4 februari 2011

Impact Investing Nieuws 4feb2011


Deze keer: nieuws over de II-markt, Facts&Figures, Policy&Politics en het oudste -mij-tot nu toe- bekende II'News' uit Nederland.

MARKETPLACE
De fondsanalisten van Morningstar selecteerden aantrekkelijke fondsen voor 2011 op thema's en kozen 22 fondsen met als enige in de categorie ecologie: ASN Milieu & Waterfonds Inc (*****). ASN is de grootste duurzame bank van Nederland (ontstaan uit de vakbond NVV nu FNV), onderdeel van SNS Bank en heeft 7 fondsen.
Morningstar, Inc. is een toonaangevende leverancier van onafhankelijk beleggingsonderzoek. De missie bestaat erin goede producten te creëren die beleggers helpen hun financiële doelstellingen te verwezenlijken. Heel belangrijk is de risico 'rating' die Morningstar geeft.

The Global Impact Investment Network, interviewt Harry Hummels, van een van haar leden, over de start van SNS Impact Investment; de aanleiding, plannen en ambities. De kern vormen twee bestaande microfinancierings-fondsen, de doelgroepen zijn institutionele beleggers en zeer vermogende particulieren.
The Global Impact Investment Network, the giin, is een Amerikaans-internationaal netwerk van (vermogens)fondsen (zoals the Bill&Melinda Gates Foundation, het grootste private fonds in de wereld) en meerdere banken. Uit Nederland zijn aangesloten: SNS Impact Investement, DOEN Participaties en de Triodos Bank.

FACTS & FIGURES
Eurosif.org publiceert cijfers over social responsible investing in 2010 in 19 Europese landen, de verschillen tussen de landen zijn groot. In Nederland is de institutionele duurzame beleggingsmarkt gegroeid met 37% (2007: 106.8 miljard euro 2009:395.9 miljard euro). Het aandeel ‘Core SRI’ (uitsluiting en/of positieve selectie bij beleggingen) is bijna verdubbeld (2007: 69.4 miljard, 2009: 130.1 miljard euro). “Institutionele beleggers (pensioenfondsen en verzekeraars …) zijn de aanjagers voor duurzaam beleggen. De particuliere markt (consumenten) is met 3.89% van de totale beleggingsmarkt een stuk kleiner", aldus de directeur van de VBDO, de Nederlandse rapporteur.
Eurosif is het European Sustainable Investment Forum een pan-European netwerk en denktank met als missie duurzaamheid in Europa te stimuleren door lobby, onderzoek en netwerken.

De EerlijkeBankwijzer kondigt eind januari 2011 aan banken (ook) te gaan beoordelen op geld dat zij voor klanten beheren (beleggingsfondsen, private banking en andere vormen van vermogensbeheer). De EerlijkeBankwijzer beoordeelt banken nu al op hun beleid op maatschappelijke onderwerpen als klimaat, natuur, mensenrechten, wapens, corruptie en betrouwbaarheid.
De EerlijkeBankwijzer is een initiatief van Oxfam Novib, Amnesty International, Milieudefensie, FNV Mondiaal en de Dierenbescherming.

POLICY & POLITICS
TBLI, zet de 'Harvard Study on Impact Investing, Governement support through policies online. Een internationale studie op basis van 16 cases voor de Rockefeller Foundation met o.a. als Case 7 p.58-61 het Triodos Groen Fonds. De studie is bedoeld als aanzet voor discussie en analyse.
The TBLI GROUP™ is een kennis makelaar met als credo “A truly sound investment is one that provides both financial rewards and offers social and environmental benefits: Triple Bottom Line Investing” (TBLI of People, Planet, Profit investing).

CASE MAMA CASH
Lang voordat de term impact investing bedacht werd, ruim 25 jaar geleden, startte Mama Cash, een Nederlands/internationaal vrouwenfonds het GarantieFonds voor vrouwelijke ondernemers. Mama Cash begon met borgstellingen en/of bankgaranties, want tot ver in de jaren negentig konden vrouwen geen krediet krijgen van banken zonder toestemming van een man (vader, broer of echtgenoot). Nu vrouwelijk ondernemerschap zich bewezen heeft en toegang te geld succesvol gerealiseerd is, is Mama Cash gestopt met deze activiteit. De strategische focus is nu op 'money, body & voice'.
Bron www.mamacash.nl > haar geschiedenis


Geen opmerkingen:

Een reactie posten