1 oktober 2012

Impact Investing Nieuws 1 oktober 2012

Deze keer particuliere beleggers gaan liever sparen, Nederlandse bedrijven in de DJSI, Fundix duurzaam beleggingsfonds, Exit St DOEN,  crowdfunding zonzoektdak(en geld), crowdfunding voor opschaling impact investors (VS), F&F Verzekeraars, CDA-er Omtzigt wil publicatieplicht stichtingen versnellen, GIIN publiceert overzicht gebruik IRIS standaarden per sector, events: KPMG over impact metrics en Avans over Finance & sustainability. Gelezen (aanrader): Accelerating Impact met even een horizon verbreder in 'II in Europe'. Als case de Bill & Melinda Gates Foundation: accelerated it's Impact Investments.

MARKET

Belangstelling beleggen neemt af
De Retail Investor, het jaarlijkse online onderzoek onder 1000 beleggers van Millward Brown, is uit en heeft opvallende uitkomsten:

Een scherpe daling in een jaar van het aantal beleggers met 28% naar 920.000. Een dieptepunt sinds 1997. Als de AEX stijgt, steeg in het verleden ook het aantal beleggers: er is sprake van een trendbreuk. Er kwamen 30.000 nieuwe beleggers bij, tegen 51.000 in 2011, die positiever zijn en risicovoller beleggen getuige de 15% groei in het aantal aandelen beleggers. Het aantal beleggers met meer dan 500.000 euro of ten minste 1 miljoen euro nam af.

62% van de beleggers belegt in beleggingsfondsen (dalende trend);
54% van de beleggers (ver)koopt online (was 49% in 2009);
NB Volgens Fondsnieuws is dit 69% (in 2011 nog 60%) misschien daar incl. banken en de 54% bij online brokers?;
51% werkt met een professionele adviseur (was 56% in 2011);
25% belegt alleen in beleggingsfondsen;
13% van de beleggers is meer gaan sparen;
10% van de beleggers is minder gaan beleggen (in 2009 was dat 20%);
Het gemiddeld belegd vermogen is nu 74.000 euro ( was 98.000 euro in 2008) en -25% in 5 jaar

Een vaste vraag in het onderzoek -waar jammer genoeg geen cijfers over bekend zijn gemaakt- is: interesse voor duurzaam beleggen: blijft deze gestaag groeien? In 2011 kwam 'opmerkelijk genoeg' uit het onderzoek dat 18% van de Nederlanders zegt in duurzame beleggingsfondsen te beleggen. (cashcow) Noot van de Blogger: met totaal 4,7% duurzaam gespaard en belegd lijkt dat wat hoog tenzij beleggers allemaal een duurzaam ''aflaat''fonds hebben.....
Diverse bronnen: Mm de beleggingsassistent (met grote fout -3% ipv -28% beleggers), RTLZ, Drimble, IEX etc. Onderzoekbeschrijving op millwardbrown


AEX Fondsen weer in de DJSI
Nederlandse bedrijven deden het weer goed in de jaarlijkse update van de Dow Jones Sustainablity Index. AkzoNobel (Chemicals), Philips (Personal & Household), Unilever (Food & Beverage) en KLM-Air France (Travel & Leisure) werden zelfs top sectorleider. Post NL meld op haar eigen website dat ook zij weer sectorleader (Industrial Transporation) is geworden.

KPN (Telecom) maakte een comeback in de index en werd ook nog door het Carbon Disclosure Project (CDP) uitgeroepen is tot het telecombedrijf dat wereldwijd het beste resultaat heeft op het gebied van energie-reductie.
Ahold en Aegon staan in de lijst (grootste) toevoegingen, ING Bank is verwijderd (zonder opgave van redenen). De ING is “verrast over deze uitslag”, zegt een woordvoerder van ING “... “volgend jaar willen we er ook weer bij horen." NB ING stond in de sector 'Verzekeringen', dit zal waarschijnlijk veranderen in banken omdat de verzekeringspoot verzelfstandigd wordt.

Een apart overzicht van de Nederlandse bedrijven vond ik niet noch van de Eurozone waaruit nu 96 bedrijven zijn opgenomen. De DJSI informatie is niet online openbaar. Wel openbaar -en een aardige indicatie van hun sustainbility-
de lijst uitgenodigd voor deelname. Uit Nederland en niet al genoemd zijn dat: Fugro, HAL, Heineken, Imtech, Boskalis Westminster, Vopak, Nutreco , Quaigen (Health), Randstad, Reed Elsevier, SMS Offshore, TNT, Wereldhave, Wolters Kluwer, Aalberts, Aegas, Aperam, ASML, Corio, Delta Lloyd. (Google DJSI + naam voor meer info)

Duurzame sectorleiders in de eurozone:
Alcatel-Lucent SA Technology (Frankrijk); Air France-KLM Travel & Leisure (Frankrijk/Nederland); Bayerische Motoren Werke AG Automobiles & Parts (Duitsland); Iberdrola SA Utilities (Spain); Repsol SA Oil & Gas (Spain); Siemens AG Industrial Goods & Services (Duitsland); Telenet Group Holding NV Media (België).


FUNDIX duurzame beleggingsfondsen
Fundix introduceerdé in juni (?) duurzame beleggingsfondsen. De Fundix beleggingsfiliosofie gaat uit van het rekenkundig model van Harry Markowitz, dat emoties zoveel mogelijk uitsluit en menselijk handelen tot een minimum beperkt. Fundix gebruikt hiervoor een computermodel en biedt online vermogensbeheer aan.

Duurzame beleggingsfondsen
Fundix komt met duurzaam vermogensbeheer tegemoet aan de vraag naar duurzame beleggingsfondsen. Duurzaam beleggen gaat daarbij niet om efficiënt omgaan met de beschikbare financiële middelen, maar heeft een veel bredere strekking. Denk daarbij aan de omgang met mensen, maar ook aan ruimtebenutting en grondstoffengebruik.

Het vermogen van klanten wordt belegd in meer dan vijftig duurzame fondsen. Daarmee zijn wij de grootste aanbieder van vermogensbeheer portefeuilles met duurzame fondsen in Nederland. We spelen hiermee in op de vraag naar duurzame beleggingsfondsen 'zonder dat risicobeheersing via spreiding uit het oog wordt verloren. Met de lancering van deze nieuwe dienst spelen we in op twee trends. We komen tegemoet aan de vraag naar duurzame beleggingsfondsen en we spelen in op de behoefte aan vermogensbehoud. Door ons uitgebreide aanbod zijn we in staat voldoende spreiding in de maatwerkportefeuilles aan te brengen, waardoor we risico's uitstekend kunnen beheersen. (Cursief Fundix, vet door de Blogger)

Noot van de Blogger: interessante instyeek: als impact investor/duurzaam belegger toch met zo min mogelijk emoties beleggen. Volgens mij een mooie opvulling van het gat in de markt tussen de lange termijn Private Equity Impact Investors en de kleine belegger die periodiek een redelijk rendement wil ontvangen.

Wilt u meer weten? Link Fundix_duurzaam_beleggen met onderaan een voorbeeld van een portefeuille met duurzame beleggingsfondsen. Website Fundix Vermogensbeheer bij Actueel Bron: analist


Exit St DOEN bij Valid Express
PostNL koopt Valid Express, een koeriersbedrijf dat met 60 werknemers circa 600 klanten in heel Nederland bedient vanuit vet vestigingen in Amsterdam, Den Haag/Rotterdam en Utrecht. Valid Express heeft een omzet van 2,2 miljoen euro per jaar. Het bedrijf biedt vooral werk aan chronisch zieken en fysiek gehandicapten.

PostNL neemt Valid Express over van Stichting Doen, het fonds van de Nationale Postcode Loterij en de BankGiro Loterij. bezorgbedrijf van Stichting Doen. Bij de bekendmaking zijn geen financiële details gemeld.

Bijzonder bedrijf
Valid Express is in 1999 opgericht door Nicolette Mak. Haar invalide broer kon geen baan vinden en daarom zette Nicolette tegen alle conventies in en tegen elke verwachting op succes, de koeriersdienst op waardoor chronisch zieken en fysiek gehandicapten uit de uitkeringssfeer werden geholpen en gehouden.

Groenste koeriersbedrijf
Valid Express was het 1e koeriersbedrijf dat haar CO2 uitstoot compenseerde. Alle auto's zijn standaard voorzien van roetfilters en het heeft ook auto's die op biogas rijden. Het streven is om in de nabije toekomst zoveel mogelijk over te gaan op elektrisch rijden. Alle koeriers krijgen de training "het nieuwe rijden" aangeboden, om zuiniger te leren rijden. De bedrijfskleding is van Fair Trade. Het kantoor factureert (papierloos) elektronisch en kantoorartikelen en energie worden milieuvriendelijk ingekocht.

St DOEN
In het jaarverslag over 2011 wordt Valid Express niet genoemd. In 2010 staan 2 leningen van 125.000euro en 200.000euro vermeld. In 2009 kreeg het 75.000euro projectsubsidie. Bron: nuzakelijk, Validpeople en DOEN


CROWDFUNDING

Zon zoekt dak
Impact investing is eigenlijk gewoon asset sharing with benefits for a purpose is en dat is een opmerkelijk crowdfunding initiatief van Natuur&Milieu en zonne-energie bedrijf Zondag-Solar ook. Mensen die zonnepanelen op hun dak willen, maar de investering niet kunnen opbrengen hebben hiervoor investeerders nodig. En mensen die willen investeren in zonnepanelen maar zelf geen zonnepanelen kwijt kunnen hebben mensen met een geschikt dak/locatie nodig. De oplossing: Zonnepanelen-voor-elkaar.

Hoe werk het?
De geïnteresseerden vinden elkaar op de website zonnepanelenvoorelkaar.nl. Een adviseur van Zondag-Solar beoordeelt de geschiktheid van het voorgestelde dak voor zonnepanelen. Er komt een propositie voor crowdfunding met het leenbedrag, de rente en de looptijd van de lening op www.geldvoorelkaar.nl Geïnteresseerde investeerders schrijven daar op de lening in. De krediet- en risicobeoordeling en de kredietverlening lopen via Geldvoorelkaar.nl, het (enige) crowdfunding platform met AFM vergunning. De Zonnepanelen verdienen zichzelf na enkele jaren terug, waardoor het risico voor de investeerder volgens geldvoorelkaar heel klein is.

Zonnige toekomst?
9 van de 10 Nederlanders willen meer zonnepanelen in Nederland en 50% wil graag panelen op het eigen dak (onderzoek Motivaction). De hoge aanschafkosten en het gedoe bij aanschaf en installatie zijn een belangrijke barrière. Daarom bood Zon Zoekt Dak met een collectieve inkoopactie een compleet installatie pakket aan. Ruim 7000 mensen hebben toen zonnepanelen gereserveerd. Met zonnepanelenvoorelkaar bieden Natuur & Milieu en Zondag-Solar een oplossing voor de mensen wel een plek maar niet genoeg geld voor zonnepanelen hebben. Dit initiatief maakt de aanschaf van zonnepanelen voor nog meer mensen gemakkelijk en betaalbaar.

Extra info: De nieuwe landelijke subsidieregeling voor zonnepanelen is 1juli12 van kracht geworden, met een getekende orderbevestiging (van Zon Zoekt Dak (Solar Living) voor de aankoop van een zonnepanelenpakket kunt u 15% van uw materiaalkosten vergoed krijgen (met een maximum van €650) als de offerte op of na 2 juli is ondertekend. In 2012 is voldoende budget beschikbaar om 30.000 huishoudens te laten profiteren van deze regeling.  

Meer over Natuur&Milieu op IINieuws 1juni2012 (onder pensioenopbouwers willen II) Bron: geldvoorelkaar crowdfunding-voor-zonnepanelen Meer informatie www.zonnepanelenvoorelkaar.nl


Crowdfunding voor opschaling
Investors’ Circle, uit de VS en 'the oldest, largest and most successful early-stage impact investing network in the world' startte een crowdfunding (voor donaties) initiatief voor impact entrepreneurs. Het gedoneerde geld wordt gebruikt om high-impact entrepreneurs te helpen het kapitaal te krijgen dat ze nodig hebben voor opschaling van hun onderneming en de positieve sociale en milieu impact. Investors’ Circle heeft 60 high-impact entrepreneurs uitgenodigd voor haar Fall Venture Fair and Forum in NYC. Inspirerende workshops worden afgewisseld met pitches die direct gevolgd worden door een due diligence traject. En tot slot showcases.

Investors Circle is 20 jaar geleden opgericht voor de transitie naar een duurzame economie. Het heeft honderden angel investors, family offices en fondsen als lid. Het heeft 152 miljoen US$ opgehaald voor impact investments die werden opgevolgd door 4 miljard US$ investeringen in 250 bedrijven die naast financieel rendement streven naar impact op mens en milieu.

Bron: Linked In (closed) group Impact Entrepreneur, investorscircle of regonline


FACTS&FIGURES

Verzekeraars vaker impact investor
De Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) en Profundo onderzochten weer het beleggingsbeleid van 20 (29) grote Nederlandse verzekeraars (9 wilden niet meedoen). In het onderzoek werd vooral gelet op het beleid (25%), de implementatie van het beleid (50%) en de transparantie over de beleggingen (25%).

70% heeft beleid ontwikkeld op duurzaam beleggen (was 53%). 35% of 7 (was 6) verzekeraars gaven (openbare) informatie over hun impact investing strategieën (p45). De onderzoekers vroegen/keken o.a. naar het % II als onderdeel van de alternatieve beleggingen (<1%, <2% en <3%) waarvan 9 verzekeraars opgave deden. De onderzoekers gaven als voorbeeld microkrediet instellingen, hernieuwbare energie etc.

Top 5
Net als in 2011 is Zwitserleven (pensioenverzekeringen) de meest duurzaam beleggende verzekeringsmaatschappij, gevolgd door (zusterbedrijf) Reaal en op drie ASR Nederland (belegt in groene particuliere huisvesting). Zij worden 'achtervolgd' door AEGON en Nationale Nederlanden door de integratie van duurzaamheidscriteria bij het beleggingsbeleid.

De verzekeringsbranche werd gestimuleerd door de Code Duurzaam Beleggen van het Verbond van Verzekeraars (eind 2011) en de 'Principles for Sustainable Insurance (PSI)' van de UNEP FI (juni 2012). Deze principes zijn tot stand gekomen op initiatief van de verzekeringsindustrie en vormen dus een breed gedragen normenkader voor de wereldwijde verzekeringsbranche.



II METRICS

Online IRIS Registratie
Het Global Impact Investing Network theGIIN.org heeft een online registratie gelanceerd waar gebruikers van IRIS de Impact Reporting and Investment Standards kunnen publiceren die zij gebruiken om hun sociale, milieu en financiële prestaties te meten. 34 Gebruikers hebben dit al gedaan. De GIIN wil met de registratie inzicht geven in de gebruikte prestatie standaarden voor transparantie, om van elkaar te leren en de accountability te vergoten. Klik op de IRIS standaarden die SNS-impact-investing gebruikt. Andere Nederlandse GIIN leden als St. DOEN, FMO en de Triodos bank staan er (nog) niet op maar ook niet grote Impact Investors als de Gates Foundation, Rockefeller Foundation en bijvoorbeeld de Capricorn Group.

Het is vergelijkbaar met de transparantie door de recent toegevoegde investment profiles maar de gebruikte IRIS standaarden worden overzichtelijk gepresenteerd, ook omdat op sector en achtergrond van de investeerders geselecteerd kan worden. Link naar iris.thegiin.org/registry


ACADEMIA at WORK

Michael Porter 'soundbite' & effect
Michael Porter is Harvard Profesor, management goeroe en wat betreft goede doelen berucht door zijn verzuchting in 2006 (The Economist) 'how much money is pissed away on activities that have no impact. Billions are wasted on ineffective philantrophy. Dit ging niet alleen over het vermogensbeheer, maar ook over het gebrek aan samenwerking, benchmarking en rating van ontvangers door goede doelen. Activiteiten die bij II bij de kern activiteiten horen. Of 'Philantrophy is decades behind in applying rigourous thinking to the use of money'. Porter verzucht nu weer op managementenliteratuur (een interessante site & magazine: houd de beste managementboeken aller tijden 2012 in de gaten!) dat de samenhang van zijn werk niet altijd begrepen wordt en dat hij zijn 100.000US$ lezingen vaak begint met een basisinleiding over de samenhang tussen de door hem gelanceerde begrippen over (concurrentie) strategie ontwikkeling en implementatie.

Van 'a new agenda' naar 'shared value'
In 1999 lanceerde Porter in de Harvard Business Review de New Agenda for Philantrophy met Mark Kramer met en in 2011 met dezelfde auteur Shared value (zie IINieuws 15mrt2011) met een pleidooi voor kapitalisme om in menselijke behoeften/noden te voorzien door efficiency, werkgelegenheid en welvaart als het breed wordt opgevat (meer dan winstmaximalisatie). In een exclusief interview met managementenliteratuur zegt Porter 'Shared value omvat meer dan een mooi jaarverslag en bijdragen aan wat goede doelen: ‘Het laat zien welke strategische keuzes je kunt maken om maatschappelijke waarde te creëren door je te voegen naar menselijke behoeftes, in plaats van naar de eisen van de markt.’ Porter verwacht dat positionering, distributiekanalen, marktsegmentatie en produktconfiguraties geïnnoveerd zullen worden door Shared Value denken en verwijst naar C.K. Prahalad 'The fortune at the bottom of the pyramid (zie IINieuws 1april2012).

Shared Value Initiative
Het Shared Value concept heeft geleid tot het Shared Value Initiative van 12 leading shared value companies (Nestlé, Verizon, Arauco, Intel, InterContinental Hotels Group, BD, The Coca-Cola Company, Eli Lilly, HP, Medtronic, Novartis, and Western Union) en de Rockefeller Foundation. Op het net afgelopen jaarlijkse Clinton Global Initiative bijeenkomst is het gelanceerd als belangrijk (want featured) commitment Het initiatief is een community of practice, het thema van de bijeenkomst was dit jaar trouwens Designing for Impact. Op de bijeenkomst werden 150 nieuwe commitments, met een waarde van 2 miljard US$ afgegeven die 22miljoen mensen zullen raken. Het totaal komt daarmee op 2300 commitments die 400miljoen mensen zullen raken in 180 landen. En ander belangrijk commitment voor II: B Lab wil nog eens 250 purpose driven business certificeren to create a more inclusive and sustainable economy en in 2012 doorgroeien naar 20 landen in 6 continenten.

Bronnen: Porter managementenliteratuur Shared Value op fsg/CreatingSharedValue en CGI Press release clintonglobalinitiative Andere quotes van Michael Porter brainyquote


TRANSPARANTIE CHARI'S

Publicatieplicht stichtingen
Het bekendste Tweede Kamerlid van dit moment, CDA-er Pieter Omtzigt, als enige met ruim 63.000 voorkeurstemmen verkozen, is op het oorlogspad. Hij heeft Staatssecretaris Weekers gevraagd naar het 'lek' uit de Ministerraad over de Geefwet en de transparantieplicht van (vermogens)fondsen. Zie IINieuws 1sept12. Weekers kan geen uitspraken doen over de vertrouwelijke Ministerraad. Omtzigt heeft Weekers daarom nu gevraagd “Bent u dan bereid om de Rijksrecherche te vragen strafrechtelijk onderzoek te doen naar een mogelijk of zeker lek van stukken (de agenda in dit geval) van de ministerraad?

Voor wat hoort wat
Omtzigt pleit voor meer openbaarheid van goede doelen, hun fondsenwervers en -beheerders en gelieerde stichtingen. Als ‘algemeen nut beogende instellingen’ (ANBI) genieten zij belastingvoordeel. Omtzigt wil dat in ruil daarvoor transparantie moet zijn over de bestuurssamenstelling, de inkomens van die bestuurders en de jaarrekening. Een motie van Omtzigt en Roland van Vliet (PVV) van die strekking werd vorig jaar Kamerbreed gesteund.
Daarom vroeg Omtzigt 6sept jl. ook nog maar eens 'Waar blijft het steeds opnieuw aangekondigde wetsvoorstel publicatieplicht stichtingen'? Bronnen: hpdetijd en de Kamervragen op officielebekendmakingen


EVENTS

KPMG Ronde Tafel Impact Measurement
KPMG Advisory organiseert een roundtable voor impact investors en institutionele beleggers over “Impact Measurement”. Doel van de middag is een uitwisseling van informatie met betrekking tot impact measurement binnen impact investing:
  • Welke definitie hanteren partijen voor impact?
  • Hoe meten impact investors de impact of het maatschappelijk rendement van hun beleggingen?
  • Hoe verhoudt zich dit tot de wensen van institutionele beleggers?
  • Hoe ontwikkelen zich de wensen van institutionele beleggers en andere investors in impact investing fondsen?
  • Is er ruimte voor standaardisatie van methoden? Zo ja, welke relevante standaarden worden momenteel ontwikkeld?
Datum 31okt12 locatie KPMG kantoor in Amstelveen. Meer informatie bij Monique de Jong, (020) 656 7405 of per e-mail. Bron KPMG


CONGRES ‘Finance & Sustainability in de praktijk
Voormalig premier Jan Peter Balkenende, sinds eind 2010 hoogleraar Governance, Institutions and Internationalisation aan de Erasmus Universiteit Rotterdam opent het congres. Het thema is
Duurzaamheid, het is een hot item. Maar het moet ook betaalbaar blijven. Hoe kun je duurzaam beleggen en investeren? En wat zijn de risico’s? Tijdens het congres worden hiervoor praktische instrumenten aangereikt. Na de opening en inleiding door Prof. Balkende staan uitwisseling van ervaringen, dialogen en workshops gepland.

Datum: 1 november 2012 Tijd 13.30-17.30uur Locatie Breda, Avans, Hogeschoollaan Meer informatie: avans


GELEZEN

Accelerating Impact: Achievements, Challenges and What's Next in Building the Impact Investing Industry, E.T. Jackson&Associates, Karim Harji and Edward T. Jackson (juni 2012, 86 pag).

Uitstekend actueel overzicht van de stand van zaken die de resultaten van 5 jaar marketbuilding, research & networking samenvat. De auteurs interviewden 100 key persons/players en hun helicopterview geeft een interessant beeld van de ontwikkelingen. Wel een beetje tunnelvisie door de VS focus en in het wie-doet-wat-overzicht. De schrijvers doen mn charity consultancy. Het is absoluut een aanrader voor mensen die zich blanco willen inlezen in II anno 2012. Noot van de Blogger Zie de inleiding op de PAGINA Gelezen Bronnen voor andere aanraders per aandachtsgebied.

Aanleiding
Het rapport is een externe publicatie en een vervolg op de (interne) evaluatie van 4(5) jaar Impact Investing Initiative van de Rockefeller Foundation (RF). In Appendix C staan hun interne aanbevelingen waaronder die voor het stimuleren van de II markt door a) steun voor nieuwe producten, distributie systemen en infrastructureel werk (plumbing) b) versterken van de capaciteit van intermediairs om nieuwe deals ''markt-klaar'' te maken van lead tot en met exit voor investeerders en investees. c) groei van privaat-publieke investeringssyndicaten voor ontwikkeling zoals schoon/zoet water, gezondheidszorg, energie, landbouw etc. d) opzetten van grootschalige investeringsfonden en mechanismen voor institutionele invsteerders. e) nauwere samenwerking en partnerships tussen impact investors en ESG, CSR, SRI, Community Development Finance (in de VS), clean tech en inclusive business (microkredietmodel uitrollen naar mobiel-bankieren, verzekeringen, hypotheken en andere diensten voor the base of the pyramid, de armsten).

Terecht ambitieus
De RF is dus nogal ambitieus, maar de voortgang na 5 jaar II marketbuilding is indrukwekkend en daardoor bemoedigend. Noot van de Blogger de RF was de motor achter de fiscale wetgeving voor Programme Related Investing en is denk ik teleurgesteld door het beperkte gebruik dat charities in de VS van deze fiscaliteit maken. Volgens een Foundation Center onderzoek uit doet slechts 7% dat, 4% doet zowel PRI als MRI (Missie Gerelateerd Investeren) en 3% MRI's. Met het II Initiatief willen ze wellicht meer effect bereiken. Zie IINieuws 1dec11

In het boek bekende mijlpalen en successen van bekende impact investors (GIIN) leden en het leunt ook behoorlijk op de bekende Monitor Institute en GIIN/JP Morgan publicaties. Het notenapparaat bevat echter ook zeer interessante bronnen over deelgebieden van II.

Kortom een behoorlijk compleet actueel overzicht van de voortgang en aandachtspunten per (sub)sector met in de Executive Summary 15 aanbevelingen over II & risicomanagement, investeerderssydicaten, missie- gerelateerd investeren (MRI) door charities, II als financieel specialisme stimuleren, niche markten ontsluiten, nieuwe producten met gevarieerd aanbod van risico&rendement, ondersteuning van succesvolle business modellen van social enterprises in hun diverse ontwikkelingsfases, impact prestatiemeting, research & development ook voor (BRIC en EM) overheden, beleidslobby, een vangnet voor mislukte of ontoereikende II in basisbehoeften van arme en kwetsbare mensen, meerjarenprogramma's en subsidies voor de ontwikkeling van II in het Zuiden, aandacht voor II in het (Universitair/ Bachelor & Master/ vak-)onderwijs en het bewaken van het imago en de integriteit van het merk/begrip impact investing.



II in Europe

A Beginner’s Guide to Impact Investing in Europe
Als tegenhanger van de US focus in het Accelerating impact voor de Rockefeller Foundation een ouder artikel over Impact Investing als opwarmer voor de 1e SOCAP Europe (afgelopen zomer in Amsterdam). In het artikel wordt gesteld dat II in Europe veel verder en groter is dan in de VS.

Noot van de Blogger daar is ook wel kwantitatief bewijs voor de vinden als je inzicht hebt in de marktdata; in de VS wordt bijvoorbeeld Social Housing als II activiteit meegerekend, terwijl onze eeuwenoude traditie van sociale woningbouw en verhuur niet als goed doel of zelf maatschappelijk nuttig, maar vooral als 'recht' wordt gezien (inclusief de fraude met wachtlijsten en verzet tegen scheefwonen). In 2007 werd het eigen vermogen van Nederlandse woningbouwverenigingen geschat op 30 miljard euro. Waarde van de woningen was 90miljard, schuld 60miljard. Maar dat was niet gebaseerd op de WOZ-waarde. Bij verkoop van woningen bleek bijvoorbeeld dat de waarde 2miljard was, tegen 0,5 miljard euro in de boeken..... Dat was in 2007, dat zal dus verslechterd zijn en voor de recente derivaten affaires die 17 woningbouwverenigingen in de problemen brachten. Het Centraal Fonds Volkshuisvesting (cfv) deed op verzoek van de minister de onderzoeken naar de financiën van woningbouwverenigingen.

Europese experts
Geïnterviewd werden Kevin Jones van SOCAP Europe en het team van het Nederlandse PYMWYMIC Put Your Money Where Your Mouth is Commuity (Frank van Beuningen, Amsterdam). Zij vertelden dat 1/3 van de II spelers hun hoofdkantoren in Europa hebben, dat de grote financiers overheidssteun of steun van publieke fondsen krijgen (St DOEN). Technische assistentie komt van de Shell Foundation (zie IINieuws 15april2012) en het in Nederland gevestigde BID Network bidnetwork.org verzamelt en presenteert online data over financieringsmogelijkheden.

Big Society in het VK
Bezuinigingen treffen mensen, maar in het VK is het niet alleen een vraag aan chari's om daar antwoord op te geven, de Tory-Liberal Democrat regering ziet in the Big Society met haar publiek-private samenwerking een nieuwe weg die sterk doet denken aan wat Impact Investors al 20 jaar zeggen. Die optimistische visie kan te grote verwachtingen scheppen, maar succes zou groot effect hebben want men volgt wereldwijd de ontwikkelingen in het VK met grote interesse.

Microkrediet en nieuwe markten
Europese fondsen zijn succesvol in het aantrekken van kapitaal van institutionele investeerders. 8 van de 10 grootste microkrediet/finance investeringsfondsen zijn gevestigd in Europa. En Europese investeerders investeren niet alleen in emerging markets, recent wordt ook geïnvesteerd in de economische integratie van immigranten. In Europe zit veel kapitaal, expertise en netwerken, de markt lijkt jonger en kleinschaligher maar het potentieel om te groeien en te leren is groter dan dat in de VS. Bron: a-beginners-guide-to-impact-investing-in-europe/


CASE

Bill and Melinda Gates Foundation
De misschien wel rijkste stichting op aarde heeft volgens de website 35,6miljard US$ vermogen. Het fonds werd opgericht in 1994 door Bill & Melinda Gates oprichters en eigenaars van computerbedrijf Windows. Hun missie 'The Bill & Melinda Gates Foundation works to help all people lead healthy, productive lives'. Hun kernwaarden zijn optimisme, samenwerking, innovatie en rigor ofwel gerichte vasthoudendheid, discipline, analyse, intellectuele dialoog en ''data integrity''. Noot van de Blogger Dat kom je niet vaak tegen als kernwaarde, wel mooi bij een fonds van computer professionals en ook heel nuttig als je de moed hebt je in ontwikkelingswerk te storten.

Werkterrein
Het fonds heeft 3 programma's global development, global health en global policy & advocacy (lobby). Het werkt in alle 50 staten van de VS en the District of Columbia (Washington stad). Internationaal steunt het werk in ruim 100 landen. Sinds de oprichting gaf het fonds 23,5miljard US$ aan donaties. In 2010 2,6miljard en in 2011 3,4miljard. Opvallend vond ik de webtekst Delivering three crucial childhood vaccines in the world’s 73 poorest countries over the next decade could lead to $63 billion in cost savings. Noot van de Blogger: Dat kom je ook niet vaak tegen: kinderlevens uitgedrukt in bespaarde dollars.

Vermogensbeheer
Op de site staat de investment-philosophy en over our-work-with-for-profit-entities over hun visie op investeringen en samenwerking met het bedrijfsleven. Bij het beleggingsbeleid worden de vermogensbeheerders geïnstrueerd te letten op principles of good governance and good management. De tabakssector is uitgesloten en bedrijven waarvan het business/winstmodel egresious: extraordinary in some bad way is. De kernwaarden van het fonds zijn ook besproken in het beleggingsbeleid. Voor Sudan wordt het beleid gevolgd dat is geformuleerd door Harvard, Yale, and Stanford universities. Opmerkelijk: Bill, Melinda en Warren (Buffet) geloven dat het fonds moet focussen op de 21ste eeuw, daarom zal het vermogen binnen 50 jaar na hun overlijden worden opgemaakt. (asset-trust)

GIIN member
De Gates Foundation is lid van het Global Impact Investing Network theGIIN.org en daar staat over haar impact investing activiteiten: Het fonds heeft 1miljard US$ toegewezen aan program-related investments (PRI) in de vorm van garanties, schuld en aandelen. PRI's vallen onder een fiscaal regime in de VS voor investeringen die bijdragen aan de doelstelling. Inkomsten uit de investeringen vloeien terug in dit aparte fonds. De investeringen zijn gericht op haar Programma's (Global Health, Global Development, and the U.S. Program). Samen met mede GIIN leden the Gatsby Charitable Foundation (VK), J.P. Morgan (bank) en de Rockefeller Foundation investeerde de Gates Foundation in 2011 in het 1e GIIN Fonds the African Agricultural Capital Fund (AACF) dat 25miljoen US$ ophaalde. Meer informatie thegiin

IRS 2010
Omdat in het jaarverslag op de site (2010) geen info staat over het assetmanagement, ben ik in de IRS (Internal Revenue Services) aangifte over 2010 gedoken. Noot van de Blogger: de Gates Foundation heeft haar concrete II activiteiten kennelijk pas in 2011 opgestart en meteen groot circa 3% van het vermogen aangepakt. In de opgave aan de IRS 2010 (IX-B) waren er helemaal nog geen Programma Related Investments.

Het inkomen uit vermogen was in 2010 bijna 5%: 1,6 miljard waarvan dividends & interest on securities 664miljoen US$ en other gains on assets 868miljoen US$. Het vermogen werd belegd in: 5 miljard US$ Staatsobligaties (was 10miljard in 2009) 21,5miljard corporate stocks (was 15miljard in 2009) corporate bonds 2miljard US$ was (2,7miljard) Other investments 4,5miljard US$. In een bijlage van 24 pagina's zo'n 1250 fondsen (eerste stocks daarna bonds) waarin soms met meerdere beleggingen geïnvesteerd wordt. O.a. In Nederlandse AEX/DSJI fondsen als AKZO Nobel (8,5milj) maar ook (DJSI invited) Boskalis (2,45milj), Heineken (15milj) en Unilever, DJSI super sector leader en hygiëne kampioen en dus een natuurlijke bondgenoot slechts 1,5milj! Ook 12miljoen, mn bonds, in Royal Dutch Shell ondanks de heisa in 2007 over de milieu- en luchtvervuiling in Nigeria door de olieboringen en affakkelen en dat dit alle gezondheidsprogramma;s in Nigeria teniet deed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten