18 februari 2011

Impact Investing Nieuws 18feb2011

Deze week Facts&Figures van 2000 gulle miljonairs (potentiele) impact investors en de 30 Nederlandse Gulste Gevers,  een congres Finance&Sustainability en een case uit de VS. De MacArthur Foundation begon in 1986 onder de noemer Programme Related Investing (PRI) investeerde 377 miljoen US$ en verdiende 140miljoen US$.

MARKETPLACE
Abonnees van de betaalde nieuwsbrief van TheGreenSpeculator krijgen het eerste Speculatief+ aandeel gepresenteerd: een goedkoop hoog risicovol aandeel van bedrijven die aan de vooravond staan van een mogelijke doorbraak. Mocht die doorbraak er komen dan wacht beleggers torenhoge koerswinsten. Het Speculatief+ beleggen is een extra portfolio voor beleggers die risico's niet schuwen. NB De overige 14 aandelen uit de 'normale' portfolio zijn van degelijke bedrijven die winst maken en deze aandelen zijn geschikt voor elke belegger die uit is op het behalen van koerswinst.
Link platformgroenbeleggen

FACTS&FIGURES
BarclaysGlobalGiving2010 ondervroeg eind 2010 2000 miljonairs uit 15 landen, helaas niet in Nederland. Interessante uitkomsten zijn onder andere dat 'alleen geven' 'uit' raakt en dat de 'Go-Givers' in opkomst zijn. Mensen (nog vaak mannen behalve in ontwikkelingslanden) steken steeds vaker tijd&energie in hun goede doelen. En men verwacht na het pensioen nog meer tijd (194%!) in goede doelen te gaan steken.
Link barclayswealth Global-giving-and-the-culture-of-philanthropy

Het blad Miljonair publiceerde in oktober 2010 de Nederlandse top 30 Gulle Gevers en vroeg expliciet naar de behoefte aan investeren versus geven omdat er veel nieuwe jonge ondernemers in de top 30 staan. Ze bespeuren een duidelijk tendens in de richting van investeren, maar noemen maar enkele concrete voorbeelden. Een quick scan levert als actieve impact investors op: de DOB Foundation van de familie de Rijcke, de groene duurzame investeerder Ruud Koornstra (Tendris), Ton aan de Stegge (Purplefield Investments) en Gerald Holtvluwer's sociale venture Wereldhypotheek. De familie Brenninkmeyer communiceert weinig maar 'bekend' is dat Stephen in de UK minder bedeelde jongeren leert ondernemer te worden....
Opvallend: Pieter Geelen (Turing Foundation) wil graag gaan investeren in plaats van geven en kiest nu nog (noodgedwongen?) voor duurzaam beleggen (10%!). Hij heeft net als Ruud Koornstra behoefte aan een Charity 'ROI'. Op R&D gebied investeert de family van Vliet in het Erasmus Centre for Strategic Philanthropy ESCP en de familie de Rijcke/DOB Foundation in een Social E-valuator.
Online samenvatting: nieuwsvannederland

Academia
Avans Hogeschool organiseert op 24feb2011 een congres voor het lectoraat Finance & Sustainability. Minister Jan-Kees de Jager spreekt over Nederland & Sustainability gevolgd door de oud minister (SZ) en staatsecretaris van Financien Willem Vermeend met een beleidsmatige kijk op duurzaamheid. Lector (sinds sept 2010) is Hessel Abbink Spaink, hij werkte voor Shell en PWC en was bij de Rabobank projectleider van de invoering van de CSR(corporate social responsability)check bij de klantenacceptatie in alle internationale kantoren.
Avans Hogeschool biedt dit vak als eerste aan en werkt nauw samen met partijen uit het beroepenveld: financiële dienstverlening, accountancy en overheid. "De komende generatie financiële experts moet goede kennis van zaken hebben op het gebied van Finance & Sustainability door ontwikkelingen als de groei van de wereldbevolking, toenemende welvaart en globalisering van de economie dienen ondernemingen in ruime mate aandacht te besteden aan zaken als grondstofbeschikbaarheid, energiegebruik, hergebruik van materialen en (internationale) sociale verhoudingen."
Geinteresseerden zijn welkom do24feb2011 op Avans Hogeschool, Hogeschoollaan 1 Breda, tussen 15.30 en 20.00 uur. Aanmelden via avans > Kennis delen > Lectoraten > Finance & Sustainability > congres Finance & Sustainability.

Case MacARTHUR FOUNDATION

De John D. and Catherine T. MacArthur Foundation is met 5 miljard US$ vermogen een van de grootste particuliere filantropische fondsen in de Verenigde Staten. Zij geven 'grants' en starten al in 1986 als een van de eerste met Programma (geRelateerd) Investeren zoals goedkope leningen en 'aandelen' (equity investment) in Community Development en Huisvestingsprojecten. Hiermee investeerde de MacArthur Foundation uit haar bestedingen budget al in haar doelstellingen. NB In de VS moeten vermogensfondsen elk jaar 5% van hun vermogen aan hun doel besteden.

Met 377miljoen US$ investeringen 'verdiende' de MacArthur Foundation 140miljoen US$ door betaalde rente en terugbetalingen voor haar andere projecten. Bron Blog van Public-Philanthropic Partnership Initiative (PPPI) richt zich op het kwalitatief en kwantitatief verbeteren van de samenwerking van fondsen en de federale overheid (USA).Link ppp social-impact-bonds

Noot van de blogger Recent verscheen een artikel over de ontwikkeling in de VS van Program Related Investing (door de Mac Arthur Foundation), Mission Related Investing en Impact Investing op Financial Advisor magazine: fa-mag.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten