15 november 2013

Impact Investing Nieuws 15november 2013

Deze keer een nieuwe PAGINA: een impactinvestingportfolio voor de kleine public equity belegger en veel market nieuws: Morningstar tipt duurzame koopjes, Nationaal Energiefonds, ABNAMRO Social Impact Fonds investeert in Nudge en Goldman Sachs start ook Social Impact Fund. Crowdfunding voor zonnepanelen bij Greencrowd. Investeren in gezonde voeding? Innovaties op Voedingvooruit. F&F Hernieuwbare energie wereldwijd door UNEP, Media: the Economist over het Omydiar network. Metrics: UNEP onderzocht ook impact KPI's. Academia: Innovating for Shared Value in de HBR en Gelezen: From the Margins to the Mainstream, het World Economic Forum rapport voor II. Events: ASN, UniMaastricht/MIT en Duisenberg School of Finance.


MARKET

Morningstar tipt duurzame koopjes
In het kader van de Week van het Duurzaam Beleggen begin oktober keek Maarten van de Pas van Morningstar naar duurzame in de Dow Jones Sustainability Index en volgens de eigen aandelen analisten onder-gewaardeerde aandelen. Het lijstje favorieten: Nestlé (Zwitserland), Abbott Labs (USA), ANZ Bank (Australië) en BG Group (VK).

Nestlé (dat ik deze week ook tegenkwamen als impact economy case, zie Academia HBR) omdat het met een uitgebreid wereldwijde distributieplatform en een gevarieerde productportefeuille dat het gehele supermarkt assortiment aanbiedt en opnieuw naar kostenbesparingen streeft. Nestlé is toonaangevend spelers in verschillende categorieën: dranken (mn duur flessenwater), zuivelproducten, zoetwaren en huisdierverzorging. Ruim 20 merken van Nestlé halen elk jaar meer dan 1 miljard US$ omzet. Het wil Pfizer’s babyvoedingsdivisie over nemen voor 5 keer de omzet in 2012 en bijna 20 keer het bedrijfsresultaat (EBITDA). De divisie haalt 85% procent van de omzet uit sneller groeiende opkomende markten en heeft een solide winstgevendheid.
Bij Nestlé komt ongeveer 45% van de omzet uit de opkomende markten. Investeringen in de productie- en distributie-infrastructuur in opkomende markten zijn noodzakelijk om mee te kunnen groeien. In ontwikkelde markten speelt dat (A) merken trouw neemt af door de crisis en de kwaliteitsverbetering bij lager geprijsde producten werkt ook tegen een eventuele terugkeer naar A-merken na de crisis. Morningstar is ietwat sceptisch over doelstelling van het management van Nestlé van 5-6 procent interne jaarlijkse groei en voorspelt op lange termijn een lagere groei en kenmerkt het als een defensief aandeel. Link
Duurzaamheidsscores van topsector leader Nestlé volgens SAM. (Zie ook voedingvooruit hieronder)

Abbott Laboratories: voedingssupplementen, medische apparatuur en hulpmiddelen, diagnostiek en generieke merkmedicijnen. Abbott opereert hiermee in markten met aantrekkelijke marges, maar het blijft achter qua winstgevendheid bij de concurrentie. Morningstar is positief over het efficiëntie beleid zoals het stroomlijnen van de distributiekanalen en het opbouwen van productie in lagelonenlanden als China en India.
Abbott is sterk in ontwikkelde markten en heeft heldere groeivooruitzichten op
opkomende markten door vroege investeringen in de infrastructuur. De generieke merkmedicijnen kunnen ook groeien in deze markten maar door distributie via apotheekketens en artsen en dat is goed voor het merk. In de divisie medische apparatuur en hulpmiddelen heeft Abbott een volgende generatie van zijn producten gelanceerd, maar verdere innovatie is nog niet in zicht volgens Morningstar m.u.v. vasculaire (bloedvaten) therapie en en diabetes (glucosemeters en teststrips). De divisie (kern)diagnostiek biedt kansen, maar Abbott loopt achter in de groeiende markt voor moleculaire diagnostiek. Bekijk de duurzaamheidsscore van Abbott Labs (SAM) Noot van de Blogger Abbott is opgenomen in de S&P Dividend Aristocrats lijst.

ANZ Bank, of Australia & New Zealand Banking Group, de 3e grootste bank in Australië en de grootste bank in Nieuw-Zeeland en de Pacific-regio. Het biedt alle bancaire en financiële diensten aan consumenten, kleine bedrijven en grote ondernemingen. ANZ Bank is nu wereldwijd actief in 32 (Aziatische) markten en de thuismarkt wordt beschermd door hoge toegangsdrempels voor banken van buitenaf. Door dit gebrek aan concurrentie hebben banken in Australië flink winstgevende activiteiten door hun pricing power, efficiënte schaalgrootte, lage kosten en vertrouwde merken. De huizenprijzen in Australië zijn kwetsbaar voor een daling, door het hoge niveau maar Morningstar denkt dat het risico meevalt.
ANZ Bank streeft naar groei op lange termijn door "super-regionale" financiering van handel en investeringen in de regio Azië-Stille Oceaan, Australië en Nieuw-Zeeland. Ze richt zich op grondstoffen, agribusiness en infrastructuur. Morningstar is positief over de strategie maar op lange termijn en er zit risico in dit experiment dat beoogt dat de omzet in Azië-Pacific eind 2017 goed is voor 25 tot 30 procent van de totale winst van ANZ Banking Group. Duurzaamheidsscore van ANZ Bank 

BG Group wint vloeibaar aardgas (liquefied natural gas of lng Noot van de Blogger een relatief schonere fossiele brandstof) en is daarin een toonaangevend wereldwijde speler. Daarnaast investeert in de offshore olieproductie in Brazilië. Duurzaamheidsscore van BG Group (SAM)


Nationaal Energiebespaarfonds
De Rabobank en ASN Bank gaan het Nationaal Energiebespaarfonds van minister Blok van Wonen en Rijksdienst uitvoeren na een succesvolle tender onder private financierders. Het Nationaal Energiebespaarfonds biedt huizenbezitters goedkope leningen voor energiebesparende maatregelen. De regeling geldt voor dak-, vloer- en gevelisolatie, zonneboilers, hoog rendement beglazing en energiezuinige kozijnen. Ook voor maatwerkadvies voor energiebesparing kan worden geleend. De looptijd is 7 of 10 jaar en de bedragen variëren tussen 2.500 en 25.000 euro. De rentes die woningeigenaren gaan betalen zijn aftrekbaar en liggen waarschijnlijk tussen 3 en 3,5 procent, afhankelijk van de hoogte en looptijd van de lening.

In het revolverende fonds zit 300miljoen Euro: 175miljoen van de Rabobank, 50miljoen van de ASN Bank en 75miljoen van het Rijk. Het Rijk heeft de 75miljoen gereserveerd voor particuliere huiseigenaren maar ook 75miljoen euro voor verhuurders. Voor de verhuurders wordt een aparte structuur opgezet en hun regeling gaat medio 2014 van start. Op Prinsjesdag '13 is een extra bedrag van 35 miljoen euro geserveerd, maar dit bedrag is nog niet toegewezen. De regeling voor huizenbezitters moet 1 december van start gaan, maar zowel de Europese Commissie als de Autoriteit Financiële Markten moeten het fonds nog goedkeuren. Bron: Rijksoverheid/rabobank-asn-bank-en-rijk-stappen-samen-in-nationaal-energiebespaarfonds


Social Impact Fonds ABN AMRO investeert in Nudge
Een verrassende 1e investering van het Social Impact Fonds van ABNN dat in Nederlandse groeionderneming investeert. Het is Nudge (zetje) geworden een 'duurzaamheidsplatform' om de duurzame samenleving sneller dichterbij te brengen op een economisch verantwoorde manier. Het zoekt samenwerking met onderwijs, wetenschap, overheid en het bedrijfsleven om consumenten-initiatieven te versnellen. Voor duurzame initiatieven van overheden of ondernemers zoekt het geïnteresseerde consumenten. Ze hebben hun visiedocument op de site staan: visiedocument-Nudge

Criterium voor ABNAMRO is dat Nudge naast financiële doelstellingen, een maatschappelijk doel heeft en dat het bedrijfsmodel een vernieuwend karakter heeft. Bron: abnamro/1e-investering-social-impact-fonds-abn-amro-nudge

Noot van de Blogger: Ik was Nudge al eerder tegengekomen tijdens door Herman Mulder, voorzitter van the Global Reporting Initiative, World Connector en voormalig ABNAMRO vice president. Hij noemde het een belangrijke impact investing mogelijkheid. Met 20 jaar chari marketing ervaring was ik wat cynisch, nog in online platform, maar door de betrokken mensen en het instappen van een grote groei financier ben ik nu nieuwsgierig geworden. Als ik iets geleerd heb de afgelopen 3 jaar is dat het team en marketingbudget doorslaggevend (kunnen) zijn. Het benutten van internet als medium om te verbinden en vraag en aanbod te faciliteren is zo voor de hand liggend. Toen ik door Society Impact Platform gevraagd werd wat de Next step is nav mijn presentatie op 23okt13 Social-entrepreneurs-and-or-europe and the Netherlands kon ik dan ook niet anders antwoorden dan: een online platform voor social entrepreneurs en impact investors.
Na het succes van mijn verzoek aan het nieuwe crowdfundingplatform greencrowd ga ik nu eerst de grotere Nederlandse crowdfundingpplatforms benaderen.


Goldman Sachs Social Impact Fund
Goldman Sachs heeft een innovative “impact investing” strategie waarmee het de private kapitaalstroom door investeringen en leningen wil benutten voor kritieke publieke noden en om achterblijvende gemeenschappen te transformeren tot kansrijke buurten. Goldman Sachs is zelf actief met haar Foundation die gericht is op werk en inkomen en door haar deelname aan de New York Prison Social Impact Bond van de voormalig burgemeester Bloomberg (en zijn foundation). Nu lanceert Goldman Sachs als eerste financial in haar thuisbasis – net als het ABNAMRO Social Impact Fonds- ervaring op te doen met impact investing in eigen land.

Op de webpage een link naar een overzichtelijke figuur met de kenmerken van het fonds: het heeft een omvang van 250miljoen US$. Het Fonds wordt gesponsord door de Urban Investment Group (UIG), die de afgelopen 12 jaar al ruim 3miljard US$ investeerde in GS capital voor impact investing opportunities. Hierdoor is zij geschikt om binnen de VS impact investing deals te vinden, beoordelen en uit te voeren.

De Social Impact Fund Investment Strategy focust op 3 terreinen:
Buurtontwikkeling: betaalbare huisvesting, gezondheidszorg, scholen, ontmoetings ruimten en dienstverlenende retail.
Werk (inkomen) en sociale ondernemingen (for- en non-profit intermediairen) die essentiële diensten bieden aan achterblijvende gemeenschappen.
Sociale Innovatie Financiering: voor de ontwikkeling van gemengde projecten voor kwaliteitsimpulsen voor de omgeving. Sociale, financiële en onderwijsdiensten voor laag- en modale-inkomensgroepen door innovatieve fondsenwerving inclusief social impact bonds. Bron: Goldmansachs/impact-investing pdf Factsheet Impact-investing/Factsheet


SOCIAL MARKETS
De eerste Nederlandse social impact bond komt eraan! Meer nieuws volgt zsm.

SOCIAL IMPACT BONDS

(SIB) in Nederland!?
SIB worden nu aangeboden op de site van het Agentschap NL van de Rijksoverheid, dat diensten biedt aan ondernemers met duurzame, innovatieve of internationale ambities. Bijvoorbeeld subsidies, kennis en het vinden van partners. SIB's zijn een Toolbox Financieringsconstructie (TFC) waarbij Toekomstige besparingen worden ingezet als prestatievergoeding. Alleen als de doelstellingen worden gehaald, wordt de prestatievergoeding uitbetaald. Onderstaande tekst komt van de site.

Doelgroepen zijn: Rijk, provincies, gemeenten, corporaties (toe te passen voor) ontwikkelaars, beleggers, particulieren.

Werking Private partijen financieren het opzetten en uitvoeren van een overheidsprogramma dat gericht is op het verbeteren van de positie van een bevolkingsgroep en daarmee op het behalen van maatschappelijke besparingen. Als de maatschappelijke doeleinden zijn behaald, vindt er voor de overheid/gemeente een besparing plaats. Afhankelijk van de vooraf gemaakte prestatie-afspraken ontvangen de investeerders een rendement in relatie tot de effectiviteit van het programma. Worden de beoogde besparingen niet door het programma gerealiseerd, dan hoeft de overheid/gemeente het geïnvesteerde geld niet terug te betalen.

Trefwoorden (?) maatschappelijk belang, particulier investeren, risico-investeren, alternatieve investeerders.
Voor- en nadelen Sterk: Zonder extra geld uit te geven toch doelstellingen behalen; Betrekken private sector bij publieke doelen.
Zwak:Relatief onbekend; Lastig om doelstellingen te kwantificeren.
Fiscale gevolgen Gevolgen voor publiekrechtelijk lichaam: niet bekend
Gevolgen voor belastingplichtigen: niet bekend
Bijzonderheden Innovatieve constructie voor Nederland; Kan ook om grotere gebieden gaan.
1 Voorbeeld: Petersborough Prision (Engeland) voor meer voorbeelden zie IINieuws/social-impact-bonds Noot van de Blogger: Meer informatie Value capturing Daar staat: 'Terugploegen' Door baten op te nemen in de businesscase kunnen projecten - die in eerste instantie als onrendabel zijn beoordeeld en daardoor lastig te realiseren, maar waarvan waardeontwikkeling vaststaat - toch ontwikkeld worden.


AWARD

Think Capital beste indexbelegger
Het Nederlandse Think Capital won dit jaar de 1e, want een nieuwe, prijs voor de beste indexbelegger van de de website Belegger.nl Volgens de vakjury maakt Think: producten die teruggaan naar de basis en beleggers de mogelijkheid bieden om gespreid te beleggen tegen lage kosten. Maar ook vanwege het productassortiment (thema's), de lage kosten en het educatie aanbod voor beleggers. In de vakjury zaten: Jan Maarten Slagter (VEB), Jaap Koelewijn (Nyenrode), Koen Laarhoven (Vermogensbeheer.nl), Giuseppe van der Helm (VBDO) en Corné van Zeijl (SNS). Andere genomineerden waren gerenommeerde partijen als iShares, SPDR, ETF securities en Amundi.

Think lanceerde in mei een etf met de 250 meest duurzame bedrijven en gescreend op de lijst van uitsluitingen van goede doelen in Nederland. Die etf heeft het goed gedaan met 8% rendement, de 1e uitkering ontving is van de week. Meer in IINieuws 15juni13 Noot van de Blogger: Nu nog een impact etf s.v.p.

Bron: Thinketfs.nl/beste-indexbelegger en Belegger.nl/gouden-stier Volgende keer aandacht voor de groene stier van 2012 voor duurzame en groene fondsen. De kanshebbers waren: het ASN Duurzaam Mixfonds, het Kempen SeNSe-fonds, Triodos Sustainable Equity Fund, Robeco Duurzaam Aandelen en RobecoSAM Sustainable Healthy Living Fund. De behaalden rendementen tot nu toe voor dit jaar, liggen tussen de 8 en 25 procent.


CROWDFUNDING

Groene crowdfunding
Ik vond op Nudge een groen crowdfundingplatform Greencrowd dat medio oktober van start ging voor de financiering van duurzame-energie-projecten (m.n. zonnepanelen) door burgers in hun eigen leefomgeving. Op de site kan gezocht worden op provincie. De financiering is voor maatschappelijke organisaties zoals scholen, sportverenigingen, ziekenhuizen, een brandweerkazerne, complete gemeenten etc. Je kan ook doneren, aan het project bij de Montessorieschool was dat ruim 10.000euro(!)

Voordat een project op de website komt, wordt het volledig geanalyseerd en zijn de bijbehorende risico's in kaart gebracht. Een samenvatting van deze risico analyse staat bij het project. Er zijn nu 12 projecten waarvan 8 al gefinancierd zijn met in totaal bijna 300.000 Euro. De gemeente Leeuwarden en het Prinses Máxima Centrum in Utrecht zoeken nog investeerders. Voorbeeld: in Leeuwarden is de rating A en de looptijd van de investering 10 jaar. De maximale inleg is 15.000euro zodat veel mensen kunnen participeren. Het jaarlijks rendement is minimaal 4% en verder afhankelijk van de opbrengst van de zonnepanelen:, bij minder dan 950 kWh per kWp per jaar: 4%, tussen 950 en 1.000 kWh per kWp per jaar: 4,5% en boven 1.000 kWh per kWp: 5%.

Greencrowd is een stichting zonder winstoogmerk, als winst wordt behaalt (de fee is 100euro + 3% van de financieringskosten, minimaal 1250euro), dan worden deze besteed aan de realisatie van maatschappelijk verantwoorde projecten. Greencrowd is opgericht door Jan Willem Zwang en Martin Marquerin. De directeuren van Greencrowd verrichten al hun werkzaamheden voor de stichting onbezoldigd. De links/partners verwijzen naar commerciële bedrijven. Bron: Energiebusiness/greencrowd-financiert-duurzame-energieprojecten-via-crowd

Vraag van de Blogger: Zouden zij en hun (betaalde) medewerkers mee werken aan Greencrowd en hun deskundigheid inzetten om de financieringen van de projecten rond te krijgen? Bij Greenspread dat 660 zonnepanelen plaatste op het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem staat: Green Spread adviseert organisaties over (het exploiteren van) duurzame energie en het terugdringen van het energieverbruik. Het liefst zetten wij ook direct de vervolgstap door projecten daadwerkelijk te ontwikkelen. Het vinden van passende antwoorden op de financieringsvraagstukken is daarbij onze specialiteit. Wanneer u zelf niet wil of kan investeren, dan doen wij al snel de suggestie om ons eigen geld in te brengen. En 'Door business cases fiscaal te structureren en aan participatiemodellen te werken (denk aan stichting Greencrowd), hebben wij duurzame projecten meerdere malen in de realisatiefase geholpen'. Ook bij Greenspread geen namen, wel gezichten. Maar Triodos bank investeert in Greenspread: Triodos/mijngeldgaatgoed en Kamerlid Liesbeth van Tongeren Groen Links is net lid van de Raad van Advies geworden. Andere greencrowd partners zijn een zusterbedrijf van Greenspread voor duurzame energie levering (vergunning sept13) en een Achterhoekse duurzaam energiebedrijf. E.e.a. hangt onder de GSI Groep, meer in het FD/energieondernemers-bundelen-expertise. Achter GSI zitten Jan Willem Zwang en Martin Marquerin.
 
Jammer genoeg kwam op een vraag van Energiebusiness over de opzet van Greencrowd/Greenspread wat lezers vinden van dit businessmodel geen reacties. Ik vind het héél interessant door de hernieuwbare energie en de afnemers. Zo zouden meer bedrijven dat kunnen doen!

Ik heb Greencrowd gevraagd om bij de (nieuwe) proposities ook de impact op te nemen, dus hoeveel CO2 uitstoot wordt er bespaard tijdens de levensduur van de zonnepanelen, hoeveel m/v uren werk levert het project op (plaatsing en onderhoud) en misschien iets over het recyclen van de kostbare materialen aan het eind van de levensduur?
Goed nieuws: bij het updaten van de website willen ze dat gaan doen en wat de recycling betreft: voor projecten van Green Spread worden altijd materialen met het PV-CYCLE-keurmerk (pvcycle.org) gebruikt.
Meer op Greencrowd


INVESTEREN in Voeding
In mijn concept checklist voor (kleine) impact investors komt direct na investeren in werk en inkomen (toegang tot) gezonde voeding (kwalitatief en kwantitatief). Hierin investeren is nog niet zo makkelijk als je meer keus wilt dan de DJSI (super)sector leaders en lokaal Wessanen met Zonnatura als merk. En de superduurzame bedrijven hebben ook producten en merken die niet gezond zijn (verspilling van grondstoffen) of als A-merk flink bijdragen aan de marketing industrie ofwel verspilling van zo'n beetje alles. Noot van de Blogger: dat zeg ik als ex-marketeer die zich door deze studie zeer bewust werd hoe essentieel marketing is om impact investing op te schalen). What's an investor to do? Kijken naar de impactvolle activiteiten van duurzame bedrijven in impact sectoren en hopen dat dit in de toekomst de gehele multinational gaat veranderen? Lees de nieuwe PAGINA Impact Investing portfolio voor dit dilemma (onderaan).

Deze week lanceerde de voedingsmiddelenindustrie, de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) de website voedingvooruit want de Nederlandse levensmiddelenindustrie is een van de grootste industrietakken van Nederland en wordt flink op de huid gezeten door clubs als Foodwatch en Wakker Dier. Omdat Veel levensmiddelenfabrikanten investeren in het terugdringen van overgewicht en andere gezondheidskwestie... is er nu een informatie site voor het publiek want dat (investeren in gezondheid) gebeurt vaak stilzwijgend en bijna als vanzelfsprekendOp Voeding Vooruit laat de levensmiddelenindustrie haar inspanningen op het gebied van voeding & gezondheid zien: één van de speerpunten van de FNLI.

Het is een mooi vormgegeven aantrekkelijke site boordevol leuke cases van (onze) multinationals en de Nederlandse takken van buitenlandse voedingsbedrijven. Om trots op te zijn en blij van te worden. Noot van de Blogger: Jammer genoeg weinig concrete data over de achtergrond van hun inspanningen zoals bijvoorbeeld in het ACADEMIA artikel hieronder over Nestle's toevoeging van ijzer, jodium en vitamine A aan een affordable micronutrient reinforced spiceproduct for poor people in India omdat bloedarmoede daar het meest voorkomt, mn bij vrouwen en kinderen. Er zijn de afgelopen 3 jaar 138 miljoen producten van verkocht als Maggi Massala ae Magic.

Misschien een idee voor de site om vaker even kort het gezondheidsissue te schetsen (in Nederland, Europa of wereldwijd) als kader en dan de de case te presenteren? Nestlé doet dit op de site zo: Nestlé heeft zichzelf verbonden aan de ambitie om de vermindering van zout in haar producten wereldwijd te versnellen. Hiermee ondersteunt het bedrijf de doelstelling van de World Health Organization (WHO) dat consumenten in 2025 niet meer dan 5 gram zout per persoon per dag binnenkrijgen. Maar AKZO NOBEL mist helaas de boot: Met OneGrain kunnen zout reductie doelstellingen eenvoudig en effectief worden gerealiseerd, met behoud van smaak en functionaliteit van gewoon zout. AkzoNobel heeft met 100 jaar ervaring als zoutproducent voor de voedingsmiddelenindustrie de oplossing voor natrium reductie ontwikkeld: OneGrain bevat 50% minder natrium en kan het toegevoegde zout in levensmiddelen te vervangen.

Zout lijkt haast een thema van de site op dit moment hoewel ook energie- en vetreductie anaaan bod komen. DSM, Goudse-Kaas, ERU-kids-smeerkaas, Becel-1 en Pepsico presenteren producten met minder zout of om de zoutinname te verlagen. Dat is goed voor de bloeddruk en een hoge bloeddruk is een risico voor hart- en vaatziekten en nierschade. Gelukkig ook cases over eiwitverrijkt brood Carezzo en Kees: 'geen kaas' die 60% minder verzadig vet en 30% minder zout bevat en dat is goed voor je cholesterolgehalte. Wat trouwens een initiatief is van Marc van Wanroij en Gijs Jansen en niet door een voedingsmultinational ontwikkeld. Helaas geen publieke investeringsmogelijkheid. Investeer in Kees door het kopen! Crowdfunding wijzen ze af na een succesvolle maar niet gerealiseerde actie op geldvoorelkaar. Het verhaal van keesmakers op SPROUT/financiering/keesmakers-wijst-crowdfunding-af

Moraliserende Noot van de Blogger: Investeren in voedingsmultinationals blijft gecompliceerd: het is 1.000.000x effectiever als een groot voedingsbedrijf iets gezonds doet zoals het zoutgehalte verlagen in haar producten die op grote schaal gekocht en geconsumeerd worden dan wat micro hypergezonde bedrijfjes aanbieden. Toen ik bij de Hartstichting werkte leerde ik dat de vervanging van dierlijke vetten door (goedkopere) plantaardige vetten door de voedingsmiddelenindustrie enorm heeft bijgedragen aan het verlagen van het aantal hartaanvallen en -aandoeningen. Het meest effectief is als mensen gevarieerd en gezond eten en hiervoor vers, liefst lokaal veilig geproduceerd onbewerkt voedsel kopen en zelf bereiden, maar ja....

Met dank aan de tip van Liesbeth Oerlemans, natuurgeneeskundige gespecialiseerd in voeding. Haar blog: LiesbethOerlemans

Facts & Figures

SRI: II voor chari's en HNWI's?
Een wat ontnuchterend artikeltje in het SRI Magazine 2013, ondanks de veelbelovende titel(s) impact investing: going beyond SRI en is geschreven door Dr Rupert Evenett joint founder en Chief Executive van Engaged, London, VK.
Het is geen hoogstaande uitgave, het staat vol advertenties en advertorials, maar het biedt interessante sectordata van SRI in 4 continenten. Everett heeft wel waardering voor de groei en vooruitgang van impact investing de afgelopen jaren, II komt op gebieden waar traditionele investeerders niet (kunnen) komen en ontwikkelt interessante ontluikende markten. Maar Everett adviseert er niet tè enthousiast mee aan de slag te gaan als professionele belegger. Impact Investing is vooral iets voor chari's die hun bestedingen of vermogen effectiever kunnen benutten (missie gerelateerd beleggen) of voor familie wealth offices die de filantropische activiteiten van (Very) High Net Worth Individuals willen verbreden met impact investing*. Impact Investing staat wat betreft de auteur precies tussen traditioneel investeren en filantropie in door de toevoeging van beoogde impact (aan trad inv) en beoogd financieel rendement (aan filantropie).

Market Survey Highlights
Interessanter is de SRI data van Europa, de Amerika's en Azië en de Pacific. Europa is met 64% duidelijk marktleider, het heeft ook verreweg de meeste (beleggings)fondsen 82% van de 810. Binnen Europa hebben Frankrijk, Luxemburg en het VK ook weer bijna 80% marktaandeel. Aandelen zijn populair met 63%), fixed income dus veel minder en mn binnen Europa houdt men veel 11% liquide aan. Uitsluiting is de meest toegepaste strategie mn gericht op wapens, tabak en kernenergie, maar gokken is groter dan kernenergie qua Assets under Management (AuM). 
Positieve selectie wordt toegepast op 136 miljard of 77% van de AuM met een voorkeur voor milieu of ecologie (Environment van de bekende ESG criteria) gevolgd door sociaal wat gedomineerd wordt door microkrediet. De positieve selectie criteria zijn in volgorde van populariteit: Hernieuwbare energie, energie efficiëntie, water, afval-recycling, CO2 uitstoot beperking, gezondheid, anders, landbouw, microkrediet, bosbouw, groen bouwen en eerlijke handel.
Bron: SRI Magazine 2013: p38-46 Impact Investing new form of sustainable investing en Market Survey Highlights pag 12 ev. Link Yoursri/sustainable-finance-2013
* In het World Economic Forum rapport From the Margins to the Mainstream zie GELEZEN hieronder staat dat HNWI en hun family offices de grootste impact investors zijn, gevolgd door development finance institutions. JP Morgan onderzoek. Op dezelfde pagina Figuur 3: zij hebben 2,5% van het wereldwijde vermogen.


Hernieuwbare energie wereldwijd
Volgens het United Nations Environment Program (UNEP) dat Global Trends in Renewable Energy Investment onderzocht in 2013 hebben 138 landen hernieuwbare energie doelen en 66% van de opkomende landen. Vorig jaar benaderden de investeringen in hernieuwbare energie in ontwikkelende landen voor het eerst die van ontwikkelde landen.

Latijns Amerika loopt -als regio- voorop in gebruik van hernieuwbare energie volgens de Inter Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB), maar loopt (toch) aan tegen de milieu effecten van de groeiende vraag naar elektriciteit. Windenergie groeit het hardst in de regio, Mexico is 5e producent van geothermische energie en Brazilië, Mexico, Guatemala, Argentinië en Chili hebben biomassa, zonne- en windenergie en veel projecten op stapel staan die gefinancierd worden door de IDB. (IDB Report, Rethinking our Energy Future.) De IDB voorspelt dat het haalbaar is dat Latijns Amerika haar energiebehoefte 100% met hernieuwbare energie kan voldoen.

China heeft de grootste capaciteit elektriciteit opgewekt door water(dammen) 200x meer dan haar bekende zonne-energie capaciteit van 1GW. Het is de grootse wind energie leverancier ter wereld met 42GW maar gebruikt meer steenkool dan ooit om windstilte op te vangen. China is ook de grootste producent van wind turbines en fotovoltaïsche cellen voor zonne-energie. Het levert o.a. aan Afrika waar Google een 96 MW Jasper zonne-energie project realiseert in de Noordelijke Kaap Provincie naast de projecten van de overheid met 200.000MW productie capaciteit.

De investeringsmogelijkheden voor hernieuwbare energie projecten in ontwikkelende landen hebben die van ontwikkelde landen in 2010 ingehaald en de potentie blijft groot mn in gebieden met een traditionele energie infrastructuur. Omdat de investeringsmogelijkheden groot zijn worden veel nieuwe publieke fondsen opgestart. Overzicht op Renewableenergyworld/top-ranked-alternative-energy-mutual-funds-and-etfs-for-2013
Bron: Alternative Emerging Investor aeinvestor/renewable-energy-sector-growth


MEDIA

The Economist on The Omydiar way of Giving
In de Economist van 26okt13 aandacht voor het werk van de Omydiar Network (zie IINieuws 1okt12 Priming the Pump over hun strategie en hun profiel op de pagina Charity-cases-onderaan de VS. Het Network is opgericht door Pierre Omydiar die op zijn 31ste miljarden vergaarde met de beursgang van E-bay nu eigenaar van marktplaats. 15 jaar later heeft hij ruim 1 miljard US$ besteed aan innovatieve start ups om de wereld te verbeteren zoals O.a. Social Finance UK en VS met 2 miljoen US$ in 2012. Het Network herinvesteert haar inkomsten uit de gesteunde start-ups.

Het Network heeft 5 thema's: financial inclusion, consumenten internet & mobiele telefonie, onderwijs, eigendomsrechten en open overheden. Het ondersteunt non profits als venture philanthropist en is impact investor om impact + inkomsten te genereren. Omydiar vindt dat (impact) investeerders te bang zijn voor wat risico en kiest voor de allerarmsten als doelgroep: beneficiant en afnemers. Met goedkope producten en diensten die op grote schaal worden aangeboden verscheept een van de ondernemingen uit het Network nu meer dan 500.000 zonne- energie lampen per maand, 200 scholen die 5US$ schoolgeld per maand vragen en levensverzekeringen voor 4,5 miljoen mensen in Afrika en Azië (600.000 in 2010). En nog moeten deze aantallen enorm opschalen om de methode Omydiar te bewijzen volgens de Economist.

Daarvoor is ook infrastructuur nodig zoals de ondersteuning van Mixmarket dat de microkrediet industrie transparanter maakt, consumenten (lener) bescherming en kredietbureau's. Kan Omydiar dat ook voor onderwijs en gezondheidszorg of journalistiek? Er zijn nog jaren nodig voor de methode Omydiar met een combinatie van venture philanthropy en impact investing zich in de ogen van Economist columnist Schumpeter kan bewijzen.


METRICS

UNEP bevestigt Eumedion's Maas onderzoek uit 2012
Het United Nations Environment Programme (UNEP) en grote institutionele beleggers als Allianz, Aviva, Hermes, HSBC, Robeco SAM en Trillium Asset Management lieten onderzoeken wat de verwachtingen zijn van niet financiële rapportages van ondernemingen. Het onderzoek bevestigd de conclusies van Karen Maas in 2012 die het onderzocht voor Eumedion, de koepel-organisatie van Nederlandse institutionele investeerders (zie IINieuws 1sept12)

Het vermogen onder beheer waarbij ook niet-financiële informatie wordt mee gewogen bedraagt meer dan 10.5 biljoen Euro wereldwijd. 2/3e wordt beheerd door Europese investeerders, volgens Eurosif en de Global Sustainable Investment Alliance. Eurosif en de Association of Chartered Certified Accountants (ACCA) onderzochten bij 94 organisaties What do financial expect from non-financial reporting? 2/3 van de respondenten komt uit West Europa en 13% uit Nederland. Het zijn grote institutionele investeerders maar ook kleinere, gespecialiseerde fondsen.

De conclusies:
2/3 zegt altijd niet-financiële informatie te gebruiken bij hun investeringsbeslissingen en een kwart regelmatig;
Bijna ¾ vindt dat de link tussen de niet-financiële informatie en de business strategy gebrekkig is;
Bijna 80% van de investeerders vindt dat bedrijven nog te weinig duurzaamheidsdata rapporteren;
Bijna 90% vindt mvo- en duurzaamheidsrapportages essentieel of van hoog belang in de besluitvorming;
92% vindt huidige financieel en niet-financiële rapportages te slecht
geïntegreerd en daardoor slecht te vergelijken;
96% vindt kwantitatieve key performance indicators (KPI’s) essentieel (en de afwezigheid daarvan frustrerend).

Oordeel beleidsplan EU
Er werd ook gevraagd naar een oordeel over het voorstel van de EU Commissie om grote bedrijven (500fte of 40 miljoen euro omzet) te verplichten om niet financiële informatie te geven over milieu, sociale & medewerkers belangen, mensenrechten, en anti- corruptie beleid. 2/3 van de ondervraagden suggereerde het toevoegen van openheid over beleid/corporate governance, de handelsketen, bedrijfs- en sector specifieke issues.

Andere suggesties van de ondervraagden waren om niet-financiële data door onafhankelijk externe partijen te laten verifiëren (84% (zeer) mee eens) en om aandeelhouders ook niet financiële data te laten goedkeuren op aandeelhoudersvergaderingen (74% (zeer) mee eens).


ACADEMIA

Innovating for Shared Value
Harvard Business Review publiceerde al in sept 2013 een artikel van collega's van Michael Porter die voortbouwen op zijn Shared value artikel uit 2011 IINieuws 15jan12(NB in dat blog ook het HBR onderzoek naar de prestaties van duurzame best in class bedrijven). De onderzoekers bestudeerden 30 multinationale bedrijven en de succesfactoren van hun shared value beleid. Het zijn grote bekende ondernemingen die soms ook wat schandalen aan hun broek hebben hangen die wellicht ook ene reden zijn geweest voor hun goede intenties. In het nogal magazine achtige geschreven artikel wat paradepaadjes van Danone, Nestle, Mars en Coca Cola en helaas weinig data.

5 succesfactoren
Wel 5 heldere kenmerken voor impact economy ofwel het integreren van het verminderen of oplossen van sociale tekorten in de bedrijfsstrategie. Sociale innovatie blijft (te) vaak hangen in pilot projecten aan de periferie van de bedrijfsactiviteiten die niet (kunnen) worden opgeschaald of geïntegreerd in de kernactiviteiten. Succesfactoren voor impactvol innoveren:
  1. Helder idee over hun kernactiviteiten en een direct gelinkt sociaal tekort;
  2. Het sociaal tekort en mogelijke oplossingen duidelijk definiëren;
  3. Meetmodel voor de resultaten van de shared value ofwel de activiteiten van/voor de onderneming en het sociaal tekort;
  4. Creëren van een optimale innovatie structuur (semi autonoom, maar niet te apart);
  5. Co-Creatie met external stakeholders, partijen als dat effectiever is dan interne aanpak.
Bronnen: HBR/innovating-for-shared-value (exec sum) en/of FSG.org Met dank aan Linked Group ESG investment, tip van Hernan Vargas. GELEZEN

From the Margins to the Mainstream, World Economic Forum en Deloitte Touche Tohmatsu (september 2013, 40 pag.)

Het World Economic Forum en Deloitte Touche Tohmatsu publiceerden in september From the Margins to the Mainstream, een paper over de stand van zaken van impact investing en de kansen om op te schalen, want om de in 2009 voorspelde 500miljard US$ omzet te halen in 2020 moet de sector aanzienlijk opschalen. In dit rapport schat men de huidige stand van impact investment op slechts 25 tot 40 miljard US$, Noot van de Blogger: dat haalt Nederland alleen al schat ik (inclusief hernieuwbare energie, clean/greentech en duurzaam vastgoed, het kan een kwestie van definities zijn impact moet intentional zijn volgens hun definitie) Hun impact sectoren (pag 7) omvatten ook hernieuwbare energie en clean/greentech en lijken verder opvallend veel op de sectoren in mijn checklist LINK, maar is iets beperkter.

Er is echter (te) weinig consensus bij grote investeerders over de betekenis van impact investing, de belangrijkste asset categorieën, hoe het te structureren en wat de onderliggende barrières zijn volgens Abigail Noble, Hoofd Impact Investing Initiatives bij het World Economic Forum. Dit staat een heldere marketing propositie en resultaten communicatie in de weg.

Het World Economic Forum wil bijdragen aan de ontwikkeling van impact investment door haar multi-stakeholder platform, het identificeren van best practices en (model) organisatie structuren voor asset managers, private wealth managers en financiële dienstverleners om impact investing te integreren in hun strategie en beleid. (PersBericht, PB)

From the Margins to the Mainstream - Assessment of the Impact Investment Sector and Opportunities to Engage Mainstream Investors
Het rapport van 40 pagina's heeft 5 onderdelen en de volgende, bekende maar soms ook verrassende door de accentueringen, aanbevelingen om impact investing op te schalen hier de door WEF benadrukte en verderop aanbevelingen per actor:
-1- impact investment fondsen kunnen transparant(er) zijn over hun rendement(en), want bijna 80% haalt de beoogde marktconforme rendementen. Noot van de Blogger dat is hoger dan het resultaat van Venture Capitalisten dat meestal rond de 66% wordt geschat. Toch vindt slechts 9% van de pensioen/fixed income fondsen het een haalbare investering. 80% is bekend met impact investing (PB). 83% vindt het (toch) een vorm van venture capitalisme en rond de 80% een vorm van private of public equity (hoewel slechts weinigen het laatste ook werkelijk doen (11%, pag. 20)
-2- impact enterprises kunnen hun impact proactief meten en publiceren;
-3- overheden kunnen fiscale faciliteiten voor early-stage impact investeringen ontwikkelen; en
-4- vermogensfondsen kunnen hun vermogen impactvol investeren in plaats van programmatisch te verdelen, dus weg te geven als besteding. 

De publicatie kwam tot stand met input van 150 grote investors, (grote) ondernemers, filantropie leiders en beleidsmakers door interviews, workshops en conferenties. Sleutel instituties uit de financiële sector werkten mee zoals Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, JP Morgan, Morgan Stanley, Omidyar Network, UBS en Zurich Insurance. Uit de wetenschap bijdragen van Duke University, Harvard University, Pacific Community Ventures, Rockefeller Foundation en het Global Impact Investing Network.

Feiten & weetjes
WEF bepaalt dat impact investing geen aparte asset class is maar een investment approach (paragraaf 2.1) die in alle asset classes kan worden toegepast. Aardig is de tabel met beleggingsintenties van de komende generatie particuliere beleggers die Millennials worden genoemd, zie hiervoor ook IINieuws 15dec12 onder II Marketing) Millennials zijn impact investors in spe: 36% mikt op improve society en 35% generate profit. (Figuur 2 & 3 pag 6).
Bemoedigend is dat het integreren van ESG criteria in investeringsbeleid door vermogensbeheerders 72% het gevolg is geweest van de vraag van cliënten en ook 72% door de missie, de hoogst scorende categorieën (figuur 6, pag 11)

Voor het opschalen van de sector is het nodig dat de huidige kleine gespecialiseerde niche impact investing intermediairs opschalen zodat zijn grote mainstream investeerders kunnen bedienen. Het marketen en distribueren van impact investment ''producten'' wordt nu beperkt doordat (grote) investeerders producten afnemen van hun bekende leveranciers/namen.
En voor de chauvinisten onder ons, Triodos Bank wordt vermeld onder depository institutions (pag. 17) en (mijn) pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM (pag. 18) is een case voorbeeld van impact investing door de organisatie van haar ESG investments.

Aanbevelingen
Voor Impact Investment Fondsen omdat zij een essentiele rol spelen in de mogelijkheden voor institutionle investeerders om meet kapotaal te benutten voor impact investing.
Aanbeveling 1: Wees helder en transparant over het financieel rendement en rapporteer aan een onafhankelijke derde partij;
Aanbeveling 2: Creeer een systeem om impact te meten en rapporteren;
Aanbeveling 3: Overweeg creatieve en innovatieve strategieen om kapotaal aan te trekken van grote investeerders (limited partners).

Voor Impact Enterprises
Impact (social) enterprises zijn een centraal onderdeel van het opschalen van impact investing. Als zij zich ontwikkelen en uitbreiden kunen zij meer commercieel kapitaal aantrekken.
Aanbeveling 1 ontwikkel mogelijkheden die het makkelijker maken voor investeerders om kapitaal te reserveren (voor impact investments);
Aanbeveling 2: Meet en rapporteer proactief;
Aanbeveling 3: streef naar differentiatie en sterk management.

Voor filanthropen en chari's
Noot van de Blogger omdat impact investing een middel is om de missie te realiseren.
Aanbeveling 1: Verlaag het investeringsrisico door giften aan early-stage impact enterprises en door anker investeringen (de 1e investering in een financieringsronde);
Aanbeveling 2: slecht de muren tussen de afdelingen die geld toewijzen voor de missie en de afdeling vermogensbeheer;
Aanbeveling 3: Promoot meer samenwerking tussen chari's om due diligence kosten te verlagen.

Voor overheden
Aanbeveling 1: bied fiscale korting voor risicovolle of early-stage investeringen met maatschappelijk nut, maar lager dan marktconform rendement;
Aanbeveling 2: Herzie voorzichtig regelgeving die de kapitaalstroom naar impact investing beperkt;
Aanbeveling 3: Help het risico verlagen van impact investing door innovatieve investeringsmechanismen.

Voor intermediairen
Aanbeveling 1: Verzamel data over impact investment deals en publiceer de resultaten;
Aanbeveling 2: Promoot een gezamelijk platform dat kapitaal en deal flow samenbrengt;
Aanbeveling 3: Lobby voor een basis principes set voor de impact meting praktijk.
 

EVENTS

Dag van het ethisch beleggen
ASN Bank organiseert voor de 13e keer Dag van het ethisch beleggen, een publiekevents met publicist Bas Heijne, Mathijs Bouman (RTLZ), Felix Rottenberg (PvdA, presentator & moderator), Redmond O’Hanlon (TV Beagle), Willemijn Verloop (ASN en Social Enterprise NL) en Teun van de Keuken (TV presentator) geven hun visie op een duurzame, rechtvaardige samenleving ‘Voor de wereld van morgen’. 
 
Aan het slot is er ruimte voor debat onder leiding van Felix Rottenberg en Teun van de Keuken in debat over de dilemma’s die komen kijken bij duurzaam beleggen en bankieren, bijvoorbeeld in de farmaceutische industrie. Andere deelnemers aan de dag zijn onder meer: Sophie Derkzen (Vrij Nederland), Jelte Sondij (presentator en voormalig Jakhals), de Gebroeders Fretz (cabaretiers) , Andrew Makkinga (presentator) , Thijs Kleinpaste (publicist), Peter Ras (Oxfam Novib), San Lie (Morningstar), Wim Leereveld (Access2medicine index), Rinke van den Brink (redacteur) en Peter de Waard (Volkskrant).
Datum: 30nov13 Waar Kromhouthal Amsterdam, Gedempte Hamerkanaal 96, Adam. Toegang: Gratis Aanmelden dagvanhetethischbeleggen
Met dank aan Sigi Simons VBDO Linkedin groep


Smart, Connected and Green

Het European Center for Corporate Engagement (ECCE) van de Universiteit Maastricht en het MIT* Center for Real Estate organiseren 'A Symposium on Innovation in Commercial Real Estate: Smart, Connected and Green'. De voertaal is Engels.
De inhoud: Benchmarking Innovatie, de waarde van Smart, connected and green, de rol van de innovator bij de huidige vraag en het vastgoed van morgen. Sprekers zijn Stef van Dongen van Enviu, David Geltner van MIT, Christopher Durbin van Cisco, Karsten Spengler van ARUP, Ronald Rovers van SBS, Martin Haas van Haas Cook Zemmrich, Peter Hobbs van IPD, Quinten de Gooijer van Temphousing en Thies Lindenthal van MIT. Chairs zijn Piet Eichholtz, Professor of Real Estate Finance, Jaap Bos, Associate Professor of Real Estate en Rob Bauer, Professor of Institutional Investors (allen Universiteit Maastricht).

Kosten: 300 euro
Datum: Woensdag 11 December 2013
Plaats: Bonnefantenmuseum, Avenue Céramique 250 in Maastricht
Meer informatie ECCE website corporate-engagement/event


Duisenberg school of Finance
Impact Investing: Making a Difference and Generating Financial Returns is de titel van een 2daagse cursus over sleutelstrategieën en de praktijk van impact investing. Met aandacht voor microkrediet, SME Finance, hezondheidszorg, educatir, voedelveiligheid en sociaal ondernemerschap.

Met topdocenten en sprekers als prof. dr. Harry Hummels, professor aan de Universiteit van Maastricht en Managing Director van SNS Impact Investing en dr. Jaap Bos, finance professor en leading expert op het gebeid van risks-returns van impact investments. Bevestigde sprekers zijn: Peter Borgdorff, Directeur van het Pensioen Fonds Zorg en Welzijn (klant van PGGM meer op IINieuws-1juli13 II consolidatie), Michelle Giddens, Partner and Co-Founder, Bridges Ventures (zie IINieuws-15maart13 (10 jaar Bridges Ventures), Dr. Uli Grabenwarter, Head of Strategic Development, European Investment Fund IINieuws15sept2013Luther Ragin, CEO, Global Impact Investing Network en Harvard docent; Martin Rich, Director, Social Finance Ltd (Social Impact Bonds) Brad Swanson, Partner Developing World Markets (DWN inclusive finance).

Data 2-4dec13, Plaats Amsterdam, Kosten 2800euro, Aanmelden Lia de Heer +31 (0)20 525 85 84 or lia.de.heer@dsf.nl Meer informatie DSFl/Impact_Investing


JOBS

Vragen en reacties graag naar impactinvestmentnews @ yahoo.com of onderaan dit blog (inloggen als blogger of met gmail)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten