15 december 2015

Impact Investing Nieuws 15 december 2015

Deze keer: Prefered-impact-trend-investments een nieuwe categorie naast best-in-class?  

Mijn geplande focus op impact indices en etf's is een beetje ingehaald door de introductie van Trendinvest op de Nederlandse markt. Het biedt maar liefst twaalf 100% transparante impact trend portfolio's aan (aandelen in developed markets). Ik bekeek ze en ontdekte een kant en klaar aanbod van prefered-impact-trend-investments.

Rabobank en EIB bieden rentekorting aan keurmerkhoudend MKB en Midcap voor duurzame investeringen.

The Guardian over de 10 afgeronde Britse Social Impact Bonds en de ervaringen en tips van de uitvoerders.


Rien van Gendt en Theo Schuyt over de relatie van de overheid en de Nederlandse chari's, de eerste noemt recente ontwikkelingen zoals het convenant en samenwerking en bemoedigt chari's. De 2e schetst een breder langer perspectief en geeft de overheid tips.

Jobs: Impax AM London zoekt een sales support analyst, NGO the Climate Bond Initiative een market research analyst (London) en impact investing pionier Leapfrog heeft 7 vacatures (London, Singapore, Mumbai) 


Quote van dit blog Blogger: Trendinvest presenteert met haar 100% transparante (thematische) impact trends en impact katalyserende trends impliciet naast best-in-class duurzame investeringen een prefered-impact-trend-investment categorie (die ongetwijfeld veel overlap kent met best-in-class). Door Blogger in Impact Investing in Trends


IMPACT INVESTING in Trends
Wijs en van Oostveen dat al 25 jaar actief is in Nederland* biedt sinds kort Trendinvest aan, het is geregistreerd bij de Auto­riteit Financiële Markten. Het is een product dat in de VS al 5 jaar op de markt is. Er zijn nu 17 trends. Hieronder de prefered impact trends.  
Wijs & van Oostveen
In 2011 kwam ik Wijs & van Oostveen al tegen toen ze particuliere beleggers ondervroegen over hun belangstelling voor duurzaam beleggen, (in) alternatieve energie, landbouw, water, klimaat en milieu en arbeidsrechten. De helft van de deelnemers vond aandacht voor duurzaam beleggen belangrijk en bleek ook duurzame beleggingsfondsen in de portfolio te hebben. Duurzame obligaties, trackers of certificaten bleken minder populair. Het thema 'Water' bleek het populairste 'segment'. NB Daar wordt nu geen trend op aangeboden, maar daarvoor zijn al veel beleggingsfondsen en etf's.

Op 17 april legt de directeur van Trendinvest het uit op TV
In Business-class/Trendinvest Video (8 min)

Productaanbod & kosten
Investeren kan online, de minimale investering in een trend is 2500e, dus ze zijn niet erg inclusief. De kosten per trend zijn naast transactiekosten (0,9%), 4 trend-kwartaalrapportages (7,50e) die aanleiding kunnen zijn tot aan- en verkopen (0,2%, 0.45% tot 0,9%) En evt. extra rapportage(s). Klanten kunnen er voor kiezen beleggingsaanbevelingen (aan en verkoop) te volgen of een abonnement op aanpassingen nemen. Er zijn (kosten)variaties per trend, lees de kleine lettertjes onderaan. Ik schat ruwweg dat de kosten per trend vergelijkbaar zijn met (niet dure) beleggingsfondsen of trackers/etf's. Per trend worden groeicijfers aangegeven, die zijn van 2015 en soms gesimuleerd.

Transparant!
De aangeboden trends zijn 100% transparante, public equity (aandelen) investeringen met vermelding van de holdings & weging. Een kleine belegger die niet direct in een trend kan/wil instappen, kan ook op eigen houtje instappen met een beperkt aantal trends en holdings -ze variëren van 12 tot (max) 30 en evt. alleen de zwaarste posities innemen. Blogger: Trendinvest presenteert met haar 100% transparante (thematische) impact trends en impact katalyserende trends impliciet naast best-in-class duurzame investeringen een prefered-impact-investment categorie (die ongetwijfeld veel overlap kent met best-in-class). 

Bijna de helft van de trends is mijn inziens relevant voor impact investors, basisbehoeften: voedsel en gezondheid en schone energie. Ik neem ook Impact Catalysts zoals ICT & Robotica mee en 2 bijzonder thematische trends: Gay Friendly & Vrouwen aan de Top. Trendinvest geeft interessante informatie over de marktverwachtingen en kenmerken. Heel klantvriendelijk: bij de holdings staat op de website een pop-up met korte beschrijving van de activiteiten. De toelichtingen zijn mijn samenvattingen van trendinvest.nl, ik vermeld de 3 topholdings met omschrijving en heb de percentages afgerond.

Vast geen toeval; de-favoriete-trends-van-jaap-van-duijn (vh Robeco) in de eNieuwsbrief Trend 10dec15 zijn ook allemaal trends met impact, nl gezonde voeding, medische apparaten, robotica en duurzame energie.

Impact trends
Gezonde voeding, Sport & Fit, Biotech, Medische Apparaten, Robotica, Duurzame energie en Zonne energie. Verwacht: vergrijzing, dus producten en diensten voor de kwaliteit van leven van ouderen.

Gezonde Voeding Steeds meer mensen kiezen voor “eerlijke" en gezonde producten, vooral in Europa en de VS. VS Onderzoekbureau Grand View Research verwacht de komende 5 jaar, variërend per productgroep zoals biologisch vlees, verpakte voedingsmiddelen of duurzaam geproduceerde thee en koffie, jaarlijkse groei van 12% tot 25% (39%). 
Specificaties: 19 (max 30) Holdings. 100% Aandelen (offensieve belegging) van (Blogger mn Amerikaanse) bedrijven actief op het gebied van productie en verkoop van natuurlijke en biologische voedingsproducten Marktwaarde minimaal 100 miljoen euro. 50% van de Trend wordt belegd in producenten, de rest in verkoop en distributie bedrijven.  
Top3: Keurig Green Mountain Inc, een Amerikaanse onderneming die onder meer duurzame en fair trade koffiebonen en koffiecups verkoopt (11%). Chr Hansen Holding A/S Deense onderneming die onder meer biologische voedingsingrediënten produceert, zoals probiotica voor in gezonde zuiveldrankjes (8%) Whole Foods Market Inc Amerikaanse producent van duurzame zuivelproducten (7%). En als enige niet Amerikaanse (?) Wessanen met 4%.

Sport en Fit Mensen zijn vaker bewust bezig om fit te blijven of te worden. In Nederland sport inmiddels 71% van de mannen en 66% van de vrouwen regelmatig. Als lid van een sportclub of op eigen houtje. De populairste sporten zijn nu Fitness, Zwemmen, Joggen, Fietsen en wandelen. Door deze trend groeit ook de omzet van sportartikelen. Mn in Nederland, Europa en Amerika. Het Britse onderzoeksbureau Statista verwacht dat de markt van sportartikelen tot 2020 met 24% zal groeien. Specificaties: 12 (max 15) holdings 100% aandelen (offensieve belegging) van bedrijven uit Europa en de V.S. waarvan tenminste 50% van de omzet gegenereerd wordt in de sectoren Sporting & Athletic Apparel, Sporting Goods, Athletic Footwear en Sporting Goods Stores Met een marktwaarde van minimaal € 250 miljoen en een omzet van minimaal €500 miljoen in de relevante sectoren. 
Top3: Nike Amerikaanse producent van sportschoenen en sportkleding (11%) Amer Sports Oyi Finse onderneming die kleding en attributen produceert voor een breed spectrum aan sporten, zoals skiën, snowboarden, duiken (10%) en JD Sports fashion plc Britse onderneming die zich richt op sportkleding en schoeisel (9%).

Biotech houdt zich bezig met het ontwikkelen van medicijnen, vitamines en biobrandstoffen en het verbeteren van voeding en gewassen. Sinds 2000 groeide de omzet van biotech-bedrijven van 22,7 miljard US$ naar 207,5 miljard US$ (+900%). Het Amerikaanse onderzoeksbureau Grand View Research voorziet dat de totale omzet van de sector in 2020 zal uitkomen op $ 608 miljard. (+200%) 
Specificaties: 26 (max 30) holdings 100% aandelen (offensieve belegging) van (Blogger Westerse) bedrijven die minstens 50% van hun omzet genereren in de biotech-sector, marktkapitalisatie hebben van minimaal 1 miljard euro en een omzet van minimaal 100 miljoen euro genereren in biotech. 
Top3: Amgen Amerikaanse pionier op het gebied van recombinant-DNA producten (6%); Gilead Sciences Inc Amerikaans bedrijf, onder meer medicijnen ter bestrijding van Aids en leverziekten (6%) en Alexion Pharmaceuticals Amerikaans bedrijf, onder meer medicijnen ter bestrijding van auto-immuunziekten (5%). 

Medische-Apparaten Vergrijzing en nieuwe medische technieken leiden tot ramingen van 4 tot 7% jaarlijkse groei voor de komende 8 jaar. Het Britse onderzoeksbureau Visiongain verwacht 5,6%, het Amerikaanse BCC Research 4,3% per jaar tot 2023. Technologische ontwikkelingen bij medische apparaten bevorderen de hersteltijd voor patiënten en drukken daarmee de kosten van gezondheidszorg. 
Specificaties: 20 holdings 100% uit aandelen (offensieve belegging) van (Blogger mn Amerikaanse en wat Japanse en Zwitserse) bedrijven die actief zijn in Medical Devices en Medical Equipment de omzet van deze aandelen moet voor minimaal 50% uit de genoemde sectoren komen. Marktkapitalisatie minimaal 1 miljard euro. 
Top3: Medtronic plc: Amerikaanse gigant op het gebied van medische technologie, die onder meer insuline pompjes voor diabetici en implanteerbare hartmonitoren en defibrillatoren produceert (11%); Stryker Corp: Amerikaanse producent van hoogwaardige computergestuurde operatiekamer apparatuur en chirurgische apparatuur (7%); en Boston Scientific Corp: Amerikaanse onderneming die onder meer producten op het gebied van pijnmanagement / neuromodulatie en hartritmemanagement / elektrofysiologie maakt (6,5%). 

Robotica Naast toepassingen in productie biedt robotica kansen in bijvoorbeeld de zorgsector. Deloitte voorspelt in 2020 een omvang van 100 miljard US$ +300% groei i.v.m. nu. China zal 136miljard investeren in productierobots. 
Specificaties 20 (max) holdings 100% wereldwijde aandelen (offensieve belegging) van toonaangevende bedrijven die een groot gedeelte van hun omzet genereren in de sector robotica.
Top3: Japanse onderneming die onder meer sensorproducten maakt die bij industriële productie worden ingezet (9%); FANUC Japanse ondernemingen die een breed scala van onder meer industriële robots en sensoren maakt (8%) en ABB Zwitserse fabrikant van onder meer robots voor de automobielindustrie (8%).  
Directe Impact: Intuitive Surgical inc Amerikaanse producent van chirurgische robots (7%); Cognex Corp Onderneming uit Japan die robots fabriceert voor ondersteuning bij - zware - werkzaamheden en voor ondersteuning van invaliden (4%); iRobot Corp Dit Amerikaanse bedrijf richt op twee segmenten: robots die vloeren reinigen en robots die bommen onschadelijk maken (3%) en Accuray Amerikaanse onderneming die onder meer een – op een robotarm gemonteerd – bestralingstoestel produceert, waarmee heel precies bestraald kan worden (2%) Blogger: De impact aandelen zijn te koop via De Giro (zoek onder Amerikaanse aandelen ook voor Cognex Corp.) 

Duurzame Energie De productie van duurzame energie in Europa zal nog flink moeten groeien om aan huidige 20% -Blogger: en komende?- beleidsdoelstellingen te voldoen. 
Specificaties: Nu 15 (max 25) holdings 100% Aandelen (Offensieve belegging) in Europese bedrijven waarvan tenminste 50% van de omzet gegenereerd wordt in de sectoren Renewable Energy of Renewable Energy Generation en een marktwaarde van minimaal € 100 miljoen. 
Top3: Vestas Windenergie (11%) Enel Green Power SpA (10%) SSE plc (9%) 

Zonne-energie Wereldwijd groeit de productie van zonne-energie sterk: het is schone energie en door technische ontwikkelingen wordt het produceren van zonne-energie financieel ook steeds aantrekkelijker. McKinsey verwacht zelfs dat in 2020 het in veel gevallen voordeliger zal zijn om zonne-energie op te wekken. (!)  
Specificaties: 20 holdings 100% wereldwijde Aandelen (offensieve belegging) van bedrijven waarvan tenminste 50% van de omzet gegenereerd wordt in de sectoren Solar Energy Equipment en Solar Plant Construction. 
Top3: First Solar Inc (11%), SMA Solar Technology AG (8%) SunPower Corp (7%) 

Thematische Impact: Gay Friendly & Vrouwen aan de Top.

Gay Friendly selecteert bedrijven die een actief beleid hebben voor lesbisch, homoseksueel, biseksueel en transgenders (LHBT) (Blogger: dus Human Resource Managment + waarschijnlijk marketing). Dat maakt medewerkers gelukkiger, gemotiveerder, productiever en loyaler. Bovendien kunnen deze bedrijven vaak rekenen op meer sympathie bij hun klanten en hebben meer kans op koopkrachtige doelgroepen. De LGBT-community in alleen de Verenigde Staten vertegenwoordigt een jaarlijkse koopkracht van $ 800 miljard. Blogger: plus familie, vrienden, supporters etc. 
Specificaties: 19 (max 20) holdings 100% Aandelen (offensieve belegging) van Europese bedrijven* met een 100% score in de Corporate Equality Index 2014. (Human Rights Campaign onderzoek met 9 criteria) Spreiding van maximaal 5 bedrijven per sector met een gelijk gewicht. (Omdat aandelenkoersen veranderen is de gelijke weging nu verlopen, verstoord) 
Top3: SAP: Duits softare concern (6%), Sodexo Frans concern onder meer actief in catering-, receptie- en schoonmaakwerkzaamheden voor ondernemingen (6%) en Anheuser-Busch InBev, Belgische, grootste, bierbrouwer van de wereld (5%) *De VS is verder met LBGT beleid.

Vrouwen aan de Top. Onderzoek van McKinsey en Catalyst toont aan dat beursgenoteerde bedrijven geleid door een vrouw, of met relatief veel vrouwen in de Raad van Bestuur, vaak beter presteren. Het in de VS gevestigde human resources adviesbureau DDI heeft aangetoond dat ondernemingen met het grootste aantal vrouwen in leidinggevende functies financieel – dus echt meetbaar – het beste presteren. Vrouwelijke bestuurders communiceren beter, hebben meer oog voor de langere termijn en worden minder door hun ego gedreven.  
Specificaties: 25 holdings 100% aandelen (offensieve belegging) van bedrijven met een vrouwelijke CEO en relatief veel vrouwen in de Raad van Bestuur. Met een gemiddelde dagomzet op de beurs groter dan 2 miljoen euro, gerangschikt op gecorrigeerde beurswaarde en verdeeld over Europese en niet Europese bedrijven op basis van de gecorrigeerde beurswaarde. Top3: E.I. du Pont de Nemours & Co Amerikaans chemieconcern (6%); PepsiCo Amerikaanse producent van onder meer frisdranken en snacks (6%); General Motors Amerikaanse personenauto- en truckfabrikant (5%).

Impact catalysatoren
Internet of Things, Cyber security en 3D Printing

Internet Of Things Steeds meer “dingen” worden aan het internet gekoppeld. Hierdoor kan informatie worden opgeslagen of gedeeld. (Blogger benut!) Volgens het Amerikaanse onderzoeksbureau Gartner zullen in 2020 25 miljard voorwerpen met het internet verbonden zijn, 400% meer dan nu. Bekend zijn de domotica-systemen, die het huis automatiseren zoals de zelflerende thermostaat. De belangrijkste groei komt uit bedrijfsmatige toepassingen in de industriële en de transportsector. (voertuigvolgsystemen) Ook in de gezondheidszorg zijn er al tal van toepassingen. Specificaties: 29 (max 30) holdings 100% aandelen (offensieve belegging) van (Blogger mn Amerikaanse) bedrijven die een substantieel deel van hun omzet genereren in de markt van Internet of Things met een marktkapitalisatie van minimaal 1 miljard US$.
Top 3: Alphabet Inc Amerikaans internetbedrijf, onder meer zoekmachine gerelateerd aan online advertenties (8%) Intel Amerikaanse producent van onder meer computerchips (6,5%) Apple Amerikaanse fabrikant van onder meer PC's, telefoons en notebooks (6%) Directe Impact: Honeywell Amerikaanse producent van onder meer elektronische controlesystemen, zoals 'slimme' thermostaten (5%) CSRhub/Honeywell-International-Inc; Mobileye NV: Israëlische onderneming die onder meer chips en sensoren voor auto's maakt waardoor botsingen kunnen worden voorkomen (3%) en Splunk Inc Amerikaanse onderneming die software maakt waarmee 'big data' kan worden geanalyseerd (2%).

Cyber Security Criminelen worden steeds actiever op internet en richten grote schade aan bij overheidsinstanties, bedrijven en particulieren. In 2013 was 12% van de Nederlandse bevolking slachtoffer van digitale oplichting (CBS). TNO becijfert de schade alleen al in Nederland, op 10 miljard euro per jaar. Europol komt op een bedrag van 290 miljard euro per jaar wereldwijd. De vraag naar beveiliging neemt dan ook toe. Er is sprake van een toename in het aantal bedrijven die middels cyber security oplossingen bieden voor beveiliging tegen digitale criminelen.
Specificaties: 19 (max 30) holdings 100% aandelen (offensieve belegging) van (Blogger: veel Amerikaanse) bedrijven die actief zijn op het gebied van cyber security met minimaal 10 miljoen euro omzet per jaar. De geselecteerde aandelen moeten een gemiddelde dagomzet hebben van minimaal 1 miljoen euro. Van deze groep wordt de omzet per aandeel bepaald en de 30 bedrijven met de hoogste omzet geselecteerd. Top 3: Trend Micro, een Japanse aanbieder van onder meer internetbeveiliging, cloudbeveiliging en gegevensbeveiliging (8,5%); Check Point Software Technologies Israëlische onderneming die software- en hardware producten levert voor onder meer netwerk- en data beveiliging (8%) en Gemalto Nederlandse producent van onder meer 'smartcards' voor mobiele betalingen (8%). Ook AVG Technologies Nederlandse onderneming die onder meer anti-virusproducten aanbiedt (5%)

3D-Printing De 3D-printing techniek bestaat al een tijdje, vooral voor industrieel gebruik. Maar er komen nu steeds meer toepassingen, onder meer medische. Steeds meer protheses en implantaten komen uit een 3D-printer. Onderzoeksbureau McKinsey denkt dat de 3D printing sector in 2025 een omvang van tussen de $230-550 miljard zal hebben. Wohlers Associates verwacht dat de 3D printing markt de komende 5 jaren 500% zal groeien. Gartner vewacht tot 2019 elk jaar een groei van 100%.
Specificaties: 9 holdings 100% aandelen (offensieve belegging) van bedrijven die een substantieel deel van hun omzet genereren in 3D-printing. Bedrijven zijn gerangschikt op marktkapitalisatie en dagelijks handelsvolume.
Top3: Stratasys Amerikaanse producent van 3D-printers voor onder meer luchtvaart- en automotive industrie (15%); Arcam AB Zweedse fabrikant van 3D geprinte onderdelen voor onder meer luchtvaartindustrie (14%) en SLM Solutions Group Duits 3D-printing bedrijf dat 3D-technieken voor het maken van staalproducten biedt voor onder meer de automotive- en ruimtevaartsector (14%)  
Directe Impact: in de beschrijvingen staan geen bedrijven met medische 3D printing activiteiten genoemd maar Stratasys vermeld op haar website: toepassingen in medical care, dentistry, education en sporting goods. Stratasys/industries Arcam vermeldt: Arcam/orthopedic-implants. 

Blogger: Trendinvest is een aanwinst voor impact investors omdat het een mandje aandelen investeringen aanbiedt in trends met directe impact, thematische impact en/of impact katalysatoren. De 100% transparantie maakt de trends ook toegankelijk voor kleine(re) beleggers. Ik vind de Trend Updates, kwartaalrapportages interessant en ben benieuwd in hoeverre die veranderingen te weeg gaan brengen anders dan bij etf's waarbij de indices leidend zijn. Trendinvest zegt het zo: De beleggings-aanbevelingen zijn gebaseerd op de specificaties, die voor elke Trend bepaald zijn. Elk kwartaal wordt bekeken of de aandelen, waaruit de Trend bestaat, nog wel voldoen aan de specificaties en welke acties gedaan moeten worden om de het gewicht in de Trend van de individuele aandelen weer correct te krijgen. Dus geen vermogensbeheer, waar meestal ook niet kwantitatieve argumenten een belangrijke rol spelen. 
Bronnen: www.Trendinvest.nl Fondsnieuws Google Wijs-van-Oostveen-lanceert-trends-platform (nov 2014) en Impact-Investing-Nieuws-17aug2011 *vermogensbeheer, beleggingsadvies, fundmanagement en execution only. 

Nabrander lees vooral IINieuws-1dec15 met Hubert Aarts (quote en media) over duurzame trends die het niet redden. Met het aanbod van Tendinvest is in ieder geval veel meer spreiding mogelijk.

MARKET II

Midcap met keurmerk krijgt goedkoper krediet
Academici hebben in 2012 bewezen dat duurzame darlings beter presteren mede omdat ze goedkoper toegang hebben tot kapitaal (IINieuws-15jan2012). Daarom is het interessant dat de Rabobank en de Europese Investerings Bank (EIB) Midcappers en niet-beursgenoteerde MKB (max. 3.000 werknemers) goedkoop geld gaan lenen voor maatschappelijk verantwoorde investeringen. Criterium is een of meer van 37 keurmerken voor duurzaam ondernemen. Bedrijven die daar aan voldoen kunnen tot 1,2% korting krijgen op krediet .

De korting geldt drie jaar (van de totale looptijd). Ondernemingen kunnen maximaal 2,5 miljoen euro lenen (het totale investeringsbedrag mag niet groter zijn dan 25 miljoen euro). Rabobank en de EIB trekken 50 miljoen euro voor uit.

De Keurmerken: ASC, Barometer Duurzaam Terreinbeheer, Barometer Duurzame Bloemist, Beter Leven, Blauwe Vlag (KVMK), BOVAG Erkend Duurzaam, BREEAM, Care & Fair, CO2-Prestatieladder, Cradle to Cradle (C2C), Demeter, Duurzaam Repareren, EKO, EKO-Holland, EU Ecolabel, Fair Flowers Fair Plants (FFFP), Fair Wear Foundation (FWF), FSC, Green Award, Green Key, GreenSeat, Keten Duurzaam Rundvlees, Keten Duurzaam Varkensvlees, Lean & Green, Made-By, Max Havelaar, Meer Met Minder (MMM), Metaalunie MVO-Monitor, Milieukeur, Milieuthermometer Zorg, MPS-ABC, MSC, MVO Koploper Netwerk, MVO Prestatieladder, Rainforest Alliance, Travelife Certified, Utz Certified.

 
MEDIA

The Guardian over Social Impact Bonds
The Guardian, dagblad in het land dat SIBs heeft uitgevonden, marktleider is en voorlopig blijft (additional-80m-invested-social-impact-bonds*) keek naar de 1e 10 afgeronde SIBs en sprak met uitgebreid met uitvoerders. Uit de interviews komt interessante en soms verrassende informatie. Bedenk dat in het VK in de 1e SIBs mn ministeries eind-financier waren, naast gemeenten. *De 80miljoen extra voor SIBs komt naast bezuinigingen op het Civil Society ministerie.

Voor uitvoering en de fondsenwerving, i.e. de uitvoerder en investeerders binnen halen wordt als gespecialiseerd intermediair en naast Social Finance UK ook Triodos UK genoemd, een rol die het in Nederland helemaal niet heeft/neemt. We zien in Nederland wel een actief investerende en promotende bank**: ABNAMRO met haar Social Impact Fund en een SIB aanzwengelaar Society Impact (BiZa), maar alleen Social Impact Finance dat op deze manier intermediair is. **Zie IINieuws 1nov15 met hun 2e SIB brochure.

-Tenders voor het verkrijgen van een SIB uitvoeringscontract zijn zeer competitief, de prijzen worden wel erg naar beneden gedrukt, terwijl er wel geleverd moet kunnen worden. De investeerders weten dat natuurlijk ook. 'You needed to know in forensic detail how low you can go. We offered a lower amount than any other bidder in the innovation fund, and sometimes regretted that. But ultimately we did make it pay.' Kieran Gordon, chief executive of Career Connect. Maar als het lukt: “For the first Sib we had a long and stressful process pitching to various investment houses to get them interested,” says Gordon. “This time round we had investors knocking on our door.” 

-De rapportage druk is hoog, maandelijks worden de prestaties bekeken en indien daar aanleiding tot is wordt er direct bijgestuurd. Mede op aandringen van de investeerders en uitbetalers: 'Government departments are increasingly more interested in the outcomes than how they are achieved. This is a key selling point to investors'. Andrew Levitt, investment director at Bridges en 'It incentivises people to evolve: within the first six months [of a Sib] you see elements that work really well and elements that don’t. In a Sib-funded programme you can then do something about it, rather than just continuing to deliver what you outlined in your grant application.'
 
-Transparantie: 'While the DWP (Department of Work & pensions) has contractually prevented the providers from disclosing their final figures at this stage, the three providers interviewed for this article confirm their Sib was repaid in full, plus a return on investment'.


POLICY

Nederlandse overheid en Chari's
Rien van Gendt, de éminence grise* van de Nederlandse Filantropie wordt geïnterviewd door Alliance een Amerikaans/internationaal blad voor Filantropie en schetst kort de geschiedenis van de samenwerking van de overheid sinds het 1e kabinet Rutte en de filantropie sector. Hij noemt het 1e Convenant Ruimte voor Geven IINieuws 1juli11 (met o.a. Geefwet en innovatieve financiering). De basis voor de samenwerking was de belofte van de overheid de onafhankelijkheid en vermogens van chari's te respecteren. In ruil daarvoor zouden de chari's transparanter worden** en meer betrokken bij het beleid voor de maatschappelijke agenda.

Het convenant was een lange termijn framework en noemde ook Gemeenschapsfondsen, social impact bonds en samenwerking op terreinen zoals de Sustainable Development Goals (SDG's), de opvolger van de Millennium Doelen (omdat men daarbij nauwelijks betrokken werd). In 2013 werden hiervoor stappen gezet m.b.t. de implementatie van de SDG en werd besloten dat chari's zouden worden uitgenodigd op buitenlandse handelsmissies. In September 2014 ondertekenden 60+ ontwikkelingsorganisaties een Charter over de invulling van deze nieuwe ontwikkelingssamenwerking*** en begin dit jaar werd de Brede Maatschappelijke Alliantie van overheid en filantropie opgericht met Steven van Eijck, oud-Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie (SBF) voorzitter, aan het roer. Die samenwerking vindt bijvoorbeeld plaats bij de opvang & integratie, onderwijs en werk voor vluchtelingen. Hierbij worden chari's actief betrokken, plannen en werken samen. De samenwerking in de toekomst kan (nog) meer ambitieuze doelen en effectiviteit nastreven.

Van Gendt sluit af met mooie woorden: Any partnership involving foundations should, of course, be based on the unique features of foundations: their independence and their ability to take risk and incubate new solutions.  

Nabrander: frappant dat van Gendt hier de samenwerking noemt van internationale hulporganisaties omdat in deze sector op dit moment een harde sanering plaatsvind en ook de politiek blijft twijfelen aan de effectiviteit en de gekozen thema's. (behandeling Begroting OS) Els Boerhof van Goodwell microkrediet stelde op de Filanthropium Top 2015 zo: Filanthropium TV Top 2015 op 1m45 en 4m20 de komende 10 jaar nemen lokale partijen het over …. sommige bestaande goede doelen zullen het niet redden.

*Bernard van Leer Foundation, Vereniging van Fondsen FIN, Samenwerkende Branche Organisaties Filantropie SBF, Fonds 1818, Rockefeller Philanthropy Advisors European Cultural Foundation, European Foundation Center...
**door o.a. Websites met beleidsplannen en jaarrekeningen voor (behoud van) hun fiscaal gunstige Algemeen (Maatschappelijk) Nut Instelling Instelling ANBI status.


POLICY & Chari's II

Chari's en Tijdsgeest
In de Dikke Blauwe, het handboek filantropie van lenthe uitgevers staat een artikel van Prof Dr Theo Schuyt over de relatie van staat en chari's Filantropie: de verborgen schat van Nederland. Ik noem heel kort enkele zaken die opvallen naast het interview met van Gendt in Alliance.

De overheid heeft dankzij Dr Bram Peper, tientallen jaren getracht de maatschappelijke agenda te bepalen door met subsidies de sociale sector te sturen (wie betaalt, bepaalt). De filantropie werd steeds meer genegeerd/buitenspel gezet en dus haar bijdrage onderschat. De politiek heeft soms andere prioriteiten dan de maatschappelijke initiatieven: de politieke democratie is van een andere orde dan de sociale directe democratie. (Schuyt) Maar Democracy needs philanthropy because democracy is simply is simply a political phenomenon. (Payton&Moody)

Door de financiele crisis en de politieke aardbeving en herschepping door een VVD-PvdA kabinet werd Nederland geconfronteerd met een drievoudig moderniseringstrauma door 1. de vervlieging van de verzorgingsstaat; 2. Erodering van overheidsgezag en; 3. weglekkend zelfordeningsvermogen van de samenleving (Schuyt) De overheid antwoordt hierop met gulzig bestuur (een begrip van Trommel) waarbij taken gedelegeerd worden naar de samenleving, in de participatie maatschappij zoals zorg(taken). Een tegenreactie op de marginalisering van het maatschappelijk particulier initiatief in die verzorgingsstaat waar het staats-particulier-initiatief domineert.

Schuyt schetst voor de toekomst van het maatschappelijk initiatief drie ontwikkelingen
  • Mensen nemen hun idealen serieuzer dan 20 jaar geleden en getuigen daar in al hun bezigheden van, niet alleen in de kerk, achter de voordeur of in hun vrije tijd;
  • Het ondernemerschap wordt geherwaardeerd; en
  • Verbondenheid is weer in trek (Blogger: en makkelijk te organiseren).
Schuyt pleit voor onafhankelijkheidsacceptatie van de filantropiesector op basis van DWB beleid: Draagvlakverbreding, Wetgevende faciliteiten en Governance. Hij adviseert overheden (nationaal. Lokaal en ga in overleg met het (lokaal) particulier iniatitief overleg en stem af.
Bron: de deDikkeBlauwe pag. 186-196.


JOBS
Impax AM zoekt sales support analyst
Impact Investment is focused on a small number of deeply researched global equity strategies across energy efficiency, alternative energy, water, waste/resource recovery, food and agriculture related markets. Want the most profitable approach to listed equity investing is to invest in companies that operate in markets where there are long term themes that underpin growth and where those companies are poorly understood and, therefore, inefficiently priced to provide opportunities for a specialist active manager to add value.  Het introduceerde recent het SMART fund Sustainable Manufactured and Responsibly Transported Food meer in IINieuws 16okt15
 
De analyst 'assisting in the development of our brand recognition and leading our marketing efforts'' is werkzaam in London Details: Jobs.thegiin.org/sales-support-analyst

The Climate Bonds Iniatiative zoekt een Data and Research Analyst voor haar Green Bond Markets Team. Lokatie: London Bridge. Salaris Competitive NGO rate, Full time Deadline 30 December 2015. Link Climatebonds.net/job-opportunities

Leapfrog Investment 7 vacatures
Net als in januari 2015 IINieuws-1feb15 weer veel vacatures bij Leapfrog, een bekende impact investing pionier* daar staat een korte beschrijving. Zelf zeggen ze: LeapFrog invests in extraordinary businesses in Africa and Asia. We partner with their leaders to achieve leaps of growth, profitability and impact. Today, LeapFrog companies reach over 51 million people across 21 emerging markets. 36 million are emerging consumers, often accessing insurance, savings, pensions or credit for the first time. We call this distinctive approach profit with purpose, because it generates strong results and changes many lives. Leading global investors share this vision and have invested over half a billion dollars behind LeapFrog’s funds. O.a. Achmea investeert in Leapfroginvest/investors

Leapfrog is  gaat weer flink uitbreiden het zoekt een Legal/Compliance Officer (Singapore) Investment Associate (Singapore & Mumbai) General Counsel (London) Associate Director - General Insurance Portfolio Associate (London), Director – Investments (Mumbai) Head of Communications


Overigens ben ik van mening dat impact investing ook toegankelijk moet zijn voor kleine beleggers en niet beperkt tot private equity, zeer vermogenden, vermogensfondsen en institutionele investeerders''.

Vragen en reacties graag naar impactinvestmentnews @ yahoo.com of onderaan dit blog (inloggen als blogger of met gmail)
Volgen van dit blog op deze pagina via Friendconnect (aanmelden met Twitter of Google) Linkedin.com/groups/Impact-Investing-Nieuws of @Alcanne op Twitter.com/alcanne
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten