30 december 2015

Jaaroverzicht 2015 + Linked In Pulse

Bezoekersaantallen schieten omhoog

Impact Investing Nieuws bereikte in 2015 net geen 100.000 views, 125 blogs en de bezoekersaantallen schoten dit jaar omhoog: bijna 40.000 of 40%. 2 à 3 keer zoveel als in de 4 jaar ervoor. Ook op Twitter schoot het aantal impressions en engagements omhoog, maar op Slideshare was de groei het opvallendst: 90% van de bijna 6000 hits zijn van 2015. Opvallend is dat hier het %  Nederlanders en Amerikanen het hoogst is, terwijl het blog ook erg populair is bij Noren (die hun fossiele energie inkomsten slim herinvesteren). Met Linked In Pulse begon ik dit jaar met vooral korte versies van 'eigen werk' en samen haalden die zo'n 1000 views.

En uiteraard dank aan mijn ruim 800 followers op LinkedIn, de IINieuws Group, Twitter en het IINieuws Blog.

Eigen werk populair
Mijn voornemen voor 2015 was om meer eigen werk te publiceren en die strategie is succesvol: die acht blogs -in het Nederlands en Engels- kregen de helft van de hits op de 2015 posts. Deze blogs trekken vooral de laatste maanden steeds meer bezoekers. Op Slideshare staan ze ook ondersteund door Visuals (thank you Canva.com) en met links naar mijn YouTube channel. Op Pinterest/Alcanne staan infographics over impact & social investment, Social Impact Bonds, Crowdfunding for Impact etc.


NB In het jaaroverzicht staat ook mijn eigen werk genoemd met de visualisaties dus er is wat verdubbeling. NB Dit is een erg lang stuk dat vast prettiger leest als Slideshare.net/alcanne/jaaroverzicht-2015-impact-investing-nieuwsblog + LinkedIn Pulse

Het best gelezen is de kroniek Het recente verleden, heden en de toekomst van Impact Investing, uiteraard vooral in het Engels: The Past, Present and Future of Impact Investing. Beiden met apart aandacht voor relevante ontwikkelingen in Nederland, meanwhile in the Netherlands. Als historica kan ik deze interesse alleen maar toejuichen. Een paar maanden later maakte ik, ook ontwikkelingsstrateeg, deze visual om belangrijke beleids- en marktontwikkelingen weer te geven: 

Inspiratoren
Veel dank aan de mensen die me inspireerden tot eigen werk: Dr Kellie Liket (Erasmus, ECSP door haar proefschrift over impact meting). Jed Emerson die voorstelde dat ik een toelichting zou schrijven en de mensen die deze becommentarieerden: Prof Harry Hummels (theGIIN, Universiteit Maastricht en toen nog Actiam IIAM) en nu nog Msc/Ir, bijna Dr Frank Wagemans (VBDO) voor de uitgebreide toelichting op de Impact Bijsluiter voor Beleggingsproducten. Het is het best gelezen artikel en ook op Slideshare is de bijsluiter/indicator (in de ontwikkelingsversies) veruit het populairst. 

Transparantie doet het goed, de blog Mijn Portfolio-langs-de-Impact-Meetlat wordt steeds regelmatiger bekeken, maar de ondersteunende Handleiding op Slideshare, minder. Ondanks het onontbeerlijke stappenplan (dataverzameling, wie/wat wordt bediend?, impact opschaling?) en de herkenbare categorieën als best- in-class, etf en pennystock. 

 
Zo´n 1000 views halen de SlideShare Presentaties impact portfolio keuzes en mogelijkheden en de Venn diagrammen van het Impact Investing Universe met een overzicht van impact regio's, sectoren en producten en Impact investing Indices en ETF's.


  

Mijn onderzoek naar impact indices, ETFs + Trends zet ik voort in 2016. Wat betreft impact investing in ontwikkelingslanden bieden ze weinig mogelijkheden, omdat ze veelal developed markets equity opnemen. Verrassend: ECPIs sectorindices doen het beter dan hun megatrend indices. 

In april blogde ik Hoe-de-financiele-sector-weer-kan groeien. De sector groeide hard tot 2008, te hard volgens bijv Wouter Weijand. Sinds de crisis ging 20% of wel 32.000 banen verloren. Rabobank, ABNAMRO en ING willen/moeten krimpen dus dat betekent nog meer banenverlies. De werkgelegenheid bij groeiers Triodos en ASN Bank stond eind 2014 op circa 1200 samen). Ik roep op om te investeren in (ESG/Impact) kans deskundigheid en analyse naast de focus op risicobeheersing.

Robert Eikelenboom, Linkedin/Tribeqa (Social) Investment financial, inspireerde me tot 5-Types-Impact-Investing en Mapping-Impact-Investing. Het schetst de verschillende soorten Impact Investing: Klassiek (Amerikaans, GIIN, PRI, MRI); Filantropisch (Europees, EVPA, UK, social investment); Direct in impact sectoren of instrumenten als Groene of Chari Obligaties; Indirect in sectoren / bedrijven met impact producten en diensten of ESG opportunities; en Crowdfunding voor Impact voor impact ondernemingen en ondernemers in ontwikkelingslanden. In november deed ik na Filanthropium een appèl op chari's om Crowdfunding voor Impact te omarmen met seed en start up kapitaal en hun supporters op te roepen dat ook te doen en het groeikapitaal te investeren. In december kondigde ASNBank aan precies dat te gaan doen voor duurzaam crowdfundingplatform Oneplantcrowd via haar community platform de Wereld van morgen oneplanetcrowd-en-asn-bank-gaan-samenwerken. Oneplanetcrowd haalt een 1miljoen op voor opschaling. 

In 2016 gaan Robert en ik luchtige videoblogs 'vlogs' lanceren over impact investing. Robert is bezig met een data bank van social investment returns, vergelijkbaar met GIIN Impact Base.

  


Denise Go-Feij, net als ik chari veteraan met oog voor innovatie in fondsenwerving en missie realiseren inspireerde me tot de Pulse Waar-blijven-de-Christelijke-Social-Impact-Bonds? De helft van de kerken is immers al impact investor! (VBDO).In dit verband mogen Society Impact,  Social Impact Finance en Chuva Consulting als intermediairs en investeerders Startfoundation en ABNAMRO Social Impact Fund natuurlijk niet ongenoemd blijven. Goed om te zien dat de trend is dat Nederlandse Social Impact Bonds vaak groei investeringen zijn in sociale ondernemingen die eerst gesteund werden uit het filantropisch bestedingen budget. NB Denise volgde bij Sinzer de SROI practitioners training (Social Return on Investment) voor de impact meting van projecten en programma's. Teaservideos met trainer Jeremy Nicholls: measuring-your-social-return-on-investmen. Staat ook op mijn to do list. De gids staat hier UK Cabinetoffice GuidetoSocialReturnonInvestment (55 pag.)

1-2-3?
Wat betreft het financieren van impact start-ups met seed capital, daarna met groeikapitaal en na een beursgang als public equity investeerder, dat trapje blijkt een behoorlijk steile berg. Exits vinden vooral (80%) plaats doordat andere, niet perse als duurzaam of als impact investor bekend staande, private equity investeerders instappen. Ook goed, want meer kapitaal voor impact.
Het Global Impact Investing Network publiceerde in april een Snapshot van haar Impact Base overzicht van 300+ impact investing fondsen (searchable voor accredited investors. the average fund committed capital is USD 52.5m) theGIIN/ImpactBaseSnapshot (pdf, 20 pag.)

Public Equity Impact Investing
2015 laat zien dat een aantal duurzame/impact investing private equity fondsen inclusive werden, ze kregen een beursnotering. Het Double Dividend Property Fund, ASN Microkrediet, Triodos Multi Impact Fund (een mandje van bestaande (institutionele) fondsen + groene obligaties). Actiam v/h SNS lanceerde in 2015 4 duurzame regionale aandelenfondsen en wrd daarmee 2e op de lijst beste financiele producten in 2015 van DFT. Maar nog geen retail varianten van haar Impact Investment fondsen of etf's van duurzame bedrijven in impact sectoren. We want more!

Edwin Venema van Filanthropium / De Dikke Blauwe inspireerde me met zijn uitnodiging als expert voor de Filantropium Top 2015 over sociaal investeren tot Duurzaam-Beleggen-versus-Impact-Investing en Goede Doelen versus Sociale Ondernemers. Heel kort: Duurzaam Beleggers en Goede Doelen zijn de kapitaalkrachtige strategen & infrastructuur bouwers. Impact Investors en Sociale Ondernemers zijn de doeners die het realiteitsgehalte van strategieën toetsen, bijstellen en plannen implementeren. Ze kunnen veel van elkaar leren en hebben elkaar nodig om hun doelen te bereiken.

Een kort videoverslag van de Top staat hier: Filanthropium TV Expert interviews In een extra editie van IINieuws/Filanthropium-top-2015 staat de insteek beschreven, een toekomst met meer hybride opererende chari's die niet alleen geven maar ook lenen, investeren, mentoren en innovatief opereren om hun missie te realiseren.

Omdat niet alle goede doelen vermogend zijn of ruimte hebben om grootschalig uit hun reserves te investeren in Social Impact Bonds of andere impact investments schreef ik naar aanleiding van de Filanthropium Top: Waarom-Charis-Crowdfunding-voor-impact-moeten-omarmen-en-hoe? Met checklists voor selectie van crowdfundingplatforms en projecten. Afrondend met de oproep aan goede doelen om niet alleen zelf Crowdfunding voor Impact te omarmen, maar ook hun supporters te vragen hetzelfde te doen. Omdat giften plus lenen (tegen rente) de toestroom van kapitaal naar missie investeringen enorm zullen vergroten en versnellen. 
 
Eind 2015 kondigde ASN Bank aan precies dit te gaan doen, haar community Voor de Wereld van Morgen gaat samenwerken met Oneplanetcrowd. Dat is een Nederlands duurzaam crowdfundingplatform, dat 1 miljoen ophaalde voor opschaling. Zie Oneworld/oneplanetcrowd-en-asn-bank-gaan-samenwerken Dat doet de bank via 'Crowfunding VDWVM' op het online platform Voordewereldvanmorgen.nl.

Ongeëvenaarde Impact Incentive
Een nog ondergewaardeerd stuk, maar van profetisch gehalte ;), is de kenmerken vergelijking van Groene-obligaties-versus Social-Impact-Bonds die ik schreef naar aanleiding van Startfoundation's 1e Nationale Social impact Bond congres. De Groene obligatie emissiemarkt groeide ook in 2015 naar ruim 41miljard of +14%. De omvang steeg dit jaar naar 600miljard US$. De infrastructuur is prima op orde met standaarden en criteria, certified verifiers en public equity listings met onderscheid geverifieerd / certificeerde (impact) doelen (15%) of niet. 

Social Impact Bonds zijn daar nog lang niet, maar hebben een fantastische propositie die Groene Obligaties niet hebben: impact incentives; bij meer impact krijgen de investeerders meer uitbetaald.

NB In het VK richtte Allia een platform op, Retail Charity Bond Lmt, dat in mei 27 miljoen ophaalde met een vastgoedobligatie van Hightown Praetorian & Churches Housing 'to support some of the most vulnerable members of society'. In Nederland kwam het Maxima Medisch Centrum in november 2015 met een obligatie met coupon-schenkverplichting voor haar nieuwe kinderoncologie afdeling. Een model dat Allia in het VK introduceerde. charity & social-impact-bonds.

Eind december schreef ik: Linkedin.com/Pulse: Goed-voornemen-voor-2015-begin-een-revolverend-fonds-en-geef er een weg! Alcanne Houtzaager over mijn www.wakibi.nl leningen tegen 0% rente. NB de leners betalen bij microkredietinstellingen tientallen procenten. Dat is per lening te zien.


JAAROVERZICHT BLOGS 2015

Ook in 2015 was de best bezochte Pagina op IINieuws Wat-is-Impact-Investing? gevolgd door Charity-cases-Nederland A-N en Impact-Investing-door-goede-doelen. In 2015 goed bezochte Posts zijn uiteraard het Jaaroverzicht-2014 en IINieuws-1februari15 zie hieronder.

Überquote 2015-I van Jed Emerson, Blended value, social return on investment en impact investing goeroe: 'We truly are in a parade. It is not about the individual charismatic social entrepreneur. It’s about the parade of entrepreneurs who are advancing this work. It’s not about the Bill Gates with the big bucks. It’s about the smaller investors who are moving capital in very meaningful and high impact ways'. Meer in: IINieuws-1-mei-2015

Überquote 2015-II, Sir Ronald Cohen: ''If I look ahead 5 to 10 years I can see that we will have impact public equities, impact fixed income, impact alternative assets, impact venture capital, impact private equit, impact real estate youll even have impact absolute return... for those who aspire to find out correlated investments which will be investments in social impact bonds funds and development impact bond funds. But today most opportunities are in the private space .. in the area of social venture funds with some fixed income and some investment in social impact bonds funds. What we are beginning to find is that the flow of opportunities is increasing in response to the flow of capitalwhen you look at an investment it is no longer sufficient to measure risk and return, you have to measure risk-return & impact.

Sir Ronald Cohen op PRI in Person 2015 in een plenaire sessie met Yvonne Bakkum van FMO. Cohen komt na 20min binnen. Youtube (40m)

Überquote 2015-III, Hubert Aarts van Impax AM in Fondsnieuws nov'15: ''Duurzaam beleggen is geen hype, maar er zijn in dit kader wel degelijk gehypte aandelen of sectoren te vinden. ... In sommige gevallen waren bedrijven te vroeg met hun ideeën, in andere gevallen waren de ideeën economisch niet haalbaar of niet concurrerend met de bestaande producten. … Veel van deze bedrijven hadden een geweldig verhaal, of hebben dat nog. Aarts noemt achtereenvolgens: biobrandstoffen, windmolens (het Deense Vestas), elektrisch rijden. Maar helaas: steeds, maar dat hoeft niet te betekenen dat ze ook een goede belegging zijn.'' zie ook IINieuws-15okt15 (GripopjeVermogen)

Maar ik ben blij met de introductie van Trendinvest in Nederland, dat 12 public equity impact investing funds aanbiedt die ook nog eens 100% transparant zijn. Zie IINieuws-15dec15


JANUARI 2015
IINieuws 1jan15 is het jaaroverzicht van 2014


FEBRUARI 2015

Aan het begin van het jaar is Robert Rubinstein van TBLI, Triple Bottom Line Investing (conferences) uit Amsterdam behoorlijk optimistisch: '2015 will be the breakthrough year on Impact Investing. Several of the mega banks will finally start the long process of integrating ESG and Impact Investing risk in all financial products'. Will be interesting to see who will come out on top.
NB Mijn account manager is net overgestapt naar risk management.

Het Nederlandse duurzaam fondshuis DoubleDividend (DD) lanceert een retail duurzaam vastgoedfonds met o.a. woningen* en notering aan de AEX. Het begint in januari met 17miljoen intrinsieke waarde en noteert eind november bijna 23miljoen. Het rendement is dan 21%. Doubledividend/DDPFnov2015 (pdf) *16%, verder winkels 34%, kantoren 28%, liquiditeiten 16% en overig 6% (de percentages varieren, in nov´15 was woningen goed voor 21,2%). De focus is op binnenstedelijk vastgoed, dominante winkelcentra en woningen tegen aantrekkelijke waarderingen.


Crowdfundingplatform Lendahand werft mesokrediet voor het MBK ontwikkelingslanden voor groei en werkgelegenheid. Het sluit 2015 af met in totaal 4miljoen gefund voor kleine ondernemers in de Filipijnen, Mongolië, Colombia, Ghana en binnenkort ook Zambia. De lokale microkrediet instellingen nemen de kosten en risico beoordeling voor hun rekening. Lendahand voert in 2015 een van de meest succesvolle fondsenwervingsacties -dit jaar: 360.000 euro via Symbid- voor opschaling**. De Telegraaf presenteert het in november als product van de maand en het sluit 2015 als winnaar af.*De Blogger leent via Lendahand en investeerde in de opschaling via Symbid. NB Lendahand heeft bijna een AFM vergunning. **Overtroffen door Crowdfunding for Impact want duurzaam platform Oneplentcrowd.


Interessant is het appèl van Artsen Zonder Grenzen op farmaceuten en beleidsmakers wijzend op de geëxplodeerde vaccinprijzen: van 5 naar 45US$! Is dat een ongewenste bijwerking van Impact Investing in vaccinebonds? Indien dat al zo is, dan zijn de nieuw ontwikkelde vaccins (+50%) voor o.a. Het Rotavirus dat ook. Dat vaccin beschermt tegen diarree; een enorme moordenaar met 700.000 doden per jaar. De AccesstoMedecine Index volgt de ontwikkelingen voor haar benchmark van farmaceuten op toegankelijke en betaalbare medicijnen voor ontwikkelingslanden nauwlettend. Het publiceerde net 'a new tool for action – the Access to Vaccines Index' Link: Accesstomedicineindex.org/new-catalyst-change-methodology-first-access-vaccines-index


The GIIN werkt onvermoeibaar door aan haar impact investing framework door in haar metrics activiteiten IRIS, de Impact Reporting Investment Standard te koppelen aan de Global Reporting Initiative GRI (Sustainability Reporting Guidelines). De nieuwe CEO van the GIIN Amid Bouri is gelukkig inclusive: we need to make sure we’re engaging every type of capital and every type of actor and resource as part of the solution. Net als het World Economic Forum (WEF) in Davos, dat presenteert ''From II ideas to practice'' met een hoofdstuk over retail impact investing.
 


MAART

Quote1: De OESO/OECD working Definition of Social Impact Investment getuigt van het duurzaam-is-duur stereotype. Ook in Nederland wil de nieuwe directeur ING private banking en beleggen Ruud van Dusschoten meer met impact investing 'voor mensen die genoegen nemen met een iets lager financieel rendement, maar daarnaast op zoek zijn naar maatschappelijk rendement'.
Quote2: Abigail Noble, Head of the Impact Investing Initiative of the World Economic Forum zegt het nog maar eens: I think it’s really important for us to tackle this mindset of trade-off, and that whenever you target a social impact or social return, there’s necessarily going to be a lower financial return. Ze is blij met de 70% van de II fondsen die marktconform rendement maken van 11% of hoger (private equity).
Quote3: Jed Emerson, impact investing guru 'Our commitment to attaining the Holy Grail of credible, sound impact reporting is less a function of faith, than of stripping our current intellectual and practical shrouds away to reveal the deeper essence of what we know to be true'.  in the-metrics-myth

Facts&Figures: wereldwijd noteert de Global Sustainable Investment Alliance (GSIA) eind 2014 115miljard US$ impact investments zijn 'een klein maar levendig segment van de markt' ... 'investeringen, die meestal plaatsvinden in private equity en gericht zijn op sociale of milieuproblemen''. Per regio is het zo verdeeld: VS 63%, Europa 26% (28miljard US$), Azië 5%, Canada 4% Canada 4%, Australië/NZ 2%. Het is onderdeel van 21,4biljoen US$ Global Sustainable Investments. Die markt groeide met +61% sinds 2012 waardoor 30,2% van het totale professionele beheerde vermogen nu duurzaam belegd is (was 21,5%). Europa, de VS en Canada beheren 99% van het wereldwijd duurzaam belegde vermogen. De Europese markt is ongeveer 2x zo groot als de SI markt in de VS, maar de VS groeit harder (33% tegen 26%).

Blackrock AM, met 4.65biljoen US$ onder beheer en o.a. iShares etf's benoemt een hoofd Impact Platform. Het gaf al eerder aan nieuwe beleggingsproducten te gaan ontwikkelen gericht op maatschappelijke issues, zoals wereldwijde honger of armoede. Deborah Winshel, v/h CEO van de Robin Hood Foundation, To fight poverty in NYC, zal met BlackRock's wereldwijd werkende portfolio managers het nieuwe aanbod ontwikkelen. Ze zal ook de filantropische activiteiten van Blackrock managen (Blogger: mooi dan kan die poot seed en start kapitaal investeren). In de loop van het jaar lanceert Blackrock fondsen in de VS (BIRAX impact-us-equity-fund-class-a), Japan en Europa. Naast exclusie (prevent), screening (promote) biedt het nu Impact fondsen (advance) door Renewable power targeted Global Equity, Sustainable infrastructure targeted International Debt, Green Bonds targeted International Fixed Income en Broad impact targeted Global Equity. Link: BlackrockImpact.com/solutions

I like the Blackrock impact investing vision: Prevent-Promote-Advance

KPMG Sustainability consultants pleiten in de criteria aanscherping van groene obligatie voor 'additionaliteit' om 'hefboom' investeringen aan te trekken. Een impact investing adagium, maar het wringt een beetje met het principe van groeikapitaal dat veel en groot vraagt voor 'acceleration', versnelling en dus minder additioneel of versnippering. Voorspellingen voor groene obligaties emissies groei werden steeds wilder na topjaar 2014. De realiteit in 2015 laat een mooi groeicijfer zien (medio december) +13,5% en 41.47miljard US$ emissies tegen 36.59miljard US$ in 2014. Het ClimateBondsIniatitive houdt -tegen beter weten in- vast aan het target van 100miljard US$ in 2015. Meer in IINieuws-1-maart-2015


APRIL

IINieuws Hoe-de-financiele-sector-weer-kan groeien Sinds de crisis ging zo'n 20% van de banen bij banken verloren (CBS tot 2012 van 168.000 naar 136.000). Bovendien zijn de werkgelegenheids-verwachtingen voor de drie grote banken, ABNAMRO, ING en Rabobank, somber stemmend. Tot wel een vijfde van de banen gaat verdwijnen. Bij Triodos werken iets meer dan 1000 mensen en bij ASN Bank iets meer dan honderd (onderdeel van SNS Bank). Amsterdam is als International Financial Centre bijna 10 plaatsen gezakt sinds de crisis en staat nu op de 40ste plaats. Impact Investing biedt kansen
 

Refresco Gerber
Ik bekeek bij de beursgang de impact van Refresco Gerber, producent van flesjes/pakjes water, fris-, sport-, vruchten- en groentedrankjes. De meeste producten hebben positieve impact. Meer water drinken, sportdrankjes met mineralen en vitaminen en door het betaalbaar en toegankelijk maken van vruchtensap (pakjes voor kinderen). Als aanvulling op het dieet waarin we allemaal te weinig fruit eten (Nog een goed voornemen nodig in 2016? Misschien waag ik me in 2016 aan groentesapjes maar ik vertoon heftig uitstelgedrag). Refresco Gerber is een overnemende (schulden) en integrerende (kosten) onderneming en wat gedaald op de Transparantiebenchmark na haar snelle stijging, maar de deskundigheid is in huis. *De Blogger heeft aandelen Refresco Gerber (+8%).


Groene obligaties: inhoud en aanscherping
Een internationale groep investeerders vraagt om aandacht voor de inhoudelijke criteria voor groene obligaties: eligibility, disclosure, transparency and impact reporting. Voor (institutionele) investeerders is het natuurlijk wel prettig als de Green Bond Principles (GBP) die de financiële kant van het product beschrijven, meer geïntegreerd worden met inhoudelijke doelen van groene obligaties. En dat financiële aspecten worden gevrijwaard van oude-wijn-in-nieuwe-zakken trucs zoals herfinanciering van bestaande activiteiten. Men pleit voor het uitwerken van de kernaspecten van de GBP en afbakening van werkterreinen om te voorkomen dat projecten in aanmerking komen waarvan de neveneffecten schadelijker kunnen zijn dan de voordelen, zoals bijvoorbeeld bij schalie-gas. Blogger: Ziet u de parallel met 'duurzame' bedrijven in niet-duurzame sectoren? Ook wordt nadrukkelijk gewezen op de aanwending van de opbrengst van de emissies. Blogger: interessant omdat dit een revolverend en dus accelererend en opschalings effect zal hebben.


F&F: duurzaam beleggen in Europa in 2014
De omvang van het duurzaam vermogen onder beheer groeide eind 2014 naar 47miljard Euro van 40miljard Euro, of + bijna 20%. Er zijn nu 393 duurzame beleggingsfondsen. Mn het vermogen onder beheer van duurzame ETFs en microkredietfondsen* groeide hard met +50 en 33%. Zij presteerden ook het best. Samen vertegenwoordigen ze echter nog geen 5% van het duurzaam belegde vermogen in Europa. Bron: eNieuwsbrief van sustainable-investment, een initiatief van het Duitse Sustainable Business Institute (SBI). Het bevat een uitgebreide database van duurzame bedrijven en beleggingsfondsen die in Duitstalig Europa (Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland) en soms ook in Nederland worden aangeboden. Meer: SBIMarktbericht *Het ASN Oxfam Mikrokredietfonds is in oktober 2015 beursgenoteerd: Euronext/NL0011494117. Morningstar: Morningstar.nl/ASN Novib.


Social Impact Bonds
Het VK kondigt dit voorjaar 7 nieuwe Social Impact Bonds aan. De Britse sociaal investeerders Bridges Ventures en Impetus-PEF (Private Equity Fund) investeren in de 2e Social Impact Bond van een uitvoeringsorganisatie waarin zij al eerder investeerden. Bridges Ventures heeft hiermee geïnvesteerd in 13 UK-commissioned SIBs. Impetus PEF investeert niet allen het geeft sinds 2002 ook management ondersteuning en pro bono specialistische expertise als uitwerking van haar venture philanthopy strategie.
Blogger: Het wordt de basis van mijn Stappenplan impact investing voor  goede doelen. Ben Bingham's boek: Making Money Matter
Ben (1953) is CEO & oprichter van 3Sisters Sustainable Management, LLC en positive impact funds manager. Scarab heeft 5 fondsen: voor Microkrediet, (leningen voor) Social Enterprises, groen vastgoed, land- en bosbouw en public equity: all cap- en private equity niche solution. Bingham is certified financial planner, richtte de Circle of Entrepreneurs op voor peer-to-peer counseling, werkte voor de WallStreetGreenSummit, the longest running and most comprehensive sustainable finance event in the industry en twee technologie start-ups. Kortom een breed ontwikkelde impact investor met lange ervaring. Hij was ook verbonden aan Robert Rubinsteins, TBLI uit Amsterdam dat wereldwijd ESG & impact investing conferences organiseert. Ben schetst zijn ervaringen, het belang van een plan, 60 pagina's Guiding Thoughts for Each Industry met veel leads en valkuilen. Hij besluit met een internationaal overzicht van relevante MBA programma's en cursussen. Ben Bingham: Making Money Matter, impact investing to change the world. Bestellen via Amazon Meer in IINieuws 15 April 15


MEI

ING maakt Duurzaamheid van beleggingsfondsen inzichtelijk
Duurzaam is aan containerbegrip en een marketingkreet. ING biedt 34 duurzame gelabelde beleggingsfondsen aan (ING/duurzaam-beleggen) en gaat met kwantitatieve en kwalitatieve beoordelingen de mate van duurzaamheid inzichtelijk maken. Methode: ING/Toetsing duurzame beleggingsfondsen (2 april 2015, pdf 2 pag.)
Nabrander: eind 2015 geeft ING haar 1e en 2e Groene obligatie uit van 500miljoen Euro en 800miljoen US$ voor projecten in duurzame energie, groene gebouwen, openbaar vervoer, afval, water en energiebesparing. Geverifieerd door CBI-certificeerder Oekom.


Impact Metrics voor Asset Managers
Het Sonen Capital 2014 Annual Impact Report is een modelvoorbeeld van een 100% ESG geïntegreerde portfolio en biedt praktische handvatten voor impactbepaling. In het hoofdstuk the Case for public equity impact investing stelt Sonen 'Public Markets Can Provide Compelling Impact Opportunities' want het is 85% van de markt (VS) en biedt:
ondernemers toegang tot kapitaal voor op gunstige voorwaarden;
Transparantie in de bedrijfsvoering biedt investeerders de mogelijkheid impact ambities te integreren;
Aandeelhouders kunnen de bedrijfsvoering beïnvloeden door resoluties en andere middelen (Blogger: engagement, dialoog, vragen)
Duurzame bedrijfsvoering kan op termijn leiden tot meer financieel en impact rendement; 
In de toelichting op hun werkwijze: Additionality, Intentionality, Measurability and Scale (AIMS) Framework voor het bepalen van impact.
Blogger: Kortom sterke argumenten voor versnelling van inclusive impact investing!


2e Nederlandse Social Impact Bond
De Gemeente Utrecht zegt toe bij succes een leer-werktraject voor 250 jongeren te financieren. De voor-investeerders in deze Social impact Bond zijn Startfoundation en de Rabobank Foundation. De uitvoerder is de St. Colour Kitchen het non profit zusje van deze social enterprise.
Startfoundation en Rabobank Foundation* ondersteunden Coulour Kitchen al eerder en investeren dus nu het benodigde groeikapitaal.


*Een impact investor in IINieuws 1mei15 staat een profiel. 


SSIR over Impact Financiering van zorg voor BotP
In de Stanford Social Innovation Review staat een matrix van een nieuwe flexibele benadering van investeren in wereldwijde gezondheidszorg. De krachtisgste fondsenwerver in internationale hulp. Beth Bafford (director of investments at Calvert Foundation for health) en Sarah Gelfand (vh theGIIN en nu deputy director at the International Partnerships of Innovative Health Delivery) schetsen de kaart op basis van hun ervaringen en gesprekken met 30 actieve impact-oriented investors. Uit de interviews rolde een matrix van de financiering voor verschillende sub-sectoren in de gezondheidszorg, 4 verschillende doelgroepen en hun financieringsinstrument: giften (8), impact investments (9) en traditioneel kapitaal (7). Een paar voorbeelden: price sensitivity, infrastructure, information assymentry.... Matrix: SSIReview/ImpactInvestingMarketContext


Onderzoek Impact Investing markt
Aan het 5e jaarlijkse marktonderzoek van J.P. Morgan Social Finance en de Global Impact Investing Network deden dit jaar 146 van de grootste impact investeerders mee. Samen hebben ze 60miljard impact investment onder beheer. Een derde investeert eigen vermogen en twee derde vermogen van anderen. 30% is fundmanager, bijna 20% ontwikkelingsbank. 40% investeert in Noord Amerika, daarna komen SSA 14% en Latijns Amerika met 10%. In 2014 werd 10miljard US$ geïnvesteerd in 2015 wil men 11,6 miljard US$ investeren (+11,6%). 
 
Driekwart investeert in private equity (40% leningen, 33% in aandelen). 75% investeert direct in ondernemingen 25% in impact fondsen. 52% van de investeringen is in mature companies en 28% in growth stage. 90% had geen echec. 99% meet de impact van de investeringen, 66% zegt dat dit belangrijk is om de financiële prestaties van investees en de toekomstige fondsenwerving te verbeteren. De afgelopen 5 jaar zijn metrics ontwikkeld/verbeterd (77%); -overheden een actievere rol gaan spelen (67%); en dat impact investeringsmogelijkheden / ondernemingen zijn verbeterd (64%).


Britse Retail Chari Bonds
Allia Lmt dat eerst private equity charity bonds ontwikkelde zet een platform op voor beursemissies: Retail Charity Bonds PLC (RCB) Hierdoor zal het volume van retail charity bonds opschalen en de fondsenwerving versnellen. In april werd 27miljoen UK£ opgehaald in 17 dagen, de Hightown-bond, een housing association to support some of the most vulnerable members of society. LSE/XS1200788369. In 2014 haalde het in twee weken 11miljoen UK£ op voor Golden Lane Social Housing (GLH beschrijving) voor mensen die ondersteund worden door Mencap (LSE/XS1066485902GB)

Phil Caroe van Allia over RetailCharityBond Lmt “We accept that it is a relatively small proportion of the largest charities this bond issuing platform is going to benefit. But the introduction of retail charity bonds is part of a broader, strategic approach of building a social investment market and creating a social investing culture that will benefit all social sector organizations in need of capital.” Dat het vastgoedobligaties zijn, is niet toevallig: zij hebben ervaring met externe financiering en onderpand (hun vastgoed). Allia/RCB is ook in overleg met hospices, speciale onderwijs instellingen, zorginstellingen, musea en kunst en geschiedenis organisaties.


Academia: (im)Materialty van ESG data

Het Global Initiative for Sustainability Ratings (GISR) is een nieuw platform voor relevante ESG data dus een tegenbeweging vanuit bedrijven tegen de belobbyde criteria. Zo is GHG emissie bijvoorbeeld eigenlijk alleen belangrijk voor de transport en fossiele energiesector. Er bestaan ook nogal wat metrics en data verwerking systemen, in een overzichtelijk schema geeft GISR aan waar bij de belangrijkste systemen het accent ligt: Ratesustainability.org/GISR-Principles-Map (pdf, 4 pag. link in InsightIssue-6).

GISR vroeg George Serafeim van Harvard de Materiality van Corporate Sustainability te onderzoeken. Hij concludeert dat Aandelen van bedrijven die duurzame materiële inspanningen leveren doen het (terugkijkend) beter dan aandelen van bedrijven die hier niet goed presteren. Dat suggereert dat duurzaamheid in de bedrijfsvoering de waarde voor aandeelhouders vergroot. Bedrijven die minder materiële duurzaamheidsissues aanpakken doen het niet slechter dan bedrijven die hier slecht op scoren. Blogger: dus Duurzaam is niet duur.


Bedrijven die goed presteren op materiële duurzame inspanningen en minder op immateriële duurzame inspanningen doen het het best. Het  geeft een indicatie van de efficiency van hun duurzame inspanningen.

Materieel of niet?
De million$question is dus wat zijn de (im)materiële duurzame inspanningen? Serafeim bekeek 6 sectoren health care, financials, technology & communication, non renewables, transportation en services. Zijn bevindingen staan hier in een matrix: Twitter@alcanne/Matrix. Details op de GISR website Ratesustainability/CorporateSustainability
 (pdf, 34 pag.) of Papers.ssrn.com/2575912 Matrix in de appendix II op pag, 53. SASB heeft een matrix met Consumption & Resource Transformation sectoren: Materiality.sasb.org


De Achmea Foundation
De coöperatieve ziektekosten verzekeraar Achmea richtte in 2006 een Foundation met als missie: zelfredzaamheid, solidariteit en samenwerking. Het geeft, leent en ondersteunt mensen die zich in een sociaal-economische achterstandsituatie bevinden en initiatieven met een sociaal ondernemend karakter. In 2013* begin het aan een transitie proces dat dit jaar begon met meer focus voor meer duurzame impact. Het gaat maximaal 4 à 5 projecten per jaar starten (i.p.v. tientallen ondersteunen) zodat de beschikbare middelen niet verwateren en neemt daarvoor zelf het initiatief of sluit aan bij initiatieven van anderen. De landen die in 2015 prioriteit krijgen zijn Burundi, Cambodja, Indonesië, India, Mali, Ethiopië en Kenia. Het wil de landbouwproductiviteit en gezondheidssituatie versterken de financiële zelfredzaamheid vergroten. Het werkt hiervoor samen met Terrafina, Alterra en PharmAccess. Het werken met lokaal verankerde en coöperatieve /ledenorganisaties past bij de oorsprong van Achmea en heeft de voorkeur. Bron: AchmeaFoundation en Stakeholderbrief AchmeaFoundation
JUNIImpact fondsen zonder impact metrics
Er worden 2 Public Equity Impact Investing fondsen gelanceerd, het KBC Eko Impact Investment Fund (anno 2000, dus ge-rebrand maar met aangepast beleggingsbeleid sinds september 2014) en het LGT-Sustainable-Impact-Multi-Asset-Class-Fund. Beiden zonder impact transparantie. 

Verduurzaming financiële sector
Fondsnieuws organiseert een Masterclass Duurzaam beleggen: Van trend naar transitie'. Het nodigt o.a. Caroline van Leenders van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland uit. Caroline coördineert de peergroup financials, een community voor de verduurzaming van de financiële dienstverlening. Caroline stelt: De derde fase, van versnelling moet nog komen door gerichte maatschappelijke druk, coalitievorming in de markt en best-in-class en dialoog beleggingsstrategieën. NB Garry Hattem van Deutsche Bank Social Finance stelt in Fondsnieuws 'Wetgeving maakt het echter nog wel lastig om dergelijke fondsen (met beleggingen die 'goed doen') naar de particuliere markt te brengen'. Blogger: De overheid ziet kennelijk wel de voorlopersrol van de Nederlandse financials maar is weinig faciliterend.

Caroline dateert de voor-ontwikkelingfase tussen 1960 en 2007 door de strategieën van uitsluiting en impact investing en de ontwikkeling van internationale principes. Daarna kwam de take-off door: maatschappelijke druk op beleggers, banken en bedrijven, brede implementatie van ESG-criteria, de verschuiving naar verduurzaming van het bedrijfsleven en de samenleving en naar het zo weinig mogelijk schade doen met menselijke activiteit. In deze fase bevinden wij ons volgens Caroloine dus nog. Blogger: Daar ben ik het natuurlijk niet mee eens impact investing is een versnellingsversneller ;). De 4e fase is institutionalisering. Meer in: IINieuws 15juni15

JULI
IINieuws-15juli2015 Facts & Figures

Ik las jaarverslagen van impact investeerders uit de praktijk: het SRI verslag van pensioenbeheerder PGGM, Big Society Capital's 3e jaarverslag en het 1e jaarverslag van de Global Alliance on Banking with Values (GAVI ofwel Triodos Bank et al). Alle drie razend interessant maar jammer dat PGGM slechts 3% Socially Responsible belegt, we geen Nederlandse Big Society Bank & Capital hebben omdat zij echt input-output-outcome en impact meten en dat Triodos/GAVI het bij bereikcijfers houdt.


Het jaarrapport groene obligaties van de Climate Bond Initiative laat mooie groeicijfers zien. Er zijn medio 2015(cumulatief!) 597.7miljard US$ groene obligaties. Een groei van +20% (waarvan een derde door de snel groeiende gelabelde, gecertificeerde markt. NB Het rapport omvat namelijk de hele markt, de geschatte unlabelled climate-aligned bonds markt (532miljard US$, 85%) en de gelabelde, door CBI gecertificeerd en door haar partners geverifieerde (66miljard US$ 15%). Ontwikkelingsbanken en ondernemingen geven het meest gelabelde groene obligaties uit. Het populairste thema: low carbon transport bonds (70%, nm Chinese spoorwegen door semi-overheden, niet gecertificeerd) gevolgd door schone energie (20%).


Douw & Koren publiceren mooie cijfers voor Crowdfunding voor Impact in Q1-Q2 van 2015. Er werd voor 638 maatschappelijke projecten 3miljoen euro opgehaald, gemiddeld bijna 5000euro) en voor 435 creatieve projecten (4,2miljoen, gemiddeld bijna 10.000euro). In totaal werd met crowdfunding 49 miljoen euro geïnvesteerd; een verdubbeling van 2014 en een derde van het totaal van 150 dat sinds het begin is opgehaald. Meer op de infographic op Pinterest.


Klimaatinvesteringsstrategie
Mercer onderzocht weer Climate Change Investing, nu vanuit what?, the so what? & what now? Op basis van 2,3 en 4°C opwarming. De 4 climate risk factors zijn Technology, Resource availability, Impact & Policy. Dat wil zeggen dat aan de TIP factoren uit het rapport uit 2011 Resource availability is toegevoegd. Volgens Mercer is klimaatverandering een onvermijdelijke rendement variabele en daarvoor schetst het de kansen en risico's. Dus (her)weeg, selecteer en monitor. De belangrijkste beïnvloedinginstrumenten voor investeerders zijn hun investeringen en engagement, de dialoog met investees in relevante Climate-sensitive sectoren. Kansen bieden beleid, rapportage (transparantie) en overheidsbeleidsbeïnvloeding.


Academia on Social Impact Bonds
Nancy Chou, SIB researcher aan de VU en voor Haagse SIB bemiddelaar Social Impact Finance, de tipte me een Harvard artikel 'Establishing Social Impact Bonds in Continental Europe' (mei 2014.) De insteek: de drempels & praktische oplossingen voor het uitrollen van het SIB model in continentaal Europa. Het artikel gebruikte (vooronderzoeken van) de Belgische SIB (IINieuws-15mei14. De term SIB bekt volgens de onderzoekers eigenlijk niet lekker bij de prospects. Bij overheid/eindfinanciers, is marketing als ‘an insurance on the success of social programs' beter. Voor (gekorte) non-profits in België en West Europa is positionering van SIBs as ‘seed capital for social innovation’ effectiever. Voor private investeerders zijn 'SIBs much more likely to evolve as a new form of venture philanthropy than a new form of private equity investment'. Volgens de onderzoekers is het kosten-risico profiel voor preventieve interventies door filantropische venturing/impact investing en SIB's in Europa gunstiger dan in de VS.


Pay-for-Success Bond gestopt = mislukt
De 1e Amerikaanse SIB, daar Pay-for-Success tegen jeugdig recidivisme in Rikers Island Prison (10miljoen US$) is mislukt en wordt gestopt. Investeerder Goldman Sachs (GS) verloor 1,2miljoen US$, omdat de Bloomberg Foundation een bankgarantie afgaf voor 6miljoen. GS stapte ondertussen in 3 nieuwe PfS bonds (SIBs). Een tegen recidivisme en 2 voor pre-school education. Bloomberg Foundation coördineerde de slecht nieuws communicatie met GS is verder stil. Het is wachten op het jaarverslag..... 

AUGUSTUS

Goldman Sachs koopt Impact Investment specialist
Goldman Sachs koopt impact investing specialist Imprint Capital uit San Fransisco. Dat startte in 2007 en 'create and manage customized impact investment programs and portfolios (in alle asset classes) for foundations, families and financial institutions'. Haar focusthema's zijn: Communities, Developing World (EM), Education Kinderen & jongeren), Energy and the Environment, Food, Health & Well-Being & Public Impact (ESG etc.).


The potential and limitations of impact bonds
Lessons from the first five years of experience worldwide is een publicatie van De Brookings Institution, een nonprofit public policy organization in Washington, DC. Het bekeek 38 Social Impact Bonds (SIB's, in ontwikkelde landen waarvan 24 in het VK). De 38 SIBs richten zich vooral op welzijn (18) en werk (13). De uitdagingen voor de 38 onderzochte SIB's zijn getting financial mechanism in place <80%) en rond de 70%: capacity to scale up impact, availbility of monetizable outcomes, coordination among the actors involved in the SIB/DIB, evidence that the service provider can produce outcomes en measerable outcomes. NB In de conclusie staat dat SIBs zich juist concentreren in thema's waar de overheid al vaak met subsidie werkt en resultaten relatief makkelijk te meten zijn. Maar ook dat het relatief complexe producten zijn.
De 10 meest genoemde claims van Social Impact Bonds zijn: aantrekken van private funding; investeren in preventie, risico afwentelen van de overheid; focus verschuift naar outcomes, opschaling; innovatie; prestatiesturing; samenwerking; monitoring & evaluatie cultuur; en sustain impact.


Natural capital reporting is net als impact investing een versneller voor duurzaam investeren en duurzame bedrijfsvoering omdat het relevant inzicht geeft in de werkelijke kosten: outcome en impact. Caroline van Leenders is senior proces manager voor duurzame transitie van de financiële sector voor de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO). Een leuke baan, maar: 'We feel the sense of urgency, but find it difficult to act with the hands-on mentality needed to change our future outlook'. Why?'changing behaviour for the greater good in the long run does not pay off for the individual stakeholder in the short run'. Moreover, the consequences of collective actions are often indirect and apparent further in time. Sharon Hesp, New Foresight en Caroline van Leenders RVO schreven dit in hun paper uit 2015 dat een forward looking methodology aanbiedt in plaats van de achteraf rapportages in duurzaamheidsverslagen. De focus is op landbouw en de doelgroep financials.

In de landouw werken een miljard mensen, maar ze zijn arm en putten de grond uit terwijl er nauwelijks geïnvesteerd wordt in de sector of de keten. Er zijn wel initiatieven, maar versnipperd en kleine (1e fase). Dan (2e fase) vragen de first movers marktleiders (de doelgroep) om gestructureerde, implementeerbare modellen, ontstaan internationale standaarden en vormen van regulering. Het is de venturing fase waarin weinig bewijs is en sprake van verdubbeling en gelijksoortige acties maar ook effectieve agendering. 
 
In de 3e fase wordt structureel samengewerkt, leiderschap getoond door multinationals en hun CEO's en (internationale) overheden, standaardisering van methodes, tools en instrumenten versnelt: er ontstaat een nieuwe infrastructuur. In de 4e fase van institutionalisering, zijn niet duurzame, ongewenste praktijken uitgebannen. Duurzaam ondernemen is de norm geworden.  
Blogger: Een verhelderend model. Voor impact investing (en duurzaam beleggen) zitten we volgens mij ergens tussen fase 2 en 3.

Er gebeurt veel, maar er moet nog veel gebeuren, vooral een mind shift van het integreren van milieu factoren als risico factor naar milieu als ESG kans. Als we ophouden achteruit te kijken, maar op basis van huidige optredende grondstoffenschaarste en de snel groeiende technologische vooruitgang (smart data) gaan plannen zijn er kansen die gegrepen kunnen worden.
Meer in Natural Capital and Financial Institutions, Transitioning towards a Green Economy. Sharon Hesp, New Foresight en Caroline van Leenders RVO. Samenvatting in IINieuws 15aug15 

SEPTEMBER

Actiam, dat al sinds 2011 een aparte afdeling Impact Investment AM heeft, lanceert 4 verantwoorde indexfondsen. Blogger: Waar blijven de retail impact investing fondsen? Mr Impact Investing Harry Hummels is er in juni 2015 afgezwaaid (nu part time Professor Ethics, Organisations and Society aan de Universiteit Maastricht en European liaison bij the Global Impact Investing Network). Meer op IINieuws prof dr-Harry-Hummels.


Morningstar gaat ESG scores toevoegen aan haar analyse producten op basis van data van ESG researcher Sustainalytics. Het verwijst naar het onderzoek van het Morgan Stanley Institute for Sustainable Investing waarin blijkt dat 71% van particuliere (individual) investeerders geïnteresseerd zijn in sustainable investing. ExSum: De belangstelling voor Sustainable investing van particulieren wordt onderschat, de 'drivers' zijn 'Millennials' en vrouwen, maar de ondervraagden zijn optimistisch over het toekomstig aanbod. Blogger: maar het kan allemaal wel wat sneller en svp mèt impact transparantie.

Ik publiceer mijn infographic: (Updated 2016) Landmark moment in impact investing: public equity rules.
Groene obligaties hebben het grootste marktaandeel in impact investing en halen de beroemde Monitor Institute voorspellingen uit 2009.   Impact investing toont duidelijk versnelling. 
NB Groene obligaties metrics bieden eerder output en outcome dan impact data, maar hetzelfde kan gezegd worden van investeringen in bedrijven op basis van ESG risico en kansen. 
 
In 2016 zal ik de input-output-outcome-impact van public equity impact investing  behandelen, maar daarvoor wacht ik tot de VBDO (4feb16) haar benchmark impact investing door instutionele investeerders presnteert. 


SEPTEMBERCROWDFUNDING groter dan Venture Capital
Massolution’s bericht in haar jaarverslag dat de crowdfunding markt wereldwijd in 2015 zal groeien naar 34miljard US$. De Venture Capital markt investeert gemiddeld 30miljard US$ per jaar en Angel Investors 20miljard per jaar. Voorspeld wordt dat crowdfunding in 2020 VC voorbij zal streven als grootste start-up financier. Daarom shoppen VC firma's al op crowdfundingplatforms en er wordt gepraat over samenwerking. De Wereld Bank schat dat crowdfunding naar 90miljard US$ zal groeien in 2020.

Massolutions 34miljard US$ crowdfunding is onderverdeeld in: 25miljard US$ leningen (75%), 2,5miljard aandelen (7,5%), 800miljoen US$ is hybride en verder donaties: 2,8miljard, beloningen 7%): 2,6 miljard US$ (7%) en royalty's: 400miljoen US$. Door de (nieuwe) regelgeving van equity uitgifte via crowdfunding in de USA zal de groei van crowdfunding doorzetten: 'holding huge disruptive potential'. Tot nu toe moest ook voor crowdfunding equity in de VS geïnvesteerd worden via accredited investors.

Crowdfundmarkt.nl is een nieuwe vergelijkingssite voor crowdfundingplatforms met AFM keurmerk(en) waar ook op (impact) sectoren gezocht kan worden. Opvallend Lendahand, mesofinance voor kleine ondernemers in ontwikkelingslanden haalt op Symbid 250.000 + 60.000 340.000?euro groeikapitaal op*. Zo moet het: Vermogensfonds Fonds 1818 stimuleert crowdfunding voor Impact**
*Maar wordt in november voorbijgestreefd door Oneplantecrowd voor duurzame investeringen. **In december kondigt ASN Bank aan haar community VoordeWereldvanMorgen actief te gaan betrekken bij op Oneplanetcrowd: crowdfunding voor impact. Zie ook LinkedIn Pulse Waarom-charis-crowdfunding-impact-moeten-omarmen-en-hoe (checklist)


Circulaire economie
De McArthur en Deutsche Postbank Foundation onderzochten Europa´s kansen en risico´s van de circulaire economie. Logische kansen zijn grondstoffen-besparing en waardevergroting maar er werd ook gekeken naar werkgelegenheidseffecten. Men verwacht 7% GDP groei, 11% groei voor bestedingen van de huishoudens en ook, maar zonder percentages, meer werkgelegenheid door de bestedingsgroei. Als er echt werk wordt gemaakt van de circulaire economie door ondernemingen en de politiek kunnen de kosten van grondstoffen-gebruik 25% dalen naar 5,4biljoen Euro. Want Europa blijkt verbazingwekkend verspillend. Zo staat een auto 92% van de tijd stil en zitten er gemiddeld 1,5 personen op de 5 zitplaatsen.

Essentieel is het ontkoppelen van van groei en grondstoffengebruik, zoals bij duurzaam beleggen op basis van ESG criteria ook wordt gekeken naar het niet laten meegroeien van (fossiele) energie- en watergebruik bij groeiende activiteiten / ondernemingen. Er wordt voorzichtig gekeken naar bestaande modellen en cijfers van de transitiekosten zoals de Duitse duurzame energiewende (123miljard Euro) maar een guestimate wordt niet gegeven. Voor basis behoefte Voedsel biedt de circulaire economie kansen omdat 30% wordt verspild (20% in dekten en 10% in huishoudens). Uitputting vormt een bedreiging voor 30 tot 85% van de landbouwgrond.


3e Nederlandse SIB: weer voor werk in R'dam nu met een publiek-private uitvoeringsorganisatie, een near equity investering en interessant opschalingspotentieel. De Social Impact Bond investeerder is het onbekende (vermogens) Fonds DBL voor armoedebestrijding door zelfredzaamheid. Infographic: social-impact-finance-sin-werkplaats-rotterdam-zuid. Met 12 miljoen investering over 5 jaar is het de 3e grootste SIB in de wereld en de uitvoeringsorganisatie is ook vrij uniek omdat het een publiek-privaat project is van de gemeente en de lokale ondernemers Werkplaats Rotterdam Zuid. De ondernemers bekijken met lokale werkeloze jongeren (tot 30) hun talenten en ambities en leiden ze zelf op tot op maat geschoolde en loyale medewerkers.

OKTOBER 2015

MARKET
Inclusive impact investing: indices & ETFs
Ik begin Q4 met een inventarisatie project van duurzame en impact indices op de Duitse Sustainable-investment website. Er staan er tientallen. Indices zijn redelijk transparante informatiebronnen en als etf beleggingsproduct aantrekkelijk voor kleine beleggers ofwel 'inclusive impact investing'. Ik begin bij de indices van de Italiaans-Luxemburgse ethische indexbouwer ECPI. De top portfolio holdings blijken -weinig verrassend- de bekende duurzame darlings. Zie ook IINieuws-1november15. Verder valt op dat hun indices vrijwel allemaal in developed markets equity beleggen en dus weinig biedt voor impact investing in developing countries.
Een analyse van de deze zomer door Vigeo gelanceerde Duurzame Emerging Market 70 index staat al een tijdje op het to do lijstje. (Veel India, Brazilië en Zuid Afrika, geen China, een Rusland) NB Goldmans Sachs verklaart de door hun gelanceerde BRIC strategie officieel afgeschaft, maar investeren in Rusland is m.i. een post-Poetin aangelegenheid geworden. NB Het aantal blogviews uit Rusland bereikte in 215 een nieuw record, maar ik publiceerde eigen werk in het Engels.
Amy Domini, mede bedenkster van een van de eerste social indices KLD 400 meest duurzame Amerikaanse bedrijven, publiceerde in september haar visie op impact investing en duurzaam beleggen. De KLD400 index nu MSCI) heeft sinds haar lancering in 1990 de S&P cumulatief verslagen.
Domini heel kort samengevat: impact investing is wellicht doing good gericht, maar onderschat de reikwijdte van do less harm resultaten niet. Ook themas als mensenrechtenschendingen) etc. Blogger: maar focus op basisbehoeften, public equity en inclusive beleggingsproducten zullen het verschil maken. Omdat ik toen ook met Edwin Venema sprak over goede doelen en social enterprises als voorbereiding op de Filanthropium Top 2015 schreef ik de LinkedIn Pulse Duurzaam-beleggen-versus-impact-investing-goede-doelen en sociale ondernemingen. 

SOCIAL IMPACT BONDS
De Startfoundation organiseerde het 1e Nationale Social Impact Bonds congres omdat het als pionier alle vragen om informatie nauwelijks aan kan en efficiënt informatie en ervaring wil delen. Het roept overheden op open te staan voor SIB eindfinanciering (op basis van directe besparingen) en biedt ze 10 vouchers voor een Maatschappelijke Business Case, een kosten-baten analyses van het aanpakken van een maatschappelijk probleem. Amsterdam, waar blijft toch de 1e Amsterdamse SIB? wint er een op de valreep van 2015.
In Nederland is de trend dat SIBs behoorlijk groot zijn, meestal een paar ton, maar de gemeente Rotterdam doet het niet meer voor minder dan 7ton (zie beslisboom-SocialImpactBonds Rotterdam) eindfinanciering en sloot in 2015 een SIB van 12 miljoen af (in 5 jaar). In het VK, SIB kampioen, variëren SIBs van enkele tienduizenden UK£ t ot een paar miljoen, de trend is groter en de meeste nieuwe Britse betalen rond de 3 miljoen UK£eindfinanciering (tot wel 8). Blogger: Ik sluit me deels aan bij Emilie Goodall van Bridges Ventures dat dit deels jammer is. (Keten of publiek-private) Innovatie wordt belemmerd als de financiële drempel hoog wotdt, maar de SIB als typische groeikapitaal investering voor effectieve innovatie / businessmodellen is uiteraard wel een positieve ontwikkeling.

In de workshop voor financials wordt benadrukt ook de kwalitatieve impact te meten en te waarderen. Uitstroom uit bijstand levert een directe besparing op, maar zal voor de gemeenschap/gemeente ook kostenbesparingen op zorg en welzijn creëren. Blogger: en als werkeden studerende moeder en aanhanger van de kinderombudsman ben erg gevoelig voor het feit dat weer werkende ouders aangeven dat ze ook weer betere ouders zijn.

Blogger: Naar aanleiding van het Startfoundation SIB congres zette ik de verschillen tussen Groene Obligaties en Social Impact Bonds op een rijtje. De groene obligatie markt is weliswaar veel groter en verder ontwikkeld (sector standaarden en criteria en externe verificatie) maar Social Impact Bonds hebben een impact incentive, meer rendement bij meer resultaat. Visual data updated Maart 2016 en continuing.

Het Grip op je Vermogen najaarscongres had als thema inspelen op verandering. Alexander Rinnooy Kan gidste zijn toehoorders naar een duurzame toekomst voor een op digitalisering en kennis concurrerend Nederland. De product placement / branding workshops mijden de term 'duurzaam' juist een beetje, maar trekken duidelijk een publiek dat juist geïnteresseerd is duurzaam investeren en met impact.
De opkomt van vrouwen op het congres verraste me, in het licht van de groei van vrouwelijke beleggers die duurzaamheid en impact drivers zijn, is het een goed teken dat de informatie aanbieders en marketeers hiermee succesvol zijn.

Productplacement workshops
Hubert Aarts van Impax AM dat fondsen bouwt vertelde dat het duurzaam universum gegroeid is naar 1600 ondernemingen. Vooral het aanbod van impact accelerators, high tech clean/green tech ondernemingen en fondsen bleek explosief gegroeid. En hij presenteerde het nieuwe SMART Food fonds voor Sustainable Manufactured and Responsibly Transported Food. Fondsnieuws interviewde Hubert Aarts over duurzame trends en hypes, zie IINieuws-1december15 Met o.a. `Duurzaam beleggen is geen hype, maar er zijn in dit kader wel degelijk gehypte aandelen of sectoren te vinden´. 

Barbara Kos van de Zwitserse thema fondsaanbieder PICTET presenteerde hun Megatrends aanbod. Pictet noemt haar fondsen niet duurzaam, maar het zijn m.u.v. luxury wel impact investments. Het heeft relatief weinig gespreide fondsen met 20 tot 50 (middelgrote tot kleine) portfolio holdings en de strategieën worden gemonitord en bijgestuurd met hulp van (wetenschappelijke) adviesraden van het Copenhagen Institute for Future Studies.

De presentatie ging o.a. in op het oudste succesvol-op-een-markt-met-pieken-en-dalen Health fonds (v/h Biotechnology, anno 1995). Het Security fonds (2010, Rendement 7% en cumulatief 83%). Dat belegt in Physical security 30%, security services 42% en IT security 28%. Blogger: Niet direct primaire basisbehoeften, maar wel steeds meer basis noodzaak voor onze dagelijkse bezigheden. Presentatie Barbara Kos NB Pictet heeft op 9okt15 ook in Nederland haar Robotics fonds gelanceerd, maar er is (nog) geen Nederlandstalige informatie beschikbaar. Meer op: Pictetfunds.nl (leuk filmpje, maar nog steeds geen Nederlandse pdf met fondsinformatie).


NOVEMBER

MARKET
Medio 2015 daalde het vermogen van in Duitstalig Europa aangeboden duurzame beleggingsproducten licht in vergelijking met eind 2014 naar 45,5miljard Euro (was 47miljard eind 2014, maar 40miljard Euro begin 2014. Blogger: Midden van het jaar is er vaak sprake van een lichte daling. Volgens Matthijs Kanis, Beleggen voor Dummies, Generation Next is aan het (uit) einde van het jaar was/is een stevige stijging i.v.m fiscale faciliteiten, waarna aan het begin vam het jaar weer een sterke daling optreedt.
Maar het vermogen van duurzame ETF fondsen steeg met +25% naar 1,6 miljard Euro. Zij presteerden met +27% tot +10% ook het best. Ook Microkredietfondsen groeiden met 200miljoen of +15% naar 1,4miljard euro. Hun waarde nam toe met +3 tot 0%. Hun gezamenlijk bescheiden marktaandeel verdubbelt naar 6,5% (was 3,5%).


CROWDFUNDING
Geldvoorelkaar passeert 70miljoen grens
De Nederlandse marktleider in crowdfunding (niet alleen voor impact) zette wat interessante feiten op een rij van hun aanbod:
- Het gem. leenbedrag is 75.000euro;
- Het grootste project haalde een miljoen euro op;
- Het gem. rendement is 7,9% (!)
- De snelste funding duurde 2 minuten en 30 seconden;
- Het aantal proposities sinds 2011 is 12.587, aantal aangeboden op het platform 871 ( >7%, het selecteert dus kritisch), waarvan 845 of 97% succesvol is gefund.  Geldvoorelkaar deed o.a. de groeikapitaallening voor social solar enterprise Wakawaka.


Het nieuwe crowdfundingplatform Tailwindcrowd, fair financial en non-financial rewards heeft een propositie om (zee) vrachtvervoer minder vervuilend te maken door drop-in biofuel. Tailwindcrowd heeft een AFM vergunning. Jammer genoeg is er nog maar weinig animo, ondanks A risico rating en 6,8% rente: Tailwindcrowd.com/goodfuels-marine-sustainable-shipping
Facts&Figures: The Global Impact investing Network (theGIIN) analyseerde de impact thema's van 445 fondsen (van de bijna 5000) in haar Impactbase (voor accredited investors). Veel jonge gemengde fondsen die 2x vaker (86%) winstgevend zijn dan oude social issues impact fondsen.


Social Impact Bonds
Ervaringsdeskundige ABNAMRO publiceert haar 2e SIB gids Heel interessant zijn de onderdelen waarin bestaande (buitenlandse) SIBs worden gelinkt aan mogelijke kansen in Nederland om de horizon te verbreden van werk/opleiding naar health, education, development cooperation, jeudgzorg, recidivisme etc. Het bevat beschrijvingen van politieke ontwikkelingen in Nederland die kansen bieden voor SIBs en een aantal lobby boodschappen gericht op de overheid en prospect investeerders.


Impact investor Fred Matser Flow Fund wil vooral als voor-financier opereren, daar waar banken/financials nog niet durven. Matser roept ze op breder te kijken naar impact/ESG kansen en om sneller in te stappen in de 2e fase (groeikapitaal!) Opvallend: als rainmaker filantroop, veel kleine giften en projecten is Fred Matser gestopt. Betrokkenheid bij investeringen is belangrijk weet Matser uit ervaring met zijn Startfund (1996-2011). Dat financierde wereldwijd veel, kleine sociale en groene projecten met vooral schenkingen. Tot wel 100.000euro, kleine bedragen volgens Matser, maar met veel geld leidde het toch tot een te grote portfolio.


Crowdfunding for Impact Investing voor chari's en kleine beleggers:
Due Diligence, Track Record & Team en Collaboration & Commitment.
How to be an impact investor? 


DECEMBER

Beursnoteringen met Impact
Liquiditeit en inclusiveness zijn altijd interessant, vooral voor impact investing dat vaak nog alleen private equity, exclusief (voor institutionele investeerders) en hoog nominaal is zoals groene obligaties. Goed nieuws dus dat Triodos Bank Multi Impact fonds lanceert. Een combinatie van haar bestaande fondsen aangevuld met 30% Impact (groene) obligaties. Naast de bonds investeert het in beursgenoteerde MVO koplopers: 32,5%, micro-financiering: 30%, Energie & Klimaat: 22,5%, Kunst & Cultuur: 10% en 5% Duurzame handel, landbouw en voeding. Meer op: Triodos/particulieren/multi-impact-fund

Ook de noteringen van 3 duurzame beleggingsfondsen van ASN Bank, het Oxfam Microkrediet en Groenfonds en Double Dividend Property Fund verruimen de impact investing mogelijkheden voor kleine beleggers die spreiding nastreven. NB De winnaar van de Groene Stier voor het beste duurzame beleggingsfonds is het (beursgenoteerde) ASN Duurzaam Aandelenfonds (anno 1983) dat ook voor de Gouden Stier Beste Beleggingsfonds is genomineerd. Morningstar.nl/NL0000441301
Voor de directe investeerders zijn de beursgangen van ABNAMRO, in de CSRHub benchmark de duurzaamste bank van de wereld, en het Belgische Curetis (biotech) interessant. Curetis ontwikkelt moleculaire diagnostische systemen voor ziekenhuizen en laboratoria. Volgens IEX maakt het 'middelen waarmee levensbedreigende infectieziekten sneller kunnen worden opgespoord, en waarmee kan worden vastgesteld of sprake is van resistentie tegen antibiotica. Het wordt in A´dam genoteerd vanwege de belangstelling voor biotech in Nederland. 

Meer aanbod is mooi, want met de belangstelling en investeringsbereid zit het wel goed. Ook in 2014 groeide het duurzaam belegd vermogen met +17% in 2014, meldt de VBDO. Naast mooie cijfers over duurzaamheid, belastingmoraal en de de inspanningen voor de circulaire economie van Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen. De helft van de bedrijven heeft nu beleid om meer circulair te worden. Zie ook Meer in IINieuws-15september15 over werkgelegenheid en de circulaire economie.

GRESB, de Nederlandse wereldwijde index van vastgoed en hun duurzame inspanningen toont aan dat de sector haar 'carbon footprint' met heeft 50% verlaagd. Onder andere door on-site meer hernieuwbare energie op te wekken. Blogger: Een trend in meer sectoren en grote bedrijven zie de site van het Nederland gevestigde theRE100.org met de 40 corporates die al meedoen. Uit Nederland the usual suspects duurzame darlings: DSM, ING, KPN, Philips en Unilever.


GROENE OBLIGATIES
Hoewel de uitgifte van groene (bedrijfs)obligaties na de explosieve groei in 2014 vertraagt, zit het aan de vraagkant wel goed. Triodos Bank neemt in haar Multi Impact Fonds 30% impact bonds op (die aan de Green Bond Principles voldoen) (IINieuws-1april14) en grootbank HSBC en AXA IM kondigden grote stappen aan.

Emissies van Groene obligaties in 2015 bedragen 1nov15 38.37miljard US$ iets meer dan in 2014 (29dec15 41.8miljard US$ +14%). BlackRock, 'manager of $4.721 trillion of assets' werd Climate Bonds Partner: PB Blackrock-becomes-climate-bonds-partner). Andere recente partners zijn Citi, EY en IBDI Bank India. Nederlandse leden zijn Rabobank, ABNAMRO en ACTIAM (vh SNS AM). Meer op CBI/partners. Goldman Sachs is geen partner, maar wil wel de markt versnellen Goldmansachs/environmental-policy-framework (pdf, 21 pag.)


DECEMBER

Social Impact Bonds
Utrecht sluit haar 2e SIB tegen jeugdwerkeloosheid, SIB pionier ABNAMRO Social Impact Fund vergroot haar marktaandeel (nu 50%) en het Oranjefonds treedt toe. Zie de case, het investeert missie gerelateerd, maar vooral in (cultuurhistorisch) vastgoed en dankzij deze SIB nu echt in haar missie welzijn.

De FIN, vereniging van (vermogens)fondsen verdiept zich op haar jaarvergadering gelukkig weer in impact investing. Sprekers zijn Pieter Oostlander voorzitter van European Venture Philanthropy Association (EVPA) en oprichter van Shaerpa (naast Noaber Charity-cases) en investeringsfonds SI² (van Colruyt, zie IINieuws 15juni15) en Marco van Alderwegen, directeur van Stichting Else (IINieuws-15juni13 en IINieuws-1juni13) en Else BV Marco van Alderwegen is kwartiermaker van de transitie van doneren naar investeren. Zij vertellen uit ervaring over sociaal investeren in maatschappelijke organisaties en het vermogen of de donaties in te zetten?

Prof. dr. Lucas Meijs en drs. Lonneke Roza van Erasmus Universiteit presenteren hun visie op de opkomst van bedrijfsfondsen en de in- en externe legitimering, positionering, vrijwilligerswerk door medewerkers etc. As case het KPN Mooiste Contact Fonds.


Grote Gever: grote verrassing
Verrassend branchebreed donateursonderzoek toont aan dat grote gevers niet per sé vermogend zijn, wel vaak hoog opgeleid, pro actief, betrokken bij hun goede doel en verschil willen maken. Blogger: Miljonairspostcodes kopen is dus niet per se de manier :)
Ziekenhuisobligatie met giftplicht
Het Maxima Medisch Centrum komt met een obligatie voor haar Kinderkankerafdeling met verplichte coupon donatie en belastingaftrek. In het VK bieden ze na dergelijke experimenten nu beursgenoteerde maatschappelijk-nuttig-vastgoed obligaties aan met lage rente (LSE ORB, zie IINieuws-15mei15).

VN Impact fonds voor Landherstel
Nu gaat elk jaar wereldwijd 12 miljoen hectare land verloren, dat verlies aan goede landbouwgrond kost 400 miljard dollar per jaar. 2 miljard hectare, een gebied groter dan Zuid-Amerika, kan hersteld worden. Dat levert 2,3 miljard ton extra voedsel op en vertraagt/draait klimaatverandering terug door de opname van koolstof door de bodem. De opwarming van de aarde zal daardoor met een halve graad afnemen tegen het einde van de eeuw (in plaats van blijven stijgen), schat de VN-conventie voor de Strijd tegen de Verwoestijning (UNCCD).
De VN heeft unanieme een strategie aangenomen en een fonds opgericht dat (groei)kapitaal wil ophalen in de particuliere sector. Men is positief over de belangstelling van 'pensioenfondsen, innovatieve bedrijven, grote duurzame bedrijven'. NGO's zoals het Nederlandse Both ENDs geeft een waarschuwing voor zorgvuldige invulling van de contracten en toezicht op naleving vanwege zwakke landrechten en landroof praktijken in opkomende landen.

 
Het Omydiar Network heeft 800miljoen US$ geïnvesteerd als impact investor waarvan de helft seed en start up investeringen to 'Prime the Pump'. Op basis daarvan publiceert het Frontier Capital waarin het afrekent met mission drift zorgen. Mixed income business modellen en light asset needs werken beter. En investeer niet alleen groeikapitaal in Green Pastures, maar ook in Green Shoots & Green Seeds met high impact opportunities.Prefered-impact-trend-investments
Trendinvest, nieuw op de Nederlandse markt, biedt twaalf impact trend portfolio's aan (van aandelen in developed markets). Het is een kant en klaar aanbod van prefered-impact-trend-investments omdat de portfolios 100% transparant zijn. Blogger: Wordt dit de nieuwe categorie naast best-in-class?
 
De trends zijn: Gezonde voeding, Sport & Fit, Biotech, Medische Apparaten, Robotica, Duurzame energie en Zonne energie. Thematische trends zijn: Gay Friendly & Vrouwen aan de Top. Impact catalysatoren: Internet of Things, Cyber security en 3D Printing.
Nb verwacht wordt vergrijzing, dus producten en diensten voor de kwaliteit van leven van ouderen. (Zie ook de ECPI index voor Megatrend Population Dynamics in IINieuws-1nov15)

Rabobank en de EuropeseInvesteringsBank (EIB) bieden rentekorting aan keurmerkhoudend MKB en Midcap voor duurzame investeringen. In 2012 bewezen Harvard BS/London School of Economics academici dat duurzame darlings beter presteren mede omdat ze goedkoper toegang hebben tot kapitaal (IINieuws-15jan2012). Daarom is het interessant dat de Rabobank en de Europese Investerings Bank aan Midcappers en niet-beursgenoteerd MKB (max. 3.000 werknemers) goedkoop geld gaan lenen voor maatschappelijk verantwoorde investeringen. Criterium is een of meer van 37 keurmerken voor duurzaam ondernemen.

Bedrijven kunnen maximaal 3 jaar tot 1,2% korting krijgen op maximaal 2,5 miljoen euro krediet (het totale investeringsbedrag mag niet groter zijn dan 25 miljoen euro). Rabobank en de EIB trekken 50 miljoen euro voor uit.
Voor de Rabobank is de Impactlening is een aanvulling op de zogenoemde groenfinanciering, waarvan het in Nederland de grootste aanbieder is. Tarieven van de groenfinanciering zijn aantrekkelijk … Rabobank/giving-sustainable-frontrunners-a-boost

Mijn Wensen voor 2015 uit het Jaaroverzicht van 2014 behandel ik in het 1e blog van 2016 met mijn wensen in het stuk het Recente verleden, Heden en de Toekomst van Impact Investing. (the Past Present & Future of II)

Beste wensen voor 2016! May you have all the impact you strive for.


Contact: Alcanne Houtzaager
Twitter @Alcanne
Skype alcanne.houtzaager
Mobile: +31622755066 or +35679864190
Geen opmerkingen:

Een reactie posten