1 mei 2012

Impact Investing Nieuws 1 mei 2012

Deze keer ASN investeert durfkapitaal in Afrika en India, MorganStanley II platform, VBDO: Duurzaam S&B in 2011, Unibail Rodamco over duurzaam vastgoed, FT en WSJ over II, II voor kleine belegger, Blockbuster Fonds, jobs bij Triple Jump en d.o.b. Foundation, GIIN over de beloning van impact en als case Natuurmonumenten.


MARKET

ASN investeert in financial inclusion in West Afrika en India
ASN Bank gaat met haar Venture Capital Fonds (VCF), dat het durfkapitaal bevat van het ASN Duurzaam Aandelenfonds en het ASN Duurzaam Mixfonds, 400.000euro investeren in financiële diensten in India, Ghana en Nigeria. De beleggingen lopen via duurzame beleggingsfondsen die zijn gespecialiseerd in durfkapitaal. ASN Bank CFV investeerde al eerder 1 miljoen in/via Goodwell Microfinance Development Company II bv.

Focus: Financial inclusion
ASN Bank VCF investeert nu via Goodwell 160.000euro in Pagatech in Nigeria, een bedrijf voor financiële diensten via de mobiele telefoon. Technologie wordt gebruik om de diensten goedkoper te maken. Met de vervolginvestering wil Pagatech de toegang tot spaar- en betaalrekeningen verbeteren. Ook investeert ASN Bank VFC 112.000euro via Goodwell in de Nwabiagya Rural Bank in Ghana, een bank met een goede reputatie en meer dan 90 duizend klanten. De bank biedt spaar-, leen- en betaalproducten aan kleine ondernemingen en de meeste aandelen zijn in handen van de lokale bevolking. Door investeringen in technologie en ICT streeft zij naar een groter bereik, waardoor de kosten omlaag gaan en de rente op de leningen ook verlaagd kan worden. In India wordt 128.000euro geïnvesteerd in Utkarsh Microfin, een microfinancieringsinstelling die leningen geeft aan vrouwen om inkomen te verdienen. Utkarsh Microfin heeft een goede staat van dienst op Client Protection Principles, focus op sociaal rendement (naast financieel rendement) en de maandelijkse impact rapportages (het maatschappelijke en sociaal effect). Bron duurzaam-beleggen


Morgan Stanley Smith Barney opent II platform
Morgan Stanley lid van (de Investors Council van) the Global Impact Investing Network en haar Wealth Management divisie Smith Barney (anno 1873) beginnen een impact investing met risk-adjusted financial returns. Morgan Stanley Smith Barney (MSSB) heeft ruim 4 miljoen cliënten met 1,7 triljoen US$ vermogen en opereert in een thuismarkt (de VS) die met 12,5% duurzame beleggingen relatief al 3x zo groot is als bijv. Nederland. (Bron VS :Social Investment Forum)

"This is an important initiative for Morgan Stanley Smith Barney, (…) "We hear frequently from clients and Financial Advisors about the importance of integrating sustainability themes into their investment portfolios. Now through the Investing with Impact Platform, MSSB is able to offer our clients an action-oriented approach to combine financial returns and their personal values." (…) “Our goal is to build this into a robust offering to meet our clients’ needs, regardless of their impact priorities or what their portfolio fit might require,”

'Vak'ezine fa-mag (financial advisor magazine) benadrukt dat Although many broker-dealers allow their advisors to offer sustainable investments to retail clients, few have specific advisor platforms for that purpose. Fa-mag verwijst ook naar een nieuw artikel in de Stanford Social Innovation Review met daarin o.a. MSSB focus & definitie: Impact Investing met het accent op Private Equity: Participation in investment funds that are focused on providing capital directly into private enterprises (Noot van de Blogger zoals de Rockefeller Foundation definitie) structured to effect positive social or environmental change.
Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met hun financieel adviseur of emailen naar InvestingwithImpact@mssb.com Bronnen: marketwatch en fa-mag het SSIR nummer zal ik 15mei opnemen in het blog want het heeft veel interessante artikelen. Link ssireview


Duurzaam Sparen & Beleggen in Nederland 2011
De VBDO publiceerde eind april haar jaarlijkse verslag over duurzaam sparen & beleggen in Nederland over 2011. Het was een verslag met tegenstrijdige berichten. De afbouw van fiscale voordelen voor duurzame (groen)fondsen heeft daar -zoals verwacht- geleid tot krimp (-14,7%). Maar de vraag naar niet fiscaal vrijgesteld duurzaam sparen en beleggen steeg met 11,3%. Dit is opgebouwd uit duurzaam sparen (+13%) en duurzaam beleggen (+ 3,5%). Duurzaam sparen en beleggen groeide in 2011 met 0,9% naar 18,2miljard euro*. De lichte stijging is minder dan de jaren hiervoor ('10': 7,6%, '09: 17,6%), maar beter dan de totale (niet-duurzame) markt die stagneerde op 339miljard. Het totale marktaandeel van duurzaam sparen en beleggen bedroeg in 2011 4,6%.

MVO is niet hetzelfde als duurzaam
De VBDO gaat zich -vanwege de vraag- de komende jaren richten op particuliere spaarders en beleggers. De banken ‘vergroenen', hun niet-duurzame financiële producten worden maatschappelijk verantwoord, maar dat is niet hetzelfde als duurzaam. Het betreft veelal uitsluiting of negative screening. De VBDO wil de verschillen, mn de eisen, best in class en duurzame inspanningen, helder gaan uitleggen.

Noot van de Blogger In het verslag definieert de VBDO impact investing als beleggingen die een positief maatschappelijk effect tot doel hebben (impact first), financieel rendement telt mee, maar het is niet de belangrijkste eis van de belegger. Voorbeelden van dit soort beleggingen zijn en schone energie of microkrediet (p.16). Eind 2011 definieerde de VBDO (in haar onderzoek naar pensioenfondsen) II als 'thematisch' of ontwikkelingsbeleggen buiten de mainstream beleggingsmarkt.

* In het onderzoek zijn duurzame investeringen van institutionele beleggers niet opgenomen. Het onderzoek werd gesponsord door ASN Bank en ABN AMRO. Bron: Duurzaam Sparen & Beleggen in Nederland 2011


Unibail-Rodamco over duurzaam vastgoed
In Managementscope staat een interview met de baas van Unibail-Rodamco Nederland (U-R) John van Haren over (zijn) duurzaam vastgoed. U-R is vastgoedbeheerder, -investeerder en -ontwikkelaar en heeft 26miljard vastgoed in Europa. Het heeft de portefeuille in Nederland met 60% ingekrompen van vier miljard euro naar anderhalf miljard euro op toplocaties. U-R vindt Nederland qua retail 'vol' (gebouwd), zeker in de periferie.

Duurzame aandeelhouders
Van Haaren vertelt o.a. dat het met name de investeerders en dan de grote aandeelhouders zijn die aandringen op verduurzaming van vastgoed, de huurders m.n. retailers stellen niet of nauwelijks eisen. Maar als Europees marktleider wil U-R ook leider op het gebied van duurzaamheid zijn. En dat lukt: U-R kreeg in 2011 ‘Groene Baksteen’, de prijs voor de meest duurzame vastgoedbelegger. van Jones Lang Lasalle. Maar duurzaamheid komt ook voort uit de marketing en investeren in de -lange termijn- toekomst. Zo worden de oplaadpunten voor elektrisch rijden bij U-R winkelcentra nog maar nauwelijks gebruikt, maar àlle U-R winkelcentra hebben ze al. Want de huur wordt bepaald door het aantal bezoekers, de locatie en de aantrekkelijkheid. Noot van de Blogger en in het oog springende oplaadpunten dragen kennelijk bij aan die aantrekkelijkheid i.e. het imago.

En 'ESG' huurders
Maar U-R gaat verder dan parkinglot dressing. In alle winkelcentra zijn minimale duurzaamheidseisen waar voortdurend aan gewerkt wordt: 'dat is een continu proces'. En de lat ligt best hoog: de huurders zijn zelf verantwoordelijk voor het energieverbruik en een aantal duurzaamheidsmaatregelen. Hoog energie- of watergebruik moet aangepakt, afval gescheiden en carpoolen en/of OV gestimuleerd. Zo worden de huurders gestuurd richting duurzaam gedrag.
Op haar initiatief en voor haar rekening verduurzaamt UR een complex in Rotterdam (Plaza) om energieklasse A te halen, omdat veel huurders op dat soort toplocaties willen voldoen aan de hoogste duurzaamheidseisen. U-R houdt continu contact met haar belangrijkste prime retailers, 'superbrands' als Apple, H&M en Zara. Daar streven ze naar samenwerking over duurzame winkel en retail-concepten, 'want met die kleine groep van toonaangevende huurders willen we graag verder.’

Kortom: aandeelhouders en huurders vragen om duurzaam vastgoed, met belangrijke klanten wordt intensief samengewerkt en de kleinere huurders worden duurzaam 'opgevoed'. Trickle down innovatie(s) en op grass root niveau minimum eisen. Een mooi transitie model, waarbij visie en leiderschap grootschalig effect kunnen hebben. Bron:

MEDIA

Financial Times Special duurzaam ondernemen
De FT bracht een special uit van 4pag. Over duurzaam ondernemen uit met o.a. Aandacht voor (impact) Investors die steeds meer geïnteresseerd zijn in de ESG prestaties van de bedrijven waarin zij investeren. De grote institutionele investeerders worden door het Carbon Disclosure Project (CDP) geïnformeerd over de ''E'' of CO2 prestaties van hun beleggingsobjecten (mn S&P500/multinationals). CDP gaat ook watergebruik meten en benchmarken en de supply chain activiteiten van bedrijven worden steeds meer als informatie- en prestatiebron bekeken. Link Ft sustainable business '12
CDP bronnen CDP 500 11 (CO2) CDP Water '11 (water) of de Supply Chain '12

Wallstreet Journal Marketwatch Impact Investor Archives
Thomas Kostigen van Wallstreet Journal Market Watch pleit voor een nieuw tijdperk voor impact investing en vastgoed sector. Aanleiding: de gevolgen van de snelle urbanisatie, elke dag komen er in de grote steden 180.000 mensen bij die huisvesting nodig hebben. In 2020 zullen er 18,8miljard mensen in sloppen wonen. NGO's en de Impact Investing industrie investeren nu in de ontwikkeling van micro hypotheken na het succes van microkrediet.

Omdat impact investing in social housing (en community development) in de VS een succes is, met bewezen trackrecord, suggereert Kostigen dat traditionele vastgoed investeerders, de banken, financieringsmaatschappijen etc. nu ook internationaal gaan. Want dat goedkope woningen de oorzaak zijn van de mortgage bubble in de VS is een fabeltje. Volgens Kostigen tonen diverse onderzoeken dat aan, helaas geeft hij geen bronnen of verwijzingen. En the real estate market needs a comeback.... Met dank aan Lauri Lane Zucker van Impact Entrepreneur Group op Linkedin Link marketwatch


II THINKING

Impact criterium, categorie of kenmerk?
Op Linkedin en ned.com een korte gedachten wisseling van Jacen Greene. SE fellow en Marc Grimes, ervaren SE en nu actief met <Ned> the brand of doing good. Ze wisselen van gedachten over Private Equity investeringen en II. De 4 criteria voor PE investeringen worden aangevuld met impact. Is het een criterium, categorie of kenmerk?

Marc Grimes vraag is II gewoon een beleggingscategorie zoals gezondheidszorg, retail, productie, distributie, technologie, mobiliteit etc.? Of is het een aanvullend kenmerk van een beleggingsmogelijkheid? Mobiele telefonie, Twitter, YouTube en Facebook hebben een positieve bijdrage geleverd aan de social change bewegingen in opkomende markten, is dat -achteraf gezien- impact ?

Jacen Greene reactie: het is pas impact als de positieve bijdrage intentional, managed & measurable is en daardoor valt social media er buiten. Ook is het pas impact als het aanvullend kapitaal betreft dus waar angel investors, venture philantropists/ capitalists (nog) niet investeren*. Ik kan de vraag omdraaien als je impact als criterium ziet ben je waarschijnlijk een impact investor, als je het als kenmerk ziet ben je meer een duurzaam belegger. * Maar aanvullend (additionality) is lastig aan te tonen als iedereen dezelfde deals wil maken.

Met dank aan Jacen Greene en de linkedin group Impact Entrepreneur Link ned.com

 

II & AGENDASETTING

RIO+20: II & Women Social Entrepreneurs
Deloitte publiceerde op haar sustainable business blog een kort stuk over impact investing en UN Women Gender Equality for Sustainable Business op de Rio+20 conferentie van de Verenigde Naties over Duurzame Ontwikkeling (juni'12). Deloitte noemt II hier een key driver voor het bedrijfsleven. De Rio+20 thema's zijn geselecteerd vanwege hun belang voor 'business': energy & climate,, agriculture & food, urbanization & cities, water & ecosystems, social development en economics & finance of sustainable development. Ook benadrukt Deloitte gender equality and women’s empowerment will be at the heart of sustainable development. Want Women's empowerment yields strong economic returns and is critical to achieving a wide range of development and societal objectives. (Zonder bron vermelding)

II Framework for Action
Een van Rio+20 60 workshops (door Global Compact en de Rockefeller Foundation gaat over het door hun ontwikkelde 'Framework for action' voor potentiële impact investors, zoals institutionele beleggers en bedrijven. Het framework geeft inzicht in de zich snel ontwikkelende social enterprise sector en een evt. rol voor institutionele beleggers en bedrijven. Ofwel hoe te beleggen in social enterprises met rendement en nieuwe groeimarkten te bereiken met socially beneficial impacts. De business rationale, strategische overwegingen en methoden zoals financiële investeringen, incubatie, partnerships & regelgeving komen aan bod.

Deloitte & II
Deloitte werkte mee aan de ontwikkeling van (IRIS) Impact Reporting and Investment Standards en het hierop gebaseerde rating systeem GIIRS. Deloitte werkt met de JP Morgan definitie van II: investing with the intention to create positive social or environmental impact alongside financial return. Impact investments are made around the world in mission driven for-profit social enterprises focusing on the base of the pyramid population, or traditionally underserved populations. They target (…) education, affordable housing, healthcare, clean water and alternative energy, sectors that are traditionally underinvested due to conventional risk and return profile. J.P. Morgan (2010) Impact Investments – a new asset class Een samenvatting staat op II Nieuws ?

Women Social Entrepreneurs
Een andere workshop die Deloitte in de schijnwerpers zet is die over Social Entrepreneurs & Gender Equality: Despite increased efforts, corporate sustainability and gender equality concerns often remain disconnected. This session will explore how business can maximize its contribution to sustainable development by prioritizing and integrating gender equality and women's empowerment as key components of corporate sustainability. Examples of concrete, innovative business approaches and practices in this area will be highlighted.

Er is geen Rio+20 issue brief over het thema economics & finance of sustainable development of social development. In de al onlinestaande draft slotverklaring staat niets over economics & finance of impact investing. Wel over de (transitie naar) de green economy waar het mn name om trade gaat, overheden moeten faciliteren en het bedrijfsleven wordt opgeroepen leadership te nemen. Link futurewewant Bron: Blogs.deloitte greenbusiness Rio+ agenda Rio20corporate


CHARITIES & FOUNDATIONS

Blockbuster Fonds
Joop van den Ende's Mandeville lezing en bezoek aan Marc Rutte (zie IINieuws 26mei11) heeft geresulteerd in de oprichting van een nieuw cultuur fonds: het Blockbuster Fonds. Haar missie: breder bereik geven aan kunst en cultuur door middel van speciale evenementen en samenwerking tussen culturele instellingen. Het stimuleert en initieert de totstandkoming van belangrijke en uitzonderlijke, zo mogelijk multidisciplinaire culturele evenementen in Nederland met een zo groot en/of breed mogelijk (inter)nationaal publiek. Hiervoor ondersteunt het initiatiefnemers van culturele evenementen met financiële bijdragen en met de door de BankGiro Loterij gegarandeerde voorafname van toegangskaarten etc. als loterijprijzen.

Speciale regelgeving
De overheid draagt niet bij, maar heeft de werkwijze van het fonds mede mogelijk gemaakt door de vergunning van de BankGiro Loterij (Goede Doelen Loterijen) aan te passen. De BankGiroLoterij kan hierdoor bij de begunstigde instelling(en) culturele prijzen afnemen (in de vorm van bijvoorbeeld toegangskaarten) voor de loterijdeelnemers.

Cultuur kwartet
Het fonds is samenwerking van De BankGiroLoterij en drie cultuurfondsen, het Prins Bernhard Cultuurfonds, het VSB-fonds en de VandenEnde Foundation. De 4 partners storten ieder jaar anderhalf miljoen euro in het fonds maar de bijdrage van de BankGiroLoterij -door het kopen van toegangskaarten als prijzen voor haar deelnemers- kan oplopen tot 10 miljoen per jaar. (De loterij deelde in 2010 60miljoen euro uit aan goede doelen). Het fonds hoopt de komende vijf jaar een budget van 57,5 miljoen te krijgen. De eerste 3 begunstigden van het fonds zijn Museum Boijmans van Beuningen, Museum TwentseWelle en fotografiemuseum FOAM. Ze gaan met het geld onder meer tentoonstellingen organiseren.

Joop van den Ende: impact denker
In mei 2011 vroeg van den Ende 100miljoen euro aan de overheid voor een cultuurfonds dat geld op zou leveren door stevig (50%) te investeren in marketing. Van den Ende had marktonderzoek laten uitvoeren dat aantoonde dat een museumaanbod van internationale kwaliteit, in combinatie met andere kunstproducties, 3,4 miljoen meer bezoekers oplevert dan momenteel het geval is. ... Dat levert Nederlandse bedrijven en instellingen 1,3 miljard euro aan extra inkomsten op. Met ons belastingsysteem gaat hiervan rond de 50 procent naar de schatkist. Dat is 650 miljoen euro, op een investering van honderd miljoen. Kunst is geen linkse hobby, maar eigenlijk zeer rechts”. Bron EUR Mandeville Noot van de Blogger: In ieder geval kan het ook winstgevend mits goed gemarket.

Rol van de overheid
Marc Rutte 'gaf'' de 100miljoen dus niet, maar paste de regelgeving aan en kreeg hiervoor als compliment van van den Ende dat hij nog nooit (eerder) een project tot een goed einde had gebracht met iemand van de overheid. (video Pauw&Witteman). Over in hoeverre het fonds de marketing aanpak van van den Ende gaat toepassen wordt slechts gecommuniceerd dat: Het Blockbuster Fonds is van zins culturele instellingen te steunen met 'voorfinanciering, kaartafname en innovatieve marketing'. Zowel nationale als regionale culturele publieksevenementen komen in aanmerking, mits van uitzonderlijke grootte. 'Gedacht wordt aan tentoonstellingen, festivals en muziek- en theateruitvoeringen die een aantrekkingskracht hebben op nationale en internationale bezoekers.'

Bronnen: 3voor12.vpro en de website blockbusterfonds de opzet en werkwijze: Blockbusterfonds pdf


JOBS

d.o.b zoekt investment officer
De d.o.b. Foundation (IINieuws17aug11) zoekt voor haar impact generating entreprises in Afrika een investment officer die de portefeuille kan uitbouwen. De focus is op kleine en medium sized enterprises die de kwaliteit van leven van 'disadvanteged people & community's' verbeteren. Dit door inkomen te verschaffen of betaalbare producten en diensten aan te bieden.

Gevraagd wordt een universitaire opleiding, 3 tot 5 jaar ervaring in finance, business development of stragegy consulting, analytische en communicatie vaardigheden. De ideale kandidaat heeft ervaring met private equity, SME financiering en in (Oost) Afrika. NB Deadline was 25april12 Bron oneworld meer informatie dobfoundation vacatures

Triple Jump zoekt Senior Investment Officer in Azië
Triple Jump, impact investeerder in microkredietfondsen zoekt voor haar groeiplannen in Azië een Senior Investment Officer. Triple Jump is ooit opgezet door NOVIB (zie IINews20juli2011) en groeit hard. Op dit moment beheert Triple Jump ruim 270 miljoen euro geïnvesteerd vermogen door 288 investeringen bij 166 microkrediet instellingen in 57 landen. Het biedt fondsmanagement aan investeerders zoals Oxfam Novib Fund, ASN-Novib Microfinance Fund, NOTS Foundation, SNS IMF en Calvert (USA).

De Senior Investment Officer is gestationeerd in Bangkok of Singapore om daar een regio kantoor op te zetten. Dit om de Azië portefeuille te managen en te beoordelen op ondersteuning door financiering of technische assistentie. Gevraagd wordt o.a. een universitaire opleiding, ruime ervaring en een relevant netwerk. Meer informatie in de vacature beschrijving. Deadline 12mei2012. Bron: oneworld Meer informatie triplejump


GELEZEN

GIIN's IMPACT-BASED INCENTIVE STRUCTURES,
Alignment Fund Manager Compensation with Social and Environmental Performance.
Eind 2011 publiceerde the Global Impact Investing Network (www.thegiin.org) een handreiking voor impact meting bij impact investing fondsen. 3 partijen laten zien hoe zij hun fondsmanager belonen en waarop de impact score wordt gebaseerd. Het zijn het Aureos African Health Fund, Core Innovation Capital en UBS (de laatste heeft nog geen II Fonds, zie IINieuws 15april12.

De publicatie geeft potentiële investeerders (instappen bij Core vanaf 250.000US$ en bij Aureos 500.000US$) inzage in wat ze qua impact mogen verwachten en welke impact incentives zijn ingebouwd voor de fondsbeheerders. (Noot van de Blogger: Het is -nu- het op een na populairste document van GIIN downloads).

Impact meting & Incentives
De belangrijkste kenmerken voor impact meting & incentives zijn: 
- de prioriteit en verhouding van financiële en impact resultaat beloning;
- evt. boete en wat gebeurt er bij liquidatie van het fonds;
- Lange en/of korte termijn impact resultaat;
- II ambities en criteria;
- II meting & interne of (semi) externe auditing.

CASES: wie doet wat?

Aureos African Health Fund is een van Aureos 17 fondsen. Het fonds heeft 100 miljoen US$ onder beheer, is opgericht in 2009 en de geplande exit is in 2019-2021. Het streeft naar het bereiken van arme(re) mensen. De basis beloning is 15% (voor het financieel resultaat, iets onder het marktgemiddelde van 20%) en voor elk bereikt impact doel (A,B,C) komt er 5% bij. Het beloont bij A > 50% en/of B >70% bereik van mensen met < 3000 US$ inkomen per jaar en bij C < 15% bereik van mensen met minder dan 1000US$ per jaar. Technical Assistance, Impact Resultaatmeting, -verbetering en -promotie) wordt extern ingehuurd (uit de 2% management fee).

Core Innovation Capital
Het doel is Early growth stage capital for profits to increase access to financial services in the US. (Portfolio corevc.com) Het heeft 50miljoen US$ onder beheer, is opgericht in 2010 en de geplande exit is in 2020. Het financieel resultaat bepaalt 90% van de eindbeloning en de impact score is 10% voor o.a. leiderschap & invloed (spreken op II events). De bonus is 100% afhankelijk van het impact resultaat en de maximale Carry (eindbeloning) is 20% = 18% financieel & 2% impact resultaat. Bij evt voortijdige liquidatie van het fonds is bij bijv. 70% impact resultaat → 0,7x2% = 1,4% + 18% financieel = 19,4%. Het heeft externe audit per investering door vertegenwoordiger van de partner the Center for Financial Services Innovation en 2 II deskundigen (op VS niveau). Evt. (deel van) de niet uitbetaalde carry gaat terug naar de investeerders of naar een door de fondsmanager aan te wijzen non profit dat vergelijkbare doelstellingen heeft.

UBS (model)
De impact-criteria zijn ontworpen door 1 externe en 2 UBS II experts. 1 Focus op Emerging countries. a: Landen met laag GDP per capita b: Least Developing Countries (minimum) c: Ontluikende sectoren: veel impact maar minder financieel rendement. 2 ESG beleid: 1. MT lid voor ESG, ESG trainingen, ESG protocol voor incidenten. 3 Employment growth 4 Meten met IRIS Impact Investing sector specific metrics. 5 De kwaliteit van impact reporting moet evolueren. De carry, de eindbeloning, van de fondsbeheerder is maximaal 10% (het marktgemiddelde voor fondsen van fondsen management) maar vermenigvuldigd met de impact coëfficiënt en die is max 1. Noot van de Blogger Eigenlijk dus een boete lager impact resultaat? Het gebruikt externe auditing.

Incentives voor impact beloning
Belangrijk is de gerichte realistische vraag van investeerders, de limited partners in deze publicatie, en het vertrouwen van fondsenbeheerders in hun eigen kunnen en hun moed om een nieuwe asset class te helpen ontwikkelen (met mooi marktaandeel en PR effect). Bron: thegiin impact based incentives


CASE

NATUURMONUMENTEN
De 107 jaar oude vereniging Natuurmonumenten heeft meer dan 730.000 leden met een gezamenlijk doel: zorgen voor natuur in Nederland. Noot van de Blogger: de leden zijn ze niet erg gul: gemiddeld betaalt een lid 22euro dat is de helft van wat aan ontwikkelingshulp organisaties wordt gegeven. Natuurmonumenten heeft traditioneel moeite om haar ledenbijdrage en -uitgaven op een Break Even Point te krijgen.
Natuurmonumenten verwerft en beheert nu 355 natuurgebieden met een gezamenlijke oppervlakte van ruim 100.000 hectare. Door al dat grondbezit is Natuurmonumenten vermogend en omdat het beheren, zorgen voor de(ze) natuur haar missie is, is waarschijnlijk de best scorende missie gerelateerde belegger in Nederland. Toch boekt Natuurmonumenten haar 100.000 hectare in het jaarverslag 2010 met een p.m. waarde, naast de uitgaven voor verwerving van 20miljoen euro (zonder hectare ambitie)

Waarde grondbezit
Natuurmonumenten boekt de waarde van haar ruilgronden (buiten de Ecologische HoofdStructuur) op 3miljoen ('gewaardeerd tegen de totale verkrijgingswaarde, onder aftrek van ontvangen subsidies en van een voorziening voor waardedaling'). Daar staat echter geen oppervlakte bij. Noot van de Blogger: Het happylandcollective een denktank dat de herijking van ruilgronden onderzoekt, zet op haar homepage een bedrag van 1,5 miljard in euro voor 22duizend hectare ruilgronden van de overheid. (zonder uitleg of toelichting, wel dat ze van functie gaan veranderen en dat heeft ongetwijfeld gevolgen voor de waarde.). Als deze ruilgronden een vergelijkbare waarde hebben met de natuurgebieden van Natuurmonumenten (binnen de EHS) dan betekent dat de p.m. van Natuurmonumenten een vijfvoud van die 1,5 miljard. NB Ook de EHS wordt herijkt. Staatsbosbeheer waardeert haar 250.000 hectare gronden, de materiële vaste activa op 68miljoen euro. Op basis van: 'gronden voor zover niet bedrijfsondersteunend, en alle doelstellingsgerichte gebouwen worden gewaardeerd tegen de verkrijgingsprijs, zijnde de laagste rekeneenheid (€ 1)'. JV 2011.

Inkomsten
De inkomsten in 2010 bedroegen 112miljoen euro (in 2009 nog 126miljoen). Bijna 30 miljoen eigen fondsenwerving, bijna 40 miljoen subsidies, 16 miljoen overige inkomsten (Bijna 11 miljoen inkomsten terreinbeheer en bijna 5 miljoen door verkoop van gebouwen), 15 miljoen acties van derden (90% Postcode Loterij) en 11 miljoen rente inkomsten. De (vrije) reserves 175,5miljoen euro en de (geoormerkte) fondsen 13,5miljoen euro. Bronnen CBF Natuurmonumenten en JV 2010.

Uitgaven
De uitgaven in 2010 bedroegen 105,4 miljoen euro. Bijna 21miljoen euro aan nieuwe verwervingen en 53miljoen euro aan het beheer van natuurgebieden. Lobby kostte 5,1miljoen en voorlichting en activiteiten 'het betrekken van het publiek bij de natuur' 15,5miljoen.

Vermogensbeheer
Natuurmonumenten was een van de 4 initiatiefnemers van de handreiking Vermogensbeheer door prof dr Harry Hummels waarin aandacht is voor duurzaam (doen of uitleggen waarom niet) èn missie gerelateerd beleggen. De handreiking moet sinds 2011 worden nageleefd voor de (120 grote) leden van de Vereniging van Fondsenwervende Instellingen. Meer op IINieuws jan2011.

Beleggingsbeleid
In het JV 2010 staat over de beleggingen: De beleggingen bedragen 182miljoen euro. Hieronder: 42miljoen beursgenoteerde aandelen, 274.000 euro private equity, 103miljoen euro staatsobligaties, bijna 30miljoen bedrijfsobligaties en 6,5 miljoen cash. De portefeuille is bijna volledig duurzaam belegd . De (4) vermogensbeheerders letten bij hun selectie op het milieubeleid, governance en sociale aspecten van de fondsen. Hierover wordt op kwartaalbasis gerapporteerd. Fondsen die beleggen in bedrijven die voor meer dan 5% van hun activiteiten werkzaam zijn in de wapenindustrie, kernenergie, tabaksindustrie, gokken, bonthandel en porno worden uitgesloten. Daarop zijn beargumenteerde uitzonderingen mogelijk, dit ter beoordeling aan de Financiële Commissie van het bestuur. Vervolgens wordt het ‘best-in-class' principe gehanteerd bij de selectie van bedrijven.

De strategische beleggingsmix is in 2010 aangepast naar 60% staatsobligaties (aanhouden tot aflossing), 20% bedrijfsobligaties met een rating van tenminste BBB, en 20% aandelen (was tot de krach 27,5%). In de loop van 2010 werd de beleggingsmix hierop aangepast. Door de sterke koersstijging van aandelen wijkt de stand ultimo 2010 enigszins af van de strategische beleggingsmix. Noot van de Blogger Na de beurskrach van 2008 lag Natuurmonumenten onder vuur over het koersverlies van haar reserves (-25,5 miljoen euro NB Het nadelig koersresultaat is nagenoeg geheel behaald op de duurzame aandelen ). In haar repliek stond o.a. Met het voorzichtig beleggingsbeleid boekt Natuurmonumenten goede resultaten: over de laatste 20 jaar (1989-2009) hebben de beleggingen jaarlijks gemiddeld 7% rendement opgeleverd. En dat is inclusief het (niet genomen koers) verlies van 19 miljoen euro in 2008'. Bron: Natuurmonumenten repliek

Conclusie
Natuurmonumenten is door de aard van haar doelstelling een impact investor, ze beheert natuurgebieden en haalt er beheersinkomsten uit. Die bedragen 10miljoen euro op 100.000 hectare natuurgebied met een zeer ruwe guestimate op basis van de ruilgronden waarde tot wel 7,5 miljard euro. Dat lijkt mij nogal mager (0,133%), maar is er überhaupt marktwerking bij beheer van natuurgebieden en wat is de benchmark voor deze 'markt'? Impact investing maakt rendement dat minimaal marktconform is, maar is hier marktwerking of een benchmark? De 68 miljoen van Staatsbosbeheer bevreemd me net zo als de pm van Natuurmonumenten. Link natuurmonumenten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten