30 maart 2012

Impact Investing Nieuws 1 april 2012


Deze keer: Nieuw in Nederland 'ethical property', duurzaam bankieren door Rabobank & ABNAMRO, F&F van GIRRS, II event voor chari's, Triple Jump job, gelezen Pralahad's Bottom of the Pyramid en als case Resto van Harte.

MARKETPLACE

NIEUW! Ethisch vastgoed
Er was al cultureel & maatschappelijk vastgoed en duurzaam vastgoed in de betekenis van energie- en grondstoffen zuinige bouw, maar nu is er ook ethisch vastgoed. Ethical Property (her)ontwikkelt vastgoed locaties tot centra voor maatschappelijke verandering en duurzame ontwikkeling. Op 23 locaties in het VK, België, Frankrijk en Kenia (i.o.) huren meer dan 350 maatschappelijke organisaties, sociale ondernemingen en actiegroepen hoogwaardige kantoorruimte met gemeenschappelijke faciliteiten tegen betaalbare prijzen.

Ethical Property is nu ook Nederland begonnen, heeft 6 objecten op het oog en wil die de komende 5 à 7 jaar ontwikkelen. De 1e objecten zijn in Amsterdam en Den Haag. Voor Amsterdam zijn als 30 geïnteresseerde huurders. Ethical Property zoekt 'grote' impact investors (zie event charity) en later in 2012 ook kleine beleggers (vanaf 100euro). Wordt vervolgd.
Meer informatie: www.ethicalproperty.nl en over de ambities in Nederland:
ethicalproperty netherlands Triodos bank is bankier & intermediair voor het werk in België triodos-bank

 
RABO Bank
De grootste bank van Nederland liet in 2011 opvallende trends zien: De toevertrouwde middelen stegen met 10% tot 330 miljard euro, maar het beheerd en bewaard vermogen van klanten daalde per saldo met 3% tot 263,6miljard euro. De nettowinst in 2011 was 2,6miljard (-5%) een resultaat dat de bank wijt aan de slechte marktomstandigheden en de euro crisis.  Noot van de Blogger In 2010 had de Rabobank 31,3% marktaandeel met 289,8 miljard vermogen onder beheer waarvan 192,8 in Nederland. Bron: RapportEerlijkeBankwijzer
 
Tegenover een flinke instroom van nieuw vermogen bij de vermogensbeheeractiviteiten en positieve valutaresultaten stonden de negatieve beleggingsresultaten. Het aandeel food en agri nam toe, Rabobank is daar marktleider in Nederland met een marktaandeel van 83% en wil ook buiten de landsgrenzen de leidende food- en agribusiness bank zijn.

Duurzaamheid en impact investing
Rabobank beheerde in 2011 17miljard euro duurzaam belegd vermogen (6,4% van het totaal) dat was een daling met bijna 10% van de 18,8miljard in 2010*. Deze daling wordt deels (1miljard) veroorzaakt door de uitstroom uit groenobligaties die fiscaal worden afgebouwd. Het Duurzaam vermogen was voor 8,7miljard onder beheer bij de Zwitserse Duurzaam beleggende Privatebank Sarasin**. Rabobank dochter Robeco beheert 5,2miljard duurzaam belegd vermogen, daar daalde de (waarde van) omvang van het duurzaam belegd vermogen met 15%. Private Banking Rabobank duurzaam vermogen daalde van 292 naar 214miljoen (-27%), maar de duurzame beleggings-producten via derden stegen van 398 naar 577 (+45%). Het totaal duurzaam financieren steeg met met bijna 10% naar 6,2miljard was 5,6miljard euro. De Rabobank vermeldt ook onder ''engagement beheerd vermogen” bij Robeco (41,3miljard euro), bij Sarasin (10,8miljard euro) en bij Private Banking (3,1miljard euro). Noot van de Blogger: Ik lees dit als investeringen op basis van uitsluiting en/of dialoog.

* Ter vergelijking :ASN beheert 8miljard euro en Triodos 3miljard euro vermogen (waarvan de helft voor klanten buiten Nederland). ** Rabobank verkocht in 2011 haar 46% belang in Sarasin, de transactie wordt in 2012 afgerond. Bronnen: Jaarbericht 2011 selecties op duurzaamheid en kies kerngegevens overons.rabobank Persberichtjaarcijfers2011 Het volledige verslag en jaarrekening 2011 zijn vanaf 11 april beschikbaar.


ABN AMRO Bank in 2011
In 2011 maakte de bank 960 miljoen euro onderliggende nettowinst (exclusief integratie- en separatiekosten) of wel -11% in vergelijking met de 1.077miljoen winst in 2010). De gerapporteerde nettowinst bedroeg 689miljoen euro vergeleken met een verlies van 414 miljoen euro over 2010. Noot van de Blogger: Volgens de Eerlijke Bankwijzer had ABN AMRO in 2010 211,3miljard euro tegoed van klanten onder beheer, waarvan 190,2miljard in Nederland en hiermee een marktaandeel van 30.9%. Met 2,3miljard duurzaam belegd vermogen in 2010*, komt het daarmee op iets meer dan 1%.

Duurzaamheid en impact investing
In het (Engelse) jaarverslag over 2011 staan geen cijfers over het duurzaam belegd vermogen wel iets over ABN AMRO’s duurzaam beleggingsbeleid en Bethmann Bank, ABN AMRO’s private bank in Duitsland. Bethmann lanceerde 2 duurzame beleggingsfondsen in 2011 'whose investment criteria include sustainability, corporate governance and business ethics'. Ook Neuflize OBC, ABN AMRO’s French dochter heeft duurzaamheid stevig verankerd in de organisatie met als argument de betrokkenheid van het personeel bij een denktank.
Voor ABNAMRO is duurzaamheid een breed geinterpreteerd begrip dat zij vooral op haar eigen bedrijfsvoering toepast en in haar toekomstvisie en missie. Veelzeggend is het persbericht bij de jaarcijfers over 2011 ''We hold ourselves to our beliefs and intend to become one of the Netherlands’ most sustainable banks. Meanwhile, we carried on with our community involvement in 2011, with the ABN AMRO Foundation facilitating volunteer work for approximately 10,000 employees in 400 different social projects''.

* (Pas) In april komt het jaarlijkse duurzaamheidsverslag, uit het verslag over 2010 blijkt dat de focus ligt bij duurzame proposities voor energie, bouw/vastgoed, transport en publieke sector. De gepresenteerde 11 Equator-principles projecten zijn mn in infrastructuur. Microkrediet wordt genoemd voor starters in Nederland door deelname in Qredits een 'uniek samenwerkingsverband van ABNAMRO Bank, ING Nederland, Rabobank Nederland, het Fonds Werken aan Wonen, de ministeries van EZ, L&I en SoZWe.'


Wat cijfers uit het verslag over 2010: het duurzaam beheerd vermogen -zonder door mij gevonden toelichting op de definitie- is 2.3miljard euro onderverdeeld in 675 miljoen bij Private Banking, 660 miljoen belegd via TriodosAAMeesPierson, 45miljoen via dochter Neuflize (Frankrijk) en 981miljoen in beleggingen en beleggingsfondsen.

Bronnen: Persbericht 2011 Jaarverslag 2011 Abnamro2011 Duurzaamheidsverslag 2010 Duurzaamondernemen

FACTS & FIGURES

Impact Rating 2012 Q1
GIRRS, het Global Impact Investing Rating System kwam met een 2012-Q1 rapport. Hun index is een standaard voor impact prestaties en wordt berekend op basis van de mediane score van de 'betreffende 'sector'' over de langere termijn. Het GIRRS rapport is gebaseerd op rapportages van de huidige 136 GIRRS bedrijven: 72 in ''developed markets'' en 64 in ''emerging markets''. GIIRS kent rating toe op basis van 4 impact gebieden: Governance, Workers, Community en Environment. De focus is op Operations zoals stimulerend beleid en Socially and Environmentally Focused Business Models (SEM's).

Wat cijfers uit het rapport:

95% van de bedrijven scoorde op 'een' SEM business model,
52% scoort op ''socially beneficial'' product of dienst en een derde daarvan verdient 100% van het inkomen aan dienstverlening aan underserved popluations.
38% scoorde op dienstverlening aan 'underserved' populaties, waarvan ruim een derde in ''developed markets'' en bijna tweederde in emerging markets.
44% scoorde op milieu impact en daarvan was 68% gevestigd in 'developed markets'.
15% scoort op de ketenbenadering in haar business model.
13% focust op werkgelegenheid en daarvan is 95% in emerging markets.

Met dank aan Laurie Lane Zucker van Linkedin group Impact Intrepreneurs voor de tip & link.

CHARITY II EVENT

Nieuw: Ethisch vastgoed in Nederland
3 april organiseert Ethical Property Nederland een informatie bijeenkomst voor charitatieve fondsen om haar 1e project in Den Haag te presenteren: het Mundo huis in Den Haag. Ethical Property zoekt impact investeerders voor haar het uitrollen van haar werk in Nederland.

Ethical Property (her)ontwikkelt vastgoed locaties tot centra voor maatschappelijke verandering en duurzame ontwikkeling. Op 23 locaties in het VK, België, Frankrijk en Kenia (i.o.) huren meer dan 350 maatschappelijke organisaties, sociale ondernemingen en actiegroepen hoogwaardige kantoorruimte met gemeenschappelijke faciliteiten tegen betaalbare prijzen. Op de bijeenkomst zal Bharat Mehta, CEO van de Trust for London haar investering in Ethical Property UK toe lichten. Trust for London heeft als doel armoede en ongelijkheid in Londen terug te dringen.

Datum: Dinsdag 3 april 2012 Tijd: 16 tot 18uur Locatie: Commissarissenzaal van Het Nutshuis (Fonds 1818), Riviervismarkt 5 en Haag. Graag aanmelden bij nick.paterson@ethicalproperty.nl


JOB

Triple Jump zoekt Portfolio Management & Risk Officer,
Triple Jump, het impact investingfonds opgezet door NOVIB IINews20juli2011 zoekt een Portfolio Management & Risk Officer, voor 32uur per week in Amsterdam. De Portfolio Management & Risk Officer evalueert investeringsvoorstellen en zal Triple Jump vertegen-woordigen bij onderhandelingen met MicrocreditFinancing Institutions (MFI's) en investeerders. De officer zal een bijdrage leveren aan het vaststellen van allocatie doelen voor de 5 fondsen onder beheer, markt- en risico analyses uitvoeren en aanbevelingen doen aan het MT.

Gevraagd wordt: 3 tot 5 jaar ervaring in de financiële sector, analytische en onafhankelijke geest, onderhandelingsvaardigheden, uitgebreide ervaring in financiële analyse. Ervaring met fonds-management, investeringsanalyse en probleem leningen is een +. Talen: Engels en Spaans.

Triple Jump biedt (microkrediet) fondsmanagement aan investeerders zoals Oxfam Novib Fund, ASN-Novib Microfinance Fund, NOTS Foundation, SNS IMF en Calvert (USA). Voor/door haar investeerders kan Triple Jump leningen en participaties aanbieden aan microkrediet instellingen in alle fasen van ontwikkeling. Dat varieert van NGO's die net beginnen met microkrediet tot microkrediet activiteiten van grote en ervaren banken. Meer informatie triplejump of oneworld

GELEZEN
'The Fortune at the Bottom of the Pyramid', CK Pralahad en Stuart Hart

CK Pralahad (1941 - 2010) was een Indiase hoogleraar die werkte in de Verenigde Staten. Pralahad begon zijn carrière gericht op in bedrijfsstrategieën en ontwikkelde met Gary Hamel een theorie over core competences (kerncompetenties) Dit leidde tot meer focus en daardoor uitbesteding of outsourcing in het bedrijfsleven. Ook ontwikkelde hij Co-Creatie door bedrijven en hun klanten.

Samen met Stuart Hart bedacht CK Pralahad het concept voor van The Fortune at the Bottom of the Pyramid, of de 4 miljard armste mensen op aarde hebben koopkracht. Eerst verscheen een artikel in een Strategy & Business blad van Booz&Company (business consultants) Het concept was ook bedoeld voor the world's wealthiest companies. Het is uitgewerkt in een boek (2002) en ik vond online een samenvatting door de auteurs op de website van Berkeley University. Het concept wordt tegenwoordig gebruikt door academici, bedrijven en investeerders als argument om nieuwe diensten en producten te ontwikkelen voor de 4 -soms het 1- miljard armste mensen op aarde om 'noden' te lenigen, daar waar overheden in gebreke blijven, werk- en inkomen te creëren en voor duurzame productiewijzen.

De boodschap is voor MultiNationals (MN's) die zich door de stijgende welvaart, het eind van de koude oorlog en de opkomst van rijkere ontwikkelingslanden hebben verkeken op de middenklasse als 'nieuwe' consument cq doelgroep (tiers 2&3 nog geen miljard). Hoewel 'arm' met een jaarinkomen van minder dan 1500US$ tot een daginkomen van minder dan 1US$ treden deze 4 miljard armsten op aarde wel toe tot de wereldmarkt, door o.a. massacommunicatie en digitale informatie. Bovendien gaat deze bevolkingsgroep het hardst groeien: tot wel 6 miljard mensen.

Vandaar het concept van inclusive capitalism voor MN's: met investeringen en doorzettings-vermogen kunnen zij als pilot nieuwe duurzame diensten, producten en vooral productiewijzen met VEEL lagere korten uittesten die zijn aangepast aan de lokale cultuur en (toch) winstgevend. Hier kan het voordeel van de ervaring (met o.a. productiekostenverlaging) gecombineerd worden met de technologische achterstand in deze nieuwe markt waar de kwaliteit van het aanbod vaak laag is. De digital divide kan ook een digital dividend zijn, een grote sprong voorwaarts. En het slechts mondiaal uitrollen van de huidige productie naar deze nieuwe doelgroep is niet alleen nog onbetaalbaar voor de prospects, het doet op termijn een veel te groot beroep op de beschikbare grondstoffen.

Bij MN's overheersen nu 6 'traditionele' opvattingen die als drempel werken: -1- ons product/dienst is te duur om te kunnen concurreren in onontwikkelde markten; -2- Armen kunnen zich ons product of dienst niet veroorloven; -3- Alleen rijke markten betalen voor technologische vooruitgang, armen ''krijgen'' de bestaande en verouderde technologie; -4- Overheden en non-profits richten zich op de 4 miljard armsten, niet bedrijven; -5- Managers worden niet enthousiast van humanitaire doelen (ouch!); -6- Intellectuelen worden veel meer geïnspireerd door (NvdB: concurrentie en budgetten?) in ontwikkelde markten.

Opportunities
Daar tegenover staan een aantal innovatiekrachten die juist voor MN's relevant zijn: -A- Door massacommunicatie en informatietechnologie ontstaat kennis, houding en vraag naar diensten en producten die nu nog niet (kunnen) worden aangeboden. -B- Terugtredende overheden en de afnemende rol van Ngo's biedt nieuwe investeringsklimaat voor MN's. -C- Overcapaciteit en concurrentie in ontwikkelde markten maken deze 'genegeerde' markt aantrekkelijk. -D- Het tegengaan van de bevolkingstrek van het platteland naar de stad kan worden versterkt door op het platteland nieuwe of betere diensten en producten aan te bieden.

Pralahad noemt een paar pioniers waaronder Indian (Uni)lever dochter HLL dat een goedkoop wasmiddel (met minder plantaardige olie) ontwikkelde om weer marktleider te worden, Arnind Mills dat haar jeans lokaal (goedkoop) in elkaar laat zetten om hoge distributiekosten te vermijden. Maar koopkracht i.e. krediet is essentieel dat verklaart het succes van Grameen Bank's microkrediet en nu Standards bankrekeningen vanaf 8US$ inleg en flappentappen bij ATM's in Zuid Afrika. Distributie kanalen zijn cruciaal (SELF biedt hernieuwbare energie aan op lokaal niveau om te koken (zonder brandgevaar en ongezonde dampen) en de introductie van de dorpstelefoon werd een groot succes (en misschien we de basis voor het succes van mobiele telefonie in ontwikkelingslanden).

Rethinking your business
MN's moeten hun hele productieproces herzien om tegen wel 90% minder kosten hun product(en) en/of dienst(en) aan te kunnen bieden en investeren in een commerciële infrastructuur (distributie systemen) ofwel toegang tot hun aanbod is daarbij belangrijk heel belangrijk. Hierbij hoort ook samenwerken met (lokale) overheden en NGO's (producenten en retailers). Marketing en marktonderzoek moeten worden aangepast aan de lokale realiteit, want 'armen''hebben geen (geld voor) voorraden of belangstelling voor 2=3 aanbiedingen, maar wel voor 1xgebruiksverpakkingen. Maar ook de beschikbaarheid van elektriciteit, water en koeling zijn niet vanzelfsprekend. Unilever ontwikkelde daarom transport-zonder-koeling voor haar ijs tegen veel lagere kosten, minder afval en gevaarlijke stoffen.

MN bonus effect
Dat Pralahad & Stuart zich richten tot MN's heeft meer voordelen: ervaringen, oplossingen en successen kunnen door hun werkkapitaal mondiaal uitgerold worden en van de base of the pyramid ''naar boven'' gebracht. De grondstof'fen- en kapitaalintensieve productiewijzen, kunnen worden getransformeerd naar de voor de ''base of the pyramid'' ontwikkelde productie. Daardoor wordt het dreigende tekort aan ''alles'' (we hebben 5 werelden nodig om de huidige consumptie in stand te houden) afgewend.Bron: berkeley.edu Fortune-BoP pdf 

 
CASE

Resto van Harte
Opgericht in 2005 door oud Artsen zonder Grenzen grondleggers is Resto van Harte een van de weinige goede doelen in Nederland die haar missie en doelstelling -deels- realiseert met een verdienmodel. Resto Van Harte zet jaarlijks bijna 100.000 maaltijden op tafel. Vooral in haar 30 'buurt' restaurants (2 avonden per week in wijkcentra en ROC's) organiseert Resto VanHarte lekkere en betaalbare driegangendiners (3 of 6 euro) voor wijkbewoners met diverse achtergronden. 'Door een plek te bieden voor ontmoeting wil Resto van Harte eenzaamheid tegengaan en actieve sociale netwerken stimuleren'.

Synergie
Maar Resto van harte doet veel meer: de maaltijden worden door vrijwilligers bereid en hierdoor biedt Resto van Harte ook nog een kansen voor een actieve(re) rol in de samenleving. Dit gebeurt zowel door personeel van de (bedrijfs)sponsors* als door scholieren, maatschappelijke stagiaires, studenten, langdurig werklozen en mensen uit de reclassering of re-integratie. Er wordt zowel entertainment als educatie (o.a. omgaan met geld en de computerplusbus) aangeboden aan de gasten.
* In 2010 waren bedrijfssponsors o.a. KPN, Achmea, Rabobank, Getronics, Shell en Sodexo (hygiëne controle). De bedrijven dragen ook financieel bij en stellen hun expertise (gratis) ter beschikking. Elk bedrijf zet zich in vanuit haar eigen expertise en MVO-doelstellingen.
Noot van de Blogger Resto VanHarte is een van de lokaal succesvolle initiatieven van het Oranje Fonds Groeiprogramma. Van 2008 tot en met 2010 coachten het Oranje Fonds en McKinsey het bestuur van Resto VanHarte bij de groei van de organisatie. McKinsey bleef het bestuur ook in 2011met gratis advies ondersteunen. Zie IINieuws 15maart12.

Verdienmodel
De totale baten uit eigen fondsenwerving waren in 2010 ruim 2miljoen euro waarvan bijna 1 miljoen euro fondsenwerving, de baten uit acties van derden 713.718euro, subsidies van overheden 356.916euro en de overige baten 118.866euro. Hoewel Resto Van harte de maaltijden aanbiedt voor 3 of 6 euro tegen realisteert het hiermee slechts 5% of 98.097euro van haar netto inkomsten. De bruto opbrengsten van de maaltijden bedragen 276.627euro en de overige opbrengsten 54.653euro. Maar de kosten van maaltijdbereiding zijn 200.721euro en van entertainment / waskosten 32.462euro.

Vermogen en vermogensbeheer
Het totaal aan vrije reserves en bestemmingsfondsen bedraagt 826.444euro, waarvan 571.165euro Continuïteitsreserve 540.987. De rente inkomsten bedroegen 20.769euro. Een toelichting op het vermogensbeheer ontbreekt. Noot van de Blogger ontbreekt, maar Resto van Harte heeft nog geen CBF-keurmerk en is geen lid van het VFI. Over de 1,5 miljoen euro liquide middelen wordt gezegd dat het bestaat uit kas, banktegoeden en direct opeisbare deposito’s met een looptijd korter dan twaalf maanden. Bron Resto van Harte en RvH jaarverslag 2010

15 maart 2012

Impact Investing Nieuws 15maart2012

Deze keer: 4% groei microkrediet in 2011, ASN en Triodos groeien in 2011, crowdfunding & policy, Forbes over institutionele investeerders en II in de VS, MIT stuk over verzekeren van de kapitaal flow naar II, charity & transparantie, het OranjeFonds en McKinsey&Co Groeiprogramma, My First Investment event, syllabus van Johns Hopkins cursus over II en als case Google.org


MARKETPLACE

Groei microkrediet vertraagd
ING communiceerde begin maart dat de wereldwijde groei aan internationale microkredieten vorig jaar verder vertraagd is door de economische crisis. In 2007 was de groei 50%, in 2008 23% en in 2011 daalde de groei naar 4%. Dit percentage wordt ook voor 2012 verwacht, maar is afhankelijk van de afhandeling van de Europese schuldencrisis.

Op de site van het Economisch Bureau van ING staat het rapport A Billion to Gain: The Dutch contributions to the microfinance sector’ (maart2012) opvolger van het rapport uit 2006 over de microkrediet sector. Een sector waar volgens ING nu 80miljard US$ in omgaat en waar buitenlandse bedrijven zo'n 25miljard US$ investeren.

Het aandeel van Nederland bedraagt 2,1miljard US$ of 8,4% van de impact investors zoals (particuliere) donoren, internationale hulporganisaties en bankinstellingen . ING stelt verder ''Naast financiële steun leveren de Nederlanders ook kennis en lopen zij voorop bij de implementatie van initiatieven die transparantie en het maatschappelijk rendement van de sector vergroten''.

De 16 onderzochte Nederlandse banken en ontwikkelingshulp/medefinancieringsorganisaties investeren in microkredietprojecten in 94 landen. Op alfabetische volgorde ABNAMRO, ASN, Min van BuZa/OS, St DOEN, FMO, Hivos ICCO, ING, Oikocredit, Oxfam Novib, Rabobank, SNSbank, SNV, Terrafina Finance, Triodos, Triple Jump zijn verenigd in het Nederlands Platform voor Microfinanciering.
Noot van de Blogger Hieronder bij ook Gelezen: een Johns Hopkins syllabus voor de cursus 'Beyond microcredit & II'' Bron: ING A_Billion_to_Gain

ASN BANK blijft groeien
ASN de grootse duurzame bank van Nederland, groeide ook in 2011. Het heeft 10,3miljard vermogen onder beheer (+900miljoen euro of 9,6%). Noot van de Blogger: ASN had in 2010 met 8miljard euro 1,3% geschat marktaandeel Bron: RapportEerlijkeBankwijzer.
ASN Bank heeft nu 575.000 klanten (+11%) de jaarlijkse groei is bijna 50.000 klanten en ASN verwijst bij dit succes naar haar 1e ASN TVspot. Het haalde in de Consumentenbond Bankenmonitor een 8,1 en werd ook uitgeroepen tot de klantvriendelijkste bank van Nederland door Marketresponse op basis van een social media (Facebook & Twitter onderzoek). Het tarief voor bankieren daalde bij ASN Bank (en SNS Bank en Regiobank) met gemiddeld 12% (Consumentenbond).

Winst
De nettowinst van de bank kwam met 51,1 miljoen euro (+18%) Noot van de Blogger: dus 0,5% rendement, maar beleggen in ASN is niet mogelijk. De beleggingsportefeuille van ASN ging in de min (5,4%) met als positieve uitzondering het duurzame obligatiefonds (+2,81 procent) en het ASN Novib Microkredietfonds (+4,92 procent).

Duurzaamheid en impact investing
ASN Bank haalde bij verschillende onderzoeken van de Eerlijke Bankwijzer de hoogste score. De ASN Bank was mede-financier van grote wind- en zonne-energieprojecten, zoals Global Tech1 (29 miljoen euro) en Lavansol (25 miljoen euro). In 2012 gaat ASN het meeste van zijn kapitaal investeren in hypotheken, energie, sociale woningbouw en zorg. ASN Bank is een dochter van SNS Bank. Bron: ASNbank


TRIODOS Bank groeit
Triodos Bank groeide in 2010 naar 4,3miljard onder beheer (+23%). Noot van de Blogger: Het had in 2010 met 3miljard euro 0,2% geschat marktaandeel Bron: RapportEerlijkeBankwijzer. Het aantal klanten groeide naar 355.000 (+24%) Het haalde in de Consumentenbond Bankenmonitor een 8,1 en de hoogste Sentimentscore (social media berichten met een positieve lading) in een klantvriendelijkheidsonderzoek bij banken door Marketresponse op basis vaneen online Facebook & Twitter onderzoek. Onderzoek minimagazine-banken.

Winst
De nettowinst steeg naar 17,3miljoen euro (+51%) Noot van de Blogger: dus 0,4% rendement. Het eigen vermogen groeide met 89miljoen euro tot 451miljoen euro, waarvan 75miljoen werd opgehaald met certificaten van aandelen bij mn particuliere beleggers in Nederland, Belgie en Spanje. Noot van de Blogger: Die certificaten stegen 50% in waarde. Noot van de Blogger: Het tarief voor bankieren bij Triodos Bank is gestegen (Consumentenbond).
De inleg in Triodos Investment Management beleggingsfondsen groeide naar 2,1miljard euro (+17%). De groei komt van (semi-) institutionele investeerders in het Ampere Equity Fund en Triodos Microfinance Fund en particuliere investeerders in Triodos Fair Share Fund. Bij tot 2014 fiscaal gefaciliteerde fondsen Triodos Groenfonds en Triodos Cultuurfonds vond 12 tot 15% uitstroom plaats.

Duurzaamheid en impact investing
De kredietverlening aan duurzame bedrijven steeg naar 2,8 miljard euro (+33%). Vanwege kinderziektes binnen de sector energieopwekking met biomassa is de voorziening van risico's 15,8miljoen euro (+50%). Het is een relatief jonge sector binnen de duurzame energiesector, met nieuwe technologie die nog sterk in ontwikkeling is; de markt voor biomassa is nog klein en volatiel. Triodos Bank financiert meer dan 350 duurzame energieprojecten in Europa, die samen voorzien in de energiebehoefte van 1,5 miljoen huishoudens (1,2 miljoen in 2010). 
De bank is ook financier van ruim 500 projecten in de culturele sector; 6,8 miljoen mensen hebben in 2011 culturele evenementen en podia bezocht die door Triodos Bank zijn gefinancierd. De Triodos microfinancieringsfondsen investeren in 44 landen en financieren 97 micro-financieringsinstellingen. Gezamenlijk bereiken ze 7,9 miljoen eindklanten, waarvan 66% vrouw en 46% woonachtig in rurale gebieden. Bron: PB Triodos

Noot van de Blogger samen hebben ASN en Triodosbank 11mijard euro duurzaam belegd vermogen onder beheer, tegen bijna 17miljard duurzaam belegd vermogen bij de Rabobank.

II THINKING

Socially Responsible Equity
McKinsey Consultant Alex Hamilton Chan v/h MIT schreef voor de Stanford Social Innovation Review The responsible hand overcoming the shortcomings of impact investing. Chan wijst op 3 zwakke plekken die op de lange termijn de ontwikkeling van II ondermijnen. Het betreft de afwezigheid van: - incentives voor het impact aspect,- incentives voor impact efficiency en – duidelijkheid over de 'trade-off', de afweging tussen financieel en impact rendement*.

Er is een theoretische oplossing voor de door Chan gesignaleerde ze tekortkomingen: MIT's (Chan's) concept van Socially Responsible Equity (Academic paper 30p) of SRE. Het is een vorm van aandeelhouderschap waarbij de aandeelhouders een beperkt deel van de huidige en toekomstige cashflow/winst kunnen afromen. Het bereikte impact niveau bepaalt welk deel dat is.

Huidige stimulerend bedoelde wetgeving in de VS schiet tekort op de door Chan genoemde zwakke plekken. In elf staten in de VS hebben Benefit Corporation of B Corps de vrijheid naast maximale winst voor de aandeelhouders (een wettelijke plicht voor ondernemingen met aandeelhouders) om ook niet-financiele doelen na te streven zoals sociale- en/of milieudoelen. De vereiste certificering* vraagt echter niet om maximalisering van de sociale en/of milieu doelen en zijn geen financiele incentives voor. * Noot van de Blogger: niet te verwarren met B Lab ge-keurmerk-te corporations. Ook Social Impact Bonds (VK) of Pay-for-success- Bonds (VS) hebben geen efficiency incentive. Er is een voordeel voor meer impact per project, maar niet voor grote efficiency of lange termijn doelen.

Marktwerking stimuleert efficiency door winst maximalisering, kostenverlaging, hoge productie, het bevordert investeringen en vermindert verspilling. SRE is een incentive voor impact maar (enthousiasme voor) aandeelhouderschap is afhankelijk van winstgevendheid. De respons van de Indiase Economie Nobelprijswinnaar Amartya Sen op het SRE concept is dat het de marktwerking behoudt, maar ook incentives voor sociale doelen in zich heeft.

* Noot van de Blogger Mijn inziens is dat voor de eerste 2 niet helemaal terecht. De door de GIIN ontwikkelde impact meting standaard IRIS en de (nog niet openbare) rating in GIIRS werken ongetwijfeld als incentives voor het impact aspect en de efficiency. Het zijn transparante benchmarks en dat verhoogt als snel het streven van de al of niet vrijwillige deelnemers om actie te ondernemen. Voorwaarde is wel dat de schaal van de onderzoeks/deelnemersgroep continue groeit. Succesvolle voorbeelden in Nederlands zijn de transparantiebenchmark van het Ministerie van Economische Zaken (uitgevoerd door KPMG) van de duurzaamheid van de bijna 500 grootste ondernemingen van Nederland en de EerlijkeBankwijzer die Nederlands grootste banken beoordeelt op duurzaamheid criteria.

Met dank aan PYMWYMI, getipt via hun facebook page. Bron: ssireview CV Chan ssireview Chan's paper conferencedevelopments Noot van de Blogger: Ik heb het stuk voor Gelezen gescand, maar was vanaf p8 de draad al kwijt vanwege alle wiskundige formules.


CROWDFUNDING

Crowdfunding & Policy
Geldvoorelkaar, het enige door de AFM goedgekeurde crowdfunding platform heeft / sponsort een informatieve site over crowdfunding Op deze site staan de Kamervragen van medio feb12 aan Minister de Jager over crowdfunding. De minister is voorstander van een verantwoorde groei van crowdfunding door actief advies en onderzoek van de toezichthouders DNB en AFM.

Uit de antwoorden van de minister: Crowdfunding heeft de potentie om een nuttige aanvulling op het beschikbare palet aan financieringsmogelijkheden te worden. De toezichthouders DNB en AFM bieden actief inzicht en/of adviseren (aan crowdfundingplatforms) in welk toezicht en regulering van toepassing is. Want het is Afhankelijk van de gekozen opzet en structuur van het bedrijfsmodel, de ondernemer en de aard van de activiteiten zijn voor crowdfunding de regels van de Wet op het financieel toezicht van toepassing. Om recente ontwikkelingen te blijven volgen zal binnenkort opnieuw een rondetafelgesprek met crowdfunding platforms op het gebied van bedrijfsfinanciering worden georganiseerd. Hieraan zullen ook de AFM en DNB deelnemen. Bron: crowdfunding beantwoording-kamervragen-over-crowdfunding


MEDIA

Forbes.com II at scale
Rahim Kahani interviewde voor Forbes Ben Thornley van InSight over impact investing (II) at scale. Ben Thornley schreef een rapport over II door overheden en institutionele investeerders (pensioen en vermogensfondsen). Institutionele investeerders hebben ruim 24triljoen US$ onder beheer en zijn en belangrijke factor in de VS en op de wereldwijde kapitaal markten.

Het rapport is een initiatief van Pacific Community Ventures (voor Community Development) en het Initiative for Responsible Investment van Harvard BU. Het werd gefinancierd door The Rockefeller Foundation. De onderzoekers waren (aangenaam) verrast door de creativiteit van institutionele investeerders om -ondanks fiduciaire beperkingen en opvattingen over portfolio management- te investeren in regionale economieën. Deze institutionele investeerders behalen naast de sociale en milieu impact ook een competitive rate of financial return.

Ook vonden de onderzoekers honderden voorbeelden van regelgeving en programma's door de Amerikaanse overheden voor II. In het rapport staan 3 suggesties (mogelijk maken, integreren en ontwikkelen) voor overheden om II (sectoraal of qua fase) verder te stimuleren. Overheden spelen al een centrale rol als inschrijver bij emissies, mede investeerder, regelgever, leverancier van goederen en diensten en technical assistance (advies) en als subsidiegever. Maar II door institutionele investeerders in de VS is al een realiteit, die door beleidsmaker verder gesteund en opgeschaald kan worden. Thornley et al zouden graag zien dat het rapport wordt gezien als appèl voor verdere facilitering van cross-sectorale samenwerking.



CHARITY

Vermogensfondsen & Transparantie
Vermogensfondsen blinken niet uit in transparantie, maar dat gaat veranderen. De FIN, vereniging van (vermogens)fondsen attendeert haar leden op de komende publicatieplicht voor stichtingen per 1 juli 2012. Die publicatieplicht is al in 2009 aangekondigd door toenmalig staatssecretaris Albayrak. De FIN attendeert de leden ook op de nieuwe (data) Kennisbank Filantropie van dagblad Trouw en Independer (vergelijkingssites) waar goede doelen en vermogensfondsen gegevens kunnen aanleveren. De Kennisbank Filantropie structureert de data en ontsluit de informatie aan een groot aantal samenwerkingspartners. Via hen komt de informatie uiteindelijk bij donateurs. Zo werken wij aan een transparante en efficiënte filantropische sector. Hier staat het huidige overzicht van goededoelen. Tot slot vraagt de FIN aandacht voor de Transparant Prijs 2012 en de deadline van 1 juli 2012 om jaarverslagen in te sturen in de categorie 'Vermogensfondsen'. Noot van de Blogger deelname aan de Transparantprijs betekent niet per se dat een verslag digitaal beschikbaar is. Bron: vereniging van fondsen en Kennisbank Filantropie


Oranje Fonds Groeiprogramma
31 maart as sluit de deadline voor het 3e Oranje Fonds Groeiprogramma. Het is een programma voor 'ambitieuze sociale ondernemers' die ondersteuning (training&coaching) en financiering ontvangen (max. 50.000euro per jaar, max. 3,5 jaar) om hun succesvolle lokale initiatief nationaal uit te rollen. Het programma is een samenwerking van McKinsey&Co en het Oranjefonds. 
Meer weten? Bekijk hier alle veelgestelde vragen over het Groeiprogramma. Hier staat het inschrijvingsformulier. Aan deelname gaat een selectieprocedure vooraf.

Het Oranje Fonds
Het Oranje Fonds is met circa 177miljoen euro vermogen (2010) het grootste sociale fonds van Nederland. Het ondersteunt sociale initiatieven gericht op Diversiteit, Samenhang in de Buurt en Actief Burgerschap. Het Oranje Fonds v/h het Juliana Welzijn Fonds 1948) is geleidelijk gegroeid door o.a. schenkingen en beleggingen en in 2002 gefuseerd met het huwelijksgeschenk aan HKH Willem Alexander en HKH prinses Maxima. In 2009 werd 80 miljoen euro aan vrijkomende deposito’s in de duurzame lijn herbelegd bij Staalbankiers (50%) en bij Triodos Bank (50%) Het investeert o.a. 10% in vastgoed waaronder Stadsherstel nv's (Amsterdam, Den Haag, Utrecht etc).


EVENT

My First Investment is een event voor startende (private equity) investeerders georganiseerd door Sprout en de Investeerdersclub. Sprout 'biedt informatie en inspiratie voor ondernemers die willen groeien' door een blad, site en netwerk en de Investeerderclub is het meest informele 'informals' netwerk van Nederland! Investeren gaat volgens ons over vertrouwen en fun. De investeerdersclub werkt samen met Poen&Partners, een gelegenheidsnetwerk voor duurzaam ondernemen en dito investeren.

Het is geen impact investment event, maar sprekers zijn o.a. Korstiaan Zandvliet van Symbid over crowdfunding: als je klein wilt beginnen met investeren. En Martijn Blom (de Investeerdersclub en Africa Unsigned): over de kansen en risico’s van informal investment.
Leden van de investeerdersclub betalen 20euro (voor het eten, aanmelden@deinvesteerdersclub.nl) niet-leden betalen 44,50pp of krijg 50% korting via de site. Bron: droomzaken


GELEZEN

Johns Hopkins cursus investeren at the Base of the Pyramid
Online stuitte ik op de cursus beschrijving met uitgebreide leeslijst van Beyond Microfinance Impact Investing: Financial Inclusion and Value Creation at the Base of the Pyramid* door Johns Hopkins School Advanced International Studies. Noot van de Blogger: Van de leeslijst heb ik al een aantal gelezen&samengevat, zie Gelezen bronnen. *De base/bottom of the pyramid is een begrip van Pralahad en betreft het armste miljard mensen. Meer: (pdf) Fortune at the Bottom

De docenten zijn Monica Brand (ACCION Frontier Investment) Gil Crawford (MicroVest fund) en Steve Wardle (Grameen foundation Pioneer Fund). De cursus is bedoeld voor Impact Investors in private equity en/of voor social enterprises die kapitaal willen ophalen.

Aanleiding
De cursus is gegeven in 2010 & 2011 en wordt ook dit jaar aangeboden (sais). Voor de docenten stond/staat microkrediet op een keerpunt: de Nobelprijs voor de vrede voor Grameen's Mohammed Yunus en de 5 beursgangen van microkrediet instellingen (MFI's) zijn mijlpalen. Vooral omdat op de beursgangen niet werd ingeschreven door grote banken (als Credit Suisse en Citigroup) en zij toch tot wel 13x overschreven werden. Dat betrof Compartamentos, Latijns Amerika's grootste MFI. Sindsdien zijn banken wel ingestapt, maar ook nieuwe spelers hebben het terrein ontdekt voor uitbreiding van hun markten (mobiele telefonie met betaal opties), uitbreiding van het aanbod/assortiment (financial inclusion) en online investerings(donatie)platforms zoals Kiva.org.

Opzet
II wordt vergeleken met en afgezet tegen venture kapitalisme (VK) en de cursus bevat dan ook standaard VK stappen. Inhoudelijk wordt ook gekeken naar innovaties voor MFI's door de stand van de (kosten verlagende en bereik vergrotende) technologie (ITC), distributie (mobiel bankieren, de flappentap, retail) en nieuwe producten zoals micro-hypotheken en -verzekeringen. De cursus behandelt nieuwe business modellen voor microkrediet (commercialisering, concurrentie en globalisering), fondsenwerving en/of screening, voorwaarden (een hele week), waardering en due diligence, deals impact meting, risico management en exits. Hiermee wordt een realistisch beeld gegeven van de praktijk en alleen echte MFI en financial inclusion cases worden bestudeerd.

De interessante vraag bij de cursus is: What does the impact investing field need to do / accomplish in order to be mainstream rather than marginal (and attract the trillions of dollars available in the capital markets – or should that not be the goal?) Noot van de Blogger: Om (ook) de Base of the Pyramid te bereiken.
Bij de verbreding van het aanbod wordt een week stilgestaan bij de obstakels om van micro verzekeringen (financial inclusion) net zo'n succes te maken als van microkrediet en een week bij micro hypotheken. Ook wordt een week stil gestaan bij de rol van het management en 'governabce; bij snelle en grote groei. Bron:JHU Beyond MF syllabus


CASE

Google.com en Google.org
Deze keer de Google en haar Foundation. Michael Porter en Bill Clinton noemen Google een bedrijf dat de corporate cultuur heeft veranderd van 'social responsibility (do no harm) naar shared value' (do good). IINieuws15feb12 Clinton en IINieuws 15maart2011 Porter. De missie van Google is 'Organize the world’s information and make it universally accessible and useful'. Duurzaamheid is een van de kernwaarden en Do the right thing; don’t be evil (list-of-google-core-values)

Peilers
Google heeft 3 peilers: -1- Venture: omdat het gelooft in de kracht van grote ondernemingen om de wereld te veranderen. Het wil 200miljoen US$ per jaar investeren in internet, software en IT, en vooral in mensen (portfolio): wel duurzaam niet direct impact investment. -2- Green Initiatives mn groene, schone energie, omdat duurzaamheid een kernwaarde is van de oprichters* en omdat 'being green makes business sense'. Google Green investeerde meer dan 915miljoen US$ in schone mn zonne- en wind energie ofwel impact investments. (collaborations) -3- Google.org (Noot van de Blogger: org als afkorting voor organisatie itt het bedrijf) gebruikt Google's informatie en technologie 'kracht' om producten te bouwen en voor beleidslobby voor 'wereldwijde uitdagingen'. De Google.org thema's zijn: ondersteuning van STEM-onderwijs (onderwijs in exacte en technische vakken: Science, Technology, Engineering en Math), onderwijs voor meisjes, zelfontplooiing dankzij technologie en de strijd tegen mensenhandel en moderne slavernij.
*De oprichters van Google: Brin en Page zijn investeerders in Tesla de Amerikaanse elektrische personen auto. Page en Brin investeren ook in schone energie zoals (off shore) wind energie.

Vermogensbeheer
Google.org is opgericht na de beursgang van Google door het reserveren van 10% van de 3 miljoen aandelen voor de van belasting vrijgestelde Google Foundation. Het is het rijkste bedrijfsfonds in de VS. Haar vermogen (Internal Revenue Service form 990) in 2009 bedroeg ruim 82miljard US$, waarvan ruim 90% in cash & savings en 12miljard USD in 'other investments' (ofwel geen staatsobligaties, aandelen, land&vastgoed of hypotheken). In haar gewijzigde statuten uit 2007 staat over investeringen dat het bestuur wèl mag speculeren met assets held for use or used directly in carrying out this corporation’s charitable activities. Maar wat ze doen en of ze echt speculeren met die 12miljard US$? Cijfers over de investeringen van Google.org heb ik niet gevonden.

Transparantie
Google is namelijk niet erg transparant. Informatie wordt wat moeizaam bij elkaar gesprokkeld. Er staan ruim 1400 you tube video's online met seminars en presentaties (voor non profits) maar door de bomen is het bos niet meer te zien. Ik vond -met Google search- geen recenter jaarverslag dan 2007 en op hun eigen site staat ook 2008 als laatste IRS report.
Google.org heeft een blog(spot) en een site met Giving back in 2011. In het jaaroverzicht staan vooral giften aan projecten, geen beleid of vermogensbeheer. In 2011 gaf Google meer dan 115miljoen US$ aan non profits en academia over de hele wereld. Het schonk ook eigen producten en diensten (zoals Google (AdWords) Grants en Google Apps for Education) aan non profits met een waarde van meer dan 1miljard US$.

In het GoogleServe bedrijfsprogramma werkten medewerkers ruim 40.000uur als vrijwilliger. Zo werkten in 2009 bijna 100 Google medewerkers voor Google.org aan Google Crisis Response (kaarten & mensen terugvinden) en RE<C (Renewable Energy Cheaper than Coal). Google creëerde een global flu monitoring system gebaseerd op (Google) search data en maakte finest-scale forest map of Mexico to date en het Amazonegebied, een kaart van OppervlakteWater in Afrika en een hitte (opwarmings)map van Latijns Amerika voor wetenschappers. Uniek is dat Google niet alleen de dat beschikbaar stelt maar ook supersnelle verwerking aanbiedt.

Google & Impact Investing
Google.org en Google vrijwilligers stonden aan de wieg van IRIS (Impact Reporting and Investment Standards) het 'meet' systeem van de GIIN (het Global Impact Investing Network). Google vrijwilligers ontwikkelden in 2006 voor Acumen Fund IINieuws 1dec11 PDMS (Portfolio Data Management System) en Google.org gebruikt dit zelf ook. Het heet nu PULSE Impact Investing Management Software en is een gratis software platform voor non-profits om hun impact (i.t.t. output en outcome) te tonen. Pulse volgt financiële, operationele, sociale en milieu-prestaties en heeft aanvullende kwalitatieve rapportage opties als aanvulling op kwantitatieve prestatie gegevens. Acumen Fund wilde in 2008 ook een standaard voor social (impact) investeerders om hun investeringen wereldwijd te benchmarken, Google.org gaf hiervoor 5 miljoen US$ (Noot van de Blogger: cash of in natura staat er niet bij), dat werd IRIS. PDMS + IRIS werd vervolgens Pulse.

Conclusie
(Er is) veel lof voor Google en Google.org en de hybride werkwijze waarin ze haar unieke positie en deskundigheid in dienst stelt van 'wereldwijde uitdagingen'. De projecten -en thema's- zijn zeer aansprekend. Het is jammer dat Google.org weinig transparant is doordat dat de werkwijze en werkzaamheden niet overzichtelijk gepresenteerd worden.
Noot van de Blogger: Deze studie en dit blog zijn niet mogelijk zonder de Google zoekmachine, Google blogspot (site-host) en vooral niet zonder Google Alert. En ik gebruik Mozilla de open source webbrowser mede mogelijk gemaakt door …. Google. Thank you Google.