13 oktober 2012

Impact Investing Nieuws 15 oktober 2012

Deze keer duurzame AEX presteert beter, overzicht duurzame beleggingsfondsen, MSCI ESG fixed income, SNV IIAS investeert 10 miljoen, Oxfam II Fund, crowdfunding door Seeds en oneplanetcrowd, SRI in Europe met II en start ESG research Afrika, Trouw's duurzame 100 en WSJ over selling charity, Omidyar Network over hun II strategie, SBF convenant nieuws, Filanthropium over impact, filantropie research impuls door ABNAMRO en grote grant voor de GIIN, gelezen Impact Assets issue brief 1 en als case AMREF Flying Doctors.


MARKET

Duurzame AEX bedrijven presteren beter
De Vereniging van beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) onderzocht AEX-genoteerde bedrijven die veel aandacht schenken aan maatschappelijk verantwoord ondernemen: de uitkomst zij presteren 30% beter op de beurs. De tien best scorende bedrijven scoorden over de afgelopen drie jaar zelfs een gemiddelde stijging in koerswaarde van 46,2 procent. Noot van de Blogger een mooie stimulans voor best in class beleggen vooral omdat uit het Eurosif onderzoek SRI in Europe 2012 blijkt dat Nederland daar bijna helemaal achteraan bungelt na Polen en Denemarken.

Het onderzoek "Business Balance Score" van de VBDO werd voor de derde keer uitgevoerd, maar in een nieuwe opzet, samen met Adviesbureau Cataly Partners. Een van de onderzoeksdoelen is in kaart brengen wat bedrijven doen aan verduurzaming van de bedrijfsactiviteiten en hoe de bedrijven scoren op de afzonderlijke componenten van MVO ‘People, Planet en Profit' (maatschappij, milieu en winstgevendheid). Het onderzoek wil gegevens van diverse standaarden en richtlijnen combineren zoals de DJSO, ISO 26000, SA 8000, GRI, OECD Guidelines en de ILO Declaration of Human Rights
De informatie wordt gebruikt voor het actualiseren van de VBDO website www.duurzaamaandeel.nl Bron vbdo Rapport Business Balance Onderzoek 2012


MSCI ESG & Fixed Income
MSCI ESG Research, a leading provider of investment decision support tools, bekend als een index maker, kondigde in mei aan samen met Barclays ESG indices te ontwikkelen voor fixed income. Fixed income beleggingen maken het grootst deel uit van beleggersportfeuilles en de vraag naar ESG geïntegreerde analyse middelen stijgt net als voor het beoordelen van ESG risico van portefeuilles.

MSCI ESG Research claimt de 1e te zijn die een volledig geïntegreerde set of ESG research and analysis tools aan te bieden met de veel voorkomende fixed income fondsen zoals bedrijfsobligaties, staatsobligaties (sovereigns), obligaties van supranationale organisaties en lokale overheden en gegarandeerde (covered) obligaties. De index omvat 9,000 'issuers' die 260,000 fondsen aanbieden en 90% van de marktwaarde van de Barclays Global Aggregate Bond Index. Het pakket fixed income ESG research omvat ratings, scores, profielen en rapporten (met maandelijkse updates) en BarraOne (dat dagelijk online data aanbiedt).

MSCI ESG Research organiseert een webinar over 'ESG Integration Across Asset Classes: Fixed Income' op 31 Oktober 2012. Registratie msci.com/esg_integration_fixed_income


SNV: 10 miljoen Euro impact investments in 2011
SNV, de wat verguisde en flink gekortte Netherlands Development Organisation, investeerde in 2011 bijna 10% van haar budget (107,5 miljoen euro van BuZa, met besteding 104 miljoen euro) in impact investments. Daarnaast faciliteerde het access-to-finance voor 13 'indigenous' agri-businesses in Eastern and Southern Africa.

SNV IIAS
SNV impact investing advisory services richt zich op Small & Medium Enterprises omdat zij cruciaal zijn voor werkgelegensheid- en inkomensgroei. De focus is op “the missing middle” ondernemers die te groot zijn voor microkrediet en te klein voor conventionele commerciële financiering. De sectoren waarin IIAS werkt zijn: landbouw; hernieuwbare energie; water, sanitatie en hygiëne.

Op haar achievements lijstje (sinds de start in 2008, overzicht komt van de site) staan nu: Partnership funds: Agriculture Focused Fund (Africa) 300 US$, Renewable Energy Focused Fund (Africa focused) 100 miljoen US$, SME Impact RE/Agri-Business Fund (W. Africa) 60 miljoen US$ en RE (indigenous SMEs Focused Fund Latin America) 450 miljoen US$. Practice partner is Major Rice Producer (W. Africa) 25 miljoen US$.

Toekomstscenario
SNV’s blijft zoeken naar andere financieringsbronnen, want de core subsidy van BuZa (in 2011 76,5 miljoen euro) zal jaarlijks krimpen en eindigen in 2015. Daarnaast ontving SNV 31miljoen euro programma- en project subsidies.
Bronnen: SNV Connect Annual Review 2012 pdf snvworld.org/connect_2012 (over 2011) snvworld.org/IIAS en snvworld.org/impact-investmentOXFAM SEI fund doet 1e II
Het eind januari gestarte Small Enterprise Impact Fund heeft net haar 1e investering gedaan Het is een gezamenlijk initiatief van Oxfam (International), the City of London Corporation (500.000UK £), Zwitserse vermogensbeheerder Symbiotics en heeft enkele HNWI's en pensioenbeheerders als investeerders aangetrokken.

Small Enterprise Impact Fund
Het fonds investeert in Xac Leasing, dat gereedschap verhuurt (least) in Mongolie en ES rapportage integreert in haar lease procedure. Voor Oxfam is het fonds een middel om de investment business te laten zien dat zij met haar omvang en invloed een significante raol kan spelen in het terugdringen van armoede. Oxfam wil impact investing a mainstream investment product maken waardoor de sector kan zien dat het een belangrijk medium is dat sociaal en financieel rendement genereert. Het fonds streeft naar 5% rendement en wil in drie jaar 100 miljoen US$ ophalen (62,5 miljoen VK £).

Noot van de Blogger: het ASN Oxfam Novib Microkrediet fonds heeft een omvang van 241 miljoen euro. Het keerde volgens asnbank in 2011 2,5euro dividend uit (koers in 2011 55,1 euro) en het fondsrendement de afgelopen 5 jaar was 5%, laatste jaar 6%. Morningstar geeft actuele en slechtere cijfers: pdf morningstar


CROWDFUNDING

Seeds start succes
Seeds het crowdfundingsplatform van ABNAMRO heeft een vliegende start gemaakt, drie van de eerste vijf investeringsmogelijkheden waren volgeboekt op 24 september ana het einde van de 4 maanden proefperiode. De gefinancierde bedrijven zijn GreenGraffiti, (''tijdelijke'' reclame/actiemarketing met kalk of sneeuw 30.000euro), Yummm!Concepts (gezond (groente)snoep voor kinderen 35.000 euro) en Greenjoy. (fluistersloepen 20.000euro). Bij Seeds kan minimaal 50 euro, maximaal 5000 euro geïnvesteerd worden' in (aandelen in) 'beginnende' ondernemingen op basis van optimistische prognoses en groeicijfers.

Crowdfunding door een bank
ABN Amro is hiermee, naar eigen zeggen, de eerste bank ter wereld die succesvol crowdfunding is ingestapt. “De komende periode gaan we evalueren en kijken op welke wijze Seeds een vervolg krijgt” zegt Arthur van de Graaf, manager van Seeds. Bronnen Seeds nieuwsbrief en website: seeds.nl/nieuws


Duurzaam CF platform: oneplanetcrowd
10okt12 werd oneplanetcrowd gelanceerd, een nieuw CF platform waar geïnvesteerd kan worden in ondernemers en de ontwikkeling van hun innovatieve duurzame producten en diensten. Het minimum is 1 euro en het maximum is 10.000 euro (betaling via Ideal). Als je geïnteresseerd bent om meer te investeren, brengt oneplanetcrowd je graag in contact met de ondernemer.

Maarten de Jong is manager/mede oprichter namens Start Green Venture Capital. Op Sprout zegt hij "We voeren een strenge controle aan de poort uit, de ondernemers waarmee we van start gaan, krijgen coaching en toegang tot een netwerk." Op de vraaf of de site dient als kweekvijver voor Start Green is zijn antwoord “Dat is niet de eerste opzet”. Start Green Venture heeft als o.a. partners ABNAMRO, St DOEN (!) en als financieringspartner Triodos Bank. Het heeft 2 fondsen: een voor duurzame consumentengoederen en een voor duurzame innovatieve technologie.

Oneplanetcrowd profileert zich (ook) als het 1e duurzame crowdfundingsplatform: ”Iedereen is een consument en steeds meer mensen willen duurzamer consumeren. Bij Oneplanetcrowd zien we iedereen als consument én als potentiële investeerder, oftewel crowdfunder. Je kan namelijk al meedoen met een klein bedrag. Je investeert in een innovatief product of dienst die je zelf wilt hebben en die je daarna ook geleverd zult krijgen .... Door samen duurzame producten op de markt te brengen, maken we onze planeet een klein beetje groener.

Zowerkthet: Risicobeleid
Als crowdfunder investeer je in (startende) ondernemingen en dat is risicovol. Natuurlijk zet de ondernemer zich naar beste kunnen in om de afspraken na te komen. Daar zien wij ook op toe. Maar er blijft een risico dat de ondernemer bij pech niet kan voldoen aan zijn of haar verplichtingen. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat de ondernemer niet de verwachte omzetten behaalt of dat andere onvoorziene omstandigheden zich voordoen. Dit kan gevolgen hebben voor jouw investering. Het kan bijvoorbeeld langer duren voordat je de producten geleverd krijgt of je je geld teruggestort krijgt met rente. In het uiterste geval kan het zijn dat de onderneming failliet gaat. Je raakt je investering dan volledig kwijt. De door crowdfunders verstrekte leningen vallen niet onder het depositogarantiestelsel of onder een ander garantiestelsel. Als crowdfunder moet je je bewust zijn van deze risico’s.

Projecten
Oneplanetcrowd begint met 10 projecten waaronder: gCab een nieuw, elektrisch dus schoon en geruisloos, stedelijk vervoerssysteem je pakje of jouzelf!; designbrillen van sloophout; sfeer open haard op ethanol, ijs op 100% plantaardige en natuurlijke basis; nieuwe smaken La Red chocolade gezoet met gezonde palmsuiker; Get e Life! draagbare uitneembare Ebretti-batterij voor 100 km duurzaam rijden op een elektrische Ebretti-scooter; de Krat brengt lokale seizoensproducten bij je thuis (als je in Rotterdam woont); Sit & Heat is een energiezuinige terrasverwarmer in de vorm van een kussen en bespaart 95%; een app (Toogethr met 15.000 gebruikers voor ritten naar 100 populaire bestemmingen); en De digitale doorstart van dagblad De Nieuwe Pers met gratis dagelijks nieuws, een betaald weekendmagazine en persoonlijke abonnementen op journalisten.
Meer informatie op oneplanetcrowd Achtergrondinformatie: sprout


MEDIA

Duurzame 100
Trouw publiceerde haar jaarlijkse lijst ´Duurzame 100´ met als grootste groep (37) ondernemers waarin bekende DJSI multinational bazen en 'nog' kleine starters. Weinig financials alleen de bekende duurzame banken bazen en de VBDO, maar ze dalen allemaal, volgens Trouw is wat ze doen te gewoon geworden 'a blessing in diguise'. Ook hard gedaald is 82 (-28) Geert Ritsema van Milieudefensie "Een actievoerder pur sang'' die met zijn proces tegen Shell's milieuverwoesting in Nigerai echter een interessant en hopelijk effectief precedent schept.

Nieuwkomers zijn implementeerders
Bij de nieuwkomers (40) overheerst mijn inziens de groep ''implementeerders'' ondernemers van groot tot klein die (nieuwe) specialistische diensten en producten in de markt zetten. Een paar (mij) opvallende: Cees Hart van FrieslandCampina op 38. Friesland Campina heeft nl beursgenoteerde 7,25% perpetual obligaties (ISIN NL0000113504). 'Onder zijn leiding profileert het melkbedrijf zich als duurzame onderneming, die streeft naar klimaatneutraal produceren, die ‘blije’ koeien in de wei laat lopen en ze op stal duurzame soja voert'. En ze trainen ook nog 25.000 kleine boeren in ontwikkelingslanden. Werkt samen met Unilever en Danone aan verduurzaming van de keten.

Op 32, 40 en 85 3 CO's (!) van systainability adviesbureau Ecofys.  
Op 54 Coen Oostrom, projectontwikkelaar die met Triodos 'maatschappelijk (duurzaam) vastgoed' ontwikkelt en als OVG groen bouwt: klimaatneutrale kantoren. Hij wil een fonds opbouwen van één miljard dollar voor duurzame gebouwen voor de steden die deel uitmaken van de C40 Large Cities Climate Leadership Group, een initiatief van Clinton.
Ook een interessante nieuwkomer (op 60) is Rinske Noortwijk, die met de door haar mede-opgerichte Greenwish en IdealenKompas zowel implementatie als financiering van groene ideeën stimuleert. Greenwish hielp de afgelopen jaren zo'n 800 mensen , online zoekmachine het idealenkompas is pas eind 2011 gelanceerd.

Stijgers
Op 35 (+18) staat Joost Oorthuizen van het Initiatief Duurzame Handel (IDH). Zie IINieuws 1aug12 en IINieuws 4april11. IDH werkt aan verduurzaming van handelsketens en de belangstelling van het bedrijfsleven voor het werk is groot. Een van de successen een nieuw ecolabel voor verantwoorde kweekvis.
Op 52 (+29) Boudewijn Poelmann een van Nederland's grote impact investor met zijn St DOEN gefinancierd door de door mede-opgerichte over overgenomen goede doelen loterijen. Die geven jaarlijks 400 miljoen euro weg*, maar ook aan bijvoorbeeld Internet Now! van OxfamNovib. Ruim 7 miljoen voor betaalbaar internet op zonne-energie voor 100 Oegandese dorpen. Meer op pagina Charity cases A-N  


WSJ: Why Can't We Sell Charity Like We Sell Perfume?
Medio september schreef Dan Palotta, de organisator van AIDS Rides en Breast Cancer 3-Day fundraising events, in de Wall Street Journal een bijdrage naar aanleiding van zijn nieuwe boek "Charity Case: How the Nonprofit Community Can Stand Up for Itself and Really Change the World."

Amerikanen zijn met hun 2% van het Gross Domestic Product de gulste mensen van de wereld, op behoorlijke afstand gevolgd door het VK > 1% (en Nederland met 0,6% op basis van GDP 2011 en VU Geven in Nederland).

Palotta stelt dat er veel meer geld naar çharity kan stromen en dat zij dan veel meer kunnen doen. Hij bekritiseert de huidige beperkingen van non-profits bij hun fondsenwerving zoals te hoge salarissen voor goede fondsenwervers/ managers, kritiek op marketing en reclame budgetten waardoor voor elke charity boodschap 479 cpommerciële boodschappen worden gezonden.

Fnuikend zijn ook de verwachtingen dat altijd succes geboekt moet worden en liefst ook op korte termijn. Dat zorgt er voor dat charity geen risico durft, wil of kan nemen. Een ander ondersteund wordt door voorbeelden maar de beste vond ik deze: ''Sinds 1970 zijn 144 charity's gegroeid naar een jaarlijkse omzet van 50 miljoen US$. In dezelfde periode groeiden 46.132 bedrijven naar die jaarlijkse omzet”. (George Overholser en Sean Stannard Stockton blog Tactical Philanthropy)

De afgelopen jaren wordt de filantropie afgedaan als 'tried & failed''. De initiatieven voor het Clinton Global Initiatve van/met het bedrijfsleven en gebruikmakend van marktwerking worden als effectiever en de oplossing neergezet. Palotta stelt dat 'business' altijd sommige problemen zal laten liggen (vermijden?) Bovendien is maatschappelijke winst is niet altijd in geld uit te drukken. Toch besluit hij overtuigend met 'Business can't solve all of the world's problems. Capitalism can—but only if it is permitted in the nonprofit sector'. Bron: online.wsj.com


FACTS & FIGURES


De VBDO zette met ASN Bank, Binck Bank, Oikocredit en Triodos Bank de website goed-geld online met o.a. een overzicht van de duurzame beleggingsfondsen in Nederland. Sinds Morningstar die niet meer als aparte categorie aanbied is er nu weer een mooi compleet & actueel overzicht.

Op de site worden 2 categorieën beleggingsfondsen onderscheiden:
Algemene duurzame en/of verantwoorde fondsen: fondsen die op grote schaal beleggen in aandelen en obligaties van beursgenoteerde bedrijven en landen; en
Thematische fondsen: fondsen die zich via directere financiering (veelal onderhandse leningen) richten op kleinere, niet-beursgenoteerde bedrijven en afgebakende, specifieke sectoren of thema's.  
Het verschil is hierbij gebaseerd op de invulling van verantwoord en duurzaam beleggen. De instrumenten uitsluiting, positieve selectie, ESG-integratie, engagement, stemmen en impact investing, worden op een andere manier ingezet.

Impact Investing
De VBDO/site hanteert (nu) als definitie van Impact investing:  Een beleggingsinstrument waarbij een fonds door middel van investeringen probeert bedrijven of landen te stimuleren om een ESG-beleid of ESG-bedrijfsvoering verder op te bouwen. Dit is met name bij duurzame start-ups, jonge sectoren of nieuwe projecten het geval. Het fonds identificeert potentie in de bedrijfsvoering, en de investering zorgt voor een specifieke positieve stimulans om deze te laten slagen. Specifiek aan het instrument is dat de potentie van het bedrijf niet in de andere (financiële) overwegingen wordt meegenomen, maar daar los van staat. De basis voor een beslissing tot investeren is de potentiële ontwikkeling van duurzaamheid en verantwoord ondernemen die het bedrijf, de sector of de ontwikkeling biedt. Vormen van impact investeringen zijn bijvoorbeeld microfinanciering, ‘community investing’, maar ook aandelenparticipaties in een vooruitstrevend regionale sector met hoogwaardige technologie voor hernieuwbare energie of een positie in een enkele start-up met een uniek, vooruitstrevend corporate governance beleid. Meer informatie Goed-geld


SRI in (West) Europa
Eurosif, de Europese koepelorganisatie van verenigingen voor duurzaam beleggen, presenteerde in Amsterdam op een congres van ESG (Environment, Social & Governance)specialisten haar 5e jaarlijkse overzicht van SRI Socially Responsible Investment in (West)Europa in 2011. Voor het eerst is Impact investing onderdeel van het onderzoek.

De markt wordt gedomineerd door institutionele beleggers met een markt-aandeel van 94% (was 92% in 2009). SRI beleggers kiezen voor obligaties 51%, aandelen 33% en alternatief (hedge funds en venture capital) daalde ten gunste van meer liquide monetary assets.

Groei
De gestage groei van duurzaam beleggen zette zich door naar 6,763 biljoen Euro. De SRI markt kent een aantal thema's of specialismen die soms gecombineerd worden: duurzaam investeren, Best-in-Class, ethisch beleggen, uitsluiting, ESG Integratie, Engagement (doelgericht stemmen op aandeelhoudersvergaderingen)

Strategie en ontwikkeling marktaandelen
Ethisch beleggen (norms based screening) groeide het hardst met 173% sinds 2009 en heeft 2,3 biljoen Euro onder beheer. Uitsluiting van sectoren en werkwijzen & best-in-class beleggen groeide met 113% sinds 2009.
Engagement groeide met 17% en wordt nu ook gebruikt in jongere SRI markten als Spanje en Italië. Integratie groeide met 14% sinds 2009.
(Komende) Wetgeving wordt beschouwd als een van de belangrijkste invloeden zoals (implementatie van) het (internationale) verbod op beleggingen in clusterbommen en antipersoneelsmijnen.

Impact Investing
Voor het eerst is een poging gedaan Impact investments te meten door vragenlijsten uit te sturen naar 74 II organisaties. In dit onderdeel 4 pagina's toelichting op de gehanteerde definitie. Gekeken is naar Microfinance, Social Business en Community investments. Het aandeel van II bedraagt 8.75 miljard Euro verdeeld in Microfinance 55%, Social Business 18%, Community investments 19% en anders 8%. NB Dit lijkt op de uitkomsten van het recente KPMG onderzoek European Responsible Investing Fund Survey, 2012.
Noot van de Blogger De II gegevens zijn niet naar landen uitgesplitst of vermeld bij de overzichten per land.

Redenen voor II
Aflopend in belang: Bijdrage aan duurzame ontwikkeling, bijdragen aan Local Community Development, Lange termijn rendement, Risico management, Financiële kansen, alternatief voor filantropie, delen van welvaart over generaties en verplichtign aan cliënt / Fiduciair.

Barrières voor II
Aflopend in belang: weinig keus , weinig ervaring en/of deskundig advies, prestatie zorgen (track record) wantrouwen jegens green washing en Risk management zorgen.

Nederland
In Nederland groeide mn duurzaam beleggen met 145% van 3,324 miljoen Euro naar bijna 20 miljard Euro. Het is daarmee Europees kampioen in groei en omvang (anderhalf keer zoveel als achtervolger Zwitserland).
Best in class beleggen groeide slechts 3,5% naar 1,1 miljard Euro nog geen tiende van de omvang in Frankrijk.
Ethisch beleggen groeide met 15,2% naar 166 miljard Euro.
Uitsluiting groeide met 34% naar 665 miljard Euro. Nederland is nog net kampioen, maar gezien de groeicijfers in Duitsland (734%) en Zwitserland (495%) zal dat niet lang meer duren.
Integratie van ESG criteria groeide met 40,6% naar 542 miljard Euro. Frankrijk is ons met 1,805 miljard (1,8 biljoen) Euro ver in vooruit gevolgd door het Verenigd Koninkrijk met 698 miljard Euro.
Engagement groeide met 24% naar 472 miljard Euro, ongeveer de helft van de omvang van het VK.

Start ESG Research Afrika
AfricaSIF.org lanceert 1e Pan-Afrikaans Research Project naar Investment Management en ESG (environmental, social and governance) en zal halverwege december over haar 1e bevindingen rapporteren. In haar onderzoek definieert AfricaSIF.org "sustainable investment" als een benadering om te investeren in alle beleggingscategoriën in Afrika waar ESG factoren proactief geïntegreerd worden in elke fase van de investerings “life cycle'.

De omvang van de ''ESG'' investeringsmarkt in Afrika bedraagt volgens IFC (International Finance Corporation) onderzoek uit 2011 125miljard US$. AfricaSIF zal ruim 500 vermogensbeheerders in alle beleggingscategoriën onderzoeken (canvassen) door enquêtes en interviews. Het online onderzoek omvat 25 vragen.Deelnemers worden uitgenodigd voor de presentatie.

AfricaSIF
AfricaSIF is een onafhankelijk pan-Afrikaans, not-for-profit kennis netwerk dat lobbiet voor duurzame ontwikkeling in het continent. Gestart in juni 2010 wordt het gerund door vrijwilligers die een netwerk opbouwen van instituten en individuen die duurzame ontwikkeling van Afrika willen bevorderen door publieke, private en filantropie investeringen in alle beleggingscategoriën, landen en stakeholders van het platform. Bron: Linked In ESG (ook in de research sub-group) linkedin


ACADEMIA & CHARI's

ABN AMRO sponsort research high-impact filantropie
ABN AMRO Private Banking gaat een internationaal samenwerkingsverband aan met het Centre for Social Investments (CSI) van de Universiteit Heidelberg. De focus in de samenwerking ligt op high-impactfilantropie voor maatschappelijke, educatieve en milieugerelateerde projecten.

Het CSI, opgericht in 2006, is grotendeels privaat gefinancierd en heeft onder meer studies gepubliceerd over de Bernard van Leer Foundation in Nederland.
Klanten, potentiële klanten en medewerkers van ABNAMRO PB hebben dankzij de samenwerking in de toekomst direct toegang tot de expertise van CSI via workshops, trainingssessies en gespecialiseerde publicaties.


II THINKING

Omydiar Network blogserie over II
In een serie van 5 blogs delen Matt Bannink, managing partner, en Paula Goldman who leads efforts to accelerate the development of the impact investing industry bij het Omydiar Network hun ervaringen met en visie op II. Omidyar Network (ON) is de stichting van e-Bay oprichter Pierre Omydiar, Blannick was er president en ook van PayPal. ON is lid van -en doneerde met USAID en de Rockefeller Foundation net 6,5 miljoen US$ aan- the Global Impact Investing Network. ON publiceert nauwelijks rapportages over haar visie en werkwijzen, een jaarverslag staat niet online (wel de belastingaangiften bij de Inland Revenu Services IRS). De blogs staan op de site van de Stanford Social Innovation Review: altijd goed voor interessante artikelen over impact investing. Het thema van de serie: Priming the Pump for Impact Investing met focus op Sectorsnot just firms, theFull Investment Continuum, Gapsin the Impact Investing Capital Curve, Do No Harm: Subsidies and Impact Investing en Government matters.

ON heeft sinds haar oprichting in 2004 tot heden 554 miljoen US$ geïnvesteerd in typically early-stage social impact organizations 40% in for-profit en 60% in not-for-profit investeringen, omdat het zowel grants geeft als II is. Het Network heeft vanaf de start een flexibile structuur die ze ten volste benut. Het Network hecht aan focus op geografische gebieden en sector ontwikkeling, bijv bij microkrediet door de mogelijkheid valuta risico's af te dekken voor microkredietinstellingen. Hiervoor moesten for-profit investeringen in bedrijven ook beoordeeld worden op hun bijdrage aan de ontwikkeling van sectoren en daarvoor moesten dus nieuwe investerings- en impact criteria worden ontwikkeld. ON pleit voor het verder opschalen van microkrediet als middel voor armoedebestrijding en heeft hiervoor een model met suggesties: 'innovators', (up)'scalers', en 'infrastructure players'. Elke speler heeft verschillende risico- en rendementprofielen, maar ze zijn allemaal nodig om sectorontwikkeling te versnellen. ON benadrukt ook het belang van politiek(e gevoeligheden)- en beleid dat de groei van bedrijven en sectoren sterk kan knechten.

IGNIA's Alvaro Rodriguez zegt het mooist: “Single firms are born, they mature, they get lazy and they die. But industries prosper over time and reach scale as competition fosters the delivery of better products at lower cost.” ON stelt dat als sector impact niet wordt ingecalculeerd er wordt onder-geïnvesteerd in mn early-stage, hoog-risico innovatieve bedrijven die een nieuwe industrie kunnen creëren of de sector dynamiek fundamenteel kunnen veranderen. 

Investeren in market innovators heeft als grote voordeel dat zij business modellen ontwikkelen, implementeren en verbeteren die niet alleen door hen zelf opgeschaald kunnen worden, maar ook gekopieerd zullen worden en verder verbeterd of met andere prioriteiten nieuwe sub-sectoren zullen ontwikkelen, kortom zoals Grameen bank de microkrediet industrie heeft gekickstart. OM pleit er voor dat sociaal gemotiveerde impact investors hier 'appropriate' risico nemen met lange termijn horizon. Daarom pleit OM er verder voor dat het ontwikkelen van meetsystemen en beoordelingswijzen van de-risking a sector , voor de aanhoudende groei van II (in die sectoren).

Investeren in market scalers kan de impact schaal enorm versnellen, zo deed de Grameen Bank er 15 jaar over om haar 1 miljoen klanten te bereiken, de Indiase copy cat, na-aper Equitas startte in 2007 en deed er minder dan 5 jaar over. Zoals gezegd kunnen zij het business model verder verfijnen en versterken. Investeren in market scalers is snel interessanter omdat hun risico rendement verhouding gunstiger is: het businessmodel en de markt zijn er al, maar voor mainstream investors zijn zij vaak nog een beetje te eng. Impact investeerders met lokale en/of sector kennis kunnen de risico's beter inschatten. Mission drift hoort wel bij marketscalers Noot van de Blogger logischerwijze uit marktaandeel- en niche overwegingen, maar ook door de druk snel veel winst te maken zoals bij (commercieel) microkrediet is gebeurd. Soms belemmert de politiek ook zulke sector groei uit angst voor sociale en economische ontwrichting door commerciële partijen (en eigenbelangen).

Investeren in market infrastructure door II wordt veelal collectief gedaan en zal geen grote winsten genereren, hoewel sommige partijen hun deskundigheid en data wel commercieel exploiteren. Inkomsten anders dan grants en netwerkvoordelen, maar bijvoorbeeld door lidmaatschappen met benefits zijn belangrijk in het businessmodel voor de lange termijn groei en zou meer aandacht moeten krijgen. Voorbeelden zijn the Global Impact Investing Network, the Aspen Network of Development Entrepreneurs en de European Venture Philanthropy Association.

ON is zo kapitaalkrachtig dat het investeert in alle drie doelgroepen, bijvoorbeeld 100 miljoen US$ in 28 microkrediet organisaties (15 not-for-profit en 13 for-profit) waarvan 2/3 market scalers en 1/3 in market infrastructure zoals MFX (een currency hedging facility for MFIs). Noot van de Blogger: market innovators waren al 25 jaar bezig toen ON instapte na 2004.

Dit derde blog wijst op het tekort aan financiering in market innovators omdat zij het hoogste risico profiel hebben en market scalers financieel aantrekkelijker zijn. De auteurs verwijzen naar het nieuwst Monitor Group rapport, “From Blueprint to Scale: The Case for Philanthropy in Impact Investing.” Noot van de Blogger: waarvan de titel uiteraard de lezer op het verkeerde been zet. Op basis van de ON blogs is investeren ipv doneren in market innovators integraal onderdeel van sector ontwikkeling waarbinnen market scalers kunnen (door)groeien. Voor vermogens- en vermogende fondsen die zowel weg (moeten) geven als impactvol kunnen investeren met hun vermogen lijkt deze II strategie me een zeer werkbaar model.

ON: Early stage investing vereist niet alleen marktkennis en excellent business judgment, maar ook het (h)erkennen van top ondernemers en teams en investeren in hun opschalingstrajecten. Dat vereist vaak veel grotere bedragen dan de relatief kleine market innovators investeringen. Recent onderzoek van de Wereldbank naar early stage funding in BOP*, arme landen wees op het tekort aan angel en seed investors die vaak enkele honderden of duizenden dollars investeren. Hun rendement staat in geen verhouding tot de transactiekosten van de grote II deals die ON maakt (gem. 1 à 2 miljoen US$). Toch wil ON kleinschaliger gaan investeren om de market innovators in eerder stadium te bereiken. *Bottom of the Pyramid

Wie gaat dat betalen?
Commercieel kapitaal is essentieel voor de opschaling van II, maar dat zal market innovators niet als serieuze investees beschouwen. (Vermogens)fondsen in de VS besteden jaarlijks 47 miljard US$, maar benutten slechts 20% van hun 650 miljard US$ vermogen voor Programme Related Investments (onder een fiscaal gunstig regime). Gaan investeren in verdienmodellen in plaats van market failures vereist volgens ON een dramatisch nieuwe manier van denken voor charities. Ontwikkelingsbanken zijn een voor de hand liggende kapitaalbron, maar lopen vast in intern beleid gericht op grote deals en volumes. ON wijst onze FMO Development bank aan als positief voorbeeld. High Net Worth Individuals met ondernemersachtergrond als Pierre Omidyar zijn promotors van II en durven te experimenteren en risico te nemen om Impact (I) katalysatoren te zijn.
 
Wanneer en waarom is geld geven of goedkoop lenen in plaats van investeren in early stage innovators gepast? 
 
Dont's
Niet als de concurrentie/concurrenten wordt/worden benadeeld door subsidies;
Niet als de subsidie niet wordt gebruikt voor opschaling of verfijning van het business model;
Niet als de belofte van II sociaal en financieel rendement wordt ondermijnd door te lage rendementen;
Niet als de ontwikkeling van de sector er niet gebaat is.

Do's
Wel als (bestaande) mark ontwikkeling wordt versneld (zeker in BOP gebieden);
Wel als andere opschalingsmodellen worden versneld of de markt infrastructuur wordt versterkt;
Wel als er een impact investeringketen mee wordt opgebouwd;

ON kijkt bij subsidiëring below market returns primair naar het inkomenspeil en de potentiële marktomvang voor de onderneming en tipt the excellent overview of segmenting the BOP door Harvard Business School Professor Michael Chu. 

Naast cherry-picking investeringen in market scalers met hoog sociaal- en financieel rendement is de ontwikkeling van de II handelsketen belangrijke door te investeren in sectoren. Microkrediet is groot met nog steeds enorm potentieel, zonne-energie is hard op weg en educatie staat aan de vooravond van een explosieve groeiperiode. Innovatie gaat eerst bijna altijd langzaam, maar daarna snel(ler) in competitieve markten dan in gemonopoliseerde markten. In de laatste markten investeren kan grote innovatie versnelling betekenen, zelfs in basisbehoeften als (drink)water voorzieningen.

Innovatie vereist experimenteren, leren en een beetje geluk op het juiste moment. Succes is gebouwd op vasthoudendheid, bedachtzaamheid en vaak op samenwerking om kracht van marktwerking en de inspiratie en passie van ondernemers in te zetten voor de toekomst van miljarden mensen.
Noot van de Blogger: Amen. Ik studeer, blog en (net)werk nog even door.

Conclusie
De serie blogs van Omidyar network zijn een interessante implementatie case van de al bijna 'klassieke' II strategie van thematisch -in dit geval in sectoren- investeren. Met 8 jaar ervaring heeft ON een eigen methodiek ontwikkeld die m.i. uitstekend als raamwerk voor andere (vermogens)fondsen kan dienen.Een profiel van de ON staat op de PAGINA Charity Cases Nederland O-Z en in de VS

Bronnen: Priming the Pump for Impact Investing: Sectors not just firms, the Full Investment Continuum, Gaps in the Impact Investing Capital Curve en Do No Harm: Subsidies and Impact Investing en Government matters
 Door Matt Bannink, managing partner, en Paula Goldman who leads efforts to accelerate the development of the impact investing industry bij het Omydiar Network op de site van de Stanford Social Innovation Review. omidyar/financials
Ned nieuwtjes uit IRS 2010: In 2010 gaf het ON 1,7 miljoen US$ aan Hivos, voor het African technoly & transparancy initiative en 65.000US$ aan Global Voices, vrijheid van media ontwikkelingslanden .

Met dank aan de tip van Jonathan Low in de ESG groep op Linked naar zijjn eigen blog philanthropists-ponder-impact.html over een (overigens matig) interview in de New York Times van Paul Sullivan met de Omydiar Network 'bloggers'.


II AGENDA SETTING
 
GIIN krijgt 6,5 miljoen US$
Begin oktober meldde het Global Impact Investing Network (thegiin.org) een donatie van 6,5 miljoen US$ (over 3 jaar) van het Omidyar Network, The
Rockefeller Foundation en de United States Agency for International Development (USAID). Het bevorderen van de toegankelijkheid van impact investing door het steunen van onderzoek, het promoten en ander sector ontwikkelende activiteiten.

De samenwerking is gericht op het opschalen en vergroten van de effectiviteit van impact investing en het bevestigen van de leidinggevende rol van the GIIN’s … as a steward of the emerging impact investing market. Meer: thegiin pdf


CHARITY 
  
Haalbaarheidsstudie verdienmodellen
De Samenwerkende Brancheorganisaties in de Filantropie (SBF) bestaand uit de vereniging van vermogensfondsen (FIN), de grote fondsenwervers in de VFI en het Instituut Fondsenwerving (kleinere en regionale fondsenwervers) hebben eind september gerapporteerd over de voortgang van hun afspraken met de overheid uit 2011. Toen werd het Convenant Ruimte voor Geven door de premier getekend (zie IINieuws 8juni11)

Transparantie, rating en impact investing?
Belangrijk is transparantie (mn van online jaarverslagen en -cijfers van vermogensfondsen en kerkgenootschappen, maar geldend voor alle ANBI* status houders), een keurmerkstelsel voor goede doelen, een gedragscode en alle leden van de brancheorganisaties zijn gemakkelijk vindbaar op internet.
* Algemeen Nut Beogende Instelling.

Haalbaarheid verdienmodellen
Met spanning kijk ik uit naar de tot 2 keer toe uitgestelde haalbaarheidsstudie naar innovatieve financieringswijzen en verdienmodellen voor maatschappelijke initiatieven (Noot van de Blogger: eerst met 6 maanden en later vanwege de val van het kabinet volgens ABNAMRO onderzoekers). Het onderzoek is afgerond en wordt binnenkort door het Ministerie van BZK gepresenteerd, (Wij gokken op 31 oktober a.s., dus niet echt binnenkort, op een congres voor gemeenschapsfondsen).

Altijd leuk is de presentatie van Geven In Nederland het onderzoek van de VU dat ook binnenkort, meestal in de cemebr dacht ik, gepresenteerd wordt en online komt te staan: vu.nl/filantropische-studies

Noot van de Blogger Op basis van het convenant zijn de kamervragen van CDA-er Pieter Omtzigt 28sept12 beantwoord. Link antwoorden-op-kamervragen-van-het-lid-omtzigt-over-de-uitgestelde-visie-over-toezicht-en-verantwoording-van-goede-doelen-van-sbf-en-regeringDenktank Filantropium inspireert
De nieuwe netwerkorganisatie van goede doelen, Filanthropium, voor bestuurders en financials van chari's, organiseerde 4okt12 haar 1e ledenbijeenkomst in de vorm van een TV-debat met camera registratie. Charles Groenhuyzen interviewde de leden en Bekende Namen in het panel over de (on)macht van het private initiatief voor het algemeen nut. 

Drie subthema’s waren: ‘de Oerknal’: de vonk die nodig is om ‘private action’ te starten; 'Vaarwel oude structuren’: over de positie van maatschappelijke leiders tegenover overheid en markt; en 'Welkom nieuwe financiering’ over de verduurzaming van financiering van ‘private action’.

Vrijwel de complete lappendeken van de filantropie was erbij, de deelnemers concludeerden o.a.: “We hebben veel meer gemeen dan we soms denken”, “We moeten allemaal uit onze comfortzone komen” en Impact is de nieuwe passie”  Bron: (Gesloten Linkedin groep) Filantropium voor leden en tweet links.


EVENT

Webinar MSCI ESG Research
MSCI ESG Research organiseert een webinar over 'ESG Integration Across Asset Classes: Fixed Income' (zie hierboven onder market) Datum: 31 Oktober 2012. Registratie msci.com/esg integration fixed income


GELEZEN 

Issue brief 1 Impact Assets
Jed Emerson et al. An Introduction to a Unified Investment Strategy for Impact Impact Assets. De 1e van 8 issue briefs (2011). 13 pag. NB De issue brief is een geactualiseerde versie van “The Investor’s Toolkit” en “Where Money Meets Mission” uit 2007 van dezelfde auteurs en anderen.IA InvestmentThemes.

 
IMPACT ASSETS
ImpactAssets is een non-profit financiële dienstenverlener die is opgezet om de hardnekkigste problemen van de wereld te helpen oplossen door (investerings) kapitaal aan te trekken (katalyseren) voor optimaal milieu, sociale en financiële impact. Het is een voortzetting met opschalingsambitie van The Giving Fund van de Calvert Foundation opgezet door het Calvert (pensioen)fonds, een VS pionier op het gebied van SRI en II. Interessant is jaarlijkse overzicht (met profiel) van de 50 grootste impact investors (firma's IIA is niet gericht op start-up's). Triodos was er in 2011 bij maar in 2012 niet meer. (Het grotere ASN beide jaren niet). Impact Assets publiceert ook een impact investeerders per thema overzicht.

Jed Emerson
De auteurs zijn Tim Freundlich, president van IA en VP Jed Emerson. Emerson schreef the Blended value map in 2003 en samen met Antony Bugg Levine Impact Investing Transforming How We Make Money while Making a Difference (uit september 2011, zie PAGINA Gelezen-bronnen) Ik heb het laatste boek gelezen en wellicht mede daardoor bevat deze issue brief voor mij weinig nieuws en dat komt ook door de aandacht voor vermogensfondsen om ook hun vermogen in te zetten om hun missie te realiseren.

II typen en doelen
De auteurs onderscheiden 3 soorten II: -1- II gericht op een mix van sociaal en marktconform risk-adjusted financieel rendement, -2- mix van sociaal en financieel rendement dat onder de marktniveau mag liggen en -3- II gericht op optimaal sociaal rendement zonder financieel rendement muv van evt belastingaftrek (mn in het kader van PRI Program Related Investment fiscale faciliteit in de VS). 
 
In de VS is het aandeel Socially Responsible Investment (beheerd door vermogensbeheerders) met 3biljoen US$ en 12% marktaandeel veel groter dan in Nederland (4,7% sparen&beleggen VBDO). Daarnaast kent de VS Community Development Investing bijna 42miljard US$ en schat het Social Investment Forum dat 177 investeringsvehikels waaronder hedge funds bijna 38miljard US$ onder beheer hebben. Op basis van het HOPE Consultancy onderzoek Money for Good (uit mei 2010, zie PAGINA Gelezen-bronnen) en JP Morgan wordt de vraag naar II mogelijkheden geschat op 120 miljard US$.

FB Heron Foundation
Als voorbeeld door vermogensfondsen wat je kan doen om je missie te realiseren via het vermogen wordt de FB Heron Foundation gepresenteerd, de II kampioen van de Amerikaanse vermogensfondsen met 45,5% van het vermogen als II belegd.

De FB Heron Foundation heeft (in 2009) 110miljoen US$ van haar 241 miljoen US$ belegd in lijn met missie. Haar 4 programma's zijn gericht op financial inclusion, ondersteunen van de ontwikkeling van ondernemingen, bevorderen van eigen huis bezit en toegang tot de arbeidsmarkt door kwalitatief goede kinderopvang. De II portfolio is als volgt verdeeld:

– 89 miljoen US$ (80%) impact investeringen met marktconform rendement in o.a. Affordable housing, vastgoed en ontwikkelingsfondsen;
– 6 miljoen US$ (5%) deposito's bij community development banks en credit unions met marktconform rendement; en
– 21 miljoen US$ (15%) program related investments mn leningen aan nonprofit interme­diairs en ontwikkelingsorganisaties.
Volgens de auteurs ontwikkelt de FB Heron Foundation zich als een soort 'private community investment trust’ die haar (financiële) middelen optimaal inzet voor het realiseren van haar missie en heeft sinds 2002 die allocatie met een factor 2,5 vermenigvuldigd. (ook bij pagina charity cases O-Z en de VS)
Bron: impactassets Impact Assets issue brief 1 door Jed Emerson et al. An Introduction to a Unified Investment Strategy for Impact Impact Assets. 13 pag. (2011?)


CASE

AMREF Flying Doctors
AMREF is in 1957 begonnen als African Medical and Research Foundation en later de Flying Doctors. In Nederland startte in 1969 Medisch Werk Afrika en maar als in 1975 Prins Bernhard beschermheer wordt wordt de steunafdeling AMREF Nederland. Inmiddels is AMREF uitgegroeid tot de grootste Afrikaanse gezondheidsorganisatie. Met voorlichting, opleiding en onderzoek richt het zich op het behoud van gezondheid (alleen voor kwetsbare jonge vrouwen in Afrika volgens de missie). Het is een internationaal netwerk met 6 (veld)kantoren in Afrika en 12 zusterorganisaties in West Europa en Noord Amerika. 97% van de medewerkers is Afrikaans.

Inkomsten
AMREF Nederland had in 2011 bijna 8,3miljoen euro inkomsten en besteedde bijna 8.4 miljoen euro. De inkomsten begroting was in 2011 en 2010 veel hoger dan werd gerealiseerd. De inkomsten uit eigen fondsenwerving bedroegen 2011 bijna 4 miljoen euro en het kreeg 9 ton van de Goede Doelen Loterijen. De subsidies van institutionele donoren (EU 1,3 miljoen euro en MinOS) bedroegen 3.3miljoen euro. Op pag.38 “Het ministerie heeft aangegeven veel te zien in de ontwikkeling van publiek-private partnerschappen, waarbij organisaties zoals de onze actief samenwerking opzoeken met bedrijven. Omdat ook wij deze ontwikkeling interessant vinden en daar toekomst in zien, zijn we medio 2011 gestart met het verkennen van de mogelijkheden op dit gebied”. Noot van de Blogger: Het lanceerde afgelopen april met Herman van Hemsbergen (Voorzitter hoofddirectie VvAA Arts&Auto) en Hans Janssen (CFO Mediq apotheken) een Business Club met 50 kopstukken uit het bedrijfsleven. Meer op amref investeert in partnerschappen


Vermogensbeleid
Uit het JV 2011 pag 51 We willen etisch (typefout van AMREF) en maatschappelijk verantwoord beleggen. Ons duurzame beleggingsbeleid geeft daarvoor heldere criteria. Beleggingen in instellingen en fondsen waarbij sprake is van schending van mensenrechten, corruptie, discriminatie, overtreding van wet- en regelgeving, productie en handel in wapens, tabak, pornografie, kinderarbeid en gedwongen arbeid is uitgesloten. De huidige portefeuille voldoet aan dit beleggingsbeleid; hierin zijn geen beleggingen opgenomen die voor AMREF ethisch onverantwoord zijn. Het beleggingsstatuut is vastgesteld in 2008, maar de beleggingen van AMREF zijn tijdens die crisis slechts 70.000 euro minder waard geworden. Wel namen de liquide middelen ten opzichte van 2007 toe met 1miljoen euro tot 2,9 miljoen euro in 2008. (Dit is bijgesteld in 2010)


AMREF hanteert een zeer defensief beleggingsbeleid in lijn met de Handreiking Verantwoord Vermogensbeheer Fondsenwerving Instellingen (uit 2009) en de Richtlijn Financieel Beheer Goede Doelen (uit 2011) Noot van de Blogger beiden van de VFI Link www.vfi.nl (oa over impact investing/missie gerelateerd beleggen) en de Richtlijn op vfi-richtlijnen

In het jaarverslag staat ook zonder toelichting: De ‘dakpanconstructie’ in de beleggingsportefeuille zorgt ervoor dat er een goede spreiding van vrijvallende fondsen is over de jaren. De nibcdirect begrippenuitleg: Deze term wordt gebruikt als een bank de spaarrente op een rekening van een bestaande klant zomaar  verlaagt en  vervolgens een nieuw (identiek) spaarproduct introduceert met een hogere rente om nieuwe klanten aan te trekken.

Vermogensbeheer
AMREF heeft 1,3 miljoen euro reserves (2011). De inkomsten uit vermogen bedroegen 125.000 euro (6% want) In de praktijk belegde het 1,8 miljoen euro in obligaties (50%) en obligatiefondsen (50%). In 2011 is niet belegd in deposito’s vanwege het minimale rentevoordeel en de onzekerheid over de renteontwikkelingen. Er is dus ook geen gebruik gemaakt van de dakpanconstructie.

Transparantie
AMREF is verder weinig transparant, zelfs de 'huisbankier' wordt niet bij naam genoemd, wellicht vanwege de dakpannen constructie voor deposito's maar daar wordt geen gebruik van gemaakt. KPMG is de accountant. Omdat er in 2010 veel is gekocht heb ik in dat JV gekeken. Daar staat omdat de rente laag was en de verdeling met liquide middelen werd bijgesteld. Ook bezat het een aantal fondsen die niet 100% beantwoorden aan het beleggingsbeleid (uit 2008). Welke fondsen werden gekocht en verkocht staat er helaas niet bij. Ook werd in dat jaar de 'dakpanconstructie' in ere hersteld.

Conclusie
AMREF Flying Doctors is gezien haar beleggingsbeleid een verantwoord en duurzaam belegger. Of het een impact investor is, is niet af te leiden uit het jaarverslag. Gezien haar zeer defensieve beleggingsbeleid is het aandeel perpetuele obligaties (in 2010) wellicht wat hoog, omdat deze juist als risicovol(ler) worden gezien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten