24 maart 2011

Impact Investing Nieuws 24 maart 2011

Deze keer ASN groeit, duurzame stroom doet het niet goed, Rien van Gendt over samenwerken met de overheid, een artikel uit Australie, het Monitor Institute rapport uit 2009 en het Prins Berhard Cultuurfonds.

MARKETPLACE 2X DUURZAME ENERGIE

Beleggen in groene stroom levert weinig op 

Fondsnieuws.nl nam een berichtje over van de Financial Times en concludeerde dat groene stroom beleggers niet veel opgelevert. Het Spaanse energiebedrijf Iberdrola verkocht drie jaar geleden twintig procent van zijn duurzame dochteronderneming. De dochter is de grootste aanbieder van windenergie ter wereld. Beleggersbetaalden 5,30 euro per aandeel. De koers kwam hier nooit boven. Vorige week maakte Iberdrola bekend de aandelen voor 3 euro er stuk terug te kopen. En Iberdrola is niet het enige bedrijf in de sector dat teleurstelde. De hele sector laat volgens de krant een under-performance zien. De sector heeft behalve van de financiële crisis, last van onzekerheid op wet- en regelgevinggebied en een afgenomen vraag naar energie. Alleen het CO2 beleid van overheden stuwt de vraag en de sector nog. Google fondsnieuws beleggen groene-stroom

Duurzame energie: beetje besparen door flinke subsidie.
Een merkwaardig bericht op belegger.nl, een site die doorgaans weinig belangstelling heeft voor duurzaam as in maatschappelijk verantwoord beleggen. Het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) onderzocht voor Energie-Nederland (energieproducenten en handelaren) de mogelijke besparing voor de samenleving van een verplicht aandeel duurzame energie. De samenleving bespaart dan 1,3 miljard euro van 2013 tot 2020, oplopend tot 2,4 miljard als Nederland kiest voor samenwerking met een ander land, bijvoorbeeld Zweden. De subsidies die hiermee zijn gemoeid kunnen volgens ECN oplopen tot 15 à 20 miljard euro over de periode 2011-2020. Het kabinet zoekt namelijk wegens de bezuinigingen naar alternatieven voor de productie van duurzame energie met subsidies. Netto kosten zijn wel 13,5 a 17,5miljard euro..........maar daarmee wordt dan geinvesteerd in de ambitie om in 2020 14% duurzame energie te consumeren.
Link http://www.belegger.nl/nieuws/102768/ECN_verplicht_aandeel_duurzaam_spaart_kosten

FACTS&FIGURES

ASN in 2010
De 50jarige -en daarmee oudste duurzame bank van Nederland- had een mooi lustrumjaar. Het vermogen onder beheer nam toe tot ruim 9,3 miljard euro (+1,8 miljard euro of 24 procent). De tegoeden op spaar- en betaalrekeningen groeiden tot 8,0 miljard (+1,6 miljard of 26 procent) en het vermogen van de duurzame beleggingsfondsen nam toe tot bijna 1,4 miljard euro (+186 miljoen euro of 15 procent). De nettowinst was 74% hoger dan in 2009 en kwam uit op (maar) 43,1 miljoen euro. Het klantenbestand groeide met bijna 46.000 nieuwe klanten tot bijna 517.000 klanten (+10 procent).

Beleggingsfondsen Bijna alle beleggingsfondsen onder beheer van ASN Beleggingsinstellingen presteerden goed. Het ASN Aandelenfonds (met 320,68 miljoen euro inleg) haalde 17,9% rendement. Het ASN Milieu & Waterfonds (met 209,25 miljoen euro inleg) haalde 18,3% rendement en het ASN Small & Midcap Fonds (met 54,27 miljoen euro inleg) haalden 42,3% rendement.

Nieuwe dienstverlening voor vermogenden
ASN begon met Vermogenbeheer met een inleg tot 250.000 euro onder leiding van ervaren vermogensbeheerder Jan Willem Nieuwenhuys. Hij verdiende zijn sporen als beheerder en in de raad van toezicht van Oikocredit, de VBDO, PYMWYMI (put your money where your mouth is) en geldt als een pionier op het gebied van duurzaam investeren. ASN verwacht een behoorlijke groei in groene duurzame financieringen, zowel in duurzame energiebronnen als in bedrijven die zich specialiseren in energiebesparing. ASN wil vermogende particulieren met de nieuwe dienstverlening meer persoonlijke aandacht en advies bieden.
Bron Persbericht en Jaarversalg ASN2010 p-plus

ACADEMIA
Kylie Charlton, Social Investment Fellow at the Centre for Social Impact (CSI) van de University of Western Australia publiceerde een webartikel 'Impact investing: do we need to redefine fiduciary duty?' Haar argumentering is overtuigend, waarom niet bijna 2 x zoveel effect door 10% van het vermogen te oormerken voor impact investing ? Zij verwijst ook naar het recent gepubliceerde 'draft' Charity Investment Matters van de UK Charity Commission. Link blog.csi impact-investing-do-we-need-to-redefine-fiduciary-duty

POLICY & POLITICS
Rien van Gendt, voorzitter van de Samenwerkende Branchorganisaties Filantropie pleit er in het Vakblad Fondsenwerving voor 'dat Marc Rutte zelf de regie zou kunnen pakken in actieve samenwerking van overheid en filantropie'. Tot nu toe is impact investing weinig gebaat bij dit liberale kabinet. De heffingskortingen voor bestaande groene en culturele beleggingsfondsen en particulier durfkapitaal worden afgebouwd en de naamgeving van de Geefwet lijkt weinig belovend, Het gaat kennelijk om 'geven', in plaats van overheidsubsidie, dat is dan wel weer een. verbetering.
Bron: 'Marc Rutte zou zelf de regie moeten nemen' in Vakblad Fondsenwerving feb/mrt, p.35-37. Link verenigingvanfondsen

Noot van de blogger: Rutte cum sui zouden eens kunnen kijken naar het Global Partnership Initiative van het US State Department Link state.gov partnerships

GELEZEN
Gefinancierd door de Rockefeller Foundation, Annie E. Casey Foundation, W.K. Kellogg Foundation, en JPMorgan Chase Foundation onderzocht The Monitor Institute de mogelijkheden voor impact Investing in 2009. 'Investing for Social and Environmental Impact: a design for catalyzing an emerging Industry'. Enkele citaten uit de executive summary/inleiding.
Impact investors want to move beyond socially responsible investing which focuses primarily on avoiding investments in harmful companies or encouraging improved corporate practices. .. they actively seek to place capital in businesses and funds that can provide solutions at a scale that purely philantropic interventions cannot reach”.. “The pressing question is whether impact investing will remain a small disorganized underleveraged niche for years or even decades to come. (...) Will the industry fulfill it's clear promise, making this new domain a major complementary force for providing capital, talent and creativity needed to adress pressing social and environmental challenges.” Ook hier veel aandacht voor 'community development', microfinanciering en schone technologie. Jammer genoeg drie terreinen die in Nederland nog nauwelijks ontwikkeld zijn, als beleggingsoptie 'on hold' zijn en waarvan de fiscale heffingskorting wordt afgebouwd. Volgende keer meer. Link thegiin

CASE CULTUURFONDS
Het Prins Berhard Cultuur Fonds, een van de meest vermogende fondsenwervers van Nederland is een van de initiatiefnemers van het rapport 'Investeren in een betere wereld' van Prof. Dr Harry Hummels. Het Cultuurfonds geeft online al uitgebreid informatie over haar beleggingsbeleid “het Fonds (vindt) het van groot belang om zijn eigen vermogen maatschappelijk verantwoord te beleggen en ook op die manier positief bij te dragen aan de maatschappij. Hierbij zijn een verantwoord beheer van de beleggingen en de maatschappelijke rol van het Cultuurfonds leidend, en richt het verantwoord beleggen zich op de lange termijn”. Haar fiduciair vermogenbeheerder (SEI) wordt vermeld en een kopie van het F&C beleid, “waarbij bedrijven direct worden aangesproken op niet-duurzame activiteiten en wordt actief gebruik gemaakt van het stemrecht op aandelen”. 
 
In 2009 bezat het Cultuurfonds aan (geoormerkte) Fondsen 100.657.571 euro en aan Reserves 60.483.648 euro (Bron: CBF). Het Cultuurfonds heeft een deel van het vermogen bestemd voor investeringen in het Cultuurfonds voor Monumenten (ultimo 2009 € 22,4 miljoen) als onderdeel van haar Missie gerelateerde investeringen. Ook het Jaarverslag 2009 is heel gedetailleerd. Rendementen per jaar worden vermeld (2009: 8%, 2008: -3,2%, 2007: 2,6% ev) en de portefeuille allocatie. Obligaties 85miljoen euro (65%), aandelen 34 miljoen euro (26%), vastgoed 5,5miljoen euro (4%) en hedge funds 5,5, miljoen euro (4%). 
NB Dit wijkt af van het (actuele?) portefeuille verdeling volgens de website.

15 maart 2011

Impact Investing Nieuws 15maart2011

Welkom op dit (2)wekelijks blog!


Deze keer: AXA neemt Head Responsible Investment aan. Het World Economic Forum nodigt Lucas Simons uit. Rabobank duurzaam beheer en SNS asset management groeien als kool, het belang van impact investing als aparte beleggingscategorie volgens zakenbank JP Morgan en de GIIN. Een nieuw artikel van Michael Porter en het Leger Heils over missie gerelateerd investeren.

MARKETPLACE

AXA IM
Matt Christensen, nu nog directeur van Eurosif, de europese koepelorganisatie van duurzame beleggers organisaties wordt per mei Hoofd Responsible Investment for AXA IM. Zijn benoeming toont dat AXA IM zich op dit gebied wil positioneren als serieuze partij.
Link http://www.axa-im.com > pressandknowledgecentre > news

NETWORKING
Het World Economic Forum (WEF), heeft Lucas Simons uitgeroepen tot Young 
Global Leader 2011 voor zijn toewijding en prestaties op het gebied van 
duurzame handel, landbouw en plattelands-ontwikkeling. Het WEF is een 
prestigieuze internationale organisatie die streeft naar verbetering van de wereld
door samenwerking van zakelijke, politieke, academische en andere leiders. 
Lucas Simons is oprichter en CEO van NewForesight en ForeFinance, 
bestuurslid van de VBDO en was de enige gehonoreerde uit Nederland.
Link       http://www.newforesight.nl/page/ForeFinance

CHARITIES & FOUNDATIONS
In het Financieel Dagblad van 12mrt11 stond een artikel over goede doelen (p. 39). In de 'box' dit interessante feit: de helft van de 3000 a 4000 Nederlandse fondsen is na 1990 gecreeerd. “Veel vermogende particulieren (ongeveer de helft) kiezen ervoor nog tijdens hun leven een deel van hun vermogen in een fonds te stoppen, zodat ze zelf kunnen zien wat er met het geld gebeurt”.Vraag van de blogger: Waarom een fonds oprichten, als je ook direct impact investor kunt zijn? Link verenigingvanfondsen


FACTS & FIGURES

De Rabobank, de grootste bank van Nederland met een marktaandeel van circa 40% (sparen) publiceerde 3 maart j.l. haar jaarcijfers over 2010. In het jaarverslag staat op p.31 “van de totale beleggingsportefeuille wordt 7% duurzaam belegd”.

Op p.7 Totaal Duurzaam Beheerd & Bewaard vermogen klanten (in miljard euro) 
2010 11.885
2009 16.438
2008 11.506
2007 14.024
2006   3.604

Tot Duurz financieren
2010  5.642
2009  6.455
2008  6.228
2007  5.188
2006  4.257

Interessante cijfers, 15% groei in 2010 bij beheren en bewaren en de afgelopen 5
jaar bijna x6! Maar de duurzame financieringen zijn in 2010 juist weer afgenomen
(-12,5%).NB De cijfers wijken nogal af van de VBDO rapportage over duurzaam
sparen en beleggen in Nederland (2009). Dat komt wellicht o.a. doordat Rabobank
ook haar Zwitserse dochter Sarasin (100% duurzaam) meetelt op haar totaal. 
(Omvang duurzaam vermogen Sarasin in 2010 8.829 miljoen euro)

SNS Asset Management jaarcijfers 2010
Het beheerde vermogen in verantwoorde Responsible Index-fondsen nam in 2010
toe van 784,66 miljoen euro tot 1.006,9 miljoen euro (+28%). Wereldwijd heeft
SNS Asset Management momenteel € 283 miljoen uitgezet in microfinanciering.
De microfinancieringfondsen werden gesloten, ondanks aanhoudende vraag van
beleggers. In verschillende regio’s vertoont deze markt tekenen van verzadiging.
Eind 2010 is het SNS African Agricultural Fund geopend dat gaat investeren in
boerderijen in zuidelijk Afrika. Het fonds zorgt voor operationele continuïteit via
een bedrijf dat de verhuur van landbouwgronden aan boeren coördineert. Met
duurzame teeltcriteria en arbeidsomstandigheden (onderwijs, ontwikkeling en
gezondheid).

SNS heeft voor haar externe klanten zoals (semi-)institutionele beleggers,
pensioenfondsen en verzekeraars, charitatieve en religieuze instellingen:
  • Impact investing, gericht op verbetering van de omstandigheden van mensen met een laag inkomensniveau en van de lokale economie in achterstandsgebieden.
  • Verantwoord beleggen op basis van ESG-uitsluitingscriteria (Environment, Social en Governance), inclusief een actief stembeleid en kritische betrokkenheid bij het bestuur van de ondernemingen op ESG-aspecten.
Link snsreaal2010


GELEZEN AANRADER
Zakenbank JP Morgan (global research) publiceerde november 2010 'Impact Investing: an emerging asses class'. Een onderzoek op basis van ruim 1100 projecten op het gebied van microfinanciering (30%), landbouw (20%), huisvesting (13%), energy (5%) gezondheid (4%), onderwijs (3%) en water (1%). Input van 24 vermogensfondsen, de Global Impact Investing Network (GIIN) leden. Zoals vorige week al gemeld, de auteurs zien winstmogelijkheden tussen de 183 and 667 miljard US$ en investeringsmogelijkheden tussen de 400 miljard US$ en 1 biljoen US$ in de komende tien jaar. Mn ontwikkelende markten hebben een gunstig perspectief (p.10) en uitgesplitst naar sector (p.39). Het gunstigt lijkt huisvesting, microfinanciering is helaas weggelaten. 

Om impact investment als aparte beleggingscategorie te ontwikkelen ijveren de onderzoekers (en opdrachtgevers) voor professionalisering: een 'eigen' overzichtelijke en toegankelijke markt, samenwerking, deskundigheidsbevordering etc. Interessant is dat bij het overzicht van de betrokken spelers op p15-16 (ontwikkelingsbanken, philantropie, (zaken- en duurzame)banken, vermogens-beheerders, pensioensfondsen/institionele beleggers, 'investment boutiques', bedrijven en community development finance institutions) de categorie informele investeerders ontbreekt. 

Impact investment -in de 1105 onderzochte projecten- bestaat uit private leningen (60%) of private investering (bijna 30%) en zij vertegenwoordigen de helft van de totale investering (p.30). NB Het rapport noemt het SNS African Agricultural Fund als expliciet voorbeeld van een 2e generatie impact investing activiteit, die gestart kan worden als vervolg op de succesvolle (gesloten) microfinancieringsfondsen (p.20).
Link thegiin.org resources > 11.29.10

ACADEMIA
Michael Porter een Harvard professor, publiceerde afgelopen januari een artikel in de Harvard Business Review 'The Big Idea: Creating Shared Value'. In het artikel “Capitalism is an unparalleled vehicle for meeting human needs, improving efficiency, creating jobs, and building wealth. But a narrow conception of capitalism has prevented business from harnessing its full potential to meet society’s broader challenges”. Porter is de man die in 1999 de vermogensfondsen in de VS wakker schudde met zijn HBR artikel 'The business of Giving' met de opvallend wetenschappelijke zin 'money is pissed away on activities that have no impact. Billions are wasted away on ineffective philantropy'.

CASE LEGER DES HEILS
Het Leger des Heils, een van de grootste fondsenwervers van Nederland en initiatiefnemers van het rapport 'Investeren in een betere wereld' van Prof. Dr Harry Hummels bedoeld als basis voor beleid voor de goede doelen sector, zegt dit op haar site over haar beleggingsbeleid:

Portefeuille missiegerelateerde investeringen
De huidige portefeuille missiegerelateerde investeringen ad ca. € 2 miljoen kan worden uitgebreid tot € 5 miljoen. Het Leger des Heils heeft haar externe vermogensbeheerders (blogger: Staal en Schretlen) gevraagd om de mogelijkheden te onderzoeken om actief te beleggen in gebieden die rechtstreeks samenvallen met de doelstellingen van de organisatie. Noot van de blogger: ben benieuwd naar het jaarverslag over 2010!



4 maart 2011

Impact Investing Nieuws 4maart2011

Welkom op dit (2)wekelijks blog

Deze week; de duurzame Triodosbank groeit als kool, een onderzoek naar het perspectief van impact investing uit 2008, 4 argumenten voor impact investing uit 'Goed Geldbeheer' en de fondsen & reserves en beleggingen van 1000 fondsenwervende instellingen in '07,'08 en '09 (CBF).


MARKETPLACE

Triodos Bank groeit door in 2010
Meer meer winst, klanten en kredietverlening. De nettowinst van Triodosbanksteeg met 20% tot 11,5miljoen euro. Het aantal klanten steeg met 18%, 43.000 tot 285.000. (NB het marktaandeel 'sparen' was 0,4% in 2008) De kredietverlening nam met 28% toe tot 2,1miljard euro (groei 31% in 2009).De bank wil ook in 2011 vaart maken met de financiering van Europese duurzame energieprojecten, stelt directievoorzitter Peter Blom, "Nieuwe coalities zijn nodig nu de overheid zich steeds verder terugtrekt. Het bedrijfsleven en de consument zijn nu aan zet."Link triodos

Noot van de blogger: Het wordt interessant wat de ASN, de grootste duurzame bank van Nederland die in 2009 5x zoveel spaargeld beheerde en qua marktaandeel bijna 4x zo groot is als de Triodos bank heeft gedaan in 2010. Ook boeiend is wat het (jaarlijkse) VBDO, Vereniging van Beleggers in Duurzame Ondernemingen) rapport over duurzaam sparen en beleggen in Nederland over 2010 laat zien, ik verwacht het eind van deze maand.

GELEZEN AANRADERS

Onderzoek naar het perspectief van impact investing uit 2008
In 2008 deed de The Monitor Institute onderzoek naar het perspectief van impact investment als aparte beleggingsvariant. Het was een opdracht van de Rockefeller Foundation (3miljard US$ vermogen) de Annie E. Casey foundation (2,5 miljard US$ vermogen) , W.K. Kellogg Foundation (442miljoen US$ vermogen) en de JP Morgan Chase foundation(200miljoen US$ baten in 2009, gaf in 2010 150 miljoen US$ aan grants en sponsorships)  Bron: 990forms en jpmorgangchase

Het onderzoek werd uiteraard doorkruist door de financiële crisis van 2008 die diepe sporen trok in de wereld en was nog gebaseerd op cijfers van 2007. The Monitor Institute schatte toen dat impact investment in 10 jaar kon ver10voudigen van 50 naar 500 biljoen US$ (miljone x miljoen) en een marktaandeel van 1% van de beleggingsmarkt. Hiermee zou impact investing, ruim anderhalf keer zo groot worden als investeringen door 'de filantropie' maar nog geen tiende van de duurzaam beleggingmarkt (699 biljoen US$) NB Het marktaandeel duurzaam beleggen was 3 a 4x is in de VS als in Nederland, ik ben nog op zoek naar recente betrouwbare cijfers.

Korte samenvatting en het complete rapport op de 'online hub' van the GIIN, the Global Impact Investment Network, waar de opdrachtgevers en nog 30 vermogende impact investors lid van zijn, waaronder the Bill en Melinda Gates Foundation (30miljard US$ vermogen 2009).
Link: 'Investing for Social and Environmental Impact' op thegiin
NB Op de engelse wikipedia staat een definitie van impact investing en dit onderzoek.

Noot van de blogger Nov 2010 publiceerde J.P. Morgan Global Research haar onderzoek voor Social Finance J.P. Morgan, de Rockefeller Foundation en de Global Impact Investment Network. 'Impact investments: An emerging asset class'. De auteurs zien winstmogelijkheden tussen de 183 and 667 miljard US$ en investeringsmogelijkheden tussen de 400 miljard US$ en 1 biljoen US$ in de komende tien jaar. Ik hoop het volgende week voor u te gelezen te hebben. Een opmerking uit het door mij al gescande rapport wil ik u niet onthouden: ”Retirement fund managers such as PGGM in Holland and TIAA-CREF in theUS are responding to demand for impact investments rather than simply socially-responsible investments that 'do no harm'. (p.16)

IMPACT INVESTING PR
4 redenen voor impact investing door goede doelen
In 'Goed geldbeheer, sommen de auteurs vier argumenten op voor impact investing (onder de noemer missie gerelateerd investeren): -1- ethische motieven en consitentie tussen doelsteling en bellegingsactiviteiten -2- beleid maximeren van doelstelingen met alle mogelijke middelen -3- relatiemanagement met donateurs en sponsors (door gunstige investeringen in plaats van geven) en tot slot -4- binding met 'ondernemende' donateurs die ook investeren als middel zien om doelen te realiseren.

Noot van de blogger: impact investing is volgens mij enorm gebaat bij intensieve samenwerking tussen 'fondsenwerving' en 'reserves & fondsenbeheer' bij goede doelen. De meest kansrijke/minst risicovolle beleggingen of fase II projecten kunnen (gedeeltelijk) worden gefinancierd uit vermogen. Pilots en innovatieve projecten worden gefinancierd uit het bestedingenbudget. Vermogensbeheer vraagt nu eenmaal om prudentie èn rendement en fondsenwerving voor innovatieve projecten doet het altijd goed.

Bron: 'Goed geldbeheer, Leidraad voor het verantwoord nemen van risico's' is een deel in de reeks filantropische studies Vrije Universiteit. Door Drs Liesbeth Burgers en Dr Rene Willemsen RBA. (2010, VU Amsterdam) 112 pagina's, Paragraaf Missie gerelateerd investeren, p 62-63.

FACTS & FIGURES

Noot van de blogger De Reserves & Fondsen van circa 1000 fondsenwervende instellingen die door het CBF, het Centraal Bureau Fondsenwerving worden geregistreerd, lijken niet erg geraakt door de financiële crisis, alleen de beleggingen laten een flinke -maar ook marktconforme- afname zien.
F & R                                                                  Beleggingen
2007: 2.620.623.250euro                       2007: 27.400.280euro
2008: 2.561.821.170euro                       2008: 20.676.211euro
2009: 2.694.643.322euro                       2009: 18.171.048euro
NB De complete cijfers over 2010 zijn pas medio december 2011 beschikbaar.