeidsrechten. Meer op Eerlijkeverzekeringswijzer (rapport is 220 pag.)

Noot van de Blogger: Eigenlijk voegt de Eerlijke Verzekeringswijzer niet veel toe, behalve de visies op de thema's van de initiatiefnemers, die ruim 2/3 van het onderzoeksverslag beslaan. De VBDO publiceerde in 2010 en 2011 benchmarks van 29 Verzekeraars met een positiever oordeel. Lees hier de samenvatting: VBDO:verzekeraars-beleggen-steeds-duurzamer (of BM Verzekeraars, pdf, 56pag) In december 2013 komt er weer een VBDO Verzekeraars benchmark uit.
Tip voor de kleine belegger: ASR heeft een obligatie met 6,25% coupon ISIN NL0009213537 en is sinds de crisis van 21nov2008 overheidsbezit. Tip voor ASR: kijk op Woningbouw/Vastgoed en zie hoe onleesbaar en onherkenbaar het logo is i.v.m. concurrenten. You can fix that.


II in JAPAN
Vermogensbeheerders in Japan hebben 2 soorten klanten, particulieren (retail), (Financiële) ondernemingen en pensioenfondsen. Op 31mrt12 beheerden zij 1,651 biljoen Yen. Daarvan zijn 791,6 miljard of 5% duurzame beleggingen: 264,6 miljard in aandelen en 527 miljard in obligaties. Door de crisis zijn de duurzame beleggingen afgenomen. De pensioenfondsen, waaronder het grootste pensioenfonds van de wereld, het GPIF (Government Pension Investment Fund), zijn niet echt geïnteresseerd in duurzaam beleggen: slechts 6% doet het en 60% overweegt het niet eens. In 2011 heeft de Japanse Vakbonden Confederatie (RENGO) echter richtlijnen aangenomen en moedigt haar regionale afdelingen aan deze ook te implementeren.

Particulieren motor II
Van de obligaties zijn 500,7 miljard in handen van particulieren en 27miljard in handen van institutionele investeerders. (SIF Japan). Noot van de Blogger: Dat is precies het omgekeerde van de situatie in Nederland en West Europa waar de institutionele beleggers 95% van de duurzame beleggingsmarkt domineren. (Eurosif) Er valt ook wat te beleggen door de recente opkomst van de impact fondsen en impact obligaties. De impact fondsen hebben mn groene thema's of beleggen in snel groeiende regio's in China of elders in Azië. Ook zijn er fondsen die investeren in bedrijven op basis van hun inspanning voor biodiversiteit en microkredietfondsen. De fondsen spelen mn in op toekomstige en megatrends. Daarnaast is er de snelle groei van de obligatiemarkt van impact investment bonds op thema's als “sociale bijdrage”: zoals voor vaccinatie programma´s (zie IINieuws 15sept12), armoede verlichting en klimaatverandering. Het vermogen van deze obligaties groeide van 2008 tot eind 2011 naar 7 miljard US$. Deze zg. “Uridashi'' obligaties worden mn worden uitgegeven door de Wereldbank, Europese Investeringsbank en de Asian Development Bank met de hoogste rating. Ze omvatten meerdere groene bonds (risicospreiding) en worden (nu) uitgegeven in de lokale valuta (dus zonder valuta risico). Zo bereiken ze succesvol de Japanse retailmarkt*.

Na de aardbeving (en tsunami) in maart 2011 ontstond weer een golf aan community investment initiatieven en kwamen er donaties voor economische wederopbouw. Bronnen: Global Sustainable Investment Alliance (GSIA) Review 2012 (pag 33) en Sustainable Investment Japan 2012 SIFJapan (pdf). * Bloomberg/green-bond-underwriters-from-Japan-to-sweden-top-US-in-7-billion-market

Nabrander: In september 2014 publiceerde de Social Investment Taskforce voor de G8 haar eindrapport: Impact Investment: The Invisible Heart of Markets—Harnessing the power of entrepreneurship, innovation and capital for public good (pdf, 31 pag.) Het onderliggende rapport uit Japan met een actuele beschrijving van hun Social Investment markt National Advisory Board Japan: NAB Report Japan (28 pag.)


HNWI

Filantropen: verrassend radicaal
Credit Suisse organiseerde met Forbes Magazine voor de Forbes 400, de lijst met de 400 rijkste mensen, een bijeenkomst met als thema Solutions to Global poverty voor de 150 actiefste filantropen. Na de bijeenkomst werden nog eens 317 mensen verder ondervraagd naar hun visie en bijdrage aan het verlichten van armoede in de wereld. De conclusie: “Alleviating Global Poverty: Catalysts of Change.”

Opvallende cijfers:
Bijna driekwart van de HNWI filantropen zouden graag veranderingen zien op overheidsniveau en bij multinationale instellingen, want in hun visie kan alleen een systeem verandering armoede wereldwijd verlichten. Bijna de helft van de respondenten geeft aan (te)veel overlap te zien bij non profit organisaties. Het meest succesvolle individuele effect kunnen zij bereiken door samen te werken met andere HNWI filantropen in clubjes of door 'venture philanthropist' 'te worden en initiatieven van anderen te financieren. Nb dit leest meer als en conclusie van de onderzoekers dan een mening van de ondervraagden. Op p. 24 van het rapport How to becone a Venture Philanthropist. Een filantropisch investeringsfonds is ook een potentiële win-win-win van de wensen van filantropen, uitwisseling van hun ervaring en de deskundigheid van de bank

Voorkeuren
De grootste groep, 42%, gaf gerichte lokale donaties, 29% gaf wereldwijd en 29% gaf aan beide. Van de rijkste gevers, met meer dan 50 miljoen US$ aan assets, keek 40% naar wereldwijde problemen. De onderzoekers concluderen dat filantropen hun donaties als een investeringsportfolio beheren met grote lange termijn doelen en lokale gerichte korte termijn doelen. Een kwart van de ondervraagden verwacht resultaat te bereiken door een lange termijn visie en een vijfde door het verlichten van fysiek lijden en helpen bij acute nood.

Impact Investing: 10 jaren plan
In het onderzoek staan opvallend nuchtere uitspraken m.b.t. impact investing: Van impact investing verwachten de filantropen de resultaten binnen 20 jaar of 1 generatie. 84% zou graag rendement zien op hun filantropische investeringen, 43% binnen 10 jaar en de andere helft binnen 20 jaar. 16% is bereid langer te wachten. Maar nu zijn er te weinig projecten die aan de criteria voldoen en de resultaten laten nog minstens 10 jaar op zich wachten.

Inside information?
Morningstar deed ook een onderzoekje naar de Forbes 400 HNWI's Noot van de Blogger ongeveer 80% dezelfde groep als de grote filantropen hierboven. De klassieke, langetermijnwaardebelegger Buffett staat bovenaan in de categorie ´investments´ met de HNWI die met beleggen rijk zijn geworden. De HNWI beleggers zijn veel hedge fund managers, Noot van de Blogger: private equity beleggers waarvan wel beweerd wordt dat ze korte termijn winst denken en zich nogal bemoeizuchtig opstellen wat trouwens niet waar is volgens onderzoek van ….. Scheldnaam: Vultures: gieren.
Verder een paar grote handelaren (Kravis & Roberts van Kohlberg, K&R) en vermogensbeheerders (Pimco, Franklin Templeton en Franklin Resources). Morningstar: met handelen viel meer te beleggen dan beleggen zelf..... Ook junk bond king Michael Milken staat met 2,5 miljard US$ in de top400, zie IINieuws-15juni13 over zijn impact investments avant la lettre.
Uiteraard is ook de sector IT/internet sterk aanwezig, met Bill Gates weer op 1, Dell, Amazon, Facebook etc.

Constatering van de Blogger: Als je het Credit Suisse onderzoek legt naast de gegevens die Morningstar presenteert lijkt de visie van de Forbes 400 (300) wel gevoed door ruime kennis en ervaring met investeren....maar het zijn ook allemaal oude mannen die wellicht moeite hebben hun in het verleden succesvolle ideeën aan te passen aan de moderne tijd. Ook Warren Buffet gelooft niet in impact investing, wel in weggeven maar dat heeft ook nadelen voor de chari sector. Zie hiervoor de Giving Pledge in IINieuws-15feb13 onder 'Media' VPRO's Tegenlicht over de Giving Pledge.


II Instruments

Impact Bonds
Na McKinsey heeft nu ook Ernst&Young (E&Y) consultants de (Social) Impact Bond ontdekt als mogelijke nieuwe star*. Het stelt het een Paper beschikbaar op basis van een stuk van Raymond Lunes van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en onderzoek van Renee Frissen en Freija Vermeer van het Society Impact Platform over Social Impact Bonds (SIB's). Het Society-Impact-Platform is een initiatief van het Ministerie van BZK om de markt voor sociale ondernemers te versterken en vergroten door belemmerende regelgeving aan te pakken en innovatieve financierings-mogelijkheden te vergroten. Van E&Y werkte Anton Revenboer, partner bij E&Y mee.  

Momentum
Volgens de onderzoekers is het in de lijn der verwachting dat SIB’s op korte-termijn zullen overwaaien naar Nederland. “SIB's kunnen op een innovatieve manier externe financiering uit de markt aantrekken voor veelbelovende programma’s waar de overheid geen budget voor beschikbaar kan of wil stellen” aldus Revenboer.

Human Capital Performance Bond
In het Paper de ontstaansgeschiedenis van SIB's (zie ook PAGINA Social Impact en charity Bonds en de eerste ervaringen en -heel interessant- de Minnesota Human Capital Bond (HuCap). Deze in op papier al een jaar gereed, d.w.z. de benodigde wetswijzigingen, maar nog niet echt van start gegaan. Het is eigenlijk het geesteskind van Steve Rothschild, voormalig CEO van General Mills One of the world's largest food companies. Zijn Twin Cities RISE!, opgericht in 1993, helpt mensen aan werk. 4,6 miljoen US$, werd voorgefinancierd door de staat en de besparingen bedroegen maar liefst 34 miljoen US$. Maar toen de eerste pilots succesvol waren verlopen bleek er geen geld voor voortzetting op opschaling. Noot van de Blogger: Of misschien juist een geweldige basis voor externe financiering.

Constructie
De financiering werd geïnnoveerd en de staat geeft appropriated bonds uit, geoormerkte obligaties, nu al moral bonds genoemd. Fondsen worden m.n. geworven bij institutionele investeerders en alleen voor projecten die de overheid besparingen zullen opleveren, zoals mensen aan het werk krijgen, onderwijs, justitie etc. De overheid verzamelt het geld en leent het vervolgens uit aan de meest belovende projecten.

De uitvoerders, gecertificeerde non-profits, dragen in dit model het meeste financiële risico. Ze krijgen betaald als het resultaat geleverd is uit de performance pool. Het werkbudget lenen ze een working capital pool. Een onafhankelijke oversight committee, een adviescommissie, bepaalt wat de waarde is van de resultaten (ROI) voor de overheid. De toekomstige winst of de besparingen zijn gebaseerd op: de stijging in inkomstenbelasting, BTW-inkomsten (sales tax) en de vermeden uitgaven voor de overheid aan uitkeringen, subsidies etc.

De overheid heeft een klein financieel risico door arbitrage die optreedt door het investeren in de HuCaP of als uitvoerders niet presteren, maar door de pool constructie is dat risico gedeeld over alle HuCaps. De overheid betaalt de uitvoerder niet uit als de uitvoerders hun working capital pool lening niet kunnen aflossen. De overheid beëindigt dan voortijdig de obligatie, De kosten die de overheid maakt bestaan uit rentebetalingen tot het eind van de looptijd van de obligatie en de aflossing aan de investeerders.

Investeerders ontvangen net als bij reguliere obligaties rente van de overheid over de HuCaP bonds en aan het einde van de looptijd van de obligatie de nominale waarde (principal value). Maar zij lopen toch risico als: geen van de uitvoerders de beoogde prestaties levert, de pool volledig opdroogt en de overheid, hier de staat Minnesota, failliet gaat. NB In de VS komt dit voor.

Conclusie van de Blogger: de HuCap is een razend interessante constructie door de innovatieve financiering voor de uitvoeringsorganisaties en het gedeeld risico voor de overheid als intermediair, en de investeerders. Behalve de overheid kunnen ook samenwerkende goede doelen, vermogensfondsen, venture filantropen en (sub)sectoren zo'n constructie opzetten.

Het Rapport is verkrijgbaar na registratie op
Social-impact-bonds-opkomend-financieringsalternatief. Er is een (open) LinkedIn Groep Society-Impact


CHARITIES & FOUNDATIONS

Handelsplatform werft voor chari's
Een origineel voorbeeld van fondsenwerving voor chari's door een investeringsplatform. Het Amerikaanse MarketAxess, een online trading platform voor de fixed-income markt (o.a. Bedrijfsobligaties uit de VS, Europa en Emerging Markets) organiseert haar 10e Emerging Markets Charity Trading Day. Met ruim 1000 institutionele investeerders en broker-dealer firma's die gebruik maken van het platform is het naar eigen zeggen een leading platform. MarketAxess werkt hierin samen met de Emerging Markets Trade Association (EMTA), en zal haar transactieprovisie van die handelsdag doneren aan 10 geselecteerde chari's. De 9 eerdere Charity Trading Days hebben samen 700.000 US$ opgebracht voor chari's. De opbrengst wordt 3okt13 bekend gemaakt op de jaarvergadering in London en 5dec13 in New York, VS. Bronnen: Investor.marketaxess of Marketwatch/marketaxess-announces-tenth-annual-emerging-market-charity-trading-day-2013-09-13


EVENTS

3e Week Duurzaam beleggen
De grote financiële instellingen (banken), allemaal leden van de VBDO (Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling), online brokers en gespecialiseerde onderzoeksbureau's werken weer samen om duurzaam én maatschappelijk verantwoord beleggen onder de aandacht te brengen in de 3e Week Duurzaam beleggenvan 7 t/m 13(10) oktober 2013

EXTRA
Cursus Duurzaam Beleggen voor Particulieren Dit najaar organiseert de VBDO de cursus Duurzaam Beleggen voor Particuliere Beleggers. Het doel van de cursus is de particuliere belegger wegwijs maken in duurzaam beleggen. Tijdens deze cursus leert u de juiste vragen te stellen bij het samenstellen van de ideale duurzame beleggingsportefeuille. Bij elke van de drie bijeenkomsten staat er een andere vraag centraal:
- Wat is duurzaam beleggen?
- Welke bijdrage heeft u als belegger aan een duurzame ontwikkeling?
- Hoe brengt u duurzaam beleggen in de praktijk?
De cursus bestaat uit drie bijeenkomsten op de maandagavond, van 19.00 - 21.30 uur. Er zijn twee blokken van 45 minuten inclusief een pauze. De cursus biedt plaats aan 20 deelnemers.

DATA
Maandag 7/10


Dinsdag 8/10
VBDO opent de handelsdag op de Amsterdamse Beurs De Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) opent samen met de partners van de Week van het Duurzaam Beleggen: ABN AMRO, ASN Bank, AEGON, BinckBank, Rabobank en Triodos Bank de handelsdag. Ze vragen hiermee aandacht voor duurzaam en verantwoord beleggen en de opties die er zijn voor particuliere en professionele beleggers.

Woensdag 9/10
Persconferentie Nieuwspoort "Duurzaam Sparen en Beleggen in Nederland in 2012" presentatie van de jaarlijkse cijfers van particulieren.

Donderdag 10/10
NYSE Euronext & Vigeo Share-a-bite, share-an-insight: two SRI panel discussions with dedicated experts Introductie door Cees Vermaas (CEO NYSE Euronext Amsterdam) en Michaël Notat (Head of Vigeo Market Division). 2 SRI panel discussies over "From Human Capital Management to Sustainable Performance" en "SRI indices: a tool to support SRI development and enhance companies' Sustainable Performance" Sprekers: Giuseppe van der Helm (Executive Director VBDO), George Patterson (Managing Director NYSE Euronext Indices Europe), Kilian Wawoe (Professor in Human Resources Management & consultant) en Aurélien Réquillart (Listed Products Sales Société Générale). Tijd: 8.45 – 11.00, Locatie: NYSE Euronext, Beursplein 5, Amsterdam, Voertaal: Engels, Doelgroep: Beleggingsprofessionals
ABN Amro Webinar: "Beleggen met impact"


GELEZEN/ACADEMIA



CSR's New Deal

Dr Maximilian Martin, auteur van het vorige week gelezen Making Impact Investible, een lobby paper voor de G8 publiceerde in april CSR's New Deal: A Blueprint for Your First Hundred Days in the World of Impact Economy. Ditmaal is de doelgroep CEO's en Boards van grote multinationale corporaties of misschien wat lager in de hiërarchie de director CSR Corporate Social Responsability. Met zijn Impact Economy adviseert Dr Martin (grote) bedrijven bij hun toekomststrategieën en deze keer kiest hij daarvoor CRS als insteek. Noot van de Blogger: verrassend: deze had ook ESG 2.0 kunnen zijn, of afhankelijk van de sector waarin en onderneming opereert; Compliance, toekomstverkenningen & risicoanalyses, Energie, grondstoffen- en afvalbeleid & risicoanalyse of voor een dienstverlener misschien wel HRM (human resource management) en the next generations....



Dr Martin kiest voor CSR als kapstok om zijn visie te presenteren en onderscheidt verschillende traditionele varianten: 'Compliance' CSR (voldoen aan wettelijke eisen, maar in het ongunstigste geval at minimum costs), Corporate filantropie (lokaal of overal waar geproduceerd wordt goed doen*) of thematische en strategische corporate filantropie (gericht op een kernactiviteit/regio). De laatste 2 vormen vinden vooral plaats als er geld voor is of wordt vrijgemaakt. De doelstelling is bijvoorbeeld, consumenten of wetgever goodwill of tegemoetkomen aan signalen en protesten van NGO actievoerders.



Dr. Martin pleit voort moderne CSR waarvan de scope toeneemt, maar ook de business opportunities en innovatie. Hij onderscheid hier: Value based CSR, Strategic CSR, Integrated CSR en New Deal CSR. Deze zijn gericht op innovatieve innovatie (dus anders dan door traditionele marketing en R&D toepassing) èn waardecreatie.



Value based CSR omvat de activiteiten gebaseerd op de visie en de missie van de onderneming, resultanten van de ideeën van de oprichter; eigenaars; werknemers; het werkterrein etc. Tegenwoordig vaak vergelijkbaar in ESG (Environment, Social en Governance) prestatiemetingen. Ofwel Is er beleid? Wat zijn Key Prestatie Indicatoren en de prestaties? Van Greenwashing en duurzaamheidsverslagen als PR instrument is dit tegenwoordig een investor relations instrument geworden, waar nog wel wat aan te verbeteren valt. Noot van de Blogger Zie Karen Maas et al in 'Eumedion kritisch over ESG rapportages' IINieuws1sept12.


Strategische CSR: is gericht op nieuwe of (nog) niet aangeboorde vraag van de markt Noot van de Blogger dat kunnen zg Megatrends zijn voor multinationals, die echter een lange termijn horizon hebben en zich lokaal/regionaal zeer verschillend kunnen ontwikkelen.
Integrated CSR: is gericht is op -1- nieuwe vormen van samenwerking bij het ontwikkeling van nieuwe diensten of producten, -2- het integreren van CSR principes in de handelsketen en -3- het ontwikkelen van productie clusters (?) die shareholder en stakeholder value produceren.

De voorgestelde New Deal gaat een stap verder en is gericht op echt duurzame handelsketens (cradle to cradle?), samenwerking met social entrepreneurs met disruptive value creation opportunities at the grassroots level, of (corporate) impact investing in nieuwe duurzame producten en / of dienstverlening. De pioniers in dit gebied plukken al de vruchten en zullen hun voorsprong behouden. De twijfelaars blijven hangen is een kostenperspectief waardoor innovatieve CRS en ESG voorbehouden zijn aan de grote ondernemingen in de sector, de leiders. Let op: Resultaten zullen afhangen van de onderneming(en), sector(en), regio's etc, betrokkenheid van allerlei actoren, dwars door sectoren effect(en) hebben en niet snel te kwantificeren zijn als waardevermeerderend.

SPOTLIGHT
(Corporate) Impact Investing is business ontwikkeling is specifieke impact gebieden i.t.t. Corporate Venturing; het ontwikkelen van nieuwe business activiteiten en Strategische CSR; gericht op nieuwe vraag. Vraag van de Blogger: impact gebieden zijn meestal gericht op basisbehoeften, evt. onvermijdbare behoeften van mensen? Belangrijk is:
Focus: geen ideeënbussen, maar gericht interne innovatiekracht en deskundigheid aanboren voor het vernieuwen van de kernactiviteiten en het businessmodel. Kijk naar buiten voor een umfeldanalyse, de context van de situatie en onvermoede -niet zakelijke- factoren in de markt(en). Alleen deze focus leidt naar het ontwikkelen van een (lange termijn) oplossing, geen nieuw, tijdelijk 'project'.
Ga voor 'ontwrichtende vernieuwing' in het aanpakken van groeibarrières en bottle necks in de handelsketen, test nieuwe businessmodellen, óók op schaal uit en werk (liever) met nieuwe partners.
Werk (alleen) op basis van steun aan de top van de onderneming, met gedreven deskundige mensen, geduldig kapitaal en zekere risicobereidheid.
Evalueer & communiceer.

Noot van de Blogger ik heb werk met nieuwe partners, test en schaal-op hier weggelaten omdat dit al onder 'ontwrichtende vernieuwing' staat. Mbt nieuwe partners wordt wel nadrukkelijk gewezen op kleine, jonge, vernieuwende ondernemingen. M.i. dus niet traditioneel strategisch in de zin van marktaandeel, marketing synergie of de handelsketen. Dat kan ook een (bedrijfs)overname zijn, niet alleen een samenwerking. NB2 Dit concept werd eerder beschreven in IINieuws15april13 The Future of Impact Investing: corporate II? Voor meer informatie over CSR en Impact Investing (Paper) Impacteconomy/world-CSR-day-2013 feb2013.

* Denk aan Philips voor haar personeel en de regio Eindhoven, maar ook aan de vanLeerGroup Foundation die overal waar haar fabrieken staan (onderzoeks) projecten voor kinderen doet. Lees vooral De-Aartsvaders van Wim-Wennekes over de eerste Nederlandse grootondernemingen en hun sociaal beleid.

Bron: (Academic) Papers.SSRN.com CSR's New Deal: A Blueprint for Your First Hundred Days in the World of Impact Economy, Maximilian Martin University of St. Gallen (1April2013) of Impact Economy Working Papers ImpactEconomy/CSRNewDeal

CASE

De Verre Bergen
In IINieuws 1sept12 stond als Case de in 2011 opgerichte Stichting de Verre Bergen (SDVB). Deze keer een actualisering op basis van hun jaarbericht 2012. Weer zonder financiële- of vermogenscijfers jammer genoeg. De Verre Bergen heeft geen ANBI-status met fiscaal (giften) voordeel en hoeft dus niet per 1-1-2014 haar cijfers openbaar te maken. Even een opfrisser, St De Verre Bergen is opgericht door de Rotterdams familie van der Vorm van de HAL (Holland Amerika Lijn) nu vooral een investeringsmaatschappij. Volgens Quote heeft de familie een vermogen van 3,5 miljard Euro (juni2013) Nb was nog 4,5miljard Euro in 2010.

Verre Bergen bereik je met grote sprongen
De stichting wil jaarlijks 20miljoen Euro verdelen aan projecten voor alle leeftijden maar met een voorkeur voor onderwijs en educatie kinderen en jongeren. Ze geeft / investeert groots vanaf 500.000 Euro tot 10miljoen, 100% van het projectbudget en beslist snel: initiële beslissingen binnen 14 dagen(!) De Verre Bergen geeft gericht aan Rotterdam, maar wel aan alle soorten en gezindten: kerkelijke instellingen, bedrijven, onderwijsinstellingen, stichtingen, non profits, vereniging en overig... Als het maar vernieuwende en schaalbare social ventures zijn. Interessant: de aanvrager moet een functie in bestuur of toezichthoudend orgaan bekleden. Impact moet gemeten worden; dus aantoonbaar / meetbaar maken van de resultaten waarbij o.a. gekeken wordt naar: Wie is de doelgroep?, Wat is de impact van de Social Venture? en Hoe is de impact te meten?

Onderzoek
De Verre Bergen onderzoekt alle programma’s die worden gefinancierd om te kijken of de vernieuwende aanpak tot gewenste resultaten leidt. De wetenschappelijke onderzoeken worden (hoofdzakelijk) uitgevoerd door onafhankelijke, gerenommeerde Nederlandse onderzoeksinstellingen. Voor ieder onderzoek is een begeleidingscommissie ingesteld, die onder wetenschappelijk voorzitterschap de onafhankelijkheid en kwaliteit van het onderzoek bewaakt. De resultaten worden gepubliceerd op de website. De organisatie heeft 16 hooggekwalificeerde medewerkers die de programma’s begeleiden en nieuwe mogelijke initiatieven bedenken en beoordelen.

2012
In 2012 heeft de Stichting ruim 200 initiatieven in Rotterdam, onderzocht en geëvalueerd. Aan de reeds ondersteunde initiatieven werden 4 nieuwe toegevoegd.

Stichting Het Peutercollege (SHP) opening van 1 locatie, opstart van 3 locaties (voor 8 groepen van 16 kinderen, gehuisvest binnen samenwerkende basisscholen) door (voorbereiding op hun) verbouwing en convenanten voor 3 locaties. Organisatorisch: personeel aangetrokken
Rotterdam Vakmanstad nieuw kantoor, interne werkprocessen, aanstellen medewerkers. Het Vakhuis en de Vakantieschool werden geïnitieerd en getest. Vakwerf uitgesteld naar het tweede kwartaal van 2013.
Stichting De Vlaggenparade: vlaggenexpositie op de Boompjes voor de promotie van Yes We Care en Poetry International.
De Kracht van Rotterdam: een jaarlijks foto expositie in de Rotterdamse buitenruimte als podium voor de stad, haar bewoners en jonge Rotterdamse fotografen.
Buzz010 is een experimenteel gratis busvervoerprogramma begonnen voor excursies van basisscholen. In 2012 is de behoefte onder basisscholen geïnventariseerd, met busmaatschappijen en excursieaanbieders gesproken en een projectplan geschreven. Het project zal in schooljaar 2013-2014 ten uitvoer worden gebracht. SDVB verwacht een toename van het aantal excursies.
Incidentele bijdragen aan de Kinderafdeling van het Oogziekenhuis Rotterdam, de Hugo de Grootschool* (de Superschool, portret in Tegenlicht VPRO op 30sept13 Uitzendinggemist over: een Rotterdamse school, te midden van alle mogelijke ellende probeert de bevlogen schooldirecteur Eric van 't Zelfde het leven in de wijk en de vooruitzichten van de kinderen te verbeteren), de Voedselbank, The Urban Family en het Junior Science Programma van het Erasmus MC.

Nieuw
De nieuw opgerichte Academische Werkplaats (GGD onderzoekers feestje CEFIR) van de dagbehandeling De Nieuwe Kans (DNK) van (multi-)probleem (harde kern) jongeren van 18-27 jaar in Feijenoord. De jongeren hebben geen diploma's, tekort aan vaardigheden en te hoge verwachtingen van zichzelf. Ze zijn vaak eerder in hun jeugd in de knoop geraakt tijdens de opvoeding, op school, of beide. Het onderzoeksprogramma van AW-DNK bestaat uit drie deelonderzoeken. (1) onderzoek naar de kenmerken van de doelgroep, (2) onderzoek naar de werkzame elementen van het DNK-programma en (3) onderzoek naar de fysieke en geestelijke gezondheid van de jongeren.

Per 1jan13 Challenge010, sportstimulering (zaalvoetbal, basketbal, boksen en dansen) door samenwerking tussen voortgezet onderwijs en sport-verenigingen. De verwachting is dat in 2013 en 2014 ruim 1.000 jongeren bereikt worden. Doelen zijn: minder verzuim en minder schooluitval, betere schoolprestaties, minder norm overschrijdend gedrag en het tegengaan van overgewicht. Uitvoeringsorganisatie: Rotterdam Sportsupport (anno 2013).

Vanaf juni 2012 en 1feb13 tot 1jan16 (aug13) Playing for Success een onderwijsprogramma op drie topsportlocaties (die van Feyenoord, Excelsior en Rotterdam Basketball (RBC). Deelnemers: onderpresterende kinderen en jongeren van 9-23 jaar. Doelen: verhoogde prestaties in taal en rekenen en daarnaast sociaal-emotionele groei. Op lange termijn kan versterking van zelfbeeld, zelfwaardering en motivatie van de doelgroep bijdragen aan een betere schoolloopbaan en een verminderde kans op voortijdig schoolverlaten.

Start nov 2012 Taskforce SKVR: 2 medewerkers van de Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam en de Verre Bergen houden toezicht op SKVR die met Community Arts Laboratorium XL tot 2017 2 à 3 wijkgerichte kunst- en cultuurinitiatieven per jaar zal opzetten en uitvoeren in de wijk Hillesluis. Betreft zowel nieuwe initiatieven als voortbouwend op bestaande initiatieven van de SKVR. Focus doelgroep: jongeren tot en met 25 jaar. De hypothese is dat kinderen die zowel hun artistieke/creatieve als hun sociale vaardigheden op een goede manier kunnen ontwikkelen, beter toegerust zijn om te participeren in de samenleving. Dit vergroot de potentiële impact van de initiatieven van alleen op het individu tot op de wijk en de stad. Doel Taskforce: impact en effectiviteit van de activiteiten van de SKVR te onderzoeken en zo op langere termijn onderbouwd bij te sturen. CAL-XL is een netwerk- en onderzoeksorganisatie die structurele onderzoeksprogramma’s op het gebied van kunsteducatie realiseert.

Conclusie
Ik ben onder de indruk van de voortvarendheid waarmee de Verre Bergen haar ambities wil uitvoeren. Uniek in Nederland denk ik. De projecten hebben mooie doelgroepen en interventies, de impact doelstellingen worden ondersteund door deskundige begeleiding en geëvalueerd door onafhankelijk onderzoek waarvan de resultaten opanbaar worden. Als chari geeft het giften door seed investments en R&D en dat is bij uitstek de rol die chari's kunnen vervullen binnen impact investing. Als impact investor en met de social impact bonds filosofie in gedachte, mis ik nog ondersteuning van een bewezen effectief business model dat voor opschaling in aanmerking komt. Het lijken allemaal start-ups, zij het van soms ervaren organisaties. De uitvoering van de projecten lijkt wat minder voortvarend te gaan, maar dan is het mooi als de Verre Bergen zich als begripvolle patiënt capital verschaffer opstelt. Haar focus op de eigen organisatie in 2012 lijkt deze stijl te weerspiegelen.

Maar het is toch hoogst onwaarschijnlijk -of betreurenswaardig: de Verre Bergen heeft naar eigen zeggen in 2012 met velen gesproken- dat in Rotterdam geen succesvolle duurzame projecten te vinden zijn die opschalingsfinanciering verdienen? Maar er is hoop: de gesteunde initiatieven zijn schaalbare social ventures.

* De directeur van deze school is ook initiatiefnemer van de Superschool, portret in Tegenlicht VPRO op 30sept13 Uitzendinggemist over: een Rotterdamse school, te midden van alle mogelijke ellende probeert de bevlogen schooldirecteur Eric van 't Zelfde het leven in de wijk en de vooruitzichten van de kinderen te verbeteren. Aan het slot zegt een niet genoemde rijke Rotterdams stichting geld toe en volgens Leefbaar Rotterdam raadslid Anton molenaar is het St de Verre Bergen.  (tweet)

Bronnen: website De Verre Bergen, deVerreBergen en deVerreBergen/Directieverslagen en Rotterdamsefondsen


Vragen en reacties graag naar impactinvestmentnews @ yahoo.com of onderaan dit blog (inloggen als blogger of met gmail)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten