31 mei 2014

Impact Investing Nieuws 1 juni 2014

Impact als Essentiële beleggersinformatie?

Deze keer een betoog voor het toevoegen van impact informatie aan de Essentiële Beleggersinformatie, de Europese opvolger van de Financiële Bijsluiter.  Dit blog staat  in hoofdpunten ook op: Slideshare.net/alcanne 

Toegevoegd: een model bijsluiter geïnspireerd door Sonen Capital en de KL Felicitas Foundation zie IINieuws 15 juni14. NB ik kreeg als commentaar dat men aaneemt dat de hoge impact niveaus lagere rendementen impliceren. Daarom heb ik nadrukkelijker toegevoegd dat impact investing hecht aan financieel rendement, bij alle impact niveau's met uitzondering van niveau 6 waar men impact het belangrijkst vindt. Want, om Jed Emerson te parafraseren, rendement is risico gerelateerd, niet impact gerelateerd. Of in het Engels 'return ambitions are aligned with your risk appetite, not your impact appetite'. Van de 125 grootste impact investeerders is de helft in staat om impact en rendement in evenwicht te brengen. Sommige investeerders vinden impact het belangrijkst (impact first of catalytic impact investing in 'stars' of sectoren of regio's) en sommigen vinden rendement het belangrijkst (finance first). GIIN JP Morgan Perspectives on Progress 2014
 

Landscape Impact Indicator for Investment Products© Impact Bijsluiter

Model impact bijsluiter
0 = dit beleggingsproduct streeft slechts naar financieel rendement.
1 = dit beleggingsproduct hecht aan financieel rendement en sluit schadelijke producten en sectoren uit.
2 = dit beleggingsproduct
hecht aan financieel rendement en heeft Environment, Social & Governance risico's geïntegreerd.
3 = dit beleggingsproduct
hecht aan financieel rendement en heeft Environment, Social & Governance kansen en beleid geïntegreerd.
4 = dit beleggingsproduct
hecht aan financieel rendement en streeft naar oplossingen voor wereldwijde bedreigingen.
5 = dit beleggingsproduct
hecht aan financieel rendement en streeft naar oplossingen voor basisbehoeften.
6 = dit beleggingsproduct hecht veel aan impact en kan hiervoor financieel rendement inleveren.
(Eigenlijk zou er ook nog -1 moeten zijn = dit beleggingsproduct investeert in verboden wapens en obligaties van totalitaire, ondemocratische regimes).
 

For my English speaking readers: an impact indicator for investment products inspired by Sonen Capital and the KL Felicitas Foundation, more in  IINews 15june14. Because people sometimes assume that high impact levels imply low returns I have added 'I care about financial returns' in all the impact levels (apart from level 6, the only level where it is not balanced because impact is. I quote, because I agree with Jed Emerson, 'return ambitions are aligned with your risk appetite, not your impact appetite'. Half of the largest impact investors surveyed by theGIIN and JP Morgan state they mange to balance impact and return. Some value impact over return (impact first or catalytic impact investors investing in 'stars' or sectors or regions) and some value return over impact (finance first). GIIN JP Morgan Perspectives on Progress 2014

0 = I just care about financial returns
1 = I care about financial returns and do not invest in harmful industries and products
2 = I care about financial returns and Environment, Social & Governance risks
3 = I care about
financial returns and Environment, Social & Governance returns
4 = I care about
financial returns and global threats and solutions
5 = I care about
financial returns and peoples basic needs
6 = I want to invest in impact & am willing to give up return
(Formally there could be -1 = I'll invest in anything: even illegal weapon builders, totalitarian regimes etc)

Bijsluiters
De financiële bijsluiter bestond van 2002 tot 2012 en is na de financiële crisis toegespitst op het onderdeel risico. Sinds juli 2012 wordt volatiliteit (beweeglijkheid) van het rendement over de afgelopen vijf jaar nadrukkelijk als risico kenmerk getoond. Voor ideële beleggings-instellingen die een vast percentage uitkeren en de rest herinvesteren, zoals Oikocredit betekende het dat hun risicocijfer daalde. Voor Oikocredit van 7 (hoog) naar 1 (laag). (Zie IINieuws 15sept12) 

De Financiële bijsluiter werd in haar eerste versie ontwikkeld om 'complexe financiële producten met elkaar te kunnen vergelijken'. Hij was bedoeld om beleggers naast de uitgebreide prospectus de mogelijkheid te geven om verschillende producten te benchmarken. De focus was op: doel, risico, looptijd, beëindigingsclausules, de diverse kosten en wat het product mogelijk opbrengt, met (voorbeeld) rendementen. De essentiële beleggersinformatie presenteert: doelstellingen en beleggingsbeleid, risico en opbrengstprofiel, kosten, in het verleden behaalde resultaten en praktische informatie (over de bewaarder, de uitgever, de vindplaats van de prospectus etc.) 

Een Impact bijsluiter voegt hier de mogelijkheid van vergelijken op 'impact' aan toe door onderbouwde en transparante impact data. De focus kan zijn op sector (basisbehoeften en impact katalysatoren), bedrijfsvoering zoals thema's als : Environment, Social, Governance (ESG) en Corporate Social Responsability (CSR) waarbij ik dan vooral denk aan de uitstraling naar het wereldwijde werkterrein, productie locaties en filantropische activiteiten. In mijn ideale impact bijsluiter is ook de opschalingspotentie van (de specifieke) impact opgenomen. Vanwege het essentiële belang van werk & inkomen pleit ik ook voor toevoeging van deze data incl. productiviteit. 
 
Ook bij impact is sprake van variërend risico en rendement (dat de beoogde impact wordt behaald en tegen welke kosten?) en specifieke impact kosten (bijv. voor impact rapportages en technische assistentie bij achterblijvende prestaties). Zie verder hieronder de paragraaf een 'social fact sheet' voor een concreet voorbeeld van impactmeting door vermogensbeheerder PGGM.
Uiteraard is er naast de impact bijsluiter een uitgebreide prospectus met daarin gedetailleerde gegevens over de impact ambities en bedrijfsvoering van het beleggingsproduct, net zoals die er is in de essentiële beleggersinformatie. 

Wat is de toegevoegde waarde?
Een impact bijsluiter volgens dit model is voor alle duurzame beleggers die 'do good' nastreven een stap vooruit is omdat het inzicht geeft in de focus op impact thema's, de eventuele impact mix (en synergie) en de omvang van de impact (kwalitatief en kwantitatief bereik). 

Het huidige aanbod
In de marktpraktijk is duurzaam beleggen nog steeds grotendeels een uitsluitingsstrategie van -1- bedrijven in verboden wapentuig ('compliance'': het uitvoeren van internationale en nationale wetgeveing), -2- zaken die levensbedreigend en ongezond zijn* en -3- bedrijven die niet duurzaam produceren. Deze 3 varianten van duurzaam beleggen leveren als 'winst' vooral 'do less harm'. *Bijvoorbeeld uitsluiting van AGTAF: Alcohol, Gambling, Tobacco, Adult Entertainment en Firearms. Bedrijven die niet duurzaam produceren zijn bijvoorbeeld mijnbouw- en fossiele energie bedrijven die milieuschade aanrichten en/of mensenrechten schenden. 

Best-in-class investeren
Naast uitsluiting van schadelijke bedrijven is er best-in-class investeren: in duurzame 'leiders' opgenomen in duurzaamheid-indices omdat zij door hun bedrijfsvoering aantrekkelijk(er) zijn voor duurzame investeerders en de aanbieders van duurzame beleggings-producten. Duurzaamheid beoordeling is vaak gebaseerd op het beleid (en de vooruitgang) van key performance indicatoren in het productieproces zoals arbeidsomstandigheden en mn veiligheid, grondstoffen-, water- en energiegebruik, productkwaliteit etc. Dat kan bij grote multinationals grootschalige effect(en) opleveren op het gebied van water-, energie- en grondstoffenbesparing, veilige arbeidsomstandigheden en het voorkomen van mensenrechten-schendingen, corruptiebestrijding en belastingafdracht om maar een paar impact factoren te noemen. Deze strategie is onder andere in zwang bij fondsenwervende instellingen (goede doelen)** mede op basis van het werk van Michael Porter en in Nederland door prof. Harry Hummels (SNS II) uitgewerkt in de handreiking Verantwoord Vermogensbeheer voor hun 'club' de VFI. Goede doelen maken hun jaarverslagen en -rekeningen en vermogensbeheer vaak openbaar, of de best-in-class trend ook bij andere duurzame beleggers speelt weet ik niet. NB per 2014 zijn alle ANBI (Alg. Nut Beogende) Instellingen verplicht hun jaarverslagen en -rekeningen openbaar te maken, dat kan voor vermogensfondsen -die over het algemeen niet erg transparant zijn getuige hun beperkte deelname aan de Transparantieprijs- veel nieuwe gegevens opleveren.  
** Bron: NB Dat is mijn indruk op basis van een paar dozijn cases op impact investing nieuws (Pagina's: Charity Cases A-N en O-Z. ***Vereniging van Fondsenwervende Instellingen op basis van een handreiking door o.a. Prof Harry Hummels (SNS Impact Investment AM, de Universiteit Maastricht en Global Impact Investing Network, theGIIN). VFI/Handreiking (pdf, 5 pag.)

Do good?
Voor impact en 'do good' ambities interessanter zijn de duurzame beleggingsproducten die worden aangeboden door bijvoorbeeld Nederlandse gespecialiseerde partijen als Triodos en ASN Bank, RobecoSAM, Double Dividend en Think Capital (etf's). Zij focussen vaak op duurzame sectoren -maar niet altijd- en best-in-class bedrijven. Maar ook voor deze aanbieders is het lastig om de complete impact van hun producten concreet te maken of de mate van impact van hun verschillende producten te berekenen. (Skypegesprek met Dr. Kellie Liket, ERIM promovenda op impactmeting, zie IINieuws-15april14)
Noot van de Blogger: De verdeling van investeringen over diverse thema's lijkt dan meer ingegeven door spreidings- en rendement overwegingen van traditioneel -en verstandig- vermogensbeheer dan door de optimale impact te hebben. NB Triodos bank maakt(e) wel impact rapporten voor haar beleggingsfondsen op basis van IRIS, de Impact Reporting Investment Standard een zeer kwantitatief gefocused meetsysteem dat op vrij grote schaal gebruikt wordt en de basis vorm voor GIIRS, het Global Impact Investment Rating System een standaard voor impact benchmarking. Bron: IRIS.thegiin.org/triodos-investment-management 
Ik denk niet dat ik Kellie Liket onrecht doe als ik haar schaar in de kring wetenschappers en thought leaders die naast kwantitatieve impact data het belang benadrukken van kwalitatieve impact. Nelleke Jakobs van MVO Nederland schreef recent een illustratief stuk in P+ Magazine over het verschil tussen ''data'' (Excell, cijferaars) en ''effect'' (Word, vertellers) typen mensen Zie P-plus/keurmerkenstrijd. 

Impact sectoren
Een derde variant van 'do good' duurzaam beleggen is het investeren in impact sectoren die produceren voor de basisbehoeften van mensen (voedsel, water, schone energie, huisvesting, zorg, onderwijs etc.) en/of in arme of achtergebleven regio's zoals het verlenen van microkrediet, opkomende markten, arme doelgroepen, eerlijke handel of community development, biologische landbouw en veeteelt of duurzame (bedrijfs)huisvesting in ontwikkelde markten. 'Zie hiervoor de PAGINA een impact investment portfolio. Het (groeiend) aanbod van beleggingsproducten van ASN en Triodos Bank en DoubleDividend geeft een aardig inzicht in courante van (impact) thema's. 

De markt
De (vraag)markt voor duurzaam beleggen wordt voor 90-95% gevormd door institutionele investeerders zoals pensioenfondsen en verzekeraars (Bron: Eurosif-SRI-studies met opvallende verschillen per (West) Europees land). Zie IINieuws 15okt12. Institutionele investeerders belegden al duurzaam en impactvol lang voordat de term impact investing in 2009 werd bedacht. Maar op een mail die ik vorig jaar naar de grootste Nederlandse pensioenfondsen en -hun vermogensbeheerders stuurde met de vraag welk deel van hun portfolio impact investment was bleven zij het antwoord schuldig. Zij hanteren veelal verschillende definities van duurzaam of ESG geïntegreerd beleggen en maar zelden de term impact investing. Een uitzondering vormt Aegon, dat onderzocht in 2012 haar duurzaam beleggingsbeleid en praktijk met als kernvragen: wat is AEGON's definitie van II?, wat doen we al aan II? En (hoe) Kunnen we meer doen? (Zie IINieuws 1mei2013) 

A Social fact sheet
Ook vermogensbeheerder voor pensioenfondsen PGGM is actief, het ontwikkelde in 2012 een impact meetsysteem de Social Impact Fund Factsheet. Een ‘social fact sheet’ die de maatschappelijke impact van investeringen voor fund managers in kaart brengt ter aanvulling op het ‘financial fact sheet’. De factsheet werd ontwikkeld met Dr Karen Maas die in 2010 op impactmeting promoveerde (Zie IINieuws 15juli12 en IINieuws 15jan14 > PGGM meet impact) of EUR/impact_measurement).
In de meet-methode aandacht voor (ESG) terreinen Werkgelegenheid; Lokale ontwikkeling; Capaciteitsopbouw; Empowerment; Gezondheid en veiligheid; Grondstofgebruik; Ecosystemen; Afval en uitstoot. In het PGGM Jaarverslag Verantwoord Beleggen 2011 staat op pag. 31 een toelichting en op pag. 32 een fictief voorbeeld van een gerichte ESG belegging. (Key Investment Impact, Key Impact Indicators en 'ongoing discussions' zoiets als voortschrijdend inzicht en dialoog). Zie: PGGM Verantwoord Beleggen Jaarverslag 2011. Zeer actueel is dit Framework stuk uit Mei 2014 over Verantwoord Beleggen: (pdf, 21 pag.) met alle activiteiten vasn PGGM op dit gebied. Link PGGM/Responsible Investment Implementation Framework
Vraag van de Blogger: De methodiek is er al, de vraag is of PGGM de factsheet ter beschikking wil stellen voor een impact bijsluiter. 


5% van de particulieren belegt duurzaam
Niet te verwarren met de 5% van de duurzame markt die niet institutioneel is; bijna 5% van de particuliere huishoudens in Nederland belegt duurzaam. De Vereniging van Beleggers in Duurzame Ontwikkeling onderzoekt dit elk jaar met medewerking van de grote Nederlandse banken en uiteraard de duurzame darlings ASN (1,8miljard, want het beheert mn spaargeld) en Triodos bank (2,5miljard euro, idem) die elk jaar flink groeien. Bron: VBDO/markt-voor-duurzaam-sparen-en-beleggen-2012. Het rapport particulier duurzaam sparen en beleggen over 2013 is nog niet uit, maar ABNAMROMeesPierson (partner van Triodos bank) zag haar voor particulieren duurzaam beheerde vermogen met 25% groeien in 2014. Zie IINieuws-1feb2014 

Impact sectoren: track record en rendementen
Traditioneel is er veel belangstelling voor investeren in hernieuwbare en schone energie omdat met het opraken van fossiele brandstoffen het aanbod en de kwaliteit zal afnemen en de kosten zullen stijgen waardoor de energieprijzen zullen stijgen, terwijl de vraag naar energie zal toenemen door het groeien van de wereldbevolking en de economische ontwikkeling van opkomende markten. Vooral sinds het rapport van de Club van Rome, maar ook 100 jaar geleden, wordt gezocht naar alternatieve energiebronnen en energiebesparing(en). Maar er is met uitzondering van hydro-energie (waterdammen die elektriciteit opwekken) eigenlijk nog geen grootschalige en oneindige concurrerende energiebron ontwikkeld. Zonne- en windenergie en andere exotische alternatieven zijn duur(der) en werden/worden gesubsidieerd om hun marktaandeel te laten groeien. Voor de meeste investeerders blijft investeren in hernieuwbare schone energie het risico hoog en het rendement laag. (Zie bijv de Korys, Colruyt Case in IINieuws 1mei14)

De Deense Klimaat(verandering)scepticus Bjorn Llomberg (ook initiatiefnemer van de Copenhagen Consensus zie IINieuws-1juni12 > II thema's) verwijst in zijn tegengeluid richting de klimaatlobby naar de RENIXX, een wereldwijde index voor duurzame energiebedrijven, die sinds 2002 slechts 30% waard is geworden (Financieel Dagblad 26mei14). Een schrijnend Nederlands voorbeeld is het faillissement van Econcern van 'duurzaamheidsgoeroe Ad van Wijk*' dat actief was in wind- en zonne-energie, biobrandstoffen en elektrische auto´s. Meer op Econcern-aansprakelijk-gesteld Over doorgestarte –door Eneco overgenomen- bedrijfsonderdelen lees *ManagementTeam/de-florerende-brokstukken-van-het-failliete-Econcern

Noot van de Blogger: De decennia lange focus op schone en hernieuwbare energie heeft ondanks de wellicht financieel teleur-stellende resultaten, ook een beweging mede gecreëerd gericht op green & clean technology, alternatieve grondstoffen, grondstoffen besparing en recycling. Allemaal (sub)sectoren met impact. Deze beweging kent haar eigen innovaties, succesvolle start-ups en pioniers, maar is ook omarmd door gevestigde ondernemingen die mede op basis van deze activiteiten hun bedrijfsvoering hebben verduurzaamd. The GreenTransitionScoreboard verzamelt jaarlijks financiële data over particuliere -niet institutionele- investeringen in de transitie naar een groene wereld met uitsplitsing naar sectoren en in 2013 aandacht voor water(technologie). Uit concurrentie-overwegingen worden informatie over groene investeringen niet openbaar gemaakt, bijvoorbeeld in de auto-industrie een van de grootste investeerders in Green R&D. De sub-sectorale verdeling van groene particuliere investeringen in 2013 (sinds de start in 2007) was: Hernieuwbare energie (2.6biljoen US$), Energie Efficiency (1.1biljoen US$), Groen Bouwen (512miljard US$), Water (480miljard US$), Groene R&D (363miljard US$) en Cleantech (miljard US$258). Zie Ethicalmarkets/Green-Transition-Scoreboard voor het laatste rapport dd 31mrt140 (nog niet besproken op IINieuws) 


Microkrediet
Een traditionele impact sector die ongeveer 50 jaar geleden ontstond, maar uit geheel andere motieven, is die van het microkrediet (verlening): piepkleine leningen, kredieten voor kleine (ZZP) ondernemers. Een van de geestelijk vaders is MuhammadYunus die de Nobelprijs voor de Vrede (!) kreeg voor zijn werk voor armoede bestrijding door de kredietverlening door de Grameen bank in Bangladesh. In Nederland werd microkrediet na een oproep van de Wereldraad van Kerken omarmd door mn Protestantse kerk(gangers) die een steunvereniging oprichten voor Oikocredit. Dat is nu een van de grote microkredietfondsen in de wereld met bijna 600miljoen euro vermogen (en in Nederland gevestigd). In de microkredietsector ging -na decennialange subsidiëring- anno 2011 zo'n 80miljard euro om, waarvan 25miljard in internationaal microkrediet en met een Nederlands marktaandeel van zo'n 8,4% of 2,1 miljard euro. Nederlandse commerciële, minder en niet commerciële partijen zijn nl. zeer actief geweest in het stimuleren van de ontwikkeling microkrediet. ING publiceerde hierover A Billion to gain: Dutch contributions to the microfinance sector. (Zie IINieuws-15maart12 en/of ING/ABilliontoGain (pdf, 81 pag.)

Microkrediet bereikt tegenwoordig ruim 100miljoen mensen en is geëvolueerd naar een sector waar hard gewerkt wordt aan professionalisering, certificering, zelfregulering, consumenten-bescherming en aandacht voor intern (MIXMarkets.org) en (wetenschappelijk) onderzoek naar de totale impact van de sector, dus kwaliteit èn kwantiteit en (ongewenste) neveneffecten. De Verenigde naties heeft het als thema omarmd (2005) en Koningin Máxima gevraagd als haar ambassadrice op te treden.
Het succes van microkrediet heeft navolgers die investeren in het creëren van markten voor microhypotheken, microverzekeringen voor onroerend goed, bedrijfsmiddelen, gezondheid etc. Deze sub-sectoren doorlopen hun eigen ontwikkelingsproces dat ogenschijnlijk even traag gaat als de ontwikkeling van microkrediet, met enkele schitterende uitzonderingen zoals Leapfrog Investments dat zich richt op impact opschaling: grote aantallen cliënten tegen kleine marges. (Zie IINieuws-1sept13 > Media > Devin Thorpe op Forbes.com)

Duurzame (multinationale) bedrijven
Ik noemde het al eerder als beleggingsoptie, maar de trend om bedrijven en de bedrijfsvoering te verduurzamen ontstond zo'n 25 tot 30 jaar geleden. Wetenschappelijk onderzoek naar het rendement van duurzaam beleggen geeft een wisselend beeld, lang was er het vooroordeel dat voor duurzaam rendement financieel rendement moest worden ingeleverd. Een visie die trouwens ook bij private equity impact investing overheerste maar de laatste jaren wordt losgelaten. Impact en rendement kunnen prima hand in hand gaan volgens de praktijkbeoefenaars. (Zie IINieuws15mei14 > Spotlight on the market door JP Morgan en de GIIN)

Eind 2011 publiceerden onderzoekers van Harvard BU en London SoE een retrospectief onderzoek naar het financieel rendement van duurzame bedrijven waaruit bleek dat duurzame koplopers financieel beter presteren. (Zie IINieuws 15jan12) en meer goedkoper geld voor duurzame bedrijven betekent meer ruimte voor R&D, innovatie en opschaling. (Zie IINieuws-15feb14 > Quote van de Blogger nav Academia Serafeim, Ioannou etc)
Noot van de Blogger: jammer genoeg kan ik geen financiële data vinden over de kapitalisatie, de marktwaarde van duurzame koplopers, de bedrijven die zijn opgenomen in de diverse indices. Wellicht dat de overlap van de verschillende indices en de index families een berekening erg lastig maakt.

Financieringsproducten met impact
Intro van de Blogger: Ik ben academisch gevormd in Strategieën en trends in ontwikkelingssamenwerking 1964-1982 (RUG PolHistDrs) en the Politics of Alternative Development strategees (Erasmus InstituteofSocialStudies, Master) met een post-doc Internatinaal Law & the Organization (EISS toehoorder). Daarin spelen grote multilateriale ontwikkelingsorganiszateis en hun beleid(bijstellingen) een grote rol. Lees bijvoorbeeld de wikipagina over de Wereldbank
En wellicht ben ik erg gefocused op recente ontwikkelingen binnen duurzaam en impact investing (met de focus op public equity en kleine beleggers) omdat ik pas sinds januari 2011 Impact Investing. Maar ik vind de ontwikkelingen van nieuwe financieringsproducten met impact als doel of als marketingstrategie heel spannend en hoopgevend.

Financieringsproducten voor impact zijn zowel al bejaard als hip& hot. De Wereldbank (WB), officieel de Internationale Bank voor Herstel en Ontwikkeling (IBRD), is opgericht in 1944 en is de grootste 'impact' financier. Het is een onderdeel van de Verenigde Naties en heeft 1888 landen als leden. Haar missie is: ending extreme poverty and boosting shared prosperity. NB Hoewel alle WB financiering voor ontwikkelingswerk is, noemt het zelf apart duurzame beleggings-producten (40miljard US$, Worldbank/sustainableproducts). De Wereldbank heeft ook een Europees zusje (EBDR, 1991, opgericht na(v) de val van de Berlijnse Muur en de bevrijding van Oost Europa). De Europese Unie heeft ook een eigen bank, de Europese Investerings Bank (1958) die groene ontwikkelingsobligaties uitgeeft, met voor particulieren bereikbare nominale waarde en aantrekkelijke valuta (euro).

Naast de Wereldbank zijn er regionale ontwikkelingsbanken voor Latijns Amerika (1959), Afrika (1964) en Azië (1966). Nederland heeft een eigen publiek-private ontwikkelingsbank, vroeger de Financierings Maatschappij Ontwikkelingslanden (1970) tegenwoordig de Dutch development bank en befaamd binnen impact investing kringen vanwege haar innovatieve manier van werken. (It) invests in companies, projects and financial institutions in developing countries. Obligaties zijn genoteerd aan de NYSE/Amsterdam: bond-directory > FMO. 
 
Er zijn ook financieringsinstituten voor 'thematische' ontwikkeling zoals de International Finance Facility for Immunization, voor wereldwijde vaccinatie programma's (2006). Het heeft 4,5 miljard US$ opgehaald voo programma's van de Global Alliance for Vaccines and Immunisation (GAVI). 
 
In Japan zijn obligaties (uridashi) voor groene, sociale en her-opbouw doelen (na de Tsunami) beschikbaar voor particulieren in Japanse Yen. NB Particulieren vormen in Japan 95% van de duurzame markt en institionele investeerders 5%. Japanse particulieren hebben ruim 500miljard YEN duurzame obligaties (mn uitgegeven door de Wereldbank en de regionale ontwikkelingsbanken). (Zie IINieuws-1okt13)

Groene of klimaat bedrijfsobligaties
Recent ontstond een explosie van omvangrijke groene of klimaat-obligaties van multinationals voor vastgoed (Skanska, Unibail Rodamco), groene auto's (Toyota), voedingsmiddelen (Unilever), groene energie (2,5miljard Euro van GDF-Suez, 3x overschreven door institutionele investeerders hetgeen niet ongebruikelijk is voor de groene corporate bonds). De Wereldbank verwacht dat in 2014: 50miljard US$ aan groene obligaties wordt uitgegeven. (Zie IINieuws-1april14) Maar rekent dan (de eigen en) multilaterale ontwikkelingsobligaties mee: SP& verwacht 20miljard US$ aan corporate bonds mei 2014.
En niet onbelangrijk: 12 grootbanken, waaronder de Radobank, ondertekenden begin dit jaar de Green Bond Principles om eenduidigheid te verschaffen in de markt. (Zie ook IINieuws-1april14)

Charity en Social Impact bonds
Veel minder gekapitaliseerd en zich minder snel ontwikkelend is de Charity en Social Impact Bond markt ontstaan in het VK (zoals de Peterborough Bond tegen recidivisme uit 2009, nu 4 lopend en zo'n 10 in de pipeline). Deze is al overgewaaid naar de de VS (2010 Rikers Island, New York), Australië en continentaal Europa: Nederland was de eerste in 2013 een SIB tegen jeugdwerkeloosheid in Rotterdam, dec. 2013 ) gevolgd door België in mei 2014 met een SIB tegen werkeloosheid van vluchtelingen/immigranten. Zie Pagina: social impact en charity bonds voor een overzicht.

De Britse overheid is al zo'n tien jaar bezig om meer (particulier) kapitaal naar sociale ondernemingen te leiden met de oprichting van Big Society Bank (gefinancierd uit slapende banktegoeden) en Big Society Capital, de investeringstak een en ander leiding van British Venture Capitalist Sir Ronald Cohen die o.a. VC onderneming Apax groot maakte. Er is recent flink geïnvesteerd in intermediairen die sociale ondernemingen helpen om investment ready te worden om het werk van BSC te stroomlijnen en te kunnen concentreren op investeringsopties en kredietverlening.

Tot slot
Ik pleit voor een laagdrempelige impact bijsluiter voor beleggings-producten, voor grote en kleine beleggers, omdat het inzicht geeft in de impact voor mens en milieu naar het financieel rendement. Dat dit een golf van bewustwording en gedragsverandering bij beleggers en bedrijven die kapitaal lenen zal veroorzaken beschouw ik als een vorm van katalytic impact investment*.

* Katalytic Impact Investments zijn impact investeringen waarbij op de korte termijn financieel rendement wordt ingeleverd om de ontwikkeling van een (investerings)markt in een (sub-)sector of regio te versnellen. Met als bonus voor de katalytic impact investor dat deze een voordeel heeft in zowel ervaring en sector/regio deskundigheid als marktaandeel.

11 mei 2014

Impact Investing Nieuws 15 mei 2014

Deze keer: 5 impact trends en 7 impact tips en IT en energie- en waterbesparen: een groeimarkt. F&F 'Spotlight on the Market 2014' door theGIIN en JPMorgan Social Finance, het VK trekt meer geld uit voor Social Impact Funds als katalysator voor Bonds, maar schrapt de pay-for-success bonus van de Peterborough Bond in de 3e fase. De 1e Belgische SIB. Media: verslagen van Impact Days PYMWYMIC. II Thinking by me: II voor kleine beleggers. Boek: 7 jaar Impact Investing Initiative door de Rockefeller Foundation en als chari investor case: de Michael en Susan Dell Foundation (MSDF) niet duurzaam wel impact (?)

Quotes van het blog: ''We keep learning more about this exciting field every day—and our imaginations keep growing with every new possibility''. Judith Rodin, directeur van de Rockefeller Foundation over 'The Power of Impact Investing' het e-book over 7 jaar impact investing door de Foundation. Een samenvatting in 7 punten op hun blog staat bij II Thinking.
En: The truth is if we are to make a real impact on the world’s biggest problems, we need to use every tool at our disposal. We believe that impact investing offers an additional tool, one with tremendous potential. … At the Rockefeller Foundation, we believe that impact investing has the potential to transform how we view problem solving from something deemed the sole responsibility of government or development aid to an opportunity for diverse actors to unlock new sources of capital and introduce novel approaches to human development and environmental conservationIntroduction (pag. xvi en xvii).

Vragen en reacties graag naar impactinvestmentnews @ yahoo.com of onderaan dit blog (inloggen als blogger of met gmail)


MARKET

5 trends in Impact investing
Amid Bourri, directeur van de Global Impact Investing Network theGIIN schetst op Forbes de 5 huidige trends in impact investing mede op basis van het nieuwste GIIN & JPMorgan SF rapport 'Perspectives on Progress' (zie ook Facts & Figures) met de ontwikkelingen bij 125 grote impact investors. Noot van de Blogger: Bouri kijkt niet veel verder dan het GIIN universum en de eigen activiteiten.

1: De markt wordt toegankelijker
Er zijn instrumenten en een infrastructuur zoals de GIIN's ImpactBase met 1000 gebruikers en 250 II fondsen/producten*, ImpactAssets50 (overzicht van II fondsen), het GIIN membership met 110 leden, de Mission Investors Exchange (kennis), impact investing angel netwerken zoals Investors’ Circle en Toniic of een regionale groep: Intellecap’s Impact Investment Network voor Indiase high-net-worth en institutionele ‘angel’ investors. *Noot van de Blogger: Bouri noemt niet Gateglobalimpact dat in nederland/Europa samenwerkt met TBLI uit Amsterdam (beiden voor professionele investeerders)

2: Er is een stijgende vraag naar sterke fondsmanagers
Institutionele investeerders willen meer keus hebben voor hun groeiende II portfolio's. Nieuw toetreders op de II markt focussen op versterken van impact investing fondsmanagers en intermediairs zoals in het VK al is gedaan door wetgeving en Big Society Capital, (zie IINieuws 15juli15) en recent met het DFID Impact Fund voor ontwikkelingssamenwerking dat gemanged zal worden door de Britse ontwikkelingsbank CDC. The GIIN werkt met DFID aan het versterken van fondsmanager capaciteit in sub-Sahara Afrika en Zuid Azië.

3: nieuwe vormen van steun voor Investees(?)
De aandacht voor early stage sociale en milieu ondernemingen van de Rockefeller Foundation, Monitor en Acumen en Omydiar network “Priming the Pump”(zie IINieuws 14mei2012) heeft discussie losgemaakt over het belang van deze aanwas voor impact investing. DeGIIN kijkt uit naar nieuwe initiatieven en benaderingen. Met in de hoofdrol business accelerators, incubators, technical assistance providers, en grant makers. (Noot van de Blogger: dat is dan wel een erg prille trend, maar de voortekenen lijken gunstig te zijn.)
4: Retail Investeerder willen ook meedoen (Blogger: hoera!)
Er komen nieuwe mogelijkheden voor retail/kleine beleggers: in de VS door crowdfunding vanaf 20US$ nu de JOBS act (wet) er is en het slechts wachten is op aanvullende/uitwerkende regelgeving van de Securities and Exchange Commission. Noot van de Blogger jammer genoeg besteden de grote crowdfundingplatforms in Nederland geen structurele aandacht aan impact of ESG factoren in funder proposities. Altijd impact hebben de Greencrowd projecten voor zonnepanelen op voor maatschappelijke relevante gebouwen. Crowdaboutnow heeft vaak duurzame proposities heeft, Symbid promootte recent actief @VERACommunity voor vrouwenondernemingen en geldvoorelkaar werft nu voor de doorgroei van een zonnepanelen onderneming die samenwerkt met Blinct dat bijzondere jongeren op weg helpen naar de arbeidsmarkt.

5) Impact Meten wordt de norm
Tot slot; het meten van impact wordt de standaard, uit het recente GIIN onderzoek onder 125 grote investeerders geeft 96% aan impact te meten. 70% vind standaardisering belangrijk voor de sector, dan kan de impact propositie gerelateerd worden aan de financiele verwachtingen en andere potentiële investeringen. Let wel dit betreft private equity projecten. De snelle opkomst van groene obligaties (zie IINieuws 1april, 15april en 1mei) die hun investeringen/impact verantwoorden en de Green Bond Principles van 12 grootbanken, waaronder de RABO (Zie Nieuws-1april14) wordt de impact van public equity ook investeringen steeds transparanter.

MARKET 2

7 mogelijk impact investments
Thinkadvisor, een netwerk met een zeer breed aanbod/takenpakket publiceerde een webartikel met 7 manieren om met impact te beleggen. Een vreemd fruitmandje met nieuwe producten, maar ook gouwe ouwe en investeringsmogelijkehden op basis van toekomstig EU beleid. Wellicht is er voor sommige een professionele bemiddelaar nodig of het instapbedrag erg hoog, maar ik som wel even op als aanvulling op mijn impact investment portfolio

1: Impact Notes Bond Program van International Finance Corporation (IFC) en Incapital. IFC is onderdeel van de Wereld Bank Groep. Voor U.S. investeerders een AAA obligaties in private sector development in opkomende markten met een gunstige rente. De private sector investeringen zijn in ondernemingen voor toegang to gezondheidszorg, onderwijs, voedsel, infrastructuur, financiring en andere ontwikkelings prioriteiten. Blogger: Vergelijkbaar voor eurobeleggers vanuit Nederland zijn FMO obligaties (hoge nominale waarde) en diverse EIB obligaties. Er is ook een WereldBank obligatie in euro's zie IINieuws 1mei14

2: De Asset-Backed Toyota Auto Receivables Owner Trust 2014-A A3 Green Bond. Ofwel de groene obligatie van Toyota zie IINieuws-1april14 In de VS -als ik het goed lees- verkrijgbaar via Everence Financial and the Praxis Intermediate Income Fund.

3: Solactive Green Bond Index: Zie IINieuws-15maart14 en ''Solactive also plans to launch a Solactive Climate Themed Bond Index later in 2014''.

4: Het FTSE Developed ex-Fossil Fuels Index Series De FTSE Group, BlackRock en de Natural Resources Defense Council (NRDC) lanceren een series global ex-fossil fuel indices waarbij ook natural (aard)gas wordt uitgesloten vanwege nieuwe schadelijke winningmethoden (schaliegas). Thinkadvisor grossiert in jaarlijkse Natural gas publicaties: Thinkadvisor/investing-guides Noot van de Blogger: Los van de primeur van uitsluiting van aardgas er zijn natuurlijk al schone energie indices en etf's, maar daar zit soms ook kernenergie bij dus de portfolio even doornemen is raadzaam.

5: Een eminence grise ethische belegger uit de VS: Het Pax World Growth Fund Morningstar.com/pax-world-growth-individual-inv en 6: Het Pax MSCI International ESG Index Fund Morningstar/PXIRX
Noot van de Blogger: Koop Nederlandsche waar bij TriodosBank of ASNBank.

7: Voorgestelde EU wetgeving voor openheid over ethical criteria zoals mensenrechten, milieu- en, sociale aspecten, corruptie en medewerkersbeleid. Nu -na stevige lobby- voor 6000 ondernemingen in de EU en met loopholes volgens ESG deskundigen.


MARKET OPPORTUNITIES

BIG Data en efficiënter energie- en watergebruik
In de Cleantech nieuwsbrief een artikel over IT Big data en het verzamelen van gegevens over watergebruik. De IPO begin april van Opower, een energiebesparingsbedrijf op basis van IT en marketingtechnieken, heeft aangetoond dat hier een nieuwe bedrijfstak is ontstaan, met groot potentieel om distributiesystemen te ontlasten, piekgebruik terug te dringen en consumptie te besparen. NB Opower opende 30% boven de vraagprijs, maar staat nu ongeveer weer op die vraagprijs, na gestaag dalende koers.... (US68375Y1091, verkrijgbaar bij deGiro: aankoopkosten kleine beleggers VS 50eurocent + 0,004 US$ per aandeel, geen bewaarloon).

Cleanttech interview nu Watrhub een start-up die gegevens van de waterbedrijven wil verzamelen en interviewt Sunit Mohindroo, de Chief Product Officer voormalig Apple and Microsoft employee net als mede-oprichter Ahmed Badruddin. Ze wilden iets met sociale en milieu impact doen en na 'honderden' gesprekken met 'thought leaders in the space' besloten ze dat de integratie van disruptive, zeer efficiënte nieuwe technologieën in de bestaande infrastructuur een grote uitdaging vormt. Het doel van Watrhub is het verzamelen van data over watergebruik, het filteren van de waardevolle gegevens en aanleiding voor actie die aan klanten aanbieden. Klanten die zoeken naar disruptive technologie die efficiënter is in energie gebruik, met kleinere voetafdruk (CO² uitstoot) en lage(re) onderhoudskosten. Hun niche: externe visie en expertise die de eerdere in house pogingen om een en ander in kaart te brengen overstijgt. Hun kerncompetentie is de software en algoritmes die data verzamelen, analyseren en de waardevolle gegevens er uit halen en intuitive en useful presenteren aan klanten. Bron: Cleantech/when-big-data-and-cleanweb-collide-an-interview-with-watrhub


SOCIAL MARKETS

VK: meer geld uit voor social impact fondsen
De Britse overheid trekt 31 miljoen VK£ uit voor werkvooruitzicht voor jongeren van 14 tot 24. Het Youth Engagement Fund, krijgt 16miljoen VK£ om de vaardigheden en employability van 18.000 jongeren in meer dan 100 scholen in England te verbeteren. Het 15miljoen VK£ Fair Chance Fund is opgezet om meer dan 2.000 dakloze jongeren aan duurzaam onderdak te helpen door werk, onderwijs of training voor een periode van 3 jaar. De fondsen zijn voor de financiering van cross-departmental programma's, van meerdere ministeries, voor projecten die ook langdurige afhankelijkheid van uitkeringen vermindert en risico van recidive terugdringt. En: Mensen krijgen de kans om mee te investeren in deze effectieve sociale programma's door Social Impact Bonds.

Financiering 3e fase Peterborough Bond
Peterborough Bond was de 1e officiële Social Impact Bond en is gericht op terugdringen van recidive onder jeugdige delinquenten van de Peterbourough gevangenis. De financiering van de 3e fase van de SIB wordt gewijzigd. De Peterborough Bond is een pay-for-success bond: 5 chari's financierden het werk in jaar 1-2 en 3-4. Zij worden niet, minder of meer terugbetaald door de overheid afhankelijk van de resultaten* (en hun besparingen). De 6 jarige Bond periode startte in 2010 en men publiceerde via contractbouwer Social Finance(die het Social impact partnership structureerde) een verslag over het 1e jaar in nov 2011. Zie Socialfinance/social-impact-bonds-one-service-one-year en Socialfinance/Peterborough-one-year-on (pdf, 44 pag.) Een uitgebreid verslag uit 2014 staat hier: Gov.UK/Peterborough-phase-2-pilot-report (pdf, 61 pag) *Vorig jaar publiceerde het Peterborough project cijfers die 6% daling toonden in de frequentie van recidivisme per 100 vrijgelaten Peterborough gevangen, van 87 in de periode 2008 tot 2010 naar 81 in de periode 2010 tot 2012. Dit in vergelijking met een landelijke stijging van 10%. Bron: Socialfinance/Peterborough juni 2013 (pdf, 2 pag.) Noot van de Blogger: de cijfers in de Peterborough gevangenis waren voor het project -en zijn nog steeds- slechter dan het landelijk gemiddelde muv de daling recidive itt de landelijke trend. Chapeau voor het beginnen bij de moeilijkste groep/omgeving en de resultaten.

Resultaat beloning geschrapt
Voor de 3e fase van de SIB is recent alternatieve financiering gecreëerd door het Ministerie van Justitie, ''omdat in deze fase de meerderheid van deze jeugdige gevangen al 12 maanden supervisie en rehabilitatie krijgen als voorwaarde voor hun proeftijd'' (bij voortijdige in vrijheid stelling?) Het Ministerie geeft nu alternatieve financiering om het project te laten doorlopen en de nieuwe uitvoerders de tijd te geven het project te integreren in hun nieuwe werkwijze. Details worden nog uitgewerkt.

Volgens Social Finance is de resultaat beloning geschrapt: The proposal will enable the Peterborough intervention (the “One Service”) to continue but will change the way the service is funded and remove the outcomes payments for the third and last cohort of prisoners to be released from June 2014. Bron: Socialfinanceuk/statement-peterborough-social-impact-bond SF islijkt niet ongelukkig met de nieuwe ontwikkeling: ''The support to prisoners in the second cohort will continue to be funded by social investors as anticipated until June 2015 and the investors will qualify for outcomes payments on the same basis as the first cohort. We are very proud of what we have achieved so far.

Nabrander van de Blogger Het VK als uitvinder van SIB's wordt nu behoorlijk ingehaald door de VS omdat in het VK de projecten stagneren en men in de VS net op stoom komt met regelgeving, burget reservering etc. Er lopen nu 3 SIB's. Nonprofitquarterly/bumps-and-slowdowns-in-uk-social-impact-bonds


1e Belgische Social Impact Bond
De 1e Belgische social impact bond is gericht op het terugdringen van werkeloosheid onder jeugdige immigranten in Brussel. Het is een initiatief van KoisInvest in Brussel; specialized entirely on impact investing, placing capital in impact ventures and funds that generate a competitive financial return as well as positive impact on society and environment. Kois' sectors of focus are health, education and living environment and it measures the impact of each portfolio company in addition to the financial performance.
Deelnemers in de SIB zijn Actiris, (het Brussels agentschap voor werkgelegenheid), non-profit (Duoforajob) en sociale investeerders die zijn geëngageerd door Kois Invest. (Andere investeringen zijn staan hier: Koisinvest/portfolio

Actiris is de terugbetalende instantie, maar extra rendement wordt alleen betaald als de beoogde resultaten worden geboekt. De terugbetaling zal lager zijn dan de besparing in uitkeringen (etc.) Uitvoerder Duo for a Job heeft als vernieuwende methode het matchen van jonge werkzoekende migranten met ervaren lokale pensionado's en deze duo's werken 6 maanden samen om de migrant te introduceren bij lokale netwerken en werk te vinden. Duo for a Job werkt voornamelijk met vluchtelingen en zal in de loop van 2014 haar diensten geleidelijk aan openstellen voor alle jonge migranten.
Cijfers over de omvang en evt resultaat rendement zijn niet bekend gemaakt. Op de betrokken organisaties staat geen (pers)bericht over het project, het nieuws komt van de EVPA, de European Venture Philanthropy Association.
Bron: EVPA/a-belgian-premiere-a-social-impact-bond-to-tackle-unemployment-in-brussels Kois Invest is EVPA lid.  
Nabrander in mei 2014 publiceerde Thoams Dermine een onderzoeks paper nav deze SIB met details: HarvardKennedySchool/publications/awp26 (pdf, 67 pag.)


FACTS & FIGURES
Spotlight on the Market 2014
The Global Impact (Investors Network en haar founding member JP Morgan Social Finance publiceerden een nieuw data overzicht met medewerking van 125 (+26%, m.n. meer Europese respons en nu eenderde) van 's werelds grootste impact investors. Waaronder: fondsmanagers (bijna de helft van de respondenten), banken, (vermogens)fondsen, ontwikkelingsbanken en pensioenfondsen. Samen hebben zij 46miljard US$ aan impact investeringen. Bijna 60% is eigen kapitaal en ruim 40% wordt beheerd voor cliënten. 80% van de respondenten hebben hun hoofdvestiging in Noord Amerika of (West) Europa. In het nieuwste rapport voor het eerst gedetailleerde cijfers naar regio, sectors en financiële instrumenten.


Key findings
In het rapport worden 2013 en 2014 vergeleken en de respondenten verwachten 19% meer vermogen te investeren, of 12,7 miljard US$ (meer). Asset managers gaan voor 4,5miljard US$ aan fondsenwerving tegen 2,8miljard US$ in 2013 (+60%, meer op pag. 38).

Ruim 50% van de investeerders gaat voor marktconform financieel rendement. Een kwart gaat voor marktconform en een kwart vindt impact belangrijker dan financieel rendement. (Tabel 1, pag. 4)
Omdat de rendementen zowel financieel als op sociaal en/of milieu gebied naar tevredenheid zijn verwacht bijna eenderde van de respondenten meer te investeren. 91% van de respondenten gaf aan dat het financieel rendement hoger (15%) of volgens verwachting was. En 99% gaf aan het sociale en/of milieu impact boven (20%) of conform verwachting was. (95% gebruikt impact meetsystemen en twee derde geeft aan dat standaardmeetsystemen belangrijk zijn.


Ontwikkelingsbanken (6% van de respondenten) hebben 42% van de totale impact investeringen, gevolgd door fondsmanagers met 34%, samen driekwart van de markt. Impact investing in het GIIN, JP Morgan Social Finance onderzoek/universum is/blijft een private equity fenomeen: 44% private debt en 24% private equity. Directe investeringen in ondernemingen vertegenwoordigen bijna 80% van de 46miljard US$ tegen 17% indirecte investeringen (Pag. 28, Figuur 34). Bijna 90% van het vermogen is geïnvesteerd in post-venture stage ondernemingen, waarvan ruim eenderde Growth Stage ondernemingen, 44% Mature Private Equity en 10% in Mature Public equity. 11% gaat naar Seed/Start-up ondernemingen of Venture Stage ondernemingen (Figuur 5, pag. 7).

De verdeling over opkomende markten (m.n. microkrediet) en ontwikkelde markten (sociale huisvesting) is nu 70% tegen 30%. Opvallend feit: DevMarket focused investeerders hebben ruim 50% van hun II's in ontwikkelde markten en EM-focused II's in opkomende markten. Het label DM of EM in dit onderzoek zegt dus eigenlijk niet zo heel veel. (Tabel 1) Investeerders willen m.n. hun portfolio aandeel in Sub-Sahara Afrika, Azië en Noord Amerika uitbreiden. Microkrediet en andere Financial (Inclusion) Services hebben beide ongeveer een vijfde marktaandeel gevolgd door Energie (11%) en Huisvesting (8%). Maar investeerders willen hun aandeel microkrediet verminderen en juist vergroten in voedsel en landbouw (een kwart van de respondenten), gezondheidszorg (een vijfde) en financial inclusion.
Beschikbaarheid van deals blijft een drempel, een opvallend feit is dat respondenten die een jaar eerder ook meededen aangaven 10% meer vermogen te investeren in 20% meer deals. (pag. 5) Noot van de Blogger terwijl een vaak genoemde drempel ook de grootte of liever gezegd beperkte omvang van deals is. Bij deze drempel gaat het ook om beperkt aanbod, afwezigheid van track record en beperkt risico*/rendement spectrum. (Tabel 4, pag. 6) *business model execution & management risk (Tabel 5, pag. 8)



Andere interessante data die niet is opgenomen in het persbericht:
Overheidsbeleid (pag. 17). In het rapport is weer gevraagd naar het (verwachtte) nut/effectiviteit van overheidmaatregelen met als optie: very helpfull, somewhat helpfull, helpfull. Er kwamen veel antwoorden met meer of rond de 90% en alleen procurement from investees scoorde 80% respons. Ik lees dat als de overheid die investees aanbeveelt/aanreikt. 2/3e denkt dat 'provision of credit enhancement, e.g. guarantees, first-loss, etc.' very helpfull zijn net als Tax credits or subsidies for investors. De helft denk dat 'Streamlined, clearly defined regulation for investment offerings' very helpfull zullen zijn. Technical assistance for investees en Co-investment by government agency on similar terms scoren rond de 40% en Procurement from investees 31%. (?) Annu nu zijn de belangrijkste overheidsmaatregelen -1- het Belastingaftrek in het VK en PR steun voor de Social Stock Exchange (public equity met impact rapportage zie IINieuws-1okt13) Blogger: en uiteraard maar niet genoemd Big Society Bank en de subsidiepot voor Social Impact projecten van lokale overheden), -2- het National Impact Initiative (NII) in de VS voor impact investing als beleidsinstrument voor economische groei en (wereldwijde) ontwikkeling en Social Impact Bonds (Blogger /Pay for Success Bonds in staten en steden) -3- Fund labelling in de EU (zie IINieuws-1april13); en -4- de impact investing Forum van de G8 (zie IINieuws 15sept13)
.

Outcome Based Op pag. 26 onze Nederlandse Social Impact Bond: ABNAMRO and Start Foundation invested EUR 680,000 in ‘Buzinezzclub’, a Dutch company which aims to help around 80 youngsters annually to either a job or an education. The company focuses on youngsters who normally lack the qualifications to enter the labor market. The project is funded by a social impact bond, the first of its kind in the Netherlands. The municipality pays a premium of up to 12% annually, depending on the amount of social benefits it saves because of the project39. Noot van de Blogger: een job in een eigen bedrijf is ook een succesvolle outcome.

Exits? Op pag. 33 jammer genoeg geen data over exit's van de 125 investeerders met hun 46miljard US$. Wel 4 voorbeelden van succesvolle exit's van bekende impact investors aan andere impact investors, maar ook meer reguliere 'groot' banken en investeerders.

Bridges Ventures verkocht haar aandeel in een sportschool. (50% Investment Rate of Return). Opvallend overeenkomend met het Nederlandse nieuws over grote aantallen lidmaatschap en actieve sportbeoefening door o.a. Soepelere abonnementen en lagere tarieven) op 5mei j.l. Zie ook IINieuws-15maart13, over 10 jaar BV met in het BV verslag een beschrijving van het businessmodel van de Sportschool.

Een exit van Leapfrog uit Express Life, een verzekeraar in Ghana waar 2% van de bevolking toegang heeft tot verzekeringen. Leapfrog investeerde in de onderneming vanwege nieuwe kapitaalvereisten en om op te schalen naar 730.000 klanten. (Het belang in) Express Life is overgenomen door Prudential PLC, de grootste verzekeraar in het VK. (Meer Leapfrog in IINieuws-1sept13, media)

Bamboo Finance en Triodos exiten TenGer Financial Group, de holding van Mongolia's XacBank. Bamboo Finance is een wereldwijd opererende private equity groep die investeert in business models voor laag inkomen groepen/gemeenschappen in groeimarkten. Het rendement voor Bamboo lag boven de 25% in in lolale valuta en 2x de investering. Onder de nieuwe investeerders de IFC (een collega impact investor) en de Japanse ORIX Corporation (die Robeco heeft overgenomen). Triodos Investment Management verkocht de meerderheid van haar 13.5% equity aandeel verkocht met een verklaring dat XacBank ''volwassen'' was in haar bereik, beleid risico management en prestaties. Persbericht: TriodosIM/tim-sells-equity-stake-xacbank

Lok Capital is een Indiase venture capital firma die investeert in ondernemingen die zich richten op de Base of the pyramid, de armsten op aarde. Het exitte Satin Creditcare en Janalakshmi Financial Services en verkocht haar aandeel in Satin Creditace aan MicroVest, een Amerikaans microkrediet fonds. Het aandeel in Janalakshmi Financial Services, een microkredietinstelling, verkocht het (met Dell Foundation en QRG Enterprises, de holding van Havells India) aan Morgan Stanley Private Equity Asia en Tata Capital Growth Fund (Indiaas). Meer in Timesofindia

Risico (pag. 34) Ruim 90% van de respondenten melde geen significante risk events in 2013. Uit het onderzoek vorig jaar bleek al dat “business model execution & management risk” de voornaamste risico factor was en dat was ook deze keer de grootste zorg. Op de 2e en 3e plaats: Liquidity & exit risk en Market demand & competition risk. Onderaan perception and reputational risk. 


Indirect Investors (pag. 40) 38% van de respondenten ziet bij best-in-class impact investment fondsmanagers ruimte voor verbetering versus traditionele fondsmanagers m.b.t investing track record, professionalisme en transparantie (n=21, Figuur 50). Maar in een benchmark van best-in-class impact investment fondsmanagers versus best-in-class traditionele fondsmanagers meent de helft dat zij even goed zijn en 30% dat zij beter zijn in het op een lijn krijgen van General Partners en Limited Partners belangen (n=20).

Product ontwikkeling (pag. 43) Onder het kopje product development geen data, wel weer bijzondere prestaties met o.a.:
Het SNS FMO SME Finance Fund (Nov 2013) van/voor Zwitserleven, het Spoorwegpensioenfonds en het Pensioenfonds Openbaar Vervoer door SNS Impact Investing en de ontwikkelingsbank FMO. Eerste inleg 100miljoen Euro en groeiambities in 2014. Het Fonds wil geld lenen aan SME's: small medium sized enterprises in ontwikkelende markten met focus op agribusiness, voedsel en distributie, retail business, productie en transport.
Het Global Health Investment Fund I (GHIF) met 108miljoen US$ van Lion’s Head Global Partners (LHGP), JPMorgan Chase & Co. en de Bill & Melinda Gates Foundation. Open voor individuele en institutionele investeerders voor investeringen in de distributie van late-stage global health technology in landen met een laag inkomen. Het is een pilot voor een duurzaam financieringsmodel voor deze technologie in markten zonder commerciëel rendementsperspectief. De Gates Foundation en het Zweedse Internationale OntwikkelingsAgentschap (SIDA) staan garant. Hiermee is het tevens een catalytic first loss pilot project (zie de GIIN publicatie in IINieuws15okt13) De investeerders zijn particulieren individuen, family offices, (vermogens)fondsen, ontwikkelingsbanken, banken en grote farmaceuten. De focus is op epidemische en endemische ziekten/problemen als malaria, tuberculose, HIV/AIDS, moeder- en kindersterfte.


Het UK Social Bond Fund: (Dec 2013) van Threadneedle Investments en Big Issue Invest een mandje social impact bonds met hogere verhandelbaarheid. De omvang is nu 15miljoen UK£ met groeiambities voor 2014. Zie IINieuws15feb14

Het Impact Investing SME Focus Fund (Sept 2013) De structurering en fondsenwerving is gedaan door UBS, het fond wordt gemanaged door OBVIAM. De omvang is 50miljoen Zwitserse Franken en de focus op investeren in SMEs in opkomende en frontier markten. Investeerders kunnen daarnaast deelnemen in directe impact investments van UBS buiten het fonds en gebruik maken van het due diligence proces voor nieuwe investeringen.

De Social Impact Accelerator: (Mei 2013) een fonds van 60miljoen Euro gemanaged door het European Investment Fund (EIF), het 1e pan-Europese publiek-private partnership voor sociale ondernemingen met equity finance. Tevens het 1e fonds in de European Investment Bank EIB impact investing strategie en de EU ambitie om duurzame financiering voor sociaal ondernemers in Europa te creëren.


De Housing Partnership Equity Trust: (April 2013) Een social-purpose REIT (real estate investment trust) gesponsored en gemanaged door de Housing Partnership Network. Een samen-werkingsverband van huisvesting- en community development non-profits in de VS. Enkele banken en (vermogens)fondsen investeerden 100miljoen US$ in multi-family vastgoed met 12 high performing huisvesting non-profits.
Bron: theGIIN.org/research Het rapport: Spotlight on the market, the Impact Investor Survey2014 (pdf, 52 pag.)


II THINKING by me

Impact van public equity investments
Sinds ik Kellie Liket, die vorige maand promoveerde op impact meting* een antwoord schuldig moest blijven op haar vraag of en hoe ik de impact van mijn impact investing portfolio meet? knaagt die vraag natuurlijk wel aan me.
Als kleine inkomen belegger kan ik me makkelijk verschuilen achter het argument dat mijn beleggingen zo klein zijn dat die nauwelijks impact zullen hebben, dat waarschijnlijk krachtiger is dan het argument dat ik alleen in duurzame best-in-class ondernemingen, duurzame/sector etf's en sinds 1jan14 in duurzame beleggingsfondsen investeer. (Zie hiervoor impact investing portfolio)

Een logische verklaring voor sectorkeuzes van duurzame- en impact investors, mijn antwoord aan Kellie Liket, is dat beleggers nu eenmaal streven naar risicospreiding. Bovendien zijn van (sub)sectoren redelijk veel verwachtings- en risicoanalyses voorhanden die de sectorspreiding kunnen beïnvloeden, maar met optimaal impact investeren heeft het waarschijnlijk weinig te maken.... Meer met de ontwikkelingsfase van de sector, economische en beurstrends, affiniteit met het thema en reële rendementsverwachtingen...
Ik ben trouwens ook nogal een koerswinstnemer, dus van het impact investor kenmerk patient capital kan ik ook niet beticht worden, maar dat is waarschijnlijk relevanter voor institutionele en private equity investors gezien hun potentieel disruptive effecten op koers of het bedrijf.

Blogger: Ik moet Kellie Liket het antwoord schuldig blijven, op basis van (nu) beschikbare en voor kleine beleggers bereikbare beleggingsproducten is de impact niet kwantitatief of kwalitatief hard te maken en ook niet welke belegging of sector de meeste impact oplevert. 
 
Toch geef ik hieronder een overzicht van de huidige mogelijkheden, mijn overwegingen en soms keuzes. Reacties en vooral suggesties voor impact meting of guestimate zijn welkom ;)

Do less harm is ook impact...
Veel 'duurzame' bedrijven richten zich niet direct op basisbehoeften of positieve impact. Ze dragen het etiket -met trots- en/of rapporteren hun ESG prestaties omdat ze proberen de veiligheid en het welzijn van hun werknemers te vergroten (Social), hun energie-, water- en grondstoffengebruik te verminderen (Environment), zich fatsoenlijk en professioneel gedragen (Governance) of anderszins minder gebruiken dan ze toevoegen door werkgelegenheid, winstuitkeringen en hun supply chain bijdrage.
Kortom een groep die je als do less harm zou kunnen omschrijven, zij het dat die term ook vaak wordt gebruikt voor uitsluiting van bedrijven die als kernactiviteiten producten en diensten ontwikkelen die mensen schade berokkenen zoals kern- en clusterbommen -wat door de wet verboden is en bedrijven dwingt tot 'compliance', ethisch beleggen zoals uitgesloten in de AFTAG groep (alcohol, firearmes, tobacco, adult entertainment en gambling**) en bredere normen uitsluiting van bedrijven die mensenrechten, arbeidswetgeving, milieuwetgeving, dierenwelzijn etc. schenden waarvoor de grote Nederlandse goede doelen een uitgebreide lijst hebben ontwikkeld. Zie hiervoor de handreiking Verantwoord Vermogensbeheer van de Vereniging van Fondsenwervende Instellingen. VFI/vermogensbeheer (pdf, 5 pag. op pag. 3en4)
Al direct na de lancering heb ik de Think Capital duurzame etf gekocht en later bijgekocht. (Alle posities 1% en 4xper jaar uitkerend) Toen ik later nog eens in de portfolio dook, en de zware vertegenwoordiging van Japanse financials onderzocht ontdekte ik dat zij wellicht niet als duurzaam bekend staan, maar wel weer heel actief zijn op impact bonds iest wat in het duurzame universum volgens mij nog niet wordt meegenomen (Zie IINieuws-1okt13 II en SRI in Japan)
**Nu de gamblingsector haar diensten serieus verbreed naar gaming met inkomsten, of in ieder geval zo betiteld wenst te worden, vraag ik me af hoe lang het rijtje AGTAF nog in die vorm blijft bestaan. Maar misschien is 'gaming' eenzelfde vorm van cleanwashing als de zg. diversificatie van de tabaksindustrie met allerlei merchandising voor sluikreclame doeleinden.

Best-in-class duurzame bedrijven in impactsectoren vormen een optie, maar dan is spreiding van het bedrijfsrisico binnen sectoren weer beperkt tot de top3 en of de achtervolgers. Ik heb alleen aandelen van de Nederlandse duurzame toppers: Philips, DSM, Unilever en Unibail- Rodamco. Ik had al CSM (voedsel) vanwege haar Duurzaamheidsverslagen, maar was natuurlijk wel blij met de Sustainalytics Rapport over de mooie vooruitzichten van tegenwoordig Corbion. Zie IINieuws-15feb14 Bovendien heb ik 'eeuwige belofte' Galapagos vanwege de weesgeneesmiddelen strategie
En uiteraard volg ik met grote belangstelling de golf groene obligaties van de duurzame toppers en sinds dit jaar ook de corporate venturing activiteiten van grote bedrijven.

Obligaties van duurzame financials zijn een interessante optie. En zonder financials geen mainstream impact investing. Een inkopper, de meeste groot-, Europese- en Scandinavische banken staan wel in duurzame indices***. Omdat ik voor hoog rendement ga heb ik veel financials en pepetuals. Ik heb nu Santander, Nordea, Rabo (eigenlijk certificaten) en ASR: Nederlands, in staatshanden, en de groenste huisbaas van Nederland.
***Dat dat niet altijd wat zegt zagen we vorige keer in RepRisk 10 most controversial companies: BNP Paribas en HSBC. Meer in IINieuws 1mei14.

Een sector etf is qua spreiding van risico vaak aantrekkelijker, mits de duurzaamste bedrijven, vaak de marktleider, ruim vertegenwoordigd zijn in de portfolio. Een behoorlijk nadeel van eft's is dat ze vaak geen coupons of dividend uitkeren. Dat is voor kleine inkomen beleggers onaantrekkelijk. Mn I-Shares scoort daar bijvoorbeeld matig in.
Ik heb de Euro Stoxx Health DE0006289333 of EXV4 met ruim de helft van de portfolio Sanofi (Hoogste Europese, 3e in de Access to Medicine Index) dus matige spreiding daardoor ook bijna een best-in-class etf. De etf heeft ook Fresenius: een Triodos darling die alleen op duurdere Duitse en Amerikaanse beurzen te koop is. Deze etf is dividend uitkerend (31mei) dat doen niet alle etf's Mijn rendement nu 5% maar het was hoger door een (Sanofi) piek in medio 2013. Ik heb een Water en Timber etf (beide uitkerend) en recent -toch- een Low Carbon etf gekocht.

Thematische fondsen en/van gespecialiseerde banken bieden echte impact thema's zoals water, fair trade, microkrediet. Een nadeel daarvan was dat tot 1jan14 de management fees (veel te) hoog waren -net zoals alle andere beleggingsfondsen- hetgeen gelukkig sinds 1jan14 flink verbeterd is en vaak gedaald naar etf niveau's. (Maar wat de banken dubbel en dwars terughalen met stevige verhoging van de service fees. In mijn geval ABNAMRO 60%! en ik had geen beleggingsfondsen vanwege de te hoge managementfees #zuur).
Een behoorlijk nadeel van beleggingsfondsen is dat ze vaak geen coupons of dividend uitkeren, wat het rendement ogenschijnlijk verhoogt, maar herbeleggen en dus voor inkomensbeleggers minder aantrekkelijk zijn. Verkooptransacties kosten relatief veel afgezet tegen een 4x per uitkeringsfrequentie, ook al zijn dat vaak lagere bedragen.
Ik heb het Triodos Sustainable Pioneer Fund (niet uitkerend maar het vertoont wel een mooie koers ontwikkeling en Ik heb net ASN Duurzaam Mix Fonds gekocht dat Morningstar Gouden Stier won in 2013 en de Groene Stier in 2012. Een fonds met obligaties en aandelen, en voor mij aantrekkelijk omdat ik streef naar veel obligaties in mijn portfolio.

Een bijzonder aantrekkelijk soort obligaties, thematisch en gericht op impact, zijn die van de Nederlandse Ontwikkelingsbank FMO (nu met te hoge nominale waarde voor kleinen beleggers), de eerste Wereldbank euro obligatie en Europese Investeringsbank obligaties (NYSE).

Pennystock met impact is een optie zij het dat dit voorjaar niet erg gunstig was voor biotech en IT, net de sectoren waar nou net keuzes is in Pennystock met impact. Ik heb ondertussen mijn portfolio (zonder verlies) overgeheveld naar DeGiro vanwege de 80% lagere transactiekosten, geen bewaarloon of aftrek van kosten bij dividenduitkering (die Pennystock meestal niet uitkeert).

Vraag: Heeft zo impact beleggen zin, als kleine belegger? Ik hoop het en wordt gesterkt in die hoop door de conclusie van door Ioannis Ioannou in The Impact of Corporate Social Responsibility on Investment Recommendations. Hij concludeert dat betere (goedkopere) toegang tot kapitaal de strategische beslissingen van CSR (duurzame) bedrijven gunstig beïnvloed en leidt tot opschaling.
Blogger: dan is dit voor duurzame bedrijven in impact sectoren een impact bonus voor impact investors, die in mijn ogen een eventuele koersopdrijving en volatiliteit waard is' Samenvatting van Ioannou's artikel in IINieuws 1Feb14 Bron: London Business School en George Serafeim, Harvard Business School (Maart 2013) Link Papers.ssrn.1507874 (pdf 34 pag.)


MEDIA

2x PYMWYMICImpact Days
De Jaarlijkse Impact Days van impact investing pionier Frank en Margaret van Beuningen wordt in zowel Bankingreview als Huffington Post besproken.

In Banking Review een verrassende revolutionaire chari woordvoerder Henri van Eeghen, directeur van Cordaid een van de grootste Nederlandse mede-financieringsorganisaties voor ontwikkelingssamenwerking. Blogger: Cordaid is de fusie naam van voorheen als Katholieke bekende ontwikkelingsorganisaties maar heeft ook hippe merken als Kinderstem en Microkrediet. Van Eeghen presenteert zijn verhaal met de titel 'From giving to investing' en stelt dat Cordaid een transitie maakt van ‘giving to investing’ omdat de resultaten duurzamer zijn. ''We willen mensen in een betere positie brengen en niet afhankelijk maken van hulp. Empowerment zogezegd.’ Cordaid nieuwe stijl wordt gedelegeerd eigenaarschap, sociaal én financieel rendement, innovatie en creativiteit.

Minder verrassend, maar even interessant is Nanno Kleiterp van FMO, de Nederlandse Ontwikkelingsbank met Not scalable is a hobby. Hoe meer schaal, hoe meer impact je kunt maken op de aarde of om de levens van mensen te verbeteren.’ Maar ook nuancerend: ‘Als de aandacht voor de Fairphone -als voorbeeld van een kleinschalig product dat vooral bewustwording in de branche creëert- leidt tot aanpassingen in andere smartphones, is het schaaleffect ook bereikt'. Noot van de Blogger: In het recentste GIIN rapport staat dat Ontwikkelingsbanken (6% van de respondenten) met 42% het grootste marktaandeel hebben in (private equity) impact investing en ze hebben ook al tientallen jaren ervaring. Bron: Bankingreview/Impact-days-welke-wereld-willen-we

In de Huffington Post wordt Lisa Kleisner van de KL Felicitas Foundation* geciteerd die voor '100 percent impact' gaat en die daarvoor hun vermogensbeheerders wel moesten overtuigen. Opvallend is dat het een open data beleid heeft voor haar portfolio resultaten en die in 2013 publiceerde, het 2e rapport komt dit jaar.
Ook aandacht voor de Triodos, en FMO sessies over landbouw waaronder de uitdagingen, risico's en oplossingen met als hoofdboodschap: in die specifieke sector is onderzoek, geduld en context-specific engagement belangrijk. Voor FMO is het soort impact dat nagestreefd wordt relevant: duidelijkheid op intentie en doelen is essentieel, maar impact is verschillend in verschillende contexten als regio en landschap. Bron: Huffingtonpost/towards-100-impact-do-you PYMWYMIC? *Zie Impactinvestingnieuws/charity-cases-in-de-VS


EVENT

Impact Investing
Wie Duisenberg School of Finance en de Universiteit Maastricht. Met bekende mn Nederlandse sprekers Prof. Harry Hummeld, dr, Jaap Bos (UniMaastricht), Vivina Berla (Sarona Asset Management), Frank van Beuningen (Founder Pymwymic), Peter Borgdorff (PFZW), Yvonne Bakkum Brouwer (FMO), Michelle Giddens, (Bridges Ventures), Marilou van Golstein Brouwers (Triodos IM), Dr. Uli Grabenwarter (EIF), Paulus Ingram (APG), Luther M. Ragin (Global Impact Investing Network) Jasper Snoek (DOEN Foundation) Laurie Spengler (Enclude) en Brad Swanson (Developing World Markets)
Voor: Professionals in financieel- en investeringsadvies die geïnteresseerd zijn in impact investing werkzaam bij banken, pensioen fondsen, verzekeraars, institutionele investeerders, fondsen, family offices en NGO's. Open enrollment

Wanneer: 21, 22 en 23 Mei 2014
Waar: Gustav Mahlerplein 117, Amsterdam
Wat: Strategieën en de praktijk van impact investing; beleid/regelgeving en implementatie, het potentiele financieel rendement, diversificatie, risico, sociale output en outcomes; Actuele en levensvatbare impact investment thema's; en monitoring processen en het meten van impact. Programma: DSF/ImpactInvesting May2014 (pdf, pag.)
Kosten 2800euro


JOBS
Niets voorbij zien komen, het meest complete wereldwijde overzicht staat op jobs.thegiin.org


BOEK

Rockefeller boek over impact investing
De Rockfeller Foundation begon al in 2007 met impact investing o.a. Door de term (mede) uit te vinden. Het startte een meerjaren programma: het Impact Investing Initiative dat geëvalueerd werd en beschreven in Accelerating Impact: Achievements, Challenges and What's Next in Building the Impact Investing Industry in 2011 (Zie IINieuwsGelezenbronnen 2013-2010) Nu beschrijft het wat het de afgelopen 7 jaar heeft geleerd in the Power of Impact Investing en vat het samen in 7 punten op haar blog. Blogger: Op basis van de introductie en de inhoudsopgave denk ik dat het voor algemeen geïnteresseerden is, maar wellicht biedt het professionals aardige inzicht in onderdelen van de marekt waarmee ze zijdelings te maken hebben.

1: Impact investing is ongelofelijk divers
De overkoepelende ambitie om te investeren voor people, power, profit biedt verrassend veel (sub-)sectoren, mogelijke asset classes en variëteit van investeerders. Er is keus genoeg.

2: Impact ondernemingen vormen het hart van impact investing
Impact of sociale ondernemingen combineren passie met goede ideeën. Ze bieden werk, basisbehoeften (criticial) producten en diensten en bieden sociale en/of milieuvoordelen. Zonder deze ondernemingen valt er niets te investeren voor impact investeerders. Het ontwikkelen van een impact investee pipeline -door alle verschillende fasen te steunen en te stimuleren- is nodig om voldoende aanbod te creëren.

3: Impact rating en meting zijn essentieel
Niet alleen om de sociale en milieu prestaties van impact investeringen te meten, maar ook als benchmark voor de investees. Global Impact Investing Rating System (GIIRS) en Impact Reporting and Investment Standards (IRIS) zijn leidend, maar verder verfijning van deze instrumenten zal vertrowuen van investeerders vergroten en prestaties van investees verbeteren.

4: Data over slechte investeringen zijn waardevol
(Impact) Investeringen kunnen mislukken en het gebeurt regelmatig. Investeerders delen weinig informatie over hun mislukkingen. maar de informatie en geleerde lessen kunnen impact investeerders en investees helpen en daardoor kunnen zij meer tijd besteden aan het opschalen van modellen die (wel) werken.

5: Impact investing is een wereldwijd fenomeen
In de beginjaren was impact investing een Noord Amerikaans en deels Europees, Brits, gebeuren, maar recent trekt het de aandacht in Zuid en Zuid Oost Azië, India, Afrika, Latijns Amerika en het Midden Oosten waar het een kritische rol kan spelen in de economische en sociale ontwikkeling.

6: Overheden spelen een belangrijk rol
De beslissingen van investeerders kunnen positief beïnvloed worden door overheidsmaatregelen zoals stimulering, lagere belasting voor high-impact ondernemingen, geld voor incubators en equity investeringen.

7: Impact investing kan de toekomst veranderen
Om impact investing de normale manier van investeren te maken moet nog veel werk worden. Maar als het 1% marktaandeel heeft, betekent dat er honderden miljarden geïnvesteerd worden in maatschappelijke behoeften als gezondheidszorg of (aanpassen) aan klimaatverandering. Met als mooi slotwoord: Elke dag leren wij bij en zien we meer mogelijkheden

De 1e 21 pagina's met de Introductie van het boek staan online met o.a. de inhoudsopgave: 1. What Is Impact Investing?; 2. Who Are the Impact Investors?; 3. Impact Investment Opportunities (innovative enterprises that are the recipients of impact investment funds); 4. Support Systems; 5. A Global Movement; 6. Getting Started; en een Epiloog. De intro is 'moving', het 2e deel overtuigend. Link PowerofImpactInvesting introduction (pdf, 21 pag.) Het boek is minstens 152 pag.

Boek: bestellen e-book of paperback Wharton/impactinvesting
Noot van de Blogger: op basis van de samenvatting en de introductie een prima relatiegeschenk voor mensen die geïnteresseerd zijn in Impact Investing

CHARI INVESTORS CASE

Michael en Susan Dell Foundation (MSDF)
De Foundation wordt niet (vaak) genoemd als impact investor case*, maar draagt het hoog in het vaandel, op de website staat prominent links bovenaan de kop impact investing. De MSDF is niet lid van de GIIN, wellicht verklaart dat hun onzichtbaarheid in II PR media. Ik kwam de Dell Foundation toevallig tegen als een van de (mede)investeerders van Lok Capital in een microkredietinstelling in India. Dell Foundation een van de sponsors van Missioninvestorsexchange een kennisnetwerk.

De MSDF is opgericht door Michael Dell, hij verdiende een fortuin met computers die pas werden gebouwd als ze besteld waren en daarom hoefde hij geen voorraden aan te houden. Dat was al concurrerend maar computers konden ook tailormade of met de nieuwst onderdelen in elkaar worden gezet. Dat klinkt duurder dan het is, Dell was concurrerend en kon mindere/oudere onderdelen en impopulaire componenten sneller vervangen. (Bron Willem Houtzaager) In 2013 kocht Dell zijn bedrijf terug en haalde het van de beurs, waar het sinds 1988 aan de NASDAQ genoteerd stond. Dat was 4 jaar nadat de medicijnen student Dell het bedrijfje had opgericht.... Volgens Wikipedia is Dell met 16miljard US$ vermogen een van de 50e rijkste mensen op de wereld.

De Foundation is opgericht in 1998 en haar missie is Transforming the lives of children living in urban poverty through better health and education. MSDF werkt in de VS, India en Zuid Afrika. In de Founders letter schets Dell het omstandigheden van de 1 miljard kinderen die leven in stedelijke armoede: geen goede scholen, gezondheidszorg of financiële zekerheid (eigenlijk stabiliteit). De foundation focus is op:
India, waar het sinds 2006 actief is en om onderwijs prestaties te verbeteren ook de levensomstandigheden van kinderen probeert te verbeteren met projecten voor hygiëne, sanitatie, basisgezondheidszorg en ondervoeding. MSDF steunt gezondheid-op-school programma's van de Indiase overheid en water-zuiverings programma's.
Zuid Afrika waar het sinds 2009 actief is met het Dell Young Leaders scholarship programma voor universiteitsstudenten en steun aan een zich ontwikkelend netwerk van high-quality impact schools gericht op verbeteren van individuele prestaties van kinderen en het ontwikkelen van nieuwe onderwijsmodellen voor het gehele schoolsysteem. Daarnaast heeft het basis gezondheidszorg projecten gericht op wezen en kwetsbare kinderen met HIV/AIDS en geeft het steun aan pan-Afrikaanse initiatieven voor basisgezondheidszorg waaronder vaccinatie en toegang tot schoon water, sanitatien en betere voeding voor specifieke doelgroepen.
In de VS waar 2/3 van de kinderen dik zijn of overgewicht hebben, wat op postcode niveau voorspelbaar is. Ook schoolprestaties zijn op socio-economische status voorspelbaar: 90% van
low-poverty schools halen een diploma, tegen 68% van high-poverty schools. De foundation gelooft dat resultaatgerichte organisaties in alle sectoren: bedrijven, chari's, overheden, lokaal, de publieke gezondheidszorg en anderen het verschil kunnen maken mits pragmatisch gewerkt wordt. M.n. ondersteuning van organisaties in (Austin) Texas waar de Dell's wonen.

Het heeft 6 kernactiviteiten op opschaling van resultaten te bereiken:
1. Seeking out and supporting promising, early-stage ideas and innovations
2. Working toward systemic change
3. Fostering the creation of new markets
4. Maintaining a clear focus on social progress
5. Managing the financial impact of investments and grants
6. Executing with discipline

Vermogen en beheer
De MDSF heeft 2012 803 miljoen US$ vermogen. In 2007 had het nog 1,4 miljard US$ vermogen dat na de beurskrach terugliep naar 945miljoen US$ en sindsdien gestaag is blijven dalen. Tot 2012 gaf het 915miljoen US$, onderverdeeld in Onderwijs: 579.3miljoen US$, gezondheidszorg voor kinderen: 182,1miljoen US$, Community en anders: 116.9miljoen US$ en Economische Stabiliteit voor Families (microkrediet): 36.1miljoen US$. Haar financiële beleid wordt niet echt toegelicht, wel de Non-Retaliation Policy, Conflict of Interest en Policy en de Privacy Policy (mn voor het personeel) de IRS aangiften staan online (als Amerikaanse fondsen dat niet doen, staan ze op ERI-nonprofit., let op de juiste naam) De MSDF had bijna 100miljoen US$ en 25miljoen giften (public equity van Michael Dell). Het vermogen is deels belegd in 'gewone' beleggingsfonden (IRS pag. 18), zonder herkenbare sustainablity labels, van bekende duurzame vermogensbeheerders of -voor mij herkenbare- microkredietfondsen waarin het als impact investor wel investeert. Dell heeft ook MSD Capital opgericht om het familie vermogen te beheren, maar die ook voor anderen werkt en voor de MSDF (IRS pag. 25) MSD Capital biedt lange termijn door fundamentele analyse onderbouwd vermogensbeheer. Uit de IRS aangifte zijn geen impact investments of zelfs maar duurzaam investeringsbeleid te achterhalen, met uitzondering van de 1,7miljoen US$ Programme Related Investment.(pag. 18 Capital gain and Loss schedule) Een impact investment met fiscale faciliteiten: als de investering mislukt, mag de foundation het verlies optellen bij de verplichte 5% bestedingen. Bron (IRS) 2012 Dell Foundation 2012 (pdf, 60 pag.)
De Foundation begon als gewone giften gevend fonds, maar Today, we employ a range financial tools to further our global efforts to drive progress at an even greater scale. In particular, we use a selective mission-driven impact investment strategy to help incubate specific products and tools, and to catalyze new markets aimed at serving the poor. In terms of both scale and long-term sustainability, this approach has enormous potential De Foundation werkt hiervoor met sociale ondernemers die gericht zijn op armoede bestrijding in de werkterrein(en) van de foundation. De Foundation verschaft highly structured equity and loan investments. Men zoekt organisaties die:
-1- nieuwe business modellen verfijnen en verder ontwikkelen;
-2- verantwoordelijk, klantgericht ondernemen;
-3- (meer) investeerders aantrekken; en
-4- aandacht trekken in hun sector(en).

Impact Investments
Op de site geen overzicht, wel een informatieve figuur met wat voorbeeldprojecten en een verdeling van de portfolio: 81% microkrediet, 14% onderwijs en 5% gezondheidszorg. En 5 voorbeeld projecten: In India 1,8miljoen US voor de Micro Housing Finance Corporation (micro hypotheken); 1,6miljoen US$ voor Ujjivan, tested sustainable business and expanded outreach; 1,4miljoen US$ voor GRAS Education & Training Services placement linked employability training for low income youth; 900.000 US$ voor Samithi Community Development Services: expanded client outreach. En 1,5miljoen US$ in de VS in Mastery Connect, educator designed data for teachers. De PRI? (Samen 7,2miljoen). Elders op de site onder recente 'grants' een equity investment in Intellegrow, India (Family Economic Stability, Microkrediet) in Nov 2012 1,6miljoen US$; Equity Support to Svasti, a NBFC-MFI Operating in Urban Mumba met Navi Mumbai en Thane Program (microkrediet) 450.000US$; Swadhaar FinServe Private Limited, India Microkrediet 480.000US$. (Samen 2,5 miljoen US$) Bron: MSDF/impact-investing
Deze lijst is niet compleet: op de Mastergrantlist kan gezocht worden op loan en equity in 2000-2014 en dan rollen er 6 en 16 projecten uit vanaf 2006, waaronder Janalakshmi Financial Services waaruit het recent exitte. Dell geeft de voorkeur aan equity boven loans, totalen:
2014: tot nu toe: 0 loans 0 equity
2013: 0 loans en 1,7miljoen US$ equity
2012: 1,06 miljoen US$ loan en 4,2miljoen equity waaronder Mastery (US)
2011: 0 loans en 480.000US$ equity
2010: 0 loans en 1,2miljoen US$ equity
(Samen 8,6miljoen US$)

Nawoord van de Blogger
Een chari met een duidelijk visie op impact investing en er tegen de 10 miljoen in heeft geïnvesteerd, maar niet heeft doorvertaald naar haar vermogensbeheer. Dat ben ik nog niet eerder tegengekomen. Dat wil zeggen niet sinds Michael Porter zijn licht liet schijnen op de chari sector in de VS. In Nederland is het juist andersom, men belegt duurzaam voor het 'algemeen' maatschappelijk en milieubelang, maar waagt zich (nog) niet aan impact investing om de doelstellingen te realiseren.


Vragen en reacties graag naar impactinvestmentnews @ yahoo.com of onderaan dit blog (inloggen als blogger of met gmail)