24 maart 2011

Impact Investing Nieuws 24 maart 2011

Deze keer ASN groeit, duurzame stroom doet het niet goed, Rien van Gendt over samenwerken met de overheid, een artikel uit Australie, het Monitor Institute rapport uit 2009 en het Prins Berhard Cultuurfonds.

MARKETPLACE 2X DUURZAME ENERGIE

Beleggen in groene stroom levert weinig op 

Fondsnieuws.nl nam een berichtje over van de Financial Times en concludeerde dat groene stroom beleggers niet veel opgelevert. Het Spaanse energiebedrijf Iberdrola verkocht drie jaar geleden twintig procent van zijn duurzame dochteronderneming. De dochter is de grootste aanbieder van windenergie ter wereld. Beleggersbetaalden 5,30 euro per aandeel. De koers kwam hier nooit boven. Vorige week maakte Iberdrola bekend de aandelen voor 3 euro er stuk terug te kopen. En Iberdrola is niet het enige bedrijf in de sector dat teleurstelde. De hele sector laat volgens de krant een under-performance zien. De sector heeft behalve van de financiële crisis, last van onzekerheid op wet- en regelgevinggebied en een afgenomen vraag naar energie. Alleen het CO2 beleid van overheden stuwt de vraag en de sector nog. Google fondsnieuws beleggen groene-stroom

Duurzame energie: beetje besparen door flinke subsidie.
Een merkwaardig bericht op belegger.nl, een site die doorgaans weinig belangstelling heeft voor duurzaam as in maatschappelijk verantwoord beleggen. Het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) onderzocht voor Energie-Nederland (energieproducenten en handelaren) de mogelijke besparing voor de samenleving van een verplicht aandeel duurzame energie. De samenleving bespaart dan 1,3 miljard euro van 2013 tot 2020, oplopend tot 2,4 miljard als Nederland kiest voor samenwerking met een ander land, bijvoorbeeld Zweden. De subsidies die hiermee zijn gemoeid kunnen volgens ECN oplopen tot 15 à 20 miljard euro over de periode 2011-2020. Het kabinet zoekt namelijk wegens de bezuinigingen naar alternatieven voor de productie van duurzame energie met subsidies. Netto kosten zijn wel 13,5 a 17,5miljard euro..........maar daarmee wordt dan geinvesteerd in de ambitie om in 2020 14% duurzame energie te consumeren.
Link http://www.belegger.nl/nieuws/102768/ECN_verplicht_aandeel_duurzaam_spaart_kosten

FACTS&FIGURES

ASN in 2010
De 50jarige -en daarmee oudste duurzame bank van Nederland- had een mooi lustrumjaar. Het vermogen onder beheer nam toe tot ruim 9,3 miljard euro (+1,8 miljard euro of 24 procent). De tegoeden op spaar- en betaalrekeningen groeiden tot 8,0 miljard (+1,6 miljard of 26 procent) en het vermogen van de duurzame beleggingsfondsen nam toe tot bijna 1,4 miljard euro (+186 miljoen euro of 15 procent). De nettowinst was 74% hoger dan in 2009 en kwam uit op (maar) 43,1 miljoen euro. Het klantenbestand groeide met bijna 46.000 nieuwe klanten tot bijna 517.000 klanten (+10 procent).

Beleggingsfondsen Bijna alle beleggingsfondsen onder beheer van ASN Beleggingsinstellingen presteerden goed. Het ASN Aandelenfonds (met 320,68 miljoen euro inleg) haalde 17,9% rendement. Het ASN Milieu & Waterfonds (met 209,25 miljoen euro inleg) haalde 18,3% rendement en het ASN Small & Midcap Fonds (met 54,27 miljoen euro inleg) haalden 42,3% rendement.

Nieuwe dienstverlening voor vermogenden
ASN begon met Vermogenbeheer met een inleg tot 250.000 euro onder leiding van ervaren vermogensbeheerder Jan Willem Nieuwenhuys. Hij verdiende zijn sporen als beheerder en in de raad van toezicht van Oikocredit, de VBDO, PYMWYMI (put your money where your mouth is) en geldt als een pionier op het gebied van duurzaam investeren. ASN verwacht een behoorlijke groei in groene duurzame financieringen, zowel in duurzame energiebronnen als in bedrijven die zich specialiseren in energiebesparing. ASN wil vermogende particulieren met de nieuwe dienstverlening meer persoonlijke aandacht en advies bieden.
Bron Persbericht en Jaarversalg ASN2010 p-plus

ACADEMIA
Kylie Charlton, Social Investment Fellow at the Centre for Social Impact (CSI) van de University of Western Australia publiceerde een webartikel 'Impact investing: do we need to redefine fiduciary duty?' Haar argumentering is overtuigend, waarom niet bijna 2 x zoveel effect door 10% van het vermogen te oormerken voor impact investing ? Zij verwijst ook naar het recent gepubliceerde 'draft' Charity Investment Matters van de UK Charity Commission. Link blog.csi impact-investing-do-we-need-to-redefine-fiduciary-duty

POLICY & POLITICS
Rien van Gendt, voorzitter van de Samenwerkende Branchorganisaties Filantropie pleit er in het Vakblad Fondsenwerving voor 'dat Marc Rutte zelf de regie zou kunnen pakken in actieve samenwerking van overheid en filantropie'. Tot nu toe is impact investing weinig gebaat bij dit liberale kabinet. De heffingskortingen voor bestaande groene en culturele beleggingsfondsen en particulier durfkapitaal worden afgebouwd en de naamgeving van de Geefwet lijkt weinig belovend, Het gaat kennelijk om 'geven', in plaats van overheidsubsidie, dat is dan wel weer een. verbetering.
Bron: 'Marc Rutte zou zelf de regie moeten nemen' in Vakblad Fondsenwerving feb/mrt, p.35-37. Link verenigingvanfondsen

Noot van de blogger: Rutte cum sui zouden eens kunnen kijken naar het Global Partnership Initiative van het US State Department Link state.gov partnerships

GELEZEN
Gefinancierd door de Rockefeller Foundation, Annie E. Casey Foundation, W.K. Kellogg Foundation, en JPMorgan Chase Foundation onderzocht The Monitor Institute de mogelijkheden voor impact Investing in 2009. 'Investing for Social and Environmental Impact: a design for catalyzing an emerging Industry'. Enkele citaten uit de executive summary/inleiding.
Impact investors want to move beyond socially responsible investing which focuses primarily on avoiding investments in harmful companies or encouraging improved corporate practices. .. they actively seek to place capital in businesses and funds that can provide solutions at a scale that purely philantropic interventions cannot reach”.. “The pressing question is whether impact investing will remain a small disorganized underleveraged niche for years or even decades to come. (...) Will the industry fulfill it's clear promise, making this new domain a major complementary force for providing capital, talent and creativity needed to adress pressing social and environmental challenges.” Ook hier veel aandacht voor 'community development', microfinanciering en schone technologie. Jammer genoeg drie terreinen die in Nederland nog nauwelijks ontwikkeld zijn, als beleggingsoptie 'on hold' zijn en waarvan de fiscale heffingskorting wordt afgebouwd. Volgende keer meer. Link thegiin

CASE CULTUURFONDS
Het Prins Berhard Cultuur Fonds, een van de meest vermogende fondsenwervers van Nederland is een van de initiatiefnemers van het rapport 'Investeren in een betere wereld' van Prof. Dr Harry Hummels. Het Cultuurfonds geeft online al uitgebreid informatie over haar beleggingsbeleid “het Fonds (vindt) het van groot belang om zijn eigen vermogen maatschappelijk verantwoord te beleggen en ook op die manier positief bij te dragen aan de maatschappij. Hierbij zijn een verantwoord beheer van de beleggingen en de maatschappelijke rol van het Cultuurfonds leidend, en richt het verantwoord beleggen zich op de lange termijn”. Haar fiduciair vermogenbeheerder (SEI) wordt vermeld en een kopie van het F&C beleid, “waarbij bedrijven direct worden aangesproken op niet-duurzame activiteiten en wordt actief gebruik gemaakt van het stemrecht op aandelen”. 
 
In 2009 bezat het Cultuurfonds aan (geoormerkte) Fondsen 100.657.571 euro en aan Reserves 60.483.648 euro (Bron: CBF). Het Cultuurfonds heeft een deel van het vermogen bestemd voor investeringen in het Cultuurfonds voor Monumenten (ultimo 2009 € 22,4 miljoen) als onderdeel van haar Missie gerelateerde investeringen. Ook het Jaarverslag 2009 is heel gedetailleerd. Rendementen per jaar worden vermeld (2009: 8%, 2008: -3,2%, 2007: 2,6% ev) en de portefeuille allocatie. Obligaties 85miljoen euro (65%), aandelen 34 miljoen euro (26%), vastgoed 5,5miljoen euro (4%) en hedge funds 5,5, miljoen euro (4%). 
NB Dit wijkt af van het (actuele?) portefeuille verdeling volgens de website.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten