24 februari 2011

Impact Investing Nieuws 24feb2011

Deze keer: Nederlandse banken adviseren duurzaam beleggen actiever, de vraag naar duurzaam vastgoed stijgt, weer een electronic platform voor impact investing uit de VS, 'impact' het thema voor de Transparantprijs voor goede doelen in 2010, een CSR-stageaanbod en Oikocredit, een van de grootste particuliere kapitaalverstrekkers van microkrediet ter wereld.

MARKET PLACE

BANKEN adviseren duurzaam beleggen actiever
Beleggingsadviseurs van de ING adviseren klanten het meest actief om duurzame beleggingen in hun beleggingsportefeuille mee te nemen. De BVDO (Ver. Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling) en mystery shoppers deden ‘undercover’ onderzoek dat bij vier grote Nederlandse banken. Advies werd gevraagd bij ABN Amro, ING, Rabobank en SNS Bank. Als besten kwamen dit jaar de ING en SNS Bank uit de verf.
Link2 IEXPROFS

Noot van de blogger In 2009 boden de banken duurzaam beleggen nauwelijks actief aan, maar groeide de duurzame spaar- en beleggingsmarkt met 2,5 miljard euro of 17,6%. De groei kwam voor 3/5 voor rekening van particuliere spaarders. De duurzame spaar- en beleggingsmarkt groeide in totaal van 14,25 tot 16,7 miljard euro en het marktaandeel duurzaam sparen en beleggen steeg naar 4,4%. Bron VBDO, 2010 nnb.

Vraag naar duurzaam vastgoed stijgt
De vraag van beleggers naar duurzame vastgoedprojecten stijgt, onder meer door het verplichte verantwoorde beleggingsbeleid van institutionele beleggers. Maar Vastgoedbeleggers die overwegen in nieuwe fondsen te stappen, moeten letten op de mate van duurzaamheid van het fonds, gaf Jean Klijnen, directievoorzitter van Bouwfonds REIM recent aan. In 2009 startte Environmental Real Estate Index, een wereldwijde duurzaamheidsbenchmark voor de vastgoedsector. Met de benchmark kunnen de (groene) rendementen van beursgenoteerd versus niet-beursgenoteerd vastgoed wereldwijd met elkaar worden vergeleken. De onderzoekers vonden reeds een positieve relatie tussen het rendement en de mate van duurzaamheid binnen de vastgoedportefeuille. Maar er is nog veel werk te verzetten. Uit de eerste verkenningen bleek dat de meerderheid van de deelnemers aan het onderzoek geen actief duurzaamheidsbeleid voert binnen de beleggingsportefeuilles, maar 2/3 gaf in de communicatie wel aan duurzaamheid hoog in het vaandel te dragen. Toen de onderzoekers informeerden naar energie- en waterconsumptie, CO2-uitstoot en de afvalverwerking van de vastgoedportefeuille, kon slechts 20 procent van de 198 gevraagde bedrijven hier antwoord op geven.
Bron 21feb2011 Robeco/RTL Nieuws RTLZ Vraag_naar_duurzaam_vastgoed_stijgt.xml

GATE GLOBAL IMPACT
Weer een nieuwe aanbieder van een electronisch handels platform voor Impact Investing. Online toegang tot de markt, research & analyse en het monitoren en meten van impact investments. Nu voor particulieren, dit voorjaar uitgebreid voor institutionele investeerders. GATE Global Impact LLC kon starten door een investering van 2,5 miljoen US$ van Prudential Financial. Prudential begon al in 1976 met Social Investment en heeft sindsdien 1 miljard US$ geinvesteerd in gezond & veilig wonen (communities) toegang tot onderwijs en inkomensgenererende activiteiten. Sinds dec2007 beheerde het $312 miljoen US$ en de rendementen van de verschillende beleggingen varieren van 2% to 16%.

(VERMOGENS)FONDSEN&STICHTINGEN
De Transparantprijs, de prijs voor het meest inzichtelijke jaarverslag van (vermogens) fondsen en stichtingen kijkt speciaal naar 'impact', de niet-financiele resultaten van goede doelen. Deelnemers wordt voor het eerst gevraagd zelf aan te geven waarom zij innovatief zijn met impact. Doorgevraagd wordt naar de impact doelstellingen, monitoring en meetmethodes, de dilemma’s van impact bepaling en de resultaten van de activiteiten. De Transparantprijs wordt georganiseerd door de Stichting Civil Society en PWC.
De deadline voor de jaarverslagen over 2010 is 1juli2011, de uitreiking op 12okt2011.

CSR STAGE AANBOD
Aangeboden: Gratis CSR onderzoek voor bedrijf dat actief is of wil worden. Jasper van Horssen studeert Management, Economie en Recht op de Christelijke Hogeschool Ede en biedt via Linked in (group 0318samen) een bedrijf/organisatie aan (extern) onderzoek te doen naar Corporate Social Responsibility. Het onderzoek zal in overleg met het bedrijf vormgegeven worden en vraagt wekelijks (kort) tijd voor overleg en medewerking. Interesse? Jasper hoort het graag. Mobiel (06) 44632161 of via jpvhorssen@gmail.com
Link linkedin.com/groups/Aangeboden-Gratis-CSR-stage onderzoek

CASE OIKOCREDIT
In 1975 richtten enkele leden van de Wereldraad van Kerken Oikocredit op om kerken en kerkelijke organisaties de mogelijkheid te bieden om op een rechtvaardige manier hun vermogen te investeren; gericht op het verkleinen van de kloof tussen arm en rijk. Hoewel veel kerkelijke penningmeesters weinig in het plan zagen om leningen te verstrekken aan arme mensen in ontwikkelingslanden, geloofden individuele kerkleden er wel in. Zij richtten daarom in verschillende landen steun verenigingen op, zoals Oikocredit Nederland. Tegenwoordig kan iedereen meedoen aan Oikocredit als belegger (tegen een bescheiden financieel rendement), lid, donateur, vrijwilliger of erflater.
F&F Oikocredit is een van de grootste particuliere kapitaalverstrekkers van microkrediet ter wereld. Oikocredit heeft €430miljoen uitstaand kapitaal waarmee 842 leningen zijn verstrekt in ruim 70 landen. Bijna 70% van de projectpartners zijn microfinancieringsinstellingen. Het Oikocredit Nederland Fonds heeft bijna 70miljoen euro aan beleggingen (halfjaarcijfers 2010), het resultaat was 1.157.687euro. Gestreefd wordt naar een maximum beheersvergoeding van 0,45% over het gemiddeld belegd vermogen (wordt maandelijks berekend). De financiele bijsluiter geeft als risico GROOT aan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten