15 december 2013

Impact Investing Nieuws 15december2013


Deze keer Philips en Unilever best in class?, Astma pay-for-succes bond in California. Metrics: RobecoSAM Country Sustainability Ranking, BNR debat over duurzaam beleggen: risicomanagement van nieuwe normen en waarden. F&F van duurzaam beleggen asset allocatie in Europa. McKinsey over de impact van internet in Afrika. INSEAD houdt het bij Impact Investing op Private Equity, de Haas School of Business (Berkely, California, USA) integreert business met non-profit en public management.

EN: Een marktonderzoek naar uw belangstelling voor onderwerpen op Impact investing Nieuws en de geplande koerswijziging in 2014.
2 vragen gaan over de huidige focus en pagina's.
3 vragen gaan over de focus op public equity in 2014.
2 vragen gaan over de Nederlandse actoren in impact investing.
2 vragen gaan over de frequentie en de bezoekersaantallen; en
tot slot een open vraag naar uw specifieke belangstelling, bijvoorbeeld voor aandachtsvelden, actoren, asset classes en sectoren...

Volgende keer een samenvatting van het belangrijkste en opmerkelijkste Impact Investing Nieuws uit 2013.

De quote: McKinsey onderstreept in Lions go digital The Internets transformative potential in Africa? het potentieel van de impact van internet in Afrika op het terrein van zes sleutelsectoren waarvan 4/5 basisbehoeften. De groei van de  productiviteit door de inzet van internettechnologie kan in 2025 148 tot 318 miljard US$ bedragen en grote bevolkingsgroepen bedienen. Zie II Thinking.

MARKET

Best in class?
Treurige berichten deze week voor best-in-class beleggers 2 Nederlandse Dow Jones Sustainability Index bedrijven: Koninklijke Philips en Unilever overtreden de regels. Bij onder andere Philips deed de Europese mededingingsautoriteiten een inval omdat zij vermoedt dat een aantal elektronicabedrijven zich schuldig hebben gemaakt aan prijsopdrijvende afspraken bij verkopen via internet. Eind vorig jaar kreeg Philips nog een boete van ongeveer een half miljard euro voor het maken van prijsafspraken over beeldbuizen. In maart werd Philips in Oostenrijk beboet voor 3 miljoen euro voor het maken van prijsafspraken met de detailhandel over televisies en andere elektronica. Nog een tandje erger: in de VS meldde de FDA dat HeartStart-defibrillatoren -die acute hartstilstand kunnen behandelen- soms niet correct werken. Philips had er in 2012 al 700.000 teruggehaald en naar aanleiding daarvan onderzocht de FDA de apparaten. Hun advies gebruiken tot ze vervangen zijn en hopen dat het wel werkt....

Unilever kreeg een boete van 1 miljoen US$ in Connecticut omdat een fabriek voor persoonlijke verzorgingsproducten afvalwater niet op de voorgeschreven wijze verwerkte. Vervolgonderzoek wees uit dat het niet om een incident ging maar stelselmatig gebeurde. Het zou gaan om 'enkele duizenden liters' afvalwater. Het management was niet betrokken en de fabriek is in 2012 gesloten. Er is een schikking waarbij Unilever de staat Connecticut vrijwillig nog eens €3,5 mln te betaalt. Het geld wordt dan gebruikt worden voor mlieuverbeterende projecten in de regio.


SOCIAL MARKETS

Social Impact Bonds for Health
In Fresno, California USA wordt al lang gewerkt aan een social impact bond een obligatielening die uitbetaalt bij succes, voor astma patiënten m.n. kinderen. Doel is het voorkomen van acute crises en ziekenhuisopnames, dus het voorkomen van gezondheidsschade en bereiken van besparingen waarmee de bond kan worden terugbetaald.

In Fresno heeft 1 op de 5 kinderen astma, het project wil 200 kinderen uit lage inkomensklasse low-cost-, in-home tools leren om astma aanvallen te verminderen. Astma kost Fresno County ongeveer 35 miljoen US$ per jaar inclusief verloren productiviteit. De medische kosten worden geschat op 28 miljoen US$. De interventie kost slechts 300 tot 400 US$ per kind en kan 5000US$ per kind besparen. Men streeft naar uitbreiding naar 3.500 kinderen. Details in socialfinanceus/FresnoAsthmaDemonstrationProject (pdf 2pag.)

De looptijd is 2 jaar, ik vond geen financiële data. De California Endowment (een vermogensfonds gericht op gezondheid met 3,6 miljard US$ vermogen) heeft 660,000 US$ beschikbaar gesteld (grant funding) voor het werk dat wordt uitgevoerd door Collective Health, sociale onderneming uit Connecticut. Social Finance USA, het Amerikaanse zusje van Social Finance VK zet de SIB op. De Omydiar Foundation van Ebay miljardair Pierre Omydiar (zie IINieuws/charity-cases-VS) sponsort Social finance USA met 2 miljoen US$. Bron: Philanthropy.com/calif-program-1st-to-test-social-impact-bonds-for-health Kaart van de VS met SIB initiatieven in de staten: Instiglio/US-sib-map Een issue van Federal Bank of San Fransisco Community Development Review is geheel gewijd aan social impact/pay for succes bonds met een artikel over pay for succes bonds en astma pag. 115-126.Link FBSF/community-development/volume-9-issue-1 (pdf) De Nederlandse Nationale Denktank heeft een stuk geschreven met veel gestelde vragen over Health Impact Bonds: (pdf, 21pag.) Nationale-denktanklFAQ Health-Impact-Bonds

In het VK groeit Ethex een van de crowdfunding platformen voor particulieren met specifiek impact aanbod Ethex/ethex-passes-the-million-pound-milestone


METRICS

Robeco Country Sustainability Ranking
Er is een interessante nieuwe index van de duurzaamheid van de landen, primair interessant voor staatsobligaties, maar als afgeleide eventueel ook voor landelijke beursindices en/of regio etf's als zij vooral lokaal opereren.

De Rotterdams/Japanse Vermogensbeheer Robeco en Sustainability expert RobecoSam, Zwitserland (anno 1995) hebben een ranking methode ontwikkeld voor landen en staatsobligaties die aanvullend is op de financiële analyses en ratings van Standard&Poors/sovereigns, Moodys* en Fitchratings/sovereigns. Robeco stelt dat als landen hun lange termijn uitdagingen niet onder ogen zien en aanpakken ze er uiteindelijk mee worden geconfronteerd als acute op korte termijn op te lossen kwestie waar direct actie op moet worden genomen (Noot van de Blogger: ofwel de methode brandjes blussen)
*Deze site is niet van Moody, maar country economy is toegankelijker dan Moody's en bovendien biedt het een vergelijking van de 3 grote raters. Countryeconomy/ratings Op deze site hebben de Robeco top 10 kandidaten allemaal triple A rating.

Omvang en indicatoren
Het Robeco model begon met 41 landen en is al uitgebreid naar 59 landen: 21 ontwikkelde en 38 opkomende markten. De opzet is een adequate groep landen op te nemen en opkomende en ontwikkelde markten (landen) gelijk te behandelen. Daarnaast streeft het model naar zo min mogelijk data overlap. (NvdB: BEen uitdaging door de breedte van de data bronnen van internationale organisaties en de hoeveelheid beschikbare data.) Het model gaat uit van ESG factoren (Environmental, Social & Governance), 17 indicatoren op basis van data bestanden en sub-sectoren.

Voor Environment is een illustratieve afweging van indicatoren en sub indicatoren. Bij de indicator energie worden de energie import en dus afhankelijkheid van landen, het energiebeleid en de inspanningen voor hernieuwbare energie afgewogen. Voor Social kijkt het model naar arbeidsonrust, sociale spanningen en sociale cohesie (maatschappelijke verbanden en solidariteit), conflict oplossingen en hervormingen. Voor Governance wordt onder andere gekeken naar de kwaliteit van de regelgeving, de onafhankelijkheid van de Centrale Bank en politieke conflicten, burgerlijke vrijheden, interne conflicten, corruptie etc. maar ook de planning m.b.t. vergrijzing, beleid voor (internationale) concurrentie en afhankelijkheid van andere economieën bijvoorbeeld voor energie.

Er is retrospectief gekeken naar de ontwikkelingen van landen op basis van de Robeco rating en Frankrijk sprong er uit: in eerste instantie nog dichtbij de Duitse rating met 20 basispunten verschil maar een jaar later al weggezakt met 120 basispunten verschil.

Ook Rusland en Mexico worden genoemd. BRIC land Rusland vanwege de zeer lage positie door mn governance factoren: politieke en burgerrechten, rechtspraak, regelgeving, corruptie (perceptie) en vergrijzing. Sociaal scoort het beter, wellicht door de weinige stakingen. Ook op environment doet Rusland het slecht: CO2 beleid, waste management en implementie van milieubeleid. Maar opkomende economie Mexico scoort echter beter dan verwacht op basis van media door hoge scores op sociale en politieke stabiliteit. In november verscheen een artikel op de Robeco website met case study Spanje. Robeco/profiteren-van-politieke-risico zie ook www.Fondsnieuws.nl zoek Robeco

The usual suspects
Niet heel verrassend scoren de Scandinavische landen goed, (social finance pioniers) VK en Canada en Zwitserland (dat een inhaalslag maakt in duurzaam beleggen) en (milieubewust) Australië. Helaas maar een Eurozoneland: Oostenrijk. In juni stond Nederland nog op de 9e plek, nar de uitbreiding naar 59 landen niet meer. (cursief door Blogger)
Bovenste Top 10: Zweden, Zwitserland, Australië, Noorwegen, Denemarken, VK, Canada, Finland, USA en Oostenrijk.
Onderste Top 10: El Salvador, Thailand, Jamaica, Rusland, Dominicaanse Republiek, Marokko, Indonesië, Venezuela, Egypte en Nigeria.

In IINieuws1juni12 stond een sustainability ranking van landen gemaakt door het Koreaanse SolAbility, zij hebben hun Competitive Index bijgewerkt. Hun index beslaat 176 landen, 117 meer dan de Robeco Ranking. Hun model is gestoeld op: natuurlijke hulpbronnen, grondstoffen efficiëntie duurzame innovatie en sociale cohesie. Link SolAbility/CompetitivenessIndex2013
De SolAbility ranking vergelijken met de nieuwe Robeco ranking is natuurlijk onweerstaanbaar. In 2012 stond Nederland op de 8e plaats: in 2013 staan we op 11 met 55,9 punten op basis van 53e plek voor natuurlijke hulpbronnen, 129e plaats op grondstoffen efficiency, 18e plek voor innovatie en 8e plaats voor sociale cohesie.

SolAbility top 10: Denemarken, Zweden, Finland, Noorwegen, Zwitserland, Duitsland, Canada, Ierland, Oostenrijk en Luxemburg.
SolAbility onderste 10: Comoren, Zuid Soedan, Trinidad en Tobago, Somalië, Macau, West Oever en Gaza, Irak, Haïti, Fiji en Jemen.
Met dank aan Stefan Lazslo, Director Institutional Business Development at Robeco. Bronnen: Robeco/better-decisions-with-country-sustainability-ranking
Country Sustainability ranking: Measuring Intangibles (augustus 2013, 16 pag.) RobecoSAM/Country SustainabilityRanking


MEDIA
BNR debat over Duurzaam beleggen
Als actief lid van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) en micro-shareholder van WakaWaka mocht ik het BNR debat 30nov13 over duurzaam beleggen met Guiseppe van der Helm en Maurits Groen natuurlijk niet missen. Het is gelukkig nog te beluisteren op de BNR website (in 2 delen) 

Maurits Groen duurzaam ondernemer met onder andere WakaWaka werd door Trouw op nr. drie in de duurzame top 100 gezet. Hij focust op schone energie en mensenrechten en gelooft in duurzaam leiderschap. In de VS is de trend al voelbaar dat jongere generaties pro world beleggen maar ook duurzaam willen produceren ie werken bij ondernemingen die duurzaamheid hoog op de agenda hebben staan.
Macro-econoom Kees de Kort heeft als definitie dat beleggen gericht op financiële resultaten en duurzaam beleggen is daarom helemaal niet beleggen maar een feel good activiteit. Hij pleit voor duurzaam investeren dus private equity voor ondernemers. Investeerders hebben dan meer grip op hun geld en het resultaat in tegenstelling tot de beurs die teveel beïnvloed wordt door andere beleggers met hun motivaties. Hij is ook kritisch op de duurzaamheidscommercie, de marketing is veel te zonnig en het eerste grote duurzaamheidsschandaal is dichtbij.

Deel2
Iemand in de zaal wijst op het rupsje nooit genoeg fenomeen binnen duurzaam beleggen: het begon met religieus, ethisch beleggen of een kritische houding naar milieubeleid van ondernemingen en wordt steeds breder zoals nu door de snelle opkomst van ESG: environment, sociale en Governance criteria. Waar en wanneer houdt het ooit op? Jenke ter Horst hoogleraar Financiering en vice-decaan Onderwijs aan de Tias Nimbas Business School in Tilburg, vertelt dat recente academische onderzoeken aantonen dat de extra mooie resultaten van duurzame beleggingsfondsen de afgelopen jaren afnemen, omdat veel bedrijven de duurzame normen incorporeren in hun bedrijfsvoering.
Als het aan Guiseppe van de Helm van de VBDO ligt houdt het aanscherpen van duurzame normen nooit op: hij wijst gepassioneerd op het koersrisico van bedrijven die hun beleid niet op orde brengen waardoor reputatieschade kan ontstaan als bepaalde praktijken uitlekken. Normen en waarden evolueren, mensen accepteren steeds minder en verwachten steeds meer en dat vraagt aanpassing van bedrijven in hun beleid. Hij wijst bijvoorbeeld op corruptie en omkooppraktijken in bedrijfsvoering maar ook op dierenwelzijn.
Michael Dickstein van Heineken Nederland vertelt wat over de wereldwijde inzet van Heineken ook op het gebied van transparantie(benchmarks) op allerlei gebied en de wildgroei aan keurmerken waardoor aandacht en energie versnipperd raken. Noot van de Blogger: Ooit gooide Heineken hoge ogen op het gebied van duurzaamheid zoals waterbesparing, maar ze is die koppositie al jaren kwijt. Heineken bungelt nu vaak onderaan in benchmarks bijvoorbeeld door het beleid van het Heineken pensioenfonds. (Guiseppe van der Helm)


FACTS & FIGURES

Europese Duurzame Beleggingsmarkt in de 1e helft 2013
De Europees georiënteerde website sustainable-investment is een initiatief van het Duitse Sustainable Business Institute (SBI). Het bevat een uitgebreide database van Europese duurzame bedrijven en beleggingsfondsen die in Duitstalig Europa (Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland) en soms ook in Nederland worden aangeboden. In hun nieuwsbrief cijfers over de ontwikkelingen van de aanbodzijde: duurzame investeringsfondsen en hun prestaties in de eerste helft van 2013.

Gestage groei
Er waren medio 2013 375 fondsen toegelaten op de Duitse, Oostenrijkse en Zwitserse kapitaalmarkten met ongeveer 38 miljard Euro onder beheer. Een absolute daling van het aantal fondsen met 9, maar een flinke stijging van AuM met 3 miljard of ruim 9%. Noot van de Blogger: Alleen hadden de fondsen eind 2012 ook al 38 miljard kennelijk zijn fiscale faciliteiten die worden toegekend op basis van beleggingen op 31dec sterk van invloed ….
Er waren 17 nieuwe fondsen die of in 2013 gelanceerd werden, duurzaam werden, of in andere (EU?) landen geregistreerd waren. Medio 2013 hadden zij ruime 1,1 miljard Euro onder beheer. Hun prestaties worden nog niet meegenomen.

Er was medio 2013 22,5miljard Euro geïnvesteerd in 202 aandelenfondsen een afname met 1 miljard (0,5%) in vergelijking met Q1 toen er nog 17,5% groei was in vergelijking met eind 2012. De prestaties* verschilden: zij zagen hun waarde met +55% toenemen tot met -36% dalen, een veel bredere marge dan in Q1. Deze groep omvat een breed spectrum: brede internationale fondsen en gespecialiseerde fondsen met een regionale focus, technologie en themafondsen.
Er werd
7,7 miljard Euro geïnvesteerd in 63 (pensioen)obligatiefondsen. Hun prestaties varieerden veel minder: +7% tot -11%.
Er werd
5,5 miljard Euro (gelijk aan Q1) geïnvesteerd in 69 gemengde fondsen. Hun prestaties waren van +14% en -3%.
Er werd 460 miljoen Euro geïnvesteerd in 13 umbrella fondsen: zij deden het minst slecht: +13% en -1% net als in Q1.
In 23 duurzame ETF's werd ongeveer 740 miljoen Euro geïnvesteerd (was 640 miljoen Q1). Hun prestatie verschilden van 14% tot 1% groei.
In 5 microkredietfondsen werd ongeveer 760miljoen euro geïnvesteerd (+50 miljoen of + 6% i.v.m. Q1), hun beste en slechtste prestaties waren +2% tot +1%.
*Alle prestaties betreffen fondsen die eind 2012 al actief waren.

II THINKING

De impact van internet in Afrika
McKinsey onderstreept in Lions go digital The Internets transformative potential in Africa? het potentieel van de impact van internet in Afrika op het terrein van zes sleutelsectoren waarvan 4/5 basisbehoeften. De productiviteitsgroei door de inzet internettechnologie kan in 2025 148 tot 318 miljard US$ bedragen en grote bevolkingsgroepen bedienen.
=
Financiële diensten: kostenverlaging, groter bereik door ATM's en kantoren. In 2025 kan 60% van de Afrikanen toegang hebben tot financiële diensten en 90% mobiel bankieren voor dagelijkse betalingen en overschrijvingen.
Onderwijs: online beschikbaar onderwijsmateriaal door betaalbare tablets en e-books. Onderwijzers: ondersteuning en beroepsonderwijs. De waarde kan oplopen tot 30 tot 70 miljard US$ waardoor overheden hun budgetten kunnen herverdelen.
Gezondheidszorg: Afrika heeft slechts 1.1 dokter en 2.7 verpleegsters per 1,000 inwoners en mensen ver moeten reizen voor zorg. Internet kan helpen diagnoses stellen, behandelingen voorschrijven en educatie. De waarde jan 84 tot 188 miljard US$ bedrage naast de bredere sociale en economische impact van verbeterde gezondheid.
Retail: E commerce biedt de Afrikaanse groeiende midden-klassen consumptiemogelijkheden die tot wel 10% van hun bestedingen kunnen bedragen met een waarde van 75 miljard inkomsten. Landbouw: Boeren krijgen toegang tot informatie en deskundigheid op het gebied van weer, teeltkeuze, ongedierte bestrijding, bedrijfsvoering, financiering, toegang tot markten en beter marktwerking en prijsvorming.
Government: Het Internet kan bijdragen aan transparantie, stroomlijnen van dienstverlening, belastingen/inkomsten heffing etc. waardoor de productiviteit verbeterd met een waarde van 10 tot 25 miljard US$.

ACADEMIA

Institute for Business and Social Impact in California
De Financial Times meldt dat de Haas School of Business van de University of California, Berkely een Institute for Business and Social Impact start. Het Institute verbindt de onderwijstaken en het onderzoek op dit terrein en zal ook de centra omvatten voor responsible business en non-profit and public leadership. De Haas MBA Global Social Venture Competition – een internationale competitie voor student business plans voor opkomende sociale ondernemingen vindt ook onderdak in het nieuwe instituut.
-
Haas School stelt dat veel van haar invloedrijke professoren hun onderzoeken richten op social impact en dat de brugfunctie tussen for-profit, non-profit and publieke sectoren “Oplossingen voor sommige van de werelds grootste problemen komen voort uit (tripartite) partnerschap'' volgens Prof Laura Tyson die het initiatief leidt. Tyson is Haas voormalige deken.
Bron: Financial Times In de SIAA Nieuwsbrief SIAAssociation/News


INSEAD

Impact Investing: Unleashing Institutional Capital
INSEAD, ooit het Institut Européen d'Administration des Affaires, nu de business school for the world is onder andere bekend door haar Blue Ocean Strategy. De strategie dat bedrijven zich op het ontginnen en vormen van nieuwe markten moeten richten met nieuwe waardevoorstellen, in plaats van in bestaande markten de soms moordende concurrentie met elkaar aan te gaan. Impact investing past prima in deze opvatting. Toch besteedt INSEAD slechts sporadisch aandacht aan impact investing, recent weer eens met een column: Impact Investing: Unleashing Institutional Capital. 
 
Auteur is Ian Potter Distinguished Fellow, INSEAD Global Private Equity Initiative en dat is dan ook zijn II horizon. Hij wijst op de grote aandacht maar beperkte kapitaalstroom en institutionele investeerder als grootse financiers. Hij wijst op de vast drempels: ruimer aanbod betrouwbare ervaren fondsmanagers met businessmodellen volgens traditionele private equity stijl met een general partner (hoofd investeerder) en wat limited partners (kleinere incidentele partners). De kleine -vaak start up- fondsen, de kleine deals, de complexe due diligence, de hoge kosten van monitoring, het werkterrein in nieuwe geografische regio's (en sectoren) en de lage management fees in relatie tot de hoge kosten waardoor het onaantrekkelijk wordt voor limited partners. Kortom: weinig nieuws onder de zon. Bron: insead/impact-investing-unleashing-institutional-capital


Nogmaals: Vul svp het marktonderzoek met uw belangstelling voor onderwerpen op Impact investing Nieuws en de geplande koerswijziging in 2014 in. het zijn slecht 10 vragen en 10 minuten van uw tijd. 
2 vragen gaan over de huidige focus en pagina's.
3 vragen gaan over de focus op public equity in 2014.
2 vragen gaan over de Nederlandse actoren in impact investing.
2 vragen gaan over de frequentie en de bezoekersaantallen; en
tot slot een open vraag naar uw specifieke belangstelling, bijvoorbeeld voor aandachtsvelden, actoren, asset classes en sectoren...

Volgende keer het Impact Investing Nieuws jaaroverzicht 2013.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten