1 september 2011

Impact Investing Nieuws 1sept2011

Deze keer de Huffington Post over impact investing, 4e Responsible Investment Day en een Green Place symposium, handboek Impact Investing van Bugg Levine en Emerson, Guide to Impact Investing van the Grantmakers in Health (USA) en als de case de Nierstichting.


MARKETS
In deze barre tijden een opmerkelijke conclusie uit het GELEZEN rapport van de Grantmakers in Health 'Guide to  Impact Investment'  van mei 2011: Conclusion & Next steps “Despite a global economic downturn and loss of confidence in financial markets, impact investing and the broader social investment industry continue to attract growing interest. Foundations that make impact investments were not immune to the downturn, but many found that these investments delivered critical social impact and continued to hold value or generate positive returns during the market decline. The financial and social performance of impact investing over time underscores an emerging view that fiduciary responsibility may call for investment strategies that incorporate environmental en social criteria as well as consideration of a foundation’s overall effectiveness in carrying out its mission.

MEDIA

De Huffington Post 'is een van de belangrijkste nieuwssites van de VS' volgens BOOZ&Co' die de overname door AOL begeleidt. Op 30aug2011 een blog van Jigar Shah (Carbon War Room) over het verschil tussen impact investing en socially responsible investments: 'The reality is that some socially responsible investments can be impact investments, but not all impact investments are socially responsible investments. So, SRIs are really a subset of impact investing.' Bron Huffingtonpost

ACADEMIA

HANDBOEK IMPACT INVESTING
Antony Bugg Levine is directeur van de Rockefeller Foundation met 3miljard US$ vermogen en its pioneering mission since 1913 (is) to "promote the well-being" of humanity'. De Rockefeller foundation is tevens pionier op impact investing. Bugg Levine schreef met 'blended value' goeroe Jed Emerson 'IMPACT INVESTING, Transforming how we make money while making a difference'. Het word gepresenteerd op SoCap California (een Social Capital Conference in San Francisco op 6-9 sept2011). Amazon biedt het nu al aan. Bugg Levine beschrijft het zo: Het boek is geen gids of 'super' cases verzameling, maar kijkt naar de huidige praktijk en haar uitdagingen. De scheiding tussen investeren en de bestedingen voor onze doelstelling wordt onderzocht en de noodzakelijke 'systeem' veranderingen om te voldoen aan ambities van impact investors (legal system, leadership development system, capital markets system, philanthropy system and the systems for measuring value). “We hope the book captures the spirit of the people in this discussion group (Impact Investment Forum op Linked in) and others and describes how realizing the potential of impact investing will be both daunting and worthwhile!

Pre order en boekbeschrijving (heerlijk in tegenspraak met ABL) bij amazon

Noot van de Blogger: Antony Bugg Levine heeft een twitter account ABLImpact

EVENT 

Responsible Investment Day
Op de 4e dinsdag van september (de 27ste) vindt de 4e Responsible Investment Day plaats, het jaarlijks evenement over de praktijk én de toekomst van verantwoord beleggen. Sprekers zijn o.a. Jan Terlouw, voormalig politiek leider en minister van EZ en Klaus Tischhauser, CEO van responsAbility, één van ‘s werelds grootste aanbieders van beleggingen met een sociale missie. Double Dividend is weer organisator.

Double Dividend, de AFM geregistreerde beleggingsonderneming van Floris Lambrechtsen en Ward Kastrop gelooft in de kracht van kapitaal en technolo-gische oplossingen om de wereld duurzaam te maken. Beleggen in bedrijven die bijdragen aan een socialere wereld of een schoner milieu vertaalt zich in betere kansen voor toekomstige generaties. Double Dividend adviseert over verantwoord beleggen in bijvoorbeeld duurzame bedrijven of sectoren zoals duurzame energie, duurzame landbouw en bosbouw en microfinanciering met financieel rendement. Klanten zijn stichtingen, pensioenfondsen, banken, ontwikkelingsorganisaties en vermogende particulieren.
Bron nieuwsbrief van duurzaam-beleggen

EVENT 

THE GREEN PLACE
The Green Place, the dedicated Corporate Responsibility programme of Media Wise, organiseert een symposium in een serie over de actuele prestaties op milieu-, sociaal en governance ("ESG") gebied. Het thema: Verantwoord beleggen, het wordt steeds belangrijker en vermogensbeheerders passen hun beleggingsbeleid aan op milieu en klimaat, ondernemingsbestuur en andere sociale factoren. Op het symposium: hoe gaan bedrijven om met ESG criteria van institutionele beleggers? Hoe kan ESG naleving een positieve invloed hebben op aandeelhouders en reputatie? Wat is de regelgeving is en hoe spannen vermogensbeheerders zich in voor (wereldwijd) ESG-beleid in hun beleggingsstrategieën.?

De sprekers: • Márcia Balisciano, Director of Corporate Responsibility, Reed-Elsevier • Susan Bird, Policy Coordinator for CSR, DG Employment, Social Affairs and Inclusion, European Commission • Marleen Janssen Groesbeek, Policy Advisor Sustainability, EUMEDION • Giuseppe van der Helm, President of EUROSIF/directeur van de VBDO • Erik-Jan Stork, Senior Sustainability Specialist, APG Asset Management • Diederik Timmer, Managing Director, Sustainalytics • Harald Walkate, SVP, Aegon Asset Management *Andere sprekers worden nog bevestigd

Meer informatie en aanmelden: thegreenplace

GELEZEN 
 
Grantmakers in Health, Guide to impact investing (mei 2011)
Grantmakers In Health (GIH) is opgericht in 1982 en een nonprofit, 'educational' organisatie voor gezondheidsfondsen en 'corporate giving programs to improve the health of all people'. Haar missie is gericht op goede communicatie en samenwerking om de deskundigheid bij en effectiviteit van gezondheidsfondsen te vergroten. Ze zitten vast niet toevallig in Washington DC, dus lobbyen ongetwijfeld ook. Noot van de Blogger, dus vergelijkbaar met de sectie gezondheidsfondsen van de VFI.

Het rapport is gemaakt met ii consultancy GPS Capital Partners, omdat de GinH menen dat de mogelijkheden van filantropie beperkt zijn in verhouding tot de noden en uitdagingen in de gezondheidszorg (in de VS). Filantropie moet dus 'al' haar mogelijkheden benutten, ook samenwerking en beleidsontwikkeling. Impact investing is een krachtig middel om bij te dragen aan de ambities van fondsen. De (starters)gids begint met een beschrijving van impact investing opties en ervaringen en heldere tabellen (1: ii in the contecxt of social investing, 3: debt versus equity, 4: investing through intermediaries en 5:models for ii).
Op p.5-6 een heldere uitleg wat een PRI (Programme Related Investment interessant vanwege de 5% verplichte besteding van het vermogen in de VS) en een MRI (Mission Related Investment) eigenlijk is. Een PRI is een wettelijk & fiscaal afgebakend begrip, MRI een brede definitie. Omdat er weinig health impact investors zijn wordt samengewerkt met ervaren impact investors in sectoren waar gedeelde belangen zijn zoals 'community development' en raciale ongelijkheid in gezondheid. Figuur 2, p.11 is een 'Roadmap to impact investing”.
De focus is op investeringen in health care (centra, producten en innovatie met cases van asset class investeringen in tabel 7 t/m 10), health coverage (ziektekosten verzekering cases per asset class in tabel 11 t/m 13) en healthy communities (cases van asset class investeringen in tabel 14 t/m 21. De conclusies zijn veelbelovend, ook tijdens de huidige economische crisis zijn de Amerikaanse gezondheidsfondsen tevreden over het rendement van hun impact investeringen. Achterin een uitgebreide woordenlijst (appendix a glossary) gevolgd door( appendix b) 5 pagina's ii financial performance.

Link naar het complete rapport en een beschrijving thegiin resources of de site van Grantmakers in Health gih.org/newsletter

Noot van de Blogger bij 'Grantmakers in Health'.
De verschillen met Nederland natuurlijk enorm, maar er zijn ook overeenkomsten: de grote Nederlandse gezondheidsfondsen deden in 2009 mee aan het overleg 'krachtwijken' van de overheid en benadrukken preventie en 'gezonde leefstijl'. Bron gezondheidsfondsen en gezondheidsfondsen 2009

De gezondheidsfondsen zijn in Nederland -na 'de' kerk(en)- de succesvolste fondsenwervers onder particulieren. 70% van hun bestedingen komt van de baten uit eigen fondsenwerving (Vergelijk internationale hulp 31%, natuur & milieu 26% en welzijn & cultuur 15,5). Bron CBF, PB 2010).

Dat komt zowel door hun historie, de' grote' gezondheidsfondsen zijn vaak al tientallen jaren oud, de enorme erfenissen die ze krijgen en door actieve werving en 'upgrading' door direct mail, telemarketing etc. De grootste, de Kankerbestrijding (inkomsten in 2010 109 miljoen euro) stond in dit blog op 28april2011 en de Hartstichting (bijna 43miljoen euro aan inkomsten in 2010) op 14april2011.  Als CASE deze keer nr 3, de Nierstichting hieronder.

Gezondheidsfondsen zijn bij uitstek 'impact investors' omdat zij veel besteden aan/investeren in wetenschappelijk onderzoek. Directe inkomsten, rendement wordt daarmee niet verkregen, wel de 'verplichting' publicitair 'in beeld' te komen en dat is weer goed voor de merkbekendheid en particuliere fondsen-werving. De grote gezondheidsfondsen(wervers) zijn allemaal lid van de VFI (en hebben zelfs een aparte sectie). Ze hebben zich verplicht zich te houden aan de VFI Handreiking Verantwoord Vermogensbeheer Link VFI met toelichting en 'voorgeschiedenis'.

CASE 

De Nierstichting
De Nierstichting is de 3e van de gezondheidsfondsen in Nederland qua inkomsten en recent lid geworden van de VBDO en daarmee de enige vertegenwoordiging van de (particuliere EN gezondheid) fondsenwervers. 

In haar jaarverslag 2010 meldt de Nierstichting ruim 20miljoen euro aan inkomsten (7 miljoen aan mailingen, 5 miljoen erfenissen en legaten en 4 miljoen door de h-a-h collecte). De Nierstichting besteed/investeert bijna 6 miljoen euro aan (wetenschappelijk) onderzoek en “wil niet (meer) alleen een rol spelen bij de ontwikkeling van nieuwe preventiemethoden, maar ook investeren in de daadwerkelijke implementatie ervan”.

(Alleen) Effecten en deposito's
De Nierstichting heeft 13,5miljoen euro aan fondsen en reserves en voert een risicomijdend beleggingsbeleid, waarbij grotendeels in op de beurs genoteerde obligaties van Europese overheden en financiële instellingen wordt belegd. P. 28 De waarde van obligaties, aandelen, trackers en deposito's is bijna 20 miljoen euro en er is voor bijna 8 miljoen euro verkocht. In 2010 is de portefeuille namelijk 'gemigreerd' om te voldoen aan de VFI vermogensbeheer criteria en bestaande eisen op het gebied van duurzaam vermogensbeheer en. Het beheer wordt extern uitgevoerd, de overeenkomst voor haar beleggingsbeleid is vernieuwd en wordt nu uitgevoerd door ABN AMRO Private Banking, het was Fortis.

Noot van de Blogger: Het vermogensbeheer van de Nierstichting volgt keurig de VFI criteria, maar wat impact investing of in het VFI jargon missie gerelateerd investeren nog inactief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten