2 oktober 2015

Impact Investing Nieuws 1 oktober 2015

Deze keer het begin van de focus van IINieuws in Q4: impact indices en etf's. Het zijn redelijk transparante informatiebronnen en ze zijn als beleggingsproduct redelijk toegankelijk voor kleine beleggers ofwel 'inclusive impact investing'. Er zijn er al een paar, de vraag is in hoeverre ze zich onderscheiden van duurzame, sector en regio indices die ook aan impact investing doelen lijken te beantwoorden. De top portfolio holdings die ik heb gezien -in een zeer korte oppervlakkige surfsessie- lijken de bekende duurzame darlings. Toch biedt de thematische insteek dus focus op impact meer dan het huidige duurzame etf/fonds aanbod. Of dat van sector of regio etf's waarin vaak ook de grote bedrijven met beleid en budget voor verduurzaming worden opgenomen.


Geen beter startpunt dan het stuk dat Amy Domini recent schreef voor de Green Money Journal. Zij was 25 jaar geleden de bedenkster van een van de eerste social indices (van de 400 meest duurzame Amerikaanse bedrijven) en startte een jaar later het Domini Social Equity Fund. Haar Index heeft sindsdiende S&P cumulatief verslagen.

Naar aanleiding daarvan en een gesprek met Edwin Venema van Filanthropium over goede doelen en sociale ondernemers een Thoughtpiece over Duurzaam Beleggen versus Impact Investing
& Goede Doelen versus Social Entrepreneurs.

Jobs: Startfoundation zoekt een adviseur impact investing een leuke baan, pionieren en echt de boer op vanuit Eindhoven, the GIIN zoekt een (zwaargewicht) Director Membership voor de exclusieve Investor Council en het bredere Network (New York). Clearly So een Head of marketing (London) voor social investing in social entrepreneurs.


Quote van dit blog ''If I look ahead 5 to 10 years I can see that we will have impact public equities, impact fixed income, impact alternative assets, impact venture capital, impact private equit, impact real estate youll even have impact absolute return... for those who aspire to find out correlated investments which will be investments in social impact bonds funds and development impact bond funds. But today most opportunities are in the private space .. in the area of social venture funds with some fixed income and some investment in social impact bonds funds. What we are beginning to find is that the flow of opportunities is increasing in response to the flow of capitalwhen you look at an investment it is no longer sufficienmt to measure risk and return, you have to measure risk-return & impact.
Sir Ronald Cohen op PRI in Person 2015 in een plenaire sessie met Yvonne Bakkum van FMO. Cohen komt na 20min binnen na een ervaring met Mrs Murphy. Youtube (40m)


Amy Domini on Impact Investing
Amy Domini beschrijft voor GreenMoneyJournal haar visie op de ontwikkeling van impact investing. Interessant omdat zij in 1990 een van de eerste duurzame indices bedacht: de Domini 400 Social Index*. Deze Index heeft het sindsdien cumulatief beter gedaan dan de S&P 500. Zij deed dat als als een van de oprichters van KLD een research & analytics bureau. De index sluit schadelijke sectoren uit (AGTAF) en selecteert de 400 meest duurzame bedrijven in de VS.

Sinds 1991 biedt zij via Domini Social Investing LCC fondsen aan. Naast het Social Equity Fund (large-cap domestic equity), nu ook een International Social Equity Fund (large to mid-cap international equity) en Social Bond Fund (U.S. intermediate term fixed income). Domini selecteert fondsen op basis van: Environment, Human Rights, Consumer Health & Safety, Local & National Communities, Diversity en Harmful & Addictive Products. Het heeft 1,6miljard US$ onder beheer en profileert zich op de site nadrukkelijk als woman owned & managed. Meer op Domini.

Amy Domini is daarnaast partner en trustee in The Sustainability Group in Boston dat 1,1miljard US$ beheert voor High Net Worth Families en samenwerkt met Loring, Wolcott, & Coolidge Trust, LLC. een 100 jaar oud family office in Boston. Domini schreef boeken over ethisch beleggen, was bestuurslid bij verantwoordelijk beleggende fondsen en ontving twee ere doctoraten. Ze werd door Bill Clinton geëerd bij de 1e Clinton Global Initiative in 2005. Het jaar waarin TIME haar een van de 100 meest invloedrijke mensen noemde. In 2009 noemde TIME Domini een van de 25 belangrijkste responsibility pioneers. Kortom een decennia actieve en effectieve dame.

Domini blikt terug op 45 jaar inspanningen van verantwoordelijke beleggers voor positieve impact resulterend in aandacht voor mensenrechten en ecologie, beleid van overheden en NGO's en de positie van kleine beleggers. Haar ijkpunt is 1975, het jaar waarin Ralph Nader op de aandeelhoudersvergadering van General Motors 9 resoluties indiende waaronder 'greater racial and environmental voices on the board'. Een onderdeel van de campagne to Make General Motors Responsible. De focus op aandcaht voor People & Planet in het ondernemingsbeleid, het monitoren van de voorgang en het meten resultaten zijn de succesfactoren. De basis voor de relatief standaard, corporate responsibility rapportages van vandaag.
Ook de gerichte campagne om het gedrag van multinationals in Zuid Afrika te monitoren gevolgd door een des investeringscampagne omdat ze Apartheid mee in stand hielden. In 1984 werd besloten om niet meer te investeren in 162 ondernemignen of 48% (?capitalisatie?) van de Standard & Poor’s 500 index. Gelukkig werd ook het verbreden van corporate accountability research een aandachtspunt zodat verantwoordelijk beleggen niet werd beperkt tot een exclusie en des-investeringscampagne. (Noot van de Blogger: anno 2015 en de integratie van ESG (risico's) is dat een terechte conclusie. Toen ik in 2011 begin met mijn onderzoek was 95% van de verantwoordelijk beleggen feitelijk beperkt tot exclusie strategieën) Thematisch onderzoek en investeren op doelstellingen als dierenrechten, vrouwelijk leiderschap, alternatieve energie vond plaats, maar versnipperde de beweging. Terwijl het brede publiek begreep dat ook investeringen een middel zijn om de wereld te verbeteren.
Peter Kinder, Steve Lydenberg en Domini samen KLD research zagen3 drempels om die perceptie te vertalen in actief beleggen. 1: duurzaam beleggen is duur omdat het duurzaamheidsonderzoek naar niet financiële aspecten tijd en geld kost en in strijd met fiduciair beheer. 2: De waardering van (niet monetaire) waarde is een uitdaging. Hiervoor was onderzoek (en standaardisering voor vergelijking en benchmarking nodig). 3: Het dynamisch debat over de beste veranderingsstrategie.

Drempel 1 het cliché duurzaam beleggen is duur werd geslecht met door de Domini 400 Social Index die de S&P heeft verslagen en dus niet duurder is dan niet sociaal geïnspireerd puur rendement gericht beleggen.. Drempel 2 werd geslecht door SOCRATES hun CRS/ESG data bank en samenwerking. Blogger: Opvallend omdat het vaak als een 'modern' instrument wordt gezien, de verzamelde kennis werd gedeeld met gelijkgestemden Drempel 3 is overwonnen doordat het (blijven) vragen om ethisch, verantwoordelijk beleid door beleggers aan ondernemingen. Blogger: Een strategie die in West Europa waarschijnlijk meer door dialoog en institutionele investeerders wordt toegepast en waarover transparant wordt gecommuniceerd. Domini merkt zelf ook op dat: The field grew abroad more rapidly than domestically.

Tegenwoordig zijn er uitgebreide data systemen Blogger: en een aparte bedrijfstak van ESG research analyse bureau's naast de in-house ESG analysten bij grote vermogensbeheerder en institutionele beleggers.
De Verenigde Naties stapte in. Er kamen standaarden en een verklaring over fiduciair beheer en ethisch beleggen. Beurzen in opkomende landen eisten transparantie en ondernemingen kwamen over de brug met corporate sustainability reports en chief sustainability officers.

Domini zet zich af tegen het curriculum van business school waarin staat dat eerste uitsluiting synoniem was aan ethisch beleggen (Blogger: maar tot 5 jaar geleden was het wel de meest toegepast strategie in Europa volgens de EuroSIF rapportages) Domini stelt terecht: Responsible investors invest, not divest en in alle asset classes, venture capital, commodities, all of them.

Domini zag de opkomst van 'impact investing' 15! jaar geleden in Europa ofwel direct investment in venture capital ideas that would make the world better. Maar didn’t like it. It ignorantly ignored the tremendous progress ethical investors had made. Tot de opkomst van “impact investing across all asset classes.” Daar gelooft Domini in omdat het ruimte biedt aan investeringen in fantastische 'oplossingen' in relatief kleine asset classes en ruimte in grote asset classes voor investeringen door 'intellectually engaged investors, such as responsibility reporting through equity purchasing.' Blogger: Met andere woorden je moet er wel wat van af weten en flink onderzoek doen.

Domini besluit dat investing across all asset classes has the effect of honoring our past and bringing our parts together in a single fabric of making the world a better place, of acknowledging that investors to have a voice, and it should be a positive voice in each investor’s own area of strength.

*tegenwoordig voor MSCI samengesteld, genoemd naar research bureau KLD (Kinder, Lydenberg & Domini) en op basis van ESG criteria. Samengesteld uit large (de helft staat in de S&P 500), mid en small cap. In de top holdings zitten 2 Health bedrijven (Gilead en Merckx&Co) en 4 info IT bedrijven 2x Google, Intel en IBM. IT is de grootste sector met 23%, gevolgd door Cons. Discr. 16% (o.a. Walt Disney) en Financials met 15%. In Health wordt 14% belegd en in Cons Staples 10% oa Pepsico.


THOUGHTPIECE 1


Waarom Impact Indices?
Het duurzame beleggingsmarkt groeit elk jaar flink, het aanbod duurzame beleggingen universum groeit, maar groeit ook de impact? De positieve impact naast de afnemende negatieve impact waarop duurzame bedrijven kunnen scoren hoewel de kernactiviteit nog steeds negatieve impact heeft. Bedrijven die ontkoppelen, willen (blijven) groeien maar hun negatieve impact verminderen. Zij zijn favoriet bij duurzaamheid watchers/investors. Das mooi, maar eigenlijk ook een beetje sneu...

Duurzaam indices en impact

Duurzame indices zijn niet altijd echt duurzaam, ze zijn soms niet eens niet schadelijk getuige de Dow Jones Sustainability Index die ook een lijst heeft waarin het ook bedrijven opneemt die Alcohol, Gokken, Tabak, Adult Entertainment (porno) en Wapens produceren. Per definitie negatieve impact en gruwelijk: ook niet self inflicted.

Bij duurzame beleggen denk je natuurlijk vooral aan investeren in bedrijven die de wereld beter willen maken om de ASN bank te citeren. En dat valt mij vaak nogal tegen bij duurzaamheidsindices. Vaak blijft het steken op minder negatieve impact, maar nog vreemder is dat de kernactiviteiten helemaal niet bijdragen aan een beter wereld. Dus positieve impact hebben op vervuiling van basisbehoeften van de wereldbevolking door ze beschikbaar en betaalbaar te maken. Of werken aan versnelling van het beschikbaar en betaalbaar maken van allerlei diensten en producten


Voor Nederlandse goede doelen is er niet voor niets in 2013 een eigen 'Sustainable World´ Index en etf gebouwd door Think Capital uit Amsterdam die zowel schadelijke sectoren* uitsloot en best in class bedrijven omarmde, Waarbij schadelijke sectoren veel breder is dan het gebruikelijke exclusie, uitsluitingslijstje AGTAF: Alcohol, Gambling, Tobacco, Adult Entertainment (porno) en Firearms.

De Nederlandse goede doelen hebben namelijk in hun doelstellingen allerlei mensenrechten zoals kinder-, patiënten/gehancipacten-, werknemers- en politieke- en minderhedenrechten en behoud van de eigen cultuur. En ook dierenrechten en bescherming van het milieu, in de zee, op het land en in de lucht. Rechten die soms door bedrijven onderschat of zelfs bewust genegeerd worden. In zulke bedrijven wil je niet beleggen tenzij ze hun beleid wijzigen en open staan voor verbeteringen. Daar is bij de samenstelling van de index door ESG onderzoeksbureau EIRIS zorgvuldig naar gekeken.


Toch zitten er ook in die index allerlei sectoren waarvan je kan afvragen wat hun impact nu eigenlijk is en dus of er geen andere bedrijven zijn die meer positieve impact hebben. Omdat ze gericht zijn op basisbehoeften of impact versnellers en daar zo duurzaam mogelijk aan werken.

Niet voor niets maken onze duurzame banken en vermogensbeheerders hun eigen duurzame universum en beleggingsfondsen. Zoals ASN Bank, Triodos Bank en Double Dividend. En prettig voor hun investeerders en actieve traders ze zijn 100% transparant dat wil zeggen over de fondsen waarin ze´willen' beleggen'. ASN en tridos ban zijn dat niet over de top portfolio´s en percentages en dat is weer ongebruikelijk bij beleggingsfondsen (die graag een idee geven in welke sectoren ze beleggen en in welke ronkend klinkende namen).


Impact indices & thema's
Ik vond thematische indices van E.Capital Partners' international (ECPI) een internationaal werkende Italiaanse financial firm dedicated to ESG Research, Rating and Indices. Hun ECPI Global Megatrend Strategy Index, selecteert de best presterende thematic indices die gelinkt worden aan 4 Megatrends: Emerging Markets, Population Dynamics, Climate Change and Scarcity of Resources ... in order to seize the best opportunities on the market. Hun insteek is risk reduction through ESR integration + EXTRA RETURN through ESG mitigation. ECPI heeft meer interessante indices gemaakt: ECPI Global Agriculture Equity, ECPI EMU Ethical Equity, ECPI Euro Ethical Equity, ECPI Global Developed ESG Best in Class Equity, ECPI Italia SRI Leader etc.

Dan is er YourSRI een MSCI ESG partner die zich richt op Duitstalige landen en daarvoor 3 Top 100 ESG Aktienrating (fondsen) gidsen uitgeeft die online staan. Duitsland (290 fondsen), Oostenrijk (230 fondsen) en Zwitserland (220) Van de erste 5 gefet het de ESG rating score, verder op aanvraag (en betaling) Link YourSRI/Top100-equity-funds-esg-ratings

Interessant is hun overzicht van thematische investeringen. Het onderscheidt: Agriculture, Carbon, Energy: Efficiency, Energy: Renewable, Fair Trade, Forestry, Green Building, Health, Microfinance, Mobility, Waste & Recycling en Water. Het is een grotendeels bekend rijtje, zie mijn impact portfolio model beschrijving en stappenplan op IINieuws of de Visual Impact-Investing-Universe. De aanwezigheid van mobility leidt wel meteen tot de lead dat elke groene obligatie standaard en criteria van het Climate Bond Initiative nieuwe impact investment mogelijkheden biedt. Climatebonds.net/standards waaronder bus rapid transit systems en Climatebonds.net/standardsavailablesoon
Noot van de Blogger: laten we hopen dat YourSRI thema aandacht voor mobility niet automotive betreft de belangrijke particuliere investeerder in groene technologie die deze weken zwaar onder vuur ligt door Volkwagen's fraduleuze software....Volkswagen was net gekozen tot super sector leader is uit de DJSI gegooid. 


Dit komend kwartaal duik ik in thematische impact universums, indices, fondsen en etf's. Maar ook sectorale en regionale indices en etf's die misschien niet zo vermarkt worden, maar wel impact hebben. Dus sectorale en regionale indices en etf's.


THOUGHTPIECE 2

Duurzaam Beleggen versus Impact Investing
& Goede Doelen versus Social Entrepreneurs

Na lezing van Amy Domini's stuk over impact investing en haar geschiedenis in responsible investing viel me een parallel op met de relatie tussen social entrepreneurs en goede doelen. Is het een 2.0 versie van de eerdere verschijningsvorm, hebben ze tegengestelde belangen of hebben ze elkaar nodig?

Die herkenning werd in gang gezet toen ik Edwin Venema van Filanthropium sprak over de relatie tussen goede doelen en sociale ondernemers. Omdat ik bijna 20 jaar voor grote chari heb gewerkt in de marketing-communicatie en fondsenwerving was voor mij die relatie heel duidelijk. Ondanks dat ik nooit met een sociale ondernemingen hebt gewerkt, maar altijd met/voor non-profit beneficianten. Omdat dit meestal volgens de statuten niet anders mag of de belastingdienst steekt er een stokje voor. Gelukkig zijn vermogensfondsen wat vrijer in bestedingen en vermogensbeleid en ontdek ik steeds meer impact investors onder de Nederlandse chari's. (zie IINieuwsCharity-Cases)

Volgens mij hebben goede doelen: geld, de kennis, ervaring en het netwerk. Een breed overzicht van de uitdagingen en mogelijke oplossingen en de bottle necks bij die oplossingen. Soms een beetje last van tradities en maar zo doen we het altijd of dat hebben we al eens geprobeerd. En ja zoals een oud collega verzuchtte soms blijven goed doelen hangen in een analysis-paralysis houding. Hij was nota bene fondsenwerver waar de kosten en de baten monetair glashelder zijn (+ uiteraard bijdragen aan de bekendheid waar ik dan weer blij mee was). Kan je nagaan hoe analysis paralysis de zoektocht naar impact gerichte activiteiten vertraagd, omdat die veel lastiger te meten is. Wetenschap is ook maar een mening verzuchte mijn vriendin die een masters doet nadat ze eest HBO opleidingen had gevolgd. Maar samenvattend: goede doelen dat zijn de denkers en de strategen die aan knoppen draaien en de beste mix activiteiten en oplossingen zoeken.

Social entrepreneurs zijn de doeners. Die de mouwen opstropend met de voeten in de modder en een nu aan de slag mentaliteit de uitvoerders zijn. En enorm geholpen kunnen worden door de kennis, ervaring, overzicht en het netwerk van goede doelen. En uiteraard ook met start-up en opschalingskapitaal.

Zijn zij daardoor ook het broertje van de Impact Investors die direct willen investeren in disruptieve oplossingen en revolutionaire plannen om de wereld te verbeteren? Waarschijnlijk wel. Impact investors beginnen noodgedwongen op relatief kleine schaal, er wordt altijd geklaagd over de beperkte deal size om vervolgens tot de ontdekking te komen dat serieuze opschaling hun grootste uitdaging is. Het is een Bottom up strategie met haar eigen drempels en beperkingen.

Duurzame beleggers daarentegen werken al tientallen jaren aan impact thema's met grote, soms logge, instituties zoals internationale organisaties, overheden, bedrijven en belangenorganisaties. Ze werken breed en top down aan kennis- uitwisseling en ontwikkeling, bijvoorbeeld van werkbare criteria dus noodgedwongen simplistische standaarden zoals ESG* die vervolgens in complexe data systemen zijn gestopt om track records te bouwen en hun effectiviteit te bewijzen. Denk aan benchmarks en indices die worden vertaald naar etf's ofwel concrete beleggingsproducten.
Dit verklaart ook de lichte, maar terechte irritatie bij duurzame verantwoordelijke beleggers dat impact investing wordt gezien als duurzaam beleggen 2.0. en als stap vooruit van doing less harm (door exclusie/ESG risk) naar doing good. Snel scoren in een kleine context is niet hezelfde als de wedstrijd of het toernooi winnen....

Want de kwantitatieve en kwalitatieve impact van positieve acties bij een multinational, bijvoorbeeld de waterbesparing door Heineken of het minder weglekken van kraanwater door Manilla Water is heel, heel groot. Niet te vergelijken met de impact van (een private equity investering in een) goedkoop toegankelijk waterzuiveringsinitiatief in een stadje in een ontwikkelingsland. Dat nauwelijks een break even point kan bereiken en dus een moeizame zoektocht naar groeikapitaal wacht.

Impact investing bouwt op de fundatie van de duurzame beleggers, maar doet er goed aan ook te bouwen op de kennis, ervaring en hun netwerk. Het brede overzicht van de uitdagingen, de mogelijke oplossingen en de bottle necks bij die oplossingen. En het geld ja het zou mooi zijn als duurzaam beleggers impact investing ondersteunen met kapitaal. Tenslotte heeft hun beleggingsstrategie meer rendement opgeleverd dan onverantwoordelijk beleggen, dus dat kapitaal is er.

Dus lang leve de samenwerking en het elkaar versterken van goede doelen en sociale ondernemers en van duurzame beleggers en impact investors!

Nb wel ironisch dat ik dit schrijf op de dag nadat de Volkswagen directeur is opgestapt na het bekend worden dat de grootste autoproducent van de wereld haar emissie gegevens systematisch heeft vervalst. En vast niet de enige is en daarmee het blazoen van de hele auto industrie als grote groene investeerder in steeds schonere motoren, als impact katalysator, enorme schade heeft toegebracht. Ik investeer gelukkig alleen in Tesla. Ik zal er nooit in rijden omdat de auto's veel te duur zijn, maar ze hoeven tenminste niet mee in een ratrace en staan los van een sectorale/markt wurggreep en onvermijdbare perverse prikkels.

*ESG Environment, Social en Governance van ondernemingen waarvan het integreren in financiële analyses de afgelopen jaren een hoge vlucht geeft genomen (EuroSIF) Op Linkedin/Pulse/duurzaam-beleggen-versus-impact-investing-goede-doelen-versus-sociale-ondernemers-Alcanne Houtzaager


3 JOBS

Start Foundation is een onafhankelijk maatschappelijk investeerder die mensen voor wie een baan niet vanzelfsprekend is, aan het werk wil helpen en laten houden. Het vermogensfonds leent geld aan ondernemers (om bijzonder personeel aan te nemen), geeft subsidies en is een accelerator van social investing door de Social Impact Bond in Nederland te introduceren (R'dam, Utrecht) en promoten. (Congres 8okt15)

De impact investing adviseur kan met een bescheiden investering al een grote impact maken. Het gaat om strategieontwikkeling voor het Missie geRelateerd Investeren, maken en uitvoeren van een acquisitie- en beheerplan. Beoordelen van financieringsaanvragen: ondernemersplannen (inclusief prestaties en ambities), de economische haalbaarheid, ondernemingscompetities en de sociale prestaties. Het berekenen van de financiële opbrengst in het kader van MRI, maken van investeringsvoorstellen die voorgelegd worden aan de MRI-Raad en toezien op adequaat beheer van de MRI-portefeuille.

Gevraagd wordt: WO werk- en denkniveau, Aantoonbare maatschappelijke betrokkenheid, Ervaring met een proactieve presentatie naar de markt, Ruime werkervaring in de financiële dienstverlening / met investeringen en Ruime ervaring in projectmatig werken. Standplaats Eindhoven  Deadline was 28sept15 j.l., 1e selectie vindt voor 8oktober plaats door Diemen 7 van Gestel. Meer informatie Startfoundation/Adviseur Impact Investment


GIIN zoekt Director of Membership
Het Global Impact Investing Network (GIIN) in New York, NY zoekt een (zwaargewicht als) Director Membership. De membership formule is van de succesfactoren van dit netwerk dat veel influentials aan zich bindt en veel daarnaast veel samenwerkt met organisaties die op deelterreinen werkzaam zijn. Zelf zeggen ze het zo: ) is a not-for-profit organization dedicated to increasing the scale and effectiveness of impact investing. Impact investments are investments made into companies, organizations, and funds with the intention to generate social and environmental impact alongside a financial return. They can be made in both emerging and developed markets, and target a range of returns from below market to market rate, depending upon the circumstances. The GIIN addresses systemic barriers to effective impact investing by building critical infrastructure and developing activities, education, and research that attract more investment capital to address global challenges.
De GIIN begon met miljardairs, (rijke) vermogensfondsen en JP Morgen Social Finance de exclusieve Investors’ Council (nu 54) en breide haar aanbod uit met een breder Network (nu 160). De Investors’ Council (IC) is een invitation-only leadership group voor actieve grote impact investors. Het Network Memberschap is voor II geïnteresseerden en biedt kennis(uitwisseling) en netwerk mogelijkheden. Daarnaast beidt de GIIN opleidingen en veel vrij toegankelijke informatie door (markt)onderzoeken, analyses, de website en e-Nieuwsbrief. Voor Europa en het VK heeft de GIIN liaisons, waarvan Prof Dr Harry Hummels er een is. IINieuws Prof Dr-Harry-Hummels

Meer op: theGIIN/director-of-membership/ Geen deadline genoemd, geplaatst 1Oct15 (denk ik, in de GIIN Nieuwsbrief) Applications will be reviewed on a rolling basis so we strongly encourage early applications.


ClearlySo, London UK zoekt Head of Marketing
ClearlySo is a small but growing company with a commitment to making the world a better place, helping innovative businesses raise capital from values-aligned investors. Het zoekt een Head of Marketing die de groei van de social investment (UK speak voor impact investing) markt gaat mee versnellen. We are a small company with a big vision and we are looking for an enthusiastic, self-starting marketing professional who is committed to the power of finance and business to change the world. Het zoek dan ook een energetic, dedicated and commercially-oriented individual with an eye for branding

Vereist: Britse nationaliteit of in aanmerking komend voor een Werkvergunning We are pleased to be an equal opportunities employer. 12 relevante (prakijk) vaardigheden en ervaring voor impact/social investing, werken met social entrepreneurs/start ups en evalueren van impactresultaten + 5 verzoeken

Het beginsalaris is ongeveer £40k-£45k, afhankelijk van ervaring en all ClearlySo employees are offered share options after a probation period. We will hire as soon as we find the right candidate, so please don’t hesitate – and if you would like an informal conversation about the role, please call Clare on 020 7490 9529. Meer op: Jobs.theGIIN/head-of-marketing

Geen opmerkingen:

Een reactie posten