16 augustus 2011

Impact Investing Nieuws 16aug2011

Deze keer Wijn & van Oostveen enquète over duurzaam beleggen, F&F van best-in-class beleggen, Nyenrode onderzoekt vermogenfondsen voor WMP, Big Society Bank gestart in de UK, Sustainable Investment door Duisenberg School of Finance/SEO Research, EVPA over Venture Philantropy strategieën voor fondsen met als case de d.o.b. Foundation.

MARKETPLACE

Duurzaam beleggen door Beleggers
Vermogensbeheerder Wijn & Van Oostveen enquèteerde (individuele) beleggers via haar site over duurzaam beleggen. Men vroeg specifiek naar belangstelling voor: alternatieve energie, landbouw, water, klimaat en milieu en arbeidsrechten (Noot van de Blogger: maar niet naar microkrediet? dus alleen de bestaande thematische beleggingsfondsen waarvoor geen vermogensbeheerder nodig is?) Het thema 'Water' bleek het populairste 'segment'.


Enquete W&vO
Uit de resultaten blijkt dat het merendeel van de deelnemers aan deze enquête duurzame beleggingen in portefeuille heeft. Verreweg de meeste beleggers doen dit door middel van duurzame beleggingsfondsen of zouden daarvoor kiezen, gevolgd door individuele aandelen. Obligaties en trackers of certificaten die inspelen op het thema duurzaamheid zijn het minst populair, deze beleggingsmogelijkheden zijn onderaan de lijst geëindigd. (…) De helft van de deelnemers vindt het ‘heel belangrijk’ dat er meer aandacht komt voor duurzaam beleggen en een derde van de ondervraagden heeft aangegeven het ‘belangrijk’ te vinden. Bron De enquete is verwijders


Start Big Society Bank en Capital (UK)
Op 29 juli startte de veel besproken Big Society Bank (zie IINews28april2011) als Big Society Capital Limited, met Sir Ronald Cohen, pionier in venture capital als onbetaalde interim 'Chair'. Premier Cameron zei bij de lancering 'When I announced the idea of a Big Society Bank, I wanted to help social enterprises and other groups to grow and expand their vital work. I’ve seen the amazing work that Britain’s social enterprises already do to tackle some of our country’s most intractable problems. I believe that Big Society Capital will play a major role in injecting significant resources and financial innovation into these social enterprises, while at the same time attracting further funding from charitable foundations, private individuals and other investors. That’s why I wholeheartedly welcome today's launch and the organisation’s first investment". Bron cabinetoffice

Het werkkapitaal bestaat uit 400miljoen pond van (15jaar) niet geclaimde tegoeden op bankrekeningen en 200miljoen pond van de vier 'High street' of Merlin banken. De eerste investering van BSC is in 1miljoen pond in de Private Equity Foundation. The Private Equity Foundation schept kansen voor jongeren in achterstands-situaties, bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk.
NB Big Society Capital is currently in the process of being set up and is not yet open for business.


CHARITIES & FOUNDATIONS

Duurzaam beleggen door vermogensfondsen,Nyenrode Busniess University voor WMP (mei 2011)
Vermogensbeheerder Wealth Management Partners presenteerde in juli haar 1e nieuwsbrief voor haar 25 stichtingen (relaties). In de nieuwsbrief o.a. het door Nyenrode Business University voor WMP uitgevoerde onderzoek naar duurzaam beleggen onder 50 vermogensfondsen (25 stuurden de enquète terug, wellicht alleen de huidige WPM relaties). 15 van de vermogensfondsen in het onderzoek beleggen duurzaam, waarvan 7 het gehele vermogen, 2 meer dan de helft en 3 minder dan de helft.

Jammer genoeg geen woord over impact investing of best-in-class screening. Wel werd gevraagd naar een evt. community investing strategy (in de VS een groot deel van impact investing) wat wordt omschreven als kapitaal verstrekking aan financieel 'uitgeslotenen' zoals o.a. door microkrediet. Uit het onderzoek bleek dat geen een fonds dat deed (!). Link Duurzaam Beleggen door Vermogensfondsen Nyenrode voor WMP (mei2011)


Oikocredit, kerken en ICCO
Oikocredit meldt in haar jaarbericht over 2010 dat het fondsvermogen netto groeide met elf % tot 72,5 miljoen euro. De bruto-instroom als gevolg van aankoop van participaties was 10miljoen euro en daarmee 18,4% hoger dan de instroom in 2009. De terugkoop van participaties was 2,3miljoen euro. 0,6 miljoen euro werd door participanten omgezet in schenkingen. De netto groei kwam daardoor uit op 7,1 miljoen euro. 

De winst- en verliesrekening van het Oikocredit Nederland Fonds werd met een positief resultaat van 58.000 euro afgesloten. Het interim-dividend kon op het gebruikelijke niveau van 3,10 euro (1,55% ) worden gehandhaafd. Er is ook herstel in de bestedingen ten opzichte van de jaren ervoor. Er is groei waar te nemen, die echter de budgetten nog niet op het niveau heeft gebracht van voor de crisis.

Oikocredit, gestart door een oproep van de Wereldraad van kerken, bestond in 2010 35 jaar en hernieuwde de samenwerking met de kerken in Nederland door de campagne 'Geloven in het kleine’. Kerkelijke gemeenten vroegen de leden om geld te lenen aan/investeren in Oikocredit. Ruim 100 plaatselijke kerken deden mee. Bron raadvankerken


ICCO & Oikocredit
ICCO, een van grootste ontvangers van MedeFinancieringSgelden voor ontwikkelingssamenwerking is ruim 40 jaar geleden voortgekomen uit de Protestante Kerk in Nederland (PKN). Vanwege de MFS regels is ICCO weer 'samengegaan' met het buitenland werk van (KerkinActie van) de PKN.

ICCO hernieuwde haar samenwerking met Oikocredit met een 5-jarige samenwerkingsovereenkomst met een waarde van 15 miljoen euro. In de overeenkomst staat centraal: capaciteitsopbouw bij ondersteuning van landbouwprojecten, garanties voor hoog-risico projecten bij financieringen in de handels-en waardeketens en de versterking van de aansturing van sociale prestaties bij microfinanciering. ICCO en Oikocredit zijn tevens van plan om samen hun inspanning voor fondsenwerving te verhogen. Bron Samenwerking ICCO en Oikocredit

Deze samenwerking is voor Oikocredit veel interessanter dan het vermogensbeheer van ICCO. Met haar 24,6miljoen euro vermogen wordt slechts voor 0.002% in Oikocredit geparticipeerd. NB ICCO belegt 100% duurzaam en is bovendien een van de 7 'charity' leden van de VBDO. Bron pfd: VBDO maatschappelijke instellingen


FACTS & FIGURES

Best-in-class Beleggen beter dan benchmark

TBLI (Conference) Robert Rubinstein verwijst in zijn TBLI Group op Linked in en de afgelopen juli voor het eerst verschenen TBLI Daily naar een recent onderzoek van RCM (London) onderdeel van de Allianz Global Investors en beheerder van 154 miljard US$) naar het resultaat van best-in-class investeringen in 2005-2010.

De data kwam van MSCI ESG Research en RCM constateerde dat een portfolio van best-in-class bedrijven de benchmark van de MSCI World Equal Weighted Index overtrof met 1,6%. (MSCI worst-in-class bedrijven toonden een underperformance van 0,5%. Bron tbli Rapport RCM SustainabilityWhitePaper2011



ACADEMIA

Duisenberg School of Finance on Sustainable Investment
Holland Financial Center heeft 4 onderzoekspublicaties van de Duisenberg School of Finance gebundeld en uitgegeven over vier deelgebieden van Finance & Sustainability: -1- financing the transition to sustainable energy; -2- carbon trading; -3- innovations in financing environmental and social sustainability; en -4- sustainable investment

Het boek bekijkt de academische onderzoeken naar duurzaamheid vanuit de financiele kant, innovaties, kansen en risico's. Het onderzoek naar Sustainable investment is uitgevoerd door Jarst Weda, Marco Kerste en Nicole Rosenboom van SEO Research en ook online te downloaden: Link Holland Financial Center Sustainable_Investment

(De stichting) Holland Financial Centre is een publiek-private samenwerking van de financiële sector, de overheid en de toezichthouders. Als samenwerkingsverband richt het Holland Financial Centre zich op de ontwikkeling van een sterke financiële sector in Nederland. Meer (en bestel) informatie Holland Financial Center


GELEZEN


Strategies for Foundations: When, why and how to use venture, door EVPA (Okt 2010)
De European Venture Philanthropy Association EVPA is een vereniging opgericht in 2004 (mede door Michiel de Haan, o.a. Atlas en Aescap) en een uniek netwerk van banken, fondsen en onderzoeksinstituten die zich bezig houden met 'venture philanthropy' in Europa.

Venture_philanthropy (VP) of philantro-kapitalisme benut de kennis en werkwijze van innovatief ondernemen en hoogwaardige bedrijfskunde om filantropische doelen te realiseren. NB Volgens EVPA vallen investeringen met hoger of marktconform rendement niet als VP. Rendement wordt veelal geherinvesteerd. maar VP is wel een belangrijke kapitaalverschaffer en katalysator. (p.14)

Nederlandse EVPA leden zijn ABNAMRO Private Banking en NBP Paribas Wealth Management, PriceWaterhouse Coopers. Drie vermogensfondsen: de Noaber -directeur Pieter Oostlander van Noaber zit in de board van EVPA- de Start- en van Leer Foundation. Ook lid is Scholten&Franssen Consultancy dat zich bezig houdt met SROI (Social Return on Investment) en hierover publiceert en trainingen geeft.

In het rapport 'Strategies for Foundation' een VP 'engagement model', vier cases waaronder de Nederlandse d.o.b. Foundation als voorbeeld van een vermogensfonds dat zich compleet getransformerd heeft tot VP organisatie/fonds (p.39-44) en dan VP strategieen (p.45-60).

EVPA engagement model:
-1- een of meerdere VP werkwijzen zonder evt het jargon/de termen te gebruiken.
-2- Financiële ondersteuning van een VP (investerings) Fonds
-3- Opzetten van een (extern) VP Fonds voor investeringen
-4- Opzetten van een (extern) VP organisatie voor diensten en activiteiten
-5- Co-investeren in een VP Organisatie idem
-6- Complete transformatie in strategie, organisatie evt staf zoals de d.o.b. Foundation (v/h stichting de Oude Beuk). NB Op pag. 9 dit 'engagement' model met gedetailleerde beschrijving van de prakijk(en) met when & why argumenten.

Daarnaast onderscheidt EVPA ook zes karakteristieken in de werkwijze van (vermogens)fondsen: A: Hoge (hands on) betrokkenheid, B: financiering op maat, C: meerjarige financiering (meestal 3 à 5 jaar), D: niet financiële ondersteuning (strategie, marketing, HRM, introducties etc), E: focus op organisatie/capaciteit ontwikkeling en F: prestatie meting. De karakteristieken worden toegelegd op p. 17-19.  Als case, de d.o.b Foundation, een Nederlands vermogensfonds dat actief meewerkt aan aandacht voor impact investing, maar geen jaarverslagen uitgeeft. Ik behandel het als CASE onderaan dit blog aangevuld met informatie die ik elders vond. Link EVPA-Knowledge-Centre_Strategies-for-Foundations (okt 2010) of EVPA-Knowledge-Centre_Establishing-a-Venture-Philanthropy-Organisation (nov 2010)

CASE
d.o.b. foundation v/h stichting de Oude Beuk

Volgens het blad Miljonair (nov 2010) is de d.o.b foundation (het charitatieve fonds van de familie de Rijcke v/h eigenaar van Kruidvat drogisterijen) met 7 miljoen aan giften 5e in de ranglijst van gulle gevers in Nederland. Noot van de Blogger: Dan schat ik het vermogen op zo'n 140 miljoen euro met 5% rendement per jaar om weg te geven.

Transformatie
5 jaar geleden had de d.o.b. foundation nog 120 projecten in 26 landen. Na transformatie tot een Venture Philantrophy organisatie is het streven 12 a 15 investeringen in Nederland en Afrika te doen. Ze staan nu op 8 investeringen in 5 landen inclusief India (tuk tuks). De transformatie werd o.a. begeleid door Frits van der Have, Zandstaete 'duurzaam investeerder' in Clean/Green Tech en LifeSciences, TBLO Conference gast en mede auteur van het hoofdstuk Impact Investing in het boek 'Goed Geven' van Diana van Maasdijk zie dit blog 8juni2011. De d.o.b. is als vermogensfonds onafhanklijk(er) in haar keuzes en kiest voor 'risicovoller' investeringen dan bijv haar partner Acumen Fund. Bron EVPA rapport p. 40 hierboven of de PAGINA Gelezen-bronnen.html bronnen op dit blog.

Investeringen
Op de site van de d.o.b. foundation staan hun 'investeringen' van ongeveer 10 miljoen euro, inclusief meerjarige investeringen en donaties. Het interessantst zijn deze:

- 4miljoen euro in een (commerciele) melkfabriek in Tanga, Tanzania.
- 1,3miljoen euro in MYC4 een online investeringsmarkt in Sub Sahara Afrika gericht op de laag tussen micro- en mesofinanciering (gemiddeld leningen tussen 2.000 en 100.000 euro).
- 1,1miljoen euro in (biologisch) GoedSap in Nederland; en
- bijna 1miljoen in 2007 en 2008 voor Water for Keren in Eritrea. Budget voor 2009 en later niet bekend, maar het streven is dat de rol wijzigt in die van sociaal investeerder in een 'commercieel' waterfonds, dat de waterbedrijfsvoering en -voorziening financiert voor zover overheidsubsidie of -budget tekortschiet.

Vermogensbeheer
Over de beleggingen van het d.o.b. foundation vermogen wordt niet gecommuniceerd. Er staan geen jaarverslagen online en er werd bijvoorbeeld geen medewerking verleend aan het onderzoek van de VBDO onder stichtingen en fondsen. Wel aan het boek/onderzoek van Hummels uit 2008 'Een aandeel in maatschappelijke ontwikkeling' maar vooral op strategie (ontwikkeling) en projectniveau. Ook werd meegwerkt aan de FIN publicatie over vermogenbeheer en het EVPA rapport (hierboven). 

Intrigerend is de opmerking 'After a due diligence, d.o.b decided to invest in Acumen Fund in September 2007' in het EVPA rapport maar zonder verdere toelichting of kwantificering. Op de Acumen site staat dat de d.o.b. Foundation 'leadership partner' is voor meer dan 1 miljoen US$. 'Acumen Fund Partners are a diverse group of engaged, committed individuals and institutions who provide vital financial and human capital'. In verschillende (financiële) categoriën. Bron: Acumenfund partners Meer informatie: dobfoundation

3 augustus 2011

Impact Investing Nieuws 3aug2011

Deze keer Monumentenfonds 1818, 1e directeur GIIN, Sir Ronald Cohen blogt verder, GIIN's Bouri op NextBillion.net, 360 degrees for Mission rapport van de Mistra Foundation en als case de stichting Levi Lassen.



CHARITIES & FOUNDATIONS


MONUMENTENFONDS
Fonds 1818 start in samenwerking met het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Restauratiefonds het MonumentenFonds 1818. Dit nieuwe fonds verstrekt laagrentende leningen aan eigenaren van gemeentelijke monumenten en monumentale kerken die een her- of nevenbestemming krijgen. Het fonds richt zich op de regio Den Haag, Zoetermeer, Delft, Leiden, de Duin- en Bollenstreek en tussenliggende gemeenten. Uit het MonumentenFonds 1818 kunnen leningen tot een maximum van twee ton verstrekt worden. In totaal is een bedrag van drie miljoen euro beschikbaar.

Criteria
-1- Het gebouw is een gemeentelijk monument. 
Bij kerkgebouwen mag het ook om rijksmonumenten gaan.
-2- Het monument krijgt een nieuwe of nevenbestemming.
-3- Het monument is, ten minste een deel van de tijd, openbaar toegankelijk.
-4- Aan de neven- of herbestemming ligt een plan ten grondslag. 
In dit plan is aandacht voor de duurzame aspecten van de restauratie.

Revolverend fonds
Het MonumentenFonds 1818 is een revolverend fonds. Dit betekent dat het basisbedrag van 3miljoen euro wordt uitgeleend en na een looptijd van een aantal jaren terug vloeit in het fonds. Ook de betaalde rente wordt opgenomen in het fonds. Op deze manier zal het MonumentenFonds 1818 zichzelf in stand houden.


Noot van de Blogger Ook interessant: het Cultuurfonds onderzoekt de haalbaarheid van een mecenaatsdesk waarbij schenker en geldvragers gekoppeld worden en 'nieuwe vormen van fondsenwerving worden gefaciliteerd'. Op dit moment worden de vorm en haalbaarheid onderzocht, in het najaar presenteert het Prins Bernhard Cultuurfonds het definitieve plan voor het starten van de Mecenaatsdesk Bron: goededoelen:cultuurfonds ambieert mecenaatsdesk


GIIN BENOEMT 1e DIRECTEUR
Het Global Impact Investing Network, het Amerikaans platform van impact investors met zo'n 40 leden waaronder Nederlandse leden als SNS AM, St DOEN en FMO (ontwikkelingsbank) benoemde haar eerste directeur (per september). Het is Luther Ragin Jr nu nog Vice President of Investments at the F. B. Heron Foundation in New York zie PAGINA Cases of dit blog op 11mei2011.

Volgens het persbericht is Mr Ragin een impact investing pionier en bouwde hij een excellent impact investing portfolio van 40% van de totale portfolio 260miljoen US$. Hij toonde daarmee aan dat impact bereikt kan worden met stevig financieel rendement. Mr Ragin is een voorvechter voor impact investing en in die hoedanigheid benoemd als lecturer aan Harvard Universtity en regelmatig commentator/schrijver. Bron: globalimpactinvestingnetwork en zie bijvoorbeeld harvard/insights/luther-ragin.




II THINKING


IMPACT CAPITAL IS THE NEWS VENTURE CAPITAL (PartII), Sir Ronald Cohen
Op 20 juli beschreef ik de staat van dienst van Sir Ronald Cohen en zijn column op Reuters blog. Sir Cohen vervolgde zijn column op reuters blog. Hij lobbiet voor een lobby voor impact investing, in die zin dat er regelgeving en fiscale voordelen moeten komen. Hij benadrukt het belang van de (start van de) Big Society Bank (die ongeclaimde tegoeden sociaal gaat investeren) en specifiek van Social Impact Bond (SIB). Het financieel rendement van SIB's varieert afhankelijk van het impact resultaat. De eerste SIB, uitgegeven in September 2010, zal investeerders jaarlijks 13.3% rendement geven als re-offending (hier het terugvallen van criminelen tenminste met 7,5% is verlaagd. Als het minder is betaalt de overheid niets aan de investeerders en verliezen zij zelfs hun investering (!).

Tot slot stelt Cohen, moet de non-profit sector output- en marktgericht gaan denken en werken in plaats van subsidies verlenen op basis van haar inkomsten. Cohen verwijst naar een artikel van de 'Balanced Scorecard' goeroe Harvard professor Robert Kaplan en Allen Grossman in de Harvard Business Review van okt 2010. Non profits focussen te veel op lage overhead en korte termijn financieel beleid. Daarom falen zij in op het gebied van strategie, leiderschap, fondsenwerving, resultaat meting en organisatorische ontwikkeling. Lees de hele column in het engels op : blogs.reuters/philanthropy/

GIIN


Amit Bouri Director of Strategy and Development van GIIN is geinterviewd door NextBillion.net 'een website en blog voor 'business leaders', sociale ondernemers, NGOs, beleidsmakers en academici die de het verband tussen ontwikkeling en ondernemen onderzoeken'.

NextBillon vroeg Bouri naar de (GIIN) definitie van impact investing, de rol van impact investing in de social enterprise sector en de toekomst. Ook gaat hij in op de kritiek op impact investing in een eerder blog. Zie hiervoor het interview met Felix Oldenburg, van Ashoka die kritiek heeft op de opvatting dat impact investing aanzienlijke groei van 'social enterprises' brengt en 'social change' bewerkstelligd. Link nextbillion.net on impact investing where it works where it doesnt



GELEZEN


360 DEGREES FOR MISSION,de MISTRA Foundation Zweden, mei 2011
360 Degrees for Mission, is een rapport voor de Mistra Foundation in Zweden geschreven door D. Imbert en I. Knoepfel van 'OnValues' en gesponsord door 'Generation Investment Management'.

De Mistra Foundation besteedt 200 miljoen euro per jaar aan strategisch en mn lange termijn milieu (environment) research en heeft 329miljoen euro vermogen.
On Values is een consultant voor investeringsstrategieen, die gespecialiseerd is in responsible, sustainable & social investing.Generation Investment Management is het mede door Al Gore opgerichte investeringsfonds toegewijd aan lange termijn investeringen, geintegreerd duurzaamheidsonderzoek en 'client alignment' ofwel de dienstverlening in lijn brengen met de wensen en het beleid van de klanten.

Op 3 mei 2011 publiceerde de Mistra Foundation het rapport om belangstelling te wekken voor duurzaam beleggen en impact investing bij andere Europese fondsen. Het beslaat 40 pagina's met 7 case studies in 6 landen met samen meer dan 10 miljard euro vermogen. 14 key messages op 2A4 en een halve A4 Executive Summary met de 14 key findings nog eens kort samengevat. Ik focus op de aandacht voor impact investing die ongeveer een kwart beslaat.

Opvallend zijn de wat boude stellingen -1- dat duurzaam beleggen meer winst oplevert dan traditioneel beleggen en -2- dat impact investing minder rendement genereert (oa doordat het intensiever is dan traditioneel of duurzaam beleggen). Het rapport stelt dat non profits/fondsen een bijzondere bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van impact investing door hun unieke deskundigheid en ervaring.

Noot van de Blogger Ik denk hierbij aan hun beleids- (missie, visie, strategie) en werkplannen, hun subsidies, de beoordeling van project plannen vooraf en achteraf en evt deskundigheidsbevordering daarbij zoals VSB Fonds doet, langdurige samenwerking en opschalen van activiteiten etc.

Samenwerking door fondsen is belangrijk zowel in praktische zin, door beleggingsfondsen te starten, maar ook door informatie uitwisseling en communicatie over hun activiteiten en ervaringen. Impact Investing 'darling' Fonds1818 doet vooral het laatste, maar volgens de directeur startte DJSustainablity Index Pacific vooral door de 'belangstelling' van het Fonds 1818 (445 miljoen euro vermogen en 65% wordt duurzaam belegd). Zo kan een Fonds dus ook 'impact' hebben.

Fonds 1818
Fonds 1818 (zie ook dit blog 26mei2011) of de PAGINA charity cases is een van de 7 cases en directeur Boudewijn de Blij wordt geciteerd in de executive summary over haar duurzaam beleggen “It is easier than you think and it is the right thing to do for foundations”. Uit de case blijkt dat Fonds 1818 haar impact investing activiteiten eind 2010/begin 2011 uitbreidde door een garantie af te geven voor een lening van 165.000euro van ASN Bank aan een 'social enterprise' (Chizone: Centre for Body & Mind en gevestigd in de voormalige Lourdeskerk op Scheveningen).

Boudewijn de Blij stelt “Start with simple and pragmatic steps. Find partners for sourcing and managing impact investments, given that this is a very time and resource intensive part of the portfolio”... “ Share what you have tried with others. Communication multiplies your impact”. Hij kan net weten want “The Executive Director takes special responsability for finding impact investment opportunities that are connected to the foundations mission”.

Fondazione Cariplo
Nieuw voor mij, maar inspirerend is de case van de Fondazione Cariplo die 7 miljard euro beheert, waarvan 7% 450miljoen euro als impact investments. De Fondazione is onstaan door de verkoop van haar (nuts) bankactiviteiten in 1998. Ze beschouwt financiele innovatie als belangrijke doelstelling voor haar brede werkterrein. De Fondazione begon met goedkope garanties voor bankobligaties voor goedkope leningen aan sociale intiatieven, infrastructuur, onderzoek, gezondheidszorg, onderwijs etc. In 2005 en 2007 werd 10 miljoen gereserveerd voor impact investing en stapte ze in een onafhankelijke cooperatie van Katholieke congregaties Polaris (investment) die nu 7 miljard euro beheert waaronder 75% van het Cariplo vermogen. (NB De Polaris site en het rapport bevatten wat tegenstrijdigheden over de start). Link (pfd) 360degreesformission



CASE

Stichting LEVI LASSEN
De Stichting Levi Lassenis is opgericht in 1957 door J.L. Lassen, waarvan hij tot zijn dood in 1962 enig bestuurder was en waaraan hij bij testament zijn gehele vermogen naliet. De kreeg stichting alle aandelen van de holding vennootschap J.L. Lassen. En in damesmodeartikelen gespecialiseerde onderneming aan de Hofweg in Den Haag die zich vanaf de jaren 20 en 30 al ontwikkelde tot financieringsmaatschappij van twee dochter-ondernemingen, een voor damesmodezaken en SiegmundStraussNV (nu Sistra BV, vastgoed).



De missie van de stichting Levi Lassen is 'bijdragen aan een blijvende verbetering van de samenleving' en verleent financiële steun aan non-profit organisaties die het algemeen maatschappelijk belang dienen. In het bijzonder op het stimuleren van verandering door het vergroten van sociale en economische rechtvaardigheid in Israël en Nederland (Den Haag en omstreken). Daarnaast ondersteunt de St. Levi Lassen de Joodse gemeenschap in Nederland.

Vermogen
Stichting Levi Lassen heeft een eigen vermogen van 43,2 miljoen euro. De stichting realiseert haar doelstelling uit het inkomen van haar vermogen. Haar uitkerings-budget wordt gevormd uit het beleggingsresultaat, jaarlijks 2,1miljoen euro. Hiervan gaat in de praktijk ongeveer de helft naar projecten in Israël.

Werkgelegenheid
Haar motto is ‘geven waar nodig en investeren waar mogelijk’ daarom gaf de St. Levi Lassen in 2008 (?) o.a. steun aan de Kleine cooperatie, een project om langdurig werklozen in Den Haag te begeleiden naar zelfstandig ondernemerschap. “We weten dat niet alle ondernemers succesvol zullen zijn, want daar is geen garantie voor te geven. We vinden het toch uitdagend dit project te steunen” aldus Stephanie van Westrhenen, hoofd van het uitkeringssecretariaat van de stichting.

Non profit met inkomsten
Ook interessant is de steun van 10.000euro aan de (al 18) Resto van Harte restaurants die mensen met een laag inkomen uit hun evt. sociaal isolement wil halen door goedkope maaltijden en ontmoetingsgelegenheid aan te bieden 2,5 of 5euro. Mede mogelijk door giften, subsidies, vrijwilligers en donatie in natura van het bedrijfsleven. Maar dus ook structureel inkomsten genererend welzijnseerk. Ik vond het Resto jaarverslag (125pag.) te dik, om de verhouding eigen inkomsten-giften/subsidies te achterhalen.

Vermogensbeheer
Opvallend in de fondsensector, maar verklaarbaar uit haar geschiedenis en de organisatie is het beleggingsbeleid. “De Levi Lassen Groep belegt het vermogen van de St. Levi Lassen, voornamelijk in onroerend goed” aldus adjunct directeur Marco Bierman op linkedin en het Jaarverslag 2009.

In 2010 realiseerde de Levi Lassen Groep (Sistra bv) o.a. 2 'duurzame' kantoor gebouwen (met CO²-neutraal energieverbruik bij gebruik van groene stroom) aan de Prinses Alexialaan in Den Haag. Nr 6 is is verhuurd aan de bouwadviseur van het project Diepenhorst De Vos & Partners (DVP). Nr 8 is verhuurd aan Swunghouse Haaglanden. Swunghouse biedt ZZP-ers 'Flexibele' werk-, overleg- en ontvangstplekken vanaf 5 m2, vanaf 10euro. Biologische fairtrade koffie & thee inbegrepen in de huurprijs en lunches vanaf 5euro. Natuurlijk anno 2011 een Very Hip&Coole vorm van vastgoed-exploitatie, maar ook ondersteuning van zelfstandig ondernemerschap/werkgelegenheid. 

Maar er is meer: Paul Corten, directeur van Sistra B.V. introduceert "De Groene
Baksteen", binnen huren en verhuren. Door dit 'maatschappelijk verantwoord huren' zijn huurders in staat een bijdrage te leveren aan de maatschappij, hetgeen past in het steeds meer in gebruik geraakte maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Nagekomen bericht 15okt2011: Levi Lassen is partner van Docor BV, de eigen investeringsmaatschappij van de van Leer Foundation.


Meer informatie levilassen