15 april 2016

Impact Investing Nieuws 15april2016

Dit blog samengevat in een Vlog op: YouTube (8m31)


This blog introduced in English on YouTube (11m)
Dit blog leest prettiger op Slideshare/alcanne/IINieuws-15april16


Deze keer: Impact PROOF door Harry Hummels en Alexander Röntgen van Noabers rol als Impact investeerder in Vital Healthcare, e-healthcare op basis van self-management (monitoring) door patienten en actuele informatieverschaffing voor behandelaars. (onderaan bij academic case)

Market: ASN Bank publiceert mooie jaarcijfers. Inclusive impact investing bij 3 Nederlandse grootbanken: hun aanbod duurzaam beleggen voor particulieren: ABNAMRO (dieper, want daar beleg ik zelf), ING (veel fondsen) en Rabobank (mooie infographic, werkt met Sustainalytics). Het is denk ik wel weer eens tijd voor een diepgravender undercover klantenonderzoek.... @VBDO? 

Transparantie: True Price analyseerde de maatschappelijke winst & verliesrekening van ABNAMRO Bank, haar hypotheekportefeuille en rol in de cacaoproductie & handel. 

Green bond? nee een Schuldschein van FrieslandCampina, China zal in 2016 46mljard US$ aan groene obligaties hebben uitstaan. Moodys begint een eigen groene verificatie service en de London Stock Exchange wordt partner van het Climate Bonds Initiative. 

Facts & Figures & Definitions: Big Society Capital's onderzoek naar de omvang van de sociale investeringsmarkt in het VK. Eind 2015 is die 50% groter dan de Bostons Consulting Group in 2012 voorspelde. Opvallend: Social Lending rules, maar er wordt nu veel meer risico kapitaal geïnvesteerd. De 1,5miljard UK£ is resultaat van een 'eye of the beholder' definitie: social impact intended bij investor EN investee. 

II Thinking: Prof Fran Seegull van Impact Assets over de opschaling van de impact investment markt: de vervlechtingen in het #impinv ecosysteem, transparantie, DEEP impact en exit innovation. Policy: Nederlandse Groenregeling verruimd per 1april16.

20miljoen UK£ Charity bond voor de Charities Aid Foundation (met 3miljard onder beheer) op de LondonStockExchange (ORB, Retail), vlot en dik overschreven, want met 10miljoen waren ze ook blij. En 500miljoen euro voor een Spaanse micro & SME Social Bond. 

Jobs bij WIRE-Group en FMO in Nederland en in de VS bij Instiglio (HBS Kennedy spin off) en Khosla portfolio ondernemingen. 

Academia: In de Stanford Social Innovation Review over SIBs als voor-financieringsinstrument om bestaande geneesmiddelen te testen voor behandeling van andere ziektebeelden. Ook 'de Theory of Foundations' door Rockefeller Philanthropy Advisors: impact investing niet meer weg te denken.

Quote(s) van dit blog: Fran Seegull in Impact Investing: What Will It Take to Get to Scale? The great news is that the impact investing ecosystem is connected — for each change made by one set of actors, there is a compounding effect across the entire stage. Such change is afoot. Zie Opschaling Impact Investing. 


MARKET

ASN Jaarcijfers 2015
De financieringen en beleggingen van de ASN Bank stegen in 2015 naar bijna 11 miljard euro. Er werd voor ruim 300 miljoen euro duurzaam gefinancierd en belegd, waaronder green & social bonds van instellingen als FMO, EIB en de BNG Bank. Via groene obligaties belegt de ASN Bank in duurzame energie, energiebesparing en biodiversiteit. Social bonds worden gebruikt voor de financiering van projecten met een sociale impact, zoals microfinanciering en sociale woningbouw.

Het beheerd vermogen van ASN Vermogensbeheer en de ASN Beleggingsfondsen groeide in 2015 met +25,4% tot 2,6 miljard euro.
Het totale vermogen onder beheer groeide met 535 miljoen euro tot 13,4 miljard euro (+4,2%). De operationele lasten namen toe met 8,3 miljoen euro, met name als gevolg van de versterking van de organisatie. (was altijd piepklein 125 fte, maar ASN Bank is een apart onderdeel van de SNS bank). De bank zag het aantal klanten netto groeien met 25.000, +4,2 procent. Er kwamen 45.000 bij, maar er vertrokken ook 20.000. Blogger: Is dat veel?
Impactsectornieuws: ASN Bank besloot intensief engagement te voeren met ondernemingen in de farmasector.

Mooie rendementen van de duurzame fondsen: ASN Duurzaam Aandelenfonds 20,45%; ASN Milieu & Waterfonds 18,73%; ASN Duurzaam Small & Midcapfonds 18,65%; ASN Duurzaam Obligatiefonds 0,30%; ASN Duurzaam Mixfonds 9,70%*; ASN-Novib Microkredietfonds 1,35% en ASN Groenprojectenfonds 0,04%. *Heeft de Blogger :)

Opvallend nieuws: Robert Rubinstein van de TBLI conferences treed toe tot de Raad van Bestuur van de ASN Foundation. Zie II Thinking Fran Seegull's quote en een mooi voorbeeld van communicerende vaten in het #impinv ecosysteem gesproken!

Inclusive Impact Investing

ASN Bank publiceerde de eerste 6 projecten waarvoor het samenwerkt met crowdfundplatform Oneplanetcrowd en haar community VoordeWereldvanMorgen. Bescheiden bedragen van 10.000 tot 25.000 euro. Tip Duurzaam-beleggen/ASN Bank-maakt-projecten-crowdfunding-vdwvm-bekend/


Banken: Transparantie over duurzaamheid
Sinds vorig jaar geeft ABNAMRO een duurzaamheidsindicator voor (enkele) individuele bedrijven. Het is alleen voor klanten, wel even zoeken en de duurzaamheidsindicaties staat nergens overzichtelijk bij elkaar. Blogger: ABNAMRO transparantie / klantvriendelijkheid score onvoldoende :) Bron: Opinies-analyses/duurzaamheidsindicator

Klik in uw portfolio of op een index (AEX, AMX of ASCX etc) en dan op een bedrijf en dan helemaal rechts op de (i). Daar staan twee (?) Opinie buttons en na doorklikken staat rechts een Factsheet pdf. VRAAG: Waarom de duurzaamheidsindicator niet direct onder de technische en de fundamentele opinie? Van de factsheet staat namelijk bijna alles online, behalve de duurzame score en de toelichting.

In de Factsheet staan bovenaan kerndata en onderaan soms de duurzaamheidsindicatie. Van -duurzame darling, DJSI supersector leader- Unilever: MATIG (zonder toelichting). Onderaan de factsheet na de bedrijfsactiviteiten beschrijving (?) volgt: Along with a few peers, Unilever has a stated commitment to embed sustainability into its core business strategy. Carrying out this commitment requires the enforcement of related standards in its supply chain down to the farm level. Given its global scale and its direct farm operations, Unilever is also at risk of involvement in labour rights violations, which therefore, requires a robust human capital management. NB Triodos IM dat samenwerkt met ABNAMROMeesPierson vindt ook van alles over het Genetisch geManipuleerde Organismen (GMO) beleid van Unilever.

Aegon scoort Redelijk. Aalberts, dat bij monde van haar naamgever weinig op heeft met duurzaamheid, krijgt geen duurzaamheidsindicatie. Over Corbion (vh CSM) -een ESG opportunity volgens ESG research leader Sustainalytics- is het oordeel matig zonder toelichting. ASM scoort matig terwijl de slot opinie neutraal is over menselijk kapitaal en het intensieve energiegebruik. ….

 
Blogger: de duurzaamheidsindicator van ABNAMRO voegt weinig toe en roept eerder vragen op. En WC eend: als bedenkster van de impact bijsluiter vind ik die duidelijker en de toelichting handleiding-investeren-met-de-impactbijsluiter overtuigender. 
Meer voorbeelden van impact analyses in mijn-portfolio-langs-de-impact-meetlat. Blogpagina's die de laatste maanden erg goed bezocht worden.

Of kijk op CSR HUB waar bijna zestienduizend bedrijven in 132 landen beoordeeld worden: CSRHub/CSR&Sustainability information
ING Bank
De bank biedt op haar website geen directe links naar duurzaam beleggen, maar via het zoek menu kom je er wel (profilering, prioriteit?). Daar stellen ze het breedste assortiment van duurzame beleggingsfondsen te bieden (paar dozijn en niet beursgenoteerd) ''De duurzame beleggingsproducten onderscheiden zich door aanpak en thematiek. Van veel individuele ondernemingen is bovendien een duurzaamheidsopinie beschikbaar''. Zo kunt u deze duurzaamheidsinformatie laten meewegen in uw beleggingsbeslissingen. Blogger: niet ING klanten kunnen daar niet bij en bedrijven vermelden het oordeel volgens mij ook niet.

Over de duurzaamheid van ING zelf: 'Niet voor niets staat de ING voor het tweede achtereenvolgende jaar bovenaan een door onderzoeksbureau Sustainalytics samengestelde lijst van 90 uiteenlopende financiële dienstverleners. Bron: ING/duurzaam-beleggen/toetsing-duurzaamheid

Rabobank
De bank belooft veel: een stap verder dan maatschappelijk verantwoord beleggen*; tientallen duurzame beleggingsfondsen in het assortiment; en informatie en ondersteuning voor een persoonlijke keuze.
*De uitsluitingscriteria voor duurzame beleggingen zijn dan ook strikter dan bij maatschappelijk verantwoord beleggen. Blogger: Exclusie = geen negatieve impact. En een heldere infographic: Pinterest

Rabobank werkt met Sustainalytics ESG research top bureau Dit bedrijf brengt op onafhankelijke wijze de prestaties in kaart van honderden ondernemingen op het vlak van mens, milieu en bestuur. De informatie is in beknopte vorm ook voor u beschikbaar als u zelf belegt. Ook kunt u zien hoe de beleggingsfondsen in ons assortiment voldoen aan onze criteria voor maatschappelijk verantwoord beleggen. Hiermee kunt u zelf een bewuste keuze maken. Meer op: Rabobank/verstandig-beleggen/duurzaam-beleggen


GREEN BONDS

Schuldschein FrieslandCampina
Oké ik noemde het een obligatie in mijn tweet, maar het is makkelijker, sneller en goedkoper om in Duitsland een Schuldschein uit te geven, dus dat deed Friesland Campina. Als eerste niet Duitse aanbieder en de oorspronkelijke omvang is van 200 naar 300miljoen Euro verhoogd vanwege de grote interesse. De interesse kwam van Duitse spaarbanken, internationale institutionele investeerders en internationale banken. De transactie verloopt in vier tranches met vaste rentetarieven en een looptijd van 5, 7, 8½ en10 jaar met gemiddeld 1,4%. Blogger: Dat is niet zo aantrekkelijk als mijn afgeloste FriCo obligatie. Maar wat een mooi voorbeeld van een bedrijf dat actief is in een belangrijke voedzame basisbehoefte, grote stappen heeft gezet in verduurzaming, internationaal uitbreidt ook in emerging markets en hiervoor veel & goedkoper kapitaal weet aan te trekken.

De schuldschein voldoet aan Climate Bond Standard 2.0 en is geverifieerd door VigeoEIRIS*. De fondsen zijn voor de 'financiering van het verkleinen van de ecologische voetafdruk van de wereldwijde activiteiten van FrieslandCampina in overeenstemming met zijn duurzaamheids- en mvo-beleid, dat deel uitmaakt van de route2020 strategie'' Friesland Campina investeert in programma’s voor lokale boeren in Azië, Afrika en Oost-Europa ter verbetering van de bedrijfsvoering op hun bedrijf en de kwaliteit van melk. Bron: FrieslandCampina-groen-schuldbewijs-300-miljoen-euro
*Blogger: Die zijn kennelijk gefuseerd: Eiris/Vigeo-eiris_merger 15okt15 en Eiris/Vigeo-and-eiris-have-become-Vigeo-Eiris (6jan16)


Moody's lanceert eigen verificatie service
Naast de ClimateBondsInitiative systeem biedt Moody's The Green Bond Assessment, naast hun credit rating. De GBA evalueert de milieuclaims van groene obligaties op basis van 5 criteria: GB1 (excellent) tot GB5 (poor) op basis van de organisatie, (beoogde) aanwending fondsen en het management en de rapportages van de milieueffecten van de gefinancierde projecten. Bron: Reuters/moodys-greenbonds assesment


46miljard US$ Chinese green bonds in 2016
Cleantechnica voorspelt dat de omvang van de Chinese Green Bonds markt dit jaar zal groeien naar 46miljard US$. Net zoveel als alle wereldwijde green bond emissies in 2015. Not unexpected, as the country’s most recent 5-year plan includes plans for the expansion of China’s green bond market. In China is nu een verifieerder: het Research Center of Climate and Energy Financing (RCCEF) van de Central University of Finance en Economics om de golf aan te kunnen zijn meer partijen nodig. Bron: Cleantechnica/research-bureau-peoples-bank-china-china-issue-46-billion-green-bonds-year/


LSE partner CBI
London Stock Exchange Group (LSEG) is het 1e beursplatform dat partner wordt van het Climate Bonds Iniatiative. De twee werkten samen bij evenementen zoals de China Green Bonds Conference ('15), de Global Green Bond Prospects 2016 Conference ('16) en de 1e Green Bond Pioneer Awards ('16) De LSEG omvat diverse activiteiten zoals de London Stock Exchange, Borsa Italiana en FTSE Russell Indexes (waaronder de Footsie4Good. Bron: e-newsletter CBI


Exclusive Impact Investing


II from niche to mainstream
MN investors* blogt over de Impact Investing Summit in het Vredespaleis, voor de 2e keer georganiseerd door Phenix Capital. MN heeft ‘De afgelopen jaren .. verschillende stappen gezet. Van uitsluiting, ESG-integratie en actief aandeelhouderschap gaan we nu langzaam maar zeker naar impact investing.’ Nu wil het eerst scherp in kaart te brengen wat we onder positieve impact verstaan en wat we exact met deze investeringen willen bereiken. Wat ons betreft gaat het bij positieve impact om investeringen waarbij er bewust voor is gekozen om positieve impact op het gebied van milieu- en sociale factoren te bewerkstelligen en dit samengaat met een financieel rendement. Het betreft zowel oplossingen voor als het voorkomen van maatschappelijke problemen. … In tegenstelling tot Sommige partijen kiezen ervoor om gewoon maar te beginnen met enkele investeringen en zo ervaring op te doen. MN wil pensioenfonds(en) impact-thema’s te laten kiezen die goed passen bij de identiteit van de achterban. Zo is energietransitie een thema dat goed past bij de maakindustrie. Klimaatverandering en het mitigeren van deze risico’s is een thema, maar ook innovaties en duurzame technologieën ondersteunen die de transitie naar een duurzame economie versnellen. Bron: omni-online/impact-investing-wordt-stukje-bij-beetje-onderdeel-van-beleggingsbeleid
*92miljard Euro vermogen onder beheer van o.a. Pensioenfondsen.

8miljard voor High-Impact Sustainable Projects
Het Catalytic Finance Initiative is samenwerking van de volgende banken en investeerders: AllianceBernstein, Babson Capital Management, Bank of America, Crédit Agricole CIB, European Investment Bank, HSBC, International Finance Corporation, Mirova end the Aligned Intermediary to Fund Clean Energy Solutions. Want: Financial innovation and capital play a critical role in the transition to a low-carbon economy. Through the Catalytic Finance Initiative and this joint partnership, together we can support the transition to a low-carbon economy and sustainable growth. By providing $8 billion in commitments, we can help to advance new investment opportunities in clean energy as well as other sustainable development goals and achieve the necessary scale for a positive impact on climate change.” 
 
In 2014 begon het initiatief met 1miljard en werd 10miljard mede geïnvesteerd. Blogger: hopelijk werkt deze 8miljard US$ als katalysator voor 80miljard US$ investeringen. Bron: Bankofamerica/Catalytic-finance-initiative-brings-together-banks-and-investors-directs-


2015 topjaar hernieuwbare energie investeringen
Vorig jaar (eigenlijk in 2014) is meer in hernieuwbare energie geïnvesteerd dan ooit tevoren en meer dan in fossiele energiebronnen. 'The past year brought a rebound of green energy investments worldwide with a surge of a solid 17% to $270 Billion'. De afhankelijkheid van fossiele brandstoffen zal nog jaren domineren, maar de trend is gezet. Het onderzoek werd gedaan door Frankfurt School Collaborating Centre en gesteund door het UN Environment Programme (UNEP) en Bloomberg New Energy Finance (BNEF).
Bron CSMonitor Rapport: fs-unep-centre.org/Global-trends-renewable-energy-investment-2015 Heel cool download our Chartpack of global-trends-renewable-energy-investment-2015 Uit de charts: het geld komt van voor meer dan de helft van Asset Finance, het public markets aandeel neemt toe, developing countries lopen snel in op developed markets (m.n. China en Azië) en zonne-energie heeft het grootste aandeel en groeide met 25% het hardst.
 

CROWDFUNDING

#Crowdfunder for #impact @LendahandEU* is nu ook B-Corporation, het internationale keurmerk voor #impinv. Op B-Corporations countries staan alle Nederlandse keurmerkhouders. *De blogger heeft een goede neus voor de beste impact investments. WC eend 2 :) participeert in LendahandEU en leent via het platform geld aan vrouwelijke ondernemers in ontwikkelingslanden.

Noot van de Blogger: Duurzaam fondshuis Double Dividend is ook B Corporation/Doubledividend-management-bv: Profiel & B Corp scores.

@ASNBank selecteerde de eerste 6 prospects voor #crowdfunding voor #Impact op @VDWVM Doelbedragen 10.000 tot 25.000Euro


TRANSPARANTIE

True Price analyseert ABNAMRO
True Price heeft een winst & verlies rekening gemaakt voor 6 capitals: Financial, Manufactured, Intellectual, Natural, Social en Human capital.
Voor ABNAMRO keek het naar haar hypotheek verstrekkingen, cacao financiering en de bank zelf. Met heldere visuals en duidelijke winst & verliesanalyse. Mn human capital is het pijnpunt in de cacao-handel (onderbetaling, arbeidsomstandigheden & kinderarbeid*) en natural capital bij hypotheken (kan via groene hypotheken verbeterd worden) en de bank zelf. Tijd voor Equator_Principles IV? Rapport Ex Sum: True Price ABNAMRO Integrated Profit&Loss (pdf, 15 pag.)

Blogger: Harry Hummels gaat met cacao aan de slag voor zijn social entrepreneur leerstoel aan de Universiteit Utrecht met dank aan Tony Chocolony en AA-helps-create-first-chair-of-social-entrepreneurship.
*Fortunee publiceerde net een indrukwekkend dossier over kinderarbeid in de cacaoproductie en de initiatieven van multinationals, NGO's en overheden. Fortune.com/big-chocolate-child-labor

Bankenonderzoek
In Nederland volgt de EerlijkeBankwijzer de activiteiten van Nederlandse grootbanken en laat dat onderzoeken door Profundo Bankwijzer/onderzoek. Internationaal volgt Banktrack, de activiteiten van banken. De link is naar hun jaarverslag over 2015 met daarin o.a. ING stopt financiering van Mountaintop Removal (voor kolen) en ABNAMRO (stopt financiering van palmolie gigant APRIL in Indonesië).


TRANSPARANTIE 2

Sonen Capital van de 100% impact investing portfolio en impact rapportage IINieuws-1feb16 publiceerde first of its kind report that directly links investment strategies to the United Nations Sustainable Development Goals een (SDGs). Link: Sonencapital.com/thought-leadership-posts/2015-annual-impact-report Rapport: Sonencapital/Annual Impact Report 2016. (pdf, 66pag.) 

NB Het organiseerde ook een webinar over met de hoofdpunten: 
SonenCapital/webinar-impact-investment-assessment-and SDGs
Mn de evoluerende methodiek en visies van Sonen zijn erg interessant. De slotopmerking van Amando Balbuena over het meten van impact van public equity raken een gevoelge snaar voor kleine beleggers. Sonen zet in op active shareholder engagement. 

Blogger: Daar kan (ik als) een kleine belegger weinig mee, muv lid worden van Follow-this dat Shell op de volgende AvA aanspoort duurzamer te gaan produceren. Zelf heb ik nav een investeerders enquete succesvol gelobbiet bij een crowdfundingplatform, want dat zijn net microkredietinstellingen (MIX Market/theGIIN) nog steeds mannenbolwerken. Maar een thoughtpiece staat op de to do list.


Facts & Figures & Definities

Sociale investeringsmarkt VK 1,5miljard UK£
BigSocietyCapital (BSC) de publiek-private investeringsbank voor de ontwikkeling (schaal & impact) van de sociale sector in het VK publiceerde The Size-and-composition-social-investment-in the UK (pdf, 19 pag). BSC heeft het rapport gemaakt om de groei en ontwikkelingen in de social investment markt te monitoren en how relevant it is becoming as a tool for charities and social enterprises. Recente stappen in data verzameling en transparantie hebben het rapport mogelijk gemaakt. Zie BSC/Transparency

What's in a definition?
Meteen al valt op dat BSC haar definitie van impact inteded investments heeft aangescherpt. NB Dat is deels de definitie die de VBDO recent gebruikte voor het rapport Impact-Investing-in-Nederland-door-Insitutionele Investeerders. waarin 24miljard Euro investeringen wordt gerapporteerd. (4feb16)
 e nieuwe BSC definitie is that social investment requires both the investor and the user/investee to explicitly intend to create a positive social impact. Daarnaast is er, of eigenlijk was er altijd al: Investor-led impact investment and investee-led impact investment, which includes all housing association debt. Want tweette ik ik al blij dat de BCG voorspellingen voor social investment in de VK in 2016 met 50% overschreden zijn eind 2015, dus 1,5miljard UK£ tussen neus en lippen door meldt BSC ook nog even de investor led investments van 3.2b UK£ en inclusief investee led investments: sociaal vastgoed komt het op 68b Uk£. Samen zijn die herdefinieerde traditionele investeringen 71,2miljard UK£ en inclusief de nieuwe BSC cijfers is de sociale impact investment markt 72,7miljard UK£. Social Housing is door de waarde van het vastgoed uiteraard de grote brok.

Blogger: En vastgoed is snel win win win, je kan het duurzaam bouwen, renoveren of exploiteren (GRESB!), je kan het sociaal gebruiken: voor sociale of zorghuisvesting, re-integratie, werk (gelegenheid) ruimten, cultureel etc. En het is onderpand voor investeerders.

En als we toch even de omvang en de definities tegen het licht houden: There is an even broader set of assets beyond intentional impact investment which includes pools of capital with negative impact screen-outs (sometimes called Socially Responsible Investments), environmentally-motivated investments such as Green Bonds, and investments in public infrastructure (which might include municipal bonds issued by Local Authorities, or bonds issued by Network Rail or Transport for London, for example). We have not estimated the sizes of these pools of capital, but they will be in the high tens -if not hundreds- of billions of pounds.

Het zou wel leuk zijn als iemand de (Green) Municipal Bonds en Infrastructure cijfers verzamelt en publiceert want dan kan ik meteen mijn Landmark-Moments-in-Impact-Investing infographic actualiseren. Ik heb goede hoop dat het Climate Bond Initiative dat wel doet, die zijn nl net een Green Cities coalitie gestart (in de VS). Ze melden ook de zonne-energie obligatie van Swindon (town) IIN1april16 onder Green Bond Gossip en Sustainability Bonds (North Rhine-Westphalia municipal lending’s based on ESG criteria (EUR 1.59bn, 7yr, 0.125% coupon. Die doet denken aan onze BNG obligatie uit 2014, IINieuws-15okt14). Bron: Climatebonds/e-newsletter maart16

Kortom: the size of the Social / Impact Investment Market is in the eye of the beholder.

De hoofdpunten uit het BSC rapport:
-Social investment in het VK bedraagt minstens 1,5miljard UK£ (eind of 2015). 48 BSC investeringen, openbare informatie & vragenlijsten.
-Er zijn bijna 3,500 verschillende social investments en BSC schat dat er 3000 investees zijn: charities en social enterprises.
-Twee derde van de investments heeft een soort asset lock dat wil zeggen dat geïnvesteerd is via een community interest companies (CICs), cooperative of community benefit society form. NB Big Society Capital wil ook via deze intermediaire partijen investeren.
-Een derde is geïnvesteerd in social enterprises and profit-with-purpose companies.
-Hoog-risico investeringsproducten vormen nu een significant deel. Mn Social bank lending aan asset-locked organisaties prevaleert met twee derde. Daarnaast zijn recent opgekomen: non-bank lending (10% van de marktwaarde), social property funds (9%), community shares (6%), charity bonds (6%) en equity-like products (2%).
-In 2015 was de social investment (nieuwe) deal-flow rond de 427m UK£ aan investeringen in circa 700 charities & social enterprises. BSC schat dat sinds 2011 de markt is verdubbeld en een jaarlijks groeipercentage van 20% is gerealiseerd. (Op basis van het Boston Consulting Group (BCG, onderzoek zie IINieuws/impinv-investing-in-charity & social-impact-bond) De BCG noteerde toen dat 84% via secured loans plaatsvond en unsecured or equity-like products accounted for only 16% or £26m of social investment deal-flow.
-In 2015 is de markt radicaal veranderd: equity-like products minstens 166m UK£ of £283m als profit-with-purpose is meegerekend 10% tot 18%. Men neemt aan dat charities & social enterprises dit het meest passende financieringsproduct vinden.
Big Society Capital focus in hun theory of change is het ondersteunen en verbeteren van social investment als tool, middel voor chari's en social enterprises om hun positieve impact te vergroten. Daarom zoekt het naast haar rol als investeerder en pionier (kampioen) praktische marktversnellers.

Thema's (doelen) & hun social investment producten
Binnen het focusgebied van Social investment waar investors en investees, users of capital beiden positieve sociale impact nastreven zijn de volgende financiële producten relevant:


Voor Small and medium-sized charities:
Social Bank leningen, mn via secured loans (36% dat is minder dan het beeld dat men heeft van de markt en ook een derde van de transacties);
Non-bank leningen, mn via unsecured loans 11% en 858 transacties;
 
Social innovation: financiering van innovatieve benaderingen van sociale problemen en de opschaling:
o Equity-like products: 2% en 123 transacties;
o Social Impact Bonds: NB De 14 lopende Britse SIBs zijn maar 1% van de #socinv markt in het VK met 14miljoen UK£. NB Het was het dubbele medio 2015, enkele zijn net afgelost/betaald.

Massale participatie: inclusive social impact investing! of democratisering van social investment door veel kleine investeerders in lokale organisaties
o Community shares; (6%, 353 transacties)
o Social Investment Tax Relief products: Met slechts 1miljoen UK£ geïnvesteerd de op een na kleinste maar wel met grootste groeiverwachtingen (once the SITR size cap on is raised). 9 investeringen.


Blogger: In EuroSIF 2014 SRI rapport staat dat de tax credit for qualifying investments made by individual taxpayers, (which) is expected to stimulate £500 million of additional investment in five years. En in Barclays Wealth Management (private banking) gids The Value of Being Human: A Behavioural framework for impact investing and philanthropy staan de tax advantaged investments bovenaan. Zie verder IINieuws 15maart16

Opschaling:
Vooral groeikapitaal voor sociale interventies die vastgoed nodig hebben of kapitaal-intensief zijn. Met high-volume intermediaries, public (equity?) markets en institutionele investeerders.
o Charity Bonds: 6% en 18 bonds.  
Blogger: volg Allia/Retail-Charity-Bond LSE Orb
o High Impact Social Property: 9%, 130miljoen UK£ in 14 investments.

De data is van BSC 48 investeringsdeals: samen 68UK£ of met de mede- investeerders 195UK£. Dus 4% of 13% van de totale social investment markt of 6% en 19% van de thema's en producten in de strategie van Big Society Capital. Verdere informatie was openbaar en gedeeld in ingevulde vragenlijsten*.

Blogger: een andere grote Britse sociale financier is de Charities Aid Foundation CAF (Charities Aid Foundation die net een 20miljoen UK£ bond heeft geplaatst op de LSE, ORB en 3miljard UK£ onder beheer heeft. Zie Charity Bonds. Vorig jaar leende het 420miljoen UK uit voor projecten over de hele wereld. CAF heeft ook een afdeling CAFVenturesome.
*Aan het rapport werkten de volgende Britse Social Investors mee:
Arts Impact Fund, Adventure Capital Fund, Big Issue Invest non-SEIF II, Big Issue Invest SEIF II, CAF Venturesome, Communitybuilders Fund, FSE Community Generation Fund, FSE Social Impact Accelerator, Futurebuilders Fund, Key Fund, Liverpool City Region Impact Fund, North East Social Investment Fund (NESIC), PURE Bridge Loan, PURE Community Energy Fund, SASC Community Investment Fund, SASC Third Sector Loan Fund, Social Enterprise Investment Fund, SIS Social Growth Fund, Other foundations - direct (nonintermediated) unsecured loans, Esmee Fairbairn – direct (non-intermediated) loans.

NB BSC heeft een nieuwe directeur Cliff Prior die daarvoor 4 jaar in de Raad van Advies zat en toen werkte voor FSE Management Services the contract delivery arm of UnLtd, the foundation for social entrepreneurs waar hij de CEO was. In een van zijn 1e interviews pleit Prior voor Devolution, in het VK de term voor het delegeren van taken van hoger naar lagere overheidslagen. Want it could free local authorities to develop early intervention and prevention services that make greater use of social investment. … Greater power for councils could break down silos that can hinder joined-up social interventions.
Blogger: een traject dat in Nederland al ingezet is voor zorg, maar niet echt soepel verloopt noch innovatieve financiering ziet. Behalve misschien de online koe- en daghandel in dienstverleners. Tip SIB Newsletter. Bron:
PublicFinance.devolution-could-herald-expansion-early-intervention-approaches

BSC heeft een Survey online staan met een wat merkwaardige vraag (32) over groeiscenario's. Door mij geinterpreteerd als: do you prefer a scenario which kills existing intermediaries to grow the market or nurture them and create a much smaller market? Surveymonkey.co.uk/r/MYGZTT3 Ook wat weinig ruimte voor 'don't know', we zijn niet allemaal BSC deskundig maar wel geïnteresseerd.


CHARITY BONDS
De Charities Aid Foundation (CAF), een grote financiële dienstverlener speciaal voor Britse chari's (maar wereldwijd werkend) heeft 20miljoen UK£ opgehaald met haar charity bond op de London Stock Exchange (ORB). Twee keer meer als beoogd en ruim binnen de geplande inschrijfperiode. Bron: GlobalCapital March 1e charity bond


SOCIAL (IMPACT) BONDS
BIG Social Bond in Spanje: 500m euro voor SME's voor werkgelegenheid, 4x overschreven en 2/3 internationale investeerders. Verificatie door Sustainalytics. De fondsen worden geinvesteerd in micro en SME's (EU definitie), in een regio met GDP per capita onder het nationaal gemiddelde die hun activiteiten niet uitoefenen in sectoren die niet als duurzaam worden beschouwd in terms of social responsibility. More information Shared via Lnkd.in/eNxj9uj Meer op: ICO.es/ico-social-bonds  
NB Het is de 2e Social Bond de vorige uit 2015 had een omvang van 1 miljard 0,5% coupon. Deze heeft 7% Nederlandse investeerders, het meest uit Azie 25% daarna VS 10%. Private Banking (HNWI?) maar 3% zie verder pag 26 uit de ICO.es/Investor Presentation Nabrander van de 114 orders kwamen 30 van ESG investeerders (en dus 86 van traditionele investeerders. Hoera!


II THINKING

Opschaling van Impact Investing
Fran Seegull, Impact Investing heavyweight schreef Impact Investing: What Will It Take to Get to Scale? Over de key players & required actions.

Fran Seegull zegt dat het impact investing ecosystem is connected — for each change made by one set of actors, there is a compounding effect across the entire stage. Such change is afoot.

Ofwel er is sprake van een positieve feedback loop waardoor een proces verduurzaming van de finciele wereld versnelt? Ik las net weer Caroline van Leenders Tien tips voor slimmesturing (pdf, 32 pag.) Caroline is voor de RVO de Transitiemanager voor verduurzaming van de financiële sector en gaf een presentatie die is samengevat in Fondsnieuws: IINieuws15juni15
De oprichting van een samenwerkingsverband op het VBDO lustrum waar de cijfers van impact investing door institutionele investeerders in Nederland werd gepresenteerd is in ieder geval veelbelovend. Rapport: IINieuws extra editie Impact-investing-in-Nederland. Over de samenwerking is nog niet veel gecommuniceerd.

Fran Seegull noemt geen voorbeelden over de interconnecties in het #ImpInv ecosysteem, maar ik kwam dit artikel tegen over Living Cities, een samenwerking van 2 dozijn financial institutions, dat een $31 million Blended Capital Fund heeft gelanceerd om te investeren in solutions to economic development, income inequality, small business development, homelessness and other social issues in U.S. Cities. De 1e investering: a $500,000 loan voor een Denver Pay-for-Success (bond) voor huisvesting en ondersteuning van daklozen. 'Capital innovation has always been a key component of our work, underpinned by the knowledge that we cannot ‘grant’ our way out of poverty,” zegt Living Cities’ CEO, Ben Hecht. “We need to find and experiment with new ways to pool and deploy capital to address the most pressing problems facing society today.” Want: Repayable capital unlocks significantly more resources available to accelerate, scale or replicate investment efforts. A $2 million grant from the Robert Wood Johnson Foundation provides loss protection for the fund’s other investors. (Blogger: Additioneel katalytic capital) Meer in: Investwithvalues/bringing-lenders-together-better-results-low-income-people

Een van mijn 1e LinkedIn impact investing connecties Stuart Williams startte net een impact infrastructuur voor Charleston. Hij schreef er een Pulse over: The Corporate Impact Index brings together educational institutions, for profit businesses, the municipal government, the environment and every community within the City of Charleston. Based upon the thesis of Impact Management, each stakeholder will participate in the solution where the mission is to make Charleston an exemplar to the rest of the world on how to build a local living economy that works for everyone and everything. We also believe it will be the catalyst that attracts more Impact/Mission/Purpose driven companies to Charleston. Bron: Why-impact-management-more-important-investing-stuart-williams.

En net zie ik dat Robert Rubinstein, TBLI TripleBottomLineInvesting (conferences & networking) toetreed tot de raad van bestuur van de ASN Bank. Een mooi voorbeeld van de interconnecties binnen het impact investment universum.

Uit On Impact de e-newsletter van Cathy Clarke, @CASEatDuke over Ultra-Creativity Across Asset Classes. Excited to see AXA IM talking about their strategy to invest Big Society's treasury accounts: “Working with both Cambridge Associates and the team at Big Society Capital we have found a way to unite the aims of the ultra-conservative Treasury function and the ultra-creative social impact function; the alliance was a natural fit."
Axa heeft serieuze impact-investing ambities: Cambridge Associates heeft het private equity return onderzoek gedaan voor theGIIN introducing-the-impact-investing-benchmark, voor BSC zie F&F & Definities. 

Seegull wijst op de recente ontwikkelingen in transparantie, door ESG integratie & Rating zoals Morningstar & MSCI zie IINieuws 1april en 15maart16. Dus ik vroeg me af hoe zit het nu bij onze banken? Triodos en ASN Bank zijn erg transparant over waar ze wel in beleggen en welke issues ze monitoren. Maar hoe zit het bij onze grootbanken? Zie hierbovenr Banken en Transparantie over duurzaamheid. ABNAMRO (diepgaander omdat ik als klant meer toegang heb), ING en Rabobank.

Verder pleit Fran Seegull voor stappen richting DEEP impact investing. They will need to make room for smaller private debt and equity funds that have traditionally lacked access to mainstream platforms. Financial firms must evolve their criteria in order to accommodate smaller-sized impact funds while not compromising due diligence. Blogger: bepaald geen nieuw geluid, maar kunnen de grootbanken & investeringsfondsen zich inderdaad zo ontwikkelen & innoveren....

Fintech for II is een buzzword in zowel EM als DM, maar net als crowdfunding biedt het ook kansen voor #ImpInv*. The development of impact deal platforms and groups that syndicate investment in individual deals and funds could make the creation of deep impact portfolios more efficient. *In de VS is de regelgeving voor equity crowdfunding versoepeld, ook niet accredited investors kunnen nu instappen en dat zal vast flinke invloed hebben op de democratisering van start-up investments. Net zoals in Nederland kleinere private equity investeringen nu ook via of naast crowdfundingplatforms verlopen in stapelfinanciering. Zie IINieuws-1maart16. (Angel Investors onderzoek)

Investment readiness: Seegull noemt stapelfinanciering hier ook: To get to scale, we also need more innovative and exible layering of capital. Blogger: Waarbij in #impinv een bijzondere rol voor charis en ontwikkelingsfondsen is weggelegd. Bij (regionale/themische) fondsen is die duidelijk en hun opdracht/missie. Bij charis zien we nu een paar dozijn koplopers, maar ik zie nog geen grootschalig besef dat om de missie te bereiken innovatie in het aankijken tegen de strategie, maatschappelijke businessmodellen & het investerings- en bestedingenbudget en een grote rol gaan spelen. Rockefeller Philanthropy Advisors noemt het wel als kernthema voor charis; zie Academia.

Exit innovations beyond acquisition are needed. Creative impact exit strategies in early practice and development include revenue rights, buyba/buyout rights, demand dividends and sale to business development companies. Blogger: ik lees dit als nieuw te vermarkten kennis van impact en impact producten en diensten.
 
 Catalytic policies
Catalytic is een populair begrip in #Impinv: de focus op basisbehoeften en impact katalysatoren, catalytic first loss investeringen (hoog risico) door ontwikkelings-banken & chari's. Brian Trelstad noemt het als impact thema paradigm wat ik vertaal met disruptive change. Ik gebruik het zelf ook in mijn ideale inclusive impact investment product Additionele of anders geen start(investering) of is het een opschaling-groeikapitaal om markten te veroveren en te beinvloeden.

Goed nieuws op het gebied van POLICY: De Amerikaanse overheid biedt pensioenfondsen en vermogensfondsen nu meer ruimte om binnen fiduciair beheer aandacht te besteden aan impact

Bron: Conscious Magazine: Fran Seegull, Impact Investing heavyweight schreef ImpactInvesting: What Will It Take to Get to Scale?


POLICY 

Nederlandse Groenregeling verruimd (vanaf 1april16)
De meeste banken bieden particulieren 'groene' spaar- of beleggingsvormen aan. Groen beleggen of sparen levert belastingvoordeel op omdat het niet onder de hoge vermogensrendementheffing van 4% valt, maar 1,2%. De regeling is door Rutte 1 afgebouwd waarrdoor veel kapitaal uitstroomde, maar is door Rutte 2 weer gereanimeerd. Sinds 1 april kan gespaard/investeerd worden in de nieuwste ontwikkelingen in milieutechnologie en hebben nieuwe projecten kans op groene financiering. Het systeem is een samenwerking tussen beleggers, banken en projectbeheerders. Meer op:RVO/regeling-groenprojecten   
Tip van P-plus.nl/groenregeling-verruimd


JOBS

Nederland
WIRE-Group #impinv Nederland & Europa zoekt een analyst voor het doorontwikkelen van het dealflowproces & database http://goo.gl/J3r0h5
 


USA/internationaal
At #impinv #SIB #DIB Pay for Succes @InstiglioInc: HR Associate, Finance Fellow, Project Fellow & an Intern http://goo.gl/JwP0KM

Wanna have a job with #impact @KhoslaImpact guides you to jobs in its #impinv portfolio http://ln.is/Khoslaimpact.com/w0u8y… > jobs Login with @LinkedIn (geretweet door @KhoslaImpact)

Meer banen op jobs.thegiin.org (internationaal) en HansenKnight: een Brits search bureau gespecialiseerd in 'impact investing'.


ACADEMIA

Social Impact Bonds & Wet van Say
U weet het vast nog wel: elk aanbod schept zijn eigen vraag. In mijn onderzoek naar impact investing markt katalysatoren kom je vaak standaard financieringsinstrumenten tegen als aanbevolen vehikel. 

De explosieve groei van de Green Bond market (nu 600miljard US$) door toetreding van corporate bonds en nieuwe investeerders bewijst daarvan het succes. De bescheiden Social Impact Bond markt van 200miljoen US$ biedt dezelfde belofte. 

In de Stanford Social Innovation Review wordt gepleit voor het benutten van SIBs als voor-financiering om bestaande geneesmiddelen te testen voor behandeling van andere ziektebeelden. Berucht voorbeeld is Pfizers erectiepil Viagra repurpossing als hartmedicijn. De auteur wijst op 500miljoen zieken en 7000 aandoeningen waarvoor nog geen behandeling -bekend- is. En met 10 a 30 nieuwe medicijnen per jaar gaat het nog 250 tot 700 jaar duren. Maar die is er misschien wel al, als bestaande medicijnen daarvoor ook effectief blijken. 

In the case of generic drug repurposing research, the return on investment could come from some of the healthcare savings that the repurposed drug’s use would generate. In fact, it is likely that such healthcare savings would be greater than the amount needed to repay SIB investors, meaning that the amount of money saved by citizens and governments also would be significant. These financial benefits and improved health outcomes, in turn, could encourage governments, which usually do not fund generic drug repurposing trials, to support more such research. Bron: SSIR/Repurposing_social_impact_bonds_for_medicine

Nabrander: UK charity Findacure is er al mee bezig, doneren kan online maar ook corporate sponsorship. Meer op News-medical/Finding-treatments-for-rare-diseases-an-interview-with-Dr-Richard-Thompson en Findacure.org.uk/get-involved


Ondanks dat 10% van de kleine vermogensfondsen het in de VS doet is Impact investing volgens de Melissa Berman, CEO en President van Rockefeller Philanthropy Advisors in de Stanford Social Innovation Review niet meer weg te denken: Impact investing challenges foundations to harness market forces in new ways. This includes significant changes in how foundations work with their external investment advisors, as well as how they connect their program and financial teams.  


Andere observaties over foundations in de VS: de meeste grote bestaan nog niet erg lang en streven naar verandering, niet noden verlichten. Leidende fondsen werken in partnerships, maar hun cyclische werkwijze kan samenwerking hinderen. Donor-led fondsen met de focus op besluitvorming werken fundamenteel anders dan onafhankelijke fondsen. Lobby en communicatie worden steeds belangrijker, er worden meer gespecialiseerde professionals aangetrokken die de (organisatie)cultuur beïnvloeden en de onafhankelijke werkwijze van fondsen staat onder druk. Berman presenteert een Theory for Foundation bestaand uit Charter, Capabilities en Social Compact.

Bron: SSIR/the_theory_of_the_foundation Blogger: II is hiermee opgeklommen naar een van de kritische onderdelen van chari bedrijfsvoering. Wanneer krijgen we de eerste impact coördinatoren, directeuren, bestuursleden?2e PROOF Impact Investment case study
Noaber Foundation, het impact investing fonds van oud-IT ondernemer Paul Baan, publiceerde haar 1e Impact meting report, het onderzoek is uitgevoerd door Prof. Harry Hummels (UvM en sinds kort ook UU voor Social Enterprises) en Alexander Röntgen Msc. voor het PROOF (Presentation of Results Outside Of Financial) Impact project van de Universiteit Maastricht.
NB Het 1e PROOF rapport betrof een investering van St DOEN in Ecovative Design LLC. Ecovative produceert Mycelium een 100% bio-afbreekbaar verpakkings- en isolatiemateriaal. Zie IINieuws 1juli13
 
Noaber Foundation is een van de triggers geweest waardoor ik mijn impact investing onderzoek(sblog) ben begonnen. Ik werkte voor grote

gezondheidsfondsen waar werd geëxperimenteerd met behandeling op afstand, maar voor bijv. de Nierstichting waar patiënten aantallen (gelukkig) klein zijn waren mogelijkheden beperkt van systemen die voor grote groepen patiënten zoals met diabetes en trombose wel al werden benut. De Noaber Foundation oprichters en betrokkenen verbinden hun IT kennis met e-health care, zorg op afstand en op maat, door hun private equity investering in Vital Health Software. Het Noaber Foundation VitaValley project is onderdeel van het Noaber Netwerk.

In 2013 schreef ik een vrij uitgebreid profiel van Noaber Foundation, zie
Charity-cases-Nederland A-N. Dat blijkt alweer erg verouderd, tegenwoordig werkt het als Noaber Foundation, Noaber Philanthropy & Noaber, Vita Valley en drie foundations: Ambitus, Eleven Flowers en Owls Foundations. Noaber Foundation is voor allen(mede) financierder en de specifieke health and care financieringen worden gedaan vanuit Noaber Philanthropy (impact grants) en Noaber Ventures (impact investments). Een van de investeringen is dus Vital Health Software, waarover de PROOF Impact case-study gaat.

In deze PROOF case study keken Hummels en Röntgen naar de impact van investee Vital Health Software en de rol van Noaber Foundation en Noaber Ventures als impact investeerder. Door het beschrijven van impact case studies worden 'bewijzen' verzameld om het nut en de mogelijkheden van impact investeringen aan te tonen. 

Via de website kan het rapport worden aangevraagd: Noaber/impact-studie

Definities
Het is altijd interessant welke bewoordingen en accenten worden gekozen. Hier is Impact investing:  the entire spectrum of investments that deliberately aim to create shared value. This new, integral approach to investing is distinguished from an ESG-approach to investing. Impact investing as ‘creating shared value’ is about the
creation and fair distribution of prosperity. It combines solid financial returns with social, environmental and community wealth and takes the business rationale as its point of departure.

Het onderzoekonderwerp: E Health for Self management when living with one or more chronic conditions. VitalHealth keeps close track of its triple ten targets while fulfilling its corporate mission of improving the health of millions of people through e-health. Triple Ten Targets staat voor 10 diseases, 10.000 medical professionals 10 million patients. #Impact!
De insteek van de Noaber Foundation: start ventures that have the potential of becoming mainstream and attracting capital from institutional investors, such as pension funds. The objective is to enhance long-term capital investing in health related social development – more in particular healthy aging (Megatrend). Impact ambitie: VHC might initiate a development that can become bigger than the company itself.

Macro Meso Micro
De onderzoekers kijken naar de macro, meso en micro niveaus van de impact van het project. Ik doe dat in mijn onderzoek en op mijn blogs ook. Dat maakt de inhoud van mijn blog voor sommigen 'hogere wiskunde' en maar ik wil daarmee innovaties, trends en (de kansen voor) communicerende vaten in het impact investing ecosysteem blootleggen (zie ook Fran Seegul over het II eco-systeem).

Op macro niveau wordt geconcludeerd dat het delegeren van taken in combinatie met het VitalHealth Collaborative Health Management (CHM) systeem, de solution, de maatschapelijke health care kosten verlaagt. Minder cardiovasculaire incidenten is goed voor de patiënt en betekent minder behandeling(en). Blogger: Ook fijn voor naasten. Voorkomen is beter dan genezen vooral als volledige genezing niet mogelijk is en imedische ncidenten meer & blijvende schade veroorzaken.

Op organisatorisch meso niveau, maakt VitalHealth informatie sneller beschikbaar voor zorgverleners en vermindert de niet-directe behandelingstijd door het Generic Disease Management System (GDMS) tool en de zorgverlening voor (secundaire) preventieve zorg. Door een patiënt gerichte benadering en te vertrouwen op self-management, kan door monitoring van chronische ziekten efficiënter en effectiever zorg worden geboden.

Op
micro level kan naast de directe gezondheidswinst (vermeden events ) gedigitaliseerde zorg tijdelijke, fysieke en zelfs psychologische barrières bij patiënten verminderen. Denk aan gemak, mobiliteit en zelfstandigheid / autonomie. Hierdoor kan de behandelaar ook beter werken.

Conclusies
Patiëntgerichte zorg is de trend naast integratie van verschillende zorgbehoeften (bij bijv. chronisch zieken met meerdere aandoeningen). Digitalisering van persoonlijke zorg(monitoring) sluit aan bij trends in de maatschappij op vele terreinen waardoor patiënten actiever betrokken kunnen worden bij hun monitoring en behandeling. 

VitalHealth’s product portfolio en technologie platform biedt naast adequate, efficiënte grootschalige zorg(mogelijkheden). Omdat de technologische ontwikkelingen doorgaan is belangrijk de focus op impact te behouden door continue monitoring en assessment van onbedoelde en onverwachte consequenties. Bijvoorbeeld is de zorgverlening (dienst of product), een basisbehoefte toegankelijk en betaalbaar? Ook voor (impact) investeerders is dat een a conditio sine qua non om hun reputatie risico adequaat te managen.
Belangrijk: De gebruikers hebben een voorkeur voor aanvullende digitale werkwijze en niet als vervanging van de patient-doctor communicatie.
Blogger: e-health is een innovatie investering die op termijn betere (minder incidenten & gezondere en gelukkige(re) patienten en goedkope(re) zorg (en effectievere, tevreden zorgverleners) oplevert.

Impact investing en impact meting in de zorg: verder onderzoek wordt aanbevolen voor gestandaardiseerde impactmeting. Hummels en Röntgen doen een voorzet met impact metrics die kunnen worden opgenomen in de IRIS catalogus voor het onderdeel (electronic) health care...

IRIS ID (nummer) Impact type Metric name Measure Definition
(OI5796) Social Caregivers Employed: Total Number of people. Number of caregivers, with current licenses, certifications, or trainings based on local requirements, employed by the organization as of the end of the reporting period.

(PI2822) Social Client Individuals: Provided New Access to health care Number of people, Number of client individuals who were served by the organization and provided access, during the reporting period, to products / services they were unable to access prior to the reporting period.

(PI5184) Social Client transactions Number of sales transactions Number of sales or client transactions during the reporting period.(PD3569) Social Poverty Assessment Yes/No Indicate whether the organization assesses the poverty levels of its intended beneficiaries. Organizations should footnote the details around the frequency and ways in which poverty levels are assessed and the type of beneficiary (clients,suppliers, distributors, etc.) assessed.(PD5752) Social Target Beneficiary Demographic Selection Demographic groups of beneficiaries targeted by the organization. Select all that apply: Children(younger than 10 years old), Adolescents (10 year of age or older but younger than 19), Adults, Elderly / older adults, Persons with disabilities, Minority / previously excluded populations, Women,other target populations.

(PD2541) Social Target Beneficiary Socioeconomics Selection Socioeconomic groups of beneficiaries targeted by the organization. Select all that apply: very poor, poor, low income, other.(PI2845) Social Client Households:Provided New Access Number of households Number of unique households that were clients of the organization and provided access, during the reporting period, to products / services they were unable to access prior to the reporting period.

*Social Levels of productivity [health care professional] Number of patients Number of clients under treatment per health care professional.
*Social / clinical Prevention of (acute) care administration Number of treatments Reduction in number of treatments after preventive screening through e-health solutions.

*Social Reduction of physical barriers Number of patients Connecting remote households to conventional health care infrastructure 
*Social/ clinical Reduction of temporal barriers Minutes Average time savings per patient encounter as a result of increased efficiency .
*Social Self management Number of logins Intensity with which patients login to a portal, and /or engage in (tele) consulting.

SROI + Risk
De onderzoekers adviseren VitalHealth om hun Social Return on Investment benadering (Jed Emerson*) aan te vullen met een risk-based benadering. Een forward-looking, future-oriented approach – naast het retrospectief meten van bereikte outputs, outcomes & potential impact. *Jed's SROI model is met steun van Noaber gedigitaliseerd als de Social Evaluator en heet nu Sinzer (en wordt constant aangevuld. Recent nog met IFC, ORIS, PoP, TEEB metrics)

Blogger: Dit verwijst naar het bovengenoemde reputatie risico voor investeerders. Maar ik ben ook voor een focus op Threats in een SWOT analyse (dus naast Strengths, Weaknesses & Opportunities) om een 2e reden. Het gaat heel hard in de IT & impact katalysts. Ik ben razend enthousiast over het initiatief van de Nierstichting om met steun van de EU om zelf een verbeterde kunstnier te laten ontwikkelen, omdat de industrie daar geen belang bij heeft (dialyse = cashcow). En dat @LendahandEU fondsen wierf voor een ondernemende Ghanese arts en zijn dialysekliniek. In Forbes Magazine van 1 maart 2016 staat dat de 18-jarige Anya Pogharian een 500US$ dialyse apparaat (3e prototype) heeft gebouwd. Dus voor 1/60ste van de prijs en hij werkt ook nog eens 8 keer sneller en aangezien dialyse uren 4 duurr is dat een enorme tijdswinst voor patiënten en behandelaars.
In Impact katalysts liggen volgens mij voor impact (en) investeerders de grootste kansen. Deze 3 ontwikkelingen zullen nog lange tijd parallel lopen, maar door de steeds snellere vervlechting van impact met finance en het communicerende #impinv ecosysteem, gaan zij elkaar ontmoeten, samenwerken en beïnvloeden en naar nieuwe innovaties te leiden.

De studie toont aan dat VitalHealth een innovatieve onderneming is die producten en diensten ontwikkelt die potentieel een enorme impact hebben op de toegang tot kwalitatief goede zorg in underserved or deprived communities vooral in emerging economies. De product portfolio heeft tevens de belofte om bij te dragen aan het verbeteren van de efficiëntie van zorgverlening in developed countries zoals de VS en Nederland.
...
Het Rapport is aan te vragen bij Noaber's Wim Post: Noaber/impact-studie (pdf, 79 (kleine) pag. waardoor het online prettig leesbaar ExSum op pag 8.)

NB In 2015 verscheen een artikel over dit e-haelthcare project en een zorgboederij in Noaber Venturing//NonprofitManagementLeadership magazine (pdf, 19 pag.) auteurs Moody, Litllepage & Vaydar. 
NB2 Een aantal Nederlandse gemeenten en organisaties deden een SROI, social return investment analyse van VitaValley's e-healthcare Medicalfacts.nl/Aantoonbaar-rendement-blended-care-aanpak-zorg-en-welzijn

Summary
Strategic decision making and evaluation in philanthropic giving and social investment requires good-quality information about the social impacts of that investment. One way to meet this need is by calculating a social return on investment (SROI) measure, akin to the return on investment (ROI) approach used in business analysis. Despite much buzz in the field, SROI measurements are rarely used, in part because of the complexity of the calculations but also because of a number of thorny and often expensive organizational challenges associated with implementing an SROI process. This article explores these implementation challenges by comparing four social venture organizations in the health care field in the Netherlands.
Meer: Noaber/SROI-in-healthcare

Overigens ben ik van mening dat impact investing ook toegankelijk moet zijn voor kleine beleggers en niet beperkt tot private equity, zeer vermogenden, vermogensfondsen en institutionele investeerders''.Vragen en reacties graag naar impactinvestmentnews @ yahoo.com of onderaan dit blog 
(inloggen als blogger of met gmail)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten