15 november 2011

Impact Investing Nieuws 15nov2011


Deze keer: Russell Investment werkt samen met Sustainalytics, TBLI Europe Conference on ESG&II, Global Investor Statement on Climate Change, Barclays Wealth & NPC report 'Economic Approach to Charitable Giving', TripleJump zoekt Senior investment officer, R. Paul Herman, HIP (Human Impact & Profit) Investor en als case de van Leer Group Foundation. 

MARKETPLACE

RUSSELL INVESTMENT & SUSTAINALYTICS
Russell Investments, de Amerikaans/internationale vermogensbeheerder met 161miljard US$ onder beheer gaat samenwerken met Sustainalytics, research consultancy op duurzaamheidsprestaties/ESG data. Sustainalitics is een fusieproduct van Michael Jantzi's Research (1992), de huidige directeur, Triodos Research (1997) en Dutch Sustainability Research (2002 door Triodos, MeesPierson en PGGM) en anderen. Sustainalitics werkt in Amsterdam en 6 Europese landen, de VS, Canada en Korea. Bron IEX Profs & sustainalitics

Sustainalitics
Sustainalytics biedt haar (institutionele) clienten zowel onderzoek en analyse als advies consultancy. Onderzoek kan op bedrijfsniveau (Wereldwijde database), landen, sectoren / industrieen (best in class), (Jantzi Social) Index, UN Global Compact Compliance Service en de 'Controversial Weapons Radar'. Advisering en ondersteuning bij de ontwikkeling van Responsible Investment beleid. Meer:  sustainalitics 

Russel Investment
Russell Investments heeft kantoren in 47 landen waaronder in Amsterdam en werkt voor bijna 3000 institutionele investeerders zoals de pensioenfondsen van werelds grootste bedrijven. Russell is gespecialiseerd in fondsmanagers (re)search. Russell Investments is ondertekenaar van UNPRI (2009), heeft een 'Sustainabylity Council' en kwam in feb2011 met een toelichting op haar ESG Integratie beleid en ondertekende ook de 2011 Global Investor Statement on Climate Change.
In 2009 startte Russell OpenWorld© voor (en met) Climate Change Capital. Open World is een platform met beleggingsfondsen voor beleggingsprofessionals. Het biedt toegang tot de best-in-class high-conviction (hoog vertrouwen van RI) fondsmanangers voor diverse strategieën naast financiering van klimaat verandering ook grondstoffen, infrastructuur en vastgoed. Ook gespecialiseerde en kleine 'boutique' beheerders zijn onderdeel van Open World. Russel begon met ClimateChangeCapital als beheerder, maar werkt nu met UK based Impax Asset Nanagement 'dedicated to the 'environmental sector'. Meer informatie Global Climate Change Fund Summary


ESG LEADERS Awards 2011 op TBLI Conference Europe
In Londen kozen vertegenwoordigers van de 'ESG investerings gemeenschap' uit 28 landen de financiele leiders van morgen. 5 award categorieen zonder Nederlandse winnaars, wel 2 Nederlandse sponsors: organisator TBLI (Triple Bottom Line Investing) uit Amsterdam en 'duurzame' Rabobank dochter Sarassin (Zwitserland).
De Awards zijn voor: Best Investor in ESG: ERAFP (Het Franse ambtenaren pensioenfonds: Etablissement de Retraite Additionnelle de la Fonction Publique); Best Asset Manager Investing in ESG: Generation Investment Management LLP (USA: Al Gore et al) gesponsord door Bank Sarasin & Cie AG (5miljard US$ onder beheer 2009); Most Innovative Development in ESG: Maplecroft (VK) 'Analyse van ruim 500 wereldwijde risico's en issues met indices, interactieve kaarten, scorecards, briefings en diepgaande verslagen; Best ESG Consultancy/Research House: GES (Global Ethical Standard) Investment Services.. Analyse van bedrijven om investeringen te vermijden in bedrijven die ESG normen niet respecteren, en Outstanding Contribution to Development of ESG: Mr Ivo Knoepfel (Zwitserland) Oprichter/directeur van On Values. Award gesponsord door TBLI Triple Bottom Line Investing (Amsterdam).

Impact Investing
Het thema van 'The prime annual global networking and learning event on Environmental, Social and Governance (ESG) and Impact Investing' was "ESG and Impact Investing: Now More Than Ever!” Wim van Beek van Goodwell Investments uit Hilversum en Aaviskhaar was moderator bij de workshop Impact investing met oa. Oikocredit, TriLinc Global LLC (USA) en QC Private Equity Services Ltd. (VK). De laatste Roundtable had als titel: Is Impact Investment Charity? Met als toelichting: the latest buzzword is Impact Investment". Still, why are huge foundations only Impact Investment "grantors" and not major Impact Investors themselves? Is it just philanthropy or The charity? Moderator was Julia Balandina Jaquier, Board and Investment Committee Member van SIFEM (Zwitzerland) dat wereldwijd 4miljard (euro/ZwFr?) investeert in milieu technologie, hernieuwbare en conventionele energie en infrastructuur. Sprekers: Ewoud Goudswaard Manager ASN Bank, Nederlands grootste duurzame bank (Marktaandeel ±5%). Lisa Hall President & CEO van de Calvert Foundation (VS impact investor). Yvonne Li Mede-oprichter & CEO van Avantage Ventures (Hong Kong), bemiddelaar tussen investeerders en social entrepreneurs. Nadia Sood Mede-oprichter en Partner bij Impact Investment Partners LLP, UK. IIP investeert in essentiele goederen en diensten in 'emerging markets met belangrijke sociale impact 'at scale'. Helaas is nog geen verslag beschikbaar. Bron tbliconferencePOLICY APPEAL

CLIMATE CHANGE CAPITAL
20 Nederlandse pensioenbeheerders en banken hebben een internationaal appel aan overheden ondertekend om klimaatinvesteringen te ondersteunen. De '2011 Global Investor Statement on Climate Change' is een appel van 285 investeerders die samen 20 biljoen US$ beheren. Zij vragen om overheidsbeleid dat het voor financiële instellingen mogelijk maakt om grootschalige investeringen te doen in projecten die klimaatverandering tegengaan. De grote investeerders vrezen de gevolgen van klimaatverandering voor de economische ontwikkeling en daarmee voor hun investeringen.
ING heeft een begeleidend rapport gemaakt met voorbeelden van succesvolle investeringen die klimaatverandering tegengaan. Het is een argument voor beleid dat meer zekerheid geeft aan investeerders over het rendement van hun investeringen. Opvallende F&F in het ING rapport:
P.4. Het beleid van NL is erop gericht om te voldoen aan de internationale doelstelling van 14% hernieuwbare energie in 2020. Dat aandeel in de totale energievraag bedraagt voor NL in 2010 3,8%. (EU-gemiddelde is 11,5%). P.5: Doordat hernieuwbare energie gemiddeld genomen nog niet op prijs kan concurreren met conventionele energievormen, blijft zij sterk afhankelijk van overheidsbeleid. Om investeringen aantrekkelijk te maken zijn adequate stimuleringsmaatregelen essentieel. P.7: De financiële business case van investeringen in groene assets is nog lang niet altijd solide. Het risico-rendements-profiel is in veel gevallen niet marktconform door te hoge marktrisico’s (afzet- en prijsrisico), constructierisico’s, operationele risico’s in de exploitatiefase, politieke risico’s en overige risico’s P.8: De transitie in NL van grijze naar groene energieopwekking vergt 100miljard euro investeringen in de periode 2010-2020 om de Europese doelstellingen te halen. Het zwaartepunt van deze investeringen ligt in de periode 2015-2020 maar gemiddeld is circa 10miljard euro per jaar nodig. Het jaarlijkse investeringsniveau ligt in NL momenteel op ongeveer 2miljard euro. Er is dus een investerings- en financieringsgat van circa 8 miljard euro per jaar (Ecofys, 2010).
Al in 2009 riepen CEO’s van de banken de regering op om “een langjarig, eenduidig (wettelijk) systeem in te voeren dat alle marktspelers de middelen en het vertrouwen geeft om fors te investeren in duurzame energieprojecten. ” In april 2011 nam de Kamer voor de tweede maal een motie aan die deze oproep ondersteunt.
De Nederlandse ondertekenaars zijn pensioenbeheerders APG/ABP, PGGM/PFZW, Eureko en Syntrus Achmea, Mn Services, het Pensioenfonds Vervoer, SPF Beheer, het Pensioenfonds voor de Betonmortelindustrie, het Pensioenfonds voor de Dakbedekkingsbedrijven, het Pensioenfonds voor de Bouwnijverheid, het Pensioenfonds voor de Woningscorporaties, het Pensioenfonds Cordares. De ondertekenende banken en vermogensbeheerers zijn ING groep, ABN AMRO, Kempen Capital Management, NIBC Bank, Robeco, SNS Asset Management , ASN en Triodos Investment Management.


F&F for HNWI
De Huffington Post schreef eind september over 'effectieve' filantropie naar aanleiding van een onderzoek van Barclays Wealth en de denktank New Philanthropy Capital (NPC) in London UK. De verrassende conclusie van 'An Economic Approach to Charitable Giving' was dat 100 miljard VK£ bespaard kan worden op de staatsuitgaven voor maatschappelijke taken en problemen.

BARCLAYS WEALTH
Barclays Wealth is een internationale en de grootste vermogensbeheerder in het VK met 170miljard VK£ onder beheer. Zij adviseert haar clienten over effectieve filantropie en director Emma Turner was 'amazed' over de resultaten. Barclays ziet een nieuwe groep 'verlichte' filantropen, de 'Change Maker's, die late en/of crisis interventie als beperkt succesvol ervaart. Zij willen nieuwe initiatieven ondersteunen die de oorzaken van de problemen aanpakken in plaats van de symptomen. Bron website Barclays Wealth

NPC
New Philantrophy Capital is een adviesbureau en denktank voor goede doelen en filantropen/ 'funders' om meer impact te hebben. Haar aanbod omvat diepte onderzoeken naar maatschappelijke problemen en een unieke analyse methode om (het werk en resultaat van) goede doelen te analyseren en effectiviteit en impact te meten. Voor de goede doelen (zelf) en filantropen.'Doing good, better'. Bron philanthropycapital

Het rapport
De onderzoekers keken naar de 30 kostbaarste maatschappelijke problemen in het VK. De focus is op de drie 'duurste': kinderen met gedragsproblemen (51miljard UK£), ziekte- verzuim door psychische problematiek (45miljard UK£) en 'probleem' families (12miljard UK£).
(Meer) Particuliere steun voor bijvoorbeeld vroege preventie projecten gericht op probleem kinderen kan grote besparingen en minder belasting van ondersteunende staatsinstellingen opleveren. Want: er zijn 1.3miljoen jongeren met gedragsproblemen in het VK. De huidige kosten per jongere kunnen oplopen tot 148.000VK£ (tot 16jr) terwijl begeleiding en intensieve ondersteuning op school en thuis (Multisystemic Therapy) 32.000 VK£ kan kosten. Ofwel een vijfde, tel uit je winst (jongeren en omgeving geholpen) + besparing van 116.000 VK£. Bron: Huffington Post Barclays Wealth Report en Barclays Wealth NCP Heeft het rapport uiteraard ook, maar vraagt om online registratie (heeft een nieuwsbrief).

JOB

Triple Jump zoekt Senior Investment Officer
TripleJump, het impact investingfonds opgezet door NOVIB IINews20juli2011 zoekt een (Senior) Investment Officer voor Peru/Latijns Amerika. Triple Jump biedt (microkrediet) fondsmanagement aan investeerders zoals Oxfam Novib Fund, ASN-Novib Microfinance Fund, NOTS Foundation, SNS IMF en Calvert (USA). Voor/door haar investeerders kan Triple Jump leningen en participaties aanbieden aan microkrediet instellingen in alle fasen van ontwikkeling. Dat varieert van NGO's die net beginnen met microkrediet tot microkrediet activiteiten van grote en ervaren banken.
De Senior Investment Officer is verantwoordelijk voor 'identification, appraisal, processing en supervision of loans, guarantees and/or equity investments in MFI's in South America'. Standplaats is Lima, Engels, Spaans en evt Portugees spreken wordt gevraagd. Achtergrond minimaal 5 jaar ervaring bij een microkredietinstelling, ontwikkelings- of commerciele bank. Meer informatie triplejump en oneworld jobopenings

GELEZEN

The HIP Investor, 'making bigger profits by building a better world' door R.Paul Herman (Wiley 2010). Gekocht bij Amazon.com, 24(!) excerpts (delen) zijn te downloaden via matternetwork.

Paul Herman is een man met een eigen investerings 'systeem' of filosofie gericht op Human Impact & Profit. Het is gebaseerd op 5 peilers: Health, Wealth, Earth, Equality en (later toegevoegd) Trust die (ook) de winstgevendheid verhogen. De 5 peilers hebben hun eigen aandachtsgebieden en kwantitatieve benchmarks. Bij Health bijvoorbeeld healthy employees (bijv: -maar erg Amerikaans- een ziektekostenverzekering voor het personeel), safety, healthy 'returns' inclusief innovatie, wellness for stakeholders & community health. Er zit wat herhaling in de verdieping van de peilers.

In zijn boek beargumenteert Herman per peiler het belang, toont voorbeelden van (Amerikaanse, ook internationaal opererende) bedrijven en hun peiler 'prestaties' in (Amerikaanse/internationale) benchmarks. E.e.a. is gebaseerd op PR en CSR-verslagen, thematische benchmarks en rapporten van derden, want soms zijn bedrijven weinig transparant. Bijvoorbeeld slechts 50% van de 500 grootste bedrijven in de VS heeft data over 'supplier diversity' (ras en/of oorsprongskenmerken en de omvang van toeleveranciers). Dit is relevant omdat bijvoorbeeld het midden- en kleinbedrijf een positieve innovatie factor heeft en vanwege de groeiende koopkracht van bepaalde bevolkingsgroepen.

Herman meet 'van alles', bijvoorbeeld ook het HIP-gehalte van de S&P 500. Noot van de Blogger: dat is aardig nu bijna 'alle'* AEX bedrijven in de DJSI Europe (3 zelfs sector leader) staan en dus 'gemiddeld marktgevoelig(er)' zijn hetgeen -op dit moment- negatief uitpakt. Herman toont in zijn boek de toepassing van de HIP criteria op 10x2 marktleiders met scores in percentage zoals: Coca Cola (62% HIP) & Pepsi (56%), Morgan Chase (60%) & Bank of America (48%) en Microsoft (47%) versus Apple (38%) etc.

De top 10 van Herman's 100 HIP(ste) (Amerikaanse) bedrijven portfolio staan op een pdf (te downloaden van zijn site). Het rendement van de HIP100 was van 2004 tot 2008 gemiddeld 6% hoger dan de S&P 500, in 2008-2009 5% minder slecht... (boek), maar daarna weer structureel hoger, te zien in de pdf download. De HIP 100 portfolio op basis van een investering van 100.000US$ in juli 2009 heeft in april 2011 een waarde van 135.000US$ (S&P 500 130.500US$).

Noot van de Blogger: Het HIP investing systeem vind ik effectief omdat het op basis van de 5 peilers positieve / best-in-class selectie toepast in relatie tot hun winstverhogende of kostenverminderende argumenten en kwantitatieve data en benchmarks. Voor het toepassen van het HIP investor systeem (tot wel 30 criteria) op Nederlandse investeringsmogelijkheden is -denk ik- behoorlijk veel materiaal voor handen, maar er zullen ook grote 'gaten' in de informatie zijn, omdat sommige data niet 'zo' wordt verzameld en/of gerapporteerd in Nederland.

*Shell is er in 2009 uitgegooid vanwege Nigeria, Heineken in 2010 en Aegon en ING zijn er net uitgegooid (8sept11). Aperam staat nog maar net in de AEX. Op duurzaamaandeel staan 'beoordelingen en prestaties van de AEX fondsen mmv Sustainalytics.
Meer informatie op: HIPinvestor en de excerpts staan op matternetwork


CASE

VAN LEER GROUP FOUNDATION
De Van Leer Group Foundation is opgericht door Oscar van Leer in 1979 met als werkkapitaal het vermogen en de inkomsten van de Koninklijke internationale verpakkings- en vatenfabrieken van de Van Leer Group. De Foundation is een 'holding' voor het beheer van de investerings portfolio en alle charitatieve activiteiten. De laatste worden ondernomen door de Van Leer Group Foundation in Amstelveen, de Bernard Van Leer Foundation in Den Haag, het Van Leer Jerusalem Institute en het Jerusalem Film Centre in Israel.

De focus is op het verbeteren van het leven van jonge kinderen, hun omgeving die ze verzorgt en opleidt en de maatschappij die de kinderen -als volwassenen- ooit zullen mede vormgeven. Ooit was de 'vuistregel' dacht ik dat de Foundation werkzaam was daar waar het bedrijf werkte, ik lees daar nu niets meer over, maar er is ook sprake van concentratie en landenstrategieen voor de activiteiten. In 2010 ondersteunde de Foundation 136 projecten in 21 landen (waarvan 14 in Israel), in 4 'continenten' (17 projecten) en 'wereldwijd' 14 projecten met in totaal 16,293,442 euro bestedingen.

VERMOGENSBEHEER
De Van Leer Group Foundation was een van de rijkste (actieve) vermogens- fondsen in Nederland, maar heeft haar vermogen van 739 naar 515miljoen euro 739(-30%!) zien dalen in 2008. Haar inkomsten van de Van Leer Group daalden met 10% in 2009 en 20% in 2010.

De jaarreking in het jaarverslag over 2010 is conform jaarrekening standaard 640 (not-for-profit organisaties) en wijkt af van fondsenwervende instellingen (650). Er staat niets over het vermogen en het vermogensbeheer. Sterker: het totale (verlies aan) vermogen is als voetnoot gemeld en de inkomsten daaruit zijn niet opgenomen. Wel de bestedingen en als inkomsten de bijdrage van de Van Leer Group (het bedrijf) in 2010 van 16,754,500euro.

Het doel van het vermogensbeheer is ‘het onderhouden of vergroten van de koopkracht van het vermogen, gewaardeerd in euro's, en hierdoor te voorzien in een voorspelbaar en stabiel inkomen voor de bestedingen van de Foundation' (JV08). Ofwel een gemiddeld rendement van 4,5% behalen in 5 jaar (JV08 en 09). Er staat nergens iets over een voorkeur voor duurzaam beleggen of missie-gerelateerd- beleggen.

Dat is verrassend omdat de vorige directeur en huidig bestuurslid Rien van Gendt tevens voorzitter van de Vereniging van Fondsen FIN en de Samen- werkende Branche Organisaties Filantropie (SBF) als 'ambassadeur' voor bewust vermogensbeheer wordt gezien. De FIN organiseerde begin oktober nog een workshop over 'impact investing'. Van Gendt schreef ook mee aan het hoofdstuk 'impact investing' in Diana van Maasdijks boek voor Grote Gevers (zie dit blog IINews 8juni11)

ASSET ALLOCATIE
In/Na 'rampjaar' 2008 zag de portefeuille er zo uit: Marketable equity 31,7%, Marketable alternative assets (1) 9,1% Inflation hedging (2) 7,8% Non-marketable alternative assets (3) 24% Global fixed income 0,9% (policy target was 20%) Cash 26,55 (policy target 0!). Voetnoten (1) Marketable alternative assets will comprise investments in absolute return and hedge funds; (2) Inflation hedging comprises investments in real estate and commodities; (3) Non-marketable alternative assets comprise private equity and venture capital. (cursief en vet door Blogger)

INVESTERINGSMAATSCHAPPIJEN
Op de website staat dat naast een investeringsportfolio de Foundation ook twee investerings BV's heeft: Crecor en Docor. Zij zijn opgericht voor commerciele activiteiten in Israel (vandaar de partnership met de Levi Lassen Foundation zie dit blog IINews 3aug11. Crecor, een venture capital company, en haar dochterbedrijf Docor zijn gericht op het ondersteunen van start-ups en opschaling van 'volwassen' technologie bedrijven met hoog groei potentieel. Investeringen kunnen rekenen op Hands-on en lange termijn betrokkenheid van de investeerder mits ze 'added value' hebben. Met haar investeringen in Israel of activiteiten gebaseerd op technologie die is ontwikkeld in Israel, wil Docor bijdragen aan de welvaart van de Israelische economie en maatschappij. Op de site van Docor staan 30 bedrijven waarin zij investeert per sector (de helft in medische technologie en biotechnologie). Met haar investeringen in wereldwijd opererende technologisch innovatieve bedrijven en 'zich ontwikkelende markten' (developing markets), wil Docor wereldwijd 'waarde toevoegen'.

CONCLUSIE
De Van Leer Group Foundation lijkt een actieve impact investor, met haar 30 participaties door Crecor en Docor. Afgaand op het jaarverslag (JV) over 2008 heeft 'venture capital in o.a. medische en biotechnologie' een (deel van de) omvang van 24% (beoogd was 14%) van het vermogen. In JV09 en het uitgebreide JV10 staat jammer genoeg niets interessants meer over het vermogensbeheer.
Meer informatie op de website van de Van Leer Group Foundation.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten