16 mei 2016

Impact Investing Nieuws 15 mei 2016

 
Dit blog leest prettiger op Slideshare/IINieuws-15mei2016

Het vlog met een samenvatting van dit blog
is online op: YouTube (9m) or in English YouTube THESIS: Impact investing in public equity

TRUE: Hypothesis I: The return performance of impact investments in public equities does not differ from traditional investments.

NOT TRUE: Hypothesis II: The impact performance of impact investments in public equities does not differ from traditional investments.

Bron: Leonieke Blaauwgeers in haar thesis 'Impact investing in public equity' voor haar Masters in Science in Economics & Business Master Specialisation Financial Economics aan de Erasmus Universiteit. Begeleider Dr. J.J.G. Lemmen.

Quote van dit blog: It won’t take long before the institutional investment community becomes a force to reckon with in impact investing. It has the power and resources to contribute, but it also stands to transform the impact investment market through thinking differently and big, and applying lessons from the past. We welcome this development as an opportunity to build a better world, but we must remain critical about the potential downsides. The traditional impact investment community can help institutional investors create opportunities for development, while at the same time keeping an eye on the potential social, economic, and environmental risks. In Academia Harry Hummels en Alfredo Fracassi in SSIR over Institutionele Investeerders & ImpInv. 


ACADEMIA inclusive impact investing

#ImpInv proof: better returns and higher impact
Leonieke Blaauwgeers studeert (over)morgen af op 'Impact Investing in Public Equity' An analysis of financial and impact performance' voor haar Masters in Science in Economics & Business Master Specialisation Financial Economics aan de Erasmus Universiteit. Haar begeleider is Dr Jan J.G. Lemmen die wordt bedankt en geprezen voor zijn enthousiasme voor het onderwerp. Het wordt terecht pionieering academic research genoemd, want het onderzoekt het rendement van public equity investing. In 3 impact sectoren: Renewable energy, health & education. Extra interessant uit het oogpunt van inclusive impact investing omdat het ook (leads voor) individuele ondernemingen geeft. NB In developed en developing markets en binnen en buiten de Eurozone.

De methodiek is dezelfde als in mijn impactinvesting modelportfolio* uit 2013 
met voorbeelden in impact sectoren, die vervolgens selecteert op duurzaam- heid. Zodat de positieve impact niet teniet wordt gedaan door de negatieve impact van de bedrijfsvoering. *De modelportfolio is gebaseerd op de RockPA modelportfolio maar voegt Euro/Nederlandse public equity leads toe. Of zoals weergeven in mijn indices infographic:
 
NB dat wil niet altijd zeggen dat ze niet af en toe over de schreef gaan. Bekijk hun ESG score en transparantie op CSRHub en google de bedrijfs-
naam met lawsuit en litigation

De methodiek sector + duurzaam wordt ook in de markt toegepast; bijvoorbeeld door Impax Assets in haar SMART Food fonds. SMART staat voor Sustainably Managed and Responsibly Transformed. Meer in: IINieuws-15okt15 

De onderzoekster begint haar selectie precies aan de andere kant: eerst exclusie van AGTAF sectoren, dan selectie van ondernemingen uit het Sustainalytics ESG universum in de ThomsonDatastream* (4185 ondernemingen uit developed en developing markets). *ASSET4 ESG ‘Global Active’. Blogger: in mijn Impact Bijsluiter© combineert de onderzoekster dus niveau ESG Risk (2) & ESG opportunity (3) met Basisbehoeften: (schone) energie, gezondheidszorg en onderwijs (5).

Vervolgens selecteert Blaauwgeers ENVIRO Impact (milieu) en SOCIAL Impact. Enviro door energie bedrijven te selecteren die goed scoren op hernieuwbare energie, zoals bijvoorbeeld Verbund, de Oostenrijkse 90% hydro-energy producent die 40% van de Oostenrijkse energiemarkt bedient. Social: Onderwijs en Gezondheidszorg.  

Leads: de ondernemingen staan met beschrijving in appendix C pag. 46 tot 59. 

De onderzoeksvragen zijn helder (Blogger: en een weerklank van het achterhaalde cliché dat duurzaam beleggen duur is):


De conclusies: Using the monthly Jensen’s alpha of the Fama/French four factor model***, I find that the impact portfolios yield higher positive abnormal returns than the traditional portfolios, although the ROA and ROE are generally lower.

Blogger: Is de conclusie mbt ROA en ROE relevant voor kleine beleggers? Nee, wel voor de bedrijven zelf en (activistische) grootaandeelhouders. Als leek vraag ik me meteen af in hoeverre doe ROE en ROA beïnvloed wordt door overheidsbeleid. De kritiek op de Nederlandse overheid mbt haar hernieuwbare energiebeleid was duidelijk: niet meer mee bemoeien – constant van beleid
veranderen.


Impact
Bij de ENVIRO impactbepaling van de energiebedrijven kon gebruik gemaakt worden van CO² uitstoot en waterbesparing. Dit zijn standaard E(SG) key performance indicators waarop benchmarks worden gemaakt en beleggingsproducten worden ontwikkeld. Zoals EasyBNP Low carbon 100 en I shares MSCI ACWI Low Target.


Voor de SOCIAL impact bepaling loopt Blaauwgeers aan tegen een frappant gebrek aan relevante data. Voor gezondheidszorg en onderwijs zijn geen
public indices available which specifically only take into account the social aspect of the ESG score. (E)S(G) scores betreffen de veiligheid, gezondheid en gelijkwaardige kansen van medewerkers. Blogger: (Wettelijke) Productveiligheidseisen en consumentenbescherming garanderen de belangen van klanten maar de intrinsieke waarde van de sectoren wordt niet meegewogen. Hiermee bewijst impact investing haar nut en toegevoegde waarde. Of het nu ontwikkelde of onderontwikkelde en dus bedienende markten betreft: basisbehoeften zijn altijd preferred sectors. Impactscore 5 en indien impact belangrijker is dan rendement zelfs score 6. NB In de praktijk betekent dit dat deze sectoren uit algemene middelen worden betaald (belastinggeld, development institutions, thematic investing), door de filantropie wordt (mee) gefinancierd en gelukkig tegenwoordig door impact investors worden ontwikkeld of versneld.

Blaauwgeers verzint een slimme list; ze kiest voor het meten van gender equality in dit geval van female managers. Die in de gezondheidszorg en het onderwijs hoger vertegenwoordigd zijn. Deze sectoren kenmerken zich ook door hoge vertegenwoordiging van werkende vrouwen.

Dat is geen door overmacht ingegeven zwaktebod. Integendeel: Investing in women is wereldwijd de populairste impact investing trend volgens het exclusieve #impinv netwerk theGIIN. Ingezet met de Amerikaanse Calvert Notes voor mesokrediet maar ook omarmd door microkrediet. In de praktijk betekent het dat vrouwen veel vaker microkrediet vragen/krijgen. Blogger: Omdat ze beter terugbetalen. NB Ik leen via Wakibi aan en vrouw voor de reparatie/onderhoud van de taxi die haar man rijdt om het gezin te onderhouden, eerlijkheidsgehalve: mijn zoon koos hier :)
Ik leen ook via crowdfunder for impact @LendahandEU, mesofinance in ontwikkelingslanden aan vrouwelijke SME ondernemers die werkgelegenheid en lokale economische groei creëren. Ook in multinationale ondernemingen is de voorkeur voor vrouwelijk managers al een beleggingsoptie. 
TrendinvestNL biedt beleggenstrend-in vrouwen-aan-de-top. Bloomberg lanceerde net een Gender Equality Index van Financials Bloomberg/GEI-2016-Member-List (pdf) *Blogger: Financials geven meestal mooie rendementen. Meer op: Bloomberg-launches-financial-services-gender-equality-index

Ook binnen private equity is beleggen in vrouwen populair. In Nederland is Diana van Maasdijk Equileap gestart (meer op Viveinvest) en TelegraafMG en LendahandEU commissaris Simone Brummelhuis het (startende onderneemsters) Next Women & Next Women Crowd Fund, ERBS Revolving Fund en ON Impact Investments . Video: RLZ/investeringsfonds-van-1-miljoen-voor-vrouwen (2m22). Met steun van de Rockefeller Foundation ontwikkelt de Asia IIX (#Impinv Exchange) een womens-livelihood-bond-improve-lives-half-million-women

Conclusie
De thesis levert een eerste en belangrijke bijdrage aan het inclusive public equity impact investing onderzoek universum.

Het rendement van investeringen in impactsectoren EN duurzame ondernemingen is beter dan dat in niet impact sectoren en niet duurzame ondernemingen. Uiteraard doet de onderzoekster suggesties voor verdere analyse van de door haar ontwikkelde modelportfolio's. 
Blogger: Daarover noch over de wiskundige verantwoording van de onderzoeksmethodiek in de thesis laat ik me niet uit, dat is niet aan mij besteed ;)

De thesis geeft een betekenisvol signaal voor de huidige praktijk van duurzaamheid- en ESG-meting. Blogger: Waar de intrinsieke waarde van maatschappelijk belangrijke sectoren, die van basisbehoeften voorziening totaal wordt veronachtzaamd.

Blogger: Het Global Initiative Sustainability Ratings zet zich in om de Materiality van Sustainability Indicators te linken aan de relevantste duurzaamheidsinspanningen i.e. indicatoren die aansluiten bij de kernactiviteiten van ondernemingen. En het rendement verbeteren.
En is dus dubbel relevant voor investeerders die duurzaamheidsfactoren meenemen in hun allocatie beslissingen. Het levert rendement en additionele impact* op door gerichte effectievere duurzaamheid inspanningen. Het 1e onderzoek (HBS LSE) keek naar 6 sectoren waaronder health waar mens / patiënt gerichtheid het effectiefst blijkt. Meer in IINieuws 15mei15 en op RateSustainability.org

Blogger: Een open deur of een Wake up call? Sapere Aude, durf te weten! en durf te meten. Maar ook EN durf te waarderen ookal is dat normatief. Natuurlijk is een investering in gezondheidszorg of onderwijs relevanter dan een willekeurige investering in economische groeien. Hiervoor wordt belastinggeld gebruikt en hiervoor bepalen we de politiek.

***Wikipedia: Jensen's alpha[1] (or Jensen's Performance Index, ex-post alpha) is used to determine the abnormal return of a security or portfolio of securities over the theoretical expected return. It is a version of the standard alpha based on a theoretical performance index instead of a market index.
 
The theoretical return is predicted by a market model, most commonly the capital asset pricing model (CAPM). The market model uses statistical methods to predict the appropriate risk-adjusted return of an asset. The CAPM for instance uses beta as a multiplier.) Het 4 Factor FAMA model wordt beschreven in Forbes/the-four-factor-model en is al weer uitgebreid met een 5e factor.


Author: L. Blaauwgeers Student number: 417372 Thesis supervisor: Dr. J.J.G. Lemmen. 17 May 2016 Thesis.eur.nl/pub/33626/Blaauwgeers-L.-417372 (pdf, 76 pag.)

ACADEMIA II

Exclusive Impact Investing

Harry Hummels in de Stanford Social Innovation Review
Ik claimde meteen dat Nederland wereldkampioen #ImpInv is na de publicatie van het VBDO rapport impact-investing-in-nederland-door-Institutionle Investeerders. De laatste cijfers van theGIIN & JP Morgan schatten de markt op 60miljard US$ wereldwijd en uit de inventarisatie van de VBDO van Nederlandse pensioenfondsen en verzekeraars kwam 24miljard Euro aan Impact Investments. NB Nederland is goed vertegenwoordigd in theGIIN en de inventarisatie, de cijfers overlappen elkaar dus.

SSIR biedt Prof Harry Hummels en Triodos IM en Actiam IIAM fondsbeheerder Rodolfo Fracassi van Mainstreet Partners (Impact Investing specialist anno 2008) ruimte om e.e.a. onder de aandacht te brengen. Zij schijven ''The Institutional Impact Investing Revolution. Institutional investments that generate social and environmental impact are increasing, and they are changing the field of impact investing as they go.'' E.e.a. gelardeerd met Nederlandse initiatieven zoals van ABP en PFZW die nu cijfermatig onderbouwd door het VBDO rapport. Ook buitenlandse partijen in Europa als AXA, Zurich IG, BNP Paribas, Barclays en in de VS worden genoemd.
 
De auteurs die zich op/tot institutionele investeerders richten stellen: 'Institutional investments that generate social and environmental impact are increasing, and they are changing the field of impact investing as they go'.
Bevat het artikel nog veel nieuws? voor de oplettende (jaaroverzichten) lezer van dit blog niet ;) Maar benadrukken de auteurs: Looking at the gigantic efforts required to solve global problems, institutional investors tend to think big, differently, and historically. And their efforts will redefine how we view finance for societal purposes—slowly, but gradually. Ze verwijzen hierbij naar de trend van verantwoord en duurzaam investeren. Blogger: dat toch 90% een Institutionele investeerders feestje is, zie EuroSIF.org. Mijn vrees is vooral dat ook #ImpInv een institutioneel feestje blijft zonder trickle down effect, dus invloed op retail beleggersmarkten en door hardnekkige aanhoudende vraag op financials en te financieren ondernemingen. Vandaar mijn hardnekkige inspanningen om #ImpInv inclusive te maken. 

De auteurs zijn heel positief getuige hun slot citaat dat ik boven als quote opnam: It won’t take long before the institutional investment community becomes a force to reckon with in impact investing. It has the power and resources to contribute, but it also stands to transform the impact investment market through thinking differently and big, and applying lessons from the past. We welcome this development as an opportunity to build a better world, but we must remain critical about the potential downsides. The traditional impact investment community can help institutional investors create opportunities for development, while at the same time keeping an eye on the potential social, economic, and environmental risks.

Blogger: Natuurlijk is het zo dat met omvang, mogelijkheden komen, mits de prioriteiten goed gekozen worden. Dat institutionele investeerders een belangrijke groeiende rol kunnen spelen in de professionalisering van #impinv als beleggingsstrategie is duidelijk. Maar met hun enorme omvang komen beperkingen: wettelijke, organisatorische en financiële. De terugkomende vraag om size able investment deals bewijst dat.
Terwijl juist met kleine investeringen ook heel veel bereikt kan worden. Niet door 'laat 1000 bloemen bloeien' wel 'laat 100 scholen wedijveren' door een focus op de juiste impact sectoren, disruptive change & de high potentials en upscaling support. Daarom ik blijf gewoon doorbloggen en inclusive impinv tools & thoughtpieces produceren.

Bron: SSIR/the_institutional_impact_investing_revolution Prof Harry Hummels (Universiteit van utrecht en Maastricht) en v/h zijn Actiam IIAM fondsbeheerder Rodolfo Fracassi van Mainstreet Partners. (Zie boven).

Academics Survey
Please particpate in this Phd Survey on #ImpInv choices in public equity markets, impact investments & SIBs: SOSCISurvey.de/investing by Linkedin/Juan-David-Rivera-Acevedo, PhD Fellow at Center for Empirical Research in Economics and Behavioral Sciences (CEREB), Frankfurt Am Main Duitsland. 


II Thinking by Me 

Broad & Deep Impact
Zowel #impinv heivyweight prof Fran Seegul van Impact Assets, dat recent haar 1e Notes uitgaf als Brian Trelstad van Bridges Ventures USA (private equity) refereerden recent aan DEEP en BROAD impact investment IINieuws-1april16 en IINieuws 1feb16. Voor mij aanleiding om eens in Broad & Deep ImpInv te duiken: de nuances en specificaties te onderzoeken voor inclusive & public equity impact investing

Fran Seegull schrijft ''Deep impact investing — investing in privately held impact ventures and funds - represents just $60 billion worldwide. Impact ventures focus on job creation, financial inclusion, sustainable agriculture, health, education, housing, energy, water, and sanitation''. Kortom zij doelt op de recentste door de GIIN en JP Morgan Social Finance in kaart gebrachte wereldwijde impact investments in EyesontheHorizon (2015, pag 55 pag.)
Deep impact focust dus op basisbehoeften en job creation & financial inclusion voor underserved (in developed en emerging markets) en de base of the pyramid (de armsten in emerging en developing markets).

Brian Trelstad schrijft 'In order to free up all the dry powder waiting for the right impact opportunity, the investment industry needs to help investors clearly articulate three guiding principles behind their investments: what kind of impact they want to have, how deep or broad their intended impact is, and the level of risk they are willing to accept'. En onder 'Intensity and immediacy of impact' schrijft Trelstad how deep or how broad of the intensity and scope of the desired impact, for which category of beneficiaries the impact is targeted, and over what timeframe. Zijn voorbeelden zijn -1- een lange termijn investering in gezondheid, een sector en preventie voor moeilijk bereikbare populaties (deep) en een kleine verbetering voor velen door bijv. een nieuwe technologie (impact katalyst) in het onderwijs (sector)

Dus diep is een grote verandering voor een kleine, maar 'erge' doelgroep en breed is een kleine verbetering voor een grote doelgroep. De blogger werkte 20 jaar in de marketing & fondsenwerving voor goede doelen. Daar was de propositie: heel erg, zoals zieke kinderen en levensbedreigende aandoeningen, of een minder ingrijpende situatie verbeteren voor heel veel patiënten en hun naasten. Ook effectief: sexy high tech innovaties. Ik bedoel dat absoluut niet cynisch en de grens tussen de 3 categorieen is meestal vaag. Wat te denken van een nieuw gezicht voor deze verwonde brandweerman die door een 3D scan van zijn botstructuur en daarmee gemaakte chirurgie handleiding getransplanteerd kon worden: 3dprintingindustry/26-hour-face-transplant-made-possible-with-3d-printing 3D wordt voor allerlei protheses toegepast. Bij de toekenning van wetenschappelijke onderzoeksgelden wordt diep en breed ook toegepast. Heel erg, wereldwijd, veel mensen en high tech: 180! 

Impact Investing als opvolger van duurzaam beleggen, 2.0, is een voorbeeld van deep investing en heeft de intentie veel effect te hebben voor mensen die niets of weinig hebben. Daarmee krijgt duurzaam beleggen meteen het label brede impact. Gezien de ambities van bijvoorbeeld CSR, Corporate Social (employees, community, stakeholders) Responsability en ESG Environment, Social & Governance lijkt dat terecht.

VRAAG Wat betekent dat in de praktijk van inclusive impact investing, in public equity & crowdfunding for impact? Kortom waar ligt de grens en wordt brede impact diepe impact?

Op basis van mijn impact bijsluiter voor beleggingsproducten die 6 (7) impact niveaus schetst, leg ik de grens tussen brede en diepe tussen niveau 3 en 4. Niveau 3 = ik hecht aan rendement en ESG opportunities Dus ik investeer in bedrijven of fondsen die worden aanbevolen door ESG researchbureaus en fondsanalisten op basis van belangwekkende innovaties met mooie groei(markt)vooruitzichten. NB dat kunnen ook hele (sub) sectoren zijn, zoals biotech, duurzame energie, 3d printing, gezonde voeding, gender eqality etc. TrendinvestNL biedt een compleet overzicht waarvan driekwart ook (voor mijn preferred) impact trend is. Door de groei van ESG integratie en classificering door bijv Morningstar en banken, wordt deze categorie steeds transparanter en makkelijker te vinden.
Niveau 4 = ik hecht aan rendement en wereldwijde bedreigingen en oplossingen. Ofwel factoren die nog niet zijn geïntegreerd in het ESG systeem. Een voorbeeld: Na het Volkswagen CO² schandaal, Dieselgate, schreef Jordi Lesaffer van Vigeo EIRIS Sustainabilty onderzoek en indices een LinkedIn Pulse over de dreiging van Nox uitstoot voor mensen door allerlei transportmiddelen. Waarin nauwelijks geïnvesteerd wordt omdat er niet over gerapporteerd wordt (in ESG data) en dus niet gebenchmarkt (en ge-divest). IINieuws-1nov15. Kip-ei?

Ik denk ook aan factoren waarvan het belang voor bedrijven in bepaalde sectoren cruciaal is, maar die niet extra gewaardeerd worden. Ik doel hiermee op de Materiality van Sustainability (GISR) en de exploratie van de relevantste (SASB) ESG factoren per sector en hun effect op rendementen. Zoals de omgang met mensen: patiënten en medewerkers in de gezondheidszorg. Een open deur, maar nergens in het ESG systeem gewaardeerd. Meer in IINieuws-15mei15. Zoals ook Impact sectoren, basisbehoeften: veiligheid, voedsel, gezondheidszorg, onderwijs, schone energie, clean & green tech geen bonuspunten krijgen. Try to live without them for a day, you'll value them plenty! Zie II Thinking by Me II hieronder.

Kortom voor mij ligt de grens tussen BROAD en DEEP impact tussen ESG kansen en wereldwijde dreigingen. Net voorbij de grens tussen doing less harm (ESG risk) en doing good (ESG opportunity) omdat het ESG systeem geen acht slaat op het belang van primaire impact sectoren en net als mijn bijsluiter een beperkt aantal indicatoren heeft om het werkbaar te houden.

Bronnen: Een Impact Bijsluiter voor Beleggingsproducten© met Broad & Deep Impact. Fran Seegul, origineel artikel: Consciouscompanymagazine/impact-investing-what-will-it-take-to-get-to-scale Brian Trelstad: HBR/making-sense-of-the-many-kinds-of-impact-investing


Breedte & Diepte van Impact Investing II
Tonniic, het wereldwijde netwerk van (private equity) impact investors schreef in 2013 een handleiding om investeringsstijl, asset allocatie, focus area's i.e. thema's en doelen te bepalen. Daarin is ook aandacht voor de breedte en diepte van de strategie. Ik neem het mee, omdat het een interessante how to start impact investing guide is. De focus is echter anders dan die van Seegull en Trelstad, oogt meer asset allocatie gericht met de aandacht voor early stage investing. NB Toniic is niet per se exclusive haar in privat equity benadering het onderzocht in 2013 ook de potentie van crowdfunding for impact maar vanuit beleidsmatig en wetgevingsperspectief. EuropeanCrwodfundingNetwork Toniic CrowdfundingForImpact (2013, pdf, 24 pag.)


TONIIC
Step 1: Developing an Investment Strategy: stel prioriteiten: impact investerings stijl (het ouderwetse impact of finance first of het moderne blended, balancing both). Bepaal de venture appetite ofwel investeren in early stage & start-ups omdat #impinv nog in ontwikkeling is. Definieer Impact goals en beschikbare assets (vehicles). 
 
Step 2 Define your impact and align with your investment themes: Impact doelen omvatten missie en waarden, kennis van (sub)sectoren en thema's, sector depth preference en geographische grenzen. NB (Echt) Internationaal, in developing en emerging markets en erg gespreid investeren kan heel duur zijn. Het eind resultaat geeft inzicht in de theory of change en de investment strategie.

In het stukje over defining your theory of change staat: Now that you have identified impact and investment themes, and you know how broad and deep you wish to go with them, you should think carefully about your theory of change, specifically as it relates to your options as an investor. Challenge yourself to create one or more theories of change that include your sector focus, your target population, and an outcome you care about. This becomes targeted version of your theory of change, which articulates your own impact as an investor as an if/then statement. For example, if rickshaw pullers had access to social capital to purchase their rickshaws, this asset ownership would then allow them access to the financial system, thereby moving them incrementally out of poverty. 
 
A cautionary note: if you are just starting out, be careful not to make the goals so broad or grand that they can prevent you from ever getting started.
Blogger: maar als public equity investor geven broad goals en thema's juist de mogelijkheid om portfolio spreiding te realiseren

Bovenstaand stukje suggereert in mij ogen meer veel spreiding in sectoren en regio's als breedte dan de simpele vuistregel investeren in weinig mensen met weinig of in veel mensen die het een beetje beter krijgen.

3. Evaluate your assets Elke investeerder heeft meer dan alleen kapitaal, en kan dat gebruiken om risico te verminderen en doelen te bereiken. De omvang van de portfolio, het type monetary assets en de beste manier van investeren.
Ook kennis, van niet-monetaire assets zoals expertise, kennis (lacunes), netwerk informatie, de stijl en snelheid waarmee geleerd en geïnvesteerd ka worden. Samenwerking met anderen etc.


More II THINKING by ME

10 argumenten voor impact investing

Eyes on the Horizon for Ebne
Naar aanleiding van de masters thesis van Leonieke Blaauwgeers 'Impact Investing in Public equity' en 'Thinking to Create Value' het nieuwste boek van Prof Edward de Bono geef ik 10 redenen voor impact investing en sluit af met een nieuw werkwoord. Dat laatste wordt geïnspireerd door de nieuwe woorden die Prof de Bono heeft bedacht in zijn lange carrière als bedenker van Lateraal_denken, dat wereldwijd bekend is geworden door de 6 Thinking Hats en the 6 Action Shoes.

Lateraal denken is het opnieuw (anders) ordenen van de bestaande informatie om zodoende nieuwe informatie te laten ontstaan Een probleem kent vaak een begin- en een eindsituatie. Het denkproces is het proces van het vinden van een weg van het begin naar de eindsituatie. Normaal is de mens geneigd om een zo recht mogelijke lijn te volgen van begin naar einde via bekende wegen. Als ergens in deze lijn een onmogelijkheid of een schijnbare onmogelijkheid zit, gooien veel mensen de hele oplossing weg om een nieuwe te zoeken. Iemand die lateraal denkt gaat verder met de ingeslagen weg met de gedachte van "Stel dat het wel mogelijk zou zijn". Hierdoor ontstaat een middel om verder te kijken dan die positie waar het schijnbaar onmogelijk leek. Dit kan leiden tot geheel nieuwe inzichten. Wikipedia

Blogger: Het uitgangspunt is vaak een verrassend volstrekt willekeurig gekozen concept, maar de Bono heeft ook meer gestructureerde, systematische methodes zoals 7 elementen opschrijven die te maken hebben met het doel / probleem (the Sentine)

Toen ik met Impact Investing begon zag ik al meteen het einddoel en in mijn researchblog en beschrijf ik die ontwikkelingen & gebeurtenissen en strategieën & beleggingsinstrumenten die Impact Investing opschalen en versnellen. De titel Eyes ont the Horizon, van de laatste marktverkenning van ImpInv van theGIIN en JP Morgan Social Finance onderstreept het belang hiervan. Ik probeer de relevante ImpINv ontwikkelingen op micro, meso en macro niveau te plaatsen. Daardoor bedien ik met mijn blog veel mensen die bezig zijn met impact of investing of beide :). Maar alleen die mensen op maat die ook een lange termijn horzon en breed blokveld hebben.
NB Een breed stuk als the recent past, present & future of impact investing wordt goed gelezen (Is wel net ingehaald door het ideale Inclusive Impact Investment Product. Ik hoop door studenten van de Erasmus en TUDelft gezien de hits uit die regio).

Doelgerichte creativiteit
Volgens Prof de Bono denken de meeste mensen echter in kleine stapjes vooruit: vanuit het / hun vertrekpunt. Building the Yellow Brick Road brick by brick. Het einddoel is te ver en te groot en er zijn te veel obstakels voor zoveel ongebreideld optimisme. Blogger: Natuurlijk niet voor historici en ontwikkelingsstrategen die lange time frames en grote golfbewegingen signaleren. ;) Dus bedenkt de Bono een nieuw werkwoord om met zijn uitvinding Ebne Excellent but not enough mensen te stimuleren om creatief te zijn en te blijven te innoveren en verbeteren.

Hij verzint hiervoor een nieuw werkwoord; to bont, bont bont geïnspireerd door het Latijnse Bonum en de Bono. Het betekent zoiets als ontwerpen maar dan niet industrieel of esthetisch maar gericht op waarde creatie. NB Herinnert u zich Lets make things better, de vernieuwde Philips positionering uit 1995 nog? An essential aspect is that this strategy is not about communicating differently: it is about thinking and acting differently as a company and as individuals. Meer inBusinesscasestudies/Philips/making-things-better/communications-strategy 

So lets bont people!
Ik heb het gedaan op basis van het 1e woord in The List op pag. 88 better function heb ik mijn 10 argumenten voor Impact investing bedacht. In 5 minuten op basis van 5 jaar studie, dat wel (en ja de laatste moeten het een mooi rond getal maken). En with my eyes on the horizon

Impact Investing is moving money towards basic needs fulfillment & impact catalysts.

1: More capital accelerates markets

2: Cheaper capital accelerates markets

3: Upscaling will achieve Break Even Point faster

4: Meer kapitaal betekent ook meer geld voor Research, Development & Innovatie

5: DRI fuels 'disruptive change'

6: Meer kapitaal trekt nieuwe toetreders aan

7: Een varkenscyclus versterkt concurrentie waardoor lean & straightforwardness doelgerichtheid wordt gestimuleerd

8: Competitie leidt tot streven naar efficiency en effectivity bij investeees en investors

9: Efficiency en Effectiviteit worden gevoed door Smart data

10: Smart data vraag stimuleert meer dan output en outcome meting, echte impact meting, kennis en benchmarking: Sapere Aude


Prof. De Bono heeft nog meer woorden bedacht naast ebne en to bont ook valmin als negatieve impact begrip tegenover value, veam voor een value dreamen fantastep voor fantasystep.

Mijn werkwoord naar aanleiding Leonieke's scriptie waaruit blijkt dat basisbehoeften sectoren in ons zorgvuldig geconstrueerde ESG bouwwerk geen intrisieke waardering krijgen is 'Alcanne'
A absurd
L lets
C construct
A a
N new
N normative
E Economitry  
Application of mathematical and statistical techniques to economics in the study of problems, the analysis of data, and the development and testing of theories and models. Niet economie maar bewust economitry om het belang van impactmeting te onderstrepen.

So lets Alcanne to accelerate impact investing = moving money in the right direction based on norms & metrics.

Bron: Thinking to Create Value, Prof Edward de Bono te koop at Agenda Bookshop, uitgegeven in Malta door Kite publishing: Kitegroup/bonting
Een overzicht van 56 oudere titels staat hier, maar is niet bijgewerkt sinds 2009. debono.com/book


METRICS

Meer global metrics in Sinzers IT platform
Sinzer meldt in haar Nieuwsbrief dat het haar metrics universum heeft uitgebreid met
113 indicatoren van het Global Reporting Initiative (GRI);
174 Sustainable Development Goals (SDG) indicatoren i.s.m. Cogent Ventures en Aleron;
en alleen in het Nederlands; sociale impact van LESCO's voor onderwijs monitoring voor kinderen met inpassingsproblemen.CROWDFUNDING

Rabobank & Oneplanetcrowd
Na ASN Bank en Triodos Bank die met Crowdfunding voor Impact platforms samenwerken* volgt nu ook Rabobank. Het zou de Rabobank niet zijn, die agribusiness & groen investeren de genen heeft*, als het niet met een duurzaam platform in zee ging. Oneplanetcrowd, is het grootste duurzame platform in Nederland en haalde met 18.000 investeerders sinds de start in 2012 ruim 10 miljoen euro op. Rabobank gaat ook samenwerkne met Collin Crowdfund dat hogere instapbedragen vraagt en zich op MKB financiering richt (van 50.000 euro tot 2,5miljoen euro). Collin Crowdfund werkt samen met banken, bedrijfskundig adviesbureaus en accountants, maar biedt ook 'Crowdfund Coaches' die ondernemers begeleiden. Blogger: Omdat het MKB de grootste banenmotor is van onze economie is het ook een crowdfunding voor impact platform, zeker door de technical assistance* (#ImpInv jargon voor begeleiding van ondernemers) maar minder inclusive, toegankelijk voor kleine beleggers.

In het persbericht staan interessante facts & figures over Crowdfunding in Nederland in 2015:
- Er zijn ruim 140 crowdfundingplatforms

- 40 daarvan werven voor leningen (Blogger: veiliger beleggen mits een risico analyse is uitgevoerd, zoals bij de energiefabriek Deventer bij Collin Crowdfund hieronder. Het rentepercentage zegt ook wat ;)
- Er werden 730 ondernemingen in Nederland succesvol gefund;
- Er werd meer dan 128 miljoen euro opgehaald,
- voor ruim 3500 projecten.
En: de afgelopen vijf jaar is crowdfunding in Nederland ieder jaar verdubbeld

Blogger: Er zijn ook circa 40 platforms die aan AFM eisen voldoen, aan deze platforms geef ik de voorkeur. Op Crowdfundmarkt staan crowdfunding projecten met financieel rendement van AFM-geregistreerde platforms. En het is mogelijk om te selecteren op sectoren zoals Agrarisch (23), Cultuur (3) Energie en duurzaamheid (61) Gezondheidszorg (58) Onderwijs (18), Recreatie (33), Sport (35), Vastgoed (61) NB in de andere sectoren kunnen ondernemingen met impact funding zoeken. Bijvoorbeeld studentenhuisvesting: duurzame-upgrade-herenhuis of de energiefabriek-deventer voor 'creatieve ondernemende types en duurzame energie zodat de energie ervan afspat'. (De Dun & Bradstreet Score geeft de kwalificatie Minimaal risico en de Collin Credit Score is Goed).

Ik heb een checklist crowdfunding voor Impact© gemaakt voor chari's die ook door kleine beleggers gebruikt kan worden:*ASN Bank werkt met haar community VDWVM ook samen met Oneplanetcrowd en Triodosbank participeert in duurzaaminvesteren.nl zie IINieuws jaaroverzicht-2015 en IINieuws-1maart16Exclusive Impact Investing

The Impact Public Equity Primer
TheImpact, de impact investing vermogensadviseur opgericht door Abigail Noble, de Directeur van het Impact Investing Initiative ( 2012-2015) van het World Economic Forum, Davos vat haar visie op public equity impact investing samen in een Primer. Deze Primer bevat niet heel veel nieuws in vergelijking met de 1e die ik noemde in IINieuws 1april16, aar de focus op public equity is natuurlijk nuttig. Net als de Appendices met thematische, (sub)sector opties in public equity en de glossary met. Beleggingstermen.

In het rijtje ook: Stranded Assets: Investments made by a company that cannot produce their expected lifetime return due to changes in regulatory, market, and/or environmental conditions. Fossil fuel companies, for example, own the rights to carbonbased fuel reserves (oil, gas, or coal in the ground), and the financial valuations of these companies depend on the expectation that the companies will be able to extract and sell those assets in the future. Some analysts predict that future regulatory, market, and environmental changes due to climate change will “strand” these assets, making their extraction and sale financially unviable to the companies that have invested in them. 
Bron: TheImpact/PublicEquityPrimer2016 (pdf, 14 pag.)

Blogger:  Kan iemand nog een leuke term verzinnen voor assets die stranded zijn omdat de desbetreffende ondernemingen niet maatschappelijk verantwoord opereren? Beaching Assets naar de aanspoelende walvissen die geen kans zien de goede weg te vinden en logge ondernemingen die het vals plat niet zien (maar wel voelen)


Mainstreet Partners, UK, impact investing since 2008
Mainstreet partners CEO Alfredo Fracassi kan bogen op een Goldman Sachs werkverleden. Dat is wel even wat anders dan de oorsprong van de Nederlandse microkrediet fondsbeheerder TripleJump*. Ik kwam Mainstreetpartners & Fracassi tegen in het artikel in de Stanford Social Innovation Review van Harry Hummels over Institutionele Investeerders en ImpInv. (zie Academia II) Mainstreet Partners blijkt dienstverlenend aan Triodos IM* en Actiam ImpInv AM (waar Harry Hummels tot medio 20156 aan verbonden was). Ik dook er in.

Mainstreet heet zo omdat het 'away is from Wallstreet and investing in the real economy'. Video citaat TBLINordic'15. Het biedt Financial services, Climate Change and Energy, Health Education en Agriculture, een opvallend breed aanbod van impact sectoren. Dat valt soms wat tegen, maar ze hebben wel een paar paradepaardjes onder hun hoede zoals voor Health de International Finance Facility for Immunisation – Bond. The International Finance Facility for Immunisation - IFFIM - uses long-term pledges from donor governments to sell 'vaccine bonds' in the capital markets, and with the bonds' proceeds finances vaccination campaigns in emerging markets via the Gavi Foundation.
Blogger: Een van de eerste, anno 1993) impact investing instrumenten die nu 5,2miljard US$ financiering heeft gerealiseerd.

Op MSP/investments is te zien waar het investeert en met een beschrijving van de activiteiten per land. Developed, Emerging en Developing markets incl. instituten die hele continenten bedienen (Afrika, EBDR die ook in Asia & de Mediterranean investeert).

Financial Services omvat het onder andere microkrediet FI's, Women, SME en cooperaties, deprived geographies of the country (UK) in the field of renewable energies and healthcare. In Nederland bedient het: 
 
ACTIAM FMO SME Fund - Fund
Actiam - FMO SME Finance Fund is a closed-end fund, which provides capital to financial institutions in emerging and developing countries with the clear objective of improving the credit access of SMEs.
ACTIAM Institutional Microfinance Fund III - Fund
The fund provides debt and sub-debt capital to microfinance institutions (MFIs) in markets with a recurrent need for foreign capital. With its investments in developing and emerging economies the fund aspires to contribute to sustainable development in such economies.
Triodos Microfinance Fund - Fund
Triodos Microfinance Fund provides loans and equity to microfinance institutions and banks in Asia, Africa and Latin America that demonstrate a sustainable approach towards providing financial services to underserved client groups.

Housing (UK)
Ethical Property CompanyEquity. An innovative social business, managing commercial property that supports the work of some of the UK’s most dynamic and influential charities and not-for-profit organizations. Blogger: Een organisatie die actief is in België (Mundo centre) en Frankrijk (ETIC), maar in Nederland niet succesvol was.
HICL Infrastructure - Equity
HICL Infrastructure is a long-term equity investor in infrastructure, working with public sector clients to deliver high-quality projects which support the community and provide essential public services. The portfolio comprises more than 100 investments, in a range of sectors, including education, health and transport, both in the UK and overseas.
Hightown Praetorian – Bond (zie IINieuws 2015-jaaroverzicht) will finance housing projects and support services in Herts and Bucks for families and single people including people with special needs.

Agriculture & Food en Education vallen een beetje tegen.
 
Agriculture
USA Hain CelestialEquity. Hain Celestial is a leading US based company that produces, distributes and sells healthy and organic food across the globe as well as personal care products. Its mission is to be the leading marketer, manufacturer and seller of organic and natural, better-for-you products.
Blogger: je kan ook prima in Wessanen beleggen, heel betalabaar. Ik heb het opgenomen vanwege de kernactiviteit gezonde voeding en een Systainalytics ESG opportunity advies. Sta op 115% winst.

Education
Brazil Kroton Educacional - Equity
Kroton Educacional is a Brazilian educational organization that offers primary, secondary, and postsecondary education services, undergraduate and graduate programs. It also maintains the Fundação Pitágoras, a non-profit institution, which provides education projects in public and private institutions. 

TIP: Op de website staat een uitgebreid overzicht van thematische i.e. impact investing fondsen die 'aansluiten bij de thema's van Mainstreet''. Blogger: Wellicht het meest uitgebreide overzicht online. Waar in MSP investeert (voor opdrachtgevers) staat er niet bij: MSPartners.org/funds-database Selecteren kqan op op strategie, thema en regio. Met verrassende fondsen, wellicht alleen voor supra / multinationale investeerders collectieven. O.a. het AFGHANISTAN RENEWAL FUND, Rethink Education (technology oriented USA). NB Onder SNS staat het soon to be launched SNS Africa Agriculture Fund) maar ik geloof niet dat dat ooit gerealiseerd is..... Het SNS FMO SME fund heet tegenwoordig Actiam, na de afsplitsing van SNS net als Microfinance Fund).

Nieuws: Impact report van Sella Gestioni SRG Fund d.d. 2nd May, 2016. Sella Bank presents the first impact reporting for an Italian fund, created in cooperation with MainStreet Partners. MSP past exclusie en ESG integratie toe. Uit het Italiaans vertaald met translate.google.com: 'en een effectbeoordeling met het oog op het vermogen van een investering om milieu- en sociale problemen aan te pakken door middel van een evaluatie positieve en echte oplossing. De impact wordt bepaald door duurzame ontwikkeling met concrete en meetbare resultaten. Bij de constructie van de portfolio ook om het even welke financiële fundamentals en macro-economische variabelen die de prijs van de operaties kunnen beïnvloeden

MSPartners/InvestimentiSostenibili_ReportImpatto2015 (pdf, 4 pag.) Het Sella fonds belegt mn in hernieuwbare energie (75%), inclusive finance en fair trade (8%), duurzaam vastgoed (5%), landbouw en voeding (5%), health (5%, vaccins, bijna 50.000 kinderen -beter- gevaccineerd!) en plattelandsonderwijs (3%). De kwantatieve impact staat kort samengevat op pag.3. (CO2-, watergebruik- en afval reductie, schone energieproductie, werkgelegenheid, vaccinaties, persoonlijke leningen aan minvermogenden en duurzaam gerenoveerde gebouwen) NB Gruppo Banca Sella, met alleen Sella's in de RvB en met 14miljard Euro onder beheer, is een partner van het Nederlandse Symbid holding van nu The Funding Network Crowdfundinsider/Symbid-gruppo-banca-sella-partner-on-italian-investment-platform (2015) en Symbid-italia-ontvangt-officiele-licentie-van-italiaanse-financieel-toezichthouder.

*Een initiatief van Novib die daarmee microkrediet pionier en accelerator kan worden genoemd. Nu bedient TripleJump: ASN Bank, Cordaid, BiB (Bank in Bistum Essen), MinOS, Omydiar Network, NOTS, OPIC (US) en Habitat for Humanity. Zie Triplejump/our-clients Maar niet het van SNS, de moederbank van ASN, afgesplitste Actiam Impact Investment, dat managet haar fondsen zelf.


CHARI's

Science Impact Bonds?

De EU, vermogensfondsen en social investing intermediairies
Het VU Center for Philanthropic Studies organiseerde in het kader van het Nederlandse EU voorzitterschap de conferentie over ‘Philanthropy and Social Investments Fostering Research and Innovation: New forms of financing and partnerships’, De conferentie besprak de mogelijkheden van samenwerking tussen de Europese Commissie, (grotere) Europese fondsen en social finance intermediaries. De focus was op onderzoek en innovatie in Europa.

How to finance investments in research and innovation in the future? Which forms of financing might stimulate investments and leverage the wealth that has been accumulated in Europe?

Which new collaboration structures will lead to breakthroughs in fundamental research?

Op de conferentie werden EUFORI resultaten besproken. EUFORI is het 1e onderzoek dat Europa-breed research en innovatie door fondsen in kaart brengt en werd door het European Foundation Center ondersteund. Webpage: Euforistudy.eu Samenvatting: Synthesis-Report (pdf, 129 pag.)
Netherlands (pdf, 53 pag.) Euforistudy.eu/results per land

Markt 5 + 127 miljard Euro
Geschat wordt dat jaarlijks 5 miljard wordt besteed aan R&I in de EU, maar kijkt ook naar de 127miljard euro die geïnvesteerd kan worden mits de voorwaarden goed zijn en er investeringskansen.

Perhaps, in a few years, we might reflect that the conference was the starting point for new innovative forms of financing, and Science Impact Bonds and mainstream investments funds for research will provide Europe with a next step in the march of civilization.

Blogger: mooie profetische woorden,. Dit blog volgt de ontwikkeling van beleggingsproducten met impact. Ook al is de markt soms nog bescheiden, gestandaardiseerde beleggingsproducten zijn de beste instrumenten om impact investing te versnellen.CASE

Noaber Foundation: Impactmeting
In IINieuws-15april16 schreef ik over de 2e academische Impact PROOF* analyse van een impact investment door een Nederlandse investeerder *Performance Results out of Financial. De investeerder is de Noaber Foundation, een Nederlandse impact investing pionier die me mede inspireerde tot dit onderzoeksblog en waarover ik in 2011 een profiel schreef. Zie IINieuws Charity-cases. Nav het PROOF rapport kwam ik weer op hun site en er is ontzettend veel gebeurd sindsdien.
Noaber wil: innoveren door investeren. Het richt zich op Healthy ageing: de synergie van gezondheid, innovaties en informatietechnologie. Want: Samenlevingen en onderdelen daarvan veranderen als antwoord op economische, politieke, culturele, sociale, demografische, ecologische, culturele en morele ontwikkelingen. Innovatie kan de aanpassingen versoepelen en de uitkomsten verbeteren

En de Noaber Foundation faciliteert een aantal andere organisaties: binnen het Noaber Netwerk creëren we samenwerking, zoeken we naar elkaar versterkende investeringen en projecten.


Noaber Netwerk
Noaber Ventures en Noaber Philanthropy die 'compleet kapitaal (mensen, netwerken en financiën)'bieden aan vernieuwende initiatieven binnen de gezondheidszorg, met een belangrijk accent op het thema gezond ouder worden. Blogger: Die activiteiten zijn opgenomen in het chari profiel.
Daarnaast werkt Noaber met het: Eleven Flowers Fund dat gericht is op jongeren. Muziek(therapie) is de focus van de Ambitus Foundation. Ook deze beide stichtingen hebben een bijzondere aandacht voor het onderwerp gezondheid. Dat is helemaal het geval bij de VitaValley. Als Noaber Foundation stonden we aan de wieg van dit partnernetwerk voor zorginnovaties. Blogger: hun e-health project is net geanalyseerd in PROOF Impact in IINieuws-1mei16 (Academia)

Met St. De Hoge Dennen nam Noaber het initiatief tot de oprichting van the Owls Foundation. Deze organisatie heeft een internationale en multi-disciplinaire focus en richt zich op het belang van een goede overdracht van kennis en ervaring rond innovaties en doorbraakprocessen.

Noaber is een totaal investeerder; het investeert kapitaal, tijd en aandacht (technical assistance) kennis, begeleiding en toegang tot netwerken. De resultaten van al deze factoren worden gemeten. 
 
Impact meting is ingebed in de organisatie, het ondersteunde een IT platform voor social return on investmen, de Social Evaluator, nu Sinzer. Dit jaar heb al 3 keer gemeld dat het metrics universum is uitgebreid met global standards zoals IRIS, IFC, TEEB, de Progress out of Poverty (Grameen) en deze keer GRI, de SDGs (*!) en Lesco, een onderwijs / zorg programma voor kinderen met aan/inpassingsproblemen. *!: En dus ook SDG bonds

Sinzer is een framework that is as simple and flexible as possible. Het meet eigen resultaten en: allows the investment managers to invite investees to answer standardized surveys that give them a voice, while also saving time for the investment manager. Resultaten kunnen als (Excel) sheets en charts gepresenteerd en samenvattingen (Word). Want net als u 'unieke' fondsen en stichtingen ('if you know one foundation, you know one foundation' Jed Emerson) zijn ook 'unieke' prestaties van 'unieke' investees zijn te meten door targets te stellen. Blogger: Be smart: Specific, Measurable, Achievable, Realistic, Time-phased.
 
Blogger: wordt vervolgd, ik heb een demo presentatie aangevraagd: Sinzer/demo-sinzer
Geen opmerkingen:

Een reactie posten