12 november 2015

FILANTHROPIUM TOP 2015

EXTRA BLOG

5 November j.l. was ik te gast bij de Filanthropium Top 2015, een jaarlijkse bijeenkomt van leiders in en rond de filantropie. Op de Top gaan leden van Filanthropium – aangevuld met speciale genodigden en gastsprekers- onder leiding van hoofdredacteur Charles Groenhuijsen met elkaar in debat. 
Dit jaar was het thema impact investing en werd ik met Els Boerhof van Goodwell, microkrediet financing en Jamy Gowie van Ashoka (social innovators) Nederland gevraagd mee te discussiëren. 

Filanthropium TV maakte een video (6m) waarin we de kernvragen voorgelegd kregen: 

Tom van Oostrom van de Nierstichting vertelde over hun kunstnier project. Omdat de industrie geen grote stappen zet is de Nierstichting zelf gaan investeren in de ontwikkeling van een betaalbaar, beter en kleiner dialyse apparaat dat nierpatiënten meer kwaliteit van leven geeft.

Jos Verhoeven van Startfoundation vertelde over de ontwikkelingen rond Social Impact Bonds. Nederland heeft nu drie van deze voorfinancieringen van werkgelegenheidsprojecten in Rotterdam en Utrecht. Startfoundation hoopt dat snel meer zullen volgen en dat Social Impact Bonds gemeengoed gaan worden als financieringsinstrument.

''Alcanne Houtzaager van Impact Investing Nieuws, een van de drie gast-deskundigen van deze Top, voorziet een grote toekomst voor impact investing. ‘De nieuwe generaties worden crowd funding impact investors''.

Naar aanleiding van de Filanthropium Top beschrijf ik in IINieuws van 15 november 2015 hoe grote goede doelen en kleine beleggers private equity impact investments crowdfunding platforms en projecten kunnen selecteren: DD-TT-CC en liefst win-win.

Uit de Top 2015 intro hun insteek als inleiding:

Van ‘goed geven’ tot ‘goed investeren’: follow the good money!
‘Niets is, alles wordt’ is ook van toepassing op de ‘wereldverbetering’: de ‘goede zaak’ waaraan we vrijwillig een bijdrage willen leveren. In kennis, tijd, maar vooral: geld. Bijdragen aan een betere wereld is geen monopolie meer van wat we de traditionele ‘filantropie’ zouden noemen. Zowel bij de actoren als bij de financiers zien we de laatste jaren een sterke dynamiek. Was het nog niet zo heel lang geleden taboe om ‘economie’ en ‘idealen’ met elkaar te verbinden tegenwoordig zijn de toverwoorden: maatschappelijk investeren (ook wel impact investing) & ondernemen. Die vormen een alternatief voor of komen nu naast het traditionele ‘schenken’.

Deze ontwikkeling wordt zichtbaar in de opkomst van venture philanthropy: een vorm van filantropie die gericht is op het versterken van organisaties met een maatschappelijk doel, door ze van financiële en niet-financiële ondersteuning te voorzien waardoor zij hun maatschappelijk rendement kunnen vergroten. Onder maatschappelijk rendement wordt dan verstaan: een positief sociaal-, milieu-, medisch- of cultureel effect. Bij een venture philanthropy-aanpak kan het hele palet aan financieringsinstrumenten worden ingezet (donaties, risicodragend vermogen, leningen, etc.) en wordt dit in het kader geplaatst van het uiteindelijke doel van vergroten van het maatschappelijke rendement. 

(…)
Het lijkt voorlopig onmogelijk ... te spreken van een ‘goed’ of ‘fout’ (business)model om deze wereld een stukje beter te maken. Op dit moment bevinden we ons in een hectische periode waarin volop wordt geëxperimenteerd met al die modellen, tussenvormen, crossovers en hybride oplossingen. Dat is fascinerend om te zien, maar moeilijk te overzien als je er middenin staat. Inderdaad: ook in de wereldverbetering geldt ‘alles wordt, niets is’. 
 
Op de 4e Filanthropium Top gaan we u geen oplossingen of definitieve antwoorden geven. Wel proberen we de goede vragen te stellen. Het wordt zeker geen afgerond overzichtsplaatje, maar meer een momentopname. Om het concreet te maken, gaan we met elkaar, en met enkele gasten en experts, een aantal cases bespreken. We gaan ervaringen en meningen uitwisselen. En we gaan als maatschappelijke leiders met elkaar in discussie over de belangrijke vraag: waar stroomt het geld nu en in de toekomst om onze idealen te helpen verwezenlijken?

Het verslag van de Filanthropium top 2015 staat in het Filanthropium Journaal (12 november 2015): Focus-en-geduld-essentieel-bij-elke-vorm-van-goeddoenverslag-van-de-vierde-filanthropium-top-over-impact-investin Geen lid? Neem vooral een Filanthropium/proefabonnement.

Filanthropium TV maakt een compilatie die met de buitenwereld wordt later gedeeld op: Vimeo.com/FilanthropiumTV en
Vorig jaar was het thema innovatie: Vimeo.com

NB Filanthropium wordt ge-rebrand als deDikkeBlauwe naar de 450 pagina dikke Jaargids voor besteders, beheerders en donors van 6 miljard geefgeld. Met onder andere een Jaaroverzicht met trends en ontwikkelingen, een sectorschets van ruim 100 pagina's met de nieuwste cijfers, onderzoeken en visies, de 100 belangrijkste personen in de Nederlandse Filantropie, ruim 100 pagina's gastartikelen van 15 experts van VU professor filantropie Theo Schuyt, Dr Kellie Liket over impactmeting bij geven en investeren tot Guiseppe van der Helm, (scheidend) directeur van de VBDO. En niet onbelangrijk: de doelbestedingen van 450 goede doelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten