15 maart 2011

Impact Investing Nieuws 15maart2011

Welkom op dit (2)wekelijks blog!


Deze keer: AXA neemt Head Responsible Investment aan. Het World Economic Forum nodigt Lucas Simons uit. Rabobank duurzaam beheer en SNS asset management groeien als kool, het belang van impact investing als aparte beleggingscategorie volgens zakenbank JP Morgan en de GIIN. Een nieuw artikel van Michael Porter en het Leger Heils over missie gerelateerd investeren.

MARKETPLACE

AXA IM
Matt Christensen, nu nog directeur van Eurosif, de europese koepelorganisatie van duurzame beleggers organisaties wordt per mei Hoofd Responsible Investment for AXA IM. Zijn benoeming toont dat AXA IM zich op dit gebied wil positioneren als serieuze partij.
Link http://www.axa-im.com > pressandknowledgecentre > news

NETWORKING
Het World Economic Forum (WEF), heeft Lucas Simons uitgeroepen tot Young 
Global Leader 2011 voor zijn toewijding en prestaties op het gebied van 
duurzame handel, landbouw en plattelands-ontwikkeling. Het WEF is een 
prestigieuze internationale organisatie die streeft naar verbetering van de wereld
door samenwerking van zakelijke, politieke, academische en andere leiders. 
Lucas Simons is oprichter en CEO van NewForesight en ForeFinance, 
bestuurslid van de VBDO en was de enige gehonoreerde uit Nederland.
Link       http://www.newforesight.nl/page/ForeFinance

CHARITIES & FOUNDATIONS
In het Financieel Dagblad van 12mrt11 stond een artikel over goede doelen (p. 39). In de 'box' dit interessante feit: de helft van de 3000 a 4000 Nederlandse fondsen is na 1990 gecreeerd. “Veel vermogende particulieren (ongeveer de helft) kiezen ervoor nog tijdens hun leven een deel van hun vermogen in een fonds te stoppen, zodat ze zelf kunnen zien wat er met het geld gebeurt”.Vraag van de blogger: Waarom een fonds oprichten, als je ook direct impact investor kunt zijn? Link verenigingvanfondsen


FACTS & FIGURES

De Rabobank, de grootste bank van Nederland met een marktaandeel van circa 40% (sparen) publiceerde 3 maart j.l. haar jaarcijfers over 2010. In het jaarverslag staat op p.31 “van de totale beleggingsportefeuille wordt 7% duurzaam belegd”.

Op p.7 Totaal Duurzaam Beheerd & Bewaard vermogen klanten (in miljard euro) 
2010 11.885
2009 16.438
2008 11.506
2007 14.024
2006   3.604

Tot Duurz financieren
2010  5.642
2009  6.455
2008  6.228
2007  5.188
2006  4.257

Interessante cijfers, 15% groei in 2010 bij beheren en bewaren en de afgelopen 5
jaar bijna x6! Maar de duurzame financieringen zijn in 2010 juist weer afgenomen
(-12,5%).NB De cijfers wijken nogal af van de VBDO rapportage over duurzaam
sparen en beleggen in Nederland (2009). Dat komt wellicht o.a. doordat Rabobank
ook haar Zwitserse dochter Sarasin (100% duurzaam) meetelt op haar totaal. 
(Omvang duurzaam vermogen Sarasin in 2010 8.829 miljoen euro)

SNS Asset Management jaarcijfers 2010
Het beheerde vermogen in verantwoorde Responsible Index-fondsen nam in 2010
toe van 784,66 miljoen euro tot 1.006,9 miljoen euro (+28%). Wereldwijd heeft
SNS Asset Management momenteel € 283 miljoen uitgezet in microfinanciering.
De microfinancieringfondsen werden gesloten, ondanks aanhoudende vraag van
beleggers. In verschillende regio’s vertoont deze markt tekenen van verzadiging.
Eind 2010 is het SNS African Agricultural Fund geopend dat gaat investeren in
boerderijen in zuidelijk Afrika. Het fonds zorgt voor operationele continuïteit via
een bedrijf dat de verhuur van landbouwgronden aan boeren coördineert. Met
duurzame teeltcriteria en arbeidsomstandigheden (onderwijs, ontwikkeling en
gezondheid).

SNS heeft voor haar externe klanten zoals (semi-)institutionele beleggers,
pensioenfondsen en verzekeraars, charitatieve en religieuze instellingen:
  • Impact investing, gericht op verbetering van de omstandigheden van mensen met een laag inkomensniveau en van de lokale economie in achterstandsgebieden.
  • Verantwoord beleggen op basis van ESG-uitsluitingscriteria (Environment, Social en Governance), inclusief een actief stembeleid en kritische betrokkenheid bij het bestuur van de ondernemingen op ESG-aspecten.
Link snsreaal2010


GELEZEN AANRADER
Zakenbank JP Morgan (global research) publiceerde november 2010 'Impact Investing: an emerging asses class'. Een onderzoek op basis van ruim 1100 projecten op het gebied van microfinanciering (30%), landbouw (20%), huisvesting (13%), energy (5%) gezondheid (4%), onderwijs (3%) en water (1%). Input van 24 vermogensfondsen, de Global Impact Investing Network (GIIN) leden. Zoals vorige week al gemeld, de auteurs zien winstmogelijkheden tussen de 183 and 667 miljard US$ en investeringsmogelijkheden tussen de 400 miljard US$ en 1 biljoen US$ in de komende tien jaar. Mn ontwikkelende markten hebben een gunstig perspectief (p.10) en uitgesplitst naar sector (p.39). Het gunstigt lijkt huisvesting, microfinanciering is helaas weggelaten. 

Om impact investment als aparte beleggingscategorie te ontwikkelen ijveren de onderzoekers (en opdrachtgevers) voor professionalisering: een 'eigen' overzichtelijke en toegankelijke markt, samenwerking, deskundigheidsbevordering etc. Interessant is dat bij het overzicht van de betrokken spelers op p15-16 (ontwikkelingsbanken, philantropie, (zaken- en duurzame)banken, vermogens-beheerders, pensioensfondsen/institionele beleggers, 'investment boutiques', bedrijven en community development finance institutions) de categorie informele investeerders ontbreekt. 

Impact investment -in de 1105 onderzochte projecten- bestaat uit private leningen (60%) of private investering (bijna 30%) en zij vertegenwoordigen de helft van de totale investering (p.30). NB Het rapport noemt het SNS African Agricultural Fund als expliciet voorbeeld van een 2e generatie impact investing activiteit, die gestart kan worden als vervolg op de succesvolle (gesloten) microfinancieringsfondsen (p.20).
Link thegiin.org resources > 11.29.10

ACADEMIA
Michael Porter een Harvard professor, publiceerde afgelopen januari een artikel in de Harvard Business Review 'The Big Idea: Creating Shared Value'. In het artikel “Capitalism is an unparalleled vehicle for meeting human needs, improving efficiency, creating jobs, and building wealth. But a narrow conception of capitalism has prevented business from harnessing its full potential to meet society’s broader challenges”. Porter is de man die in 1999 de vermogensfondsen in de VS wakker schudde met zijn HBR artikel 'The business of Giving' met de opvallend wetenschappelijke zin 'money is pissed away on activities that have no impact. Billions are wasted away on ineffective philantropy'.

CASE LEGER DES HEILS
Het Leger des Heils, een van de grootste fondsenwervers van Nederland en initiatiefnemers van het rapport 'Investeren in een betere wereld' van Prof. Dr Harry Hummels bedoeld als basis voor beleid voor de goede doelen sector, zegt dit op haar site over haar beleggingsbeleid:

Portefeuille missiegerelateerde investeringen
De huidige portefeuille missiegerelateerde investeringen ad ca. € 2 miljoen kan worden uitgebreid tot € 5 miljoen. Het Leger des Heils heeft haar externe vermogensbeheerders (blogger: Staal en Schretlen) gevraagd om de mogelijkheden te onderzoeken om actief te beleggen in gebieden die rechtstreeks samenvallen met de doelstellingen van de organisatie. Noot van de blogger: ben benieuwd naar het jaarverslag over 2010!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten