15 februari 2016

Impact Investing Nieuws 15 Februari 2016Video with a content description in English: YouTube/IINieuws 15feb16 ENG (8m)
Video met toelichting op de inhoud van dit blog op YouTube (8m)
of lees dit blog als landscape pdf op:  
Slideshare/alcanne/IINieuws 15-februari-2016

Deze keer: karma na de #epicfail van de DikkeBlauwe veel impact investing voor chari's of philanthropic impact investing*. Een compacte impact investing gids voor family offices van Abigail Noble's TheImpact met heldere impact focus matrix en een uitgebreide gids met The Essentials of Impact Investing for Small Staffed Foundations met 5 stijlen voor chari's: Investeerder, Partner, Capaciteitsbouwer, Engager & Informer en 20 cases. Ik dook in hun complete portfolio's. *Zie 5-types-Impact Investing


Rabobank wil meer aanbod van duurzame obligatie trackers vanwege de belangstelling van pensioenfondsen. Misschien weinig verrassend na de VBDO Impact Investing door Institutionals cijfers: we zijn Europees kampioen groene obligaties 2015 met 4,1miljard US$. Het Climate Bonds Initiative publiceerde Facts & Figures. Met Noorwegen is Nederland groeimarkt en in 2015 traden ook Denemarken, Letland en Estland toe.

Het Internationale Rode Kruis biedt een Humanitarian Impact Bond aan van 28 miljoen Euro voor haar Physical Rehabilitation Programme (PRP). Dat revalideert de duizenden personen met een handicap in landen die geteisterd worden door conflict en geweld.

De 1e resultaten van de 1e Nederlandse in Rdam met Buzinezzclub zijn binnen'en goed. Er komt (dus) een 2e!. Oh Oh Den Haag waar blijf je...

II Thinking: Social Enterprise bobo waarschuwt voor institutionele investeerders die de impact investing markt betreden, de filantropie gaan weg concurrreren, en vraagt om meer safeguards voor B Corps / benefit corporations. 

Quote van dit blog De TonyRWells Foundation investeert 280,000US$ in een for-profit social enterprise voor de Down syndrome community om de fondsenwerving te ver-3-voudigen.  
Blogger impressive en een fonds naar het hart van Fons van Rooij v/h WAVV. Meer in The essentials of impact investing for small staffed foundations. Ook in dit artikel: Tips van de Chino Cienega Foundation: Tips: Don’t be afraid to try something new, Reach out to your community for help, Being small has its advantage. 

Take Away van dit blog voor chari's: Door ook het vermogen en niet alleen het rendement sociaal te investeren wordt de impact van een vermogensfonds tot wel ver20voudigd. De cruciale vraag is dus; hoeveel (meer) impact wil je hebben? Twee keer zoveel (5% impact investments), vijf keer zoveel? (20% impact investing) of 20 keer zoveel? (100% impact investing). 


TOPTWEETS

-Jos Verhoeven, directeur Start Foundation, legt uit wat Social Impact Bond is: ln.is/www.youtube.co… via @YouTube (1,293 views, 33 actions 2.6%)

-#impinv #charity The essentials-of-impact-investing-a-guide-for-small-staffed-foundations, 21 cases @MissionMarkets (802 views 18 actions 2.2%)

-JOBs at @ClimateBonds Initiative London, UK. A Policy Analyst Green Securitisation Project Manager ln.is/www.climatebon… #impinv (581 views 17 actions 2.9%)

-Dubbel #Goednieuws! 59% werkeloze jongeren stroomt snel(ler) uit #Rdam dus +1 #SIB met @Buzinezzclub! @SocietyImpact goo.gl/srSOmx (404 views 10 actions 2.7%)

-@VBDO: Impact investing worstelt met knuffel-imago eufin.nl/38013-impact-i… pic.twitter.com/PukmyJ7iBH (396 views 3 actions 0,8%)

-(to be) Launched in 2016 @asiaiix Asian womens Livelihood Bond to improve lives of half a million women goo.gl/p5uajz scaling #impinv (307 views 10 actions 3%)

-#Nierstichting global campaign portable kidney draagbare kunstnier voor 2,5miljoen mensen ln.is/helpthemescape… #philanthropic #impinv (284 views 7 actions 2.5%) 


MARKET/MEDIA

Rabobank roept om duurzame obligaties

Geen nieuw geluid, Martijn Rozemuller van etf ontwikkelaar ThinkCapital zei het toen groene obligaties aan hun opmard begonnen in 2013 en ik hem aanspoorde een groene obligatie etf te introduceren. (hint @cheftracker)

In Fondsnieuws ruimte voor Gert van de Paal van Rabobank (particulieren en private banking) en hun specialist maatschappelijk verantwoord en duurzaam beleggen. 'In de pensioensector is er veel aandacht voor en ook de banken hebben op dit vlak al veel stappen gezet. ..Rabobank zelf. wil op dit terrein een rol in de voorhoede spelen... Het nam de verantwoorde indextrackers van Actiam op en werkt samen met Triodos Bank Multi Impactfonds. Beiden in IINieuws jaaroverzicht 2015.

Het eist van aandelen in het adviesassortiment dat de gemiddelde CO2-intensiteit (per omgezette dollar) van de circa 300 aandelen verder omlaag moet (in vergelijking met de aandelen uit de referentieindex). Op dit moment zijn de aandelen waaruit de beleggingsspecialisten van Rabobank portefeuilles samenstellen al 46 procent minder CO2-intensief dan de aandelen uit de MSCI Developed Marktets Index. Het streven is dit percentage dit jaar naar ten minste 50 op te trekken. 

Rabobank wil het gangbare duurzamer maken, en het duurzame meer gangbaar.’ Dat laatste is ook nodig, omdat voor duurzaam of impactbeleggen toenemende belangstelling is. ‘Steeds meer beleggers vragen rekening te houden met omgevingsfactoren.’ Bron: Fondsnieuws/Rabobank-nog-te-weinig-duurzame-obligatietrackers 


GROENE OBLIGATIES

VS wereldkampioen, Nederland Europees kampioen (2015)

Het Climate Bond Initiative publiceerde de jaarcijfers over 2015. De VS is wereldkampioen met ruim 10miljard US$* en mn stedelijke groene obligaties, Europa is continentaal kampioen met samen 18,4miljard US$. Nederland is Europees kampioen met 4,1miljard. Mede met de op 1 na grootste van ING van 1,3miljard US$ en op de 5e plek de groene obligatie van Tennet BV. van1miljard Euro. Groeimarkten zijn: China, Duitsland, Japan, Nederland, Noorwegen en de VS. Er traden 7 nieuwe landen toe: Brazilië, Denemarken, Estland, Hong Kong, India, Letland, & Mexico, samen gaven ze 3.2miljard US$ groene obligaties uit. Een meerderheid (van de 2015 emittanten) rapporteert de groene resultaten 
Bron: Climatebonds/2015MarketRoundup (pdf 2 pag.)

*Mijn Nederland wereldkampioen impact investing was gebaseerd op de GIIN Survey over 2014. Dit zet de VS wellicht op een voorsprong. 

(Social) IMPACT BONDS

De 1e resultaten van de 1e Nederlandse SIB
59 procent van de eerste groep Rotterdamse jongeren die via de SIB met de Buzinezzclub meedeed, is sneller dan verwacht uitgestroomd naar werk, opleiding of een eigen bedrijf.  Door dit succes start de gemeente Rotterdam een tweede SIB met de Buzinezzclub. 47 Rotterdamse jongeren zijn uit de uitkering en werken aan hun toekomst door het traject van de Buzinezzclub. De uitkeringsduur van jongeren (gem 2 jaar) wordt hierdoor verkort met 464 dagen. 
De gemeente bespaart zo op uitkeringen, de Buzinezzclub aanpak werkt en de  investeerders (Startfoundation en ABNAMRO Social Impact Fund) krijgen hun geld terug. (680.000 euro) Het 2-jarig project is nu halverwege. Als de tweede groep jongeren even succesvol is, betekent dit het maximale rendement voor de investeerders. Bron: SocietyImpact.nl/resultaten-eerste-sib-buzinezzclub-bekend. 

Internationale Rode Kruis stapt in

Tijdens het world Economic Forum kondigde het Internationale (ICRC) en Belgische Rode Kruis bij monde van de Belgische minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo een mega HIB aan, een Humanitarian Impact Bond. De grootste impact bond tot nu toe met 28 miljoen en voor revalidatie van duizenden personen met een handicap in landen geteisterd door conflict en geweld. Ofwel meerjarige voorfinanciering door sociale investeerders van het Physical Rehabilitation Programme (PRP) van het ICRC. De investering wordt gebruikt voor de bouw van nieuwe revalidatie-centra en de opleiding van lokale revalidatie professionals, van wie de meesten zelf een handicap hebben en in het verleden in een revalidatiecentrum van het ICRC werden begeleid. Touche. 

Humanitaire crises kunnen plotseling en onverwacht uitbreken, de gevolgen zijn jarenlang voelbaar. ICRC en België zijn met de HIB op zoek naar duurzame financiering. Want 'De beschikbare middelen raken door het toenemende aantal humanitaire crisissen en hun omvang steeds sneller uitgeput. Ruim 60 miljoen mensen zijn wereldwijd ontheemd, een absolute piek'. De HIB wordt begeleid / gemanaged door het Belgische impactinvesteringsbureau KOIS Invest Blogger: dat ook 1e en enige Belgische SIB organiseerde. Zie IINieuws-15mei14 en Harvard KBS artikel in IINieuws-15juli15. Bron: Diplomatie.belgium/HumanitarianImpactBond

CHARI GIDSEN 

TheImpact: Frameworks for Families

Abigail Noble was director Impact Investing bij het World Economic Forum 2012-2015. Ze startte TheImpact en dat publiceert een compacte gids van 8 pag. met een heel compleet impact focus overzicht. In een oogopslag keuzes, focus en win-win mogelijkheden (pag. 5). Ik noem alleen deze: Product-Based, People-Based, Place-Based, Process-Based, Behavior-Based, Model-Based, ESG-Screened en SRI-Screened. Januari 2016: TheImpact/FrameworksForFamilies (pdf 8 pag.) 


The Essentials of Impact Investing
for Small Staffed Foundations

Mission Markets is een Amerikaanse impact investing pionier anno 2008 en online beleggingsplatform MMX. Het publiceerde de uitgebreide gids van 162 pag. met praktische stap voor stap informatie voor (in)direct impact beleggen.
Missioninvestors.org/Th Essentials (pdf, 162 pag.) Een aanrader waarin vooral Amerikaanse beleggingsproducten worden gepresenteerd. De gids bevat interessante cases met hun visie en aanpak, ik link ook naar de beleggingsportfolio's van 20 chari's (in de IRS aangiften of websites). 

Mission Markets missie is to use the capital markets to create a better world en operate in a culture of purpose driven innovation. In 2010 werd het gecertificeerd als B(enefit) Corps (internationaal keurmerk voor social enterprises). Vorig jaar werd haar oprichter en president Michael Van Patten opgenomen in de lijst "100 Visionary Leaders" van 'Real Leaders Magazine'. Video: New to Impact investing? bij MissionMarkets: II op het WEF (4m22) 

Business: Mission Markets is een fintech firma die een een online integrated capital marketplace & community network aanbiedt waar geïnvesteerd, overlegd en geleerd kan worden. Het is een syndication & distribution platform voor financiële intermediairs, sponsors en emmitanten van beleggingsproducten (private en public equity groeikapitaal, geen seed & venture capital), (HNWI) vermogensbeheerders, institutionele investeerders, vermogensfondsen en projectontwikkelaars. Aan de meeste emittanten wordt IRIS (impact reporting investment standard) indicator metrics gevraagd, soms accepteert men de investeringsstrategie of statuten. Het was even stil rond Mission Markets, maar met MMX als online marktplatform is weer in vorm. Het biedt People & Planet sector investeringen: Gender Lens Investing & Inclusive Finance, Health & Wellness, Fair Trade & Natural Products, Local Investing, Responsible Companies, Arts & Culture, Community, Investment, CDFI's, Education. Planet: Affordable & Green, Housing, LEED Rated Commercial Development, Wetland & Habitat Banking, Sustainable Fisheries & AquacultureWater Quality & Water InfrastructureForest Carbon, REDD+ & Sustainable Forestry & Conservation, Sustainable Agriculture & Food Systems, Renewable Energy & Energy Efficiency. Missionmarkets/sectors. 

Mission Markets meldt in de gids dat kleine stichtingen belangrijk zijn (geweest) in de versnelling van impact investing 1 op de 10 is actief. Blogger: Dat is interessant, ik dacht dat het mn een grote, rijke fondsen ding was. Ik heb van de VBDO geleerd dat 20% het tipping point al kan zijn (voor de desinvesterings-campagne fossiele brandstof). Met een gezamenlijk filantropisch vermogen in de VS van ruim 789miljard US$ is het potentieel aanzienlijk.

De gepresenteerde Amerikaanse chari's geven hun stijl, investerings-keuzes en ervaringen weer. NB Assets variëren van 700.000 tot 285miljoen US$. Populair zijn: Programme Related Investments, fiscaal gefaciliteerd in de VS maar waarvan de IRS vereist dat de rente beneden marktniveau ligt (risk adjusted). Blogger ik kwam er een tegen met 0% Harlem Grown van de Betsy&Jessy Fink Foundation.

Mission Markets stelt dat dat kleine foundations door hun omvang en korte beslissingslijnen vaak sneller over gaan tot actie. Netwerken en ervaringen uitwisselen wordt aanbevolen, dus conferenties bezoeken en oriënteren bij Investors Circle* en Tonniic** en Incubators. * Investors' Circle (1992) is the largest and most active early-stage impact investing network that propelled nearly $200 million into over 300 enterprises dedicated to improving the environment, education, health and community. Het heeft 4 gesloten fondsen voor Patient Capital Collaborative (PCC). To date, f PCC ’07, PCC ’09, PCC ’11 & PCC ’13 have closed, a new PCC ’15 fund is gepland. SustainVC rn IC managen de PCC funds. Investorscircle.net/portfolio **Tonniic is ook actief in Europa en Nederland. For Europe, social enterprise and impact investing are familiar concepts dressed in new terminology. The United Kingdom (UK) and the Netherlands are far ahead of the field followed by Western Europe with a vibrant innovation and entrepreneurship ecosystem, supported by incubators and accelerators, active investors, supportive government bodies, research institutions and intermediaries. Bron: Toniic.com/investing-in-europe&UK 

De gids begint met een handige woordenlijst en een overzicht van impact investeringsproducten. Veel Amerikaanse, omdat men daar wat betreft de ontwikkeling van directe impact investing beleggingsproducten wel een decennium op ons voorloopt. Hot zijn 'Notes' die worden uitgegeven/gesponsord door well-capitalized nonprofits. Voorbeeld: The Calvert Foundation Community Investment Note program, (zie IINieuws-1Feb2016 waarin chari's met 100,000US$ (of meer :) kunnen deelnemen in community investment projecten. Samen optrekken betekent dat werkkapitaal en risico worden samengevoegd zodat (toch) geïnvesteerd kan worden in 'minder toegankelijke' communities. Denk aan microkrediet in Afrika, betaalbare huisvesting aan de (Amerikaanse) Westkust. Deze notes bieden een gediversifieerde portfolio die strategisch passend is en eenvoudig omdat de due diligence en monitoring extern wordt gedaan. Andere note programma's zijn de EnterpriseCommunityImpactNote (affordable housing), Coastal Enterprises CEI-Investment-Notes (economic development and real estate in Maine) en Nature Conservation-Note (land and water conservation). Blogger: in mijn jaaroverzicht noemde ik al de ImpactAssets Notes. Meer in Thinkadvisor 28dec15. 

Impact incentive: In een aantal cases wordt benadrukt dat Amerikaanse vermogensfondsen elk jaar 5% van het vermogen moeten aanwenden voor de doelstelling. Door ook het vermogen sociaal te investeren wordt hun effectiviteit / impact vertwintigvoudigd. Blogger: In feite geldt voor Nederlandse vermogende fondsen hetzelfde. Hier is geen verplichting en 5% rendement is (nu) een mooi resultaat, maar door ook het vermogen sociaal te investeren wordt de impact van een vermogensfonds tot wel ver20voudigd. De cruciale vraag is dus hoeveel (meer) impact wil je hebben? Twee keer zoveel (5% impact investments), 5 keer zoveel? (20% impact investing) of 20 keer zoveel? (100% impact investing).Interessant is het lijstje rollen die een chari in impact investing kan kiezen: Investeerder: van start-up of groeikapitaal als subordinate investor, senior investor of limited partner;
Partner: van andere investeerders of stakeholders om kapitaal en ervaring te poolen; 
Capaciteitbouwer: Giften, technische assistentie of capaciteit groeikapitaal voor organisaties of investment intermediairies (zie Gate Global Impact hieronder); 
Engager: (als ambassadeur) voor bewustwording binnen donor communities en gids / bemiddelaar; 
Informer: Benutten van kennis van behoeften van intermediairs (nonprofit & for-profit) capaciteit om potentiele impact investeerders te informeren over opportunities in the issues or geographies they care about.


5 to Do's
Take Stock of Family and Board Dynamics is er een natural champion of impact investing? (hoe jonger hoe groter de kans) Is er weerstand en waarom, Wie heeft verstand van investeren, welke vragen zijn te verwachten en waar de antwoorden. 

Check In on Capacity (and Add Capacity as Needed) Bekijk de benodigde m/v kracht, tijd & expertise evt. kosten voor externe expertise of extra m/v kracht. Soms kiezen kleien (familie) fondsen er voor een bestuurslid verantwoordelijk te maken, een externe klankbord groep te creëren of adviseurs of intermediars aan te trekken. (Meer in Hfd 6, pag. 43).
Establish Clear Goals Waarom impact investing inzetten, wat zijn de hogere doelen (naast de impact van giften) gaat impact investing de giften ondersteunen, opschalen etc.?, 
Develop a Clear Message Definieer heldere impact investing doelen binnen de missie en strategie van de chari.  
Loop in Your Advisors Praat met het family offices of de vermogensadviseur om hun steun (Blogger: en deskundigheid) te peilen, hun evt. rol en of er extra impact investing deskundigheid en bemiddeling nodig is. 

De gids is erg praktisch en werkt stapsgewijs met chapters over intern en extern draagvlak creeren, missie, strategie, organisatie, adviseurskeuze, due diligence en projectkeuze [kijk in je giften portfolio] etc. Op pag. 88-90 staan 21 fondsen en individuele investeringen in een matrix die worden toegelicht vanaf pag. 92 tot 144. Omdat ik geïnteresseerd ben in de praktijk en leads heb ik ervoor gekozen om te linken naar de IRS aangiften van de cases om inzage te krijgen in hun totale portfolio investeringen. Nb de vermogensomvang varieert van 700.000US$ tot 289miljoen US$ en hoe kleiner: hoe meer impact investing. Bij de 20 fondsen vond ik 5 met (99%) 100% impact investor ambities en een die 80 tot 90% wil vergroenen, met samen bijna 500miljoen US$ assets. 

Charity Cases

EEE of Triple E Foundation, Floyd Keene, was a senior executive at Ameritech, a Fortune 500 company. @EEEfoundation . Assets 700.000+ US$. IRS 2014 pdf, public equity portfolio met tickernummers op pag. 15.

NewBelgiumFamilyfoundation, 7+miljoen US$ IRS 2013 (pdf) Equity op pag. 26, het zijn enthousiaste Sonen funds investeerders (zie IINieuws-1feb16), verder Eco Trust, Nature Conservancy, Pax Pure en RSF Social Finance. Biografie van Kim Jordan oprichter en CEO van New Belgium Beer Company (green door windenergie & employee owned): NewBelgium (pdf) Kim Jordans advies: Have a learners mentality, Go slowly, Get exited. Nb Grant voor Ceres, de tri- partite klimaatcoalitie.

FB Heron Foundation een bekende grote (289miljoen US$) impact investor die naar 100% impact investing gaat en die transitie beschrijft op: Heron/market (profiel IINieuws/Charity-casess VS) Financial Audit 2013 (met impact sectoren verdeling) pdf, IRS 2014 pdf pag 14 42miljoen US$ Amerikaans staats- en staatobligaties. Het verkocht nogal wat Blackrock* stock 31dec14 en heeft (pag 19) o.a. Blackrock EM (bijna 80miljoen US$) en EAFE (bijna 20 miljoen US$), State Street 10miljoen US$ Community Index Commenled Fund ruim 20 miljoen US$ en 23Miljoen corporate bonds via Blackrock. *Blackrock heeft sinds 2014 een afdeling Impact Investing, maar dit lijken nog standaard fondsen, PRI's: 17miljoen US$ en 10miljoen US$ MRI's (Mission related Investments, niet fiscaal gefaciliteerd). Heron kiest voor direct investments (pag. 36) met als doel job creation. 

Erich & Hannah SachsFamilyFoundation, helping people to help themselves17miljoen US$ assets Impact investing ambitie 99% door PRI's: Programme Related Investments. (pag. 38, profiel op pag 42) IRS 2014 pdf Assets pag. 21 en 23 diverse leningen, CDFIs community development financial institutions, CDFL, revolving funds etc

Max&MarieFisherFoundation, to enrich humanity by strengthening and empowering children and families in need. Specifiek:the jewish community en in Detroit. II strategie: Partnering with larger foundations (pag. 47 SRI, ESG, PRIs maar 200.000US$ en MRIs (?) Assets 275miljoen US$ IRS 2013 pdf pag 19-23 ev Vastgoed focus Nieuwe namen: Blackstone, TFG (Brits), Mellon etc. Interests in Cayman Islands, Netherlands, Ireland Bermuda. ?

NorthWestFundfortheEnviroment, Investing in Washington State's Environment since 1971. Focus on Aquatic Ecosystem, Growth Management (community-driven land use practices and policies which promote smart growth and prevent damage to environmentally sensitive areas) en Community Response. Assets 6,5miljoen US$. IRS 2014 pdf Pag 21-22 Alles bij RBC (Royal Bank of Canada) corporate stocks, bonds Hun profiel gaat over de keuze voor een vermogensbeheerder. 

CordesFoundation, we empower women and girls to built stronger communities. Een bekende II pionier Ron Cordes (pag. 58) 100% impact investor, focus op Microfinance SMEs BofP. Our public portfolio, consisting of equity and fixed income, applies a multi-manager investment strategy that directs investment capital utilizing a robust, integrated diligence process that analyzes financial, environmental, social and governance factors in publicly traded companies. Ultimately, we are working to progressively develop an impact investment portfolio that delivers market returns and creates measurable, beneficial social impact. Assets 11miljoenUS$ Portfolio Cordesfoundation/investments, IRS 2013 pdf Pag 19 3miljoen alternative assets en debt. Verder kan ik niks vinden behalve 7,5miljoej US$ publicly traded securities. Grant voor II intermediar Impact Assets.

Edward W Hazenfoundation, supporting organizing and leadership of young people and communities of color in dismantling structural inequity based on race and class. Een 90 jaar oud fonds in New York. Het gaat voor 5%, 1 miljoen US$ impact investments (pag 65, ze noemen hun CDFI lening). Website Hazenfoundation/socially-responsible-and-mission-investing Assets 24miljoen US$, dus die 5% halen ze nog niet. IRS2014 pdf pag 21-99, dus echt ontzettend veel. O.a. Pax (exclusie pionier) Walden (screening & shareholder activism) FNMA Fannie Mae (housing) stock Ginnie Mae etc en verder grote financials enne Ahold :)

Mary Reynolds Babcock Foundation, assists people in the Southeastern US to build just and caring communities that nurture people, spur enterprise, bridge differences and foster fairness. Het kiest voor CDFI's (South Carolina & Latino's) voor haar PRI's programma. Assets 185miljoen US$ IRS 2015 pdf half miljoen US$ PRI's (pag 7) en 5 miljoen US$ (pag 18). Investments vanaf pag 22. o.a. Fannie Mae FM (vastgoed) 

BlueMoonFund, We're just a bunch of people trying to save the world. Assets 130miljoen US$ We're a small foundation (?) IRS 2013 pdf 5 PRIs pag 12 verder staatsobligaties en grote Amerikaanse bedrijven en multinationals, wat Pax World, Ecosystems Investment, Eko Green (pag 27). Case Mountain hazelnuts Group 2,1miljoen US$. Pag 93 gids. 
BooneFamilyFoundation (2007) is a resource for social change and innovation. Advance equity for women and girls, building potential among low-income populations. Improve quality of life for children through education, Promote environmental stewardship Improve air and water quality and enhance public green spaces. Vermogensbeheerder Nelson Capital, focused on socially responsible investment strategies. (onderdeel van Wells Fargo) die heeft een customized fund voor ze samengesteld van 6miljoen US$. Verder JP Morgan. Assets 45miljoen US$ IRS2013 pdf pag 16-19 o.a. corporate stock 4,5mljoen US$ verder fondsen pag 17 waaronder Texas Women Venture Fund. 
CedarTreeFoundation (1990) Supporting environmental change since 1990. Assets bijna 100miljoen US$, IRS 2015 pdf waarvan 75 in corporate stock* en 23 miljoen US$ anders niet disclosed. Geen PRIs wel 500.000US$ in Main Farmland Trust met below market rate return. (gids pag 102) en 2 miljoen in New Alternatives Fund (gids pag. 98) en onbekdn bedrag in de S&P Global Alternative Energy Index (Ticker SPGTAE). Hun impact investing policy heeft een greenness rating systeem (no, light, medium, dark green) voor potentiële investeringen en als doelstelling 80 tot 90% te vergroenen. Het fonds werkt met het socially responsible investing team van RBC Wealth Management. Opmerkelijke afdracht van (de verplichte) 5miljoen US$ via een trust van naamgenoten van de oprichter Smith. Kennelijk is procedureels, want de grants eind-ontvangers staan hier: CedarTreeFound./grants. 

Chino Cienega Foundation (2003), grants voor climate change and environmental sustainability, conflict avoidance and reconciliation, culture and youth programs and sustainable development. Gids pag. 105: Friends of Palm Springs Mountains, Private Debt van 350,000 US$ (5%, assets met 2,5% rente). Tips: Don’t be afraid to try something new, Reach out to your community for help, Being small has its advantage. Assets 7miljoen US$. IRS 2014 pdf deze lening is als PRI vermeld. 5 miljoen US$ in TIFF funds. TIFF (1991) is The Investment Fund for Foundations. pursuing investment excellence on behalf of endowed non-profits. TIFF serves about 800 non-profit members who entrust over $10.0 billion in assets, including committed capital, to our firm Blogger: de Amerikaanse versie van de Britse CharityBank? Ik had TheGivingPlegde waarom ze met al die miljarden toezeggingen geen Charity bank/Big Society Capital oprichtten (in plaats van de goede sector verzuipen in cash.). Ik kan online niets vinden over TIFF en impact investing..... 

DakotaFoundation (anno 1997) combines business discipline and charitable intentions to solve social problems. With grants and program-related investments (PRIs) we take an investment approach: we want the total social return of our outlays to be higher than the cost. In de gids staat dat de Dakota Foundation Investeerde in ene bekende impact investment naam: SJF Ventures Private Equity Fund. 50,000 US$ voor Community & Economic Development (Job creation) 1e investering 1999, laatste in 2005. Nu dus focus op PRIs. The foundation seeks to make PRIs to expand the range and impact of recipients’ programs. Its intent is to help the recipient attract other sources of capital, thereby reducing its dependence on grant funds. Assets 57miljoen US$. IRS2014 pdf JP Morgan funds, de PRIs worden niet toegelicht*. Op de website staat dat ze 50,000-100,000US$ zijn en 5 tot 7 jaar lopen en staan ze onder Dakotafoundation/Activities (per jaar) 

OP& WE Edwards Foundation (1965) Funding support for programs and non-profit organizations working to provide a bridge to a life of greater opportunity for low-income, at-risk and under-served children, youth and their families Website: We make some of our assets available for investments in which the primary payback is social, not financial, including: Social investment funds & Low interest Program Related Investment (PRI) loans for our grantee organizations. Assets 35miljoen UK$. IRS-2013 pdf 3 PRIs 100, 80 en 60.000US$. (IRS Pag 7). 

BetsyandJesseFinkFoundation, focus Sustainable Food Systems, Climate resilience en Human capital. Priority will be given to venture philanthropy opportunities PRIs en MRIs. Website: BetsyandJesseFinkFoundation/funding-priorities. Assets bijna 15miljoen US$ IRS2014 weinig details.

Tony R Wells Foundation, Pushing the bounds of philanthropy and creating value for the community through social innovation, impact investing and leadership development. Website: TRWellsfoundation.org/impact-investing Strategie investeren in social enterprises, Step 1: Be approachable, collaborative, creative partners; Step 2 educate grantees; Step 3: Collaborate with Partners. Assets 870.000US$. IRS 2014 pdf 225.000US$ in Vertebration-inc, spinal implants 145,000US$ in Citra L3C speech communications en 280,000US$ DS Connex L3C een for-profit social enterprise voor de Down syndrome community om de fondsenwerving te ver-3-voudigen. Blogger impressive en een fonds naar het hart van Fons van Rooy v/h WAVV. Beschrijvingen op: TRWellsfoundation.org/case_studies

HighStakesFoundation, Increasing the Odds for Everyone. (in Montana) Assets bijna 3miljoen US$. IRS 2013 pdf Nb Grant RSF Social Finance. Vermogensbeheer Charles Schwab eigen fondsen, mainstream multinationals waaronder Calvert en Philips :) 

HRK Foundation, to improve the fabric of our society by promoting healthy families and healthy communities. We support all families, both traditional and non-traditional. Assets 30miljoen US$.

The foundation currently has 20 percent of its endowment allocated to impact investing (market rate returns). IRS 2013 pdf PRIs & HRK Endowments LLP ?.

IDPfoundation Innovation, Development, Progress, Social impact through smart philanthropy. IDPFoundation/impact-investing, We believe that charitable organizations have an obligation to use all of their resources. Ze zitten nu op 88% mission aligned. Ze werken met InvestingwithImpact MorganStanley (pdf) IRS 2014 Assets 57miljoen US$. 6miljoen US$ staatsobligaties, 24miljoen US$ corporate stock en 20miljoen US$ other. De 2 grootste PRIs 1,2miljoen US$. (Ghana en Maya Angelou docu) staan op pag. 7. 

Er zijn nog 6 foundations, die zoek ik later uit. Op pag. 88-90 staan 21 fondsen en individuele investeringen in een matrix die worden toegelicht vanaf pag. 92 tot 144. 

OOk interessant
CREO, Cleantech, Renewables and Environmental Opportunities Network: CREOsyndicate, created by family offices,for family offices is a private, not-for-profit network of qualified family offices, private investors and advisors focused on collaboratively developing and investing in the global environmental marketplace. Eind 2014 committeerde het 300miljoen US$ voor: climate, energy, health, food and sustainability (en zich omdoopten in impact investors.) IINieuws-15dec14. 
Pag 158-161 Een juridische gids op basis van Amerikaanse wetgeving: A guide to fiduciary duties of foundation en een artikel fiduciary-duties-of-foundation-directors-related-to-mission-investing 

Rapport: Missioninvestors.org/The Essentials of Impact Investing for Small Staffed Foundations (pdf, 162 pag.)Concullega plaform Gate Global Impact

Met alle buzz over fintech is het interessant om GateGlobalImpact weer eens te bezoeken. Gate Global Impact presenteert zich als the first end to end solution for Impact Investing en is een online handelsplatform waarbij Robert Rubinstein van TBLI partner was IINieuws-14april11. Gate Global Impact werd in 2012 geselecteerd als partner door OPIC Overseas Private Investment Corporation, van de Amerikaanse overheid.

Het werd begin vorig jaar overgenomen door Investview, een beursgenoteerde Amerikaanse financial services onderneming (ticker symbol INVU, marktkapitalisatie 20miljoen) Investview nam toen ook GGI Gateway 2.0 over een website voor small and medium-sized enterprises (SMEs) die zijn genoteerd aan de United Nation’s Global Compact Social Enterprise Hub. De website biedt toegang tot financiering voor impact projecten met financial return while addressing challenges relating to human rights, labor, environment and anti-corruption. 

In september kondigde Gate aan de spil te willen worden in de gefragmenteerde impact investing markt. @DevindThorpe interviewde de MD over hun plannen Youtube (15m) Presentatie van Gate Global impact op Harvard website Harvard.edu/VinceMolinariGATE (pdf, 18 slides) Daar staan o.a. Het GATE responsible Travel & Tourism platform en het GATEwomen II platform voor vrouwen. 

II THINKING 

The impact investing illusion

Laurie Lane Zucker van Social Entreprenur groep op LinkedIn tipt een artikjel van de voormalige president van de Social Enterprise Alliance Kevin Lynch. Hij maakt zich zorgen over de impact investing markt onder de titel The impact investing illusion. Lynch is bang voor institutionele investeerders.... en impact garanties die niets of niet genoeg garamndern zoals B Corp keurmerk en benefit corporation status. 

Lynch stelt dat sommigen zien impact investing als de langverwachte oplossing voor het opschalen van oplossingen voor maatschappelijke en markttekorten. Lynch is 'worried as hell''. Massive inequality in wealth is the fundamental justice issue of our time. Nor has it done so sustainably. Maar business maximes return, dus Nonprofits asked, “How can we do more?” en de social enterprise movement was born. In het zakenleven groeide Corporate Social Responsibility (CSR) vaak voor PR doelen en compliance om niet de wetten te overtreden, maar toch nogal onwillig en minimaal. Dus ontstond B-Lab en B-Corps. Blogger: een Amerikaans/ internationaal keurmerk voor duurzame ondernemingen (dat samenwerkt met theGIIN) B lab ijvert ook voor benefit corporations die wettelijk social interests ahead of shareholders belangen mogen stellen, maar dat hoeft niet. Benefit corporations zijn al wettelijk erkend in 31 Amerikaanse staten. 

Lynch is worried that the illusion of impact investing will shift dollars away from philanthropy. Waarom legt hij niet echt uit, wel dat onverzadigbaar kapitalistisch kapitaal 'looks around and sees this sexy, new class of deals called impact investing. It sees a huge potential market at the bottom of the pyramid and a huge opportunity for glossing up its image. And now, it has the structures for making the impact deals through the new and highly overrated benefit corporations and B Corps. It’s no wonder that capital is rushing to the so-called impact market. In fact, how can it not?Dus stelt hij voor om ook non-profits toegang te geven tot B Corp certificering; strenge social impact metrics voorwaarden te stellen aan benefit corporations; een impact “gate als conditie voor B Corp certificering naast social responsibility scores; meet systemen voor alle kosten van public companies & benefit corporations; en steun voor corporate charter changes die het aandeelhouders belang niet meer voorop stellen. Bron: Linkedin. 

Blogger: Goed artikel, ik be geneigd B Corp status net als opname in sustainabillity indices als kwaliteitskeurmerk te interpreteren. Maar ik geloof meer in David Banks visie dat institutionele investeerders vooral op zoek zijn naar beleggingen die een beetje buiten de mainstream markt van Warren Buffets manische Mr Market staan. Zoals microkrediet was en bewees tijdens de financiële crisis. HuffingtonPost/David-Banks/Stock-market-got-you-down? Over de prognose van 200 tot 400miljard US$ Nature Conservation Investments in een nieuw rapport door McKinsey en Credit Suisse, ook al From Niche to Mainstream: The Building of an Institutional Asset Class, (pdf, 28 pag.) Zie ook IINieuws-1december2015


Geen opmerkingen:

Een reactie posten