1 september 2013

Impact Investing Nieuws 1 september 2013

Deze keer een overzicht van interessante berichten van de afgelopen zomer. Maar eerst wil ik alle mensen bedanken die deze zomer tijd hebben vrijgemaakt om ideeën uit te wisselen over impact investing in de meest brede zin.

Market: Karmijn Kapitaal financiert 'gender diverse' companies, minder nieuwe overzeese SME (SGB's)fondsen en Mc Kinsey over innovatieve ontwikkelingsfinanciering. F&F: Karen Maas over marktaandeel ESG en McKinsey cijfers over impact&bereik meting door Nederlandse MVO's. Eerste Nederlandse charity bond, Social Impact Bonds versus charity bonds, SIB's kritiek en 1e draft Development Bonds. Academia: II 'Up for debate' in SSIR en Forbes zomerblogs met II bobo's: geld verdienen met II. Events: USA comes to Europe: GIIN meeting in London en de 1e VS II handelsmissie naar Zurich, Amsterdam en London.

MARKET

Karmijn Kapitaal: gender diverse investing
Perfect getimed haalde het faillissement en de doorstart van Marlies Dekkers wereldwijd succesvolle lingerie imperium het nieuws. Gedeeltelijk goed nieuws: 35 van de 100 arbeidsplaatsen worden behouden. Interessant door de financier van de doorstart: Karmijn Kapitaal dat de schuld van 14,7 miljoen bij de Rabobank afkocht.

Volgens ManagementTeam is het met Cilian Jansen Verplanke, Désirée van Boxtel en Hadewych Cels het eerste (anno 2010) Nederlandse private equity-fonds dat alleen door vrouwen wordt gerund. Karmijn Kapitaal, gevormd eigenlijk bij elkaar geheadhunt, door 3 vrouwen noemt zich niet door-vrouwen-voor-vrouwen maar 'gender diverse' investor. Het is opgezet om te investeren in 10 mkb-bedrijven waar vrouwen een belangrijke rol spelen. Want 'bedrijven die worden geleid door zowel mannen als ­vrouwen presteren beter' en 'juist deze ­bedrijven ­vinden nog nauwelijks de weg naar ­private equity. Daar ligt onze kans.' Meer over de Karmijn visie op diversiteit De portfolio stata niet online, wel de gedetailleerde criteria.
Meer over Karmijn Kapitaal op karmijnkapitaal

Market 2

Minder nieuwe II fondsen voor SME's (SGB's)
In Businessweek medio juni rapporteert ANDE (the Aspen Network for Development Entrepreneurs) dat de 30 nieuwe investeringsfondsen voor SGB's (small growing businesses overseas) in 2012: een daling vergeleken met de 41 in 2011. De fondsen sloten met 431 miljoen US$ gecommitteerd kapitaal, ofwel 1% van de private equity kapitaalstroom naar EM. Het gem. fonds doel groeide de afgelopen 5 jaar wel met bijna 8miljoen US$ of 15% naar 53 miljoen US$. Het populairst is ICT met 31%, dan Landbouw met 26%, Gezondheid 23%, Financial Services 20%, Energie 20%, Onderwijs 18% en Milieu met 12%.

Meer kapitaal voor ondernemers in emerging markets is volgens ANDE essentieel voor de benodigde werkgelegenheidsgroei en wereldwijde stabiliteit. Ook de Wereldbank noemt toegang tot kapitaal voor lage en middelinkomen landen met 17% de belangrijkste drempel voor groei, nog voor toegang tot elektriciteit, de informele sector en het belastingregime (pag. 9).

In 2012 bleef lift-off dus uit en met name de institutionele investeerders blijven achter. ANDE maakt zich vooral sterk voor vroege start-up ondernemingen (tussen de 20.000 en 100.000US$ kapitaalbehoefte), ondernemingen van vrouwen en landbouw bedrijven (de focus van 1/3 van haar leden). ANDE zelf groeit als kool: van 34 leden in 2009 naar 181 in 2013 waarvan de helft in de VS. 23 ANDE leden werken met IRIS en GIIRS (pag. 11).
Haar boodschap: het is een lange termijn dproces, verwacht geen extreme groei piek, er is een enorm potentieel voor werkgelegenheid en positieve sociale- en milieu impact.

Market 3

Hoe halen we de Millennium Doelen?
McKinsey publiceerde medio augustus een artikel over Innovative Development Finance met het oog op de dalende ontwikkelingsbudgetten en de ambitieuze Millennium Doelen m.b.t. armoede, honger etc. Om de kapitaalstroom naar ontwikkelingslanden te vergoten pleit McKinsey voor:
Remittances kapitaal. De transactiekosten voor het geld dat mensen uit ontwikkelingslanden naar huis sturen zijn gemiddeld 9%: elke verlaging van de transactiekosten met 1% betekent 330 miljard US$ per jaar meer kapitaal voor de ontvangers in ontwikkelingslanden.
Diaspora kapitaal Ook kunnen geëmigreerde mensen uit ontwikkelingslanden geld lenen aan hun land van oorsprong zoals Israël (25 miljard US$), India (11 miljard US$) en Ethiopië al deden. *Ghana, Kaap Verdië en Kenia overwegen het. Andere Afrikaanse landen zoals Marokko, Senegal, Namibië, Nigeria en Zambia (Ghana?) kunnen hun gewone staatsobligaties marketen als diaspora obligaties zonder al te veel problemen.
Meer privaat kapitaal door (bank)garanties De 28 garanties die de Wereldbank afgaf voor projecten in ontwikkelingslanden werden gevolgd door een vijfvoudige kapitaalstroom (140 miljoen US$).
Meer (private) groei-investeringen in SME's small and medium-size enterprises in ontwikkelingslanden. Lokale commerciële bankjes die te klein zijn voor commerciële leningen en te groot voor microkredietfinanciering, kunnen samenwerken met multilaterale organisaties en/of fondsen die als first-loss garantiegevers optreden. Een veelbelovend testsector is de landbouw als de groeimotor in veel ontwikkelingslanden.
Institutionele investeerders met hun lange investeringshorizon en flexibiliteit (?) vormen innovatieve coalities van Chinese en Midden Oosten fondsen, multinationale ondernemingen en ontwikkelingslanden.
Social Impact Bond's (SIB) als opschalingfinancieringsmechanisme voor bewezen sociale programma's. Ín het beperkte pay-for-succes of result model dat overheidsuitgaven beperkt. Het Center for Global Development publiceerde in juni 13 haar eerste proeve van een Development SIB (pdf, pag. 156)
Matching Funds de overheid verdubbelt particuliere initiatieven in Nederland bijvoorbeeld bij de acties van de Samenwerkende Hulp Organisaties, Giro 555.
Aanpakken van sector-specifieke (markt)inefficiëntie zoals gezondheidszorg, water, onderwijs en gebrek aan R&D activiteiten. Enkele landen gaven een “advance market commitment” af met garanties voor een nieuwe pneumokokken vaccin.
Innovatie, doordachte trial & error van nieuwe financiële mechanismen zal wat kosten maar een groot succes kan een global game changer worden.
Auteurs: Eytan Bensoussan consultant McKinsey’s Montréal, Radha Ruparell consultant New York en Lynn Taliento principal in het Washington, DC. Bronnen: McKinsey/Innovative_development_financing? * Aangevuld met AFDB/diaspora-bonds-in-an-african-context.


MEDIA

Will Impact Investing Take Off?
Een serie zomerblog op Forbes.com waar Devin Thorpe hun impact investing contributor op het Skoll World Forum II kopstukken interviewde. O.a. Randall Kempner CEO van ANDE het Aspen Network of Development Entrepreneurs en Amy Bell, van JP Morgan Social Finance. Willy Foote van Root Capital interviewt Antony Bugg-Levine de II handboek co-auteur (zie IINieuws15okt11), GIIN chairman en CEO of the Nonprofit Finance Fund (NFF) en Leapfrog investment CEO en oprichter Dr. Andrew Kuper verzekert ons dat er met impact investing best geld te verdienen is als je veel mensen bedient en weinig aan ze verdient......

Randall Kempner, ANDE
Kampner, die van conferentie naar conferentie reist gelooft dat the impact investing sector is clearly moving down the runway. Hij pleit voor effectieve en efficiënte impact meting, die niet alleen naar output en output kijken, maar ook naar input. Zijn focus groep: kleine groeiende bedrijven als banen- en inkomensmotor hebben behoefte aan simpele meetmethoden met diepgaande analyse van de werkelijke en complete impact bijdrage. Bron: Forbes/will-impact-investing-take-off?

Voor Willy Foote was 2013 een 'interessant' jaar, na jaren stormachtige groei van zijn Root Capital dat als missie impact first landbouw in LA heeft. Door de lage koffieprijs, grote voorraden en een koffieziekte kan hij minder uitlenen om financieel gezond te blijven, terwijl de koffieboeren juist meer geld nodig hebben. Hij interviewt Antony Bugg-Levine die in zijn werk voor de Non Profit Finance Fund NFF, ook tegenwind heeft. Hij ziet toegenomen concurrentie (van banken en filantropie) voor minder financierbare leningen aan zijn doelgroep (klinieken, daklozenopvang, kunstinstellingen etc). De non-profit sector is financieel zwak: minder dan de helft van de non-profits in de VS heeft voldoende budget om de stijgende vraag bij te benen. De impact investing sector die het gat vult tussen commercie en filantropie is afhankelijk van de groei en krimp van dit gat in de markt. ABL werkt nu aan tailored investments met subsidies en kredietverruiming die hun leningen aanvullen. De eisen zijn niet verlaagd, maar ze investeren meer tijd en energie in deze complexere deals en creatieve samenwerking. Ook helpt de NFF nieuwe impact investors, concullega's, bij hun 1e, 2e etc deal als partner en adviseur. En strategisch kijken ze verder dan de financiële investering en naar intellectueel kapitaal (de goede ideeën), menselijk kapitaal (management skills en tools) en sociaal kapitaal (smeden van samenwerkingsverbanden en partnerships) Non-profits moeten fundamenteel anders gaan werken, een lening alleen helpt daar niet bij. Foote ziet de marktperikelen overeenkomsten met zijn Root Capitaal. Dat investeert zwaar in financiële management training, supply chain integratie voor de (deal) pipeline ontwikkeling en om haar cliënten voor te bereiden op lange-termijn, duurzame groei in de volatiele markt van landbouw producten.

Amy Bell is Executive Director en Head of Principal Investments bij J.P. Morgan’s Social Finance business unit. Met de hype rond impact investing schetst zij het vooraf als 'een investering met financieel èn sociaal rendement'. JP Morgan investeert 50miljoen US$ in private equity fondsen die gericht zijn op het verbeteren van het leven van underserved mensen. Underserved betekent slechts marktwerking en kan gaan over basisbehoeften inclusief toegang tot financiële diensten. JP Morgans II strategie ontstond uit haar
community engagement missie, letterlijk waar zij werkt. In 2007 werd de Social Finance afdeling opgezet om mondiaal uit te breiden, zowel met II fondsen als door samenwerking (theGIIN) en (markt)onderzoeken.

De investeringsportfolio omvat een Keniaanse bloemengroothandel-exporteur in het (GIIN) African Agricultural Capital Fund (AACF) die nu van 3000 en straks van 8000 telers afneemt. Met de investering in IGNIA, ondersteunt het de groei van Barared, een lage kosten telecommunicatie en internationale betalingen bank in Mexico gericht op lage inkomensgroepen. Door te leren van de eigen ervaringen en samen te werken met andere impact investors stimuleert het de sector en de private kapitaalstromen. Door traditioneel bankieren te combineren met filantropie en impact ambities leert en toont het een andere manier van denken over rendementen. Bron: Forbes/why-impact-investing-is-an-emerging-paradigm-shift-in-philanthropy Noot van de Blogger JP Morgan kreeg recent de hoogte boete voor ene bank ooit: 6 miljard US$ voor haar hypotheken beleid dat een van de oorzaken is van de huidige kredietcrisis.

Andy Kuper, Leapfrog de grootste investeerder in (micro)verzekeringen en financiële dienstverlening aan emerging consumers, mn lage inkomensgroepen in ontwikkelingslanden. Kuper is lid van het WEF (Davos), het Clinton Initiative etc. In een videointerview legt Kuper uit hoe en waarom zijn microverzekeringen zo'n succes zijn en hoe hij zijn premies incasseert, bijvoorbeeld bij een microkredietbank, maar ook door de betaalmogelijkheden van mobiele telefoons. Het geheim van het businessmodel is schaalgrootte: ze verdienen 2 soms 4 dollar per maand maar aan duizenden verzekeringen  / producten. Ze bedienen nu al 23,7 miljoen mensen met hun producten en zijn bedrijven groeiden in 2012 met 24,6%. De groeimogelijkheden voor zijn bedrijf en branche zijn eindeloos door de groeiende wereldbevolking en stijgende welvaart. Vanuit impact perspectief: het bereik en de groeiende financiële zekerheid (van het verzekeren van een landbouwmachine tot een huis, die hij mensen biedt zijn enorm. Hij ziet ook rollen voor filantropie èn commerciële investeerders afhankelijk van het innovatieve karakter van producten, investering, risico, impact etc. Bron: Forbes/Can-impact-investors-actually-make-money?


FACTS & FIGURES

ESG-beleggingen 17%
Triodos Private Banking interviewt Dr Karen Maas, 'impact professor' aan de Erasmus Universiteit (Zie IINieuws1juli12) die met PGGM een impact meting systeem ontwikkelt (zie IINieuws jaaroverzicht2012) Zij citeert de Global Sustainable Investment Alliance Review 2012 'Inmiddels worden de milieu-, sociale en governance-aspecten (ESG) meegewogen bij 13,6 triljoen (dus 13,6 miljard keer een miljard) dollar aan beleggingen en investeringen. Dit is 17% van het totaal beheerd vermogen wereldwijd. Met deze investeringen verwachten de beleggers negatieve maatschappelijke impact te vermijden.' Maas pleit voor meer (samenhang) meten, zoals bij impact investing dat positieve impact meet maar ook daar, bijv bij zonne-energie dat CO2 uitstoot verlaagt, mogen de gevaarlijke materialen niet weggelaten worden.

Nederlandse MVO's: impact en bereik
In hetzelfde magazine in een artikel over 7 aspecten van investeren in idealen laat McKinsey onderzoek zien dat ruim de helft van de Nederlandse bedrijven die maatschappelijk verantwoord ondernemen impact meten (meestal specifieke indicatoren) en/of bereik (pag. 11). Een voorbeeld van een indicator is bijvoorbeeld 'reductie in CO2- uitstoot’.
22 % meet impact
20 % meet bereik
9 % meet impact en bereik
5% meet SROI
Bron: Triodos Private Banking (zomer 2013) pag. 3 Maas en 4 KcKinsey Eur.nl/MaasTriodosvermogenvangeld (pdf)


CHARITIES & FOUNDATIONS

1e Nederlandse charity bond?
Geaccrediteerde investeerders met minimaal een ton kunnen een BizzyBees 12(6)% bond kopen in een duurzaam energiefonds tegen jeugdwerkeloosheid en zo lid worden van een selecte groep investeerders, groene en sociale investeringen monitoren en deelnemen in een van de commissies van de Stichting. Bizzybees staat niet onder toezicht van de AFM.

Na de zomervakantie komt BizzyBees met een obligatie-uitgifte van twintig miljoen Euro. De jaarlijkse coupon is 12%, waarvan 6% naar de obligatiehouders gaat, 4% wordt ge(her)ïnvesteerd in programma’s voor business en banencreatie voor kansarme jongeren en 2% is de fee voor BizzyBees. Na vijf jaar krijgen de obligatiehouders de hoofdsom terug. Er is nu voor 2 miljoen Euro ingetekend. BizzyBees claimt met 800.000 Euro in vijf jaar 5000 mensen werk te kunnen bieden.

Oprichters
Piet-Hein Boogerd, Marc Smeulers en Gerry Van der Sluijs zijn de oprichters en hebben ruim 30 jaar ervaring in ‘business’ & ‘job creation’ en 10 jaar in duurzame energie. Zij willen de opleidingen die NGO's aanbieden ook laten uitmonden in werk of een eigen onderneming. Gerry van der Sluijs is een van de mannen achter het succes van Wakawaka Solarlight, gepresenteerd op het Clinton Initiative en een Nederlands en Amerikaans crowdfunding succes (zie IINieuws 1feb12

Partners
Bizzybees investeert vanwege het lage risicoprofiel en de stabiele kasstromen, samen met Global Cleantech Capital (GCC) en European Solar Utility (ESU), in duurzame-energieprojecten, met name zonne-energie. Bekende goede doelen als War Child en Terre des Hommes hebben zich al aangesloten voor hun projecten in Oeganda (onderwijs) en Bangladesh (business creation). Ook het Trust Fund for Victims of The International Criminal Court is partner. Dit ondersteunt 84.000 oorlogsslachtoffers in Congo en Oeganda met de 5,5 miljoen Euro die donorlanden bijeen hebben gebracht. Het Fund zoekt nieuwe manieren van fondsenwerving en een organisatie die community based werkt. Bron: Financieel Dagblad 17aug13 FD/liefdadigheid-nieuwe-stijl-geld-verdienen-door-geld-te-geven door Heiko Jessayan.


II in Actie

S
ocial Impact Banking
Opgericht in april 2012, publiceert Big Society Capital haar eerste jaarverslag met een korte terugblik op de voorgeschiedenis. Die begint in 2000 als Gordon Brown, dan nog minister van Financiën, de Social Investment Task Force (SITF) opzet om te onderzoeken hoe ondernemingen economische herontwikkeling en lokale cohesie kunnen bevorderen. SITF ziet een rol voor een 'specialist wholesale intermediary' om nieuwe kapitaalstromen aan de trekken voor de sociale sector. In 2005 een Commission on Unclaimed Assets wordt opgezet om te onderzoeken hoe slapende (15 jaar inactieve) banktegoeden benut kunnen worden voor de groei van de sociale sector. In 2007 ligt er een plan en een jaar later wordt de wet aangenomen die onteigening mogelijk maakt voor 3 doelen, waaronder de oprichting van een social investment wholesaler. (bank). In 2010 reserveert de Labour regering 75 miljoen UK£ voor een social investment fonds en de nieuwe regering van Cameron neemt het plan over. Een jaar later doen 4 grote Britse banken (Barclays, HSBC, Lloyds Banking Group en RBS) mee met samen 200 miljoen UK£.

Activiteiten en partners
Verder een overzicht van de verschillende activiteiten: de omvang van de portfolio 65miljoen UK
£, de huidige SIB's (IINieuws 15feb13), 13 SIFI's (Social Investment Financiële Intermediaries) en bekende namen als partners: (investeringsfonds) Bridges Ventures (zie IINieuws 15mrt13), Clearly so raising capital for social enterprises(SIFI), Ethical Property, ook actief in Nederland, zie IINieuws 1april12, Nesta (retail II martkonderzoek in IINieuws1mei13), de steun aan het Britse Impact meting systeem de 'outcomes matrix', in IINieuws1mrt13, de opdracht voor de Good Investor Guide zie IINieuws15mrt13 en een investering van 850.000 UK£ in de Social Stock Exchange (zie IINieuws-15juni13 en het interveiw met Stephen Brenninkmeyer in IINieuws15mei13) voor de social investment market (infrastructuur).

SIB/DIB Marketing

Waarom charity bonds beter zijn dan social impact bonds
Een nieuw Brits web magazine voor social investors Pioneer Post pleit Whitni Thomas Investor Relations Manager van Triodos UK voor meer retail investors in charity bonds in tegenstelling tot de grote investeerders in social impact bonds met het alleen-bij-succes-payout-risico. Charity bonds lijken meer op gewone obligaties door het lage instap bedrag, de vaste rente en uitbetalingsdatum. Slechts een deel van de chari's kan charity bonds uitgeven: die met een winstgevend business model, gezonde financien en een duidelijke social impact propositie. Een bekende merknaam helpt investeerders aantrekken. Noot van de Blogger: hear! hear!


De fout in SIB's
Op dezelfde website een kritisch artikel van Adrian Brown van de Boston Consulting Group the-flawed-logic-of-cashable-savings-risks-undermining-social-impact-bonds (SIB's) en een repliek babies-bathwater-and-desperately-seeking-savings van weer Whitni Thomas (Triodos UK)

Brown stelt dat het besparingsmodel voor de overheid van SIB's een perverse prikkel inhoudt. Het sluit minder besparende, maar wel waardevolle, SIB's uit en discrimineert die waar de besparingen verdeeld over diverse overheidsterreinen zijn en daardoor lastig uit te rekenen. De toegevoegde waarde van SIB's zit hem in de innovatieve en effectievere projecten. Brown's voorstel: schrap de minst effectieve projecten en financier met deze besparingen nieuwe SIB's.

Triodos UK Whitni Thomas gaat deels met Brown mee, maar wijst op andere voordelen van SIB's dan innovatie: het aantrekken van een derde kapitaalstroom, met aanmerkelijke bedragen voor het oplossen van complexe problemen, begeleid door een toegewijde intermediair die de voortgang en prestaties kritisch monitort en desgewenst bijstuurt. Thomas wijst op de hoge vaste kosten van een SIB's die in relatie moeten staan tot de uitkomsten en de besparingen. Bovendien is ze somber over het vermogen van de overheid om ineffectieve programma's te stoppen en effectieve programma's te financieren.

NB De Britse overheid buigt zich over de fouten, onbedoelde effecten, van SIB's (meer op SN06621.pdf of Parliament.uk/briefing-papers) april 2013.


DIB's draft
De Development Impact Bonds (DIB) working group van het Center for Global Development (CGD, een denk&doe-tank) en Social Finance (en OPIC) presenteerden in juli hun 1e proeve van DIB's ofwel social impact bonds voor development. Vol marketable cases en 40 pagina's met Cross-cutting Issues for Implementing Development Impact Bonds ofwel de meet- en monitoring methoden, perverse prikkels, risico en rendement, omvang en liquiditeit, de rollen van de actoren etc etc.

Hun aanbevelingen zijn door de working group zelf kort samengevat op de briefing note:
Donoren zouden DIB Outcomes Fondsen moeten opzetten en investeerders DIB Investment Fondsen om risico's te delen en samen DIB modellen te testen;
DIB pilots moeten grondig geëvalueerd worden en een groep donoren en chari's zouden een DIB Community of Practice moeten opzetten voor kennisbevordering.
Alle betrokken zouden moeten verzekeren dat that DIBs transparant zijn, dat zal het vertrouwen versterken en bijdragen aan een solide markt.
Donoren en chari's kunnen een data protocol ontwikkelen voor standaard data verwerking en om informatie te delen.
DIB partijen zullen hoge transactiekosten van vroege DIB's moeten accepteren. Foundations zouden deze kosten kunnen subsidiëren om de DIB markt te versnellen.
Link DIB (156 pag., pdf) Aanbevelingen (13 pag., pdf) Recommendations Briefing Note: (Samenvatting 2 pag., pdf) cgdev/DIB-briefing-note>


ACADEMIA

When Can Impact Investing Create Real Impact?"
In de Stanford Social Innovation Review (SSIR) in de nieuwe serie 'Up for debate' een bijdrage van Paul Brest: emeritus professor, lecturer, faculty co-director van het Stanford Center on Philanthropy and Civil Society en voormalig president van de William and Flora Hewlett Foundation. Co-auteur is Kelly Born, special projects fellow bij de William en Flora Hewlett Foundation en daarvoor strategie consultant bij het Monitor Institute. Noot van de Blogger: Een Foundation die endowments, schenkingen doet en zelf geen impact investor is maar wel geeft grants aan impact invetsing intermediairen en onderzoek om impact investing te stimuleren.

De auteurs buigen zich over de soms onrealistische verwachtingen van impact investing om zowel sociale als fincieel rendement te behalen. Ze zijn sceptisch over de mogelijkheid marktconform rendement te behalen ondanks zelf-gerapporteerde marktonderzoeken dat men streeft naar evenwicht tussen impact en financieel rendement. Maar ze zijn ook kritisch over de opvattingne over gerealiseerde impact. De auteurs kijken hiervoor naar: enterprise impact, investment impact en niet-monetaire impact.

Enterprise impact
Een onderneming kan product/dienst impact hebben (bijv anti-malaria vliegennetten, schoon water, gezondheidszorg etc) en operationele impact door veiligheid en zekerheid voor de medewerkers, grondstoffengebruik, de invloed op de handelsketen etc.

Investment impact
Een investeerder kan meer of goedkoper kapitaal leveren dan de gewone 'commerciële' geldmarkt. Dat kan door de 6 P's van impact investing (en 1 van de Blogger)
Price (prijs): moinder vragen dan de markt;
Noot van de Blogger: Plaats of waar niet-impact investors niet investeren of/omdat de markt imperfect is zie hieronder;
Pledge (toezegging): (bank)garanties;
Position (positie): achtergestelde (Subordinated) debt of aandelen;
Patience (geduld): Langere termijn voor exit;
Purpose (doelgerichtheid): Flexibiliteit in aanpasen van de investeringen naar de behoefte van de onderneming;
Perspicacity (inzicht): in marktkansen die anderen nog niet zien.

Impact first investors die een deel van het financieel rendement opgeven zijn in feite voor dat deel donateurs, subsidiegevers, zij doen dat bijv. bij seed en/of start-up kapitaal voor social enterprises en hebben zo de microkrediet sector ontwikkeld en ander diensten aan de base-of-pyramid (BOP) groepen. Ook ontwikkelingsbanken (lokale, regionale, landelijke, continentale of sectorale zoals export) doen dit als zij tegen een zachte prijs kredieten verlenen. Soms is er sprake van een combinatie van zacht en hard markt conform en ponder de markt prijzen om een markt(sector) te ontwikkelen. Vraag van de Blogger: wat is het verschil met wat de Boston Consulting Group investeren in een Star of Question mark product noemt? Meer op BCG-matrix Waarschijnlijk vooral dat ze de winst niet in hade cash mogen claimen en met een beetje geluk revolverende assets hebben.

NB De subsidie is geen garantie voor impact, het kan ook een zwak niet-duurzaam business model financieren of zelfs oneerlijke concurrentie ofwel de (beoogde) marktwerking ondermijnen.

Finance First Impact Investors streven bijv naar outstanding investment returns by delivering essential services to disconnected communities underserved by global networks.” (Elevar) Maar wat is precies hun toegevoegde waarde? Tenslotte is dit voor elke investeerder een goede investering......
(Deze) Impact investors investeren bewust daar waar de markt imperfect is door:
Imperfecte informatie: over kansen bij bedrijven in ontwikkelingslanden of lage-inkomens regio's in ontwikkelde landen, de mogelijke risico's en verwachte rendementen;
Scepticisme over sociale impact èn marktconform financieel rendement;
Inflexibele institutionele cultuur/processen: Institutionele investeerders kunnen onderzoeksmethoden gebruiken die potentiële impact investeringen uitsluiten omdat ze flexibiliteit vereisen;
Kleine deal size: Een gemiddelde impact investment is vaak kleiner dan vergelijkbare private equity of venture capital investeringen, maar de opstartkosten (due diligence) en transactie kosten kunnen het financieel rendement doen wegsmelten;
Beperkte exit mogelijkheden: In veel ontwikkelingseconomieën zijn markten onvoldoende ontwikkeld voor betrouwbare exit mogelijkheden in een redelijk tijdpad;
Governance problemen: Ontwikkelingslanden kunnen regelgeving hebben die onzekerheden creëren voor investeerders zoals rond eigendomsrechten, (civiele) recht(shandhaving) en corruptie.
Conclusie: Impact investors zien kansen en mogelijkheden waar anderen imperfecties en problemen zien.....

Niet-monetaire voordelen
Daarnaast zijn er de niet-monetaire voordelen van impact investing zoals:
Verbeteren en mgelijk maken van social enterprises en investeerders. Goverheden en fondsen kunne hier een bijdrage leveren door financiering van infrastructuur, marktonderzoeken, training etc
Vinden en promoten van impact investeringen. Impact investment intermediaries zijn essentieel om deze op bijv conferences te presenteren aan investeerders op basis van sector, regio, ontwikkelingsfase van de investee etc.
Gezamelijk investeerderskapitaal door investeerdersnetwerken met lagere prospectwerving, onderzoeks- en transactiekosten en deskundigheid zoals technical assistance voor andere impact investors.
Technical en management ondersteuning voor sociale enterprises door netwerk introductie, strategische samenwerking en handelsketen kennis te delen.
Het aantrekken van sociaal-neutrale investors. Ofwel niet-impact investors. Het overgrote nog niet ''gekerstende'' deel van de markt omdat een van de kerngedachten van impact investing is dat het grote(re) particlier kapitaal stromen kan aantrekken.
Beschermen van de sociale missie: van de onderneming als de groei en omtwikkeling van de onderneming uitblijft of vertraagt of zich onverwachtte kansen aandienen. Zeker als de aanbevolen sociaal-neutrale investeerders instappen kan 'mission drift' dreigen.

De auteurs wijzen op het Money for Good onderzoek van Hope consultancy uit 2010 van waaruit blijkt dat kleine particuliere impact investeerders (zie IINieuws21juni11) niet heel geïnteresseerd zijn in het meten van hun werkelijke impact. Maar een kleine harde kern (Noot van de Blogger: van institutionele investeerders zoals PGGM en Karen Maas, ondernemingen en (vermogens) fondsen zie Maas promotiethesis (IINieuws1juli12) en NGO's) houdt de sector scherp en in beweging.

Interessant zijn de meer dan een dozijn reacties (on invitation i.t.t. Online geplaatste commentaren?) van allerlei mensen betrokken bij de impact investing space onderaan het stuk: ssireview/impact_investing Mijn commentaar nav noot met de de BGC vraag helemaal onderaan.


EVENTS

GIIN Conference London
The Global Impact investors Network (TheGIIN) nodigt impact investors from around the world uit om naar Londen te komen samen met de City of London Corporation. Meer dan 300 investment professionals zullen spreken en discussiëren. Sprekers zijn o.a. Antony Bugg-Levine, GIIN chairman en CEO Non Profit Finance Fund, Sir Ronald Cohen, Chairman Big Society Capital en Toby Eccles, oprichter en Development Director Social Finance Ltd. Uit Nederland spreken: Marilou van Golstein Brouwers, Managing Director, Triodos Investment Management, (prof) Harry Hummels, GIIN European Liason, SNS Impact Investment en Universiteit Maastricht, Wouter Koelewijn, Corporate Strategy & Innovations Manager, PGGM Vermogensbeheer B.V., Steven Evers, Managing Director, Triple Jump B.V. en Michaël de Groot, Sr. Investment Manager, Rabobank Group.
Asset owners, asset managers, en andere industry experts zijn uitgenodigd om hun ideeën te delen. Het programma staat hier: GIIN/programme

Data 10 en 11 oct 2013 Plaats Guildhall London VK
Kosten: 840 UK£ incl (GIIN leden 480UK£)
Registratie GIINinvestorforum


1st Impact & Sustainable Certified US Trade Mission
Het U.S. Department of Commerce en Watershed Capital Group komen op de 1st Impact & Sustainable Certified Trade Mission naar Europa en wel 30 Sept Zurich, 1 Okt Amsterdam, 2 Okt London.

Doelgroep: Limited partners die actief zijn in private equity of venture capital.
Watershed Capital Group organiseert de handelsmissie om 10 U.S. fondsmanagers focused on sustainable and impact investing te presenteren met private equity, private debt en/of venture capital insteek. De Europese limited partners institutionele investeerders vertegenwoordigen family offices, high net worth individuals, pensioen fondsen, verzekeringsmaatschappijen etc. Het doel is kennismaking en representatie en niet om (meteen) deals te sluiten. Onderwerpen zijn o.a. Impact investing in microkrediet, water, energie efficiency, consumenten producten, landbouw etc. 
Meer informatie Watershedcapital/first-impact-trade-mission Registratie 1stSIITradeMission

Comité van Aanbeveling:AMP, BSD Consulting, The CAPROCK Group, Confluence Philanthropy, Federal Street, Foundation for Global Sustainability, GIIRS, HIP Investor, Impact Assets, Imprint Capital Advisors, K & L Gates


JOBs
Vacatures op jobs.thegiin, nb deze zijn veelal in de VS.

Vragen en reacties graag naar impactinvestmentnews @ yahoo.com of onderaan dit blog (inloggen als blogger of met gmail)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten