21 juni 2011

Impact Investing Nieuws 21 juni 2011

Deze keer: Online vermogensbeheerder Ophen integreert duurzame index, VBDO komt met duurzaamaandeel.nl, opvallende continentale verschillen in duurzaam beleggen, goede doelen besteden vermogensbeheer vaker uit, Harry Hummels over ethisch beleggen door pensioenfondsen, Hope Consultancy's 'Money For Good' meet grote vraag naar impact investing (in de VS) en als case het Oranje Fonds.

MARKETPLACE

Online beheerder Ohpen voegt Yale's duurzame index toe 
Online vermogensbeheerder en prijsvechter Ohpen claimt de eerste vermogensbeheerder in Nederland te zijn die -in haar volledig geautomatiseerde beleggingsbeleid- een duurzaamheid index inpast. In Yale's EPI (Environmental Performance Index) zijn 163 landen opgenomen. De landen worden op 25 duurzame criteria beoordeeld, zoals luchtkwaliteit, watermanagement, biodiversiteit en landbouwbeleid. Aandelen uit landen met een hoge score in de Yale-index krijgen een zwaardere weging in het Ohpen Groei Fonds. Aandelen die slecht scoren worden afgebouwd. 

‘Naast een stabiele groei van vermogen is het belangrijk een balans te vinden tussen rendement en duurzaamheid’, zegt Chris Zadeh, oprichter van Ohpen: ‘Wij willen de bestaande financiële markt openbreken. Naast een eenvoudige kostenstructuur speelt duurzaamheid daar een belangrijke rol in.’


VDBO lanceert duurzaamaandeel.nl
De VBDO, Vereniging van Beleggers in Duurzame Ondernemingen -die zich sterk richt op 'engagement' binnen duurzaam beleggen- start 29 juni as de website www.DuurzaamAandeel.nl De site informeert particuliere beleggers over de maatschappelijke rol en de bijdrage aan duurzame ontwikkeling van de Nederlandse beursgenoteerde bedrijven.

Door onafhankelijke informatie aan te bieden wil de VBDO interactie tussen particuliere beleggers en beursgenoteerde ondernemingen over het door hen gevoerde duurzaamheidsbeleid mogelijk maken. Op deze manier wil de VBDO duurzaam beleggen onder particuliere beleggers stimuleren.
Vanaf 29 juni2011 duurzaamaandeel

FACTS & FIGURES

Azie kiest positief, de VS negatief en Europa kiest 'engagement'
Robeco 'marktleider' met 150 miljard euro vermogen onder beheer realiseerde in 2010 181 miljoen euro winst (na een verlies van EUR 11 miljoen in 2009). In 2009 besloot Robeco, onderdeel van de Rabobank, ‘truly responsible investor’ te worden met een uniek aanbod van responsible investing diensten en deskundigheid. De overname van het Zwitserse SAM, deslundig op ESG analyse is daar bijvoorbeeld een gevolg van.

Robeco publiiceerde in 2009 met Booz & Company 'Responsible Investing a paradigm shift from niche to mainstream'. Het rapport is een analyse van de RI markt (in 2007) en hun prognose dat RI naar 15 a 20% marktaandeel (26,5biljoen U$) zal groeien met 53 miljard U$ inkomsten/rendement in 2015. De groei van het marktaandeel zal in Europa groter zijn (van 7% naar 20%), dan in de VS (van 10% naar 15%).

Sinds '03 is de RI markt jaarlijks gegroeid met 22% (eind '07 5biljoen US%) of wel 7% van de markt. De Verenigde Staten (VS) vormen de grootste RI markt met 2,7biljoen U$ gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (VK) met 1,2biljoen U$. In het VK heeft RI een marktaandeel van 20% tegen 10% in de VS en 2% in Azie. In Europe springt Zwitserland eruit met 5% marktaandeel (en 55% groei per jaar in '03-'07).

Interessant is het opvallende verschil in RI keuzes/praktijk en de verwachting voor 2015. Zo is RI in Europa mn 'engagement' (75% daalt iets naar 71%) in de VS voornamelijk 'negatively screening' 77% (zal dalen tot 53%) in Azie nu juist positive screening met 90%!, maar zal dalen naar 30%. Positive screening is in zowel Europa als de VS een marginaal gebeuren: 5% en 6% maar zal stijgen naar 20%. In de VS en Azie zal 'integratie' van van ESG criteria in investerings analyses en beslissingen groeien van '0' naar 40 en 50% groeien, in Europa is het 68%, wordt 75%. Noot van de Blogger” Nederland land van dominees... in een continent van zeloten? Link Robeco/Whitepaper


CHARITIES & FOUNDATIONS

Goede Doelen besteden hun vermogensbeheer uit
Sinds de dramatische verliezen in 2008 besteden goede doelen hun vermogensbeheer vaker uit, schrijft het Financieel Dagblad onder de subkop 'Professionaliseringsslag Fiduciair beheer'. Zo koos het Oranje Fonds voor beleggingsbeleid 'in lijn met de missie', mede omdat 'wat wij doen afstraalt op het Koninklijk Paar'. Het fonds is hun huwelijksgeschenk. Ook verhalen over controversiele (Noot van de Blogger: en onbedoelde) beleggingen van collega goede doelen via belegginsgffondsen stimuleren de gang naar externen. Het Oranje Fonds koos voor Staal Bankiers, Triodos, Robeco en IBSam. Vermogensbeheerder IBS zegt voor tien goede doelen te werken, en dat is 5 keer zoveel sinds 2008. Harry Hummels ziet deze beweging ook, 'maar het is nog niet de dominante trend'. Noot van de Blogger: dus hij blijft missionair actief voor de VFI. De VFI, de Vereniging van (121 grote) Fondsenwervende Instellingen is na de Handreiking Verantwoord Vermogenbeheer een Helpdesk gestart. Noot van de Blogger: IBSAM's René Willemsen en Hans van Dijk geven op persoonlijke titel en tegen een charikorting specialistisch advies op financieel gebied. Bron Barbara Nieuwenhuijsen in FD 6 juni 2011


ACADEMIA

Harry Hummels over ethisch beleggen door pensioenbeleggers
Zwitserleven dat het Europese SRI (Sustainable and Responsible Investing) keurmerk kreeg voor al haar fondsen. (in IINews4april2011) interviewde Harry Hummels over 'Verantwoord beleggen en het ethisch tekort' in 'Update', mei 2011. Harry Hummels is hoogleraar Ethiek, Organisaties en Samenleving aan Maastricht University. Tevens is hij, samen met zijn vriend en collega Theo Brouwers, directeur van SNS Impact Investing.

Highlights
Verantwoord beleggen heeft zich in het afgelopen decennium sterk ontwikkeld. In 2007 wees onderzoek uit dat slechts een minderheid van pensioenfondsen een beleid had voor verantwoord beleggen, nu heeft meer dan 80 procent het, voor een belangrijk deel ingegeven uit de vrees voor reputatieschade.

De centrale vraag die beleggers volgens Hummels zouden moeten stellen: past de aandacht voor ethische vraagstukken in het beleggingsbeleid? “De eerste vraag die een pensioenbelegger zal stellen als het gaat om het integreren van niet-financiële informatie in zijn investeringsbeslissingen luidt dan ook: hoe en in welke mate draagt sociale, ethische, bestuurlijke en milieu-informatie bij aan het realiseren van goede risico-gerelateerde rendementen?

De wetenschap heeft zich al decennia over deze vraag gebogen. De conclusie is vrij ontnuchterend: in de ontwikkelde aandelenmarkten in Amerika, Europa en het verre oosten is sociale, ethische en milieu-informatie niet discriminerend in het behalen van goede risico-gerelateerde rendementen. Voor zover er al alpha is te behalen in deze markten, leveren sociale, ethische en milieu-aspecten geen bijdrage aan het behalen van dit (financiële) resultaat. De aspecten zijn niet-materieel. Over aandelenbeleggingen in emerging markets bestaat nog geen duidelijkheid, maar de kans dat sociale, ethische en milieu-informatie daar wel materieel blijkt te zijn is niet hoog te achten”. Link snsimpactinvesting

CASE ORANJE FONDS
Het Oranje Fonds, sinds 1948 (de oprichting van het Juliana Welzijn Fonds) geleidelijk gegroeid door o.a. schenkingen en beleggingen en in 2002 gefuseerd met het huwelijksgeschenk aan HKH Willem Alexander en HKH prinses Maxima is met circa 177miljoen euro vermogen (2010) het grootste sociale fonds van Nederland.

Beleggingsbeleid
Duurzaamheid staat centraal, het Fonds belegt (Noot van de Blogger 100%!) in duurzame fondsen die actief bijdragen aan sociale cohesie en sociale participatie, dus zoveel mogelijk in lijn met haar maatschappelijke doelstellingen. In het beleggingsbeleid hanteert het Oranje Fonds de uitgangspunten: relevantie, reputatie, rust, resultaat, risico en rendement.

Het Oranje Fonds hanteert de volgende spreiding:
80% vastrentende waardes (bijv. obligaties en deposito’s)
10% vastgoed
10% aandelen
Het streefrendement ligt tussen de 3 en 4% voldoende voor exploitatiedekkingen en inflatie-bescherming (3%). Het resterende rendement -in 2010 2,5% want het totale bedroeg het rendement 5,5%- wordt gebruikt voor financiering van bijzondere programma’s of projecten.

In 2009 werd 80 miljoen euro aan vrijkomende deposito’s in de duurzame lijn herbelegd bij Staalbankiers (50%) en bij Triodos Bank (50%). Beiden in een depotportefeuille met vastrentende waarden. In de loop van 2010 werden de overige beleggingen omgezet, onder meer in vastgoedinvesteringen en in Stadsherstel N.V’s. IBS Asset Management werd aangesteld als fiduciair beheerder. Deze rapporteert maandelijks over de prestaties en de kosten, risico’s en rendement. De transitie van het vermogensbeleid brengt wel hogere beheerskosten en een lager streefrendement met zich mee, maar dit zijn consequenties die het Fonds weloverwogen accepteert. (p.55).


GELEZEN HOPE 'Money for Good' mei 2010
Hope Consultancy, een Amerikaans marktonderzoeksbureau en (implementatie) strategie consultant onderzocht de belangstelling voor impact investing eerst kwalitatief en toen online onder ruim 4000 welstandige Amerikanen. De helft heeft een jaarlijks inkomen van meer dan 80.000 U$, de ander helft meer dan 300.000 U$. Ik vat de key findings en p59-84 over impact investing samen.

Niet alleen de latente vraag, maar ook afwegingen en gedrag van donateurs/investeerders werden onderzocht. Hope testte vooraf wat opvattingen en definities van impact investing oa tax deductability (excluded). De belangstelling voor impact investing bleek groot: bijna 50%! en met beperkte (10%) kannibalisering op geef gedrag. Er is geen correlatie tussen geven en investeren, het zijn 2 aparte markten. NB Hope verwacht op basis van de investeer intenties van de onderzochte groep een groei van impact investing met een factor 25! naar 1200 miljard US$, waarmee de impact van charity met haar jaarlijkse omzet van 45 miljard bijna marginaliseert.....

Hope schetst 6 segmenten van 'geinteresseerden': sceptici, wil geen risico, wil geen gedoe, kijkt naar de kwaliteit van de organisatie, kijkt naar de sociale focus en persoonlijk netwerk/aanbevolen. Mensen willen meer weten, willen klein beginnen (10.000 a 25.000 dollar investeren), maar staat dan open voor opschaling, verwachten deskundigheid bij hun -huidige- adviseurs, een belangrijke barriere is de prille staat van dienst van de impact investing markt en (financiele) benchmarks en niet zozeer de 'impact' meting. De voornaamste overweging is dat risico(afweging) belangrijker is dan rendement.

Hope doet een aantal concrete en onderbouwde suggesties voor het vermarkten van impact investing van p.78 tot 88 en sluit af met aanbevelingen Link HOPEconsulting Noot van de Blogger er is ook een 'Money for Good' international onderzoek naar investeringen buiten de VS, te vinden op dezelfde webpagina.

8 juni 2011

Impact Investing Nieuws 8 juni 2011

Deze keer: Duurzame trackers op Euronext, GIIN's Impact Base maakt vliegende start, particulier duurzaam sparen en beleggen groeit, FMO wordt GIIN lid, verslag(en) van SOCAP Europe, Handboek 'Goed Geven' en Manual Social Investing (voor sociale ondernemers), Charity 'legally challenged' volgens Canadese jurist, als case de IONA Stichting en Verder Gelezen in het SRI Handbook van BostonCollege/Harvard Hauser.

MARKETPLACE

Duurzame trackers op euronext
Op 14april2011 berichtte IINews dat duurzame etf's (Exchange Traded Funds) of (index volgers) 'trackers' in opkomst zijn. Deze trackers volgen (automatisch) de beurs index. Marktleider iShares (onderdeel van Black Rock) introduceert nu 2 trackers van de best-in-class of 20% van de 600 meest duurzame bedrijven op Euronext Amsterdam. Daarnaast vindt negatieve screening, uitsluiting plaats op basis van alcohol, tabak, gokken, wapens en bewapening en 'adult entertainment' (porno). 

De trackers volgen de Dow Jones Global Sustainability Screened fund en het DJ Europe Sustainability Screened fund. Dow Jones werkt samen met Robeco-dochter SAM (Sustainable Asset Management) voor de duurzaamheidsselectie. (Noot van de Blogger Er is geen Nederlandse/Euronext Duurzame index). Link ishares Meer over trackers ishares.index-basis

GIIN Impact Base Q1
De GIIN Impact Base die in februari 2011 van start ging meldt dat 230 investeringszoekers zich hebben aangemeld waaronder pensioenfondsen, overheidsinstanties, charitatieve organisaties, 'family offices', investeringsbanken en vermogende particulieren uit de hele wereld.  

Ruim 90 Impact Investing fondsen met een gezamelijk vermogen van 4,5 miljard US$ hebben een profiel aangemaakt om toegankelijk te zijn voor investerings zoekers. De fondsen varieren in werkgebied en sector(en), asset class, investerings stijl en ambitie(s). Link ImpactBase

FACTS & FIGURES

Groei duurzaam Sparen en beleggen door particulieren
De Vereniging van Beleggers in Duurzame Ondernemingen VBDO heeft de Nederlandse cijfers over particulieren in 2010 verzameld (mede mogelijk gemaakt door de Triodos Bank). De cijfers vallen niet tegen in het licht van de afbouw van de fiscale voordelen voor groen, sociaal-ethisch en culturele beleggen. De heffingskorting op de inkomensbelasting van 1,3% gaat in 2014 naar 0%, maar de 2,5% vrijstelling van de vermogensrendementsheffing blijft bestaan (tot een maximaal bedrag van 55.145euro in 2009). Bij sparen is het deel niet fiscaal vrijgesteld duidelijk groter, bij duurzaam beleggen is het maar net groter. 
Noot van de Blogger Let op: de meeste 'Sustainable genaamde Funds' zijn niet fiscaal vrijgesteld!

Ook in 2010 groeide het duurzaam gespaarde- en beleggingsgeld en wel met 5,8% en ongeveer 1 miljard euro naar 17,7 miljard euro. Hiermee heeft duurzaam sparen en beleggen een marktaandeel van 4,5%. De verdeling is ruwweg 85% sparen en 15% beleggen. De duurzame spaarmarkt steeg met 5,4% en de duurzame beleggingsmarkt met 7,4%.Bron vbdo of (copy) http://www.vbdo.nl/files/download/771/Duurzaam sparen en beleggen 2010 .pdf

Impact Investing NETWERK

FMO lid van Global Impact Investing Network
The GIIN Global Impact Investing Network heeft haar 4e Nederlandse lid: FMO, FinancieringsMaatschappij Ontwikkelingslanden en presenteert meteen een profiel. FMO, in bezit van de Nederlandse overheid, beheert ruim 5 miljard euro voor schuld en kapitaalfinanciering in ruim 60 ontwikkelingslanden. FMO focust op financiele diensten, energie, huisvesting, landbouw en voedsel, en water. Meer over FMO en microfinanciering op IINews 28april2011 in het Impact Investing Handbook van CapVenturesome.Link thegiin

Impact Investing CONFERENCE

SOCAP/Europe verslag(en)
De eerste Europese SOCAP (SOcial CAPital) Conferentie van Frank van Beuningen (PYMWYMI) was met 600 deelnemers uit 50 landen 'uitverkocht'. Interessant waren de 'deelname beurzen' voor sociale ondernemers. Alle SOCAP seminars waren en zijn online te volgen. Een paar highlights door NextBillion die als SOCAP media partner verslag doet (in het engels): 

SOCAP/Europe Kicks Off With Notes of Change door Prinses Maxima en een Panel over de tweede golf/generatie sociale ondernemers die mikken op samenwerking.
What Does It Take to Build a Market? (in India) Hoe groot kan impact investing worden? McKinsey& Co (consultancy) en Omidyar Network (GIIN lid) presenteerden een 'Bottom of the Pyramid' marktonderzoek 'revealing a bullish outlook despite latent demand'.
Moving Impact Investing from Niche to Mainstream, While Protecting the Mission Is impact investing een instrument voor 'goed doeners' of om de wereld te veranderen? Olv Economist journalist met Wim van Beek van Goodwell.
Three Bridges to Capital Hoe effectief en efficient te bemiddelen tussen investeerders en sociale ondernemers. Drie nieuww infrastructuur initiatieven.
Tough Love for Impact Investors Op zoek naar "investeerbare" sociale ondernemingen voor de "deal pipeline" in Europa: Changing our Models to Fit the Continent," met sprekers van Ashoka en de Schwab Foundation.
Marketplaces Start to Matter Spannende tijden voor op internet gebaseerde impact investing markten zoals Gate Global Impact, Mission Markets, Impact Base etc Link nextbillion socapeurope-coverage

Ook The Guardian was aanwezig en schreef een verslag 'Socap seeks to engage "valuable strangers"
Nederlandse panelleden en moderators op SOCAPEurope waren: gastheer Frank van Beuningen, organisator SOCAP/Europe (PYMWYMIC); HKH prinses Máxima der Neterlanden/UN Special Advocate for Inclusive Finance for Development; Marilou van Golstein Brouwers, Koert Jansen en Femke Bos van Triodos Investment Management; Nina Tellegen, Jeffrey Prinsn en Jasper Snoek van stichting DOEN; Eric Buckens, Otto Beelaerts van Emmichoven en Hugo Westerink van ABNAMRO; Wim van der Beek van Goodwell Investments; Marjan Sax van Sax Consultancy; Rien Van Gendt Advisor (FIN/VSB/van Leer Foundation); Huib van Walsem van Suikeroom; Hedwig Siewertsen van de DOB Foundation; Pieter Oostlander van Noaber; Patricia Strooper van het (Prins Bernhard) Cultuur Fonds; Ineke Aquarius van Butterfly Works; Dennis Dijkstra van Movirtu; Egon de Bruin van Treemagotchi en Danielle Puma van de Vodaphone Foundation.

Ook Petra Kroon doet op Sociaal Ondernemen Nu! verslag van SOCAP Europe en wel van de sessie over de mismatch tussen investeerders en investeringszoekers. De Zwitserse Schwab Foundation (for Social Entrepreneurship) is een not-for-profit organizatie die sociaal ondernemen wil stimuleren als de katalysator om maatschappelijke problemen aan te pakken. Zij presenteerde op SOCAP Europe haar Social Investment Manual voor sociale ondernemers. Over het opbouwen van succesvolle relaties met sociale investeerders, een schets van de 'sociale investerings wereld', concrete plannen hoe investeerders te vinden en te benaderen en best practices voor succesvolle due diligence proces en onderhandelen voor lange termijn samenwerking.

HANDBOEK GOED GEVEN
Filantropie consultant Diana van Maasdijk (Donor Academy en Philian) presenteerde op SOCAP Europe 'Goed Geven' een handboek voor particulieren met een strategisch schenkingsplan. Met praktische tips, inspirerende voorbeelden, checklists, adressenlijsten en een compleet stappenplan om giften in te zetten als ‘investeringen’ in een betere wereld.

Een hoofdstuk is gewijd aan De opkomst van mission related en impact investments. Daaraan is meegewerkt door drs. Frits van der Have (cleantech, Life Science Partners, Zandstaete) mr. Alexander van der Have en dr. Rien van Gendt (FIN/SBF/van Leer Foundation). Link philianconsulting Goed Geven  Op de site bij 'Publicaties' 'Effectief geven in 7 stappen' op 2A4 nog zonder impact investing. 

CHARITY: LEGALLY CHALLENGED

De Canadese jurist Blake Bromley deed sombere voorspellingen op het European Association for Philanthropy and Giving vanwege de juridische beperkingen voor goede doelen die haar werkwijzen en terrein beperken. De donoren zullen daarom 'afhaken' omdat goede doelen te weinig resultaten boeken....

In 2021 kijken donoren eerder naar sociale ondernemingen of corporaties voor impact dan naar goede doelen. Effectiviteit en efficiency zijn nodig om lange termijn maatschappelijke resultaten te boeken ... Religieuze organisaties zullen over tien jaar geen deel meer uitmaken van de filantropische sector (in het Verenigd Koninkrijk van de Charities Act 2006) 'omdat ze geen maatschappelijk nut dienen'. Noot van de Blogger Bromley heeft zeker nog nooit van (wereld)diaconaat gehoord. 

CASE IONA
Iona was sponsor van SOCAP Europe en voorbeeld stichting in de Vereniging van Fondsen FIN brochure duurzaamheid uit 2010. De Iona Stichting werkt internationaal voor cultuurvernieuwende initiatieven en ontwikkelingen. De stichting laat zich bij haar werkzaamheden inspireren door de antroposofie, zonder zich daartoe te beperken.

Jaarverslag 2010 p.23
'Het vermogen schommelde van bijna 20 miljoen eind 2006 naar ruim 13 miljoen eind 2008 naar ruim 16 miljoen eind 2010. Dit als gevolg van het beleid om tijdens de kredietcrisis de projectsteun niet te beknotten. Juist tijdens de crisis hadden initiatiefnemers de steun van de Iona Stichting het meest nodig. Met gespannen verwachting volgt het bestuur de vraag of steun van de schenkers en de groei van de beleggingen deze ‘schade’ zal kunnen goedmaken. Het risico dat er toch een deel van de schade niet kan worden ingelopen kan niet worden geanalyseerd, wel geaccepteerd. De koersschommelingen van de beleggingen worden zo veel mogelijk opgevangen in de koers-egalisatie-reserve.

Verantwoord beleggen’ is een kwestie die ons intensief bezig houdt. In de bekende trits people planet profit (Noot van de Blogger in de FIN brochure sprak IONA nog over Prosperity, ook mooi) heeft ethiek in ons beleid voorrang boven profit. Wij definiëren verantwoord beleggen daarom als een leerproces met deze drie dimensies: milieu aspect, sociale aspecten, ethische dimensie. Wij hebben in onze financiële commissie Floris Lambrechtsen aangetrokken, een expert op dit gebied en wij hebben dit jaar onze beleggingsportefeuille volledig herbelegd in fondsen die zo veel mogelijk rekening houden met de genoemde dimensies van verantwoord beleggen. (vet door blogger)

Het Beleggingsstatuut
In het beleggingsstatuut van de Iona Stichting is gekozen voor een vooruitstrevende koers met betrekking tot het beleggen in groene, duurzame en maatschappelijke verantwoorde ondernemingen.
...
Het bestuur heeft ….een notitie verantwoord beleggen en een beleggingsplan vastgesteld, waarin de strategische middelenverdeling, de tactische marge, het gebruik van vreemde valuta, regionale spreiding, derivaten, het risicobeheer en het accent op duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen bij de beleggingen zijn vastgelegd. Koerswinsten en koersverliezen worden met het oog op de continuïteit voor een deel toegevoegd of onttrokken aan een egalisatiereserve. Bij de strategische middelenverdeling was in het verslagjaar gekozen voor 55% aandelen, 15% vastrentende en alternatieve waarden en 30% liquiditeiten. Inmiddels zijn de liquiditeiten belegd in vastrentende en alternatieve waarden. De vermogensbeheerder rapporteert ieder kwartaal aan de financiële commissie. De koerswinsten en koersverliezen worden zichtbaar gemaakt in de jaarrekening. Koerswinsten en koersverliezen worden met het oog op de continuïteit voor een deel toegevoegd of onttrokken aan een egalisatiereserve. Link JV2010 iona

VERDER GELEZEN in het SRI Handbook
The Handbook on Responsible Investment Across Asset Classes, is een uitgave van het Boston College Center for Responsible Citizenship uit 2007. Het BCCRC werkt tegenwoordig samen met het Hauser NGO Center van de Harvard Universiteit. Het handboek is gesponsord door de FB Heron Foundation, een belangrijke speler op het gebied van impact investing (zie mini profiel op dit blog 11mei2011.

Het is 'back to basics' beleggen: de doelgroepen zijn institutionele investeerders, vermogensbeheerders, beleggingsadviseurs en zeer vermogende particulieren. Per asset groep op 1A4 een samenvatting van -1- de ESG EcologicalSocialGovernance opportunities, -2- de beschikbare 'tools' voor meten en beinvloeden, -3- de investeringsmogelijkheden/producten en -4- de potentieel beschikbare benchmarks. Het handboek is een laagdrempelige introductie en meteen een asset allocatie stappenplan. Deze keer de hoofdstukken Vastgoed, Hedge Funds, Grondstoffen en Opkomende Markten.

-E- Vastgoed Met/na contanten, obligaties en aandelen is vastgoed of onroerend een belangrijkste beleggingscategorie. Afhankelijk van de ambitie en termijn waarop belegd wordt varieert het %.
(Socially) Responsible Investing in vastgoed is in de VS een belangrijk fenomeen, in het JP Morgan II verslag was bijna 13% van de 1100 projecten een affordable social housing investment en een derde van het kapitaal. (IIN Blog 15maart2011). SRI kan ook kiezen voor economische (re)vitalisering van arme(re) regio's of vastgoed projecten, 'groene' (energie zuinige) gebouwen, duurzame bouw(materialen) en 'fair labor prices'.

Noot van de Blogger1 In Nederland biedt Triodos Bank een (duurzaam) Vastgoed Fonds aan met de focus op duurzaam gebouwde of beheerde panden en monumenten. Voornamelijk commercieel vastgoed (kantoren, bedrijfsgebouwen en winkels) soms ook scholen en kinderdagverblijven en vooral in Nederland. Bakkenist & Emmens Management beheert het VastgoedCultuurFonds dat (nu) belegt in Fort Asperen, Felix Merites en het io Muziekmakerscentrum (Adam)
Noot van de Blogger2 De Universiteit van Maastricht, APG, PGGM en USS hebben een wereldwijde milieu benchmark ontwikkeld voor duurzaam vastgoed, de Global Real Estate Sustainability Benchmark (GRESB). Elf grote pensioenbeheerders met 1400 miljard US$ onder beheer doen mee.. Institutionele beleggers kunnen er de milieuprestaties van hun vastgoedbeleggingen mee meten. In september worden de eerste resultaten verwacht. Meer op duurzaamvastgoed. De website focust ook op de milieu ambities van duurzaam vastgoed.

-F- Duurzame Hedge Funds bestaan ondanks hun imago (probleem?) dat ze op de korte termijn en winst focussen. Hedge Funds bieden aandeelhouders activisme opties en als strategie long short gaan. Dwz
lang duurzame bedrijven (kwaliteit) kopen vanwege de 'winst' verwachting en 'short' gaan (even verkopen en daarna terugkopen vanwege 'verlies' verwachting) op niet duurzame bedrijven.

In 2004 startte in de VS het (Highland) Good Steward Fund (of Hedge Funds) voor ethische beleggers dat belegt op basis van uitsluiting en in 'global companies' met een goede ESG staat van dienst. Het Fonds beheert 330 miljoen US$ en wil uitbreiden in Azie. Het Amerikaanse GLG Partners European Equity Fund startte ook in 2004 en selecteert best in class bedrijven op basis van 'environmental data' beheert 12 milajrd US$ vermogen, maar geeft geen beheerscijfers per fonds. In 2006 startte het Renewable Energy Fund van Ardsley Partners (USA) gevolgd door het Renewable Energy Offshore Fund in 2007 omdat hun 'hoofd' fonds 250 miljoen US$ renewable energy assets beheerde. Ardsley Partners long short equity hedge fund beheert 1miljard US$ en specialiseert in 'industrial and energy companies'.

Noot van de Blogger Een Nederlands long (quality) short (on sustainability) Greenbay Europe Fund beheerde 10 miljoen euro vermogen, maar stopte in 2010 bij gebrek aan kapitaal instroom. Zie ook artiekel Charities SRI & HedgeFunds uit het VK.

-G- Grondstoffen handel is gebaseerd op toekomstverwachtingen van mn energie- en landbouwprijzen of basis materialen van producten en is erg 'bewegelijk'. SRInvesting in grondstoffen weegt milieu aspecten mee of prijsstabiliteit of de gebruikte marketing methoden. Er zijn weinig beleggingsmogelijkheden en veel problematische (niet duurzame) producten en productiewijzen. De Forrest Stewardship Council is een wereldwijd (FSC) keurmerk voor duurzame bosbouw / houthandel (o.a. herbebossing) dat als model kan dienen voor meer grondstoffen, ook (duurzame) energie en eerlijke handel(sprijzen) bieden kansen.

Noot van de Blogger1: bijna de helft van de in Nederland verkochte koffie is al 'duurzaam'. Daarmee loopt Nederland voorop: wereldwijd heeft slechts 8 procent van de verkochte koffie een duurzaamheidskeurmerk. De ambities is om te groeien naar 75% in 2015. bron nu.nl/economie
Noot van de Blogger2: De toenemende vraag door de groei van de wereldbevolking drijft wereldmarktprijzen op. Op IINewsblog 4april2011 het Nederlandse Initiatief Duurzame Handel en de duurzame investeringen per per grondstoffen(handel). Dat biedt aanknopingspunten voor beleggingskeuzes.

-H- Opkomende Markten Ofwel markten in regio's en landen met een relatief laag inkomen waar grote groei spurts verwacht worden door de groei van de bevolking en de welvaart zoals in Azie. Het is geen beleggingscategorie, wel een 'sector'. Het grootste succes is de afgelopen jaren geboekt in microkrediet of 'inclusive finance'. Echter (gebrekkig) overheidbeleid en transparantie en culturele verschillen kunnen ESG data lastig te interpreteren maken. ESG Incentives, betrokkenheid, gerichte financiering en de het belang van ESG afweging in investeringsbeslissingen kunnen positieve invloed uitoefenen.

Noot van de Blogger Responsible Research, een ESG onderzoeker in Singapore keek recent naar impact investing in in emerging markets. Artikel op socialfunds Het onderzoek Copy link http://www.responsibleresearch.com/Impact_Investing_in_Emerging_Markets-Issues_for_Responsible_Investors.pdf

Conclusie Een interessante Handboek. Gezien de populariteit van (goedkope) multi asset fondsen sinds de financiele crisis van 2008 is een II multi asset fonds wellicht een optie.....