29 juni 2014

Impact Investing Nieuws 1 juli 2014

Deze keer: net toen ik dacht dat de komkommer- en vakantietijd was aangebroken barstte een storm los van interessant nieuws en rapporten. Te veel om allemaal door te spitten, maar ik noem ze zoveel mogelijk. Market: APG investeert in Green Bonds, maar ziet vooral ESG uitdagingen in Azië. Facts & Figures: (eindelijk) dook ik eens in het in RobecoSAM Jaarboek 2014 en een overzichtje van Green Bonds door Bloomberg. Lokaal: 925 over ASN Bank. Medium: de paus is pro II en Media: Follow the Money over 3dimensioneel kapitaal. Metrics: Een EU impactmeting standaard (op basis van EVPA model). Policy: Het VK presenteert een voortgangsverslag over Social Impact Investment en in de Vs presenteert de National Advisory Board. Chari's: Startfoundation en Fonds 1818 stappen in Microfinanciering Nederland Fonds en een profiel van Flowfund (Fred Matser) die sinds 2012 een impact investing koers vaart.

Quote van het blog: Paus Franciscus op een II Conferentie in Rome 16juni2014 “It is increasingly intolerable that financial markets are shaping the destiny of peoples rather than serving their needs...

Vragen en reacties graag naar impactinvestmentnews @ yahoo.com of onderaan dit blog (inloggen als blogger of met gmail)


MARKET

APG stapt(e) in Green Bonds
Het feit dat APG in 2013 geen groene energie investeringen deed haalde de headlines (vanwege gebrek aan voorstellen en overheidsbeleid mbt subsidies). Maar vanuit impact investing is het interessant dat APG in Green Bonds stapte "Het groene karakter van de green bonds is voor APG belangrijk, maar net als bij de andere beleggingsproducten kijkt het ook hier in de eerste plaats hoe het verwachte rendement zich verhoudt tot de risico’s en de kosten", aldus APG. Het heeft in 2013 50miljoen Euro belegd in green bonds van de Nederlandse ontwikkelingsbank FMO en het Franse energiebedrijf EDF. (pag. 13)

Portfolio Facts&Figures?
In het Verslag staan geen cijfers, wel op APG/2013 APG rapporteert in het verslag over haar investeringen met hoge duurzaamheidswaarde. De allocatie is over aandelen (48%), vastgoed (31%), infrastructuur (11%) obligaties (6%) voor inflatie gecorrigeerde leningen (6%) private equity (3%) hedgefondsen (2%).

Engagement
In 2013 screende APG 4000 bedrijven op duurzaamheid en verantwoord ondernemen. Gemiddeld elke dag gaat de pensioengigant het (fysieke) gesprek aan met een bedrijf om zich echt concreet te verbeteren. Over goed bestuur (172) social beleid (71)of milieu (67). In het Jaarverslag staan vrij uitgebreide voorbeelden van de onderwerpen van deze gesprekken met de desbetreffende bedrijven (pag. 15-22). Het blijft niet bij praten in 2013 zette APG het Japanse bedrijf kernenergiebedrijf Tepco op de exclusie lijst (net als Wallmart dat al 2 jaar is uitgesloten vanwege het personeelsbeleid). Er staan 15 bedrijven op de exclusielijst mn ondernemingen die clustermunitie produceren en waarin APG dus ook niet mag investeren (compliance).

Over milieu beleid sprak het met Alstom, Alstria, ArcelorMittal, BG, BMW, BP, BT, Clariant, Colgate Palmolive, Corio, Deutsche Telekom, DRAX, E.ON, EDP, Exxon, Felda Global Ventures, France Telecom / Orange, GasNatural, GDF/Suez, Host Hotels, IOI Corp., Johnson Controls Inc, KLK Kepong, KPN, Land Securities, Mondelez International, PGNiG, Philips, PKN Orlen, Portugal Telecom, Procter & Gamble, Reckitt Benckiser, Renault, REPSOL, Schneider Electric, Severstal, Shell, Sime Darby, Total, Unibail-Rodamco, VastNed, Veolia, Volkswagen, Wereldhave en Wilmar International. Hieronder meerdere ondernemingen die als duurzame toppers zijn opgenomen in het RobecoSAM Jaarboek.
Over sociaal beleid sprak het met Ahold, Alcatel Lucent, Anglo American, Anglogold Ashanti, Apple, AvalonBay Communities, BP, BT, Bunge, Carrefour, Casino, CEZ, Danone, Deutsche Post DHL, Gazprom OAO, Gold Fields, Heineken, Hospira, KLK Kepong, Larson& Tubro, Mahindra&Mahindra, Marks&Spencer, MTN Telecom, Nestle, NetApp, Onex Corporation, Philips, POSCO, Samsung Electronics, Tata Power, Telenor, TEPCO, Transocean, Unilever, Vedanta, Westfield, Woolworths. Noot van de Blogger: Hieronder meerdere ondernemingen die als duurzame toppers zijn opgenomen in het RobecoSAM Jaarboek en in schril contrast met RobecoSAM dat in haar jaarboek Azië prijst voor de ESG vooruitgang en goede resultaten is APG kritischer. Yk Park, hun duurzaamheidsspecialist in Hongkong: ''Bedrijven in Azië zijn niet transparant en ze snappen de ESG (Energy, Social en Governance) gewoon niet.'' (nu.nl)
Bron: NU.nl nav het Jaarverslag APG 2013 APG/2013 verslag verantwoord beleggen (pdf, 28 pag.) Website APG/apg-als-asset-manager/vvb2013


ASN bank nader bekeken
925 Nine to Five de informatieve, spraakmakende, (hun karakterisering) website van Jort Kelder et al voor werkende mannen* kraakte eind juni de ASN bank onder de titel ASN Bank-is-echt-niet-groener-of-beter-dan-andere-banken. Het artikel van Arno Wellens, ook ex-Qoute journalist, oogt doorwrocht en prikt wat marketing boodschappen van de bank door. Ik neem het op omdat er zelden kritische artikelen verschijnen over Triodos en ASN Bank. Een beetje tegengas richting het Eerlijke Bankwijzer PR&PA offensief wel fair. Ik wordt hierdoor bevestigd in mijn indruk dat ASN bank deep down eerst een politiek geïnspireerde non-profit organisatie is dan pas bank, ondanks prachtige prestaties zoals groene en gouden stieren en mooie impactvolle producten met mooi rendement. Ik heb het ASN Bank Duurzaam Mix fonds gekocht nadat de hoge fees zijn afgeschaft. 

Argumenten uit het artikel
De ASN Bank mag geen valutarisico op obligaties lopen, daarmee is de keuze beperkt tot Eurolanden. Landen met de doodstraf die ASN Bank nadrukkelijk uitsluit, zijn dus helemaal geen optie. De ASN Bank leent goedkoop bij de ECB en leent vervolgens weer door. Het verschil, de winst gaat niet naar het milieu of de spaarder, maar verdwijnt linea recta in zakken van de enige aandeelhouder SNS Reaal. De winstgevendheid (winst als percentage van het eigen vermogen) van ASN Bank is bijzonder hoog: zelfs JP Morgan Chase haalt de score van 16,7% van ASN niet (noch ene van de andere Nederlandse banken in het overzicht. ASN leent het geld door aan SNS dat er o.a. (70%) hypotheken mee verschaft. ASN is een 'groen' ogend loket van SNS: het spaargeld dat bij ASN binnenkomt wordt linea recta naar SNS doorgesluisd voor huizenfinanciering Vraag van de Blogger: zonder duurzame of impact voordelen of -waarden?
Noot van de Blogger: Over Triodos Bank vond ik (nog) geen artikel op 925 maar wellicht interessant als @Arnowellens daar eens induikt?
*Werkende vrouwen worden zo beschreven en verslagen: 925Deze-zakendames-hadden-een-aangenaam-weekeinde

Nabrander een artikel op 925 over Freedom Capital Investment Management Volgens henzelf: ‘The first investment manager dedicated to patriotic responsible investing.’ Dat betekent dat effecten van wapenfabrikanten nu wel gekocht mogen worden. Veel fondsen waren daarmee gestopt omdat dit na de schietpartijen op scholen niet meer oké was, onder het motto 'it's time for more gun sense in America'. Maar als het gaat om bedrijven die zich bezighouden veiligheid (oh, veiligheid!) dan is Freedom Capital uw morele kompas. De focus ligt concreet op bedrijven die geld verdienen met: ‘Energy independence, cyber security, American military security, Second Amendment rights and agricultural independence’. Een stukje impact investing naar de mensen toe. Bron: 925/impact-investing-hypocriet-fonds-redt-op-Amerikaanse-vrijheid


FACTS & FIGURES

Robeco SAM Public Equity analyse
Deze keer dook ik -eindelijk- in het Robeco SAM The Sustainability Yearbook 2014 dat weer het duurzaamheidsbeleid, het ESG beleid van 4,100 bedrijven onderzocht. Ofwel 100 bedrijven in 41 landen, waarvan bijna de helft in Europa en ongeveer 15% Emerging Markets (EM). 460 bedrijven, 11%, is opgenomen in het Jaarboek. Deelname van bedrijven uit EM steeg met 31%. Mn Azië groeide hard van > 50% in 2011 naar 70% in 2013 èn met vrijwel gemiddelde duurzaamheidsscores. En 7 van de 70 gouden medailles zijn voor EM bedrijven en 6 sector (industry) leaders zijn EM bedrijven. Meer in fig 2, op pag. 21 (270 bedrijven)

Van 'leuk' naar vereist
Het is de afgelopen 12 jaar hard gegaan met de integratie van ESG *Environment, Social & Governance beleid in bedrijven. Van een aantrekkelijk C&PR profileringsdingetje is het vrijwel verplicht geworden voor grote spelers, multinationale ondernemingen. Interessant is dat Michael Baldinger, Chief Executive Officer RobecoSAM in de introductie op de discrepantie wijst tussen het duurzame beleid van deze ondernemingen en het investeringsbeleid van hun 'eigen', onafhankelijke bedrijfspensioenfondsen. Hij roept ze op te lobby-en voor duurzame investeringsstrategieën. 

Ranglijst en overzicht financiële bedrijfsrisico's
Robeco stelt een industrie/sector ranglijst samen op basis van het ESG beleid, maar brengt ook de belangrijkste (financiële) bedrijfsrisico's in kaart. Hierbij heeft het een eigen lijstje lange termijn megaforces (zie hieronder), maar kijkt ook naar wat de bedrijven zelf het belangrijkst vinden en waarom. Noot van de Blogger: een relevant overzicht voor beleggers die in hun impact strategie ESG risico's vermijden en kiezen voor categorie 2 'dit beleggingsproduct heeft Environment, Social & Governance risico's geïntegreerd' Zie IINieuws 1 en 15juni 2014. Het ROBECO SAM Yearbook is de basis voor de Dow Jones Sustainability Index. 

Impact landen in Europa
In Europa scoren Frankrijk en Denemarken (DKR) het best met 99 gevolgd door het VK met 91 (UK£), alledrie door wettelijke verplichtingen voor grote of beursgenoteerde ondernemingen. De Eurozone scoort gemiddeld 74, met als negatieve uitzondering Griekenland met slechts 41. Spanje en Italië scoren beter dan gemiddeld, Portugal er iets onder. Oost Europa scoort ook niet slecht, maar Zwitserland scoort met 67 punten onder het gemiddelde.

Azië vertoont een gemengd beeld met Japan en Malaisië met 98 en Indonesia met 95 zeer hoog, Australië scoort met 82 hoog maar Nieuw Zeeland juist heel laag met 47. De Asian Tigers scoren van hoog tot laag: Singapore: 80, China (incl. Hong Kong): 75, India: 73, Taiwan: 56 en Zuid Korea: 49. Kazachstan heeft met 25 nog een duurzame wereld te winnen. NB op vrijdag 19juni promoveerde Drs. J. Park op Responsible Investing in the Asia-Pacific Region aan de Erasmus Universiteit bij prof Hafkamp (public administration). De thesis stond na 10 dagen (2 weekenden) nog niet online, check op: Repub.eur Zie ook APG belegt in Green bonds (lokale markt).

De Amerika's scoren -op basis van 6 landen- net iets hoger dan Europa met 75,5 met als hoogste de VS: 86 en niet Canada: 83. Latijns Amerika heeft met Mexico: 56 een laag scorend land en verder mooie scores met Brazilië: 78, Chili: 73 en Colombia: 77.

Afrika doet met 3 landen mee met 2 (zeer) hoge scores: Nigeria: 82 en Zuid Afrika: 92 en Angola: 50.

Internationaal springt Israël er negatief uit met de laagste score van 19, gevolgd door de Verenigde Arabische Emiraten met 22. Op pag. 45 staat een wereldkaart met het aantal duurzaamste bedrijven per land en de sectorleiders (goud). De meeste in de VS, gevolgd door het VK en Japan/Zuid Korea.

Duurzame trend
Per land, maar vaak buiten de Eurozone bekeken, is het interessant dat een aantal beurzen ook duurzaamheidsinitiatieven ondernemen. ESG onderzoeker EIRIS (UK) bekeek e.e.a en publiceerde hierover:Sustainability Initiatives: Insights from Stock Exchanges into Motivations and Challenges (nov 2013 pdf, 20 pag.) Bron: EIRIS/publications (Emerging Themes) Zo nam de Turkse beurs EIRIS in de arm, terwijl Turkije nog niet is opgenomen in het Robeco SAM jaarboek. Recent trad Londond SE toe tot het UN initiatief: IPE/london-stock-exchange-joins-un-sustainable-stock-exchanges-initiative

Financiële bedrijfsrisico's
Robeco heeft een Top 10 belangrijkste sustainability megaforces samengesteld en bekijkt per bedrijfstak en bedrijf welke megaforces financiële bedrijfsrisico's vormen. De tien megaforces zijn: Ontbossing; klimaatverandering; energie & brandstoffen; verstedelijking; bevolkingsgroei; welvaart; voedsel veiligheid; verval van ecosystemen; schaarste van essentiële grondstoffen, water schaarste.

Basisbehoeften en toeleveranciers
Van de 59 sectoren of industrieën kan slechts een handjevol als basisbehoeften sector met directe impact voor mensen worden aangemerkt, maar de grens met impact katalysatoren is al vager. ROBECO schetst per sector de ESG risico's en kansen (driving forces) en daaruit blijkt dat de impact van zelfs maar een kleine ESG wijziging in een niet-basisbehoeften sector, heel groot kan zijn bijvoorbeeld bij emmissies, of water of enrgiegebruik. Om het overzichtelijk te houden beperk ik me hier tot een korte opsomming van basis-behoeften impact sectoren en hun directe toeleveranciers. Banken (210) en Financiële dienstverleners (140), Biotechnologie (31) en Farmaceuten (71), Health care equipment (43) en dienstverleners (49), Life science (14), Huizen Bouwen (19) en bouwmaterialen (45), Voeding (102), Water, Utiliteit & infrastructuur (39) en de textielindustrie (41 maar dat is inclusief luxe goederen). IT wordt vertegenwoordigd door 3 a 4 sectoren inclu communicatie. Per sector staat een korte beschrijving en worden de bedreigingen en kansen genoemd. (overzicht op pag. 47), de duurzaamste bedrijven en de toppers: goud, zilver en brons.
Bron: RobecoSAMSustainabilityYearbook2014 (pfd, 122 pag.) Webpage: RobecoSAM/the-sustainability-yearbook Jaarboek microsite met beknopt overzicht van de opgenomen ondernemingen Yearbook.RobecoSAM
Op basis van de RobecoSAM lijst wordt de Dow Jones Sustainability Index samengesteld en is een etf verkrijgbaar.


Bloomberg over Green Bonds
Bloomberg New Energy Finance heeft een rapportje gemaakt over (mn energy) Green Bonds, zowel corporates als project- supranationale- en overheidsobligaties. Omdat ik als vanaf het voorjaar over Green Bonds ontwikkelingen blog, staat er weinig nieuws in en bovendien staat het vol herhalingen. Desalniettemin is het een mooi overzichtje van recente Green Bonds, de issuers, underwriters, investeerders etc. wat US focused uiteraard maar ook oog voor Europese initiatieven.

MEDIUM

De Paus is pro II
theGIIN.org plaats een artikel door uit catholicculture over een 3daagse conferentie in Rome over impact investing. De conferentie werd gesponsored door de Puselijke Raad voor Rechtvaardigheid en Vrede, Katholieke Hulporganisaties en de Business School van de Universiteit van Notre Dame.
De insteek is dat impact investing meetbare sociale en milieuwinst naast rendement. Door het aantrekken van particulier geld naast filantropie en overheidbestedingen voor market-based solutions kan II wereldwijde uitdagingen helpen oplossen.
=
De Paus sprak ook op de conferentie The logic underlying these innovative forms of intervention is one which acknowledges the ultimate connection between profit and solidarity, the virtuous circle existing between profit and gift. It is important that ethics once again play its due part in the world of finance and that markets serve the interests of peoples and the common good of humanity,” he continued. “It is increasingly intolerable that financial markets are shaping the destiny of peoples rather than serving their needs, or that the few derive immense wealth from financial speculation while the many are deeply burdened by the consequences.” Tip theGIIN, Bron: Catholicculture


MEDIA

Geld voor vooruitgang
Een bijtertje met de focus op de financiële wereld, Follow the Money, heeft een profiel van Hendrik Jordaan uit Zuid Afrika en CEO van One Thousand & One Voices. Hij lobbyt bij HNW* families om hun vermogen, intellectueel en relationeel kapitaal ofwel Driedimensionaal Kapitaal™ te investeren in verbetering van de wereld. Met een beetje geduld en doorzettingsvermogen. *High Net Worth.
En niet alleen door welvaart: Jordaan Uit onderzoek is gebleken dat 60 procent van de rijkdom van de wereld in handen is van ongeveer 5000 families. … De families hebben grote inspraak in politieke kwesties: zij hebben de mogelijkheid om de aandacht te verschuiven naar onderwerpen als vrijheid en de voordelen die een zelfstandige onderneming kan opleveren.

Jordaan lanceerde zijn One Thousand & One Voices in mei 2013 op het World Economic Forum in Afrika. Sindsdien benadert hij de media en reist langs conferenties om zijn visie te delen, zoals de TBLI USA 2014 Conference. Het overgrote merendeel van de nu participerende families is Amerikaans maar Jordaan wil een wereldwijde beweging vormen. Het private equity team van One Thousand & One Voices focust -nu- op middelgrote bedrijven in Sub-Sahara Afrika en een winst tussen de 2 en 15 miljoen dollar. Noot van de Blogger: Echte Monitor Institute impact investing voor groeikapitaal. Het heeft 300 miljoen US$ opgehaald om te investeren in Sub-Sahara Afrika. Bron: FollowfheMoney/Investeren-heeft-meer-impact-dan-schenken


METRICS (& POLICY)

Europese impact standaard
De EU (GECES sub-group on Social Impact Measurement) heeft een standaard voor impact meting vastgesteld. De Standaard zal gebruikt worden voor het EU Programma voor Werkgelegenheid en Sociale Innovatie en het European Social Entrepreneur Fund. Fondsmanagers kunnen er mee bepalen of sociale ondernemingen voldoen aan de eisen voor giften, investeringen en garanties. Ook is het mogelijk dat Sociale ondernemingen in Europe gevraagd zullen worden de Standaard te gebruiken bij aanvragen voor financiering.
De EVPA European Venture Philanthropy Association was betrokken bij d etot standkoning van d estandaard en is enthousiast. Lisa Hehenberger, EVPA research and policy director, “The Standard is not a ‘one-size-fits-all’ approach, but rather recommends practical, logical, common-sense steps to measure impact.” De standaard leunt dan ook op het EVPA 5 stappen model: 
1.    Setting Objectives
2.    Analysing Stakeholders
3.    Measuring Results
4.    Measuring & Valuing Impact
5.    Monitoring & Reporting

Powerpoint presentatie van de stand van zaken: EC.Europa.EU/Social Impact/GECES Meer over het EVPA model op The European Venture Philanthropy Association’s Practical Guide to measuring and managing impact (pdf free download na registratie)


POLICY & POLITICS

UK Social Impact investment market update
De Britse overheid presenteerde een update van de Social Impact Investing markt met een 28 pagina's tellend rapport met de plannen voor het huidige en komende jaar als geoogst moet worden na jaren market building*. Het kijkt dus ook iets verder terug: in 2013 agendeerde het Social impact Investing bij de G8 (IINieuws-15juni13) en 13 SIB's. Dit jaar lanceerde het belastingvoordeel (zie IINieuws ) startte een NEET fonds met 30miljoen UK£ (IINieuws-15mei14) en investeert BigSocietyCapital 150miljoen UK£ in 57 ondernemingen en gaat voor 17 SIB's. Mooi feit: Sociale ondernemingen die financiering via het business support programme ophaalden ver38voudigden elke UK£ subsidie. In april werd een rapport gepresenteerd over bestaande wetgeving en het effect op non profits.
Volgend jaar wil het investeren eenvoudiger maken, werken aan de capaciteit van sociale ondernemingen, sociale impact markten open stellen en gemeenschappen helpen bij lokaal investeren. (Figuur, pag.5)
De strategie heel kort: increasing supply, improving the environment & increasing demand (social enterprise/non profit investment readiness).  Interessant zijn de Trends bij investors, connectors (retail charity bonds, new social impact investment products & funds) en social enterprises (pag. 16-21)
Tip clearlyso (e-nieuwsbrief) Link: Clearlyso (pdf).




In de VS: een Federale voorzet
De US National Advisory Board (NAB) is een samenwerkings- en ideeën uitwisselingsverband opgezet nav de Social Impact Investment Task Force van de G8 (juni2013). In hun rapport 'Private Capital, Public Good: How Smart Federal Policy can Galvanize Impact Investing and Why It's Urgent' een framework voor federaal beleid voor impact investing. Uit de inleiding, de 3 strategieën: Remove regulatory barriers to unlock additional private impact investment; Increase the effectiveness of government programs; en Provide incentives for new private impact investment. Ondersteunend beleid is gericht op het aanmoedigen en ondersteunen van Impact-gerichte organisaties en Impact Investment kansen; en het uniformeren van Meetmethoden en de toegang tot data verbeteren. Link Het rapport (64 pag. pdf) of Meer over de NAB: thegiin


CHARITIES & FOUNDATIONS

Microfinanciering Nederland Fonds
De Start Foundation, Fonds1818 en -geen chari- Dura Participatie BV* stappen in het nieuwe Microfinanciering Nederland Fonds met 1,25 miljoen Euro. Het fonds is opgezet voor kredietverlening aan kleine bedrijven in Nederland. Het fonds wil financieel en sociaal rendement halen met Qredits Obligaties. Qredit is 'de enige landelijke microfinanciering organisatie in Nederland' en wordt gesteund door meerdere (groot)banken en institutionele investeerders zoals verzekeraars (Qredits/partners). Qredit zoekt meer participanten en denkt aan foundations en particulieren en dan vooral aan (oud) ondernemers. Het nieuwe fonds wordt zelf ook gemanaged door Qredit dat Microkredieten tot (1)50.000 euro aan ondernemers verstrekt. Het betreft startende en bestaande ondernemers met een levensvatbaar ondernemingsplan die geen financiering kunnen krijgen via het reguliere circuit. Qredits wil dit jaar nog 5miljoen Euro ophalen bij De minimale inleg is 100.000 euro. Bronnen: Accountancynieuws en over het Microfinanciering Fonds in het Informatie Memorandum: Qredits/investeren

Meer: Profielen van Startfoundation (werk) en Fonds 1818 (welzijn en welvaart in Den Haag en omstreken) op de PAGINA's Charity cases. *Dura Participatie BV verstrekt -Blogger: vooral?- risicodragend vermogen aan aandelenfondsen en beursgenoteerde ondernemingen met een duidelijk groeiplan en een degelijk, daadkrachtig management. Met dit management gaat Dura Participatie BV een op waardecreatie gerichte langetermijn-relatie aan. Participaties hebben een gemiddelde looptijd van acht tot tien jaar. Kenmerkend voor Dura Participatie BV is dat zij haar risico’s spreidt door te investeren op verschillende manieren en in specifieke branches. Bron: historie
Noot van de Blogger: Ik vond online niets over Dura Participaties slechts een kort profiel bij een investeerder. Dat is kennelijk wat verouderd.


CHARI PROFIEL

Flowfund
Flowfund is een vermogensfonds van filantroop en voormalig ondernemer Fred Matser* Die zijn vermogen verdiende met vastgoed. *Matser is een filantroop, zelf noemt hij het humanitarian, met zijn eigen, persoonlijke website, dat zien we in Nederland niet vaak. Zijn motto is “The chaos in the world (ENvironment) is a reflection of the disorder in our minds and hearts (INvironment)” en zijn missie is 'inspiring the invironment and the environment'. Hij is te boeken als spreker en schreef een boek: Rediscover Your Heart: 7 Keys for Personal and Planetary Transformation. Link Fredmatser/the-book Meer op Fred Matser

Actueel
Aanleiding voor dit profiel is een lening van 2,5 miljoen Euro door Flowfund/Fred Matser aan impact investee Fastned dat snelladers voor electrische auto's bouwt: Fastned.nl/Investeren-in-Fastned. In het persbericht zegt Matser over Fastned “Flowfund wil een rol spelen in het aanjagen van duurzame initiatieven met een veelbelovende business case. Fastned is zo’n bedrijf en wij helpen ze graag om te versnellen nog voordat de beursgang een feit is.” PB Fastned: Fastned/getpdf (pdf). Fastned nodigt op haar website investeerders uit voor een 2 tranche (de 1e bracht 4miljoen Euro op, tweede tranche opent in september) als de prospectus klaar is. Fastned wil snel naar de MKB-beurs NPEX: beursgang-voor-laadstationbouwer-fastned maar wacht nog op goedkeuring van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Bron: Duurzaambedrijfsleven

Nabrander: Fastned is vanaf 16juli op de NPEX beurs verkrijgbaar: NPEX/Fastned
Track record
Matser ondersteunt ruim 30 jaar goede doelen en in die tijd bijna 20 fondsen. Via (zijn) stichtingen worden sociale en duurzame projecten in landen als India, Tanzania, Oekraïne, België en Nederland gesteund, de StartFund Foundation en zijn Fred Foundation (Empowering individuals and groups) zijn de hoofdactiviteiten. Matser is nu (ook) bestuurslid bij het Global Security Institute, Malaria No More USA, The Chopra Foundation. En Matser is adviseur bij Heart of America Foundation, Foundation for Natural Leadership, voor Mikhail Gorbachev als Founder of Green Cross International,Malaria No More NL (oprichter), Stichting Gastenverblijf - VU Medical Centre en de Stichting Centrum voor Attitudinal Healing.

Flowfund
Op de websites van de diverse foundations van Matser staat geen financiele data, maar door de ANBI keurmerken voor de diverse Foundations, wordt/is dat sinds 1jan2014 (over 2013) wel verplicht. Ze hebben geen eigen vermogen denk ik (zie hieronder). Hun -waarschijnlijke hoofd- financier, het Flowfund, is transparant en lid van de verenigingvanfondsen. Het resultaat van de beleggingen in 2012 was ruim 2 miljoen euro, inclusief koersresultaten. Flowfund.nl/Financieel (2012). Noot van de Blogger laat ik het vermogen dan ruwweg schatten op 40miljoen Euro.

Benificianten
De Stichting Flowfund steunt jaarlijks enkele stichtingen, in het bijzonder de Stichting Fred Foundation en de Stichting Startfund. ... In 2012 kregen de Stichting Fred Foundation en Stichting Startfund 300.000, resp. 200.000 euro. ... Incidenteel, feitelijk bij uitzondering, gaan giften naar andere, wisselende, goede doelen, bijvoorbeeld bij een humanitaire crisis. De overige donaties bedroegen in totaal 120.000 euro, aan diverse stichtingen in binnen- en buitenland. Een van de buitenlandse stichtingen die financiële steun ontving was de Philippine Spiritual Help Foundation (20.000 euro). Flowfund/Activiteiten

Opvallend: Het fonds heeft geen ambitie om voor eeuwig voort te bestaan en heeft dan ook geen wens tot behoud van koopkracht van het kapitaal op lange termijn. Wel beoogt het fonds haar middelen goed en zorgvuldig aan te wenden, in de loop van enkele decennia.

Noot van de Blogger op basis van 2 miljoen resultaat (inclusief koerswinst die niet per se gerealiseerd is) en 625.000 Euro uitgaven zit er een behoorlijke reserve in de pot, want de bestuursleden werden onbezoldigd en de stichting Flowfund heeft geen medewerkers of directie. Ik gok op reis- en verblijfskosten en beheerskosten en op de site staat 23.000 euro aan diverse uitgaven. Let wel dit betreft 2012 het jaar waarin het Flowfund startte met de transformatie naar een impact investing portfolio (zie hieronder). Dan kunnen reserves worden aangehouden voor bijvoorbeeld giften aan start ups waarin later geinvesteerd kan worden.

Impact Investing
Daarnaast is het Flowfund impact investeerder via externe vermogensbeheerders met als mandaat Socially Responsible Investments en verantwoord opereren met 'risicomijdende' en 'risicodragende' beleggingen. De inhoud van de portfolio wordt niet geschetst. Sinds 2012 wordt gewerkt aan een impact portfolio door beleggingen te gaan kiezen die op zichzelf reeds werken in de richting van de doelstelling van het fonds. ... De meest bekende voorbeelden zijn op het terrein van het verbeteren van de harmonie (a) in en tussen mensen (bijvoorbeeld in de zorg) en (b) tussen mensen en hun omgeving (bijvoorbeeld met betrekking tot schone/alternatieve energie) - gebieden die direct in de doelstelling van het fonds staan. Het bestuur heeft zich ten doel gesteld om in ongeveer 3 jaar (2013 t/m 2015) circa 50% van de portefeuille op die wijze in te richten. Noot van de Blogger: 50% van 40miljoen geschat vermogen voor impact investing: da's mooi.
Bronnen: Flowfund.nl/Financieel (2012) en Flowfund/Activiteiten (meer beleidsplan)

Vragen en reacties graag naar impactinvestmentnews @ yahoo.com 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten