28 november 2015

Impact Investing Nieuws 1 december 2015

Deze keer: Triodos Bank lanceert Multi Impact fonds, 2 Beursgangen ABNAMRO en Curetis en 3 noteringen van duurzame beleggings-fondsen: ASN Bank Oxfam Microkrediet en Groenfonds en Double Dividend Equity Fund nu dagelijks verhandelbaar en DD Property Fund genoteerd op NPEX.  

F&F: Duurzaam vermogen groeit met 17% in 2014 meldt de VBDO en mooie cijfers over inspanningen voor de circulaire economie van Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen. De Vastgoedsector verlaagt haar 'carbon footprint' door o.a. 50% meer hernieuwbare energie opwekking on-site. Groene obligaties: Vraag & aanbod van banken. Media: Fondsnieuws interview met Hubert Aarts van Impax AM (o.a. SMART Fund).

Crowdfunding: Geldvoorelkaar fund in 5 jaar voor 70 miljoen. Chari's: 4e Social Impact Bond: weer in Utrecht & jeugdwerkeloosheid, de Early Adapters vergroten hun marktaandeel. FIN Vermogensfondsen verdiepen zich weer in Impact Investing, Grote gevers zijn niet per se vermogend, wel vaak hoog opgeleid, pro actief, betrokken bij hun goede doel en willen verschil maken. Obligatie voor een Kinderkankerziekenhuis met verplichte geefclausule en belastingaftrek.

Policy: VN Impact fonds voor Landherstel: 2,3miljard ton extra voedsel en vertraging/terugdraaien klimaatverandering. Gelezen: Frontier Capital van het Omydiar Network: weg met mission drift zorgen, mixed income business modellen en light asset needs werken beter. En investeer niet alleen groeikapitaal in Green Pastures, maar ook in Green Shoots & Green Seeds met high impact opportunities. Als Case: het Oranjefonds, investeerder in de 4e Nederlandse SIB.

Quote van dit blog: Duurzaam beleggen is geen hype, maar er zijn in dit kader wel degelijk gehypte aandelen of sectoren te vinden. ... 'In sommige gevallen waren bedrijven te vroeg met hun ideeën, in andere gevallen waren de ideeën economisch niet haalbaar of niet concurrerend met de bestaande producten.' … 'Veel van deze bedrijven hadden een geweldig verhaal, of hebben dat nog. Aarts noemt achtereenvolgens: biobrandstoffen, windmolens (het Deense Vestas), elektrisch rijden. Maar helaas: steeds, maar dat hoeft niet te betekenen dat ze ook een goede belegging zijn.’ Hubert Aarts van Impax AM in Fondsnieuws (MEDIA) zie ook IINieuws-15okt15 (GripopjeVermogen)

Quote2 van dit blog Gever: “Over de impact van een gift ontvang ik niks. Ik denk dat de meeste organisaties in het duister tasten als het gaat om hun impact. Dat is ontzettend lastig.” Maar ook nav een vernieuwend Filantropie onderzoek 'als gever en ontvanger samen een heldere omschrijving voor ‘impact’ formuleren, kunnen zij deze impact samen eerder bereiken en kan hierover beter worden gecommuniceerd. Zie verder Charis en Impact

Vragen en reacties graag naar impactinvestmentnews @ yahoo.com of onderaan dit blog (inloggen als blogger of met gmail) Volgen van dit blog op deze pagina via Friendconnect (aanmelden met Twitter of Google) Linkedin.com/groups/Impact-Investing-Nieuws of @Alcanne op Twitter.com/alcanne

MARKET

Triodos lanceert Multi Impact Fonds
Op 1 december lanceert Triodos een nieuw beleggingsfonds dat het ja echt Multi Impact durft te noemen. Het via Euronext verkrijgbare fonds belegt voor 70% in haar 8 bestaande fondsen* (muv het vastgoedfonds) en 30% in impact bonds (groene obligaties). Het claimt hiermee impact beleggen toegankelijk te maken voor een breed publiek: inclusive impact investing. Want 'particuliere beleggers kunnen nu beleggen in Triodos beleggingsfondsen en sectoren die eerder uitsluitend voor professionele beleggers toegankelijk waren, zoals duurzame handel*, Europese koplopers in biologische voeding en consumentenproducten, en impact bonds. Het fonds wordt aangeboden via Euronext en Rabobank.
NB Ik vond niets over impact meting en rapportages. De 30% Groene Obligaties hebben uiteraard wel gedetailleerde impact doelstellingen. 

De Triodos fondsen beleggen hoofdzakelijk in directe (in sommige gevallen achtergestelde) leningen en voor een beperkt deel in aandelen, zowel beursgenoteerd (de MVO-koplopers) als private, en richten zich op Europa (voornamelijk Nederland) en opkomende landen.

Impact Bonds 
De 30% ‘impact bonds’ zijn obligaties van bedrijven en instellingen voor milieuprojecten of sociaal-maatschappelijke vraagstukken, ijvoorbeeld duurzame energie of een tekort aan sociale huisvesting. Triodos selecteert ìn 3 stappen. Stap 1: Minimumeisen aan de uitgever; Stap 2: Uitsluitend projecten voor verduurzaming en vergroening van de economie volgens de opvattingen van de Triodos Bank; en Stap 3: de impact bonds moeten voldoen aan de ‘Green Bond Principles’. Vraag van de Blogger: maar dus niet per se aan de inhoudelijke Climate bonds standaarden? Gezien Triodos expertise en specialisme kan stap 2 dit ondervangen.

Sectoren: Impact Bonds en beursgenoteerde MVO koplopers 32,5%, micro-financiering 30%, Energie & Klimaat 22,5%, Kunst & Cultuur 10% en 5% Duurzame handel, landbouw en voeding. Het fonds heeft risico niveau 3 meegekregen, in- en uitstap vergoeding zijn volgens de Essentiële Beleggers Informatie niet van toepassing. Op de website staat 0,5% bij eenmalig en 0,25% bij periodiek beleggen (voor Triodos rekeninghouders). Multi-impact-fund/kosten en risico's. De lopende kosten zijn 2%. Het fonds keert een keer per jaar dividend uit. Meer in: Essentiële Beleggersinformatie Triodos Multi Impact Fund en de Prospectus Triodos Multi Impact Fund

*Op dit moment zijn het TriodosCultuurFonds (NL0000290948), het TriodosGroenfonds (NL0000440204) en het Triodos Vastgoed (NL0000079333) genoteerd aan Euronext. Via deGIRO zijn ook de 3 op Euronext genoteerde Triodos beleggingsfondsen verkrijgbaar. Via ABNAMRO heb ik het Triodos Sustainable Pioneer aangekocht en daar zijn ook verkrijgbaar: het Triodos Sustainable Bonds, Triodos Sustaianble Equity en Triodos Sustaianbel Mix. Deze fondsen zijn in Luxemburg genoteerd.

MARKET 2

ABNAMRO naar de beurs

Voor de beursgang van ABNAMRO verwijs ik naar hun activiteiten met het AA Social Impact Fund* (Nieuws, omvang 10miljoen Euro) en hiermee o.a. investerend in Social Impact Bonds (zie ook IINieuws-1nov15 en hieronder Weer SIB in Utrecht). Het is de 1e Nederlandse commerciële bank die een groene vastgoedobligatie uitgaf voor (her)financiering van energiezuinige woningen, duurzaam commercieel vastgoed, en zonnepanelen op bestaande woningen. Het integreert sinds kort GRESB data, van de duurzaamheid van vastgoed en infrastructuur portefeuilles in haar vastgoed financieringen. Vanwege ''de toenemende regelgeving voor gebouwen, de verwachtingen van huurders op dit gebied en risico's die gepaard gaan met klimaatverandering'' en 'onze ambitie als bank om een actieve rol te spelen in de verduurzaming van de vastgoedsector.' ABN AMRO neemt ook deelnemen aan de Green Bond Working Group van GRESB voor institutionele beleggers, vastgoedfondsen, en banken samen te brengen om informatie te delen en de markt voor groene vastgoed- en infrastructuur obligaties te versnellen. (GRESB/News)
Het jaar- en duurzaamheidsverslag staan hier: Abnamro.com/jaar-en-duurzaamheidsverslag. Samenvatting op: Abnamro.nl/sustainabilityreport met aparte 'Materiality' toelichting (IINieuws-15mei15) en naast ESG criteria onderscheid het haar eigen environmental, social and ethical standards (ESE).
Het krijgt een behoorlijk positieve (veel blauw en range 85-62) beoordeling op: CSRHub/ABN-AMRO-Bank-NV. In de categorie Banking staat het op de 1e positie. De Eerlijke Bankwijzer/abn-amro beoordeelt en benchmarkt ABNAMRO en andere banken op Wapens (groen), Mensenrechten (groen), Klimaatverandering (slecht), Arbeidsrechten (groen) Bonussen (onvoldoende) Dierenwelzijn (zeer slecht) Gezondheid. Ook interessant: Meest recente scores en Historische scores.

Mijn inziens in ABNAMRO vooral een indirecte impact investment** die gedeeltelijk werkt aan financiering van beleggingen met ESG risico's, ESG kansen, wereldwijde bedreigingen en oplossingen waaronder in impact sectoren zoals sociaal investeren***. **Zie 5 Slideshare.net/Alcanne/5-types-impact-investing-ned*** zie de Impact Bijsluiter beleggingsproducten Impact Bijsluiter visual

*Het ABN AMRO Social Impact Fund heeft in september geïnvesteerd in WAAR Nederland. Een franchise winkel formule met nu 17 winkels en de ambitie om door te groeien naar 48 winkels eind 2018. In WAAR winkels zijn alle aangeboden producten duurzaam geproduceerd, fair trade, biologisch, ecologisch, ge-recycled en/of gemaakt door sociale ondernemingen. Eric Buckens, directeur ABN AMRO Social Impact Fund, licht toe: “WAAR is voor ons een belangrijke nieuwe investering omdat de keten een grote bijdrage levert aan de ontwikkeling van de social enterprise markt. Veel sociale ondernemers bieden bijzondere producten die de wereld beter maken maar hebben moeite bij het vinden van verkoop- en distributie mogelijkheden. Hiervoor biedt WAAR een platform.'' Bron: Franchiseplus/WAAR-financieel-gesteund-door-ABN-AMRO


MARKET 3

Curetis op Enternext
Op Enternext, de Euronext dependance voor small en midcaps. en op de Belgische beurs is sinds 11 november het Duitse Curetis genoteerd. Het ontwikkelt en vermarkt (snellere) moleculaire diagnostische systemen voor ziekenhuizen en laboratoria. Volgens IEX maakt het 'middelen waarmee levensbedreigende infectieziekten sneller kunnen worden opgespoord, en waarmee kan worden vastgesteld of sprake is van resistentie tegen antibiotica. Daarmee kunnen artsen snel een goed behandelplan opstellen voor ernstig zieke patiënten'. Het vermarkt diagnostische test voor lower respiratory tract infections en longontsteking, implant (hartkleppen?) en weefsel infecties.

Klinkt goed! Het is een model impact investment niet alleen een directe investering in betere gezondheidszorg (niveau 5 in de impact bijsluiter) maar ook in het voorkomen van wereldwijde bedreigingen epidemische infectie ziekten en antibiotica resistentie (niveau 3). Volgens de experts is het een kleine beursgang die 40miljoen op heeft gehaald met een aandeel van rond een tientje. Pas op! De keuze voor Amsterdam is ingegeven door de lokale belangstelling voor biotechnologie. Zie ook ook gehypte duurzame aandelen Hubert Aarts in Fondsnieuws.
De beursgang wil geld op halen op de Amerikaanse markt te kunnen betreden (goedkeuring procedures). Jammer genoeg vond ik geen adviezen of bedrijfsanalyse van het bedrijf. Het uitgebreidst is Trivanol/Curetis qua links, daar oa. Een link naar de DFT en TIJD.be waarin staat dat de Duitse overheid 6,1% heeft en houdt. Andere grote aandeelhouders zijn Aviva (7,5%), BioMed Partners (5,8%), Forbion Capital Fund (9,2%) en LSP Curetis Pooling (18,7%). DFT: Curetis Koers circa 10euro.

Noot van de Blogger: Ik heb (nog) geen aandelen gekocht. Wellicht leuk voor de Pennystock met Impact portfolio (IINieuws-1feb14, analyse in mijn-portfolio-langs-de-impact-meetlat) waar Galapagos +200% deed en Tigenix +15%, maar MDXHealth -5% zakte na aankoop (en geen dividend uitkeren).

Lees vooral: Investopedia/Primer-on-biotech-sector: Biotechnology is one the strangest, scariest, sexiest and most interesting corners of the stock market. In how many other industries are companies striving to literally save lives? Any industry can host a stock that could potentially double, but what other industry can match biotechnology in the sheer number of stocks that could double if their companies' plans all come to fruition? On the other hand, in how many other industries do companies burn through hundreds of millions of dollars, often with nothing to show for it? How many other industries rely on scientific arcana that can be challenging to even highly qualified Ph.D.s? And how many other industries sport a warning label that reads "Caution: Poor stock selection may cost you 90% of your initial investment"? ...

MARKET 4

ASN Bank laat 2 beleggingsfondsen noteren
 

Ook ASN Bank maakt 2 beleggingsfondsen makkelijker verkrijgbaar door notering op Euronext/NL0011494117. De Morningstar analyse staat hier: Morningstar.nl/ASN Novib Microkredietfonds NB aankopen via ABNAMRO & deGIRO verliep weinig soepel. Het ASN Groenfonds wordt per 27 januari 2016 genoteerd met wijzigingen in de voorwaarden. O.a. De verplichting minimaal 10% van het fondsvermogen in liquiditeiten moet worden aangehouden, vervalt. Meer op: ASNBank.nl/Groenprojectenfonds
Tip: e-nieuwsbrief Duurzaam-Beleggen


MARKET 5

Double Dividend Equity fonds op Euronext en NPEX 
Het Double Dividend Equity Fund is vanaf 2 november 2015 genoteerd op Euronext (NL0010511002) en NPEX (www.npex.nl) en nu dagelijks verhandelbaar (i.p.v. wekelijks). Dagelijkse handel heeft volgens DD de voorkeur van tussenpersonen zoals private banken en vermogensbeheerders.

De notering via het handelsplatform van NPEX, de MKB-Beurs van Nederland, verbetert eveneens de toegankelijkheid voor beleggers. NPEX is een digitaal handelsplatform voor ruim 12.000 beleggers die in MKB ondernemingen en beleggingsfondsen investeren. Het verhandelbaar vermogen bedraagt nu 300 miljoen euro. Het DD Property Fund N.V. Is ook genoteerd op NPEX.
Bron: persbericht, meer op: Doubledividend.nl/nieuws

AWARDS & Nominees

Groene en Gouden stieren 2015
De jaarlijkse groene en gouden stieren zijn weer uitgereikt met the usuals suspects zoals Triodos en ASN Bank (winnaar) en een paar interessante nieuwe nominaties: het Duurzaam Aandelenfonds van NN Investment Partners 'staat niet specifiek bekend als een duurzame beleggingsinstelling'' (volgens IEX) en IVM Care Capital in de categorie: beste vermogensbeheerder.

AF Advisors uit R'dam, specialisten in investment solutions, hielp om de duurzame fondsen selecteren want duurzaam is een breed opgevat begrip en veel duurzame beleggingsfondsen zijn niet breed verkrijgbaar in Nederland (IEX). Meegenomen zijn fondsen: met substantiële uitsluitingen op basis van meerdere duurzaamheids-criteria, die hopelijk vooraf aan engagement (dialoog) doen die actief stemmen, op basis van duurzaamheidscriteria en waar duurzaamheidscriteria een belangrijke rol spelen naast of boven financiële criteria in het selecteren van de beleggingen. 

Winnaar van de Groene Stier is het ASN Duurzaam Aandelenfonds (anno 1983) dat ook voor de Gouden Stier Beste Beleggingsfonds is genomineerd. De jury: Het fonds behaalde de afgelopen jaren uitstekende rendementen. Zeker in 2013 en 2015 was het rendement erg hoog ten opzichte van de benchmark en vergelijkbare beleggingsfondsen. ASN Duurzaam Aandelen is daarnaast goedkoper dan andere vergelijkbare actief beheerde beleggingsfondsen. Het ASN Fonds wint de prijs voor de 2e keer. NB Het ASN Mix fonds heeft naast staatsobligaties aandelen uit het universum van het Aandelen fonds.

Het genomineerde Triodos Sustainable Equity Fund benadrukt de jury is een onafhankelijk bedrijf en geen onderdeel van een financiële onderneming die ook niet-duurzaam beleggen aanbiedt. Het fonds is geen hoogvlieger qua rendementen ten opzichte van vergelijkbare fondsen, echter loopt het qua uitleg over en transparantie van het beleggingsbeleid wel voorop.
Het ook genomineerde NN Duurzaam Aandelen Fonds was net al opgewaardeerd door Morningstar Bronze met *****, en verder voor het Beheerteam: Positive, Fondshuis: Neutral, Beleggingsproces: Neutral, Rendement: Positive (Tot en met eind oktober 2015 heeft het met een gemiddeld jaarrendement van 7,44%) en Kosten: Positive. Bron: Goudenstier.nl/groen

ICM Caring Capital
IEX interviewt Hans Volberda, CEO bij IVM Caring Capital. "Met verantwoord investeren bedoelen wij investeren met de volgende generaties in het achterhoofd". .. "het is dan ook onze missie en drive om onze beleggers in staat te stellen een positieve bijdrage te leveren aan de maatschappelijk relevante issues op het gebied van milieu, maatschappij en goed bestuur." Interessant: "Redelijk uniek voor onze aanpak is dat nalatenschapsplanning, tot een levenstestament aan toe, een integraal onderdeel uitmaakt van onze financiële planning. Pas dan komen we met concrete beleggingsvoorstellen."

IVM Caring Capital selecteert wereldwijd aandelen en obligaties van bedrijven die door onderzoekbureau Sustainalytics zijn onderzocht op maatschappelijk verantwoord ondernemen: goed bestuur, afwegen van alle stakeholders belangen en oog hebbend voor de directe leefomgeving en de impact van het bedrijf op haar footprint. Sustainalytics volgt 3400 grote bedrijven wereldwijd IVM CC selecteert er 35 tot 40 verdeeld over verschillende sectoren.


FACTS & FIGURES

Omvang Duurzaam belegd vermogen groeit hard: +17%
In de Week van het Duurzaam Beleggen presenteert de VBDO mooie cijfers over de omvang van het Duurzaam vermogen: een totale groei van 87,5% naar 8,2 miljard euro. De duurzame beleggingsmarkt groeide met 39,8% naar 13miljard euro en een marktaandeel van 12%. De heflt wordt belegd via fondsen, die toont 24,3% groei. Duurzaam sparen groeide naar 16miljard of 4,8% marktaandeel. Dat was nog 2,5% voor de crisis (2008)

Er wordt wat gemopperd over de gekrompen groenfonds beleggingen* vanwege de afbouw van fiscale faciliteiten, groen sparen bleef redelijk gelijk. *De VBDO is zich wel bewust van de ontwikkelingen op de groene obligatie markt (kader op pag. 12). Er is reden tot optimisme: 'We zien een forse groei van duurzame financiële producten en een verduurzaming van de reguliere spaar- en beleggingsproducten." aldus scheidend VBDO Giuseppe van der Helm. Want 'een belangrijke trend is het toenemende aantal beleggings-producten die de maatschappelijk impact meten. Bijvoorbeeld via het in kaart brengen van de CO2-uitstoot van beleggingen of het aanbieden van zogenaamde “Impact investing fondsen” die zich richten op het meten en vergroten van maatschappelijke impact. Ook worden traditionele spaar- en beleggingsproducten verduurzaamd. (door ESG risico integratie en uitsluiting?)

NB Voor de VBDO blijft impact investing een private equity aangelegenheid, haar definitie: Impact Investeren: Impact investeringen zijn investeringen, veelal buiten reguliere beursgenoteerde beleggen om, in bedrijven, organisaties en fondsen met de intentie meetbare, positieve sociale- en milieu impact te genereren naast een financieel rendement. Voorbeelden zijn investeringen in schone energie, educatie en micro-financiering.Bron: VBDO/Forse-groei-duurzaam-vermogensbeheer (cijfers uit 2014, pdf, 28 pag.)


Circulaire Economie op agenda beursgenoteerde bedrijven
De VBDO presenteerde ook haar onderzoek naar de duurzaamheid van Nederlandse beursgenoteerde bedrijven waarin dit jaar weer speciaal aandacht was voor de Circulaire Economie. In het rapport wordt het zo geformuleerd: The linear economy is a take-make-waste system: we take (raw materials), we make (products), and we throwaway (waste). De circulaire economie streeft naar gebruik, meer hergebruik en minder afval. Hiervoor moeten business models geherstructureerd worden waarbij producenten beloond worden als grondstoffen hergebruikt worden. Vergeleken met het vorige onderzoek is de trend positief bijna de helft van de bedrijven heeft nu beleid of een programma vergeleken met 37% in 2014.

Uitschieters zijn de Food, Beverage & Retail (FBR) sector en de Technology and electronics (T&E) Sector (die ook overall het beste scoort qua duurzaamheid). Toch vindt de VBDO dat mn de FBR sector onder haar potentieel presteert. Recyclable en decomposable verpakkingen nemen toe, maar ook als vershoud instrument om verspilling tegen te gaan zijn verpakkingen belangrijk en onder benut. Muv Nutreco dat ontwikkelt een ‘onverpakt transfer systeem’ van 'silo to silo’ voor ingrediënten. Corbion Purac wordt genoemd door haar Poli Lactic Acid voor de plastics industrie, maar dat is nog te duur voor opschaling/grootschalige toepassing. Alle ondernemingen hebben doelen voor CO²-emissies, water gebruik en afval. Biologische gecertificeerde producten groeien (Wessanen), maar de visies op Genetisch Gemanipuleerd Organismen variëren (Unilever).

In de T&E sector worden circulaire concepten geïntegreerd in de activiteiten. Die sector toont een gevarieerd beeld met als goede voorbeelden Gemalto's biodegradable Contactless EMV card, Philips inspanningen voor gebruik in plaats van bezit systemen (zie IINieuws mijn-portfolio-langs-de-impact-meetlat) en ASML en Airbus Group die meer dan 90% van hun end-of-lifesystems recyclen.


GRESB Benchmarks vastgoed & infrastructuur
GRESB de benchmark voor duurzaamheid vastgoed heeft sinds september een zusje voor infrastructuur. GRESB (BV*) is een Nederlands initiatief van o.a. Prof Nils Kok van de Universiteit van Maastricht, maar industry driven.

Aan de GRESB vastgoed benchmark (2015) deden bedrijven en fondsen mee met 2.3 biljoen US$ aan vastgoed onder beheer, in 61,000 assets (objecten). 707 vastgoed ondernemingen en fondsen deden mee aan de laatste meting (+11% ivm 2014). Vanaf 2009 rapporteren 971 unieke vastgoed ondernemingen, waarvan 166 vijf opeenvolgende jaren.
Uit het laatste rapport bleek dat de vastgoedsector wereldwijd haar Carbon Footprint heeft verlaagd. Door 3% verlaging van broeikasgassen uitstoot, 50% toename van on-site hernieuwbare energie opwekking en 19% verbetering in ESG prestaties. Bron: GRESB/news

De GRESB Infrastructuur benchmark is gelanceerd in sept j.l. Door AIMCo, APG, ATP, Aviva Investors, CalPERS, Mirova, Ontario Teachers’ Pension Plan en PGGM. Zij vertegenwoordigen 1.5biljoen US$ investeringen in infrastructuur. Doel is het ontwikkelen en opzetten van van een wereldwijd framework voor duurzame infrastructuur en de huidige duurzaamheid vergroten.

Bron: GRESB/news *GRESB B.V. is a wholly owned subsidiary of Green Business Certification Inc., a non-profit corporation incorporated in the United States under the laws of the District of Columbia.


GROENE OBLIGATIES

Vraag van banken
Hoewel de uitgifte van groene obligaties na de explosieve groei in 2014 vertraagt*, zit het aan de vraagkant wel goed. Triodos Bank neemt in haar Multi Impact Fonds 30% impact bonds op (die aan de Green Bond Principles voldoen) (IINieuws-1april14) maar grootbank HSBC en AXA IM kondigden recent grote stappen aan.

HSBC** alloceert 1miljard US$ voor een portfolio met 'high-quality liquid assets', in green and sustainable*** bonds. Thema's: hernieuwbare energie, energie efficiency, schoon transport en klimaatverandering aanpassingen. De obligaties zullen ook SME's (MKB) financieren in openbaar vervoer, onderwijs en gezondheidszorg. HSBC was founding member van de Green Bond Principles en de afgelopen jaren sponsor van de jaarlijkse State of the Market rapport over de groene obligatie markt. CBI/bonds-climate-change-2015. NB Ik heb niets gevonden over impact verantwoording/rapportage.

AXA IM, een impact investing pionier,**** introduceert een 'innovatief' groen obligatiefonds,dat vooral in groene obligaties belegt en in 'obligatie-emittenten met een grote milieu-impact'. AXA I is onderdeel van een verzekeraar. Het streeft er naar haar groene beleggingen in 2020 te hebben verdrievoudigd. Hoeveel het fond wil ophalen is niet bekend gemaakt. Het AXA WF Planet Bonds Fund streeft naar 'diversificatie' en 'aantrekkelijk rendement en risicoprofiel' ofwel investeringswaardige hoogrentende obligaties. Het fonds wordt genoteerd aan de beurs in Luxemburg is beschikbaar voor particulieren en institutionele beleggers en wordt ook in Nederland aangeboden. ISIN: LU1280195881. Ess.BellegersInfo /KIC axa-im-KID WFPlanet Bonds Fund Risicofactor 3. Entry charge 3% ongoing charge 0.89%. NB Ik heb niets gevonden over impact verantwoording/rapportage.

*NB De teller van Groene obligaties uitgifte in 2015 staat op 38.37miljard US$ iets meer dan in 2014. In november werd aangekondigd dat BlackRock Climate Bonds Partner is geworden. 'BlackRock manages $4.721 trillion of assets under management' (PB Blackrock-becomes-climate-bonds-partner) Andere recente partners zijn Citi, EY en IBDI Bank India. Nederlandse leden zijn Rabobank, ABNAMRO en ACTIAM (vh SNS AM). Meer op CBI/partners. Goldman Sachs is geen partner maar wil wel de markt versnellen Goldmansachs/environmental-policy-framework (pdf, 21 pag.)

Bronnen: Edie.net/HSBC-pledges-1bn-green-bond-portfolio en Fondsnieuws (google daar AXA WF Planet Bonds Fund.)
**HSBC, is ruim 150 jaar geleden opgericht door een Schot in Hong Kong. Na de overdracht van HK aan China is het hoofdkantoor in het VK gevestigd, maar de bank is nog steeds vooral actief in Azië. De pay-off is the worlds local bank en Our aim is to be acknowledged as the world’s leading international bank. Omzet in 2014: 61miljard US$.
***Sustainable bonds zijn impact bonds maar het Climate Bond definieert ze net even anders dan green bonds vanwege de impact thema's en hiervoor zijn geen CBI standaarden etc.
****Altijd interessant AXA's Impact Investing in Practice (pdf, pag.)


CROWDFUNDING

Geldvoorelkaar passeert 70miljoen grens
Volgens RTLZ is Geldvoorelkaar.nl de Nederlandse marktleider in crowdfunding en dat meldde begin november dat ze sinds 2011 voor 70miljoen euro hebben bemiddeld en zette wat interessante feiten op een rij:
- Het gem. leenbedrag is 75.000euro;
- Het grootste project haalde een miljoen euro op;
- Het gem. rendement is 7,9% (!)
- De snelste funding duurde 2 minuten en 30 seconden; 
Het aantal proposities sinds 2011 is 12.587, aantal aangeboden op het platform 871 ( >7%, men selecteert dus kritisch), waarvan 845 of 97% succesvol is gefund.

Blogger: Het betreft alle crowdfunding niet alleen crowdfunding voor Impact. Geldvoorelkaar faciliteerde dit voorjaar o.a. de 500.000e lening voor WakaWaka. Sprout.nl/crowdfunding-top-5-goed-voor-2-miljoen
De wereldwijde crowdfunding markt wordt geschat op $34 miljard in 2015. In 2010 was het nog 880miljoen: een exponentieel groeiende sector.

NB Geldvoorelkaar werd in maart 2014 overgenomen door het Zweedse Trustbuddy dat recent failliet ging na malversaties. Volgens Geldvoorelkaar opereren de bedrijven als gescheiden business units en heeft Trustbuddy geen vorderingen op Geldvoorelkaar: Geldvoorelkaar/mededeling-inzake-Trustbuddy-13-10-2015


MEDIA

Fondsnieuws interview Impax AM Hubert Aarts
In Fondsnieuws/pas-op-voor-gehypte-duurzame-aandelen een interview met Hubert Aarts van het Britse Impax die de Parvest fondsen bouwt die BNP in Nederland aanbiedt. Ik was bij de laatste Grip op je Vermogen (okt15) in zijn workshop waarin het SMART Food fonds werd toegelicht en deed daar verslag van in INNieuws-15okt15.
Fondsnieuws vraagt naar Aarts visie en mening over beleggen in bedrijven die oplossingen aandragen voor milieugerelateerde problemen. De inleiding zegt alles: Duurzaam beleggen is geen hype, maar er zijn in dit kader wel degelijk gehypte aandelen of sectoren te vinden. Aarts noemt achtereenvolgens: biobrandstoffen, windmolens (het Deense Vestas) en elektrisch rijden. Maar helaas: 'In sommige gevallen waren bedrijven te vroeg met hun ideeën, in andere gevallen waren de ideeën economisch niet haalbaar of niet concurrerend met de bestaande producten.' … En vervolgt Aarts: ‘Veel van deze bedrijven hadden een geweldig verhaal, of hebben dat nog steeds, maar dat hoeft niet te betekenen dat ze ook een goede belegging zijn.’ De Impax water-strategie voldoet wel aan de doelstelling consistent rendement te behalen ;) Blogger: Nu maar hopen dat het SMART Fonds ook zo goed scoort. Meer in Fondsnieuws google Aarts of pas-op-voor-gehypte-duurzame-aandelen


SOCIAL IMPACT BONDS

Weer SIB in Utrecht
De gemeente Utrecht is weer eindfinancier van een Social Impact Bond (SIB) tegen jeugdwerkgelegenheid. Uitvoeringsorganisatie is Buzzinezzclub die ook in de 1e SIB in R'dam uitvoerder is (maar ook in Den Haag en Drechtsteden actief is). Investeerders zijn het ABNAMRO Social Impact Fund (2e Bond, doet ook mee in de 1e SIB in R'dam) Andere betrokken partijen zijn EY, Twynstra Gudde en SEO (voor de evaluatie en monitoring). De spannende nieuwkomer, mede- investeerder is het Oranje Fonds, een vermogend welzijnsfonds. Het bevordert betrokkenheid in de samenleving. Door onze steun ontmoeten mensen elkaar of vinden zij een nieuwe plek in de maatschappij.

SIB Details
De Social Impact Bond biedt een 3-jarig traject aan 380 tot 540 jongeren (18 tot 30 jaar) om ze aan werk, passende opleiding of  een eigen onderneming te helpen. De investering bedraagt 2,1miljoen euro en het rendement maximaal 10% per jaar. De rapportage wordt verzorgd door EY & de Universiteit Utrecht. Medewerking van SEO Economisch Onderzoek, Twynstra Gudde, EY, Van Doorne & Universiteit Utrecht. 

Hoe start je een SIB als chari? geef!
Het Oranjefonds is al 2 jaar geleden met Society Impact begonnen haar SIB mogelijkheden te onderzoeken. De SIB is een mooi voorbeeld van een 'geef' fonds dat een groeikapitaal investeerder wordt. Directeur Ronald van der Giessen zegt in het persbericht “Het Oranje Fonds ondersteunt al tien jaar sociaal ondernemers met de groei van hun initiatief, met name in ons Groeiprogramma waaraan ook de Buzinezzclub deelneemt. Investeren in deze SIB is voor het Fonds een logische volgende stap''.*Anno 2015 heeft het Oranjefonds 212,5 miljoen euro vermogen en in 2014 had het 42,5miljoen euro baten (mn van derden, Postcodeloterij NOS/postcodeloterij-ruimhartig-voor-de-koning). Meer in de CASE onderaan.


CHARITIES & FOUNDATIONS

Vereniging van Fondsen & Impact investing
De FIN, vereniging van vermogensfondsen blijft impact investing agenderen. Op haar jaarvergadering spreken Pieter Oostlander voorzitter van European Venture Philanthropy Association (EVPA) en oprichter van Shaerpa (naast Noaber) en Marco van Alderwegen, directeur Stichting Else (IINieuws-15juni13 en IINieuws-1juni13) en Else BV over hun activiteiten en samenwerking. Marco van Alderwegen wordt prachtig gepresenteerd als kwartiermaker van de transitie van doneren naar investeren bij stichting Else.

In de sessie aandacht voor sociaal investeren in maatschappelijke organisaties en hoe het vermogen of de donaties in te zetten? En hoe te zorgen voor ondersteuning, verbinden met netwerken en het meten van resultaten? Ook interessant aandacht voor de opkomst van bedrijfsfondsen en de in- en externe legitimering en positionering van bedrijfsfondsen met (vrijwilligerswerk) Prof. dr. Lucas Meijs en drs. Lonneke Roza van Erasmus Universiteit en mede-initiator van het netwerk Circle of Research Corporate Community Involvement. Met vragen over de maatschappelijke rol, positionering, wie zijn de stakeholders, de bestuurssamenstelling en medewerker-vrijwilligerswerk. Case KPN Mooiste Contact Fonds: KPNmcf


GROTE GEVERS: Charis & Impact

Filantropen onderzoek
Een nieuw onderzoek naar grote gevers toont aan dat de gebruikelijke focus op (zeer) vermogenden zijn doel voorbij schiet. Dat zijn niet per se de grootste gevers, opleiding is een belangrijker onderscheidend criterium (87% is hoger opgeleid). Positief is dat blijkt dat grote gevers meer betrokken zijn bij 'hun' doel dan organisaties denken en naast geld ook tijd, kennis en hun netwerk beschikbaar willen stellen. Bijna de helft geeft liever aan kleine en middelgrote organisaties, maar verwachten van grote organisaties meer professionaliteit en effect. Grote gevers zijn veel pro-actiever dan gedacht en hebben graag contact met inhoudelijke medewerkers. Hier ligt een schone bemiddelingstaak voor de relatiemanager. 

60 organisaties 'die filantropie bevorderen' werkten samen om meer inzicht te krijgen in grote gevers en dat leverde dus belangrijke nieuwe inzichten op. Het onderzoek richt zich nu op mensen die groot geven (tenminste 1.000 euro per donatie) en dus niet op mensen die vermogend of miljonair zijn. Bovendien werd gevraagd naar de verwachtingen van grote gevers en goede doelen en hun relatie. Daar werd gevraagd naar de impact van giften. N = ruim 1300 bestaand uit grote gevers én non profit organisaties die meededen aan kwantitatief en kwalitatief onderzoek.

Impact
In het onderzoek werd specifiek gevraagd naar ‘impact’, van de gift en van de ontvangende organisatie. Beiden vinden het belangrijk maar wat betekent het eigenlijk? Voor grote gevers blijkt impact: 'iets mogelijk maken dat zonder de grote gift niet door kan gaan' of 'de missende ‘schakel’ zijn die nodig is' en 'een situatie (sterk) verbeteren'. Voor de ontvangende organisatie biedt het de 'mogelijkheid een gift te oormerken (te besteden aan een specifiek doel)', 'het resultaat van een donatie' en/of 'het effect van een organisatie voelen en zien'.

Het onderzoek werd uitgevoerd voor de Jazi Foundation (EVPA Lid) en Nassau Fundraising (A'dam). Hoofdpartner zijn Rabobank Charity Management en het centrum voor filantropische studies van VU Amsterdam. Meer op: VakbladFondsenwerving Filantropie Onderzoek sneak preview en Filanthropium.nl/Filantropie-in-Nederland-onderzoekt-relatie-major-donor-&-goed-doel Het Rapport staat: hier. (pdf, 32 pag.)Obligatie met giftverplichting
Het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie (PMC) is een B.V die nieuwbouw wil plegen in Utrecht om de zorg voor en het onderzoek naar kinderkanker te centraliseren. Met de Rabobank Utrecht en de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) heeft het 2 soorten obligaties ontwikkeld waarvoor de AFM de prospectus heeft goedgekeurd. Inschrijven kan tot 4december of tot ze 'op' zijn. 
De obligatie van nominaal 1000e heeft een looptijd van 7 jaar en geeft 5% rente. Maar de rente wordt geschonken aan het PMC en die gift is fiscaal aftrekbaar als eenmalige (obligatie E) of periodieke gift (obligatie P). In de 12 pag. tellende brochure staan de verdere details: Prinsesmaximacentrum/beleg-mee-voor-kinderen-met-kanker-prinses-maxima-centrum-obligaties (pdf)

Blogger: Dit is niet echt nieuw in het VK is het eerder gedaan, maar zie ik ik er niet veel voorbeelden meer van. Allia.org concentreert zich volgens mij nu op haar platform voor beursgenoteerde Retail Charity Bonds voor vastgoed IINieuws-15mei15 In Nederland heeft Bart Hartman (zie IINieuws-15dec11 met de NOTS Bonds zoiets aangeboden, maar hij concentreert zich nu met succes op zonne-energie in Afrika. Nots.nl/en/what-nots-can-do-for-you/#investor
Gedeeldgeven.nl/ is een Nederlands initiatief van grote goede doelen om grote giften stimuleren mede door de belastingaftrek en schenk/erfbelastingvoordeel.

Kinderkanker zorg en onderzoek heeft natuurlijk een heel sterke propositie, het is nu nog de belangrijkste doodsoorzaak onder kinderen. 75% overleeft gelukkig, het doel is 90% overleving bereiken. 


POLICY

VN II Fonds voor Landherstel
De VN heeft unaniem een preventie en herstel strategie voor landherstel aangenomen. Nu gaat elk jaar wereldwijd 12 miljoen hectare land verloren en dat verlies aan goede landbouwgrond kost 400 miljard dollar per jaar. 2 miljard hectare, een gebied groter dan Zuid-Amerika, kan hersteld worden. Dat levert 2,3 miljard ton extra voedsel op en vertraagt/draait klimaatverandering terug door de opname van koolstof door de bodem. De opwarming van de aarde zal daardoor met een halve graad afnemen tegen het einde van de eeuw (in plaats van blijven stijgen), schat de VN-conventie voor de Strijd tegen de Verwoestijning (UNCCD).

De VN wil een fonds oprichten en daarvoor voornamelijk geld ophalen in de privésector. Het Impact Investment Fund for Land Degradation Neutrality wil jaarlijks 2 miljard dollar investeringen ophalen. Het fonds wil projecten opschalen (groeikapitaal investeren) die met verbeterd land meer opleveren qua rendement en impact: voedsel, water en energie.

Over een jaar kan het fonds operationeel zijn. Mits de markt instapt. Men is positief over de belangstelling van 'pensioenfondsen, innovatieve bedrijven, grote duurzame bedrijven'. NGO's zoals het Nederlandse Both ENDs waarschuwen voor zorgvuldige invulling van de contracten en toezicht op naleving vanwege zwakke landrechten en landroof praktijken in opkomende landen. Bron: MO.be/landherstel-doe-je-niet-zomaar-met-privegeld


GELEZEN OMYDIAR NETWORK

Grensverleggend investeren
Het Omydiar Network (ON) van eBay miljardair Pierre Omydiar is een actieve impact investor met een eigen visie. En als je 10 jaar ervaring hebt en 850 miljoen US$ hebt geïnvesteerd heb je ook wat te vertellen. Het ON is bijzonder, het wil niet alleen groeikapitaal investeren, maar ook actief de impact investing markt ontwikkelen door in nieuwe  / onontwikkelde regio's en sectoren te investeren in impact start-ups. Het investeerde bijna 400miljoen US$ in early stage investing in emerging markets. Het publiceerde hierover eerder in de Stanford Social Innovation Review een serie blogs: ''Priming the Pump.'' Samenvatting in IINieuws 15mei2015 of in Gelezen-bronnen-2010-2015. Een profiel van het Omydiar Network staat hier: IINieuws Charity-cases (onderaan bij de VS)

Zelf omschrijven ze hun stijl zo: At Omidyar Network, we start from a fundamental belief: People are inherently capable, but they often lack opportunity. We believe if we invest in people, through opportunity, they will create positive returns for themselves, their families, and the world at large. ... We also believe that businesses can be a powerful force for good. Pierre Omidyar experienced this firsthand as the founder of eBay. Just as eBay created the opportunity for millions of people to start their own businesses, we believe market forces can be a potent driver for positive social change. That’s why we invest in both for-profit businesses and nonprofit organizations, whose complementary roles can advance entire sectors. Meer op: Omidyar

Recent publiceerde het Frontier Capital: Early Stage Investing for Financial Returns and Social Impact in Emerging Markets. De doelstelling: het bekend maken van het belang en de belofte van het bedienen van de bevolkingsgroepen met lage- en lagermiddeninkomens. Ofwel de mensen boven de basis van de piramide (de armsten) mar nog onder de bestaande middenklassen. Het is een omvangrijke groep die behoorlijk kwetsbaar is, deze mensen die net boven de basis of de piramide moeten rondkomen van 3 tot 5US$ per dag* zijn kwetsbaar en hebben 40 % kans om binnen jaar op de basis van de piramide terecht te komen. (p. 9) Daar is het lastig om (noodzakelijke en impact-volle) diensten en producten te vermarkten. De ondernemingen die zich op deze groepen richten blijven veelal afhankelijk van giften en subsidies. *afhankelijk van regio, economische ontwikkeling en stad/platteland. De mensen die de basis van de pyramide vormen.

Het rekent hier mee af met de 'mission drift' discussie die stelt dat je (ook) richten op koopkrachtiger doelgroep (te veel) afbreuk doet aan de oorspronkelijk missie om de allerarmsten te bedienen. Of zoals het in het raport staat: While it may be counterintuitive, some of the best opportunities to serve lowerincome populations at scale may well come in the form of massmarket businesses. But that does not mean that mixed-income models are a panacea... toelichting op pag. 17. 

Het Omydiar Network wijst er op dat ondernemingen die zich op de lagere/middeninkomens richten (mixed income companies) het gemiddeld beter doen omdat zij gebruik kunnen maken van de bestaande (productie/distributie) infrastructuur en lage prijzen voor bestaande productlijnen waardoor de winst toeneemt. Daardoor is het waarschijnlijker dat mixed-income models early adopters zullen aantrekken die hun eerste groeifase versnellen. En dat belangrijk, want vooral opschaling is lastig bij het bedienen van de armsten (door de kleinere marges en de afhankelijkheid van giften & subsidies). Let op: Liquiditeit is een belangrijke succesfactor bij early stage investing voor Laag- en Midden inkomen groepen. 

Het onderscheidt het potentieel van ECONOMIES of SCOPE: breed assortiment (Mixed-income businesses are also often able to utilize existing infrastructure to add lower-price products onto existing lines, thus increasing overall profits) versus ECONOMIES of SCALE: massa productie (some of the best opportunities to serve lower-income populations at scale may well come in the form of mass-market businesses.) Meer over scope en scale in Investopedia/difference-between-economies-scope-&-economies-scale

Een interessante indeling is die van de frontier capital opportunities
Het onderscheidt:
Green pastures: “Replicate & Adapt” (bewezen business modellen, waar het bestaande VC geld al naar toe stroomt) Voor internationale investeringen in emerging countries zoals Brazilië en India; standaard 5-7 jaar investering,
Blogger: een klassieke impact investment groeikapitaal investering (in private equity: lening of aandelen), kan uit het vermogen gefinancierd worden als missie gerelateerde investering 'balancing return and impact'.) Bij voorkeur 7-10/12 jaar met 'slow capital'.

Green Shoots: Frontier (nog) niet bewezen business modellen dat weinig kapitaal vereist (zoals IT) en lagere middeninkomensgroepen bedient. Deze categorie vertegenwoordigt de undertapped opportunity die ontsloten kan worden door de conventionele Venture Capital markt (Blogger: of crowdfunding aangezien dat dit of volgend jaar groter wordt dan VC Forbes/trends-show-crowdfunding-to-surpass-vc-in-2016. Impact Investors, ontwikkelings-banken en High Net Worth Individuals. Voor versnelling van veelbelovende sectoren zoals fintech, medtech (Blogger: ed(u)tech) en consumenten Internet en mobiele telefonie in Developed Emerging markets zoals Brazilië en India.

Want tech investeringen zijn relatief goedkoop (geworden mede dankzij de cloud), dus kapitaal extensief (en soms met flinke inkomsten als vermarkten goedkoop is) ze hebben een snelle groei en exit potentie. Een exit is in 85% van de gevallen een acquisitie**. Beursgangen (IPO) zijn al zeldzaam in de VS en developed markets laat staan in emerging markets m.u.v China. **Gewone exits, over impact investments wordt hier niet gerept.
Blogger: een groene scheut is dus een impact catalyst investment (in private equity: lening of aandelen). Ook deze kan uit het vermogen gefinancierd worden als missie gerelateerde investering, maar uit de hogere risico allocatie en evt. deels uit het bestedingen budget als (start up/seed) gift.

Green Seed: Frontier Plus ook (nog) niet bewezen business modellen die kapitaalintensief kunnen zijn, alleen lage inkomensgroepen bedienen en/of actief zijn in landen met minder ontwikkelde kapitaalmarkten. An under-tapped opportunity to use the traditional venture capital
model to spur innovation for low- and lower-middle-income consumers in emerging markets. On the one hand, this domain, which we call “frontier plus,” is clearly not for the faint of heart.
Lees with an appetite for the risk and the patience to see it through. VC Investeerders moeten ook wat creatiever zijn met hun financieringsinstrumenten want deze categorie biedt 'enorm impact potentieel'. Nodig zijn pionier impact investors (inclusief High Net Worth Individuals, ontwikkelingsbanken en chari's: missie gerichte groepen) om deze business modellen te de-risken. Met als insteek longer time horizons, venture debt & quasi equity.
Blogger: ook dit is een impact ''catalyst'' investment (in private equity: lening of aandelen). Deze kan (deels) uit het vermogen gefinancierd worden als missie gerelateerde investering, maar in de hoogste risico categorie of uit het bestedingen budget als gift. 

In het laatste deel van het rapport staan een paar aansprekende voorbeelden: Servals Automation efficient cookstoves to low-income Indian households: Servals.in, Aavishkaar: (sinds 2001) innovator in early-stage investing to catalyse development in India's underserved which realized a 65% IRR Aavishkaar.in en Swarna Pragati is an Indian lender that offers housing finance to rural families in conjunction with other partner MFIs: Swarnapragatihousing

In het rapport benadrukt ON dat Asset Light zijn een belangrijke (succes) factor is. Als een business model de-risked is, kan opschaling kosten-effectief en snel gebeuren en een onderneming zelfs lineair groeien. (Want) Distributie, verkoop en marketing kan meestal via goedkope elektronische kanalen in plaats van via dure logistiek en fysieke infrastructuur en assets. Deze ontwikkeling is nieuw en biedt dus kansen: A decade ago, it was impossible to penetrate low-income market segments in emerging markets via asset light technology platforms. Today, the deep penetration of mobile networks has already sparked transformative new sectors and business models serving low-income segments. Overtuigend is het tijdbalkje met daarin de omzetontwikkeling van traditionele bedrijven als Walmart naar 1miljard US$ in 14 jaar afgezet tegen Amazone, 6 jaar en Google en Facebook 5 jaar.

Volgende keer lees ik daarom het Omydiar rapport over Big data Small Credit: Omidyar/what-big-data-small-credit In het laatste deel beschrijft de potentie van Fintech, medtech, ed(u)tech en consumer internet en mobile en sluit het af met de potentiële rol van traditioneel venture capital. Noot van de Blogger: jammer genoeg is in het rapport is geen aandacht voor crowdfunding voor impact als sector terwijl crowdfunding dit jaar groter wordt dan VC.

Blogger: Green shoots en Green Seeds toepassing van bestaande technologie voor impact doet me erg denken aan Blue_Ocean_Strategy! Malaysia doet het zo: Blueoceanstrategy.com/malaysia-nbos

Meer op: Omidyar/New-report-helps-investors-who-want-achieve-financial-returns-and-social-impact-find-right Rapport: Omidyar/Frontier Capital Report (pdf, 37 pag.) Nabrander: het Wereld Economic Forum heeft in haar nieuwsbrief deze week ook aandacht voor de veranderingen in fintech en hoe (arrogant) marktleiders aankijken tegen de dreiging van 'new entrants' zoals start-ups: WEFforum/will-banks-survive-digital-disruption?


CASE

ORANJE FONDS
Naar aanleiding van de investering in de 2e (4e) Social Impact Bond tegen jeugdwerkeloosheid in Utrecht ben ik weer in het Oranje Fonds gedoken. In 2011 toen ik net begonnen was met mijn onderzoeksblog heb ik een korte beschrijving gemaakt van het beleid en ik noteerde toen (al) 100% duurzaam vermogensbeheer van het Oranjefonds. Er lijkt op het eerste gezicht veel veranderd in 2014, nu men ook nadrukkelijk zegt missie gerelateerd te beleggen, maar is dat ook zo?

Historie, missie en Visie
Het Oranjefonds is een van de rijkste fondsen van Nederland en werd opgericht in 2002 als huwelijkscadeau aan ons huidig koningspaar. Het paar kreeg 3,6 miljoen euro, maar fuseerde meteen met het steenrijke (bron: AD) Wilhelmina / Juliana Welzijn Fondsen. De missie is bevorderen van betrokkenheid in de samenleving door ontmoetingen mogelijk te maken waardoor mensen elkaar vinden of een nieuwe plek in de maatschappij. Het Oranje Fonds wil Sociale samenhang bevorderen om eenzaamheid en isolatie te voorkomen van kwetsbare groepen in de samenleving en Participatie stimuleren onder alle inwoners van het Koninkrijk der Nederlanden, zodat we daadwerkelijk met z'n allen samen verder komen.

Vermogen en beheer
Het vermogen van het Oranjefonds bedraagt 211miljoen Euro, inclusief het vermogen van de 35 Fondsen op Naam (circa 30miljoen met bestedings-verplichting*). Reserves en continuïteitsreserve bedragen het 156miljoen Euro. Wat een beetje vreemd is, is dat het fonds instandhouding van zichzelf als voornaamste doelstelling voor het vermogensbeheer beschouwt. Gelukkig kan het -als het beleggingsresultaat dat toelaat- tot maximaal 5miljoen uit het rendement besteden aan de echte doelstelling. Dat het voor zichzelf een kantoorpand van 5,8miljoen kocht (het fonds heeft circa 50fte) illustreert het belang dat wordt gehecht aan de eigen organisatie ook op interessante wijze.

Het grootste gedeelte van het bestedingenbudget gemiddeld 25-30miljoen euro komt dan ook van de Postcode Loterij (i.e. de loterij deelnemers) en de Fondsen op Naam (*waarvan in 2013 het vermogen met 10miljoen toenam door minder te besteden).

Duurzaam en missie gerelateerd beleggen
Het Oranjefonds formuleert het beleggingsbeleid voorzichtig, we...stellen (we) ons ook ten doel het vermogen maatschappelijk verantwoord en zo veel mogelijk ‘missiegerelateerd’ te beleggen**. In de Jaarrekening paragraaf over de activa en het vermogen wordt gesproken over missie-gerelateerde beleggingen. Dat blijken in de praktijk leningen circa (11,1 miljoen) en participaties (2,2 miljoen) aan verschillende Stadsherstel BV's in Den Haag, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Deventer. De BV's beheren monumentale panden met historische waarde. En aan Hendrick de Keyser in Amsterdam, een vereniging tot behoud van architectonisch of historisch gebouwen in Nederland. 10% van het vermogen wordt belegd in (aandelen/obligaties? duurzaam vastgoed, waarschijnlijk via Triodos bank duurzaam vastgoed fonds.
Blogger: Mooi allemaal, historisch en architectonisch vastgoed behouden is 100% impact investing, maar het heeft weinig te maken met de (sociale) doelstellingen van het Oranjefonds. 
** Het Oranjefonds heeft duurzaamheidscriteria geformuleerd waaraan haar beleggingen dienen te voldoen. Het Overmogensbeheer is uitbesteed aan Staalbankiers en vor de implementatie van het verantwoord beleg gen werkt Staalbankiers samen met Sustainalytics. Details in: Oranjefonds/Duurzaamheidscriteria%20beleggingsbeleid (pdf, 2 pag.)

Conclusie
Jezelf in stand houden als doelstelling van het vermogensbeheer, vooral als je zo ontzettend rijk bent, is ongeveer de grootste zonde die een goed doel zich kan stellen, nog erger dan de strijkstok. De verantwoording is dat daardoor alle donaties 100% aan de doelstelling besteed kunnen worden. De claim missie-gerelateerd te beleggen door leningen en participaties voor historische en architectonische vastgoed is vreemd, want dat behoort helemaal niet tot de missie. NB De link naar de Statuten werkt niet, dus ik kon ze niet controleren. 

De Utrechtse Social Impact Bond lijkt hier gelukkig verbetering in te brengen. Ben benieuwd hoe en waar die in 2017 in de jaarrekening staat.Overigens ben ik van mening dat impact investing ook toegankelijk moet zijn voor kleine beleggers dus inclusive en niet beperkt tot private equity, zeer vermogenden, vermogensfondsen en institutionele investeerders''.

Vragen en reacties graag naar impactinvestmentnews @ yahoo.com of onderaan dit blog (inloggen als blogger of met gmail)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten