28 december 2013

Impact Investing Nieuws Jaaroverzicht 2013

In het  jaaroverzicht van 2012 had ik 4 impact investing wensen:

De eerste wens van 2013 (en 2012) was het toegankelijker maken van impact investing voor kleine beleggers en niet beperken tot private equity. Hier zijn nog steeds niet veel stappen gezet maar afkijken bij de Britten of Amerikanen is geen enkel probleem.

In Nederland zetten banken en vermogensbeheerders wel in op duurzaamheid 'do less harm', maar een echt op impact gericht product dus 'do good', zoals impact etf's, beleggingsfondsen of public equity chari of social impact bonds zijn er nog niet. Triodos wil(de) impact beleggingsfondsen (15maart13) maar deed (nog) niets, maar die markt is ook stevig in beweging. Voor inkomen beleggers zijn beleggingsfondsen minder interessant, meestal niet uitkerend en (te) hoge fees. Het wordt interessant wat er met die fees gaat gebeuren na 1 januari 2014 als de provisie of kickback fees worden afgeschaft. Mijn bank informeerde me dat mijn vaste tarieven als kleine belegger enorm omhoog gaan, wat zuur is omdat ik helemaal geen beleggingsfondsen had. Online trader en prijsbreker DeGIRO bleek nog geen alternatief, omdat ze de effecten onder beheer uitlenen.

Next best thing: het Nederlandse ThinkCapital introduceerde een uitkerende etf: Sustainable World met de 250 duurzaamste bedrijven van de wereld èn alle uitsluitingen van de Nederlandse goede doelen samenwerkend met vermogensbeheerder IBS asset management. (15juni2013)

In december zette ik daarom een impact investing portfolio online met daarin suggesties voor (sub)sectoren om in te investeren gericht op basisbehoeften en impact katalysatoren. De PAGINA IINieuws impact investing portfolio trekt aardig wat bezoekers, mede dankzij een promotweet van Jed Emerson, blended value en impact investing expert.

Crowdfundingplatforms zijn geïnteresseerd in impact investing, maar met uitzondering van nieuwkomer Greencrowd dat zonnepanelen voor maatschappelijk nuttige gebouwen aanbiedt, waarbij de milieu- en maatschappelijke winst duidelijk is, deinzen ze terug voor de praktische uitvoering: het (laten) toevoegen van impact proposities. Goed nieuws is dat het snel groeiende Oneplanetcrowd (net > 1 miljoen euro omzet) veel duurzame projecten aanbiedt.

Mijn 2e, 3e en 4e wens voor 2013 betroffen stimulerende fiscale wetgeving en een actievere rol van chari's, omdat hun missie op het terrein van impact investing ligt en die strategie financieel duurzamer is en opschaling mogelijk maakt. Chari's kunnen zowel als katalysator = subsidiegever optreden als hun vermogen missie gerelateerd investeren.

De door mij en ING Private banking (zie IINieuws1mei13) gewenste impact investing faciliterende fiscale wetgeving bleef uit, maar het Ministerie van Binnenlandse Zaken bleek met Society-Impact-Platform zeer actief voor social entrepreneurs regelgeving en financiering. Eind oktober mocht ik een presentatie geven voor haar Kennis Lab samen met Uri Grabenwärter van de EuropeseInvesteringsBank en Jane Newman van Social Finance UK (de social impact bonds partij in het VK). Link Social Entrepreneurs and or Europe) Achter de schermen was Society Impact Platform actief bij het realiseren van de 1e Social Impact Bond. Luister naar kwartiermaker Sadik Harchaoui van Society Impact bij de TROSNieuwsshow21dec13 Zie verder helemaal onderaan bij Knallend uiteinde.

Chari's lijken met uitzondering van de 10+ al 10 jaar actieve impact investors nog passief ondanks hun belangstelling. Maar 2013 bracht ook mooie initiatieven: de Nierstichting (1juli2013) en nieuwkomer St. Else (1juni2013) timmeren stevig aan de weg en het Nationaal Theater Fonds van theaterondernemer Albert Verlinde geeft bankgaranties voor theaterproducties in de provincie (1juli2013).
Ik hoop dat bedrijfsfondsen geïnteresseerd in de development impact bond (DIB) model die restaurantketen Nando, Coca Cola Company en Anglo American ontwikkelen in Mozambique tegen malaria (1december13).

Verrassend was de 1e Nederlandse Charity Bond van Bizzybees -alleen voor geaccrediteerde investeerders en minimaal een ton- in duurzame energie, met als goed doel terugdringen van jeugdwerkeloosheid in oorlogsgebieden / ontwikkelingslanden met War Child, Terres des Hommes, het Trust Fund for Victims of The International Criminal Court en hun lokale partners (1sept13).

En als knallend uiteinde: de Startfoundation, die 'werkt aan werk' startte en financierde samen met ABNAMRO Social Impact Fonds de 1e Nederlandse Social Impact Bond voor langdurige werkeloze jongeren op weg naar werk, een bedrijf of een opleiding. Buzinezzclub voert en de Gemeente Rotterdam betaalt terug uit haar besparingen. In 2011 vroeg ik ABNAMRO bij een bezoek aan hun Dealingroom of ze Social Bonds aanboden en het diplomatieke antwoord was dat als klanten dat willen ze dat kunnen. Profetische woorden: alleen werden ze zelf die klant als investeerder! Zie Knallend uiteinde onderaan voor financiële details.

Iets verder terugkijkend naar 2012: het Global Impact Investing Network theGIIN kwam naar Europa en organiseerde met de City of London een conferentie (1okt13). Onderaan staan mijn wensen en de focus van Impact investing Nieuws in 2014.

Marktonderzoek
Doe hiervoor s.v.p. mee aan het marktonderzoek naar dit blog nu en in 2014: 10vragen-10minuten MonekySurvey.

De quote: 2013 krijgt een knallend uiteinde: Op 19 december 2013 wordt de 1e Nederlandse Social Impact Bond tegen jeugdwerkeloosheid gelanceerd door de Startfoundation die 'werkt aan werk' (charity-cases) met als mede investeerder het ABNAMRO Social Impact Fonds (15april2013). De Gemeente Rotterdam betaalt de investeerders terug als de project uitvoerder Buzinezzclub 160 jongeren aan werk, een bedrijf of een eigen onderneming helpt. (Kijk bijna  onderaan, betvoor de wensen voor 2014)

Hieronder staan samenvattingen van blogposts in 2013, de uitgebreidere versies met bronnen zijn te lezen door op de postlinks te klikken.


Ludo van Mierlo de bedenker van de bankierseed heeft vast niet aan impact investing gedacht toen hij het initiatief nam voor de Bankierseed, maar als kick off voor het nieuwe bankieren in 2013 vond ik het een opsteker. De eed is -uniek in de wereld- wettelijk verplicht en luidt als volgt: Ik verklaar dat ik mijn functie als bankier integer en zorgvuldig zal uitoefenen. Ik zal een zorgvuldige afweging maken tussen alle belangen die bij de bank betrokken zijn, te weten die van de klanten, de aandeelhouders, de werknemers en de samenleving waarin de bank opereert'.

Vanuit impact investing perspectief is de eed veelbelovend vanwege de afweging tussen alle belangen die bij de bank betrokken zijn. En als de interpretatie in de praktijk een risk management en do no harm karakter heeft, zal die ongetwijfeld in de loop van de tijd verder evolueren naar een do good mentaliteit door het onvermijdelijke civilisatieproces van normen en waarden en voortschrijdend inzicht.


Het ESG team van PGGM, een van de grootste impact investors van Nederland, begint voor zichzelf als Ownership Capital. Het team wordt geleid door Alex van der Velden die voormalig CEO van FairPensions, een organisatie die maatschappelijk verantwoord beleggen bepleit. Ownership Capital wil verantwoord beleggen op basis milieu, sociale, beleidsfactoren en corporate sustainability. Het geambieerd beleggingsuniversum omvat aandelen van maximaal 20 Noord Amerikaanse en Europese bedrijven (Financial Times). Het vraagt klanten om minimaal 50 miljoen Euro 5 jaar in te leggen. De fee is 1% excl. een bonus van 20% bij outperformance, maar is lager bij een groter mandaat. Chairman wordt voormalig directeur van 3M Sir George Buckley die uit ervaring weet dat lastig is om investeerders mee te krijgen op lange termijn trajecten.

Voorzitter Serge Reicher's houdt een satirische speech voor de EVPA, de European Venture Philanthropy Association. Hierin gaat een jonge idealistische miljonair op bezoek bij een impact investing bank, maar begrijpt daarna niet waarom de bank na 20 jaar succes niet innovatiever en ambitieuzer (eigenlijk exited) is. Een succesvol private equity investeringsfonds vertellen ze hem heel eerlijk dat hun impact investing deals gewoon de United Nation’s Principles for Responsible Investing (UNPRI) naleven en alleen voor de marketing en fondsenwerving impact investing worden genoemd. In Monte Carlo wordt geleurd met een internationaal project met impact en financiële rapportage, nog geen exit's en een onafhankelijke auditor die de interim returns op ruim 10% schat.
Zijn financieel adviseur reageert met de 3 major risks for impact investing die verdacht veel lijken op de risico factoren voor willekeurig welke bubble:
-1- Een grote vernieuwing met onrealistische markt en return verwachtingen;
-2- (te) veel (geld)aanbod en weinig kwalitatieve deals;
-3- Veel gepraat en weinig succesvolle exit's';
-4- Traditioneel marktdenken of ervaring wordt beschimpt en onervaren of gefailleerde fondsmanagers zijn opeens de nieuwe experts. Net als greenwashing wordt nu impactwashing populair, schone energie, opkomende markten, infrastructuur zijn er al tientallen jaren en heten nu opeens impact investment.


Ik maak een overzicht van Charity en Social Impact Bonds, (Chari en Social Impact Bonds) met financiële data om investeerders inzicht te geven in returns. Instiglio, dat focust op ontwikkelende landen, kopieert het idee en houdt nu een wereldwijd overzicht bij: Kaart Instiglio/sibs&dibs worldwide en de financiële details: Instiglio/SIBDIB spreadsheet



Ik lees een McKinsey rapport over Social Impact Bonds vanuit consultants perspectief: de insteek gaat voorbij aan de financiële kant en de focus is op het consultants werk: de projectorganisatie en -onafhankelijke- assessment. From Potential to Impact, McKinsey Social Sector Office (mei 2012, 68 pag.). Artikel en download op McKinseyonsociety

Als case de Rockefeller Foundation: initiator en financier van het onderzoek van het Monitor Institute waarin een framework voor de II sector wordt geschetst. Het werd de basis van het meerjarige II Initiative van de Rockefeller Foundation uit 2009 (verlengd en geëvalueerd) en het GIIN netwerk, een investors circle, maar ook denktank en tool (IRIS, GIRRS) promotor voor impact investing.


Een mopperblog: Floris Lambrechtsen Double Dividend verwijt etf beleggers 'onverschilligheid', Sir Ronald Cohen van Big Society Capital moppert op het gebrek aan innovatie, durf en risico-angst van de sociale sector, Jed Emerson en Sarona AM mopperen op de neveneffecten van internationale hulp en ik mopper op de marktverstoring van impact (first) investing.
Gelukkig wordt er ook gewoon aan de weg getimmerd: Van Lanschot promoot II bij Nederlandse vermogenden en fondsen in haar miljonairs rapport. Het onderzoek brengt kenmerken en visies in beeld, maar de aandacht voor impact investing is de inbreng van Lanschot Bankiers bij de doelgroep.


Bridges Ventures, een social venture capitalist actief in het VK publiceert haar lessen van 10 jaar investeren in arme regio's. 85% van de portfolio is geïnvesteerd in de 25% armste gebieden van het VK en de helft in de 10% armste gebieden. Thema's zijn Sustainable Growth (3 fondsen voor SME's, gezondheid en welzijn, (beroeps)onderwijs, of het milieu), Property (2 fondsen in regeneratie gebieden i.e. werkplekken voor SME's met milieubeleid en zorgvastgoed) en het Social Entrepreneurs Fund (kansrijke ondernemingen in de armste regio's in het VK, milieu/klimaat bescherming door o.a. energie en grondstoffen, (beroeps)onderwijs, gezondheid door goedkope fitness & sportgelegenheid en welzijn m.n. door aanbod van zorg).

Ik lees the Good Investor best practices guide for impact investors van Investing for Good dat o.a. social bonds faciliteert. De gids is een stappenplan voor impact investeringsbeslissingen opgezet rond de 5 kritieke momenten: -1- screening&mapping, -2- analyse, -3- decision&dealmaking, -4- monitoring&evaluating en tot slot -5- reporting. De checklists zijn overzichtelijk samengevat op de beginpagina's. De lat van de guide ligt hoog, best practices, en besteed veel aandacht aan de rol van de impact investor. Download (pdf, 94 pag.) Goodinvestor.co.uk/download-the-good-investor


Geen fiscaal, maar wel stimulerend beleid van de Europese Unie door de markt te verruimen voor Venture Capital (VC) fondsen voor innovatieve start ups SME's (Small Medium Sized Enterprises) en Social Enterprise fondsen. Het VC SME's fonds programma heet EuVECA en het social Business fonds programma is EuSEF. De verruiming is waardevol want SME's creëren 80% van de nieuwe werkgelegenheid en Social businesses maken 10% van de Europese economie uit en bieden werk aan 11 miljoen (betaalde) werknemers.
Als investeringsfondsen in het vestigingsland zijn aangemeld en aan de EuVECA en EuSEF eisen voldoen, kunnen fondsbeheerders de fondsen aanbieden in de gehele Unie. De investeringsfondsen moeten o.a. minimaal 70% in niet-beursgenoteerde SME's of Social business investeren. Zowel institutionele investeerders als retailers kunnen deelnemen, maar met minimaal 100.000 Euro. Bron europa.eu/press en consilium.europa.eu (pdf)  


Green Transition Scorecard
In de VS verzamelt de Green Transition Scorecard van Hazel Henderson's Ethical Markets data over groene particuliere investeringen. Samen zijn ze goed voor 4,1 miljardinvesteringen in groene energie, cleantech, vastgoed etc. 2012 toont een stevige versnelling met 15% groei. 
 
De grootste sector is Renewable Energy 2,2 miljard US$ m.n. in ontwikkelingslanden (!). Warren Buffet’s investeringen in Mid America Renewables groeiden naar 13,6 biljoen US$. Green Construction: (alleen materialen) ruim 800 miljoen US$. Energy Efficiency: ruim 500 miljoen US$ waarvan de helft in smart grid, slimme elektriciteitsnetten die overbelasting qua vraag of aanbod beheersen. Green (corporate) R&D: Duurzaamheid in de bedrijfsstrategie strekt investeerders aan: 250miljoen US$ (+40%) De auto industrie blijft de grootste sector in Green R&D investeringen (met onderrapportage) Noot van de Blogger: het cliché van het kleine beleggingsuniversum voor de duurzame beursbelegger brokkelt af. Cleantech: met als trend energie opslag trekt 225 miljoen US$ aan voor toepassing in diverse sectoren: landbouw, luchtkwaliteit, verlichting (LED) infrastructuur en opslag, materialen, recycling en afval(verwerking?), transport en (afval) watergebruik. NB De overheid, Defense, is de grootste groeimotor voor cleantech in de VS met 's werelds grootste fotovoltaïsche zonne-energie centrale in New Mexico. 
In het rapport op p.7 ook aandacht voor water(tekort), omdat de energie sector enorme hoeveelheden water vereist. In IINieuws-1oktober2013 een update die met name verbeterde rapportage weergeeft en niet extra groei.


IINieuws-15april2013: het best bezochte bericht
Ik denk dat het artikel corporate impact investing of venturing de aandacht trok. Het verwoord de visie van Dr Maximilian Martin, oprichter CEO Impact Economy SA, Zwitserland die ik hoorde bij de ClubofAmsterdam op hun event the future of impact investing. Martin's mission-driven for-profit firma heeft als visie dat een strategie megatrends als groei aan the Bottom op the Pyramid, de LOHAS consumer (Lifestyles of Health and Sustainability), groene groei en de hervorming van de welvaartsstaat moet integreren. Zijn doelgroep is dan ook die multinationale ondernemingen waar deze 3 trends de kernbedrijfsvoering -nu en in de toekomst- raken.
D
r. Martin's visie focust op bedrijfsinvesteringen in risico-nemende activiteiten die op lange termijn financieel rendement en sociaal en/of milieu rendement opleveren en bijdragen aan de strategische doelen van de moeder organisatie.
De investeringen kunnen intern en extern bij start-ups worden gedaan als win-win voor beide partijen. Noot van de Blogger: Voor de kleine belegger in beursgenoteerde ondernemingen is het naast duurzaamheidsscore en 'do less harm' interessant om te zien wie zich (al) op dit pad 'do good' begeven. De Nederlandse Transparantiebenchmark, waar 600 ondernemingen en instellingen aan meedoen, vraagt specifiek naar (des)investeringen als onderdeel van de strategie, maar deze vraag wordt niet altijd beantwoord...  
Het nieuwe ABNAMROSocialImpactFonds wil groeikapitaal investeren in Nederlandse duurzame sociale ondernemingen. Het heeft de komende jaren 10 miljoen Euro investeringsbudget en gaat voor schaal: investeringen bedragen tussen de 250.000 en 1miljoen Euro. Het komt in de publiciteit met haar investeringen in Nudge een online platform voor duurzaamheidsversnelling en de 1e Social Impact Bonds in Nederland tegen jeugdwerkeloosheid. Meer onderaan bij Knallend uiteinde.


Ik lees How do individuals become social investors? (Nesta, UK 2011) en het kwantitatief vervolgonderzoek Investing for the good of society* naar de belangstelling onder vermogende Britten voor 4 social finance producten.
De ondervraagden, zeer vermogenden, worden gemotiveerd door sociaal ethische waarden en de ambitie het vermogen goed te laten doen. Lager rendement voor marktconform risico of samenwerking met de overheid (in het VK) demotiveren niet en de nieuwe spreidingsoptie is aantrekkelijk. Fiscale maatregelen kunnen als katalysator werken, evenals de ambitie om early adaptor te zijn. Er is behoefte aan informatie van direct betrokkenen èn kritische professionals en illustratieve case studies.
Het kwantitatieve vervolgonderzoek legde 4 sociale investeringsproducten voor aan de respondenten waarvan bleek dat: hoe jonger ze waren hoe positiever. Andere bepalende factoren: de mate van financiële tevredenheid, budgetbeheer (minst belangrijk), financiële zekerheid (belangrijkst), portfolio prestaties, kennis van sociale / ethische investeringen en vrijgevigheid.

Vier sociale investeringsproducten
De vier producten in het onderzoek zijn: de charity bond: een lening aan een goed doel), community business share issue (aandeel in een lokale onderneming of voorziening), social enterprise property fund (vastgoed van not-for-profit organisaties) en social investment fund (in duurzame bedrijven) Details in her blog van 1mei2013. Bronnen: Nesta/Summary How do individuals become social investors, (pdf, 14pag.) Nesta/investing for the good of society, (pdf, 61pag.)


IINieuws-15mei2013 Het op 1 na best bezochte blog
Terugkijkend vind ik SIB lessons learned het interessantst. Het is geschreven door Jeffrey Liebman van het Social Impact Bond Technical Assistance Lab van Harvard University. Mike Belinsky van Instiglio's (zie 15feb13) is graduate van dit Lab en zijn mede-auteur. Het artikel staat in de Community Development Investment Review van de Federal Reserve Bank of San Francisco. Hun visie is die van Pay-for-Succes (only) en daardoor een instrument dat van de sociale sector een 'competitieve markt maakt die effectief armoedebestrijding produceert'. In de VS is veel belangstelling, maar er blijken minder bewezen effectieve modellen om in te investeren, dan voorzien. Daardoor zijn de eerste SIB's risicovoller, innovatiever & experimenteler dan beoogd en dat vertraagd uitrollen en opschaling. Liebman en Belinsky adviseren dat overheden als terugbetalingsfinancier investeren in interne SIB deskundigheid en ervaring en dat zij zich meer als risicopartner moeten opstellen om (particuliere) kapitaalstromen te laten groeien. Ook vraagt de lange-termijn van impact om langere SIB duur voorbij politieke termijnen en horizonnen. 

Ibook Kapitaalinjectie voor goede doelen
Harald Machielse van Chuva Consulting heeft ons artikel En kapitaalinjectie voor het goede doel uit 2012 geactualiseerd en uitgebreid met aandacht voor venture philanthropy en private equity investeringen met impact. Het Ibook staat ook op dit blog i-book-een-kapitaalinjectie-voor-het goede doel en bij Itunes/een-kapitaalinjectie-voor goede doelen
De Nederlandse verzekeraar AEGON reflecteert op haar duurzame ESG beleggingen en impact investing in haar Socially Responsible Investing Report 2012. AEGON pleit voor stimulerende regelgeving nu Solvency2 het werkterrein beperkt. Bijvoorbeeld beleid voor microkrediet voor Zuid Europa, waar de kredietcrisis hard toeslaat.
AEGON heeft in 2012 3,56 miljard euro of 2,5% Impact Investeringen (II) en 650 miljoen Euro meer belegd in II. Meer dan haar 1,4 miljard euro aan duurzame beleggingen (!). Het definieert II zo: ''Directe of indirecte investeringen in ondernemingen, organisaties en projecten die voldoen aan bestaande risk& return eisen, maar ook de intentie hebben meetbaar sociaal of milieu impact” te creëren. AEGON is finance first impact investor, omdat het aan haar (uitkerings) verplichtingen moet kunnen voldoen. De grootste portfolio allocatie is de 3,1 miljard Euro in betaalbare huisvesting in de VS en Nederland.

AEGON onderzoekt de mogelijkheden van II in: groene / duurzame obligaties, zonne-energie opwekking, gezondheidszorg, microkrediet en microverzekeringen. Aangehouden worden thema's als (toegang tot) water, duurzame landbouw, grondstoffen/leningen aan kleine boeren, onderwijs in opkomende landen, SME (small & medium-sized enterprises) financiering in ontwikkelde en opkomende landen. Bron: AegonResponsible Investment Report 2012

ANBI's transparant per 1-1-14
Na nogal wat tegenwerking komt de Nederlandse overheid toch met de verplichting voor ANBI-status houders dat zij transparant moeten worden per 1jan14. Het betreft de fiscale status die giften aftrekbaar maakt voor Algemeen Nut Beogende Instellingen. Het is belangrijk omdat dit ook geldt voor vermogensfondsen met de ANBI status en omdat zij zo'n 20 miljard euro hebben, bijna 10keer zoveel als de bekende fondsenwervende instellingen die veel transparanter zijn (www.cbf-keur.nl) vermogensfondsen zijn weinig transparant over hun financiën en vermogensbeheer en ook hun geringe enthousiasme voor deelname aan de Transparantprijs is veelbetekenend. In 2012 was de deelname minimaal en in 2013 het jaar dat het thema impact was deden ze weer niet mee...


Dat het ook heel anders kan bewijst Stichting Else: it's time for something else! De stichting is een fusieproduct van 4 oudere stichtingen en haar doelen zijn: verandering in de eerstelijn (gezondheidszorg), in het omgaan met het cultureel erfgoed (van het kruiswerk) en dit bereiken door missie gerelateerd te investeren' en zo 'maatschappelijk én financieel rendement behalen door deel te nemen in vernieuwende initiatieven en bedrijven.”
St. Else begint voortvarend: het heeft de ambitie om 10% van het vermogen missie gerelateerd te investeren. Vanwege haar ANBI status en aansprakelijkheid is voor die 10% van het vermogen gekozen voor de NV vorm (met BV kenmerken) en het ANBI-team van de belastingdienst heeft deze constructie goedgekeurd. St. Else is nu nog 100% aandeelhouder van de NV, maar zoekt mede deelnemers. Marco van Alderwegen, directeur vertelt ”St Else wil maximaal voor 30% participeren in projecten/ondernemingen. We staan open voor verschillende vormen van financiering, op dit moment overwegen we een converteerbare obligatie die op termijn wordt omgezet in aandelen. Als betrokken aandeelhouder willen we vooral als klankbord functioneren en we bieden onze diverse netwerken aan”. Een raad van commissarissen beslist over de investeringen en over exit's: het verkopen van de gefinancierde initiatieven. Als investeringen dividend uitkeren, men streeft naar 5% rendement, kan/wil St Else daarmee nieuwe investeringen doen. St Else gaat samenwerken met Shaerpa, de service organisatie van de impact investing Noaber Foundation zie Charity-cases-A-N"Else en Shaerpa vinden elkaar in de ambitie om hun Missie geRelateerd Investeringen (MRI) in de (maatschappelijke) gezondheidszorg verder uit te bouwen''.

Facts&Figures in de IRIS data brief van 4000 sociale ondernemingen. Het Global Impact Investing Network verzamelt IRIS, Impact Reporting Investment Standard gegevens. IRIS biedt investeerders (en ondernemingen) de mogelijkheid hun prestaties te vergelijken. De 4000 ondernemingen uit 128 landen bereiken ruim 131 miljoen mensen en hebben bijna 280.000 toeleveranciers.

De Data Brief focust op werk(gelegenheid). Latijns Amerika en het Caraïbisch gebied (met 25%) en sub-Sahara Afrika (20%) zijn oververtegenwoordigd, net als de financiële (microkrediet) sector met 60% (Landbouw 10%). 77% van de organisaties is winstgevend. Microkrediet scoort 78%, de inkomsten per medewerker zijn daar het hoogst, van de rest is 60% winstgevend. De organisaties bestaan gemiddeld 15 jaar, (trackrecord) zijn 'klein' en groeien. Samen hebben de organisaties ruim 600.000 vaste medewerkers (microkrediet ruim 500.000). In Azië en Sub Sahara Afrika neemt de werkgelegenheid bij de organisaties het snelst toe. Slechts 2,5% van de medewerkers is vrouw. Gelukkig scoren oudere organisaties (gestart voor 1990) die wat groter zijn en vaak opgezet als non-profit beter. Link (pdf 7, pag.) IRIS.thegiin.org/IRISDataBriefJune2013


Social Finance op agenda G8
Premier Cameron presenteert in London 3 Britse social finance initiatieven als opwarmer voor de G8, de 8 grootste geïndustrialiseerde staten. Cameron toont de Britse firsts: de Social Impact Bond en de Big Society Bank en presenteert 3 nieuwe initiatieven: -1- belastingvoordeel voor sociale investeringen; -2- de lang verwachte Social Stock Exchange en -3- steun voor lokale gemeenschappen voor lokale voorzieningen. (Community development, dat kennen ze in de VS ook).

Voor particuliere investeerders is de London Stock Exchange het interessants, omdat de toegevoegde sociale en milieu waarde van sociale investeringen inzichtelijk is voor investeerders. Het biedt publieke aandelen van ondernemingen met sociale impact rapportage aan. Bij de start doen 12 ondernemingen mee, met een marktkapitalisatie van 500 miljoen£. Maar de in juni aangekondigde toetreding van 13 ondernemingen in oktober met nog eens 700miljoen UK£ in oktober, blijft uit. Begin december wordt een nieuwe CEO benoemd. Link socialstockexchange


Mooi Nederlands nieuws: het 1e impact onderzoek van Harry Hummels en ECCE naar een St. DOEN investering, de Nierstichting wil certificaathouders werven voor haar verbeterde kunstnier en het Theater Fonds geeft bankgaranties af.

Effectstudies
ECCE, het European Centre for Corporate Engagement van de Universiteit Maastricht publiceerde haar 1e studie naar impact / effect in haar ECCE PROOF Impact Project (Presenting Results Outside Of Financial Impact).
Mr Impact Investing Prof dr Harry Hummels en onderzoeker Alexander Röntgen voerden een impact analyse uit naar een investering van Stichting DOEN van de commerciële Loterijen*. Jammer genoeg zijn financiële data niet opgenomen in het onderzoek.
Men onderzocht Ecovative Design LLC, dat Mycelium produceert, een 100% bio-afbreekbaar verpakkings- en isolatiemateriaal dat het milieuonvriendelijke verpakkings- en isolatiemateriaal piepschuim kan vervangen. Ecovative begon met grants, giften, won (geld)prijzen en trok daarna equity investments aan. St DOEN wilde met de investering(en) in pionier Ecovative een alternatief stimuleren en de impact analyse laat zien het als katalysator een aanzienlijke stimulans heeft gegeven aan de invoering van Ecovative’s platformtechnologie in de verpakkingsindustrie.

Impact ladder
De onderzoekers keken chronologisch naar de ontwikkeling van Ecovative vanuit verlichting’, ‘adoptie’ en ‘doel bereikt' en schetsen 3 scenario's voor de toekomst. Ecovative bevindt zich nu in een era of ferment,waarbij bestaande technologie wordt beconcurreerd en opschaling wordt bereikt door een licensing contract. De succesfactoren: de prijs en duurzaamheid proposities. De grondstof is overvloedig aanwezig (abundance) en de afvalstoffen zijn niet schadelijk (cradle-to-cradle) De onderzoekers noemen dit 'strategically siding with nature'. De bedrijfscultuur is als het product het verbindt de productie- en afzetketen en haar partners. De R&D afdeling ontwikkelt, de productieafdeling kijkt of het product goed genoeg is voor voldoende afzet (impact). Doel is de kern competentie uit te bouwen en nieuwe producten te ontwikkelen met (milieu)impact waarvan de afzet opschaalbaar is en door licensing aan anderen wordt opgepakt. Het rapport staat op: corporate-engagement (pdf, 131 pagina's en Ebook versie) Er is een Executive summary (pag 10-15). NB De 2e PROOF Impact Project naar de impact investeringen van de Noaber Foundation in Vital Health Inc. (software voor monitoring van chronische patiënten) was dit najaar gepland, maar is nog niet gepubliceerd.


Nierstichting innoveert kunstnier(financiering)
De afgelopen 70 jaar is aan de basis van de dialysetechniek nauwelijks iets veranderd. Doorbraken op dit gebied zijn echter noodzakelijk om de levensverwachting en levenskwaliteit van nierpatiënten te verhogen. De markt is risicomijdend en laat dit liggen. Ook het huidige zorgsysteem prikkelt niet tot innovatie... ”, aldus Tom Oostrom, algemeen directeur van de Nierstichting. Dus ging de Nierstichting zelf aan de slag en kondigt nu aan dat in 2014 het functioneel ontwerp van de draagbare kunstnier gereed is, klinische testen kunnen beginnen in 2015 en de pilot voor de 1e patiëntengroep in 2017 verwacht wordt.

Sinds 2008 investeerde de Nierstichting 3,2 miljoen Euro en de Europese Unie 7 miljoen Euro. De kunstnier wordt ontwikkeld door onderzoekers van het UMC Utrecht, UMC St. Radboud, TNO, Universiteit Twente en Maastricht UMC+ en onderzoekers van Nanodialysis BV en Interface Biomaterials BV. 
In 2012 werd een aparte onderzoeks-onderneming opgezet de publiek-private Neo Kidney Foundation. ''Deze Foundation omvat 2 vennootschappen voor de verwerving en bescherming van intellectueel eigendom, het uitzetten van onderzoeksactiviteiten en geoormerkte fondsenwerving vanuit de Nierstichting.” De kosten voor de oprichting van de Neo Kidney -samen bijna 1 miljoen Euro- zijn succesvol teruggevorderd bij de Belastingdienst. Die eist wel van de Nierstichting dat zij haar activiteiten in de NeoKidney Foundation verkoopt. De NeoKidney Foundation wordt een 'revolverend' fonds waarbij de inkomsten uit patenten terugvloeien naar de doelstelling en geïnvesteerd kunnen worden in andere innovaties voor de behandeling van nierpatiënten.

Innovatieve financiering
Maar de Nierstichting heeft meer geld nodig: voor de ontwikkeling van het eerste model nog 7 miljoen Euro. De Nierstichting werft hiervoor onder particulieren en bedrijven. Naast giften wordt verder gedacht aan, Noot van de Blogger: precies zoals impact investing beoogt om grotere kapitaalstromen aan te trekken, deelnemingen, leningen en venture capital. In Financial Focus het Private Banking blad van ABNAMROMeesPierson staat dat donateurs een certificaat van een aandeel in de onderneming (NeoKidney) kunnen kopen en zo op termijn evt. kunnen profiteren van een commerciële exploitatie van de nieuwe kunstnier. Bronnen: o.a. Nierstichting/doorbraak-draagbare-kunstnier en TomOostrom in Focus. De prijs van een certificaat is eind juni 13 nog niet bekend, ik vond online geen updates, men schijnt te mikken op institutionele investeerders. 


Theater voor iedereen
Het in 2013 opgerichte Nationaal Theater Fonds, een initiatief van theaterondernemer Albert Verlinde maakt culturele productie mogelijk buiten de grote steden door bankgaranties af te geven. In 2013 werden 2 garanties afgegeven aan Opera Zuid en Maas Theater en Dans. Door de bankgaranties van 30.000 Euro daalt het risico van de voorstelling. Als achteraf blijkt dat de kaartverkoop/inkomsten niet toereikend zijn, springt het fonds met het toegezegde bedrag bij.

Het Centraal Bureau Fondsenwerving, CBF, de geaccrediteerde en certificerende instelling voor fondsenwervende instellingen en kansspel begunstigden publiceert een handreiking impactmeting in de praktijk van en voor goede doelen in Nederland. Het is relevant om te weten dat het CBF de eisen aan bedrijfsvoering van goede doelen periodiek aanscherpt, niet alleen voor de fondsenwerving, maar ook voor het beleid en de bestedingen. Het CBF moedigt impactmeting aan, maar werkt het nog niet verder uit omdat ze van mening is dat de tijd hiervoor nog niet rijp is. Een belangrijk signaal mede ingegeven door de gesignaleerde beperkte praktijk van impact evaluaties binnen de sector.



Een weerslag van de keuzes van impact investors in de praktijk op basis van data van het Amerikaanse Global Impact Investors Network en JP Morgan Social Finance en voor Europa van Eurosif, de Europese koepelorganisatie voor duurzaam beleggen. Mijn nadruk ligt op Finance First Impact Investing en Finance=Impact. Link II-keuzes Slideshare presentatie II keuzes sheets



Oikocredit publiceert Geld en Goed, lessen voor welwillende kapitalisten. Geschreven door journalist en theoloog Arjan Broers over de lessen van 'de diepe crisis van het kapitalisme van de vrije markt'. Hij interviewde economen Herman Wijffels (v/h Rabo- en Wereldbank, World Connector) en Esther-Mirjam Sent, ethicus en econoom Edgar Karssing, filosofen Hans Achterhuis en Harry Kunneman en theoloog Erik Borgman.


In Triodos Magazine door McKinsey verzamelde cijfers over impact- & bereikmeting door Nederlandse MVO's. Ruim de helft van de Nederlandse bedrijven die maatschappelijk verantwoord ondernemen meet impact (meestal met specifieke indicatoren) en/of bereik. Een voorbeeld van een indicator is bijvoorbeeld 'reductie in CO2- uitstoot’. 22 % meet impact, 20 % meet bereik, 9 % meet impact en bereik en 5% meet SROI Bron: Eur.nl/MaasTriodosvermogenvangeld (pdf)


1e Nederlandse charity bond
De 1e Nederlandse charity bond wordt gelanceerd: alleen toegankelijk voor geaccrediteerde investeerders met minimaal een ton. De looptijd is 5 jaar. De bond is een investering in een duurzaam energiefonds met als goed doel jeugdwerkeloosheid. De jaarlijkse coupon is 12%, waarvan 6% naar de obligatiehouders gaat, 4% wordt ge(her)investeerd in programma’s voor business- en banencreatie voor kansarme jongeren en de fee voor BizzyBees is 2%. BizzyBees claimt met 800.000 Euro in vijf jaar 5000 jongeren werk te kunnen bieden. De obligatie heeft een geplande omvang van twintig miljoen Euro. Er was in september voor 2 miljoen Euro ingetekend. Initiatiefnemer Bizzybees staat niet onder toezicht van de AFM.

De oprichters hebben ruim 30 jaar ervaring in ‘business’ & ‘job creationen 10 jaar in duurzame energie. Bizzybees investeert vanwege het lage risicoprofiel en de stabiele kasstromen, samen met Global Cleantech Capital (GCC) en European Solar Utility (ESU), in duurzame-energieprojecten, met name zonne-energie. NGO's als War Child, Terre des Hommes en het Trust Fund for Victims of The International Criminal Court en hun lokale partners leiden de jongeren op. Van Lanschot bankiers is partner evenals Kennedy van der Laan (advocaten).


Development Impact Bond
Het Center for Global Development (CGD, een denk&doe-tank), Social Finance UK en OPIC (de VS ontwikkelingsbank) presenteren een draft Development Impact Bond (DIB). Met marketable cases en 40 pagina's met Cross-cutting Issues for Implementing Development Impact Bonds ofwel de meet- en monitoring methoden, perverse prikkels, risico en rendement, omvang en liquiditeit, de rollen van de actoren etc. etc.

Crowdfundingplatforms versterken hun risico-analyse dienstverlening door samenwerking met kredietbureau's zoals Symbid met kredietbemiddelaar Credion en nieuwkomer Fundyd met kredietinformatieverlener Graydon. Beide platforms mikken op MKB investeringen en die zijn belangrijk vanuit impact investing perspectief omdat ze dè banenmotor van de economie zijn. Met nu ruim 650.000 werkelozen een belangrijke impuls.

Symbid, het crowdfunding platforms dat aandelen aanbiedt en Credion richten zich op grotere crowd-investeerders, die tussen de 1.000 en 10.000 Euro willen investeren. Fundyd biedt alleen leningen aan, investeren kon eerst alleen vanaf 50.000 Euro, maar de site staan nu ook lagere bedragen. Fundyd is niet bedoeld voor het financieren van start-ups.


De EuropeseInvesteringsBank geeft weer Climate Wareness Bonds uit. Verkrijgbaar op de NYSE/eu-trading/bonds > EIB. Met de opgehaalde 650 miljoen Euro financiert de EIB projecten op het gebied van wind- en zonne-energie en energie-efficiency, die bijdragen aan vermindering van de CO2-uitstoot in Europa. De EIB is een van de grootste financiers van klimaat verandering projecten. De ASN Bank heeft al 50 miljoen Euro geïnvesteerd de nieuwe, groene obligaties.


De Global Real Estate Sustainability Benchmark (GRESB) is een Nederlands initiatief met voornamelijk Nederlandse institutionele investeerders als partners en sponsors. De missie: to enhance and protect shareholder value by evaluating and improving sustainability practices in the global real estate sector. De GRESB 2013 is gebaseerd op data van 543 (2012:443) vastgoed-ondernemingen en -fondsen, 46% van de FTSE EPRA/NAREIT Global Real Estate Index.

Het onderzochte vastgoed heeft in 2012 haar energiegebruik verminderd met 4,8%. De CO² uitstoot verminderde met 2,5% en het watergebruik daalde met 1,2%. De transparantie over duurzaamheid en energieprestaties is toegenomen. 70% van de vastgoedsector heeft duurzaamheidsbeleid en duurzaamheid-risicoanalyses en -issues worden regelmatig bekeken. Aan het GRESB onderzoek doet het duurzame segment van de vastgoed sector mee: 55% van de deelnemers heeft duurzaam gecertificeerde kantoren en 34% gecertificeerde retail(shoppingmall)projecten. Certificering van de portfolio's is nog laag met 28%. Wereldwijd is LEED certificering het meest verkregen maar het Nederlandse energielabel beleid lijkt ook al succesvol.

HuCap: Human Capital Performance Bond
Society Impact Platform en Ernst&Young Consultants duiken in de HUCAP: een pool van Social Impact Bonds (SIB's) met gedeeld risico voor de overheid als intermediair en de investeerders. Het paper focust op de Minnesota Human Capital Bond (HuCap). Op papier al een jaar gereed inclusief de benodigde wetswijzigingen, nog niet van start gegaan. Doel is kapitaal aantrekken voor succesvolle SIB projecten als de overheid onvoldoende budget heeft/vrijmaakt ondanks de bereikte besparingen.

Minnesota geeft appropriated bonds uit, geoormerkte obligaties, nu al moral bonds genoemd voor projecten die de overheid besparingen zullen opleveren. Fondsen worden m.n. geworven bij institutionele investeerders. De overheid leent kapitaal uit aan de meest belovende projecten en de uitvoerders, gecertificeerde non-profits, dragen in dit model het meeste financiële risico. Ze krijgen betaald als het resultaat geleverd is uit de performance pool. Het werkbudget lenen ze een working capital pool. Een onafhankelijke oversight committee, een adviescommissie, bepaalt wat de waarde is van de resultaten (ROI) voor de overheid. De toekomstige winst of de besparingen zijn gebaseerd op: de stijging in inkomstenbelasting, BTW-inkomsten (sales tax) en de vermeden uitgaven voor de overheid aan uitkeringen, subsidies etc. De investeerders ontvangen hun rente van de overheid en aan het einde van de looptijd de nominale waarde (principal value). Maar zij lopen toch risico als: geen van de uitvoerders de beoogde prestaties levert, de pool volledig opdroogt en de overheid, hier de staat Minnesota, failliet gaat. NB In de VS komt dit voor.

Duurzaam sparen en beleggen door particulieren blijkt in 2012 weer gegroeid, het totaal ingelegd kapitaal steeg tot bijna 20 miljard Euro, een toename met 9,2%. Het marktaandeel steeg met 0,2% naar 4,8%.
Duurzaam sparen had eind 2012 een omvang van 14,2 miljard Euro (+15%), maar duurzaam beleggen slechts 5,7 miljard Euro (-3%). Ook het marktaandeel van duurzaam beleggen daalde, met 0,4% naar 6,8%.
ASN Bank is marktleider duurzaam sparen en beleggen met 56%, gevolgd door Triodos Bank en Rabobank met beiden 14%. ABN Amro en Rabobank verkopen de meeste duurzame beleggingsproducten. Buitenlandse beleggingsfondsen en duurzame mandaten zijn niet meegenomen, dus is er onderrapportage van de werkelijke markt van duurzame spaar- en beleggingsproducten.


Op 23 Oktober gaf ik een presentatie over Social entrepreneurs and or Europe voor het Society Impact Platform, een initiatief van het Ministerie van Binnenlandse Zaken om sociale ondernemingen te ondersteunen. Ik sprak na Uli Grabenwärter van de EuropeseInvesteringsBank (zie ook IINieuws 15sept13) en Jane Newman van Social Finance UK (social impact bonds). Het blog is een langere versie van de presentatie aangevuld met Nederlandse data in het Engels met

Overview
The market
The origin of impact investing
Metrics

Data on Impact Investing in Europe & the Netherlands
SRI and Impact Investing
HNWI and Impact Investing
Venture Philanthropy in Europe
Charities in the Netherlands
Private Equity in the Netherlands
Crowdfunding in the Netherlands
Sideshare Society Impact Kennislab Social Entrepreneurs and or Europe
Ik lanceer een impact investing portfolio voor de kleine public equity inkomens belegger. Ik focus op ondernemingen actief in basisbehoeften en impact katalysatoren zoals duurzaam vastgoed, grondstoffen voor internet en mobiele telefonie. Duurzame beleggingsplatforms, - indices, etf's en - benchmarks leveren leads en functioneren als checklist.
Voor Jed Emerson blended value goeroe en mede-auteur van 'Impact investing transforming how we make money while making a difference' (Amazon) vertaal ik de portfolio in het Engels zodat hij zijn followers erop kan attenderen.

Zonnepanelen
Het nieuwe crowdfundingplatform Greencrowd financiert zonnepanelen voor maatschappelijk nuttige gebouwen zoals een brandweerkazerne, het nieuwe Maxima ziekenhuis in Utrecht en de gemeente Leeuwarden. Ze geven ook een risico indicatie. Ik vraag ze om ook de impact propositie toe te voegen zoals werkuren en CO² uitstoot besparing en duurzaamheid van de gebruikte materialen. Bij het updaten van de website zijn ze dat van plan. Greencrowd is hiermee het 1e crowdfunding dat deze stap zet. De andere grote crowdfundingplatforms reageren in 1e instantie positief, maar dat resulteert (nog) niet in concrete actie. Ik investeer bij Greencrowd. 


Goldman Sachs Social Impact Fund
De -wat beruchte- bank Goldman Sachs start ook een Social Impact Fund als 1e financial in de VS. Het Fonds richt zich op Buurtontwikkeling, Werk en sociale ondernemingen en Sociale Innovatie Financiering in eigen land. Het fonds heeft een omvang van 250miljoen US$ en wordt gesponsord door de Urban Investment Group (UIG), die de afgelopen 12 jaar al ruim 3miljard US$ investeerde in GS Capital voor impact investing opportunities.
De Goldman Sachs Foundation was al impact investor door haar deelname aan de New York Prison Social Impact Bond van de voormalig burgemeester Bloomberg (en zijn foundation). Zie (social-impact-bonds)


UNEP non financial reporting
Het United Nations Environment Programme (UNEP) en grote institutionele beleggers lieten onderzoeken What do financial expect from non-financial reporting? Het onderzoek bevestigt de conclusies van Karen Maas in 2012 die het onderzocht voor Eumedion, de koepel-organisatie van Nederlandse institutionele investeerders (zie IINieuws 1sept12)

96% vindt kwantitatieve key performance indicators (KPI’s) essentieel (en de afwezigheid daarvan frustrerend);
92% vindt huidige financieel en niet-financiële rapportages te slecht geïntegreerd en daardoor slecht te vergelijken;
Bijna 90% vindt mvo- en duurzaamheidsrapportages essentieel of van hoog belang in de besluitvorming;
Bijna 80% van de investeerders vindt dat bedrijven nog te weinig duurzaamheidsdata rapporteren;
Bijna 75% vindt dat de link tussen de niet-financiële informatie en de business strategy gebrekkig is;


De gouden stier voor beleggingsfondsen wordt gewonnen door een duurzaam beleggingsfonds: het ASN Duurzaam Aandelenfonds en Thinkcapital dat de 1e Nederlandse uitkerende Sustainable World etf lanceert (15juni2013) wint de 1e etf award.


UK Social Bond Fund
De lancering van het 1e Social Bond Fund wordt aangekondigd door Threadneedle en Big Issue Invest. Het Fonds start met 10miljoen UK£ van Big Society Capital en 5 miljoen UK£ van Threadneedle. Investeren in het fonds kan door institutionele en kleine beleggers met een instapbedrag van 2.000 UK£, 0.3% kosten en geen prestatie fee. Social Impact Bonds worden opgenomen na toetsing van 5 dimensies: de primaire en secondaire sociale uitkomsten; geografische focus; de intensiteit waarmee de investering social issues wil aanpakken; de aard van de financiering en ESG assessment van de bond-uitgever. Start januari 2014.


Voluntary sector Social Impact Bond
De Britse overheid subsidieert de 1e Social Impact Bond (SIB) door de voluntary sector uit het Social Outcomes Fund (20 miljoen UK£). Big Society Capital is hoofdinvesteerder (2 miljoen UK£) met Bridges Ventures (2 miljoen UK£) en het Omidyar Network, Social Impact Fund Panahpur. Fondsbeheerder is het Bridges Social Impact Bond Fund dat focust op onderwijs, werk, huisvesting en kwetsbare jongeren. De SIB loopt 10 jaar, er staat niets over rendement of risico.

2000 adopties
Doel van de SIB is de adoptie van 2000 kinderen waardoor lokale overheden 1,5 miljard UK£ besparen op pleegzorg (uitgaand van 10 jaar opvang). Lokale overheden zullen 54.000 Uk£ per kind betalen in 4 tranches: bij registratie, plaatsing, na een jaar en na 2 jaar.


3 Multinationals starten DIB
De Amerikaanse franchise restaurantketen Nando, Coca Cola Company en de Afrikaanse mijnbouwonderneming Anglo-American willen in 2014 een development impact bond (DIB) voor Mozambique lanceren. Het doel is malaria bestrijding, de beoogde omvang 30 miljoen US$. Nando is actief in Afrika en haar oprichter deelde op werkbezoek malaria-netten uit in afgelegen gebieden. Nadenkend over acties met meer impact besloot het dat iedereen die zakelijk actief is in Afrika voordeel heeft bij het uitbannen van malaria: het inkomen zal stijgen, de capaciteit van de gezondheidszorg kan benut worden voor het bestrijden van andere ziekten en de schoolprestaties van kinderen zullen vooruitgaan als ze geen malaria krijgen.

Nando’s financiert de opzet fase van de DIB en voorlopige toezeggingen van fondsen en vermogenden zijn binnen. Het ministerie van gezondheid van Mozambique houdt toezicht als onderdeel van het landelijke programma en het moet bijdragen aan de capaciteit en duurzaamheid van haar (zorg)infrastructuur. D Capitalpartners ontwikkelde een all-in model van de opzet, fondsenwerving, begeleiding, monitoring, evaluatie en afrekening naar resultaat.

Eindelijk besteed ik aandacht aan de door RobecoSAM Country Sustainability Ranking ontwikkelde methode om de impact van overheidsbeleid van landen te beoordelen en zo ook staatsobligaties te ranken op impact gehalte. De retrospectieve test zijn veelbelovend als voorspellend risicomanagement (Frankrijk), maar leveren ook nieuwe inzichten op over emerging countries die ingaan tegen de beeldvorming (Mexico). Het Zuid Koreaanse SolAbility had al een ranking met 3x zoveel landen en heeft die voor 2013 bijgewerkt. Mooi om naast elkaar te leggen, zij het dat de Euro investeringsopties beperkt zijn. Als lead naar landen en regio etf's zeker interessant.


InhaltigesInvestment publiceert haar kwartaal data over duurzaam beleggen in Duitstalig (euro) Europa: duurzame etf's en microkrediet blijven het hardst groeien. Maar de fiscale datum 31dec heeft een perverse prikkel effect zonder duurzame bijdrage, wat dat betreft is het halve Nederlandse afbouwbeleid niet zonder reden geweest (zie IINieuws 15okt13) en gelukkig ook zonder al te veel negatief effect hoewel duurzaam beleggen er maar treurig bijstaat.


McKinsey: de impact van internet in Afrika
Consultancy en onderzoeksfirma McKinsey onderstreept in Lions go digital The Internets transformative potential in Africa? Het potentieel van de impact van internet in Afrika op het terrein van zes sleutelsectoren waarvan 4/5 basisbehoeften. De productiviteitsgroei door de inzet internettechnologie kan 148 tot 318 miljard US$ bedragen in 2025 en grote bevolkingsgroepen bedienen. Meest relevant sectoren: Financiële diensten: In 2025 kan 60% van de Afrikanen toegang hebben tot financiële diensten en 90% mobiel bankieren voor dagelijkse betalingen en overschrijvingen. Onderwijs: online beschikbaar onderwijsmateriaal, ondersteuning voor onderwijzers en beroepsonderwijs. Gezondheidszorg: Internet kan helpen diagnoses stellen, behandelingen voorschrijven en educatief zijn. Retail: E commerce voor de Afrikaanse groeiende midden-klassen. Landbouw: Boeren krijgen toegang tot informatie en deskundigheid op het gebied van weer, teeltkeuze, ongedierte bestrijding, bedrijfsvoering, financiering, toegang tot markten en beter marktwerking en prijsvorming. Government: Transparantie, het stroomlijnen van de dienstverlening, belastingen- en inkomstenheffing etc.


Knallend uiteinde:
Op 19 december 2013 wordt de 1e Nederlandse Social Impact Bond tegen jeugdwerkeloosheid gelanceerd door de Startfoundation die 'werkt aan werk' (charity-cases) met als mede investeerder het ABNAMRO Social Impact Fonds (15april2013). De Gemeente Rotterdam betaalt de investeerders terug als de project uitvoerder Buzinezzclub 160 jongeren aan werk, een bedrijf of een eigen onderneming helpt. VanDoorne advocaten begeleidde de bond. Chef de mission Sadik Harchoui van Society Impact die achter de schermen de deal rondmaakte legt het uit bij de TROS/Nieuwsshow/21dec2013 (13m37).

Financiën
De lening, investering door de Startfoundation en het ABNAMRO Social Impact bedraagt 680.000 euro. Van de besparing door de stad Rotterdam op uitkeringen gaat 30% naar Startfoundation, 30% naar de het ABNAMRO Social Impact en 40% naar Buzinezzclub. ABNAMRO verwacht 12% rendement te behalen. 'Hoe sneller de jongeren uitstromen, hoe hoger het rendement'. De bank schreef een rapport over Social impact Bonds. ABNAMRO/Social-Impacts-Bonds (pdf, 16 pag).



Wensen van de blogger voor 2014: het wordt bijna een mantra; ”Overigens ben ik van mening dat impact investing ook toegankelijk moet zijn voor kleine beleggers en niet beperkt tot private equity, zeer vermogenden, vermogensfondsen en institutionele investeerders''. Met uiteraard alle waardering voor hun inspanningen.

Meer initiatieven van chari's en investeerders voor impact investing door missie gerelateerd vermogensbeheer, charity bonds en social impact bonds.Startfoundation Jos Verhoeven is al in gesprek met een 2e partij: Filanthropium/eerste-social-impact-bond-gelanceerd, hiermee-wordt-filantropie-ten-volle-benutChef de Mission Sadik Harchoui van Society Impact die achter de schermen de deal rondmaakte vertelt bij de TROS Nieuwsshow dat de 2e SIB er aan komt: voor multi-probleem gezinnen en uitgevoerd door SociaalHospitaal.



Voor 2014 kijk ik verder dan faciliterend fiscaal beleid door overheden en sluit me aan bij de London principles geformuleerd door het Impact Investing Policy Collaborative. De essentie: wees faciliterend, stimulerend en (mede) ondernemend. (15sept2013)

Maar ook naar mijn blogbezoekers: meer respons en dialoog graag en wellicht een impact investing circle nu ik meer op public equity ga focussen?